Република Србија

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ
ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА
ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ

СРПСКОГ ЈЕЗИКА

ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ ЗА ШКОЛСКУ 2010/2011. ГОДИНУ

аЕ
о
е А

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ
ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА
ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ

СРПСКОГ ЈЕЗИКА

ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ
ЗА ШКОЛСКУ 2010/2011. ГОДИНУ

Аутори
Мр Александра Антић, Филолошка гимназија
Мр Александра Кузмић, Филолошка гимназија
Мр Александра Станић
Надежда Кировски, Гимназија „Др Коста Цукић“
Мр Милица Томовић, ОШ „Браћа Барух“
Светлана Лакићевић, ОШ „Јосиф Панчић“
Славка Јовановић, ОШ „Дринка Павловић“
Татјана Шофранац, ОШ „Јосиф Панчић“

Београд, 2011

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА
ЗА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ
ЗА ШКОЛСКУ 2010/2011. ГОДИНУ
Издавач
Министарство просвете Републике Србије
Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања
За издавача
Др Жарко Обрадовић, министар просвете
Мр Драган Банићевић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања
Уредник
Мр Саша Гламочак, руководилац Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета
образовања и васпитања
Рецензенти
Др Зона Мркаљ, Филолошки факултет, Београд
Др Бранка Јакшић-Провчи, Филозофски факултет, Нови Сад
Стручни консултанти
Др Драгица Павловић-Бабић, Институт за психологију, Београд
Др Дијана Плут, Институт за психологију, Београд
Лектура и коректура
Тања Трбојевић

Израда збирке задатака финансирана је из буџета Републике Србије, кроз Пројекат 2601-08 ИПА
2008 Подршка осигурању квалитета завршних испита на националном нивоу у основном и средњем
образовању.

према сложености захтева. Писано изражавање. потпуно исти или делимично измењени. Збирка је намењена вежбању и припремању за полагање завршног испита. наћи и нови задаци. средњег и напредног. лексика. У оквиру сваког нивоа. Задаци у њој распоређени су. осим задатака из Збирке.Драги ученици. на основни. У овој збирци налазе се задаци који ће бити на завршном испиту. У последњем делу ове збирке дата су решења задатака. народни и књижевни језик и Књижевност. Желимо вам срећан и успешан рад! Ауторке . Тестови које ћете решавати на завршном испиту садрже задатке којима се испитује оствареност образовних стандарда са сва три нивоа − основног. као и листа образовних стандарда који се испитују задацима из Збирке. драге ученице. задаци су разврстани у следеће области: Вештина читања и разумевање прочитаног. средњи и напредни ниво. у њој су наведени примери таквих задатака. Сваки задатак на тесту доноси највише један бод на завршном испиту. Пред вама је Збирка задатака из српског језика. Да бисте се припремили и за овај део теста. Граматика. На тесту ће се.

.

народни и књижевни језик Књижевност 7 7 26 32 48 Средњи ниво 61 Напредни ниво 98 Вештина читања и разумевање прочитаног Писано изражавање Граматика. лексика. лексика. народни и књижевни језик Књижевност 61 70 75 85 98 108 110 118 Примери за део теста на завршном испиту који ће садржати нове. народни и књижевни језик Књижевност Вештина читања и разумевање прочитаног Писано изражавање Граматика. неoбјављене задатке 135 Решења 147 Листа образовних стандарда који се испитују задацима на завршном испиту 175 Шта смо користили у изради задатака за збирку 180 .САДРЖАЈ Основни ниво Вештина читања и разумевање прочитаног Писано изражавање Граматика. лексика.

.

б) подсмева се необичним јапанским речима које чудно звуче и још чудније се пишу. 7 . 2. Тинго и друге необичне речи с разних страна света) Аутор овог текста: а) примерима из језика указује на то да Јапанци нису народ који само много ради. Заокружи слово испред тачног одговора. г) описује Јапанце као народ који много ради и ретко се одмара. гузугузу значи оклевати.Основни ниво Вештина читања и разумевање прочитаног 1. а бура-бура значи бесциљно лутати около. не урадивши оно што се од вас очекује. Прочитај текст. гледати околину без одређеног циља пред собом. Мирослављево јеванђеље биће изложено у соби на првом спрату Народног музеја у Београду у току јесени. кад не раде. дело ће бити доступно грађанима десет дана. босабоса значи да седите ’нако. Заокружи слово испред тачног одговора. без мисли и покрета. њихов језик има необично велики број глагола који упућују на различите облике доколице: бокето значи зурити у празно. Прочитај текст и одреди његову сврху. одлагати. или гњавити с послом. (Адам Жако де Боано. Наведени текст: а) описује. б) коментарише. в) oбавештава читаоце о навикама Јапанaца кад се одмарају. горогоро је кад трошите време ништа не радећи (укључује и љуљање у лежећем положају). в) дефинише. Према правилима о излагању. Снимање неће бити дозвољено. Стање мировања Премда многи мисле о Јапанцима као народу који много ради. г) обавештавa.

Оберкнеза испод Међедника.. обећали сте! „Зашто одрасли не мисле оно што говоре?“ Несташна.. Испод сваког текста напиши да ли је у њему Илија Бирчанин представљен као књижевни лик или као историјска личност.. оберкнез у Ваљевској Подгорини. Илија Бирчанин. А бркове под калпаком држи.. 1.3. г) опише како се понашају нека деца. б) обавести да је изашла нова књига. ___________________________ 8 . Погубио га је дахија Фочић Мехмед-ага. 4. Био је међу првима на које су Турци ударили у „сечи кнезова“. в) заинтересује за авантуре одраслих. Он Турчину не да у кнежину. то исто раде и деца. Међутим. ____________________________ 2. неуредна и неодољива Цица враћа нам се у серији нових авантура. Док погубим Бирчанин Илију. обећали сте!“ Цица открива да одрасли понекад дају обећања која не могу да испуне. Прочитај два текста о Илији Бирчанину. Прочитај текст који се налази у књижевном подлиску и одреди његову сврху. Издавач: Ружно паче ISBN: 86-7608-007-0 Број страна: 64 Заокружи слово испред тачног одговора. [.] Он буздован о ункашу носи. Овог пута она каже: „Али. Сврха наведеног текста је да: а) рекламира јефтину књигу за децу. Бел Муни Али.

Делфин је грабљивица. стицали различите акузативске додатке који нису објекатске природе. нека њихова ужа значења. што је далеко ређа појава. одн.5. појачавали формалне ознаке прелазности. заштитници животне средине су пребацили делфина у резерват. непрел. научним)? а) Пријављивање за овогодишњу сезону летњих кампова код нас и у свету почело је крајем марта и до сада се. Његов зубни низ прилагођен је плену који лови: врсте са дугим кљуном и много зуба лове рибу. Којим су стилом написани следећи текстови (административним. 9 . Подвуци реченице написане новинарским (публицистичким) стилом. а пријављивање је отворено до попуне кампова. органа надлежног за правну заштиту имовинских права и интереса Републике Србије. тј. или су добиjали. Пошто су га пронашли. Прочитај текст. одн. недалеко од Монтевидеа. предузећа и установа којима су поверена јавна овлашћења.700 слободних места.). У њему се налазе реченице које по стилу припадају и новинском чланку и енциклопедији. _______________________ в) Заштитник грађана је независан државни орган који штити права грађана и контролише рад органа државне управе. _______________________ 6. као и других органа и организација. понекад и обратно. за које се претпоставља да су нанете рибарском мрежом. На градској плажи у Пириаполису. постајали су и прелазни: горети (ватра гори.). како сазнајемо од организатора у удружењу „Младих истраживача Србије“. главног града Уругваја. непрел. Малени делфин са повредама. горети свећу (прел.) – прећи (болест је већ прешла. насукао се на обалу. неки прелазни глаголи постајали су и непрелазни: прећи ливаду (прел. пријавило већ 430 младих. публицистичким. Има још око 1.) – горети угаљ. _______________________ б) Неки непрелазни глаголи. док оне са мање зуба и краћим кљуном радије траже лигње. пронађена је беба делфина.

Једанпут ме заболео зуб. а завршава се у петак. и кад сам могао да се извучем да не одем. Прочитај одломак из дела Сунце Јована Дучића. 27. и отада кога год у кући заболи зуб. ја не одем. Једино што могу сам признати то је да нисам волео школу. Заболи оца зуб. Мајка га је често носила по студеним сенкама дрвећа чије је лишће имало мирис сна.7. ја не одем у школу. Родио се на Јонском мору. и казнили ме. новинарски. а за ученике осмог разреда у петак. Прво полугодиште почиње у среду. светлости и мирису вечито загрејаних вода. па ме мајка није пустила у школу. него ми бележили изостанке. године. Сицилије на југозападу и континенталне Италије на западу и северозападу. тамне вртове и бледе статуе. а због туђих зуба страдао. окупао се у азуру. а завршава се у четвртак. опомињала га је на његову сунчану јонску обалу. – Када излази нова читанка? – Па. као рана. а ја опет не идем. Јонско море је део Средоземног мора и налази се између Грчке на истоку. 30. на коме гори бело и хладно сунце. године. и то ме је одистински заболео. ни крив ни дужан. било је то за мене право уживање. И заједно с таласима и ветровима. 17. књижевноуметнички. године. и образ ми се чак надуо. __________________________________ 3. __________________________________ 2. ти не знаш? – Шта? – Изашла је! __________________________________ 8. међутим. И тако сам ја. децембра 2010. и по чијим обалама плачу ветрови. као галеб. Друго полугодиште почиње у понедељак. административни. и. То ми се необично допало. 10 . Настава и други облици образовно-васпитног рада у основној школи остварују се у току два полугодишта. тамних вртова и бледих статуа. Подвуци је. 10. разговорни стил). јануара 2011. нису уважили то што ја због туђих зуба не долазим у школу. У одломку из текста налази се и једна реченица из енциклопедије. маја 2011. јуна 2011. заболи мајку зуб. године. септембра 2010. 1. он је плакао горко и неутешно на жаловима меланхоличног туђег мора. И једна мисао. Несрећни песник! Дететом је отишао у крај где је небо бледо и смрзло. на обалама пуним сунца. године. Одреди врсту стила којим су написани следећи текстови (научни. 1. Професори ми.

б) симпатијском односу кад се субјект смеје другом. Заокружи слово испред тачног одговора. Прочитај одломак из текста Емоције Зорана Миливојевића и одговори на постављено питање. а када постоји антипатијски однос. г) антипатијском односу кад се субјект заједно са другим смеје сам себи. а не њено биће. 11 . а) На којим се страницама налази текст о прилошким и именским допунама?_________ б) Наведи број странице на којој почиње текст о вокативу. Осећање смешног јавља се и у односима симпатије и у односима антипатије. али тада постоје два услова: особа жели да јој се смеју (на пример комичари и имитатори) и предмет смешног је понашање oсобе._________ 10. Прегледај га и одговори на питања.9.1 1 Могуће је смејати се другоме и у симпатијском односу. Који су подаци дати у фусноти? Подаци о: а) симпатијском односу кад се субјект смеје заједно са другим. субјект се смеје заједно са другим. Пред тобом је део садржаја једне књиге. Када постоји симпатијски однос. в) антипатијском односу кад се субјект смеје другом. субјект се смеје другоме.

. Много година касније. Прочитај текст и одговори на питања. Дворани су у свему имитирали Луја XIV. био престрављени дечак. упитао је племић. Постао је познат широм света као проналазач пеницилина. Кратка историја света за младе) 12. У том тренутку фармеров син се појавио на улазним вратима куће.“ И то су стварно била начела француског краља Луја XIV. поновићу један део из писма које је написао свом унуку пре но што је преузео краљевску власт у Шпанији: „Сву своју пажњу посвећуј владарском послу. одговорио је поносно шкотски сељак. (Ернест Гомбрих. „Допустите ми да му пружим образовање какво ће и мој син имати. Оно што му је у том тренутку спасило живот био је – пеницилин. која је у то време била исто што и смртна казна. Следећег дана отмена кочија појавила се у дворишту скромне Флемингове куће. помало смешне и извештачене краљевске лутке.. рекао је племић. најпре добро послушај сваку страну. Тамо је. рече племић. „Спасили сте живот мом сину!“ „Не. достојанства. не могу то да прихватим“. Пре него што донесеш одлуку. „Желим да вас наградим“. Син сељака Флеминга. који је вриштао и борио се како би се ослободио. без сумње. безобзирности и вредноће. сазданог од чудне мешавине сујете. Александар Флеминг. Питате се како се звао тај племић? Лорд Ландорф Черчил! А како се звао његов син? Винстон Черчил! 12 .11. Фармер Флеминг је спасао дечака од споре и застрашујуће смрти у блату мочваре. Ако ми не верујеш. одбијајући понуду. Луј XIV је био више од тога. похађао је најбоље школе и у року дипломирао на Медицинској академији „Ст. Ако је на свог оца. док је радио у пољу. Чини добро − вратиће ти се! Флеминг је био сиромашан шкотски сељак. „Да“. израсти у чoвека на кога ћемо обојица бити поносни. Једног дана. Отмено обучен племић сишао је из кочије и представио се као отац дечака кога је фармер дан раније спасао.“ И то је и учинио. љупкости. до струка у црном муљу. добио је тешку упалу плућа. Они су били оно што је Луј XIV хтео: сјајно опремљене. „Имам предлог за вас“. расипништва. он ће. зачуо је вапаје за помоћ који долазе из оближње мочваре. Прочитај текст и подвуци у њему цитат. „Да ли је то ваш син?“. Марус“ у Лондону. поносно је одговорио фармер. син оног истог племића кога је спасао фармер Флеминг.

последња и средње стране биле одштампане у плавој и црвеној боји. Лист је излазио суботом а продаван је по цени од један динар. 13. године. За разлику од претходних. фељтон. укрштене речи. децембра 1936. Заокружи слова испред тачних тврдњи. октобра 1936. донео и каиш Од њихове грдне муке нигде нема веће бруке. године.5 цм. а преостале у црно-белој техници. коју је према роману Жила Верна нацртао Ђорђе Лобачев. Занимљиво је да су се међу сарадницима Црвеног врапца налазили и Љубиша Вукадиновић и Душан Тимотијевић. шаховски проблеми и слично. У наредном броју стрипу Ђорђа Лобачева придружује се Дизнијева сторија Мики Маус на Дивљем западу.1. 2. Александар Флеминг је познат по: а) томе што је спасао племићког сина. уз поменуте стрипове. Од укупно осам страна. Девети број је. в) племић. б) син шкотског сељака. г) добрим оценама на студијама. Црвени врабац Први број забавног листа Црвени врабац појавио се у Београду. тадашњи уредници Политике и будући покретачи једног од најпопуларнијих издања у историји југословенског стрипа – Политикиног Забавника. Штампан је на формату 28×39. ребуси. Последњи. у овом броју су прва. први број листа донео је само један стрип. г) син лорда Ландорфа. в) богатству стеченом на имању. Прочитај текст и одговори на постављена питања. 3. са текстом у стиху испод цртежа. Преостали простор испуњавали су: писани роман. б) доприносу развоју медицине. само два месеца откако је покренут. Била су то три почетна каиша сторије Деца капетана Гранта. Власник и уредник издања био је Јован Грданички. Историја југословенског стрипа I) 13 . а у петом броју на насловној страни објављена је домаћа верзија популарног миша под називом Пустоловине Микија Мауса и Црвеног врапца. (Славко Драгинчић и Здравко Зупан. десети број Црвеног врапца изашао је 5. Александар Флеминг је био: а) сиромашан шкотски сељак.

