You are on page 1of 5

Komponen-Komponen Kecergasan Dan Kepentingannya Kecergasan keseluruhan adalah merangkumi komponen-komponen mental, sosial, emosi, fizikal

dan rohani. Kecergasan ini membolehkan individu memberi sumbangan yang bermakna kepada masyarakat. Kecergasan keseluruhan mencerminkan perasaan seseorang individu tentang kehidupan serta keupayaan diri berfungsi dengan lebih cekap dan berkesan. Kecergasan diri bermaksud memiliki semua komponen kecergasan yang diperlukan, yang mana sekiranya dipenuhi maka kita boleh sahaja memiliki badan yang langsing atau berotot, mempunyai tahap kecergasan yang tinggi untuk bersukan dan beriadah, tanpa menjejaskan keupayaan untuk melakukan tugasan harian dan menghadapi situasi kecemasan yang mungkin timbul dengan penuh bertenaga. Kecergasan fizikal adalah keupayaan individu untuk berfungsi secara berkesan untuk menghadapi cabaran dalam kerja fizikal harian dan menggunakan masa lapang dengan lebih efektif di samping mempunyai lebihan tenaga untuk tujuan kecemasan. Manakala, kecergasan mental adalah keupayaan individu untuk berfikir dan menggunakan maklumat untuk meningkatkan kualiti hidup seharian dan berfungsi secara optimal. Kecergasan sosial pula merujuk kepada keupayaan individu untuk berinteraksi dengan orang lain bagi mewujudkan perhubungan yang bermakna supaya dapat meningkatkan kualiti hidup semua pihak yang terlibat dalam hubungan ini dan kecergasaan emosi merupakan keupayaan individu menangani kehidupan harian serta perasaan kendiri secara membina, proaktif, dan optimistik. Di samping, kecergasan rohani adalah keupayaan individu untuk membentuk satu sistem nilai dan bertindak berlandaskan kepercayaan serta menetapkan dan melaksanakan matlamat kehidupan yang bermakna dan konstruktif. Kecergasan yang menyeluruh ini adalah milik semua dan bukan hanya terhad kepada golongan atlit atau yang aktif dalam kegiatan sukan sahaja. Komponen-Komponen Kecergasan Fizikal Dan Kepentingannya Kecergasan yang seimbang dapat diperolehi melalui komponenkomponen kecergasan fizikal. Terdapat lima komponen kecergasan

tulang dan tisutisu lain yang membentuk tubuh. kecergasan fizikal sangat mempengaruhi kesihatan. amalan pemakanan yang baik juga menyumbang kepada komposisi tubuh badan yang seimbang. produktif dan kreatif. barah dan lain-lain. Ini banyak berkait rapat dengan keupayaan paruparu untuk memastikan oksigen yang kita sedut diserap secepat dan sebanyak mungkin ke dalam darah dan di hantar ke jantung untuk di pam ke seluruh tubuh badan. kekuatan otot dan kelenturan. setiap individu harus menjaga komposisi tubuh badan mereka dengan mengamalkan amalan pemakanan yang seimbang dan rajin melakukan aktiviti fizikal yang baik supaya dapat mempunyai komposisi tubuh badan yang seimbang dan sihat. Paru-paru yang sihat dan cergas akan memiliki keupayaan untuk menyerap lebih banyak oksigen pada satu-satu masa dan jantung . Mereka yang mempunyai komposisi badan yang seimbang dapat menghindari pelbagai jenis penyakit yang membawa kepada maut. daya tahan kardiovaskular. Dalam hal ini. Setiap komponen ini berkait rapat dengan kesihatan yang baik. Kesihatan fizikal bermaksud segala fungsi fisiologi dan anatomi badan berfungsi dengan baik dan badan tidak mudah diserang penyakit.fizikal. Oleh itu. maka semakin banyak oksigen dapat dihantar ke seluruh badan dalam satu-satu masa. Individu yang cergas mempunyai peratus kandungan lemak yang rendah berkadar dengan berat badan dan ketinggian. daya tahan otot. Selain melakukan senaman. (b) Daya Tahan Kardiovaskular Daya tahan kardiovaskular adalah keupayaan sistem kardiovaskular (jantung) dan respirasi (paru-paru) kita untuk memproses dan menghantar oksigen ke seluruh badan dengan cekap dan berkesan. (a) Komposisi Tubuh Badan Komposisi badan adalah kadar relatif otot. lemak. Hoyman (1962) menyatakan kesihatan sebagai keadaan sihat yang optimum bagi kehidupan yang sempurna. Antaranya ialah komposisi tubuh badan. Golongan yang mempunyai peratusan kandungan lemah yang tinggi dalam badan selalunya menjadi mangsa kepada pelbagai jenis penyakit yang berbahaya seperti penyakit jantung. Semakin cekap sistem kardiovaskular dan respirasi kita.

