Bolnavul inchipuit de Moliere Personajele comediei Argan – bolnav inchipuit Beline – a doua sotie a lui Argan Angelique – fiica

lui Argan si iubita lui Cleante Beralde – fratele luiargan Cleante – iubitul lui Angelique Domnul Diafoirus – medic Thomas Diafoirus – fiul sau si pretendent la mana lui Angelique Domnul Purgon – medicul lui Argan Domnul Fleurant – spiter Domnul De Bonnefoi – notar Toinette – fata in casa Doctor Actiunea se petrece la Paris.

(cortina se ridica, dansul de inceput) Actul I Scena 1 Argan (socoteste notele spiterului sau cu ajutorul unor fise) Trei si cu doi fac cinci, si cu cinci fac zece si cu zece douazeci... ‘Plus, la douazeci si patru, o clisma usoara, pregatitoare si emolienta, pentru a inmuia, a umezi si a racori maruntaiele domniei sale’. Ceea ce imi place mie la domnul Fleurant, spiterul meu, este ca notele sale sunt intotdeauna politicoase. ‘Maruntaiele domniei sale, treizeci de soli’. Da, domnule Fleurant, dar nu este totul politicos, trebuie sa fii si rezonabil si sa nu-ti jupoi bolnavii. Asadar, in luna asta am luat unu, doua, trei, patru, cinci, sase, sapte opt purgative si (numara atent pe foaie, murmurand)...unsprezece, douasprezece clisme, iar luna trecuta au fost douasprezece purgative si douazeci de clisme. Iata de ce nu ma mir ca luna asta ma simt mai rau ca luna trecuta. Ii voi spune domnului Purgon, sa vada ce-i cu asta. (suna din clopotel dar nici un raspuns) Sunt surzi. (acelasi joc) Toinette! Lua-te-ar dracii de ticaloasa! (Acelasi joc cu si mai multa verva) Ah Dumnezeule, o sa ma lase sa mor aici, singur. Toinette !!! Scena 2 Argan, Toinette Toinette (intrand) Am venit ! Argan Ah, secatura ce esti. Hai, ia astea de aici. Clisma mea de azi a avut vreun efect? Toinette Clisma dvs. ? Argan Da. Am scos multa fiere ? Toinette In asemenea marafeturi nu ma amestec. Sa-si vare nasul in ele domnul Fleurant: el barem profita. El si cu domnul Purgon ala fac haz de minune pe pielea Dvs. Tare as vrea sa-i intreb ce boala aveti de va tot indoapa cu atatea doctorii... Argan Taca-ti fleanca, proasto, nu e de nasul tau sa controlezi retetele doctorilor. Da-mi bastonul. Ma intorc indata.

Scena 3 Toinette, intra Angelique Angelique Toinette!(dupa ce se asigura ca sunt singure).Uita-te putin la tine Toinette (nu intelege) Poftim! Ma uit ! Angelique Toinette! Nu ghicesti despre ce am sa vorbesc ?? Toinette (dandu-si seama) Aaah...despre tanarul cu pricina. De sase zilele tot despre asta vorbim. Daca n-ati pomeni de dansul, ar insemna ca nu sunteti in apele dvs. Angelique Iti marturisesc ca as putea vorbi intr-una de dansul. Dar spune-mi Toinette, ai ceva impotriva simtamintelor pe care i le port ? Toinette Nici pomeneala... Anqelique Spune-mi dar : nu gasesti tu, ca si mine, ceva ceresc, un semn al destinului(gesturi de exuberanta) in neasteptatul chip in care ne-am cunoscut ?? Toinette Ba da... Angelique Ca este cum nu se poate mai aratos ? Toinette Desigur... Angelique Ca vorbele si faptele sale au in ele ceva nobil ?? Toinette Nici nu incape discutie... Angelique (se trezeste din delir) Vai Toinette !! Daca ma minte cumva, n-am sa mai cred in viata mea vreun barbat.(incepe sa se lamenteze)

Angelique Ah..Toinette Shh ! Vine tatal dvs... Si asadar mi-am dat cuvantul. Angelique Da. Argan Cuminte si de familie buna. si tu de asemenea Angelique Cu siguranta. Scena 5 Argan Ei fata mea…. tata.Afla ca esti ceruta in casatorie.dar pana la urma a ramas cum am vrut eu. Argan Care vorbeste bine latina si greaca. iti marturisesc ca ne-am cunoscut din intamplare acum sase zile si ca cererea ce ti s-a facut este urmarea simtamintelor reciproce nascute inca de la prima vedere. Angelique Pe asta n-o stiam. tata cat iti sunt de recunoscatoare pt bunatatea dumitale. Nici nu exista ceva mai imbucurator pentru fetele tinere.. Argan Cu atat mai bine ca lucrurile s-au petrecut asa. Angelique Cat se poate. Deoarece consimtamantul dumitale imi ingaduie sa imi deschid inima. Argan Nu am vazut inca persoana. Mama ta vitrega dorea sa te trimita la manastire … Toinette (aparte) Nemernica. stie ce vrea ! Argan . . dar mi s-a spus ca voi fi multumit. taticule. Se spune ca este un flacau voinic si frumos.

iar fiul este Thomas Diafoirus. Toinette Cum ati nascocit domnule ceva atat de caraghios ? Cu averea dvs. dl. vreti sa va dati fata dupa un doctor ? Argan Tu ce te amesteci ticaloaso ? Toinette Nu ne putem intelege oare fara sa ne infuriem? Ce va impinge.sunteti chiar mai bolnav decat credeti. Dar fiicei dvs. Doar e nepotu-sau. daca nu va e cu suparare. la o asemenea casatorie ? Argan Vazandu-ma atat de bolnav si infirm. ii trebuie un sot pt ea si. Argan . tata ? Asta cine ti-a spus-o ? Argan Domnul Purgon desigur Angelique Il cunoaste pe domnul Purgon ? Argan Nostima intrebare. Angelique CLEANTE. imi dau seama ca dumnata ai vorbit de o persoana si eu ma gandesc la alta. Diafoirus. Ce-ai ramas asa inlemnita ? Angelique Tata. doctorul. dvs. doresc sa-mi iau un ginere si rubedenii medici. Toinette Bine domnule.Argan Si care peste trei zile va fi declarat doctor ! Angelique El. nu vad nevoia sa i se dea un doctor. ca sa am la indemana consultatii si retete. nefiind bolnava. NEPOTUL DLUI PURGON ?? Argan Care Cleante ? Eu vorbesc de fiul cumnatului sau.