. Женидбени обичаји Сватовску поворку су. г) покретачи Политикиног Забавника. Србија) 1. Прочитај текст и одговори на постављена питања.1. Говорџије остају и даље „да чувају младу да не одбегне“. налазили: жарач. старог свата и девера. Шта су били Љубиша Вукадиновић и Душан Тимотијевић? Они су били: а) уредници Црвеног врапца. Навратачама је задатак да на вратима или капији с песмом дочекају сватове. Кумовске девојке. Говорџије су младожењини другови који сами себе у овој улози називају „свињска браћа“. имају улогу деверуша које се другачије зову и јенђе... говорџије. кумовске девојке и навратаче. према тексту. поред кума. По вечери уочи свадбе. Заокружи слово испред тачног одговора. пре свих. чинили младожењини сродници по линији оба родитеља.] код Банатских Хера су се.] У сватовској поворци [. а затим другови и пријатељи изван сродничког круга. б) сарадници Политике. (Петар Влаховић. в) власници Црвеног врапца. учесница сватовске поворке. младожења са говорџијама прелази у невестину кућу и тамо се веселе све до поноћи. Која су три учесника сватовске поворке. Задатак им је да увесељавају свадбаре. [. Наведи три назива којима се именује иста особа. била задужена за добро расположење сватова? 2. 14 . у ствари.. Колико често је излазио Црвени врабац? 2. 14. Он даје савете приликом позивања на свадбу и све време пази на младенце. Жарач је шаљивчина који прави хуку-буку.

24. 20. али га нико тако не назива. новембар 1959. Прочитај одломак из текста преузетог из Политикиног Забавника од 19. Прочитај текст. на основу текста. буква 4. „бекала“ слова. 23. Рођен је Волтер. „Рођена је“ Декларација о правима детета. Тада.15. новембар 1694. бекавица 3. Рођени у новембру 21. француски сликар. јер се из њега учила азбука и срицала се. у језику наших предака. г) филозоф и сликар. (Милан Шипка. Рођен је Рајко Митић. НЕКАДА: 1. Заокружи слово испред тачног одговора. прослављени спортиста. новембар 1922. 2010. новембар 1864. 19. буквар би био словар. в) сликар и државница. Рођена је Индира Ганди. Рођен је Тулуз Лотрек. 11. 19. или „букве“. По томе је и књига из које се уче слова. добила назив – буквар. новембар 1917. индијска државница. б) државница и спортиста. Некада се буквар називао азбуквар и бекавица. слово 2. У буквалном преводу на данашњи језик. реч буква значила je и врсту дрвета и оно што ми данас подразумевамо кад кажемо слово: „писани знак за глас“. новембар 1864. почетна књига у основној школи. француски филозоф. Приче о речима) Повежи. српски писац. речи које су се некада користиле са речима које су их у данашњем језику замениле. потом одговори на захтев. словар ДАНАС: а) буквар б) речник в) слово г) реч 15 . Рођен је Стеван Сремац. У истом веку рођени су: а) спортиста и филозоф. 16. јер је већ раније словар значио „речник“ (према старој словенској речи слово – реч). Буквар Реч буквар настала је давно. Уместо буквар говори се код нас још и почетница. зато што је то прва.

Бранка и Гордане Васић. тврдња тачна. Т Н Презиме после мушког имена мења се по падежима. не за Васић Петра и сл. обрнути поредак (Васић Петар) треба примењивати само у списковима. потом одговори на захтев. Т Н У следећем тексту подвуци две реченице у којима су исказане најважније информације у вези с молекулима. (Томислав Сенћански. Једно зрно шећера је сачињено од огромног броја молекула шећера. заокружи Т. Тачно Нетачно Редослед имена и презимена у потпису увек је произвољан. Мушка презимена се морају мењати по падежима као и имена (за Петра Васића. Чудеса електрицитета) . Прочитај текст. Тврдња 18. Име и презиме Лично име увек долази испред презимена. презиме ће бити непроменљиво једино ако је женско име на последњем месту: од Гордане. Т Н Презиме после женског имена не мења се по падежима.17. Ако истом презимену претходе мушка и женска имена. Занимљиво је поменути да се лед. с Петром Васићем. а ако је нетачна. вода и водена пара састоје од потпуно истих молекула. молекули се удружују у огромне скупове и тако граде тела која су доступна нашим чулима. 16 . Речник језичких недоумица ) Ако је. О молекулима За молекуле се може рећи да представљају најситније могуће делове неке супстанце који још увек задржавају особине те супстанце. заокружи Н. Разлика која постоји између те три супстанце проистиче само из начина на који се молекули међусобно удружују. Петра и Бранка Васића. (Иван Клајн. на основу текста. Молекул шећера је најситнији део шећера с тим особинама.). од Петра. Петар Васић. где је неопходан због азбучног реда. нпр. Као што се атоми удружују у молекуле.

Прочитај одломак из текста и подвуци реченицу која се може изоставити. У нашем језику. 20. на италијанско-швајцарској граници. Планина висока 4. или у језику из ког смо ту реч преузели. крхку писаљку од кречњака – вероватно зато што су је донели с Крете приликом неког војног похода. латинска крета (или creta. Прочитај текст. У неприступачном алпском пределу. (Милан Шипка. именом Крета. (Бернард Думплетон. познат по свом рогу – благо савијеном врху. Тим другим. старијим именом. Стари назив острва Крит је Крета. Трајни изазов за алпинисте остаје суровост хипнотичке лепоте прослављеног врха Матерхорн. Сва чуда света) 17 . а да се смисао текста не наруши. ми данас и не помишљамо да та обична. Од латинске речи „крета“ постала је реч „креда“. а потом уради задатак. надалеко чувеног по својој старој уметности и писмености. отуда и назив за ову писаљку. Пишући њоме свакодневно по школској табли. обична наша бела школска креда. називали су стари Латини (Римљани) једну белу. Приче о речима) У табели се налазе неки од података из овог текста. када је дошло до тектонског поремећаја – судара европског и афричког континента. Крит је чувен по својој старој уметности. Стави знак + уколико сматраш да је податак важан за објашњење порекла речи креда и знак – уколико сматраш да податак није важан. има необично име и још необичније порекло. свакодневно. Она потиче с југа. како су они писали) постала је – креда. Циркови су овална удубљења која дуби лед. уздиже се Матерхорн.19.477 метара остатак је камене плоче која се издигла пре педесет милиона година. познатог још и под старим именом Крета. Креда Креда. Податак из текста + или – Пишемо кредом по табли. За облик овог рога заслужни су глечери из леденог доба. Врх који подсећа на пирамиду место је на којем се спајају оштре назубљене ивице четири цирка. ломљива писаљка носи име једног великог острва. са данашњег грчког острва Крита.

тешку 11 кг. тежина подморнице смањује се избацивањем воде из комора. Ако је податак у вести о Бостанијади битан. француски писац. Подморница тада тоне. док сила потиска остаје увек иста. 2. Највећа лубеница на Бостанијади тежила је 38 кг. Супротно томе. услед смањења њене тежине. становника и обрадиве земље има Осипаоница где се прода највећи део осипаоничке производње бостана и диње како гласи мото осипаоничке Бостанијаде ко је одгајио најтежу и најслађу лубеницу и дињу колико су биле тешке победничка лубеница и диња 22.700 хектара обрадиве земље и нема домаћинства које не узгаја бостан. коморама. Производњом бостана за продају бави се око 80% мештана овог краја. одржана је у недељу. 8.21.450 домова. Осипаоница има 1. а одгајио ју је Бојан Јанковић из Осипаонице. 18 . док је највећу дињу. одгајио Срђан Митровић. у роману Двадесет хиљада миља под морем. Примена Архимедовог закона Конструкција пловног објекта као што је подморница у складу је са Архимедовим законом. Пољопривредно-туристичка манифестација Бостанијада. а нaјвећи део производње прода се на сеоској кванташкој пијаци. с највише произвођача бостана. чији је мото „И лубеница има срце“. Најслађу лубеницу са 12% шећера одгајио је Бранко Лукић из Идвора. Кроз отворе на коморама пушта се вода која их испуњава и тако повећава тежину подморнице. Саму конструкцију подморнице предвидео је Жил Верн. такође из Осипаонице. највећем поморавском селу. Када подморница исплива на површину. 6. И ове године жири је одабрао највећу лубеницу и дињу и најслађу лубеницу и дињу. Податак о томе + или – колико домова. Подморница може да зарони и да исплива захваљујући тзв. а шта је небитно. Прочитај вест о Бостанијади и одреди шта је у тексту битно.000 становника. упиши знак +. а ако није упиши знак –. а дињу са 15% шећера Дејан Миљковић из Осипаонице. августа. Тада подморница испливава. у Осипаоници. На тај начин се мења тежина подморнице. Прочитај текст и подвуци реченицу која није битна за смисао текста. смањи се и њена сила потиска.

Његов отац је служио земљи у којој су рођени и он и сви чланови породице – био је контраадмирал у америчкој морнарици. по коме и данашња башта носи име Јевремовац. Т Н Џим Морисон је живео у складу са вредностима своје породице.] Тражећи име за своју нову групу. а ако је тврдња нетачна. а 1964. поред обале Дунава на Дорћолу. као да је посветио живот борби против свега у шта су га код куће учили да безрезервно верује. све ће се човеку указати онаквим какво јесте – бесконачно. Т Н 19 .“). Прочитај наведене реченице и утврди њихов редослед тако што ћеш на линију испред сваке реченице уписати број 1. [. Џим Морисон је посегао за књигом Врата опажања (Тhe Doors Of Perception) Олдоса Хакслија. ____ Након две велике поплаве које су уништиле скоро целокупан биљни фонд. у ботаничкој башти је подигнута прва стаклена башта. Како је књига свој назив дуговала и речима Вилијема Блејка („Ако се врата опажања прочисте. уписује се на Калифорнијски универзитет у Лос Анђелесу (UCLA). (Дејан Цукић. основана је Краљевска ботаничка башта у Београду као прва ботаничка башта у Србији. звани Џим. у породици с дугом војничком традицијом. а млади Џејмс.23. на имање које је краљ Милан Обреновић наследио од свог деде Јеврема. [. једног од најомиљенијих писаца тог времена. одлуком Министарства просвете Краљевине Србије. ова башта је премештена на данашњу локацију. ____ Непуне три године после преласка на нову локацију. 45 обртаја) Ако је тврдња тачна. ____ На предлог Јосифа Панчића. који су власнике клубова срчано убеђивали како ће група привући бројну публику. 2 или 3. Тврдња Тачно Нетачно Најомиљенији писац у Морисоново време био је Вилијем Блејк. Новоосновани састав убрзо је уговорио прве свирке захваљујући ватреној подршци пријатеља с факултета.. Т Н Бројни преци Џима Морисона били су у војној служби. Прочитај одломак из текста о музичару Џиму Морисону и његовој групи The Doors и на основу датих података закључи да ли је тврдња у табели тачна или нетачна. која је тада представљала једну од највећих и најлепших стаклених башта у овом делу Европе. године.] До друге године факултета Џим је остао уз породицу на Флориди. Џејмс Даглас Морисон (James Douglas Morrison) рођен је у Мелбурну на Флориди 8. 24. Т Н Џим Морисон је рођен у Сједињеним Америчким Државама. заокружи Н... одлучио се да бенд озваничи именом The Doors.. децембра 1943. где је дипломирао на Одсеку за позоришну уметност. заокружи Т. Т Н Џим Морисон је студирао у истом месту у којем је и рођен. односно именом Врата.

Прочитај одломке из текста о краљу Миди. ______ Током боравка у Енглеској. ______ Мида је био гладан. Прочитај реченице из текста Краљевске везе. 2. али кад год је дотакао храну. ______ Узгајивач ружа. како бих био срећан кад би се све што дотакнем претварало у злато!“. Испред сваког одломка напиши број 1. који је сликао за краљеве и краљице широм Европе. 3 или 4 тако да добијеш логичан ток радње. по потреби се бавио и дипломатским пословима. (Абигејл Витли. па још један и до подне врт је био пун златног цвећа. а без тога није могао да живи. Богови су га чули и одлучили да га казне. мислио је он. краљ Мида. Поред сваке реченице упиши бројеве од 1 до 5 тако да добијеш логичан редослед догађаја. Случајно је дохватио један цвет и овај се одмах претворио у злато. ______ Питер Паул Рубенс био је познати сликар. ______ Осим сликањем. Почео је горко да плаче и његова најмлађа кћер хтеде да га утеши. „Ох. ______ Зато га је шпански краљ Филип IV послао у Енглеску са задатком да убеди краља Чарлса I да потпише мировни споразум. пије и воли. био је толико богат да му је двор био пун злата. будући да је Чарлс потписао документ o споразуму. Те реченице су испреметане. Одушевљени Мида дохватио је још један. ______ Краљ Мида је једнога дана шетао кроз свој врт и дивио се цвећу. Али он још увек није био задовољан. на којој је нагласио предности мира. ______ Слика је очигледно била од велике помоћи. Одломци из текста су испреметани. она се претварала у злато. Рубенс је за краља Чарлса насликао слику под именом Мир и рат. Дошло је време ручку. ______ Она обави руке оцу око врата и истог тренутка претвори се у злато.25. 20 . Прича о сликарству) 26. Тада схвати Мида како је глупа била његова жеља. Није могао злато да једе.

27. ________________________________________________ 4. Називи представа су: 1. Пред тобом је део репертоара београдских позоришта за децембар. Планираш да свог млађег рођака 23. Напиши њихове називе. децембра одведеш у позориште. ________________________________________________ 5. ________________________________________________ 21 . Тог дана изводи се пет представа. ________________________________________________ 3. ________________________________________________ 2.

______________________ 2.28. 1. Наведи датуме када ће температура бити испод 12 степени. __________________ 22 . Пажљиво је погледај и одговори на питања. Наведи датуме када се очекује магла. Дата је месечна временска прогноза.

Теразије 27 Главни и одговорни уредник Милош Стамболић Уредници Милица Николић Радивоје Микић Ликовно обликовање Боле Милорадовић Технички уредник Горча Стаменковић Коректор Љубинка Којић Тираж 10. Копитарева 6 ISBN 86-19-01613-Х 1989. 1. Београд. штампарији и људима који су допринели да књига добије свој коначни облик.29. 3. књизи. Подвуци назив дела на које се импресум односи. Напиши име града у којем је одштампана књига. а) Милица Николић б) Радивоје Микић в) Милош Стамболић г) Горча Стаменковић 23 . Пажљиво прочитај информације из импресума и реши постављене задатке. Заокружи слово испред имена техничког уредника књиге. Доситеј Обрадовић ЖИВОТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА Издавач Нолит. 2.000 Штампа Тискарна Људска правица. Љубљана. Импресум је део књиге у којем су забележени подаци о издавачу.

