Η ελληνική πόλη και

η πολεοδομία του μοντέρνου
5η Επιστημονική Συνάντηση του Ελληνικού Docomomo

Θεσσαλονίκη 3-4 Ιουνίου 2010
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Ελληνική Ομάδα Docomomo, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Γερόλυμπου. Τουρνικιώτης και Α.Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του μοντέρνου 5η Επιστημονική Συνάντηση του Ελληνικού Docomomo Διοργάνωση: Ελληνική Ομάδα Docomomo. Βασιλική Μάσεν: Τερψιθέα Σταυρούπολης: Από τη Ρυμοτομία του '30 στο βιομηχανικό τοπίο του '50. Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη 3-4 Ιουνίου 2010. Γ. Αθηνά Βιτοπούλου: Μοντέρνο κίνημα και αστικός ιστός. Χόϊπελ. Σοφία Βυζοβίτη: Νέα παραλία Θεσσαλονίκης: Χαρτογραφήσεις της αστικής ελεύθερης επιφάνειας. Παπακώστας. Μια διερεύνηση της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ στην κεντρική Θεσσαλονίκη. Δυνατότητες επανάχρησης μέσα από επεμβάσεις αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Π. Τατιάνα Τζάκα: Η προστασία του μοντέρνου αστικού τοπίου. Βίλμα Χαστάογλου. Τάσος Τέλλιος. Χάρις Χριστοδούλου: Συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη: Μετασχηματισμοί και αστικοί συσχετισμοί στο οικιστικό περιβάλλον της σύγχρονης πόλης. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ – Τομέας Πολεοδομίας. εκπρόσωποι της ελληνικής ομάδας DOCOMOMO και της οργανωτικής επιτροπής κκ. Αλκμήνη Πάκα. Νικος Καλογήρου. Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Παρουσίες του Μοντέρνου στον ιστό της πόλης Άγις Αναστασιάδης.1953-1973. 19:30-20:00__ Συζήτηση 20:00__ Προσκεκλημένη ομιλία Στυλιανή Φιλίππου: Μπραζίλια: Η Μετααποικιοκρατική Μοντέρνα Πρωτεύουσα της Βραζιλίας 21:00__ Δεξίωση στο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης . Ξ. Εύη Αθανασίου: Τοπία του Μοντέρνου στη Θεσσαλονίκη : η κατασκευή της νέας παραλίας. Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010 17:00__ Έναρξη – χαιρετισμοί: Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. 17:30-19:30__ Συνεδρίαση 1η Θεσσαλονίκη.

Αρετή Σακελλαρίδου. Μichele Stavagna: Which modernism is bad ? Erich Mendelsohn and the Acropolis in danger. Φυλλιώ Κατσαβουνίδου: «Που είναι τα παιδιά. από το χθες στο σήμερα (1931).30-14:00__ Συζήτηση 14. Νίκος Πατσαβός: Η σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ του μεσοπολέμου ως πεδίο ανάδυσης του νεωτερικού λόγου για την ελληνική πόλη. 11:30-12:00__ Διάλειμμα – καφές 12:00-13:30__ Συνεδρίαση 3η Το πέρασμα στην μεταπολεμική εποχή Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Μοντέρνες ιδέες και σχέδια: μητροπολιτικά οράματα λίγο πριν και αμέσως μετά από τον πόλεμο. Μια απόπειρα εφαρμογής του μεταπολεμικού μοντερνισμού σε αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό επίπεδο. Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη: Βύρωνας .Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 9:30-11:30__ Συνεδρίαση 2η Από την θεωρία στην πρακτική της μοντέρνας πόλης του μεσοπολέμου Γεώργιος Σαρηγιάννης: Μεταφορά των αρχών της πολεοδομίας του μοντέρνου κινήματος στον ελληνικό χώρο. Ηλίας Μπεριάτος: Κεφαλονιά και Ιθάκη στα Ιόνια Νησιά. από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την δεκαετία του '60.»: Δημόσιοι χώροι για παιχνίδι στην πόλη του μοντέρνου. Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου: Προγράμματα οδοποιίας του μεσοπολέμου. 13. Πειραιάς (1947). Άλκηστη Δανιήλ: Ο πειραματικός οικισμός του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι.Νέα Αλεξάνδρειa . Πασχάλης Σαμαρίνης.Κόρινθος. Παύλος Δελλαδέτσιμας. Ο ιδιαίτερος δρόμος του ελληνικού εκσυγχρονισμού.00-17:00__ Κενό . Μαργαρίτα Γραφάκου: Ο προσφυγικός συνοικισμός του Γυθείου και η ένταξή του στον πολεοδομικό και κοινωνικοοικονομικό ιστό της πόλης. Ελληνική πολεοδομία στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1945-1951). Αλέκα Γερόλυμπου: Όταν το Μοντέρνο δεν ήταν ένα στυλ.

Νίκος Σκουτέλης: Σχέσεις όσμωσης μεταξύ φυσικού και τεχνητού στην πολεοδομική σκέψη του Τάκη Ζενέτου. καθηγητής ΕΜΠ Αθηνά Βιτοπούλου. αρχιτέκτων. παραμορφώσεις. Ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου και περιεχομένου των Πολεοδομικών Σχεδίων. Ολγα Τουλούμη: Ο πύργος του ΟΤΕ και η έννοια του δικτύου στην πολεοδομία του Μοντέρνου. τηλ. Από την ‘αρχιτεκτονική’ στην ‘πολεοδομία’ του τουρισμού στην Ελλάδα (1955-1975). καθηγήτρια ΑΠΘ Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Βάννα Σφακιανάκη: Ο ελληνικός δρόμος άρνησης του πολεοδομικού σχεδιασμού.17:00-18:30__ Συνεδρίαση 4η Η συνολική ρύθμιση της πόλης Μάρω Ευαγγελίδου: Εργαλεία του ύστερου μοντερνισμού και σταδιακή υποβάθμισή τους.: 2310 414564. Η περίπτωση της Πάτρας. Βάσω Τροβά: Εργατικές κατοικίες και μοντερνισμός. εντεταλμένη διδασκαλίας (ΠΔ 407/80) ΑΠΘ Πληροφορίες__ Αθηνά Βιτοπούλου. Γρηγόρης Καυκαλάς: Δεν γίναμε ποτέ μοντέρνοι: Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’60. Δρ. Μαριλένα Κουρνιάτη: Η σύλληψη της μοντέρνας πόλης μέσα από τη θεώρηση του Άλλου. 18:30-19:00__ Διάλειμμα – καφές 19:30-21:00__ Συνεδρίαση 5η Πολεοδομικά προγράμματα του ύστερου μοντερνισμού Δημήτρης Φατούρος: Η αρχιτεκτονική και οι πραγματικότητες του ' 60. Παραλλαγές. διορθώσεις.gr. Βασιλική Πετρίδου: Πόσο μοντέρνες ήταν οι ελληνικές πόλεις τη δεκαετία του '60. Βασίλης Κολώνας: Από τα Ξενία στα τουριστικά χωριά. Το παράδειγμα του Ηρακλείου. 21:00-21:30__ Συζήτηση 21:30__ Δείπνο για τους ομιλητές Οργανωτική επιτροπή__ Αλέκα Γερόλυμπου. Ηλίας Κωνσταντόπουλος: Οικισμός στο Δίστομο Βοιωτίας. 6948603005 . Παναγιώτης Πάγκαλος. e-mail: avitop@tee.