ANALISIS SURAH YASSIN

Ayat 78- 80

NOOR NAJWA BINTI ISMAIL NUR ATIKAH BINTI AZHAR NUR AMIRAH BINTI AMIR NUR ASHMIERA BINTI ABD AZIZ NUR ASHILLA BINTI ABD AZIZ

W bersabda : "Segala sesuatu mempunyai hati.A. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.t." "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah. menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya". "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat. . dia adalah orang-orang yang munafik".PENDAHULUAN Rasulullah S. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w. turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka. dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini.

Ayat 78. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk [79] iaitu Tuhan yang menjadikan untukmu api dari kayu yang hijau.80 Terjemahan: [78] katakanlah: ia akan menghidupkan oleh Tuhan yang menciptakannya pada awalnya. [80] dan tidakkah Tuhan yang mencipta langit dan bumi itu berkuasa menciptakan yang serupa dengan itu? Bahkan( benar Dia berkuasa) dan Dialah Maha Pencipta lagi Maha mengetahui . maka tiba-tiba kamu nyalakan(api) dari kayu itu.

maksud ayat 78-80 .

KESIMPULAN .