ако је тврдња нетачна. зет др НИНКОВИЋ. Међу лицима су теча. спољних послова УЈКА ВАСА ТЕТКА САВКА ЈОВА ПОП-АРСИН ТЕЧА ПАНТА МИЛЕ. Миле је син Панте и Живке Поповић. Тврдња Рака је син Симе Поповића. писар из административног одељења Заокружи Т. 24 Тачно Т Т Т Т Нетачно Н Н Н Н . кћи РАКА. његова жена ДАРА. синчић ЧЕДА УРОШЕВИЋ. његов син ТЕЧА ЈАКОВ САВА МИШИЋ АНКА. a Н. Пера ради у административном одељењу. стриц. У комедији Госпођа министарка Бранислава Нушића појављује се више лица. ЛИЦА СИМА ПОПОВИЋ ЖИВКА. ако је тврдња тачна. служавка ПЕРА. тетка и ујак.30. секретар Мин.

Урош Нејаки је унук Стефана Дечанског. Породично стабло Немањића Заокружи Т. Тврдња Растков отац је имао само два брата. a Н. Вукан је Радославу стриц (очев брат). У породици Немањића било је само мушке деце.31. Погледај и проучи стабло породице Немањића. ако је тврдња нетачна. ако је тврдња тачна. 25 Тачно Т Т Т Т Нетачно Н Н Н Н .

Подвуци речи које се исто пишу великим штампаним ћириличким и латиничким словима: МАРКО.Писано изражавање 32. па свима купио шешир. 34. МЕНТА. Препиши штампаним латиничким словима народну загонетку и њено решење. МЕТАК. а) Напиши следеће речи писаним словима ћирилице. МАЈКА. Издавачко предузеће „Грађевинска књига“ ______________________________________ Краткометражни филм ______________________________________ б) Напиши следеће речи писаним словима латинице. ___ ___ ___ ___ ___ 35. МОМАК. Један отац има хиљаду синова. Подвучена ћириличка слова замени штампаним латиничким словима. који има белу њушку. Дечак није био усамљен јер је за рођендан добио пса Џекија. а себи не може. Удружење грађана „Здрав живот“ ______________________________________ „Књига о џунгли“ ______________________________________ 33. (Храст и жир) 26 . МОТОР. МОСТ.

1. Дата реченица припада разговорном. неформалном стилу. формалним ситуацијама. ______________________________________________________________________ 38. која ће имати бар десет речи. Било је више него кул. Напиши две граматички исправне реченице о свом омиљеном филму. али сам се преварио. Подвуци те речи. Мислио сам да ће бити прави смор. Тамо сам срео Мику.______________________________________________________ ________________ 39. Напиши једну реченицу о својој школи или одељењу. Јуче сам са кевом ишао на пијацу. 27 . _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 37. Узео сам од ћалета фотоапарат и фотке су успеле супер.______________________________________________________________________ 2.______________________________________________________________________ 2.36.______________________________________________________ ________________ 3. У следећим реченицама налази се пет речи које припадају само неформалном говору. Реченица треба да буде граматички исправна. 1. Напиши три граматички исправне реченице о изласцима младих. ___________________________________________________________________ 40. Замени неке речи у њој тако да се та реченица може употребити и у званичним. лика из краја и његовог ортака.

б) разговор ученика са родитељима о школи. он је правa фаца.41. Попуни пријаву за упис у средњу школу штампаним словима ћирилице. Зар ти није досадно да толико дуго циркаш тај сок? Волим свог брата. Заокружи слово испред оне ситуације у којој је употреба формалног говора обавезна: а) писање састава о екскурзији. Попуни само рубрике које су осенчене сивом бојом. У свакој реченици подвуци реч која припада само неформалном говору: Јуче сам се супер провела код Сање на рођендану. 43. 28 . г) разговор ученика о екскурзији. в) писање молбе за полагање испита. 42.

Желиш да посетиш Сајам књига у Београду. ПОЗИВНИЦА _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 29 . Напиши молбу директору школе да ти одобри слободан дан. __________________________ Ученици твог одељења огранизују журку на крају школске године и за ту прилику треба да напишеш позивницу за остала одељења осмог разреда. Води рачуна о томе шта све треба да садржи позивница.44. _______________________________________________ (име подносиоца молбе) _______________ (разред и одељење) __________________________ __________________________ Предмет: Молба за слободан дан __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ _______________ 45.

тамо је сазнао да је после слома првог српског устанка. Заокружи слово испред реченице у којој су све речи исправно написане. а) Говорио је не искрено са мном цело вече. Напиши словима следеће бројеве: 48 128. 500 XII 50. Камп води Ана Вукмановић. Желиш да учествујеш у летњем еколошком кампу.46. Заокружи слово испред реченице која је написана према правописним правилима. Води рачуна о форми које писмо треба да има. 49. а) Дали су ти на време дали програм за матурско вече? б) Да ли су ти на време да ли програм за матурско вече? в) Да ли су ти на време дали програм за матурско вече? г) Дали су ти на време да ли програм за матурско вече? 48. в) Плодови које смо убрали били су још увек не зрели. У писму треба да се обратиш организаторки. 1815. професорка биологије. ________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 47. да наведеш разлоге због којих желиш да будеш у кампу и да се укратко представиш. ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ У следећим реченицама заокружи речи које треба написати великим словом: Недељу дана распуста ђорђе је провео на фрушкој гори обилазећи фрушкогорске манастире. велики број устаника и калуђера из студенице нашао утoчиште у тим манастирима. године. б) У најбоље урађеном задатку није било не правилности. г) Сви су одустали од игре не знајући где сам се сакрио. 30 . Треба да напишеш писмо организаторки тог кампа.

Ту змија кошуљу свла_и. поводом првомајских празника. На екскурзију сам понео новац сендвиче сокове и дискове. који је освојио златну палму на канском фестивалу. авијон – авион бојица – боица идеа – идеја каиш – кајиш који – кои мајица – маица 56. Ре_ни се пли_ак зра_и. Поље) 54.51. који продаје _увене пиротске _илиме. 52. ученик − _______ метар −_______ грам − _______ улица − _______ 31 . (Јован Дучић. У следећoj реченици подвуци речи које треба написати великим словом: На телевизији је. врела. Јечмена жута поља зрела. Упиши у реченицу запете где је то потребно. 53. Заокружи слово испред реченице у којој су све речи исправно написане. Упознао сам _ика Милана из Пирота. 55. Упиши слова ч или ћ тамо где недостају. репризиран филм емира кустурице „отац на службеном путу“. а) Ана ми није рекла да неможе да дође! б) Не показуј прстом на непознату особу! в) Не прија ми не слано јело! г) Незнам колико пута нисам донео задатак! 57. Упиши слово ч или ћ тамо где недостају. Купина сја сун_ана. У сваком пару речи подвуци ону реч која је исправно написана. Поред сваке речи напиши њену скраћеницу.

Ти можеш.+ чинити = __________________________ 60. Гласови приликом чијег изговора ваздушна струја наилази на препреку називају се ___________________. Разврстај следеће речи. Свим тим __________________ (посетилац) сликар се посебно захвалио. Напиши правилно глаголе додавањем префикса (из-. Гласови приликом чијег изговора гласнице („гласне жице“) трепере јесу ______________________. Гласови приликом чијег изговора ваздушна струја слободно пролази кроз говорни канал називају се ___________________. Допуни следећи текст: У српском језику има ____________ гласова. а они приликом чијег изговора не трепере јесу ______________________. а ја не ______________ (моћи).+ љутити = __________________________ од. б) Пожелео сам у ____________________ (честитка) свом пријатељу да његов тим поновo заигра у Првој _________________ (лига). наш. као што је започето: летњи. а они не _______________ (вући). срећан. тај именице играчка _______ придеви _______ _______ заменице _______ _______ 32 глаголи _______ _______ . под-) на дате глаголе.+ чепркати = __________________________ раз. народни и књижевни језик 58.+ делити = __________________________ раз. 59. а) Ја вучем. лексика. Води рачуна о резултатима гласовних промена које се врше при спајању префикса са глаголом. срећа. играчка. из. 61. летовати. в) На изложби је било много ___________________ (посетилац). од-. раз-. играти.+ ширити = __________________________ под. Допиши одговарајући облик речи која је дата у загради.Граматика.

а омиљено је лековито средство и у званичној. Прецртај речи које не припадају ниједној од тих група. увече. Прецртај ту реч. летос 63. данас. лепак улепшати лептир прилепити лепљив лепота Лепосава клепити налепница прелеп __________ __________ __________ __________ У наведеним речима заокружи корен речи и препиши ону која није настала од друге речи: а) шумовит. поред путева и око насеља. 65. У следећој реченици подвуци четири предлога: Маслачак расте на ливадама и травњацима. Разврстај дате речи у две групе према њиховом корену. шумски. пошумити. сигурно б) изнад. шума. преко. б) Реч која није настала од друге речи:_________________.62. шумица. по пустим местима и напуштеним њивама. међутим в) иако. __________ __________ __________ __________ 66. наравно. према. 64. У сваком низу речи једна реч не припада истој врсти као остале. 33 . У следећој реченици подвуци именицу средњег рода у облику једнине: Хајдучка трава се од давнина користила у народној медицини. поред. а) ваљда.

редак _______________. заповедна a) Господине професоре. б) Број предикатских реченица: ______________. 70. царев син почне сам путовати по свету и тако. потпуно седе браде и бркова. узвична 4. а колико предикатских реченица: После тога. г) Ух. ви сте сад у магарећим годинама. _____ 3. Њих двојица су се добро разумели иако нису реч проговорили. путујући задуго. обавештајна 2. Повежи сваку независну предикатску реченицу са врстом којој припада. Сутрадан настави пут. дође у једну планину и заноћи код једног пустињака. 71. _____ 2. вук још гледа. шта су то магареће године? б) Причајте. што нас уплашисте! 34 . _____ 5. као што је започето. Од следећих придева изведи именице суфиксом –ост: млад _______________. Време пролази. _____ 4. упитна 3. али већ почиње да се приближава. Води рачуна о резултатима гласовних промена које се при том врше. Многи су зарађивали вукући песак. Он је стасит и румен човек. нежан _______________. господине! в) Дјецо. 69. Напиши колико има предикатских реченица у следећим комуникативним реченицама. 1. дрво или храну за раднике. _____ Напиши колико у следећем тексту има комуникативних. 1. Пред његовом кућом увек је било света који га је чекао.67. Београд Нови Сад Панчево Пирот -јанин -јанин -ац -јанац = = = = Београђанин _______________ _______________ _______________ 68. а) Број комуникативних реченица: ______________. Од имена следећих градова изведи називе њихових становника.

Размишљајући о томе. прави в) апозиција 4. Ивана. као што је започето. прави недељом воћне колаче. моја комшиница. 1. али је он био узнемирен: ниједан план који је смислио није му био довољно добар. Душанка? б) заповедна 3. а) Да сте ми увек радосни и срећни! б) Како смо се добро провели на журки! в) Ала смо се испрепадали због писменог! г) Да сте сместа изашли у школско двориште! 73. Ивана a) објекат 2. 35 . а) упитна 2. 75. Протицало је сунчано августовско поподне. 1. откинуо је једну травку и стао да је грицка. Дај ми ту торбицу! в) обавештајна Прочитај следећу реченицу и одреди службу речи у њој. Немања је седео на обали речице. воћне колаче д) прилошка одредба У следећим реченицама истакнуте су неке синтагме. Куда ћеш ти. недељом г) предикат 5. Заокружи слово испред заповедне реченице. Повежи линијама реченице са називом врсте којој припадају. Подвуци њихове главне речи. 74.72. моја комшиница б) субјекат 3. Она је одржала своју реч.

Али још док сам била беба. Заокружи слово испред реченице у којој је подвучени падежни облик правилно употребљен. Заспала је брзо. пренели су ме у _________________ (Бранковина). 78. што ми је касније помогло у ________________ (наука). а) предикат 2.76. в) Деда је за доручак изнео сира. б) субјекат 3. Подигох главу. где је мој отац био учитељ. јаја и свежег хлеба. Било је и _______________ (реке). село у _______________________ (ваљевски крај). д) прилошка одредба за начин Заокружи слово испред реченице у којој је подвучен субјекат. а) Јуче сам био у град да купим нове ципеле. 36 . Са Дрине је долазио хладан ветар. Напољу је сипила киша. То је. в) објекат 4. а) Она нагло подиже поглед. а и за _______________ (поезија) је било важно. Рођена сам у ________________ (Рабровица). б) Стајао је благо се клатећи. в) Полако је кренула стазом. Тамо сам са ______________________ (дечаци) правила __________________ (воденице) од _____________________ (кукурузовина). Вратио се кући око поноћи. брзих и лепих. Поред _____________________ (једна таква река) и ја сам расла. Напиши одговарајући облик речи из заграда. г) прилошка одредба за време 5. такође. б) Нећу бити кући цело поподне. г) Брзо су прошле две године. Повежи подвучене реченичне чланове с њиховим називима: 1. 77. који је пун ________________ (шумарци). 79. г) Сваким даном вежбам своју рецитацију за наступ. Одрасла сам слушајући песме ________________ (птице).

Напиши глаголе из заграда у одговарајућем облику. Још пре два месеца ______________ (почети) да _____________ (учити). (велико слово) в) Сви знају да рукују ________________________. г) Јавили би ти да смо имали телефон. али не знам да ли ћу успети. Подвуци један облик глагола требати који можемо употребити у реченици. 81. За неколико дана ___________ (полагати) завршни испит. б) На снежној падини или на обали мора осећамо чежњу за детињством. в) Дечја склоност за преувеличавањем доживљаја понекад изазове смех. Заокружи слово испред реченице у којој је подвучени глаголски облик правилно употребљен. али родитељи ми стално понављају: „____________ (вежбати) сваког дана и успећеш!“ 83. а) Позвао би те да сам био код куће. ____________ (волети) да се упишем у гимназију. Синтагму која је наведена у загради напиши у одговарајућем падежном облику. г) Радници нису добили плату и то је био разлог за демонстрацијама. 84. требаш будеш требао треба 37 требаће .80. Ти ____________ да се потрудиш ако желиш да успеш. а) Трудим се да пишем ______________________. а) Писац је своју љубав за природом исказао док је обилазио целу земљу. (нове машине) 82. в) Помогао би ти да је знао одговор. Ја управо ______________ (завршавати) основну школу. (читак рукопис) б) Имена људи се пишу _______________________. Заокружи слово испред реченице у којој је подвучени падежни облик правилно употребљен. б) Могли би да одете до игралишта.

г) У школи долази до учесталих неслагања између ученика. 87. – Немамо довољно новца. 86. в) Док одрастају. довитљив 38 . а) Метеоролози очекују да ће захладнети. хуман a) частан 2. – Тапацирамо намештај. 1. 88. а) Ана је засновала радни однос у школи.85. опрезан в) досетљив 4. – Метеоролози очекују да ће се појавити период ниских температура. в) Нова представа изведена је у септембру. деци је потребно да их одрасли разумеју. честит б) човечан 3. б) Директор је ставио свој потпис на сведочанство. Заокружи слово испред реченице у којој је употребљен бирократски језик. а) Мађионичар изводи различите трикове. г) Треба редовно изводити пса у шетњу. У сваком пару реченица прецртај ону реченицу која је написана бирократским језиком. У левој колони једна реч је сувишна. стидљив г) предострожан 5. б) На тромесечју изводимо закључке о успеху. в) Немамо довољно финансијских средстава. Повежи речи из леве колоне с речима из десне колоне тако да добијеш парове синонима. – Поново је дошло до раста цена. б) Вршимо услуге тапацирања намештаја. Заокружи слово испред реченице у којој није употребљен бирократски језик. г) Цене су поново порасле.

