P. 1
Pensii Private Obligatorii - Printabil

Pensii Private Obligatorii - Printabil

|Views: 35|Likes:
Published by Dan Viorel Marin

More info:

Published by: Dan Viorel Marin on Feb 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2012

pdf

text

original

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II

)

SISTEMUL de PENSII PRIVATE OBLIGATORII

Biroul training

1

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II)

VREAU SĂ ŞTIU ...
Ce este reforma pensiilor ? În ce perioadă trebuie să aleg fondul ? Când va începe colectarea contribuţiilor ? Ce se întâmplă cu fondul dacă nu plătesc o perioadă ? Ce se întâmplă cu fondul dacă mă pensionez cf. L 19 ? Ce se întâmplă cu banii din fond dacă mor ? Pot schimba fondul ? Care sunt avantajele pensiei private ? Cine va contribui la pilonul II ? Cum procedez pentru a adera la pilonul II ? Cât voi plăti pentru a adera la pilonul II ? În ce se vor investi banii din fondul meu ? Ce garanţii am că nu voi pierde banii ? Cum se va calcula valoarea pensiei obligatorii ? După ce criterii aleg administratorul de fond ?
Biroul training
Pentru a afla răspunsul, fă click pe întrebare răspunsul,

2

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II)

DE CE ESTE NECESARĂ REFORMA PENSIILOR ÎN ROMÂNIA ?
Actualul sistem de pensii de stat, elaborat la începutul secolului XX, se bazează pe principiul solidarităţii sociale şi constă în redistribuirea contribuţiilor colectate de la angajaţi către pensionari (sistemul PAYG – Pay As You Go) Raportul dintre angajaţi şi pensionari era în 1990 de , iar în 2007 este de În 1990 pensia reprezenta aproximativ 50% din salariu, iar în 2007 reprezintă aproximativ 30% din salariu
Biroul training 3

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II)

ÎN CE CONSTĂ REFORMA PENSIILOR ÎN ROMÂNIA ?
Reforma pensiilor în România constă în introducerea sistemului de pensii bazat pe 3 piloni, propus de Banca Mondială şi implementat cu succes în alte ţări europene: Pilonul I Sistemul actual de pensii de stat Pilinul II Sistemul de pensii private obligatorii Pilonul III Sistemul de pensii private facultative
Pensia mea

Pilonul I Pilonul III

Pilonul II

Biroul training

4

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CARE ESTE SCOPUL SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE OBLIGATORII ? Scopul sistemului privat de pensii obligatorii constă în . se va trece de la sistemul bazat de administrarea în comun a fondurilor colectate la un sistem bazat pe . simultan cu diminuarea constrângerilor asupra bugetului de stat Totodată. deoarece fiecare participant va cunoaşte care este valoarea fondului acumulat ii mei Ban Biroul training 5 . în viitor.

plătind aceleaşi contribuţii către sistemul de pensii. Biroul training 6 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CARE SUNT AVANTAJELE PENSIEI PRIVATE OBLIGATORII ? Avantajul pensiei private obligatorii constă în faptul că. viitorii pensionari vor primi o În cazul decesului participantului în perioada de plată a contribuţiilor.

iar valoarea minimă este de 60 de lei pe lună Suma maximă care se poate deduce este de 200 Euro pentru angajat şi 200 Euro pentru angajator Biroul training 7 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) PRIN CE DIFERĂ PENSIILE FACULTATIVE DE OBLIGATORII ? În cazul pensiilor facultative Poţi opta pentru mai multe fonduri de pensie Participarea este opţională iar vârsta maximă la care se poate adera este de 52 de ani Valoarea maximă a contribuţiei este de 15% din salariul lunar brut.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE VA CONTRIBUI LA FONDURILE DE PENSII PRIVATE OBLIGATORII ? La fondurile de pensii private obligatorii vor contribui Obligatoriu Opţional Angajaţii cu vârsta sub 35 de ani Angajaţii cu vârsta între 35 şi 45 ani Biroul training 8 .

Să semnezi actul individual de aderare Biroul training 9 . Să fii angajat şi să plăteşti CAS 2.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE TREBUIE SĂ FAC CA SĂ PARTICIP LA UN FOND DE PENSII ? Pentru a participa la un sistem de pensii private obligatorii trebuie 1. Să alegi un fond de pensii 3.