Pentru mine i-l dau pe acest doctor de barbat. Toinette Va cunosc. Ea o sa va spuna ca nu are ce face nici cu doctorul Diafoirus. Argan Cum bine ? Toinette N-o veti trimite la nici o manastire. ba da. Toinette Bine. o trimit la manastire. de nu. Argan Ba da. iar o fata cumsecade trebuie sa fie incantata sa se marite cu acela care e de folos sanatatii tatalui sau. Argan (manios) . Sa vrea. Toinette Pe legea mea. nici cu fi-su. Argan N-am s-o trimit la nici o manastie ? Toinette Nu. Argan Da stii ca esti nostima. Da ! Nu o sa aveti inima asta. nici cu toti Diafoirusii din lume... fiica dvs nu va primi cu nici un chip aceasta casatorie. Cine o sa ma impiedice? Toinette Chiar dvs. Argan Eu insa am ce face. Argan Nu? Toinette Nu. sunteti un om cumsecade din fire.

inimioara mea. Beline Da.stii ca azi trebuie sa fii foarte atent la oamenii pe care ii ai in slujba. Nu va ganditi deloc la boala dvs? Argan De cand o nepricopsita de slujnica indrazneste sa vorbeasca asa in fata stapanului ?? (alergand dupa Toinette) Obraznico ! Toinette (fugind din calea lui) E de datoria mea sa nu ingadui aceasta casatorie. usurel. Argan Ticaloaso ! Impielitato ! (se opreste din fuga). Argan Tu. Si e destul timp de cand iti spun s-o dai afara.Ba nu. Stii ca nu exista servitoare fara cusur. Beline Doamne doamne. harnica. ba nu. grijulie. Argan Din cauza ei fac atata fiere. scumpo stii care e adevarul. Vin-o Toinette(ies impreuna) Scena 6 Beline. sa nu te imbolnavesti. nu ma ajuti sa pun mana pe ticaloasa asta ? Angelique Lasa tata. Usurel. Ei. puisorule. Dar e isteata. Toinette Mai incet. Argan Argan Ah nevestico! Vino-mi in ajutor. Angelique. E o nemernica. Sunt chiar al dracului atunci cand vreau. domnule. ai dreptate.. Toinette ! Scena 7 Beline. Toinette . Argan. M-a scos din fire neobrazata asta de Toinette! Beline Linisteste-te baietelul meu.

Argan Iubito. dar socot ca ar face mai bine sa o trimita la manastire. Argan Vai iubito. Toinette (trantindu-i o perna pe cap. Trage-ti scufia peste urechi :niciodata nu racesti mai usor ca atunci cand iti intra aer in urechi. mizerabilo vrei sa ma innabusi ! Beline Usurel micutule.. potoleste-te.de ce te infurii in halul asta ? A crezut ca face bine. iar alta sa-ti rezemi capul. mi-a spus o suta de obraznicii. Pe asta dincolo. Adu-mi niste perne ca sa il asez in fotoliu. Beline Bine. tu nu cunosti viclenia diavolitei. Asculta Toinette : daca am sa mai aud vreodata ca il superi pe domnul. Te cred. iar eu i-am spus ca gasesc casatoria buna pentru ea. Una o sa ti-o pun la spate. bine puisor. apoi fugind) Si asta ca sa va fereasca de curent ! Argan Ah. o crezi ? E o marsava. Ah ! Voi avea nevoie de peste 8 purgative si 12 clisme ca sa indrept toate astea. ca sa te sprijini. Beline Nu vad nimic rau in sta si mi se pare ca are dreptate. Beline .Toinette Ce doreste doamna ? Beline De ce il superi pe domnul ? Toinette Eu. doamna ? Nici pomeneala. Asa.. Imi pari schimbat. te dau afara. Cat de recunoscator iti sunt pentru toata grija ce mi-o porti Beline (asezand pernele si infofolindu-l cu paturi) Pe asta o pun aici. Argan Ah iubito. Ne-a zis ca vrea sa isi marite fata cu fiul dlui Diafoirus. Haide.

Argan Zi-i sa intre. dar la Paris si in regiunile cu drept cutumier nu se poate. Beline. iubito. nu trebuie sa existe copii. Argan De ce ? Domnul de Bonnefoi Se opune obiceiul pamantului. Argan . Beline Ahh pai l-am adus cu mine! E in odaia de dincolo. sa nu mai pomenim despre asta. n-ar fi greu de loc. Dar si pentru asta. sami fac testamentul. va rog.doamna mi-a povestit despre intentia dvs. Beline (aparte) Pur si simplu nu te poti gandi la asemenea lucruri.Bietul meu baietel ! Argan Dar ca sa rasplatesc cat de cat dragostea pe care mi-o porti. inimioara mea. poftiti. Luati loc. domnule de Bonnefoi. te rog. Daca v-ati gasi intr-un tinut cu legi scrise. cand iti iubesti cu adevarat sotul. N-as putea suporta gandul asta si numai cuvantul testament ma infoara. Domnul de Bonnefoi Domnule. Tot ce pot face barbatul si femeia uniti prin casatorie este o donatie mutuala in viata fiind. Scena 9 Domnul de Bonnefoi. doresc. Argan Argan Poftiti. Iata de ce am rugat-o sa va vorbeasca de testamentul pe care doresc sa il fac. Sotia mea mi-a spus ca sunteti un om onorabil si unul dintre prietenii sai devotati. Beline Vai dragul meu. Argan Ti-am spus sa vorbesti cu notarul tau. In aceasta privinta am sa va spun ca nu puteti lasa nimic sotiei dvs. fie si numai ai unuia dintre soti.