б) антонимија. Посматрам беле мишиће који трче брзо. б) Погодио сам га лоптом. а у другој реченици у значењу еластични орган код животиња и човека. Наведена значења речи илуструју појаву која се назива: а) полисемија. б) Отворићу лево прозорско крило. в) синонимија.89. 39 . одгонетнути“. Реч мишић у првој реченици употребљена је у значењу мали миш. 2. в) Погодио је значење непознате речи. а) Погодио ме је тим речима. г) Зграде у мојој улици нису много високе. Од дугог вежбања заболели су ме трбушни мишићи. Међу следећим паровима речи подвуци антонимски пар: доћи – долазити доћи – стићи доћи – отићи 2. Заокружи слово испред примера у којем реч погодити значи „разрешити. в) Добро је постављати себи високе захтеве. г) хомонимија. а) Птици је зарасло сломљено крило. Заокружи слова испред реченица у којима подвучене речи имају метафоричко значење. 1. Прочитај следеће реченице: 1. 92. 90. Напиши антониме следећих речи: горе ___________________ испод ___________________ близу ___________________ 91. г) Погодио је центар мете.

угледа. примењивати. На море идем авионом. дозрети. чувати. Иди брже да не закасниш. 3. 5. нестати 40 . 94. ухватити маглу 3. задесити (невоља. а) Људи поштују успомене кроз сећање на враголије из детињства. загрејати столицу а) вредно се посветити послу б) прећи границу допуштеног в) савладати прве тешкоће г) побећи. 3. 1. доћи.). в) Потребно је да поштујемо правописна правила кад год пишемо. причају људи. _____ _____ _____ _____ а) ходати б) улазити в) долазити г) путовати Повежи израз из леве колоне са одговарајућим значењем из десне колоне. иде аутобус! 2. узнапредовати (у стицању звања. пристати на одређено место. 2. успети. положаја. као што је започето. а) Миона је стигла из чаршије тек у подне. зло и сл. б) Поштујем старије људе и уступам им место у аутобусу.93. у развоју и др. имати времена. 4. в) Стигао је да научи све неправилне глаголе. стасати. разбити лед 2. ____ ____ ____ У Речнику српскога језика наводе се следећа значења за реч стићи: 1. 3. достићи. ценити. Поред сваке реченице упиши број који стоји испред одговарајућег значења речи поштовати: 1. 1.). Пожури. г) И Јанко је стигао за женидбу. 2. 4. Поред сваке реченице напиши број који се налази испред одговарајућег значења речи стићи: 95. сустићи (некога). моћи учинити нешто у право време. Са улице се иде право у кућу. несрећа. превршити меру 4. _____ б) Намучио се док је стигао прву групу тркача. 96. доспети. 6. _____ _____ _____ Поред сваке реченице напиши слово које се налази испред значења које у тој реченици има глагол ићи.

У реченицама су подвучени изрази. иглама. а он је слегнуо раменима. в) бити збуњен. Реч волонтер из реченице значи: а) одабрани ђак неке школе. г) љутити се. в) Ако је неко немиран. каже се да он седи као на _________________. узбуђен због нечега. међу којима увек има доста ученика основних и средњих школа. Прочитај следећу реченицу: Пошто је за добру организацију великих спортских такмичења потребно много људи. Једно значење је сувишно. мишју. мравињаку. узрујан. који се бави тимским спортом. кажемо да се он сакрио у ____________ рупу. б) Ако се неко труди да буде неприметан. угризао се за језик и заћутао. организатори се ослањају на помоћ волонтера. Допуни реченице одговарајућом речи која је изостављена у изразу. одустао од учешћа у збивањима. 99. г) лице које ради без препоруке уместо стално запослених. представник своје земље на такмичењу. Севао је очима зато што га нико није слушао. б) млади спортиста. в) особа која добровољно и бесплатно обавља неку службу. Чим је то изговорио. Повежи израз са његовим значењем тако што ћеш поред сваке реченице уписати слово испред значења које тај израз има. лављу а) Ако се неко сасвим повукао. маковог. прикрио. _____ 2. онда се он прави мањи од _______________ зрна. пиринчаног. Питали смо га зашто је закаснио. 1.97. _____ Значења израза: а) покајати се. б) плашити се. _____ 3. 41 . а често нема довољно новца. 98. Заокружи слово испред тачног одговора.

б. припрема јело. храна: француска~. а. Овaj је изум играо малу или никакву улогу у грчком градитељству. за њене чланове. начин. Напиши реч која има исто значење као реч црта из прве реченице. премда је. центар где се смишљају. в) 2. припремања јела. в) градитељ. фиг. г) састављач. 2. Прочитај одломак из дела Уметност и њена историја. средина. 1. школска~. Најзначајнија црта римске архитектуре јесте коришћење лукова. клевете. г) 3. клинасто углављених каменова прилично је сложена вештина. _______________________________________ 101. Заокружи слово испред тачног одговора. просторија (ређе посебна зграда) у којој се кува. Заокружи слово испред тачног одговора.а. фабрику и сл. У Речнику српскога језика значења речи кухиња обележена су бројевима од 1 до 3 и дефинисана су на следећи начин: 1. вероватно. сплетке и сл. б) историчар. б. вештина кувања. б) 1. Реч неимар из текста значи: а) вајар. менза: ђачка~. То значење се у речнику налази под бројем: а) 1. храна. био познат и грчким неимарима. 2. пропаганда. одакле се шире лажне вести. Пронађи под којим се бројем у овом речнику налази значење речи кухиња у следећој реченици: Има много ресторана познатих по српској кухињи. 3.100. само јело. 42 . место. организована исхрана уз неку установу. Саставити лук од посебних.

Ово је део једне странице из Речника српскога језика. 2. На основу понуђених одговори на питања. Напиши реч уместо које стоји тај знак. Како гласи номинатив множине именице писак? __________________________ 4. б) француског језика. __________________________ 43 . Погледај значење одреднице пир. Заокружи слово испред тачног одговора. Реч пирамида пореклом је из: а) грчког језика. одредница ПИПЕТА – ПИСАЉКА 1. Поред речи златни стоји знак ~. в) енглеског језика.102. Ког је рода именица писак? а) мушког рода. в) средњег рода Заокружи слово испред тачног одговора. б) женског рода. 3.

в) пирјан. На основу понуђених одговори на питања. Шта значи скраћеница мин. 2. одредница ПИЉАР – ПИРЈАНИТИ 1. У следећем низу речи једна реч је пореклом из немачког језика. 3. Ово је део једне странице из Речника српскога језика.103. Заокружи слово испред тачног одговора. Заокружи слово испред тачног одговора. б) пинија. 4. Месо кувано на пари заједно с кромпиром и пиринчем назива се: а) пире. поред речи пирит? а) минималан б) митолошки в) минералошки Заокружи слово испред тачног одговора. Реч пингпонг пореклом је из: а) немачког језика. б) француског језика. Подвуци ту реч: пионир пират пингвин пинцета 44 . в) енглеског језика.

уговоре и законе старословенским језиком са елементима народног језика. б) косовско-ресавски. Тврдња Прво словенско писмо је глагољица. 105.104. a) Које је наречје у основи српског књижевног језика? __________________________ б) Која су два изговора у основи српског књижевног језика? _______________________ и ____________________ 106. а ако није. Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н Т Н Т Н 1. Заокружи слова испред тачних одговора. Писменица српског језика штампана је ћирилицом коју је реформисао Вук Караџић. заокружи Н. Срби су крајем 18. 1. Ако је наведена тврдња у вези са српским писмом и развојем српског књижевног језика тачна. века књижевна дела писали славеносрпским језиком. Кад је настала ћирилица? а) крајем VIII века б) крајем IX века в) крајем X века 45 . заокружи Т. 2. Заокружи слова испред дијалеката који су узети као основа српског књижевног језика: а) шумадијско-војвођански. г) источнохерцеговачки. в) призренско-тимочки. Срби су у XIV веку писали повеље. Словени су старословенски језик примили заједно са хришћанством.

а) 2. Дело је објављено 1818. б) Словенски језици припадају индоевропској породици језика. У њој Ђуро Даничић научном аргументацијом брани Вукову реформу. Ко су творци ћирилице? а) Константин (Ћирило) и Методије б) Ћирилови и Методијеви ученици в) Сава Мркаљ и Захаријa Орфелин 3. објављена 1814. године. 1. б) 3. Штампано је Вуковом ћирилицом и новим правописом. а) Српски језик је источнословенски језик. в) 4. године. Расправа. Дело је објављено 1852. Прва граматика српског језика. г) Српски рјечник истолкован њемачким и латинским ријечма Писменица сербскога језика по говору простога народа писана Друго издање Српског рјечника Рат за српски језик и правопис 108. Садржи преко 47 000 речи. године. г) Екавски и (и)јекавски су различити изговори једног језика. Садржи око 26 000 речи.2. Заокружи слова испред тачних тврдњи. године. Штампана је Мркаљевом азбуком. д) Дијалекат је исто што и књижевни језик. 46 . ђ) Косовско-ресавски дијалекат је ушао у основицу књижевног језика. Ко је пре Вука Караџића реформисао ћирилицу? а) Доситеј Обрадовић б) Ђуро Даничић в) Сава Мркаљ 107. Аутору дела је у раду помагао Ђуро Даничић. објављена 1847. Повежи наведене податке из леве колоне са делима на која се ти подаци односе. в) Словачки и словеначки су словенски језици.

109. д) румунски. г) заступљена су четири акцента. д) источнохерцеговачки. Заокружи слова испред особина млађих штокавских дијалеката: а) користи се седам падежа. руски. Подвуци их. г) зетско-јужносанџачки. У Србији има више језика националних мањина. г) словачки. Заокружи слова испред два језика чије је писмо ћирилица: а) мађарски. русински. француски. 113. в) заступљена су два акцента. енглески. мађарски. српски. 111. У овом низу наведени су неки од њих. в) бугарски. словачки бугарски мађарски румунски 47 хрватски ромски . ђ) македонски. б) албански. 110. ромски 112. б) косовско-ресавски. Заокружи слова испред млађих штокавских дијалеката: а) шумадијско-војвођански. в) призренско-тимочки. Међу наведеним језицима националних мањина подвуци један који припада романској групи језика. б) користе се два падежа.

Светли гробови 2. Песму Међу својима написао је Војислав Илић. 1.Књижевност 114. заокружи Н. заокружи Т. Ко је написао приповетку Пилипенда? а) Петар Кочић б) Симо Матавуљ в) Лаза Лазаревић г) Стеван Сремац Заокружи слово испред тачног одговора. Ко је написао песму Бисерне очи? а) Јован Дучић б) Десанка Максимовић в) Милан Ракић г) Сима Пандуровић Заокружи слово испред тачног одговора. Један наслов је сувишан. Тврдњa Песму Манасија написао је Васко Попа. Песму Србија написала је Десанка Максимовић. Небо 5. 116. 117. 48 Тачно Т Т Т Т Нетачно Н Н Н Н . Песму Писмо мајци написао је Сергеј Јесењин. Повежи линијама наслове песама са именима њихових аутора. Отаџбина 4. Ако је наведена тврдња у вези са именима аутора и насловима њихових дела тачна. Симонида 3. Очију твојих да није а) Милан Ракић б) Васко Попа в) Јован Јовановић Змај г) Ђура Јакшић 115. а ако није.

Чекам. за два прислушкује где девојка своју мајку моли: − Не дај мене. глог зобати. Кажи мени. нег’ с недрагим по двору шетати. По уској стази што кроз ноћ кривуда. Ако се одлика не односи на усмено стваралаштво. Испред одлика које су карактеристичне за усмено стваралаштво упиши знак +. Дела нису подложна промени. Да месец зађе и. упиши знак −. шећер јести. милостасна? О кажи ми. Наведени су стихови из народних и ауторских лирских песама. с листа воду пити. Заокружи број изнад стихова из народне лирске песме. 3.118. Коњ зеленко росну траву пасе. ил’ у чарној гори? Те си тако дивна. + или − 119. за недрага! Волим с драгим по гори ’одити. у свили спавати. душо красна! Гдје си расла? гдје л’ су твоји двори? Да л’ на небу. мајко. бледе млечни пути. преносе се увек у истом облику. Да сиђеш к мени чежњивом и самом. зв’јездо јасна! Да л’ и тамо огњем срце гори? Да л’ и тамо чуда ова твори Мила твоја р’јечица слаткогласна? 49 . А ја још чекам. – и вечно бих чек’о! 2. устаљени почеци и завршеци. У делима се користе стални епитети. скривена тамом. а лењо пролазе минути. 1. И сати бију на торњу далеко. Одлика усменог стваралаштва Дела стварају обдарени непознати појединци. Чекам у сенци једног старог дуда. за час пасе. студен камен под главу метати. Већ зора свиће.

да мисли. а коњ се с њима удружи. Онда царица уседне на овога коња. ______________________ 50 . а ногама у вретен. нити се могло било шта. Ил’ на јелу танку поноситу. питома ружице! Кад си расла. промак’о кроз ноћ као сена. а он махне главом и снагом. сем песка. змај сав прсне на комаде. о. те змаја о камен. неким чудом. Прочитај одломке из књижевних дела. Пешчано зрнце је зажелело да се покрене из своје зажарене једноличности. На основу карактеристичних стилских одлика. да напусти ово досадно место са којег се није чуо ни шум. _____________________ 4. које се налазило на површини пешчаних наслага. и тако отиду сретно у њезино царство и онда остану царујући до свога века. над узглавље се моје саг’о и шапнуо ми речи наде љубави пуне и искрене? Ко си ти? Чувар душе младе ил’ кобни дух што куша мене? _____________________ 3. одреди да ли одломак припада народној или ауторској књижевности. Једно малено зрнце. отпоче једнога јутра. на што си гледала? Ил’ си расла на бор гледајући. девојко. Кад то чује коњ под змајем. видети.120. ни глас. 1. У његовој сићушној глави ројиле су се велике слике о неком друкчијем и необичнијем животу. Зар ниси ти и оног трена. Ој. привиђење моје драго. Ил’ на мога брата најмлађега? _____________________ 2.

Све заједно: подиже се циркус. свој нови изглед и тиме објашњење и оправдање. Прочитај текст и подвуци стихове који припадају уметничкој лирској песми. како предано. и како у том раду свака од њих добија своје место. Књигу пише светитељу Саво У бијелу славну манастиру Хиландару. 51 . Своме роду и своме племену. На облаку златном свети Сава седи. слоге и братске љубави. Ни часније нити корисније. Јер од тога ништа љепше није. Па на стару своју отаџбину гледи. послују око тих ствари. Своме роду књигу намјенио. Међу стихове народне епске песме Свети Саво пише своме роду умешали су се стихови уметничке лирске песме Свети Сава Мите Поповића. б) епском књижевном роду. странце и домаће. насред Горе Свете. И шаљем ти свете благослове: Мира. Тијем људство тече спасеније. ми смо се заустављали и посматрали запослене људе. Ал’ никако нема да освану дани Од Господа Бога њему обећани. мој милосни роде. 122. Одреди ком књижевном роду припада дело из којег је преузет следећи одломак: На пространој површини Великог пијаца почели су једног дана да слажу неке греде и летве и да гомилају сандуке.121. Одломак припада: а) лирском књижевном роду. Задужбини свога милог баба. Заокружи слово испред тачног одговора. очигледно с неким планом. в) драмском књижевном роду. Идући из школе. И у књизи ријеч бесједио: – Поздрављам те.