O parte va alimenta fondul de pensie privată obligatorie Biroul training 10 . în actuale două 1. sistemul de pensii de stat 2. ca şi în prezent.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) VOI PLĂTI ÎN PLUS PENTRU O PENSIE PRIVATĂ OBLIGATORIE ? Nu.5%. Alimentarea fondului de pensie privată obligatorie se va face prin împărţirea contribuţiei actuale. de 9. O parte va alimenta.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CÂT DIN CAS SE VA TRANSFERA CĂTRE SISTEMUL DE PENSII ? În 2008 se va transfera către sistemul de pensie privată obligatorie 2% din salariul brut Ulterior.5%. contribuţia va creşte. cu 0. ajungând până la 6% în 8 ani Biroul training 11 . anual.

în 2015 Pilonul II Pilonul I CAS = 9. în 2008 6%.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CUM VA EVOLUA CONTRIBUŢIA MEA LA PENSIILE PRIVATE OBLIGATORII ? Acum Din 2008… 2%.5% Biroul training 12 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) ÎN CE SE VOR INVESTI BANII DIN FONDUL MEU ? Principalele instrumente financiare în care poate investi administratorul fondului de pensie sunt Depozite bancare în lei la bănci cu statut de persoană juridică română (maximum 20%) Titluri de Stat emise de Ministerul de Finanţe (maximum 70%) Obligaţiuni municipale. emise de administraţia publică din municipale România sau din statele membre ale UE (maximum 30%) Acţiuni tranzacţionate pe pieţe reglementate din România sau din UE (maximum 50%) Titluri de stat şi valori mobiliare emise de state terţe (maximum 15%) Altele. conform legii Biroul training 13 .

maximum 5% din activele fondului se pot investi într-o singură societate comercială sau în fiecare categorie de active a acesteia Fiecare administrator de fond va preciza din ce categorie face parte fondul respectiv (moderat sau riscant) Biroul training 14 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE % DIN FOND SE POATE INVESTI ÎN INSTRUMENTELE UNUI EMITENT ? Pentru dispersia riscului.

lit. 4 Biroul training 15 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE GARANŢII AM CĂ NU VOI PIERDE BANII ? Un fond de pensii private obligatorii Toţi administratorii de fonduri de pensii private contribuie la Fondul de Garantare a sistemului de pensii. administrat de CSSPP Participanţilor li se garantează suma contribuţilor plătite comisioane Legea 411/2004. Art. 6.

Biroul training 16 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE VA VERIFICA FONDURILE DE PENSII PRIVATE ? Conform Legii 411/2004. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) Autorizează Avizează Controlează şi Supraveghează toate fondurile de pensii private.

fiind independentă de influenţele politice N-6 N-5 N-4 N-3 N-2 N-1 N N+1 N+2 N+3 l meu ondu F a a a a a a Pensi Pensi Pensi Pensi Pensi Pensi mea mea mea mea mea mea Biroul training 17 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CUM SE VA CALCULA VALOAREA PENSIEI PRIVATE OBLIGATORII ? Valoarea pensiei private obligatorii se va calcula pe baza valorii fondului personal şi a calculelor actuariale.

pensia ta va reprezenta aproximativ 85% din ultimul salariu ( ) 18 Biroul training .. a Pensi t de sta a + pensirie to obliga + pen tivă aculta sia f Conform previziunilor specialiştilor Dacă vei opta doar pentru pensia obligatorie. pensia ta va reprezenta aproximativ 70% din ultimul salariu ( ) Dacă vei opta şi pentru pensia facultativă.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE VALOARE ESTIMATIVĂ VA AVEA PENSIA MEA ? Estimare privind valoarea pensiei.. raportată la ultimul salariu 15% 40% 30% Pensia de stat Pensia privată obligatorie Pensia privată facultativă Pensia mea .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CUM SUNT EVIDENŢIAŢI BANII DIN FONDUL MEU PERSONAL ? Fiecare participant are un cont individual în care se virează contribuţiile băneşti şi transferurile de lichidităţi Transferurile se efectuează în maximum 2 zile lucrătoare de la data încasării acestora Biroul training 19 .