nici eu nu mai vreau sa traiesc. draga mea. Beline Domnule. va rog. micutul meu. De cat sunt cele doua polite ? Argan Una.. Domnul de Bonnefoi Nu la avocati trebuie mers. cat sunteti de dibaci si cinstit. Domnul de Bonnefoi (catre Beline) Aceste vorbe sunt nelalocul lor. caci de obcei sunt severi in atare situatii si isi inchipuie ca e o crima grozava sa lasi o mostenire.Cat spuneai ca se gaseste sub tapiterie ? Argan 20 de mii de franci iubito. iar alta de 6. e de 4 mii de franci. iubita mea. Ce-as putea face. Beline Nu. Beline Dumnezeule ! Nu trebuie sa te tulburi tu cu toate astea.. dumneata nu stii ce inseamna un sot pe care il iubesti cu patima. vreau sa iti dau in mana douazeci de mii de franci de aur. Trebuie consultate alte persoane.Iata un obicei tare nelalocul lui. . Argan Sotia mea imi spusese. il vom face cum spune domnul notar. doar n-am ajuns inca acolo. altfel n-as da doi bani pe toata meseria noastra. te rog. calcand legea. O sa-mi consult avocatul. ca sa-i las ei averea si sa dezmostenesc copiii ? Domnul de Bonnefoi Puteti. sa-i dati in mana bani pesin sau polite platibile la purtator. ca un sot sa nu poata lasa nimic unei sotii care il iubeste cu inflacarare. Beline Nu-mi vorbi despre avere. Argan Testamentul. dar ca sa fim prevazatori. Daca tu ma lasi. domnule. (catre public) Daca n-ar fi asa. mult mai intelegatoare. nu vreau nimic din toate astea. care cunosc chitibusuri pentru a calca legea cu usurinta si a face legal ceea ce e ilegal.. si doua polite la purtator. pe care ii am in tapiteria alcovului. cum ne-am descurca in fiecare zi ? Trebuie sa stii sa te descurci. in viata fiind.

Beline Haide.sa mergem in cabinetul meu. vitrega nu doarme deloc si cine stie ce uneltiri pune la cale impotriva intereselor tale. Toinette Eu sa va parasesc ? Mai degraba as muri. Mama dvs. Dar ca sa va fiu mai de ajutor. Iubita mea. in necazul in care ma aflu. Te rog nu ma parasi. sa ascund dragostea ce v-o pastrez si sa ma prefac de partea tatalui si mamei dvs vitrege. (Cortina) .Domnul de Bonnefoi (catre Argan) Vreti sa trecem la redactarea testamentului ? Argan Da domnule. Mama dvs. Angelique Cauta-l sa-l vestesti pe Cleante de casatoria ce s-a pus la cale. dar maine dis-de-dimineata.. vreau sa schimb macazul. Beline(din culise) Toinette ! Toinette Ma cheama. Te rog din suflet ! Toinette Astazi e prea tarziu.. Toinette.. baietelul meu ! Scena 10 Intra Angelique si Toinette Toinette Uite-i cu un notar. ce planuri criminale urzeste impotriva mea. Angelique Baga de seama. vitrega poate sa imi faca oricate destainuiri ca sa ma atraga de partea ei. dar n-am putut sa o sufar niciodata si am fost mereu de partea dvs. Aveti incredere in mine. Buna seara. ajuta-ma te rog. am sa trimit dupa el si are sa fie fericit sa. Am auzit vorbindu-se de un testament.

Toinette Domnule. Stati putin deoparte sa-i spun ca sunteti aici. dar cu Angelique trebuie sa vorbiti in taina. Nu ma asteptam.Actul II Scena 1 Toinette. Cleante Toinette Ah. cu care m-am inteles sa spun ca-i tin locul. Toinette Iata-l pe tatal lui Angelique. dumneavoastra sunteti. ci ca prieten al profesorului ei de muzica. Argan Argan (crezandu-se singur) Domnul Purgon mi-a prescris sa ma plimb dimineata prin camera de 12 ori. insa. Doar v-am spus ca este bine pazita si nu e lasata nici sa iasa nici sa vorbeasca cu nimeni. daca de-a lungul sau de-a latul. inainte si inapoi. Dar de ce ati venit ? Cleante Ca sa vorbesc cu Angelique si sa vad ce a hotarat in legatura cu aceasta nenorocita casatorie. nu… Argan Vorbeste incet ticaloasa ! Nu stii ca unui bolnav nu trebuie sa ii vorbesti asa tare ? Toinette Voiam sa va spun ca… Argan Ti-am spus sa nu mai zbieri asa ! Toinette Domnule…(se preface ca vorbeste) . Toinette Da. Am uitat sa il intreb. Cleante De aceea nici nu am venit sub numele de Cleante. Scena 2 Toinette.

sunt incantat sa va gasesc pe picioare si sa vad ca va este mai bine. Cleante Cleante Domnule… Toinette (catre Cleante) Nu vorbi asa tare ca ii zdruncini creierii ! Cleante Domnule.Argan Ei ? Toinette Va spun ca. Cleante . Toinette (cu prefacuta manie) Cum ! Auzi : ‘mai bine’ ! Da de unde ! Domnul e bolnav. Argan. Argan Are dreptate. Niciodata n-a fost mai bolnav. Toinette Ce vreti sa spuneti cu sanatos tun al dvs ? Domnul arata foarte rau.. Argan Sa vie ! (Toinette ii face semn lui Cleante sa se apropie) Scena 3 Toinette. Cleante Mie mi se pare ca e sanatos tun.(se preface ca vorbeste) Argan Ce tot indrugi acolo ? Toinette (tare) Spun ca este cineva care vrea sa va cunoasca.