Као златне токе крвљу покапане. да се чује како муха вечера.. Мач увуц’те! (Удара по њиховим мачевима) (Улази ТИБАЛДО) ТИБАЛДО: Шта витлаш мач међ’ овцама без овна? Окрени се.. јер таквог скептика као што си ти. Напиши којем књижевном роду припада дело из којег је узет наведени одломак (лирици. ЈАЊА: Е. И све немо ћути. Књижевни род:_________________ 3. Књижевни род:_________________ 52 . Књижевни род:________________ 2. Сад ћеш ми бар веровати да нема ништа. то је лепо слово! Оди да ти полубим. епици или драми). У очи смрти сопственој.123.. Доле пада сунце. ЈУЦА: Није само доста устма љубити. но мислим да и жена има право кад зактева да је муж љуби. Од неко доба наша се преписка врзе само око Ане. не миче се ништа. стога да ти не би помислио: „А. ваљда. јер овако седнемо сви за сто. ћутимо. сад се ућутао. јер је још пре пет дана отишла својој сестри у Готу. Прочитај одломке из лирског. него треба муж да пази шта му жена зактева. ЈАЊА: Ама треба и жена да слуша свога господара. БЕНВОЉО: Будале! Себи руке! Не знате шта чините. Књижевни род: _____________________________ 124. Само ветар хуји. Та најбољи витез паде са бојишта! У срцу се живот застрашеном таји. за гору. знам ја шта ће то рећи!“. сад ништа о њој не пише. Она је држала свезу између нас. па погледај. то је лепо реч. то су уздисаји. за гране. Напиши назив књижевног рода којем дело припада. пак да јој чини по вољи. Ја то чиним. ЈУЦА: Ја знам да је дужност жене свога мужа почитовати. мало је.. 1. А славуји тихо уз песмицу жале Не би ли им хладне стене заплакале. Бенвољо. епског и драмског дела. Остали смо сами — немој да ми се смејеш кад ти кажем да нам је некако свима тужно.

Књижевни род:______________________ 53 . већ давно. Књижевни род:_____________________ ФИЛЕНТ: АЛСЕСТ: Искреној Ел’јанти равнодушни нисте. држање кокетно Манама времена нагињу осетно. Док њену наклоност Селимена има. И први сам да их видим и осудим. − Ох! − рече Мали принц. поред свију мана њени’. Ипак ваша душа опире се њима. Тражио сам.. Књижевни род:_____________________ У тој дубини. Она зна вештину да се свиди мени. Ал све што се изнад дигло − Нестало је. Голуба. − Ми смо руже − рекоше оне.125. најзад пронађе неки пут. Био је то врт пун расцветалих ружа. Све су личиле на његову ружу.. А сви путеви воде ка људима. Али се деси да Мали принц. Горе су још само плаве Боје. Чедној Арсиноји симпатични ви сте. − Добар дан − одговорише руже. пошто је дуго корачао по песку. Љубав за ту младу удовицу мене Не лишава вида за све мане њене. плавој И без руба. − Добар дан! − рече он. Чији зао језик. ја те мане кудим. Ал’ признајем. камењу и снегу. Напиши ком књижевном роду припада сваки од наведених одломака (лирици. епици или драми). И мада је волим. Мали принц их погледа. − Ко сте ви? − упита их запрепашћен.

Прочитај строфу из песме Пустите ме како ја хоћу! Милана Ћурчина и утврди које су врсте риме у њој заступљене. Заокружи слово испред тачног одговора. б) десетерац. 127. г) укрштена и обгрљена рима. Заокружи слово испред тачног одговора. Врста стиха је: а) осмерац. Млаву и Мораву Прелазећи ја. и хоће да буде свој. А дух тражи увек ново. 128. б) парна и обгрљена рима.126. зар све баш мора бити јасно и чисто. Заступљене су: а) парна и укрштена рима. 54 . Подвуци стихове у осмерцу. и свуда прописан број?! Та песма није акт. и мис’о није слово. г) шеснаестерац. в) шестерац. Зашто увек једно и исто. Саву. Којом је врстом стиха испеван одломак из песме Почетак буне против дахија? Небом свеци сташе војевати и прилике различне метати виш’ Србије по небу ведроме. в) укрштена и парна рима. Тебе сам се зажелео И лакога сна.

130. столи од кадифе с бисерним уресом. Врста стиха је: а) римовани десетерац. нарација дескрипција дијалог 55 монолог . Хвала сунцу. И гледам како мили мрав. Гдје ће. Заокружи назив тог облика. трави Стевана Раичковића. У сваком од одломака из приповетке Кањош Мацедоновић Стефана Митрова Љубише употребљен је један облик казивања. Приспије Кањош у Млетке на Цвијети. нарација дескрипција дијалог монолог 3. а дуждево престоље од слонове кости окићено ловорјем.129. ево. земљи. трави. нарација дескрипција дијалог монолог 2. И хвала. што имам говор. а ја једва вас допадох. Заокружи слово испред тачног одговора. земљи. те он код оне тројице гдје је пио кафу. гдје неће. б) неримовани осмерац. Хвала ваздуху што је плав. 1. Одреди врсту стиха коју препознајеш у подвученом делу наведене строфе из песме Хвала сунцу. у најљепше доба године. Свод јој је позлатом извезен. – Ми се надали да ће нам доћи бољи и виши јунак негo си ти. Наједи се Кањош да пукне: – Моја господо! Бољи и виши пођоше бољијема и вишијема. ступови мраморни златном жицом опточени. в) римовани осмерац.

али тиме то несрећно дрво само још више намамљује грамжљиве. доле гдје га нико не познаје. али те. да се прехрани и прислужи свијеће на гробовима своје чељади. да видим ко је бере. као да осветљавају надалеко своју дадиљу која их спасава носећи их изнад себе саме. Тако би преко љета зарадио нешто за зиму. Кад се све старо измакло.. Облик казивања:________________________ 2.131.] Уздигао накостријешене. в) дијалог. испод којих мутно . Био један цар. [.. описивање. Сијед је сав. развијаће се све лепше што их буде мање. кренуо би у доње крајеве. па имао три сина и пред двором златну јабуку. само на највишим и кртим изданцима остаће нешто јабука. Подвуци дијалог у одломку из народне бајке Златна јабука и девет пауница. обесне пролазнике и адраповце. дебеле обрве. Која два облика казивања препознајеш у наведеном одломку из дела Јабука на друму Вељка Петровића? Ускоро. Облици казивања у наведеном одломку су: а) нарација. Једном стане се цар разговарати са својим синовима: − Куда се то дева род с наше јабуке? На то ће рећи старији син: − Ја ћу ноћaс чувати јабуку... 133. која за једну ноћ и уцвета и узре и неко је обере.] Облик казивања:________________________ 56 . монолог) у наведеним одломцима из приповетке Кроз мећаву Петра Кочића. Оне као да светле. 1. коштат и крупан као одваљен комад оних грђених и непрекидно мрачних и туробних планина.. б) дескрипција. кад је сасвим осиромашио и опотребио. Одреди називе облика казивања (приповедање. Из дана у дан ће сунце претварати њихово јетко зеленило у медено жутило. г) монолог. а никако се није могло дознати ко. што се мукло уздижу поврх његова села. 132. Заокружи слова испред тачних одговора. па би радио на надницу. ако одоле свим искушењима и агресијама оздо. прво у оно танано раних ливада и шибља а касније у златни сјај липова нектара.као из неке даљине“ вире уморене и готово умртвљене очи [.

. Реља. одозго сјајне и мрке као хлебови. Препиши из стихова песме Вече Војислава Илића бар две ономатопејске речи. Прочитај епитета. боже. ил’ позно дошавши с рада. 57 . по ивицама пропланка. што си тако немилостан! Што расточи државину моју.. попут неке чудне глисте. 136. Све грли мир и сан. Онда се испод земље помаља мрка глатка капа.. сребрна магла диже се са грма. злобу и несрећу.. изнемогло шапће и мрмља: − Чудне ли среће и црна ли удеса мога!. одломак из Приче о печуркама Дaнила Киша.3. Подвуци у стиховима из песме Мраз Алексе Шантића стилску фигуру поређење. Врхове брда сјај јутарњи жари. Покашто заурла само Суседов стари пас.. Облици казивања: _______________________ и ________________________ 134.. Боже. као тесто које се румени и надолази. што обори и разруши краљевину моју?. Подвуци у одломку три Свуда наоколо. Прочитај стихове из песме Ја сам стена Ђуре Јакшића. _____________________________________________________________________ 135. потамњео у образима као какав окорјели грешник. Испреже ратар плуг и стоку уморну поји. затим како се надима слој трулог лишћа. празна и укочена погледа. расле су велике печурке. хода тамо и амо. У ноћима смрти страшне На раме ми птице слећу И злослутним гракћу гласом: Пакост. 137. Високо шуме јабланови стари и поток тече као чиста срма. […] Виде се како сврдлају однекуд из дубине. суво. Подвуци стих у којем препознајеш ономатопеју. усправан. И ђерам шкрипи све и вода жуборећ’ пада.

очи. И преклињ’о сам љубав. И молио сам прси. Па сад ме љубав гони Да иштем опроштај – Гле. цветићу и цветку? ____________________________________ 58 . Прочитај песму Јована Јовановића Змаја из збирке Ђулићи и размисли о мотиву цвета у стиховима. Паде ми на прси. Да тако не бију. Да сузе не лију. шта учини са мном Малени цветак тај. Нико ме не слуша. XIX Молио сам очи. Ал’ љубав. срце. Па сад ми цветак ближи Од самих прсију. Чуо је шта сам крио – Најтананиј’ уздисај. Та да ме не куша. Па сад ми цветак дражи Од самих очију. На кога мисли лирски субјект када говори о цвету. А један цветић што га Најлепши роди мај.138. И цветак порумене. Мирис се тога цвета С уздахом замрси.

у бостану кадо. Прочитај народну песму Љубавни растанак и обрати пажњу на тему ове песме. рече благодаривши Бога: „Узнећу те. 59 . одликована свештеничким чином. Два цвијета у бостану расла: плави зумбул и зелена када. Затворивши га за собом. и узе једнога старца. г) ноћ у манастиру. в) чин замонашења. Заокружи слово испред тачног одговора. уставши од њих поклони се пред светим олтарем и даде своје обете Господу.139. г) суровост природе која уништава крхка бића. Господе јер си ме подигао!“ А јереј очита молитву и постриже власи главе његове и у ризу га обуче анђелскога образа. будно око. пошто га благослови игуман. б) благослов игумана. 140. оста када у бостану сама. Плави зумбул оде на Дољане. не би моји’ исписала јада!“ Тема ове песме је: а) љутња на родитеље који не разумеју љубав младих. што је море – да је црн мурећеп. што је гора – да су калемови. Поручује зумбул са Дољана: „Душо моја. божанствени младић. б) свађа момка и девојке због његовог одласка. в) неизрецивост туге због растанка вољених особа. Заокружи слово испред основног мотива у наведеном одломку из Теодосијевог Житија Светог Саве. како ти је у бостану самој?“ Одговара из бостана када: „Што је небо – да је лист ’артије. те узиђе на велики пирг у манастиру. пак да пишем три године дана. и промени му име Растко у Сава. Основни мотив: а) молитва јереја. И када је осетио да су заспали.

Уочи мотиве који се појављају у обе песме. мирно спавај. покрије га.141. слушај мајку и не плачи. подоји га.. Очију твојих да није Очију твојих да није Не би било неба У слепом нашем стану Смеха твога да нема Зидови не би никад Из очију нестајали Славуја твојих да није Врбе не би никад Нежне преко прага прешле Руку твојих да није Сунце не би никад У сну нашем преноћило Подвуци мотиве који се јављају у обе песме: очи природа љубав брига 60 нежност опасност смех .. Киша пада. Прочитај народну песму Успаванка и песму Очију твојих да није Васка Попе. Коза прође. сине. Ветар дуне. Успаванка Разапела сам љуљку под шљивом и детету је добро. Спавај. Лишће слети. уљуља га. окупа га.

Одреди којој врсти неуметничког текста он припада. в) реклама. Као године рођења узимају се 1739. Уписан је у регистар средстава јавног информисања под редним бројем 2. Пред вама је 20 питања. 20 квиз-питања! Часопис Доситеј можете наручити одмах преко школске библиотеке и платити годишњу претплату у само две рате. Заокружи слово испред тачног одговора. Прочитај текст који се односи на књигу Дечји кувар Катрин Либо. које приказују сваки део поступка припремања хране. г) Није било лако да се утврди када се тачно родио Доситеј Обрадовић пошто се није могло доћи до тачних података. а) Нови број Доситеја доноси вам разоноду са. и 1740. Зна се да је на крштењу добио име Димитрије и да су му се родитељи звали Ђурађ и Круна. чак. г) технички опис. Заокружи слово испред неуметничког текста који је пример за техничко приповедање. в) Часопис Доситеј из Горњег Милановца намењен је неговању непролазних националних вредности. 61 . Ваш ће задатак бити да свако питање пажљиво прочитате и заокружите слово испред тачног одговора.570. 143. ваши мали кувари ће с лакоћом зготовити чорбу од парадајза. сладолед у облику кловна и друге чаробне специјалитете.Средњи ниво Вештина читања и разумевање прочитаног 142. Сваке године чекају вас четири примерка овог листа. Зашто креативност не бисте показали и у кухињи? Желите ли да ваша деца постану спретни кувари? Уз помоћ рецепата у сликама. Имате 30 минута за решавање задатака. б) описивање. Након истека предвиђеног времена. Текст је: а) расправа. Победник је онај учесник који буде имао највише тачних одговора. Часопис је ослобођен плаћања пореза на промет по члану 32 став 1 тачка 12 Закона о акцизама и порезу на промет. шпагете. Уз свако питање налазе се три понуђена одговора. Пријавите се што пре јер – Доситеј награђује! б) Упутство за играче квиза: Број учесника квиза није ограничен. проверите своје одговоре према решењу на страни 24.

