LAPORAN KEMPEN DERMA DARAH ANJURAN BSMM DAN HOSPITAL LIKAS PADA 25 JUN 2008 DI DEWAN INSTITUT PERGURUAN

GAYA

AKTIVITI 1: Pendaftaran Penderma Darah Pada 25 Jun 2008, Bulan Sabit Merah Institut Perguruan Gaya telah menjalankan kempen menderma darah yang bertempat di dewan Institut Perguruan Gaya. Kempen ini disertai seramai 10 orang Bulan Sabit Merah yang bertugas dan seramai dua belas orang kakitangan dari Jabatan Patalogi, Hospital Likas yang menjayakan kempen derma darah ini. Sejak pukul 9 pagi lagi, ahli Bulan Sabit Merah yang bertugas pada waktu itu mula menyusun meja dan kerusi bagi pendaftaran penderma. Para penderma terdiri daripada guru pelatih, pensyarah dan ahli-ahli BSMM serta kakitangan Institut Perguruan Gaya. Para penderma darah akan diberi penanda buku dan penderma yang bertuah diberikan hadiah misteri sebagai tanda penghargaan diatas sumbangan mereka.

Gambar 1: Para penderma darah sedang mengisi borang.

1

Aktiviti 2 : Menderma Darah Setelah mengisi borang pendaftaran. Ujian darah yang dilakukan adalah untuk menguji jenis kandungan darah dan juga menguji sama ada kandungan hemoglobin di dalam darah adalah mencukupi ataupun tidak. para penderma darah akan bergerak ke stesen yang seterusnya untuk memeriksa tekanan darah. para penderma akan bergerak ke stesen seterusnya iaitu ujian darah. penderma dikehendaki memeriksa tekanan darah. Tekanan darah yang normal adalah dalam lingkungan 120/80mHg. Para penderma hanyalah digalakkan menderma sekiranya kandungan darah adalah mencukupi walaupun tekanan darah adalah normal. Gambar 2: Setelah mengisi borang. 2 . Apabila melepasi ujian tekanan darah. Sebanyak 33 paket darah yang berjaya dikumpulkan dan seramai 50 para penderma darah yang berdaftar pada hari tersebut.

Ujian darah yang dijalankan adalah dengan mengunakan larutan Anti-A dan Anti –B. guru pelatih dan kakitangan IP Gaya serta ahli Bulan Sabit Merah Institut Perguruan Gaya. Penderma darah terdiri daripada pensyarah. Gambar 4: Para penderma darah mula menderma darah dan dibantu oleh seorang pembantu jururawat.Gambar 3: Ujian penitisan darah dijalankan untuk meentukan jenis kumpulan darah. Kumpulan darah dapat di tentukan apabila darah berbentuk gumpalan apabila larutan di titiskan. 3 .

Gambar 6: Antara penderma bertuah yang layak menerima hadiah misteri pada masa itu.Gambar 5: Pek-pek darah yang telah dikumpulkan dan akan diletak di dalam kotak ais. 4 .

20 petang dan selesai pada pukul 2 petang. Upacara bersurai dan penyampaian cenderahati ini bermula pada jam 1. aktiviti menderma darah ditutup dengan upacara penyampaian cenderahati kepada ahli kakitangan Hospital Likas.Aktiviti 3: Penyampaian Cenderahati dan Bersurai Setelah waktu rehat berlalu. 5 . Gambar 7 :Kakitangan dari hospital Likas memerima cenderahati daripada Encik Haji Othman yang mewakili Bulan Sabit Merah Institut Perguruan Gaya. Upacara penyampaian cenderahati ini dilakukan oleh Encik Haji Othman.

kempen ini juga bertujuan untuk membantu pesakit yang memerlukannya terutama bagi mereka yang kekurangan darah. 6 . RUMUSAN Kempen derma darah ini dilakukan untuk memupuk semangat kerjasama di antara semua ahli Bulan Sabit Merah disamping memberi peluang kepada guru pelatih dalam menganjurkan sebuah kempen dan menambahkan ilmu pengetahuan dari segi pendermaan darah dan jenis darah.Gambar 8 :Gambar secara berkumpulan daripada kakitangan Hospital Likas dan juga ahli-ahli Bulan Sabit Merah Institut Perguruan Gaya. Malahan.

Antara alasannya ialah menderma terlalu kerap dimana belum melepasi tempoh sekurangkurangnya tiga bulan. Ini terutamanya kempen sewaktu cuti sekolah dimana pelajar adalah tidak sibuk dan tidak menghadapi masalah seperti kekurangan tidur dan tidak cukup darah. Oleh itu. Antaranya ialah ramai penderma yang mendaftar tetapi tidak layak untuk menderma. Tambahan itu. Malahan. cadangan seperti kempen menderma darah ini haruslah dijalankan secara kerap. tempat dan masa untuk menjalankan kempen ini. adalah penting sekiranya setiap orang dapat menderma bagi menolong orang yang sakit dimana mereka lebih memerlukan bantuan darah kita. terdapat juga kelemahannya dalam kempen ini. Tambahan itu. pengetahuan mengenai kepentingan menderma darah ini juga harus di tingkatkan kerana terdapat ramai lagi penderma yang layak tetapi tidak berani untuk menderma kerana takut dan sebagainya. Oleh itu. 7 . terdapat juga penderma yang tidak dapat menderma kerana kekurangan darah dimana kandungan hemoglobin adalah kurang. publisiti yang meluas juga harus diadakan kerana terdapat ramai juga penderma yang ingin menderma tetapi tidak mengetahui bilakah.Namun demikian.