5% % din valoarea fondului. dar maximum 2. poţi alege administratorul de fond după politica de investiţii a acestuia ? Biroul training 20 . dar max. după nivelul comisioanelor de administrare (precizate în prospectul schemei de pensii) % din contribuţiile plătite. 0.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) DUPĂ CE CRITERII ALEG ADMINISTRATORUL FONDULUI ? În primul rând.05% / lună În al treilea rând. după încrederea în administratorul de fond În al doilea rând. dacă ai cunoştinţe despre investiţii.

Fond A Fond B Dacă decizia de schimbare a fondului se va lua mai devreme de 2 ani de la aderare. suma acumulată în fond va fi transferată integral în noul fond Biroul training 21 . este posibil ca administratorul de fond să perceapă penalităţi de transfer (valoarea penalităţilor este precizată în prospectul schemei de pensie) După ce au trecut 2 ani de la aderare.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) POT SCHIMBA FONDUL ? Da.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) POT CONTRIBUI LA UN FOND DE PENSII PRIVATE DIN STRĂINĂTATE ? Da. cu condiţia să fie îndeplinite condiţiile de eligibilitate şi să alegi fondul până la 30 noiembrie 2007 Biroul training 22 .

în scris.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE INFORMAŢII VOI PRIMI DE LA ADMINISTRATORUL DE FOND ? Vei fi informat anual. costurile aferente investiţiei Biroul training 23 . gama de opţiuni de investiţii. vei fi informat în legătură cu riscul investiţiilor. despre valoarea fondului Vei fi informat în maximum 10 zile despre orice schimbare importantă în schema de pensii private La cerere.

DACĂ MOR ÎN TIMP CE PLĂTESC ? . definiţi conform Codului Civil. sub formă de plăţi eşalonate pe o perioadă de maximum 5 ani Biroul training 24 . Există 3 opţiuni ele iliei m f am Banii 1. Se poate plăti moştenitorilor tăi. contribuind la mărirea pensiei acestora 2. Fondul tău poate fi transferat şi va fi cumulat cu fondul moştenitorilor tăi. într-o rată unică 3.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BANII DIN CONT. Se poate plăti moştenitorilor tăi. ca la pilonul I.

Încasarea valorii fondului sub formă de plăţi eşalonate Biroul training 25 . conform Legii 19/2000.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE SPRIJIN PRIMESC DACĂ MĂ PENSIONEZ PE CAZ DE BOALĂ ? În cazul pensionării de invaliditate. vei primi o pensie de invaliditate pentru restul vieţii Dacă nu s-a acumulat o sumă suficientă în fond. Încasarea valorii fondului sub formă de plată unică 2. vor exista 3 posibilităţi Dacă fondul personal are o valoare suficientă pentru ca pensia să fie rentabilă din perspectiva participantului. poţi opta pentru 1.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU PLĂTESC CONTRIBUŢIILE O PERIOADĂ ? Îţi păstrezi toate drepturile. dar valoarea acesteia va fi mai mică faţă de situaţia în care ai fi achitat contribuţiile pentru toată perioada Plătesc contribuţiile ea nsia m Pe ea. nsia m Pe ic ă mai m Nu plătesc contribuţiile Biroul training 26 . conform legii Banii acumulaţi în fond vor fi investiţi în continuare Vei primi primi şi în acest caz o pensie.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CARE SUNT LEGILE CARE GUVERNEAZĂ SISTEMUL DE PENSII? Pilonul I Legea 19 / 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale Legea 411 / 2004 privind pensiile administrate privat + modificările şi completările ulterioare Legea 204 / 2006 privind pensiile facultative + modificările şi completările ulterioare Pilonul II Pilonul III Biroul training 27 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CÂND VA ÎNCEPE COLECTAREA CONTRIBUŢIILOR ? Probabil la data de 1 ianuarie 2008 Biroul training 28 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CARE ESTE PERIOADA ÎN CARE TREBUIE SĂ ALEG FONDUL ? Între 1 august şi 30 noiembrie 2007 Biroul training 29 .

conform normelor emise de CSSPP Biroul training 30 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU VOI ADERA LA NICI UN FOND PRIVAT ? Vei fi repartizat aleatoriu la un fond de pensii de către instituţia de evidenţă (CNPAS).