Овај инструмент се често везује за магију и ритуале. крова-поклопца. _____________________ 145. 1. техничко приповедање. Дадан-Блатова кошница је погодна за велике стациониране пчелињаке. Прочитај текстове и одреди којим врстама неуметничких текстова припадају. Прочитај текст. 12 нормалних рамова унутрашњих димензија 420х270 мм и 24 полурама унутрашњих димензија 420х115 мм. 62 . збега. Емулзија од меда Састојци: 100 мл млека. сок од једног лимуна. које је по предању било место бога Аполона и његових девет муза. додајте мед и свеже нацеђен лимунов сок. Труба је лимени дувачки инструмент са уском. а употребљава се и приликом званичних или војних церемонија. од којих је прва објављена 1866. извођачи су традиционално мушкарци. Поред сваког текста упиши одговарајући назив (технички опис. највећим делом цилиндричном шупљином и вибрирајућим усним делом. Учитељи Војислава Илића били су руски песници романтизма. а ујутру исперите млаком водом. Један од наведених назива је сувишан. који је у последњим годинама певања наслутио симболизам. Допуни реченицу: Коришћење фусноте најчешће је одлика _____________ стила. У тексту постоји фуснота. Труба Широм света могу се наћи различити облици трубе. века. илустрована енциклопедија музичких инструмената и великих композитора) 146. године у Француској. Пут којим је Војислав Илић дошао до свог песничког израза био је посебан. Он се није угледао на неког од тадашњих француских песника – парнасоваца. _____________________ 2.144. Уз ретке изузетке. први преводи и коментари њихове поезије код нас наступили касније. Музика. једног дубоког наставка (тела) који служи за плодиште. Војислав Илић је наш први песник модерне. Својом поезијом је утицао на српске песнике с краја 19. Прочитај следећи текст. Емулзију увече нанесите на кожу. јер су интересовања за парнасовце. Благо загрејано млеко сипајте у чисту теглу. (група аутора. расправа). Добро затворите и промућкајте. мреже. заштитница уметности и науке) представљају групу песника који су сарађивали у заједничким збиркама под насловом Савремени Парнас. Подвуци у њему реченицу која има одлике техничког описа. и почетка 20. парнасовац1. затим поклопне даске. Састоји се од подњаче. ____ 1 Парнасовци – (назив узет према брду Парнас у Грчкој. 100 г шумског меда. два полунаставка (плитка тела) који служе за медиште.

„Странац“. не комбинују се ни са једним другим елементом. Обрати пажњу на то због чега аутор користи термине у њему. да ме намерно газите по ногама! (Рејмон Кено. Стилске вежбе) Чиме се одликује одбијени текст? а) устаљеним изразима и реченицама и устаљеним редом речи. не једе“. Одједном осетих. (Примо Леви.] Оно мало што знам о својим прецима. Нечисте душе и уста окужених јефтином пастом за зубе.[. соколовим оком и чулом Индијанца у ратној заседи..147. присуство једног младића чији је врат био дужи од врата брзоноге жирафе. 148. узвишену и неосновану. а и зато што је владало извесно морално начело према којем „онај ко не ради. после дуготрајног и надљудског труда. проницљив разговор. један хемичар. б) наглашеном сликовитошћу коју стварају употребљене стилске фигуре. такозвани инертни гасови. ја попут брзе стреле улетех у један аутобус моћна стаса и с очима побеснелог бика који је ишао кривудавом стазом. толико задовољни својим стањем. Периодни систем) Аутор у овом тексту користи термине да би: а) извео закључке о инертним гасовима. године. у ваздуху који дишемо. Заокружи слово испред тачног одговора. и баш због тога су вековима били незапажени: тек 1962. прилично активни. Заокружи слово испред тачног одговора. Прочитај текст. односно морали су да буду. Нису објективно сви били инертни. уредник је одбио да објави текст и прекорио га што је писао неодговарајућим функционалним стилом. јер им то није било дозвољено: били су. Постоје. расположени за непристрасно мудровање. „Неактивни“. да не учествују ни у једној хемијској реакцији. „Скривени“. знате. Носе необичне грчке називе ученог порекла који значе „Нови“. младић на пракси је за рубрику Догодило се у нашем граду написао краћи текст о збивању у аутобусу. У време кад се ружичасти прсти зоре почну да осипају борама. г) поједностављеним реченицама и скромним избором речи. 63 . б) описао особине инертних гасова. а чији је меки филцани шешир био украшен плетеном траком. младић се обрати другом путнику: – Има се утисак. али су несумњиво били инертни у души. в) упознао јавност са открићем новог гаса. зближава их са овим гасовима. успео је да примора „Странца“ (ксенон) да се накратко сједини са изузетно грамзивим и живахним флуором. Међутим. г) представио породичне претке. пре свега да би зарадили за живот. елегантну расправу. Заправо су толико троми.. Желећи да задиви уредника дневних новина. в) употребљеним терминима и логичким извођењем закључака.

1. чије различите врсте живе највише у шумама Европе. научни. неспретан. укуса и мириса. незграпног тела. године. која значи Сунце. б) на којим континентима медведи данас живе. И остали пленетнити имају веома ниске тачке топљења и кључања у односу на атомску масу. или ако је груб. нови хемијски елемент на Сунцу. Па ипак. 2. и после 19 дана лета спустили се у египатску пустињу. године Земљину куглу балоном. незграпан. А у старој постојбини Словена. Којим функционалним стилом је написан трећи пасус? _____________________ 150. Из оба текста може се сазнати: а) како је медвед у словенским језицима добио име. Племенити гасови су се раније називали инертним гасовима јер се веровало да је њихова валентност нулта и да не граде једињења. Којим функционалним стилом је написан први пасус? _____________________ 2. ограничен. што једе мед. Прочитај наведене текстове и одреди шта је заједничко у њима. кратког репа и снажних канџи на прстима. 64 . Смеша хелијума и водоника назива се „хелијумов ваздух“. зоол. крупне звери здепастог. а пилотирање балоном је веома модеран спорт. Обрати пажњу на функционалне стилове (административни. Текст 2 Медвед ијек. Којим функционалним стилом је написан други пасус? _____________________ 3. 1. медвед је у свим словенским језицима назван по меду. Француски астроном Пјер Жансен открио је 1868. медвјед (дијал. књижевни. трунтав и незграпан. До Првог светског рата користили су се и у војне сврхе – за надгледање терена. Није само медвед – медвед. густог кудравог крзна. И човека понекад назову медведом – ако је крупан. у мн. Текст 1 Медвед је медвед зато што је „медојед“. г) која је омиљена храна медведа. он је „свејед“: биљојед и месојед. слабо растворљив у води. Швајцарац Бертран Пикар и Британац Брајан Џонс облетели су 1999. одн. тамо је било много меда. трапав. кад нема меда. Данас читави тимови научника учествују у конструисању све бољих балона. ситних очију.149. Хелијум је елемент са најнижом тачком топљења. презр. неотесан. јер од све хране највише воли – мед. трапав. Заокружи слово испред тачног одговора. публицистички) које је користио аутор у овом тексту. 3. 2. малих ушију. а енглески хемичар Едвард Франкланд и астроном Џозеф Норман Локјер назвали су га хелијум према грчкој речи хелиос. фиг. тамо у шумама иза Карпата. међед) м 1. без слетања.: породица сисара Ursidae. Азије и Америке (у нашим крајевима мрки медвед Ursus Arctos). Хелијум је хемијски инертан гас без боје. ијек. в) какав се човек назива медведом. приликом потпуног помрачења Сунца. Зна се да медвед није само медојед. Прочитај текст. глуп човек.

00 динара. Цена израде повластице је 560. Прочитај понуђене текстове. На основу датих података. Сви путници који користе градски превоз морају донети једну фотографију да би добили повластицу. заокружи Н. Месечна маркица за ову категорију путника може се купити само организовано преко предузећа – не може да је купи појединац. чек од последње пензије. Цена израде повластице је 560. Сви путници који користе градски превоз морају донети фотокопију личне карте да би добили повластицу. Цена израде повластице је 560.00 динара. Ако је тврдња тачна. новац за трошкове израде повластице и здравствена књижица или лична повластица на увид. За незапослене грађане: фотокопија личне повластице. једна фотографија особе за коју се израђује повластица и новац за трошкове израде карте. једна фотографија особе за коју се израђује повластица и новац за трошкове израде повластице. закључи да ли је тврдња у табели тачна или нетачна. Тврдња Сваки ђак мора донети сведочанство о завршеном претходном разреду да би добио повластицу. За ђаке: потврда која се преузима на киосцима ЈГСП или интернет страници предузећа.151. једна фотографија особе за коју се израђује повластица и новац за трошкове израде повластице. једна фотографија особе за коју се израђује повластица. Цена израде повластице за све путнике који користе градски превоз иста је. За пензионере: фотокопија личне карте.00 динара. 65 Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н Т Н . Цена израде повластице је 560. Путницима који користе градски превоз за израду повластице за превоз потребно је: За запослене: оверена потврда од предузећа у којем је особа запослена. Захтеви за израду показне карте предају се на киосцима за продају маркица.00 динара. заокружи Т. попуњена траженим подацима и оверена у школи. ако је тврдња нетачна.

Прочитај кратке одломке из биографија Иве Андрића. Т Н Један од писаца рођен је у Мостару. У раздобљу између 1921.152. Т Н 66 . Имао је жељу да буде сахрањен у родном Требињу. По избијању Другог светског рата одлази у САД. у представништвима у Риму. Софији и Риму. ИВО (1892–1975) сматра се најзначајнијим српским писцем XX века. одреди да ли су следеће тврдње тачне или нетачне. Скопљу. и 1941. Преокрет у његовом животу настао је 1899. Букурешту. Копенхагену. а студије у Грацу. где је и умро. АНДРИЋ. Заокружи Т или Н. где је завршио основну школу. ЈОВАН (1872–1943) био је песник. Паризу и Берлину. По завршетку студија улази у дипломатију. На основу датих биографских података о нашим писцима. радио је у дипломатској служби. Tа његова жеља је испуњена тек 2000. када је напустио Мостар и отишао на студије у Женеву. Солуну. МИЛАН (1876–1938) потиче из угледне београдске породице. ДУЧИЋ. Т Н Један од писаца студирао је у Београду. Т Н Два писца су боравила у Паризу. у којој је рано стекао широко образовање и из које је понео интелектуалне склоности. РАКИЋ. Био је у дипломатској служби у Приштини. Јована Дучића и Милана Ракића. Тврдња Тачно Нетачно Сва три писца била су у дипломатској служби. а детињство је провео у Вишеграду. Гимназију је завршио у Сарајеву. године. а по повратку у земљу убрзо ушао у дипломатску службу. есејиста и путописац. Грацу. Студирао је право у Паризу. Рођен је у близини Травника.

Ако је тврдња тачна. Владимир Недељковић. а једна је биографска и односи се на Теслину рану младост. посвећен Тесли. где је Тесла студирао. Зонтаг је већ представио у септембру у београдском клубу Жица. Изложба Енергија и светлост биће отворена и у Нишу. Прочитај вест о отварању изложбе и упореди је са текстом на плакату. У Клубу ће Зонтаг приредити и концерт на којем ће представити музички албум Енергија и светлост. Подаци о називу изложбе и о томе ко је главни јунак стрипа налазе се и у вести и на плакату. у Студентском културном центру. Податак о томе како гласи право име Владимира Зонтага може се наћи и у вести и на плакату. Тврдња Вест о отварању изложбе у Новом Саду и плакат односе се на исту изложбу. заокружи Т. 2. заокружи Н.153. Иста изложба и концерт поновљени су и у Грацу. Нови стрип о Тесли састоји се из три приче: две су измишљене. децембра.00 часова у новосадском Клубу обожавалаца стрипа (Краља Александра 10. I спрат) изложбу стрипа о Николи Тесли под називом Енергија и светлост (Energy and Light). ако је тврдња нетачна. 18. новембар 2010. Панчевац који је у свету стрип уметности познатији као Владимир Зонтаг. урадио је до сада већ неколико стрипова посвећених Николи Тесли. године Музичар и цртач стрипова Владимир Зонтаг отвориће вечерас у 19. Стрип Енергија и светлост. 67 Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н . пошто је истовремено са стрипом о Тесли објавио и музички албум.

али прерада у којој не само да „камен на камену није остао“ него се оно по својим књижевним квалитетима може сматрати као потпуно оригинално дело. 155. Најчешћи облици насилничког понашања ученика су вређање и исмевање. Аутор овог текста изражава следећи став према насилничком понашању младих: а) незаинтересован је. добро повезано и често драматично. (Драгољуб Павловић и Радмила Маринковић. б) уздржан је.154. излагање природно. Зна се само да је он био хиландарски калуђер и да је живео у другој половини XIII века. Прочитај текст и одреди какав став аутор заузима према насилничком младих. међутим. г) бесан је. Неке жртве су истовремено и насилници. тачније 29%. За своје главно дело. Неки стручњаци. Његово причање је живо и лако. што је дало повода да се дуго мисли да је Теодосије само обични преписивач Доментијановог дела. У улози жртве је 21% од укупног броја испитаних. описи сликовити и реалистички. У испитиваној групи има 4% таквих ученика. нешто више од четвртине испитаних ученика. Из наше књижевности феудалног доба) 68 . Значи. Прочитај текст Ђуре Даничића о средњовековним писцима Доментијану и Теодосију. Живот Светог Саве од Теодосија О овом претерано скромном калуђеру знамо још много мање него о Доментијану. а списано Теодосијем мнихом“. Живот Светога Саве. Теодосије је врло скромно означио у наслову да је „сказано Доментијаном. сматрају да је то проблем и да би требало утицати на такав став наставника. ни насилници. Подвуци реченицу којом аутор износи став да се Теодосијево дело веома разликује од Доментијановог. Такво понашање ученика наставници углавном толеришу као облик нормалне вршњачке комуникације на школском узрасту. Другим речима. појављује се у „кругу насиља“ било као жртве. било као насилници. Установљено је да у насилној комуникацији не учествује 71% ученика. в) забринут је. понашању Насиље у школама Недавно је у 115 школа спроведено истраживање о насиљу међу ученицима. Тек доцније се показало да су у праву они који су тврдили да је прерада Доментијановог дела. 71% ученика нису ни жртве. Заокружи слово испред тачног одговора.

То је веома леп поклон који ће младенце сигурно обрадовати. Уметност и њена историја) 157. (Дејан Новачић. Њихов гнев изазивали су и мотиви које су ови сликари бирали. Венчање: Амбасадор ћебе за будуће бебе Као гост на венчању. и онда целу ствар потпишу својим именом. Они узму комад платна. (Ернст Х. боју и кичицу. Подвуци две речи које најубедљивије исказују став о првој изложби импресиониста. морате да понесете прикладан поклон. Прочитај текст.156. јер ће им и остали гости највероватније донети то исто. импресионистима. бити једна особа с микрофоном. Прочитај текст o првој изложби сликара импресиониста. У прошлости се од сликара очекивало да тражи такав кутак природе који би. Напиши какав став има аутор према описаном понашању људи на свадби. године: „Ти назовиуметници називају себе превратницима. како им већ дође. по општем мишљењу. СФРЈ за понављаче) __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 69 . особа ће викнути: „Амбасадор ћебе за будуће бебе!“.“ Критичаре није разбеснела само нова техника сликања. Гомбрих. на шта ће настати подврискивање. вероватно. био сликовит. Кад на ред дође ваш поклон. која набраја ко је шта купио младенцима и колико је то коштало. Један недељник пише 1876. Занимљиво је прочитати неколико бележака из штампе по којима се види како је примљена прва изложба сликара импресиониста. Најбоље је да купите ћебе марке амбасадор. На свадби ће. То је знак да званице одобравају ваш избор поклона. намажу неколико мрља боје по платну.