Daya tahan kardiovaskular berkait secara langsung dengan sistem tenaga aerobik. Jika dikaitkan dengan sistem tenaga. Acara sukan yang boleh dikatakan amat mencabar keupayaan daya tahan otot adalah acara 400m pecut. Keupayaan sistem tenaga aerobik seseorang dipengaruhi oleh kemampuan daya tahan kardiovaskularnya. Daya kekuatan otot seseorang dipengaruhi oleh jumlah dan saiz fiber otot yang dimilikinya dan yang paling penting keupayaan otot-otot tersebut diaktifkan dan direkrutkan secara menyeluruh dalam satu pergerakan. Kekuatan otot merujuk kepada kebolehan otot mengatasi rintangan semasa aktiviti fizikal iaitu apabila otot menjadi kuat aktiviti fizikal itu menjadi ringan dan tidak cepat mendatangkan keletihan. (c) Daya Tahan Otot Daya tahan otot adalah keupayaan otot untuk melakukan aktiviti fizikal yang berulang-ulang atau berterusan bagi satu jangkamasa yang lama dengan intensiti kerja yang ringan atau sederhana. Keupayaan otot untuk terus berfungsi tanpa mengalami kelesuan dipengaruhi oleh penghasilan asid laktik dalam tubuh. Mereka yang mampu memiliki ketiga-tiga faktor tersebut akan memiliki keupayaan kekuatan yang lebih daripada yang lain. Atlitatlit lontar peluru. (d) Kekuatan Otot Kekuatan otot adalah keupayaan otot untuk mengatasi rintangan bagi menghasilkan daya (kerja). Contoh sukan yang memerlukan daya tahan kardiovaskular yang tinggi adalah seperti atlit larian jarak jauh dan lumba basikal jelajah. Oleh itu.yang cergas dan kuat akan mampu mengepam sejumlah besar darah beroksigen ke semua bahagian sel-sel badan dalam satu denyutan berbanding jantung yang lemah. mereka yang memiliki daya tahan otot yang baik akan mempunyai kemampuan otot yang lebih cemerlang untuk bertoleransi dengan penghasilan asid laktik dan terus berfungsi pada ketika mereka yang memiliki daya tahan otot yang lemah akan menamatkan aktiviti mereka akibat kelesuan otot. angkat berat dan lontar lembing pada asasnya . daya tahan otot berkait atau lebih tepat lagi berhubung terus dengan sistem anaerobik-a-laktik. Ia juga boleh didefinisikan sebagai kemampuan otot-otot badan untuk menghasilkan kuasa bagi mengatasi satu-satu rintangan / bebanan dalam satu percubaan atau gerakan.

setiap individu harus memiliki kesemua kecergasan ini demi kepentingan masing-masing. Oleh itu.memiliki kekuatan otot yang lebih daripada individu lain. kelenturan atau sesetengah pihak memanggil fleksibiliti merujuk kepada kemampuan otot untuk bergerak bebas dalam julat pergerakan maksimanya. Sebagai contoh apabila kita melakukan aktiviti regangan pada bahagian otot belakang paha (hamstring). cergas dan aktif bagi menjamin kehidupan mereka supaya sentiasa sejahtera dan harmoni. sekaligus menambah kemampuan kita untuk melangkah lebih jauh tanpa memberi tekanan terlalu tinggi kepada bahagian otot terbabit. kegiatan kecergasan dan kesukanan dalam pendidikan jasmani semakin diperlukan. Dari segi biomekaniknya. bukan sahaja bergantung kepada kekuatan otot bahkan juga bergantung kepada kelenturan otot terbabit. otot tersebut hendaklah diregangkan hingga ke julat pergerakannya yang maksimum. ligamen dan tendon seseorang untuk meregang pada julat pergerakan maksimum bahagian tersebut. Bagi mencapai tujuan tersebut. Pendidikan jasmani selalunya memainkan peranan penting dalam memupuk pertumbuhan dan perkembangan diri pelajar-pelajar dalam aspek kecergasan. Dalam kehidupan moden sekarang dan juga pada masa akan datang dan dengan melihat keadaan fizikal sebahagian pelajarpelajar kita. Dalam aplikasi pergerakan untuk aktiviti fizikal contohnya. Kesimpulan Kelima-lima komponen kecergasan yang dinyatakan adalah penting untuk seseorang individu yang sihat. larian kita akan mempunyai teknik langkahan dan hayunan yang betul. (e) Kelenturan / Fleksibiliti Kelenturan / fleksibiliti boleh dikatakan sebagai kemampuan otototot. Pendidikan jasmani memberi ruang . pendidikan jasmani telah diperkenalkan di setiap sekolah dalam kurikulum. Secara umumnya. ini kerana kemampuan seseorang untuk mempunyai teknik larian atau teknik dalam sukan apa sekalipun. apabila kita mempunyai otot paha yang mempunyai daya kelenturan yang lebih tinggi maka dalam aktiviti berlari kita akan mempunyai julat pergerakan maksima yang lebih baik daripada atlit lain.

ceria dan menghasilkan pembelajaran dan pengajaran yang lebih menyeronokkan kepada pelajar-pelajar. berpeluang untuk berinteraksi kegiatan-kegiatan jasmani secara berkumpulan. . Dipercayai bahawa perkara ini akan menyemarakkan lagi suasana persekolahan menjadi riang.kepada pelajar-pelajar sejak kecil lagi dalam sistem dan program pendidikan untuk melakukan secara berkumpulan. berpeluang untuk berinteraksi secara sihat dan melahirkan kreativiti positif pelajar-pelajar.