nu trebuie mare lucru ca sa va zdruncine creierii. Angelique.. Argan De loc. Argan Ba da. imi place muzica si voi fi foarte bucuros sa…(catre Toinette) Ah!I Iato! Du-te de cheam-o si pe nevasta-mea. In starea in care sunteti.(catre Toinette) Cheam-o pe Angelique. A fost silit sa plece la tara pt cateva zile si.Si de aceea. de loc. Cleante Argan Apropie-te fata mea. de teama ca nu cumva domnisoara sa uite ce a invatat. Ce s-a intamplat ? Ce te miri asa ? Angelique Doamne…pai. nu mica mi-a fost mirarea sa dau peste el aici. Scena 4 Argan. Angelique. ba da. asta o sa va tulbure.Argan Toinette (cu prefacatorie) . as face orice pentru… Scena 5 Toinette.Sunt tare mahnit sa aud asta domnule. Am visat azi noapte ca eram intr-o mare incurcatura. Eu vin din partea profesorului de muzica al fiicei dvs. Toinette Domnule. Toinette Domnule. Cleante Daca m-ati socoti demn ca la vreo nevoie sa va scot din incurcatura. Profesorul tau de muzica a plecat din tara si l-a trimis pe dumnealui sa-i tina locul. Argan Foarte bine. Cleante. si cineva-leit dumnealui-a venit sa ma ajute. nu credeti ca ar fi mai bine sa il conduc pe domnul profesor in camera domnisoarei ? Daca nu sunt singuri nu vor putea face lectia bine. ca bun prieten.s-a intamplat ceva surprinzator aici. m-a trimis sa continui lectiile de muzica in locul sau.

Va jur domnule.prezinta-ti omagiile. nu sa le facem rau.(pleaca) Scena 6 Domnul Diafoirus tatal si fiul. Cleante Cinstea e nespus de mare. distinsi domni.. Argan. Domnul Diafoirus In vizitele noastre. Argan Domnule. venim sa ii ajutam pe bolnavi.. ca retrag tot ce am spus ieri. treci. sa ma descopar. mai ales ca nu va pot intrerupe aceasta placuta intrevedere cu umila mea lectie de muzica.(da sa plece) Argan Este fiul unui distins medic iar nunta va avea loc peste cateva zile. Imi marit fata si i se prezinta viitorul sot. poftiti. sunteti tot doctor. Domnul Diafoirus tatal si domnul Diafoirus fiul au venit in vizita. domnule. Cleante Ma onorati nespus domnule. Argan (catre Cleante. vorbele dvs. In cinstea inrudirii cu dvs. Argan (ducand mana la scufie. va asiguram ca in lucrurile care vor depinde de profesiunea noastra precum si in toate celelalte vom fi intotdeauna gata sa va dovedim zelul nostru. Veti avea un ginere pe spranceana!Iar fiica dvs. ma onoreaza. care vrea sa plece) Nu ne parasi domnule. Dvs. Domnul Diafoirus (catre fiul sau) Haide Thomas. fara sa o scoata) Domnul Purgon mi-a interzis. cunoasteti consecintele. . are sa fie incantata de el. Din pacate sunt nevoit sa va parasesc. Cleante Minunat Argan Te rog sa poftesti si dumneata la nunta. Angelique Toinette Poftiti.

Thomas Diafoirus (catre tatal sau) Nu-i asa ca trebuie sa incep cu tatal ? Domnul Diafoirus Da. in numele caruia vin astazi sa vad aduc preaplecate si prearespectuoase omagii. recunosc. intrucat… Argan (catre Thomas) Nu nevestei.(aratandu-o pe Angelique) Thomas (catre tatal sau) Sa-i pup si mana ? Domnul Diafoirus da. Ceea ce am de la el este opera trupului sau. dar un al doilea tata caruia indraznesc sa-i spun ca-i sunt mai obligat decat primului. tata ? Domnul Diafoirus Optime Argan Poftim de-ti fa reverenta. . Thomas Diafoirus (catre Argan) Domnule.(catre tatal lui) A fost bine. un al doilea tata. da. cu atat mai mult va sunt obligat si consider pretioasa aceasta viitoare infiere. salut. cerul v-a dat pe buna dreptate numele de mama soacra. este opera vointei dvs. m-ati ales: el m-a primit de nevoie. in timp ce dvs. m-ati primit numai cu bunatate. ci fiicei mele ii vorbiti. Thomas Dar dansa unde este ? Argan Vine numaidecat. Primul mi-a dat viata. ceea ce imi dati dvs. indragesc si cinstesc. Si cu cat darurile sufletesi sunt mai presus decat cele trupesti. dvs. Thomas (catre Angelique) Doamna. in dvs.