Писано изражавање 158. Прослављен Дан школе ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 70 . Напиши вест о прослави Дана школе који су организовали ученици осмог разреда. _________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 159. Води рачуна о елементима које вест треба да садржи. Напиши у неколико реченица вест о томе зa школски лист. Води рачуна о елементима које вест треба да садржи. Не заборави да даш наслов вести. Он је говорио о потреби да се деца и млади више баве спортом и да се што више дечака и девојчица укључи у спортске активности. Твоју школу је посетио познати спортиста.

а ако је типична за писани језик. _____________ 162. 71 . представља мешавину Романике. године по пројекту Чешког архитекте Јана Неволе. Препиши исправно следеће реченице водећи рачуна о правописним правилима: 1. Прочитај реченицу. Капетан-мишино здање саграђено је 1863. Подвуци речи које нису написане у складу са правилима о писању великог слова. а важно је знати и да ова Задужбина. Готике и Ренесансе. са необично много украсних елемената. на линији поред ње напиши говорни. Извештај треба да садржи неопходне информације. _____________ в) Реченице су недовршене и непотпуне. ________________________ (наслов) ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ 161. напиши писани: а) Реченице су дуже и сложеније. Ако је наведена особина типична за говорни језик. јован петровић наставник у пензији иде на премијеру представе сумњиво лице 2. _____________ б) Допуњује се гестовима и мимиком. Напиши извештај о концерту који је организован поводом завршетка школске године. ток збивања и закључак.160. премијера се не одржава у позоришту већ у сали ош жарко зрењанин у новом саду __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ 163.

(број). Уколико је тврдња тачна. (на пример). све постаје лакше. спорт) имају значење речи према. 166. б) итд (и тако даље). 72 Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н Т Н . проблеми нестају. Упиши у следеће реченице запете тамо где је то потребно. проблеми нестају. Тачка се пише уз арапски број употребљен као редни. проблеми нестају. У сваку од реченица упиши запету тамо где је то потребно. заокружи Н: Тврдња Вокатив се издваја запетом само када се налази на почетку реченице. г) Кад осетим. 168. а уколико је нетачна. страница). в) Кад осетим да ми је неко подршка. заокружи Т. 167. г) др. да ми је неко подршка. д) стр (страна.164. Две тачке у појединим областима (математика. в) Напорно сам тренирао узеће ме у први тим. Заокружи слово испред реченице у којој је запета правилно употребљена. 165. б) Кад осетим да ми је неко подршка. б) Када дође време вечере сви укућани окупише се око трпезе. Заокружи слова испред двеју правилно написаних скраћеница: а) бр. Великим почетним словом пишу се имена историјских раздобља. в) нпр. а) Он је строг али праведан фудбалски судија. а) Путујући по земљи Свети Сава сврати у једну кућу да преноћи. све постаје лакше. а) Кад осетим да ми је неко подршка све постаје лакше. све постаје лакше проблеми нестају. (доктор). б) Иако сам се заљубила нисам престала да учим.

о__странити. водећи рачуна о њиховом значењу: на памет / напамет. а) Живела _________________ многобројна породица у великој кући. б) Знао сам _______________ до обале. г) ни зашта. водећи рачуна о правилном писању тих речи: по__сетити.169. пре__поставка. б) ни по чему. ______________. а) Он је. Упиши сугласнике т и д у следеће речи. 171. супро__ставити. б) Знам ____________све песме са тог ЦД-а. У наведене реченице упиши следеће речи. _______________ о њој да ти кажем! 3. в) од никога. 2. Заокружи слово испред правилно написаног примера: а) с никим. Напиши исправно скраћенице за следеће речи: Република Србија ____________ гимназија ____________ госпођа ____________ и слично ____________ 170. 1. 73 . а) Паде ми нешто занимљиво _______________. о__шетати. један пут / једанпут. 172. за други нисам раније чуо. одавно чуо ту песму! б) Чућеш ту песму. шта више / штавише.

рећићу ти како сам написао домаћи. неће ти бити занимљив. в) Ја. 174. а) Он никад не касни. г) Пас је стајао преда мном и чекао да му бацим лопту.173. б) Ми смо се. али јој недостају знаци интерпункције. Следећа реченица је у управном говору. Не тужакајте се рекла нам је разредна. в) Кад ручам. Заокружи слово испред реченице у којој нема правописних грешака. б) Пожурио је небили сустигао групу другова. нећу ићи на излет у суботу. већ гледао тај филм. г) Ти си. 175. Заокружи слово испред реченице у којој је подвучена речца написана правилно. стиже увек пре времена. Упиши их у реченицу. мало дуже задржали на физичком. имам тренинг. 74 . на жалост. на против. додуше. уствари. а) Он се итекако потрудио да би освојио награду.

сеоба 5. г) на двосложним речима могу стајати само узлазни акценти. Подвуци наглашене самогласнике у датим паровима речи: КОРАК – КОРАЧАТИ ПИСАТИ – ПРЕПИСИВАТИ ПРИЗНАТИ – ПРИЗНАЊЕ ДОДАТИ – ДОДАВАТИ ЛОВАЦ – УЛОВЉЕН ОСМЕХ – СМЕШИТИ СЕ 177. лексика. 180. б а н а н а. руски 4. ђ) ненаглашене дужине стоје само на последњем слогу речи. в) на једносложним речима могу стајати само силазни акценти. ј а б у к а. кружић а) палатализација б) прелазак л у о в) једначење сугласника по звучности г) једначење сугласника по месту творбе 75 . вожња 3. народни и књижевни језик 176. свадба 2. б) акценти не могу стајати на последњем слогу вишесложних речи. Повежи наведене речи у левој колони са одговарајућом гласовном променом у десној колони. Подвуци наглашене (акцентоване) самогласнике у следећим паровима речи: а) авантура – авантуризам в) васпитати – васпитавати д) музика – музикално б) градити – грађен г) матура – матурски ђ) учити – учионица 179. 178.Граматика. У левој колони једна реч је сувишна. п о м о р а н џ а. д) ненаглашене дужине се јављају само иза наглашених слогова. Заокружи слова испред правила за акцентовање речи у српском књижевном језику: а) акценти обично стоје на првом слогу речи. Подвуци акцентовани слог у следећим речима: ш љ и в а. 1. м а н д а р и н а.

дођосмо. б) руски. радосна. часна. Именица у реченици даном сећање детињства Падеж номинатив 76 . расло је и то моје сећање на догађај из детињства. безначајан. безбедан. мирисна. У следећој реченици подвуци две речи у којима запажаш резултате једначења сугласника по звучности: Добро обриши ципеле и истреси кишобран или јакну пре уласка у школу. Прочитај следећу реченицу и упиши у табелу падеж у којем су подвучене именице. в) ђаци. 185. кажимо. Милкин Олгин Славчин Даничин ношен однесен донесен унешен оловци шминци свесци љуљашци предчас предзнак представа предговор 182. Али упоредо са даном који је јачао доле над градом и овде око мене. говорасмо. кујући. б) рекосмо. Прецртај ту реч. 183. шведски. помоћи. прођосмо. У сваком од наведених низова глаголских облика прецртај онај који том низу не припада: а) чујући. облаци. 184. чувајмо. Једно поље је већ попуњено. вежимо. јунаци. задаци.181. в) пливамо. видећи. У сваком низу речи подвуци оне у којима запажаш губљење сугласника: а) савесна. У свакој групи речи по једна реч није правилно написана.

трагач. ____________________ 188. а затим брзо трчи на супротну страну. 191. штуцање. престати. маслачак. Једно од њих је следеће: са обележене тачке на ивици терена лопта се баца праволинијски најближем играчу у слободном простору. 1. ронилац. Води рачуна о томе да се неке од датих речи граде на исти начин. 1. има своја правила. млада ____ 6. која су даље од позорнице. као и карте за она јефтинија места. гледалац ____ а) извођење б) слагање в) комбинована творба г) творба претварањем 189. у овогодишњој позоришној сезони распродају се брзо. грм. затишје ____ 3. Прочитај текст и подвуци у њему прилоге за начин. 77 воћњак. слагање: __________________________________________________ 2. прохладан ____ 4. стваралац. Поред речи у левој колони упиши слово које стоји испред одговарајућег начина грађења те речи. боровина. . Иако су карте за места близу позорнице скупље. Препиши из следеће реченице прилог у компаративу.186. он је одмах некоме додаје. као и све друге игре. 187. У следећем низу речи подвуци две изведене именице: цвет. Игра Жмурке с лоптом. пчела. раноранилац. слушалац. Разврстај следеће речи према начину грађења: непријатан. извођење: _________________________________________________ 190. Прецртај у следећем низу реч која је по начину творбе различита од осталих: пратилац. прошетати се ____ 2. људски ____ 5. сметња.

Подвуци глаголске синтагме у следећим примерима: а) грицкати семенке. Европа је увелико у „првим данима“ Другог светског рата. Саставни однос јавља се у комуникативној реченици обележеној бројем ____. в) одмахнух главом. док је други дванаестогодишњи дечак. Прочитај реченице. грицках семенке. 194. Два музиканта стоје на заравни благе падине и певају. али вести из света споро стижу у ову провинцијску забит. склоних се у хлад. Одреди врсте синтагми у следећим реченицама: 1) Берући трешње. попео се врло високо. Обрати пажњу на независне реченице и врсту напоредног односа којим су оне повезане у оквиру комуникативних реченица. одмахни главом. Заокружи реченица. б) склонићу се у хлад. 2) Поврће има веома важну улогу у исхрани. слово испред назива врсте зависне реченице којој припада подвучена Застао сам да потражим слободно место.192. На одговарајућем месту у табели стави знак + за врсту подвучене синтагме. Супротни однос јавља се у комуникативним реченицама обележеним бројевима ____ и ____. одмахујући главом. 3) Маслачак је зељаста. 195. Старији музикант има око двадесет година. 3. вишегодишња биљка. 1. Комуникативне реченице обележене су бројевима. Синтагме берући трешње врло високо веома важну зељаста. грицкам семенке. склонивши се у хлад. 2. а) изрична реченица б) намерна реченица в) условна реченица г) последична реченица 193. вишегодишња биљка именичка 78 придевска прилошка глаголска .

под кровом виси стари венац ђурђевског цвећа. а) Изгубивши појам о времену. заћутала. успео да изазове ватрене лопте пречника два центиметра. б) Ветар је јако дувао. Подвуци њихове субјекте. У првој реченици подвуци прави објекат. а окна на прозорима излепљена су пожутелим. У следећем примеру дате су три независне предикатске реченице. пожелео сам да са друговима одем на летовање. 2. стабла шљиве 2. прегршт шљива 3. а у другој реченици подвуци неправи објекат. закаснио је на час. Један научник из САД изјавио је да је. 200. Некада су људи веровали у магијску моћ црвеног ускршњег јајета. в) Бака је. Врата крчме су ишарана именима. а киша је пљуштала добујући по крововима. Подвуци њихове главне речи. Уживајући у погледу на усталасану воду. лагано смо прелазили стари мост са каменим луком. Пример: Значење: 1. Заокружи слово испред реченице у којој је подвучена глаголска синтагма у служби (функцији) прилошке одредбе за узрок. 199. испричавши причу о дедином путовању. поред шљиве а) деоно б) присвојно в) месно г) описно 79 . Лоптасту муњу је врло тешко добити у експериментима. једно је сасвим сигурно: лоптаста муња је опасна. Међутим. Ниједна постојећа теорија не може да објасни све особине лоптастих муња. г) Размишљајући о распусту. Повежи сваки пример са значењем подвученог генитива у њему. 1. употребљавајући опрему какву је описао Тесла. У тексту су истакнуте неке синтагме. Једно значење је сувишно.196. који су исказани синтагмом. старим новинама. 197. 198.

Прочитај следећу реченицу: Власинско језеро се налази на југоистоку Србије. и неко је обрао. Прочитај реченицу и подвуци у њој падежне облике с месним значењем. а враћају се у кошницу кад нађу ливаду с добрим цвећем. Једном се стане цар разговарати са својим синовима: – Куд то нестаје род с наше јабуке?! На то ће рећи најстарији син: – Ноћас ја чувам јабуку. у доњем делу његовог стомака. Које значење има падежни облик подвучене речи? а) месно б) деоно в) описно г) присвојно Заокружи слово испред тачног одговора. Био један цар. па имао три сина и пред двором златну јабуку. У тексту су подвучени неки облици презента. да видим ко је то бере. Прочитај реченицу и подвуци у њој облике генитива с присвојним значењем. он оде под јабуку и легне под њу. 1. И кад се смркне. се стане нестаје квалификативни презент чувам приповедачки презент бере презент за будућност легне 80 . Повежи облике презента са одговарајућим значењем у тексту. 203. 204. која би за једну ноћ и уцветала и узрела. Одреди значење тих облика. Светло свитаца се ствара у трбуху овог инсекта – прецизније. на територији општине Сурдулица.201. 202. Пчеле извиђачи излазе из кошнице у потрази за цветним поленом и нектаром.

б) Моја сукња допире тачно до колена. г) Десно колено ме је заболело од клечања на песку. Прочитај текст у којем су подвучени облици презента. а) Не потрчавши. Мождане ћелије се најбоље обнављају уколико се обезбеди довољан број сати за спавање у затамњеној просторији. Заокружи слово испред реченице у којој реч колено има метонимијско значење. а) Милан је пао и повредио колено. Заокружи слово испред тачног одговора. један означава услов под којим се врши нека друга радња. У следећој реченици употребљен је футур: На то ће рећи најстарији син. Јована је потрчала ка другарици. б) прошли тренутак. 81 . г) било који тренутак. 207. в) будући тренутак. ____________________ 206. Заокружи слово испред реченице у којој подвучени глаголски прилог има значење начина. б) Марко је упознао многе суседне земље путујући. в) Мама је Милану закрпила колена на фармеркама. Препиши из текста тај облик презента. 205.2. Спавање крепи јер ослобађа човека свега што се у мозгу током дана нагомилава као непотребно. Он означава радњу која је будућа у односу на: а) садашњи тренутак. Међу подвученим облицима презента. Мира је остала последња у реду. в) Обрадовавши се. и припрема га за изазове са којима ће се наредног дана суочити.

Заокружи слово испред тачног одговора. Кад се за неког каже да воли да се кити туђим перјем. г) обележити. 1. б) Матуру славимо у свечаној сали наше школе. 2. г) често носи одећу познатих креатора. али то сазнање косило се са њиховим традиционалним верским схватањима. в) приказује туђе заслуге као своје. Заокружи слово испред реченице у којој подвучена реч има метонимијско значење. а) Чувам своју прву чинијицу из детињства. Прочитај текст. Заокружи слово испред реченице у којој подвучена реч има метонимијско значење. Изгледа да су Вавилонци први наслутили прави облик Земље. г) Посадила сам зрна пшенице у чинијицу од земље. 82 . г) Највише слободног времена проводим на тренингу. 211. а) Зимски распуст најрадије проводим на Копаонику. Зато се и нису усудили да обелодане оно што им је изгледало очигледно. није ми довољна једна чинијица. онда то значи да он: а) воли да позајмљује одећу од других. в) Београд слави важне успехе наших спортиста. в) Кад једем пудинг. Реч обелоданити у тексту значи: а) објаснити. в) осудити. Подвуци у тексту реч која значи бити у нескладу. б) У стакленим чинијицама гореле су мирисне свеће. 209. 210.208. већ препустише слободоумнијим Грцима да то учине. према којима је небо имало облик звона које је покривало Земљу. Заокружи слово испред тачног одговора. б) сматра да су туђе идеје боље од његових. б) објавити.

