Poveste.

Vrajitorul din Oz
Am primit la premiu această carte... , "Vrăjitorul din Oz" de L. Frank Baum. O am de fapt în dublu exemplar, și am văzut și filmul, cu Muppets... Dintre personaje, toate mi-au plăcut la fel de mult. Acum sunt și eu prietenul lor!

Vrăjitorul din Oz
de L. Frank Baum repovestire

A fost odată ca niciodată o fetiţă pe nume Dorothy, care avea un căţel pe nume Toto. Ea locuia cu unchiul şi mătuşa ei, în Kansas. Într-o zi a venit o furtună uriaşă, un ciclon, care a ridicat în aer casa lor. Unchiul Henry şi mătuşa Em au reuşit să se ascundă în pivniţă, dar Dorothy nu s-a dus, pentru că îl căuta pe Toto, ascuns sub un pat. Casa a zburat, cu Dorothy şi Toto în ea, până a aterizat în locuri depărtate. Fetiţa îşi dorea să se întoarcă acasă, dar nu ştia drumul. Se aflau în ținutul altinezilor. Casa aterizase taman peste o vrăjitoare rea, de la Răsărit, pe care o omorâse. O altă vrăjitoare, din Miazănoapte, îi explică fetiţei ce s-a întâmplat. În ţara lui Oz erau patru vrăjitoare: două bune şi două rele. Acum mai era doar una rea, cea din Apus. Iar Oz, era marele vrăjitor, din Oraşul Smaraldelor. Dorothy a primit pantofii de argint de la vrăjitoarea răpusă, care aveau puteri necunoscute. Apoi au fost îndreptaţi, ea şi câinele ei, să meargă în Oraşul Smaraldelor din mijlocul ţării, pentru a afla drumul spre casă chiar de la marele vrăjitor. Drumul spre Oz era pavat cu pietre galbene. Deci cei doi au pornit la drum.... În cale s-au împrietenit mai întâi cu o sperietoare de ciori, pe nume Sperie Ciori. Acesta, spre surprinderea fetiţei, putea vorbi... Era foarte mâhnit că nu avea minte... şi că stătea toată ziua atârnat să sperie ciori... Fetiţa l-a dat jos şi el s-a alăturat fetiţei în călătorie, dorind ca Oz să-i dea un pic de

Vrăjitoarea vedea totul printr-un ochi.. dar fără voce înfricoşătoare. pe care îl avea fata (era de la sărutarea protectoare a vrăjitoarei de la miazănoapte).. Aşa că prietenii noştri au pornit spre Apus. în care prietenii lui Dorothy au găsit soluţii de scăpare.. ca o fiară. un om făcut din tinichea. stând pe scaun.minte. dar că nu îşi dau seama de ce au. Oz i s-a înfăţişat copilei ca un cap uriaş... ducându-i în spate. Oz i s-a arătat ca o femeie frumoasă. care cerea inimă.. Mai apoi. Au avut de fugit de fiinţe uriaşe cu gheare. iar ea i-a uns încheieturile cu ulei. dar nu aveau unde să se ducă în altă parte. peste care leul i-a trecut. Le-a ieşit în cale câmpul de maci care dau somn fără trezire. că Omul de Tinichea are inimă şi că leul cel laş are curaj. Au urmat alte peripeţii. Lui Sperie-Ciori... Când au ajuns în oraşul Smaraldelor.până nu o va omorî pe vrăjitoarea de la Apus.. pe rând... nu voiau să omoare pe nimeni.. şi le speria cu răgetul lui.. lucruri ciudate s-au petrecut.. Ea a trimis o haită de lupi ca . de trecut o apă. Dorothy deja se obişnuise cu ciudăţeniile. Vrăjitorul era interesat de pantofii ei de argint şi de un semn luminos de pe frunte.căci asta era dorinţa fetei . supuşii reginei şoriceilor. care cerea creier. Pe Oz nu-l văzuse nimeni niciodată. Grupului de prieteni li s-au pus ochelari verzi... Tuturor. Dorothy a eliberat şi pe Omul de Tinichea. iar leului cel laş. dorind ca vrăjitorul din Oz să-i dăruiască puţin curaj. dar laş! Acestuia îi era frică de toate animalele.. Nu ştiau dacă o vor omorî.. Oz le-a cerut acelaşi lucru: să o omoare pe vrăjitoarea cea rea. Prima piedică din drumul lor a fost o prăpastie. care cerea curaj. ca un glob de foc. Leul cel laş era cât pe ce să rămână adormit în câmp. Pe drum se dovedeşte că totuşi Sperie Ciori are minte. S-a alăturat şi el grupului. I-a spus că nu o va trimite acasă . Și acesta li s-a alăturat la drum.. dorind să-i ceară lui Oz o inimă. ca să nu orbească de la strălucirea oraşului. Ca în poveşti.. Omului de Tinichea. A urmat întâlnirea cu leul cel uriaş. trecând printr-o pădure. ciudăţeniile au continuat. Vrăjitorul a acceptat să-i primească. la vrăjitoare. care ruginise. dar a fost tras de acolo de mii de şoareci... iar prima care a intrat în sala tronului a fost fetiţa.