inima mea se va intoarce spre astrii stralucitori ai ochilor dvs. fermecatori. era intotdeauna molatic.Thomas O astept sa vina. facuta sul.ca de doi ani de cand se pregateste sa iasa doctor nu exista un singur student care sa fi facut atata valva in toate discutiile din universitate. iar aceasta minte greoaie este semnul judecatii clare de mai tarziu ! Cand l-am trimis la liceu. Toinette (in batjocura) Daca domnul va fi cumva tot atat de bun doctor. cu voia dvs. dupa multa truda. bland si tacut. salut-o pe domnisoara. de aici in colo. tot-asa. Nu a avut niciodata o imaginatie prea bogata si nici acea minte stralucita care se observa la unii. i-o prezinta lui Angelique) Am sustinut impotriva celor cu circulatia sangelui o teza care. domnisoara. Permiteti-mi asadar domnisoara. dar cele scrise raman mult mai multa vreme. Argan Vedeti. Cand era mic. pe cat este vorbitor. va fi o adevarata placere sa i te numeri printre pacienti. dar tocmai acest lucru mi s-a parut esential in meseria noastra. a reusit sa il termine in mod stralucit si pot spune. Thomas (dupa ce isi cauta discursul corespunzator) Precum odinioara statuia lui Memnon scotea sunet armonios atunci cand era luminata de razele soarelui. Domnul Diafoirus Pot spune ca e un baiat de isprava. toata lumea il admira pe fiul dvs. nu jinduieste la alta glorie decat la aceea de a fi toata viata. Thomas (scotand din buzunar o teza mare. domnule(il saluta pe Argan). la fel eu ma simt cuprins de o dulce insufletire la ivirea soarelui frumusetii dvs. sa depun. ce nu aspira. tata ? Domnul Diafoirus Pana una alta. Cred ca sunteti fericit sa aveti asemenea baiat. floarea numita heliotrop se intoarce mereu catre acest astru al zilei. indraznesc sa i-o prezint domnisoarei. pomii tarzii dau roadele cele mai bune. asa cum arata naturalistii. ‘Bravo’ imi spuneam in sinea mea. Dar ceea ce-mi place in mod deosebit la el este faptul ca tine orbeste la parerile vechi si niciodata n-a voit sa priceapa sau macar sa asculte principiile si experientele pretinselor descoperiri in legatura cu circulatia sangelui si alte nazdravanii de acest soi. i-a venit tare greu dar in cele din urma. Ce ne-am mai caznit pana a invatat sa citeasca! Avea 9 ani si nu cunostea inca literele. serv si sot. pe altarul farmecelor dvs. ofranda acestei inimi. preaplecatul si preasupusul dvs. . fara falsa modestie. Si daca. In marmura sapi mult mai greu decat in nisip. domnule.

Suparator insa. daca pot. medicii. Domnul Diafoirus tatal si fiul Argan Draga mea.cand e vorba de cei mari. Cu aceasta treburile merg struna. cand o sa iau si eu cuvantul. Argan Si aveti de gand sa il introduceti pe fiul dvs. faptele tale sau sa te ingrijesti de ceea ce se va intampla. (catre Angelique) va invit sa veniti intr-una din zileasa ca o distractie. daca nu ma pricep in asemenea lucruri ? Toinette (luand teza) Dati-mi-o mie. este faptul ca o data ce sunt bolnavi. isi scoate discursul) Doamna. e buna ca tablou…. S-o duci la o disectie este desigur mult mai elegant. Argan Ah iat-o pe nevasta-mea ! Scena 6 Beline. Argan. Doar nu pentru asta stati dvs pe langa ei. caci se vede… . la curte si sa-i faceti rost de un post de medic ? Domnul Diafoirus La drept vorbind nu mi-a placut niciodata practica meseriei noastre pe langa cei mari. Toinette. Thomas (salutandu-l inca o data pe Argan) Tot cu permisiunea tatalui dvs.pentru odaia mea. cerul v-a harazit pe buna dreptate numele de mama soacra. Pentru noi. e mai bine sa ramanem cu obisnuita noastra clientela.Angelique Domnule. Angelique. Toinette (aparte) Unii isi duc iubita la teatru. Treaba lor e sa se vindece. ce pot face eu cu ea. ti-l prezint pe fiul Domnului Diafoirus.sa asistati la disectia unei femei.. Thomas (isi drege vocea. nu trebuie sa dai nimanui socoteala pt. tin cu tot dinadinsul ca medicii lor sa ii si vindece ! Toinette (aparte) Ba nu zau ! Sunt de-a dreptul nerusinati cerandu-va sa-i vindecati.

Angelique Tata! te rog tata sa nu grabim lucrurile. . Beline Poate ca Angelique are o dragoste pe suflet. ca in vechime. Angelique Iar noi domnule suntem in zilele noastre. m-ati intrerupt tocmai la mijlocul frazei si asta m-a incurcat teribil. mare pacat ca nu ati fost la cel de-al doilea tata. las-o pentru alta data. nu mai am ce sa astept.Beline Sunt incantata ca am venit la timp ca sa am cinstea sa va vad. concendo. intinde-i mana dumnealui si jura-i credinta. Thomas Caci se vede pe fata dvs…caci se vede pe fata dvs…Doamna. trebuie sa va supuneti vointei mele. Argan Draga. micutule. Maimutarerile nu mai sunt necesare in secolul nostru si daca ma iubiti. daca sunt in primejdie sa o pierd. Stii bine ce i-as face. exista obiceiul sa rapesti din casa parintilor fata cu care urma sa te casatoresti ca sa nu para ca se arunca de bunavoie in bratele barbatului. de-ai fi fost aici mai adineauri. statuia lui Memnon si floarea numita heliotrop. Lasa-ne putin timp sa ne cunoastem. Daca as fi in locul tau. domnisoara.(iese) Argan Haide fata mea. Cand nu e vorba sa-mi pierd iubita. Thomas In ceea ce ma priveste pe mine. nu as sili-o sa se marite. Argan Oh. ca unui sot. Domnul Diafoirus Thomas. pentru asa ceva o sa aveti timp si dupa ce o sa va casatoriti. domnisoara. nego. Thomas Stim. Thomas Distinguo. Toinette Vai doamna.

sa-mi spuneti cum ma gasiti. Argan Va rog domnule. ori pleci la manastire. Beline Imi pare rau ca trebuie sa va parasesc domnilor. Iata o femeie care ma iubeste…nici nu iti vine sa crezi. eu fac aici pe caraghiosul? Domnilor. ceea ce se petrece aici.(iese) Argan Cu bine. Domnul Diafoirus Bravo. la care nu pot renunta. micutul meu. ca sa termine odata stii tu ce. ca sa nu spun tare. Thomas. Beline Cu bine. Treci si pe la notar. Thomas Ca bate tarisor. Asculta Angelique! Din doua una:ori te casatoresti in patru zile cu acest domn. ia celalalt brat al domnului sa vad daca esti in stare sa iti dai o parere exacta despre pulsul asta. va cer iertare pt. baiete. Thomas (dupa ce ii ia pulsul) Dico ca pulsul dumnealui este pulsul unui om bolnav. suntem gata de plecare. Domnul Diafoirus Admirabil ! Thomas Ba chiar neregulat si inegal. Domnul Diafoirus . iubito. dar am niste treburi in oras. Domnul Diafoirus (luand pulsul lui Argan) Hai. Argan Du-te scumpa mea. Domnul Diafoirus Domnule.Argan Ba nu zau.

