P. 1
Proiect

Proiect

|Views: 10|Likes:
Published by Dorian Unguras

More info:

Published by: Dorian Unguras on Feb 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/08/2012

pdf

text

original

Universitatea Politehnica Timisoara Facultatea de Electronica si Telecomunicatii

ETc III EA gr 3.1 an:2007-2008, sem 2

Proiect IV

Student:

Vacarescu Victor Razvan

1

cu. tranzistoare). • compararea diferitelor semnale electrice. Ca urmare spotul se va deplasa dupa direcţiile y si x in acelasi ritm ca si marimile A si B. Principiul de funcţionare Elementul principal al unui osciloscop este tubul catodic. orizontala {x} si verticala (y). 2 . Pentru ca pe ecran sa apara curba A=f (B). el se utilizeaza la: • vizualizarea si studierea curbelor de variatie in timp a diferitelor semnale electrice (curenti. focalizat si accelerat in tubul catodic si loveste ecranul acestuia producînd un punct luminos (spot). • masurarea intervalelor de timp. frecvente. distorsiuni etc. la aplicarea unor tensiuni Uy la placile de deflexie pe directia y si Ux la placile de deflexie pe directia x. Imaginile obtinute pe ecran se numesc oscilograme. intensitati ale curen. A=f{B).OSCILOSCOPUL Osciloscopul este un aparat care permite vizualizarea pe ecranul unui tub catodic a curbelor ce reprezinta variatia in timp a diferitelor marimi sau a curbelor ce reprezinta dependenta intre doua marimi. este necesar: • sa se obtina pe ecran un punct luminos (spot. Utilizari Osciloscopul este unul dintre cele mai raspândite aparate electronice.tului. celor duoa perechi de deflexie li se aplica marimile A şi B. defazaje. • vizualizarea caracteristicilor componentelor electronice (tuburi electronice.). • masurarea unor marimi electrice (tensiuni. Pentru a putea afisa pe ecranul tubului catodic curba ce reprezinta dependenta intre doua marimi. Fasciculul de electroni este produs. • masurarea valorilor instantanee a unor semnale (tensiuni.). Ca aparat de-sine-statator. selecto. şi are o larga utilizare. fie ca parte componenta a altor aparate electronice. • sa se poata deplasa acest punct dupa doua directii. tensiuni). • proprietatea unui fascicul de electroni de a fi deviat sub actiunea unui cîmp electric sau magnetic. Uneori Osciloscopul face parte din sisteme de masurare si control sau din aparate mai complexe.renti). cum ar fi: caracteriograful (aparat pentru vizualizarea caracteristicilor tranzistoarelor). pentru a descrie pe ecran curba dorita ceea ce este posibil avind in vedere: • proprietatea unui fascicul de electroni de a produce in punctul de impact (de ciocnire) iluminarea unui ecran tratat cu substante luminofore. a curbelor de histerezis ale materialelor magnetice etc. vobuloscopul (aparat pentru vizualizarea caracteristicilor de frecventa ale amplificatoarelor). fie ca aparat de-sine-statator. grad de modulatie.graful (aparat pentru vizualizarea curbelor de selectivitate) etc. Deplasarea spotului pe ecran se realizeaza prim devierea fasciculului de electroni cu ajutorul unor câmpuri electrice create de doua perechi de placi de deflexie din interiorul tubului catodic.

fie el osciloscop.) sunt costisitoare si dotate cu functii fixe. data logger s. 4 controale de tip numeric( 2 pentru faza si 2 pentru factorul de umplere la semnalul dreptunghiular). Prin intermediul LabVIEW vom implementa un osciloscop cu 2 canale. Pe langa acesta. 3 .a. In cazul unor proiecte mari. care au atras automat utilizarea calculatorului. B sau A+B). 2 clustere in care se regasesc informatii despre frecventa de esantionare si numarul de esantioane. Interfata cu utilizatorul este cea din figura urmatoare si cuprinde: 4 structuri de tip knob prin intermediul carora stabilim frecventa. instrumentele programabile reale (oscilosoape. definite de producator (functiicare de cele mai multe ori obliga utilizatorul sa-si adapteze nevoile facilitatilor oferite). multimetru. etc si notand datele pentru o eventuala procesare ulterioara. inregistrarea masuratorilor. un element de tip boolean cu care se intrerupe rularea programului(STOP).De obicei. respectiv pe ce canale se va face afisarea( A. masuratorile sunt facute stand in fata unui instrument de masura. “Selectie semnal B).voltmetre. multimetre digitale. a dus la un volum mare de date si de munca. 3 elemente de tip enumeratie cu ajutorul carora stabilim tipul semnalului(“Selectie semnal A”. respectiv amplitudinea semnalelor de la cele 2 canale.

- graficul de jos este pentru reprezentarea spectrului semnalelor generate de cele doua generatoare de semnal care compun acest osciloscop - la aceste 2 generatoare de semnale se pot adauga zgomote 4 .

Se poate observa ca avem optiunea sa vizualizam semnalul cu sau fara zgomot la ambele canale si putem allege tipul de zgomot: .medie pentru zgomotul Poisson Si in cazul zgomotelor vom regasi clustere cu informatii despre esantionare.deviatie standard pentru zgomotul Gaussian .amplitudine pentru zgomotul alb uniform .zgomot Poisson Pe panoul frontal se mai regasesc si cateva controale numerice cu ajutorul carora putem modifica diferite proprietati ale zgomotelor.zgomot gaussian .zgomot alb uniform . Arhitectura programului este destulde simpla dupa cum se observa si in imagine: 5 .Avem: .

triunghi.Pentru generarea semnalelor am folosit elemente de tip “waveform” 4 la numar pentru fiecare canal ( sinus. dreptunghi. Ultima structura “case” este cea pentru selectia canalelor. dinte de fierastrau) toate introduce intr-o structura de tip “case”. Procedura este repetata si pentru zgomote. urmand apoi 2 structuri “case” una pentru fiecare canal care stabilesc daca vizualizarea se va face in prezenta zgomotului sau nu. La sfarsitul schemei se afla o functie care face analiza spectrala a semnalului. 6 . folosindu-se si functia “build array”.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->