a ieşit la iveală faptul că marele vrăjitor e un bătrânel fără puteri magice. pe Omul de Tinichea şi pe Sperie Ciori. Puterea binelui e mai mare decât cea a răului. Maimuţele înaripate i-au dus îndată în Oraşul Smaraldelor. pentru că ea cunoştea puterea pantofilor. Vrăjitoarea avea putere asupra poporului winkiezilor. Mai putea să le cheme o singură dată. cu toporul. şi winkiezii au luat-o la fugă. Dorothy a luat şi boneta de aur cu puteri magice a vrăjitoarei răpuse. hainele lui.să-i omoare pe duşmanii ei. Dar. au pus paiele lui Sperie Ciori în vârful unui copac. Până într-o zi. când vrăjitoarea a vrut să-i fure pantofii. Atunci vrăjitoarea a hotărât să cheme maimuțele înaripate. Nici roiul de albine negre nu i-a putut înţepa. încărcaţi de daruri de la winkiezi. în sala tronului. Apa o putea învinge! După eliberare. adică putea să facă să se audă vocea lui . când din greşeală au dărâmat un paravan. Se auzea doar o voce... fetiţa a aruncat o găleată cu apă peste vrăjitoare. Puterea bonetei era de a chema maimuţele înaripate. care s-a prefăcut că e vrăjitor. Știa doar să confecţioneze măşti şi era ventriloc. care le-a dezvăluit secretul. ci şi-au rupt acele în Omul de Tinichea. Numai cât a tras un răget leul. care . Era plin de cucuie. Cum fetiţa nu ştia nimic de puterea lor şi nici de ocrotirea pe care i-o dădea semnul din frunte. câinele şi leul fiind acoperiţi cu paie. plângând în fiecare zi de dor după casa ei. a devenit sluga vrăjitoarei. fetiţa. dar de fetiţă nu s-au putut apropia. Pe ei i-a biruit Sperie Ciori. ca slugă. Pe primul l-a găsit mai uşor. După care prietenii au pornit spre Oraşul Smaraldelor. pe toţi. Omul de Tinichea însă i-a biruit. Chiar şi vrăjitoarea tremura în faţa fetiţei. Maimuţele l-au aruncat într-o prăpastie pe Omul de Tinichea. Din nou au fost ajutaţi de regina şoarecilor.. A reuşit chiar să-i ia unul dintre pantofi. Acolo prietenii au aşteptat câteva zile până când Oz i-a primit. au legat leul şi i l-au dus vrăjitoarei. de trei ori. dar winkiezii eliberaţi l-au făcut ca nou. Fu găsit şi Sperie Ciori. Apoi vrăjitoarea a trimis corbi sălbatici asupra lor. care au fost umplute cu paie proaspete. Dorothy şi-a căutat cei doi prieteni. fără să ştie nici de puterile acesteia. pentru semnul din frunte. de fapt. fără să mai apară nimeni pe tron. Supărată. Deci i-a trimis pe aceştia să-i omoare pe ciudaţii intruşi. s-a topit şi a dispărut..

A fost primită cu mare bucurie. Leul a făgăduit că se va întoarce la supuşii săi abia după ce Dorothy va găsi drumul spre casă. să-l umple cu aer cald şi să plece împreună spre Kansas. Oz voia să construiască un alt balon.. Şi iarăşi la drum. prietenii s-au dus la vrăjitoarea din miazăzi.. deşi au fost chemate a doua oară... Le-au chemat pentru a treia oară pe maimuţele înaripate.. Trebuia să-i lovească de trei ori la călcâi şi să le spună unde să o ducă. devenind regele animalelor. Alte necazuri: au străbătut pădurea cu copaci luptători (dar care i-au lăsat să treacă... l-au rugat pe Oz să facă totuşi ceva. iar pantofii de argint s-au pierdut în timpul zborului.. Maimuţele înaripate. şi devenise stăpânul lui. Glinda.. care nu voiau să-i lase în pace. Iar pe cei trei prieteni. cu Toto. Prietenii mei din poveste erau foarte supăraţi. Cine le mai împlinea acum dorinţele? De aceea... Iar pentru Dorothy. Pantofii de argint aveau să o aducă pe Dorothy acasă. dar a trebuit să-i pună lui Sperie-Ciori tărâțe şi cuie în cap. La fel şi Sperie Ciori. fiind considerat un mare vrăjitor de către localnici. de frica toporului Omului de tinichea). în loc de paie. Acesta le-a spus că deja au minte. Apoi el construise Oraşul Smaraldelor. la oamenii din apus.. la casa reconstruită de unchiul Henry.. le dezlegă toate tainele. iar leului i-a dat să bea un sirop de curaj.în mai multe locuri deodată. dat cu clei. maimuţele înaripate. poate aceasta va şti cum să o ajute pe Dorothy să ajungă acasă. Și atât. dar când să se urce şi Dorothy în coşul lui. pe Omul de Tinichea.. şi au rămas pierduţi până azi. În locul lui. El ajunsese pe aceste tărâmuri pentru că balonul lui de circ fusese ridicat în aer şi purtat departe. iar leul a ucis un păianjen uriaş. Omului de Tinichea i-a pus o inimă din mătase. i-au dus înapoi la supuşii lor: pe Sperie Ciori. au trecut prin ţara de porţelan (unde au făcut mici stricăciuni).. De fapt. Glinda.. Dorothy.. Aşa că plecă numai Oz cu balonul. la animalele din pădure... la porunca vrăjitoarei. şi pe Leu. întârzie din cauza lui Toto. au ajuns îndată acasă. Balonul fu cusut. . el se temea de vrăjitoarele rele.. pierdut în mulţime. nu au putut să-şi părăsească ţinutul. inimă şi curaj.. în Oraşul Smaraldelor.. vrăjitoarea. rămase ca stăpân al oraşului Sperie Ciori. să îi treacă de nişte omuleţi ciudaţi. care îl voiau de rege..

Fetiţei nu i-a părut rău de toată călătoria. pentru că aşa a putut să-şi facă noi prieteni şi să îi ajute! .