Angelique. Domnul Diafoirus Ei da. fiarta totuna e. numai fiarta. zice si una si alta. din cauza stransei legaturi dintre ele.am trecut pe aici ca sa iti vorbesc de un ginere pt.fratioare. vin indata(isi ia bastonul si iese) Actul III Scena 1 Toinette.In fine. nepoata mea. Scena 10 Beralde. Argan Te rog sa nu imi pomenesti de puslamaua asta! In mai putin de doua zile o voi trimite la manastire. la revedere! Argan La revedere. dar cine zice parenchin. Argan Ei bine. draga frate ce se aude ? Cum o mai duci cu sanatatea ? Argan Rau. Domnule(reverente). Thomas Ceea ce denota o neoranduiala in parenchinul splenic. Beralde Asta nu-i bine. Ai putin rabdare. tare rau. V-a prescris desigur. domnilor.. Domnul Diafoirus Excelent. sa mancati multa carne fripta ? Argan Nu. fripta.Beralde Toinette . Domnul Diafoirus Ei da.Optime. Argan Ba nu. Domnul Purgon spune ca ficatul mi-e bolnav.

dar la randul dvs nu stati degeaba. Domnul Fleurant. impiedicandu-l pe domnul Argan sa faca aceasta clisma? Esti caraghios cu indrazneala dumneata. Scena 2 Argan. Beralde Du-te domnule de aici cu clismele dumitale ! Domnul Fleurant Cum poata cineva sa isi bata joc in acest fel de medicamente si sa ma faca sa-mi pierd vremea ? N-am venit aici decat in urma unor retete si am sa-i spun domnului Purgon . Ma gandisem chiar sa aducem aici un doctor credincios noua. Toinette Trebuie impiedicata neaparat casatoria asta nesabuita. Dar cum n-am pe nimeni.Domnule Beralde. sa il scarbeasca de el. Lasati pe mine totul. ponegrind tratamentele domnului Purgon. Beralde Argan Vai fratioare…trebuie sa ma mai ierti cateva clipe ! Beralde Ce e ? Ce vrei sa faci ? Argan O mica spalatura. am hotarat sa chem un actor(sau actrita) vestit/a in tinuturile acestea sa ii joace o farsa. Beralde Ce farsa ? Toinette E o trasnaie grozava. Nu dureaza mult. Beralde Voi face tot ce pot ca sa ii vad implinite dorintele. Uitati ca vine. care. nu uitati de necazurile nepoatei dvs. Beralde Glumesti? Nu poti sa rezisti nici macar o clipa fara spalaturi sau purgative? Amana pe alta data si stai putin linistit. va rog. Domnul Fleurant (catre Beralde) Ce te bagi dumneata si de ce te impotrivesti prescriptiilor medicale. cu o seringa in mana.

Toinette. Spune-mi. iata ce fac eu cu donatia fagaduita nepotului meu in vederea casatoriei(Rupe actul in bucati) Argan Fratele meu e pricina… . Purgon Un atentat impotriva medicinei ! Argan Fratele meu… Purgon Va declar ca rup legaturile cu dvs. vorbesti ca un om sanatos. fratioare.in ce mod am fost impiedicat sa ii execut prescriptiile si sa-mi indeplinesc functiile. o sa vedeti…. dragul meu.(iese) Scena 3 Argan. O sa vedeti. Beralde Argan Fratioare. Tare mi-ar placea sa ai si tu boala mea. Beralde Dar de ce boala suferi ? Argan O sa ma faci sa turbez. Argan Domnul Purgon Nostime lucruri mi-a fost dat sa aflu intrand pe usa : retele mele sunt luate aici in bataie de joc. nu este…. Ah ! Domnul Purgon ! Scena 4 Domnul Purgon. vei fi cauza unei mari nenorociri. Beralde Mare nenorocire sa nu-ti faci o spalatura prescrisa de domnul Purgon. iar medicamentele pe care le-am prescris au fost refuzate. Beralde. E usor sa cartesti impotriva medicinei cand ai o sanatate de fier. Si pentru a termina orice legatura cu dvs. Argan Domnule. cand te vei vindeca de boala medicilor ? Argan Doamne.

acrelii fierii si constipatiei. constitutii. Din lianterie in dizenterie ! Argan Va rog. Domnule Purgon !! . fie-va mila. Argan Sa il aduca ! Il fac acum ! Toinette Nu merita sa va ocupati de dumnealui ! Purgon Intrucat ati refuzat sa dati ascultarea cuvenita medicului… Toinette Asta cere razbunare ! Purgon Va declar ca va las prada relei dvs. sangelui dvs. Toinette Minunat ! Purgon Si vreau ca in mai putin de 4 zile sa ajungeti incurabil. deranjului intestinal. stricat.Purgon Sa fie dispretuit un clistir de-al meu ! V-as fi vindecat in scurta vreme !Aveam de gand sa va curat tot organsimul si sa evacuez tot ce este rau in el. Argan Fie-va mila ! Purgon Sa dati in bradispepsie ! Argan Domnule Purgon ! Purgon Din bradispepsie in dispepsie ! Argan Domnule Purgon ! Purgon Din dispepsie in apepsie ! Din apepsie in lianterie.