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE VA COLECTA CONTRIBUŢIILE PENTRU PENSIE ? Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Termenul de virare a contribuţiilor de la instituţia de colectare la administratorul de fond este de 3 zile lucrătoare Biroul training 31 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CARE VA FI CIRCUITUL BANILOR ? Angajator uţii ontrib C Agenţia Naţională de Administrare Fiscală uţii ontrib C ivată sie pr Pen Administrator de fond sonal er de pensii private ond p F Biroul training 32 .

în cazul fondurilor de pensie privată obligatorie.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) POT OPTA PENTRU MAI MULTE FONDURI DE PENSII PRIVATE ? Nu. Biroul training 33 .

Biroul training 34 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) POT SĂ MĂ RETRAG DIN SISTEMUL DE PENSII PRIVATE OBLIGATORII ? Nu.

Direct la angajator. simultan cu contribuţia de asigurări sociale Poţi verifica 1. dacă a plătit contribuţiile 2. dacă a primit contribuţiile Biroul training 35 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CUM VERIFIC DACĂ ANGAJATORUL MEU VIREAZĂ CONTRIBUŢIILE ? Contribuţiile către administratorul fondului de pensie privată se virează automat de către angajator. Ulterior direct la administratorul de fond.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE IMPOZIT SE APLICĂ INVESTIŢIILOR DIN FONDUL MEU ? Atât investiţiile cât şi rezultatele investiţionale obţinute de administratorul de fond sunt scutite de impozit Biroul training 36 .

vârsta de pensionare va ajunge la 60 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi) Biroul training 37 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CÂND VOI ÎNCEPE SĂ PRIMESC PENSIA PRIVATĂ OBLIGATORIE ? Vei începe să primeşti pensie la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limita de vârstă în sistemul public (până în 2015.

respectiv cel cu care au încheiat contractul Biroul training 38 .Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE POATE DEVENI AGENT DE MARKETING ? Poate deveni agent de marketing orice persoană care are un contract încheiat cu un administrator de pensii private şi este autorizat de CSSPP Agenţii de marketing vor putea promova schema de pensii a unui singur administrator de pensii private.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) ÎN CE CONSTĂ ACTIVITATEA UNUI AGENT DE MARKETING ? Prezintă aspectele relevante ale prospectului schemei de pensii Obţine acordul de aderare al participanţilor Transmite administratorului documentele de aderare semnate de către participanţi. în original. în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data semnării Biroul training 39 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE INFORMAŢII TREBUIE SĂ OFERE AGENTUL DE MARKETING ? Principiile investiţionale ale schemei de pensii private Riscurile pe care le implică schema de pensii private Dreptul de proprietate al participanţilor asupra fondurilor personale de pensii private Condiţiile de plată a pensiei private Condiţiile specifice în cazul invalidităţii sau decesului participantului Comisioanele aferente fondului de pensie. pe categorii Procedura de informare a participanţilor Condiţiile de transfer la un alt fond de pensii private Biroul training 40 .

Biroul training 41 . altele decât cele furnizate de CSSPP Banii dvs.Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE INFORMAŢII ESTE INTERZIS SĂ % !!! OFERE AGENTUL DE MARKETING? 3482 Agentului de marketing i se interzice să ofere Informaţii false despre fond şi administratorul de fond Previziuni asupra evoluţiei unui fond.

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE TAXĂ PERCEPE ADMINISTRATORUL PENTRU AVIZAREA UNUI AGENT ? Taxa percepută de administratorul de fond pentru avizarea unui agent este de 50 de lei Biroul training 42 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CE TAXĂ I SE PERCEPE PARTICIPANTULUI PENTRU ADERARE ? Participantul nu plăteşte nici o taxă pentru aderarea la un fond de pensii private obligatorii Biroul training 43 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE VA CONTROLA FLUXUL INFORMAŢIONAL ? Fondul B Fondul A Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale va verifica Unde au aderat participanţii Cine a schimbat fondul Fondul D Fondul C Biroul training 44 .

Sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) CINE VA CONTROLA FLUXUL BANILOR ? Fondul B Fondul A $ $ Fondul D Fondul C $ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va verifica Cine a plătit contribuţiile (angajatorul a virat contribuţiile?) Unde au ajuns banii (au ajuns în fondul care trebuie?) $ Biroul training 45 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->