dar el imi cunoaste constitutia si felul in care trebuie tratata. Doctorul Doctorul Domnule. Argan Domnule. Scena 6 Argan. Toinette Argan Ah Dumnezeule ! Sunt un om mort ! Fratioare. Se pare ca dupa ce un medic te paraseste. a venit un doctor care cere sa va vada.Purgon Si din dizenterie in moartea la care va condus nebunia dvs !(iese) Scena 5 Argan. Beralde. Beralde (dupa ce vorbeste cu Toinette pe furis) Esti un om tare norocos. . m-ai nenorocit ! Beralde Cat esti de naiv ! Argan Vai fratioare. Argan Ce doctor ? Toinette Un doctor in medicina. Argan Spune-i sa vina atunci. Va rog sa nu luati in nume de rau curiozitatea pe care am avut-o de a vedea un bolnav ilustru ca dvs. dati-mi voie sa va consult si sa va ofer micile mele servicii. altul se prezinta ! Argan Cum ? Toinette Domnule. Beralde. va sunt foarte obligat.

pentru deosebita milostenie pe care mi-o aratati. Doctorul Sunt un medic ambulant si merg din oras in oras. Doctorul Sa trecem la consultatie(ia pulsul). ce varsta imi dati ? Argan Cred ca puteti avea cel mult doua zeci de ani. Ce doctor aveti ? Argan Pe domnul Purgon. sa gasesc bolnavi demni de marile taine descoperite de mine in medicina. Vreau boli serioase. cu aceste fleacuri de reumatisme. iata un batran destul de verde pt 90 de ani. o ciuma ca lumea. Ce simtiti ? . Doctorul Toti sunt niste nepriceputi. Imi repugna sa-mi pierd vremea cu toata plevusca de boli obisnuite. febre marunte si nevricale. Hmm…pulsul asta a luat-o razna. Dumneavoastra sunteti bolnav de plamani ! Argan De plamani ? Doctorul Da. Doctorul (consulta o lista lunga de nume) Acest domn nu e trecut in carnetul meu printre medicii de seama. Astea da ! Astea imi plac si aici fac minuni ! Argan Va raman indatorat domnule. inflamatii. Doctorul Ha haha ha. din tinut in tinut si din tara in tara sa caut subiecte ilustre. ceva pleurezii cu aprindere la plamani. De ce spune ca suferiti ? Argan El sustine ca de ficat. altii spun ca de splina. Am nouazeci ! Argan 90 ?!?! pe legea mea. febre mari care sa urce la creier.Doctorul Domnule.

. Doctorul Ce ignorant ! Argan Si mai ales sa nu beau vinul decat amestecat cu foarte multa apa. Doctorul E clar. arpacas si pesmeciori -ca sa va stranga la stomac. Argan Uneori mi se pare ca am o panza inaintea ochilor Doctorul Plamanul ! Argan Alteori ma doare inima… Doctorul Plamanul !Da pofta de mancare aveti ? Argan Da. Doctorul Va place cate un paharel de vin ? Argan Da. domnule.Argan Am din cand in cand dureri de cap. carne de pui. Doctorul dvs. sa mancati carne de vaca si de porc. plamanul. Doctorul Tocmai. domnule. De acum voi veni eu insumi sa va vad din cand in cand. Doctorul Ignoratus. ignorata. e un dobitoc. ignoratum ! Trebuie sa beti vin curat si pentru a va ingrosa sangele. Branza de Olanda. Si ce v-a prescris medicul ? Argan Supa de legume. Plamanul cere domnule vin. oua proaspete iar seara prune ca sa-mi usurez stomacul.

dar trebuie sa ajung la un consult ce se face pt un om care a murit ieri. La revedere. dar am nevoie de brat. Credeti-ma. trebuie scos. ca sa ne dam cu parerea si sa vedem ce ar fi fost de facut pentru a-l vindeca. Argan La un mort ? Doctorul Da. Veti vedea mult mai bine cu ochiul stang. Argan Dar de ce ? Doctorul Nu vedeti ca trage la el toata hrana si-l impiedica pe celalalt sa-si ia partea cuvenita ? Argan Da.Argan Va raman indatorat. Argan Nu-i nici o graba…. Doctorul Bun ramas.(se apropie de ochiul drept cu degetul si ii sopteste: ‘furacios mic ce esti. Doctorul Ce naiba faceti cu bratul asta ? Argan Cum ? Doctorul E un brat pe care mi l-as taia numaidecat daca as fi in locul dvs. Doctorul Daca as fi in locul dvs. domnule. he he’). . Argan Sa-mi scot un ochi ? Doctorul Nu vedeti ca-l stanjeneste pe celalalt si-i fura hrana. Imi pare rau ca va parasesc asa repede. mi-as scoate si ochiul drept.

vreau sa o trimit la manastire ! Beralde Ei frate…chiar daca e vorba de o mica simpatie. Toinette Beralde Asta pare un doctor foarte priceput. Argan. dar se cam pripeste. Nu o poti iubi cum o iubesc eu.(catre Beralde) Vreti sa va conving si sa va arat chiar acum cat de mult il iubeste doamna ? . Beralde Te inteleg.. Prefer sa-i mearga mai putin bine. Despre ingrijirile si osteneala ei. Toinette Fara indoiala. e vorba numai de nevasta-ta. Beralde Si acum sa iti vorbesc despre persoana care o cere pe nepoata-mea. bata-l vina. Argan Da. Scena 7 Beralde. Argan Ce s-a intamplat ? Toinette Doctorul dvs.(catre Toinette) Intreab-o pe ea cat ma rasfata. va rog dati-mi pace.Argan Stiti ca bolnavii nu au voie sa isi conduca musafirii. N-am chef de glume. asa nu pot sa sufar nici incapatanarea ta in a o asculta orbeste pe nevasta-ta. Toinette (parca vorbind cu cineva) Va rog. Argan Poftim ! Ia te uita de ce ii arde lui la 90 de ani.. e asta o crima ? Sau vrei sa faci pe plac cuiva ? Daca e asa. frate. Si dupa cum nu pot sa sufar incapatanarea ta cu medicina.fiindca nu m-a ascultat. Argan Nu. voia sa-mi ia pulsul. Auzi sa-mi tai un brat si sa-mi scot un ochi pentru ca celuilalt sa-i mearga mai bine.

A murit in bratele mele.Beralde Cum ? Toinette Ei cum. Beline (reactie de uimire amestecata cu bucurie) Mi-a murit barbatul ? Esti sigura ? Toinette Sigura. sa te amarasti pentru atata lucru. Argan prefacut mort. Beline Ce s-a intamplat Toinette ? Toinette Vai doamna… Beline Ce este ? Toinette V-a murit barbatul. Beralde Toinette ( ca si cand nu ar vedea-o pe Beline) Aaaah ! Dumnezeule ! Ce mare nenorocire. Toinette . ce intamplare neasteptata. n-am avut ce sa fac(plange) Beline Slava Domnului ! Iata-ma ca am scapat de mare belea. Ce proasta esti tu Toinette. Beralde se ascunde) Scena 8 Beline. cum…ascultati-ma cu atentie. (moment in care Toinette impartaseste planul. Muzica pe fundal. Ma aflam aici singura. Toinette. La un moment dat pauza) Argan Sigur nu patesc nimic daca fac pe mortul ? (muzica se reia.

cotoroanto ! Profitoare ce esti ! (Se aud zgomote din culise.. lasa…nu merita atata oboseala. Beline Uite. plictisitor. Angelique. Beralde Toinette (facandu-se ca nu o vede pe Angelique) Aaah ! Dumnezeule ! Ce intamplare nefericita ! Ce zi nenorocita ! Angelique Ce ai Toinette ? Toinette Vaaai. batai etc. morocanos. nevestico. (zgomote puternice in continuare. Hai repede. Toinette Frumos discurs funebru. trebuie sa ma ajuti sa-mi infaptuiesc planul si fii sigura ca o sa ai si tu partea ta. doar nu mi-am petrecut cei mai frumosi ani langa el fara sa trag si eu un folos. Ce mare pierdere un incurca-lume. acelasi joc) Scena 9 Argan prefacut mort. Toinette. nu e mortu ! Argan (o ia de par si o da pe usa afara) Imi pare bine ca am vazut cat ma iubesti. sa ducem mortul undeva si sa il ascundem… Argan (ridicandu-se) Binisor ! Da. muzica. si zi asa ma iubesti tu pe mine ! Beline (speriata) Aaah ! Toinette Asta-i buna…uite mortu. dupa care Argan se intoarce. obosindu-i necontenit pe cei din jur si vesnic nemultumit. mucos. Toinette. Sunt aici bani si hartii de valoare pe care vreau sa pun mana.Imi inchipuiam doamna ca trebuie sa plang. scarbos.) Sa nu te mai prind ca pui piciorul pe aici afurisito! N-ai sa vezi nici un ban tu de pe urma mea! etc. mereu cu o clisma sau o doctorie in burta. Beline Lasa. tusind.am o veste trista pentru dvs. murdar. .

caci n-am murit. Cleante Doamne ! Ce intamplare ! Ce lovitura neasteptata…vai. Orice s-ar spune. venisem sa ma prezint personal si sa incerc prin atitudinea mea respectuoasa si cuvintele mele inflacarate sa-l induplec pe tatal tau sa mi te dea mie. tu esti adevarata mea fiica si sunt nespus de bucuros ca am putut sa aflu despre iubirea ce mi-o porti.. sa-l pierd tocmai cand era suparat pe mine. Cleante. frumoasa Angelique ? Angelique Vai mie.Angelique Ei. Dupa pierderea tatii. ce e ? Toinette Tatal dvs…. Cleante Cleante Dar ce durere te face sa plangi.. Angelique A murit tata ?(Toinette i-l arata) Doamne ce nenorocire ! Ce incercare nemiloasa. fata mea! Angelique (ca trasnita) Argan Nu iti fie teama.Ce o sa ma fac. macar acum vreau sa iti indeplinesc ultima ta dorinta. nenorocita de mine ? Scena 10 aceeasi. daca pana acum m-am impotrivit vointei tale. si ce-i mai dureros.plang pierderea a tot ce aveam mai drag pe lume. sa nu mai vorbim de asta. . Ma voi duce la manastire ! Scena 11 aceeasi Argan Ah. tocmai dupa ce il rugasem pe unchiul tau sa te ceara in numele meu. Sami pierd tatal. Angelique Ah. Da tata.s-a prapadit. sa parasim orice gand de casatorie. Plang moarta tatalui meu. nu mai am ce cauta pe lume si renunt la ea pentru totdeauna. singurul bun ce-mi ramasese pe lume.

frate. Toinette Adevarat ! Doar nu exista boala atat de indrazneata incat sa il doboare pe un doctor ! Argan Mi se pare ca radeti de mine.Angelique Ah. Fa-te tu insuti doctor. te conjur sa nu ma silesti sa ma marit cu altul. ce minune!Taticule ! Fiindca printr-o adevarata minune cerul ni te-a redat. dansul apoi cortina) . Argan Dar trebuie sa vorbesti insa latineste. alesul meu. sa cunosti bolile si leacurile care trebuiesc prescrise. mai merge sa fac studii ? Beralde Ei asta-i buna…tu esti destul de invatat. Cleante Domnule. Daca nu iti e pe plac drept sot Cleante. iar intre medici nu sunt multi care sa te intreaca in pricepere. (muzica. E singura ingaduinta pe care ti-o cer. O sa iti vina si mai usor avand chiar in tine tot ce iti este necesar. Beralde Ai sa inveti din doua vorbe si de altfel ti se va da in scris tot ce trebuie sa spui. Beralde Dar ia stai. Beralde Mai poti sa te impotrivesti. Cleante Primesc bucuros domnule. daca numai de asta depinde sa va fiu ginere. ingaduie-mi sa ma arunc la picioarele tale cu o dorinta. lasati-va induiosat de rugamintile noastre comune si nu va impotriviti inflacararii unei iubiri reciproce.La varsta mea. fratioare ? Argan (hotarat) Sa se faca doctor si consimt. mi-a venit o idee.