Обрати пажњу на значење подвучене речи у њему. Прочитај следећу реченицу и одреди значење подвучене речи. в) сумњичаво. 2. 1. Заокружи слово испред тачног одговора. а у очима му пизма“.. а онда. примитиван. ваљда зато што се прашина ипак некако завукла у префињени механизам. приступачан. Прочитај следеће две реченице и обрати пажњу на значење подвучених речи. б) срдачан. б) радознало. г) прост.П. задубљен у мисли. Марко је био префињен човек. в) поштен. иако је. – Ах. „Заборавио. Коју особину означава придев префињен у обе реченице? а) прецизност б) повученост в) осетљивост г) сложеност Заокружи слово испред тачног одговора. којешта. Иако је имао услова за напредак у послу и сопствени развој. Сат је беспрекорно радио десетак година.. Ја сам већ заборавио. Чехов. Прочитај текст. а ви све о томе! – рече генерал. искрен. остао је приземан човек. Заокружи слово испред тачног одговора. често ћутао. примећивао је танане промене у расположењу својих пријатеља. Реч приземан у реченици значи: а) одмерен. Чиновникова смрт) Реч подозриво у тексту значи: а) иронично. (А. казаљке су стале. 214. скроман. г) подругљиво. а доња му усна задрхта од нестрпљења. 213.212. помисли Червјаков и подозриво погледа на генерала. 83 .

б) мекана. [. насупрот животу у малом месту – није више убедљива. Заокружи слово испред тачног одговора. в) тврда. [.. кувана у пекмезу или печена у колачима. Заокружи слово испред тачног одговора. Ко је још видео да ја овако у бело обучена пођем с њиме издртим и јадним. 217. 84 . бујају „приградска села“. ЕВИЦА: Није тако. в) градски. г) велик. Реч пресна у реченици значи: а) опрана.. Здрав живот и срдачност мале средине све се мање осећа у тим новим насељима. ваљда ми није седамдесет лета. и сама се од њега гадиш.. Прочитај одломак из комедије Покондирена тиква и одреди значење подвучене речи. б) налик.] ЕВИЦА: Али кад сам се тако научила.. црне му се руке. Прочитај текст и обрати пажњу на значење подвучене речи у њему.215. ФЕМА: Девојко. у која дошљаци из града доносе обрасце урбаног понашања. Одреди значење подвучене речи у следећој реченици: Шљива се може јести пресна или осушена. (Политикин Магазин) Реч урбан у тексту значи: а) неуређен. подређен. У последње две-три деценије градови су постали пренасељени. б) суров.] Реч подобан у наведеном тексту значи: а) одан. ти ваљда ниси сасвим изгубила мозак. сличан. г) сирова. 216. ФЕМА: То те је научио тај твој уја и други њему подобни.. мајко. видиш. Ни толико не можеш да расудиш да он мој брат бити не може. Представа о урбаној средини у којој се живи хаотично и безобзирно. никаква резона не зна .. Заокружи слово испред тачног одговора. в) потчињен. веран. ФЕМА: Каква мајка.

Заокружи слово испред тачног одговора. Повежи наслове књижевних дела са историјским догађајима на које се та дела односе.Књижевност 218. Бранко Ћопић Покондирена тиква. Стеван Раичковић 85 Књижевна врста . Наслов дела и име писца Књижевни род Поход на Мјесец.Попуни табелу. По два дела односе се на исти историјски догађај. б) Другог српског устанка. Горски вијенац (Петар Петровић Његош) Сеобе (Милош Црњански) Бој на Мишару (народна песма) Крвава бајка (Десанка Максимовић) 221. 220. в) Првог светског рата. Јован Стерија Поповић Небо. г) Другог светског рата. У песми Плава гробница песник Милутин Бојић одаје почаст српским ратницима страдалим за време: а) Првог српског устанка. Дела: Историјски догађаји: Мемоари Проте Матеје Ненадовића Смрт мајке Југовића (народна песма) Цар Лазар и царица Милица (народна песма) Деобе Добрице Ћосића Почетак буне против дахија (народна песма) Дневник Ане Франк Косовски бој Први српски устанак Други светски рат 219. У ком се књижевном делу приповеда о истом историјском периоду као и у Мемоарима Проте Матеје Ненадовића? Подвуци наслов тог дела.

Име писца Наслов дела Назив врсте Милош Црњански Ламент над Београдом поема Све ће то народ позлатити Коста Трифковић Избирачица Бисерне очи љубавна песма 224. Писма из Италије 3. Попуни празна поља. чокањчићем ћу те. Којој врсти припада свака од наведених кратких фолклорних форми (загонетке. брзалице. Све ће то народ позлатити б) владика Данило 4. Горски вијенац а) Благоје казанџија 2. питалице. Живот и прикљученија в) Петар Петровић Његош 223. за шта би се најрадије потурчио? – За инат! ______________________________ 86 . као што је започето. Повежи линијама наслов књижевног дела са књижевним ликом из тог дела. __________________________________________ Док се мати роди. пословице. бројалице)? Језик кости нема. тако ти вјере._________________________________________ (ватра и дим) Чокањчићем ћеш ме._______________________________________ Питали Турци Марка: – Кажи нам Марко.222. Један наслов је сувишан. син по кући ходи. али кости ломи. 1. изреке.

па ми тако рано ти заседе! Мој босиљче из зелене башче! Рано ти ми беше процватио. скида њега с коња на травицу: „Та ти ли си. те ме жива моја жеља мину! Не могу ти ране преболети. Пронађи у одломку једну од одлика баладе. па ми тако рано ти увену!“ Па потрже ноже од појаса. Кад је Предраг речи разабрао. од стрâ љута стреле испустио. пак притрча рањену јунаку. — мртав паде покрај браца свога. мој брате рођени! Вала богу кад сам те видео. Одлика баладе која се препознаје у одломку јесте: ______________________________________________________ 87 . Над њим Предраг јаде јадикује: „Јô Ненаде. да подерем танане кошуље. Можеш ли ми ране преболети. те удара себе у срдашце. да те видам и да те завијам?“ Рањен Ненад њему одговара: „Та ти ли си. већ ти проста моја крвца била!“ То изусти. Прочитај одломак из народне баладе Предраг и Ненад. моје јарко сунце! Рано ти ми ти беше изишло. твој братац рођени. па душицу пусти.225. мој брате Ненаде! Ја сам Предраг.

226. Обрати пажњу на одлике народне баладе у наведеном одломку. Сабљама му сандук сатесаше. Балада и поема су: а) епске песме. Док се спусти. Жалостиву пјесму запјеваше. он душу испусти. Како дође Милић барјактаре. 88 . Кад то вид’ли кићени сватови. Наопако коло поведоше. Саранише Милић барјактара Куда јарко смирује се сунце. г) врсте драме Заокружи слово испред тачног одговора. Коју одлику баладе препознајеш у наведеним стиховима? а) фантастични елементи б) трагичан завршетак в) јуначки подвиг Заокружи слово испред тачног одговора. Док дођоше кићени сватови. Он се спусти на меку постељу. Наопако копља окренуше. в) лирско-епске песме. 227. б) лирске песме. Прочитај одломак из песме Женидба Милића барјактара. Наџацима раку ископаше. Дотле с’ Милић мртав належао.

Пакујем своје прње и полако излазим на обалу. Прочитај одломак и одреди којој књижевнонаучној врсти припада део из којег је преузет одломак. у јужном правцу. са којим је тада била у браку. и губила се у води Велике светле кугле. Моја лабудова песма) Ово је одломак из: а) путописа. километар далеко од Кадакераса. 10. мармеладе и кафе. приступасмо лагано тропима. Дан почиње поново блистав и леп. Дошла је са Полом Елијаром. свако вече. наилазили смо на рибе које излећу из мирног. на међународној изложби која је одржана у Барселони. Недалеко од нас. То беше сасвим: друго небо. Остављасмо са стране невидљива Канарска острва. који је пролазио хоризонтом. За крај. био је за нас − догађај! Ноћу се за бродом вукла фосфорна река. 1929. Птице су се мењале. Заокружи тачан одговор. г) аутобиографије. јуче га није било. Одреди којој књижевнонаучној врсти припада дело из којег је узет одломак. в) биографије. 229. Говори се да хлеба понестаје. све светлија. Овај одломак припада __________________________________. Узбудљиво је било гледати у тај млечни пут који се вукао за бродом. Овај одломак припада __________________________________. између њих две детонације. Прочитај одломак. Велика кола била су све ближе на хоризонту.228. места у коме су они одсели. 89 . Први пут сам је срео у Кадакерасу. 230. као запаљене буктиње и као сунца. Становао сам код Далија. са друге стране. Те жене сам се одувек клонио. немам разлога да то кријем. 25. што смо били даље на југу. Прочитај одломак из једног дела Растка Петровића. хлеба. . бежале су такође од нас. но уместо тога много масти и живинског меса у кутијама. зеленог или азурног мора.. митраљези и пушчана паљба. године. Одреди којој књижевнонаучној врсти припада то дело.. 1944. б) дневника. појављивао се Јужни крст. по пучини. Ноћас поново интересантан разговор са Фипом. Читава звездана кола одскакала су од брода. Дали ми је узбуђено саопштио: „Стигла је једна божанствена жена!“ (Луис Буњуел. Пре тога још обилан доручак који се састоји од масти. Половином децембра. рећи ћу нешто о Гали. а покоји брод.

аутобиографија. у нахији зворничкој. Овај одломак припада ___________________________________. матери му пак било име Марија. Пошто се пређе леп камени мост – а мостови су у Црној Гори сви лепи и од камена засвођени – преко реке Ситнице. била је родом из села Семартона недалеко од Чакова. Толико сам мален остао по оцу сирота. а са којег је страшно доле погледати. родом Србин. кога сам год чуо о њему говорити. Дошав до Мораче. путопис. Отац мој звао се Ђурађ Обрадовић. а) Аутор приповеда о значајним друштвеним или културним збивањима којих се сећа као учесник или сведок. По овом другом материном имену. Место рожденија мојега било је варош Чаково у Банату Tамишварскому. под којим шуми Морача. Родио се 1767. пут је раван. иде се све преко Љешког поља. са великим простором земљишта. у селу Трнави. кћи Ранка Паункића. у Босни. аутобиографијa. а звали су га Стојан Вилић. Оцу његову је било крштено име Ђорђе. Испод сваког наведеног одломка напиши назив књижевнонаучне врсте којој одломак припада (биографијa. Назив врсте: ________________________________ в) Аутор приповеда о животу неке значајне личности на основу историјских података. дневник. но растећи. 90 . путопис). засађеним маслинама и лозом. Oвај одломак припада _____________________________________. да га једва памтим. Oвај одломак припада ____________________________________. дневник. Назив врсте: _________________________________ б) Аутор свакодневно пише о догађајима из сопственог живота. Назив врсте:_________________________________ 232. Круна именом. на левој страни је кнежев дворац Крушевац. Филип је и прозван Вишњић. пут води даље преко великог Везировог моста. по занату ћурчија и трговац. није га нико без уздисања спомињао. у кући задружној и доста имућној. мати моја. а прозвали су је Вишња и само је под тим именом и знали. мемоари) на основу наведених одлика. Напиши назив књижевнонаучне врсте (биографија.231.

У одломку из приповетке Мост на Жепи Иве Андрића подвуци део текста у којем препознајеш контраст. као што је започето. Пак се мало у сну насмијала. метафора 5. г) хипербола. У одломку из текста Потера за пејзажима Пеђе Милосављевића подвуци персонификацију. Госпође једу сладолед у хаљинама из 1932. и. Онај који ово прича. уморан. б) градација. Кад се наслонио леђима на камен. Стилско средство је: а) персонификација. године. сео поред камените ограде на мосту. – ал’месеца нема. 234. први је који је дошао на мисао да му испита и сазна постанак. Једна стилска фигура је сувишна. Гледам у беле прозоре тражећи оно чега се можете одрећи. Одреди које је стилско средство употребљено у подвученим стиховима из збирке Ђулићи Јована Јовановића Змаја. које се гледају и скоро милују. Једина присна сазнања. персонификација а) Замирисаше траве под плаштом ноћи. Повежи назив стилске фигуре са словом испред реченице у којој се та стилска фигура налази. б) Упутио се у град празних бисага и пуна срца. Заокружи слово испред тачног одговора. осети да је још топал од дневне жеге. Месечина. г) Кржљава јабука је куњала крај расцветане крушке. в) Због мирне нарави и добронамерности сви су јој се дивили.233. Али не видим ништа. то су ове позлаћене куће од камена. 235. 236. 91 . 1. градација 4. али прохладне ноћи. хипербола 3. – Од тога се поноћ засијала. контраст 2. в) контраст. Моја мила зелен венац снила. У реченицама су подвучене стилске фигуре. То је било једног вечера кад се враћао из планине. Били су врели летњи дани.

Две девојке су седеле на оближњој клупи и задивљено их гледале. На тренутак му се учинило да цео свет навија за њега. Док је тако жмиркао гледајући ујака како лети ваздухом. У сусрет су му долазили бициклисти. Прочитај све одломке и на линију изнад сваког одломка упиши бројеве од 1 до 5 тако да редослед бројева одговара току приче. човече! Одмах је знао о коме је реч. Иако је већ обишао пола стазе. 92 . Негде у даљини чуо је жамор и пљесак. нигде није видео ујака. Круг који је управо направио око језера није био довољан да смири узбуђење које је осећао у грудима. возикао се лево-десно по ивици ограде. __________ Стајао је у гомили и жмурио. – Јеси ли видео? У инвалидским колицима. Откако је још тамо пре једанаест година настрадао и сео једном заувек у ова колица. Уместо тога. био је навикнут на знатижељне погледе. Пред тобом су испреметани одломци из романа Ане Ђокић Понграшић Шемпи ти смопи да лимво те. Један број је уписан.237. Залетао се. Прескакао постављене кутије. Златане. 1 На Ади су поред ограде ресторана три ролера изводила вратоломије. Путујеш на Олимпијаду! Дошло му је да се гласно насмеје. __________ – Сигурно опет ролери нешто изводе – закључио је настављајући потрагу за ујаком. а онда велики пљесак. – Требало је до сада бар једном да прође поред мене. и док је слушао задивљене уздахе гомиле. мајсторе!!! – чули су се узвици са свих страна. када је зачуо део разговора двоје клинаца. ознојени џогери. Лука је већ претпостављао на какав ће призор наићи. ролери с пластичним бочицама воде у рукама пред којима је морао да се склања у страну да га не би срушили. цигле и торбе. __________ Лука је ужурбано корачао стазом која је водила око језера. __________ То му уопште није сметало. Знао је да га гледају. ако тренира – помислио је приближавајући се месту око којег се сакупила гомила људи. окретао на точковима док се небо око његове главе вртело све брже и брже. Поново се зачуо жамор. Није могао да гледа вратоломије које је његов ујак изводио. Осећао је само срећу и понос. Још му се чинило да види осмех свог шурака и чује његове речи: – Спремај се. снажно је погурао точкове и пришао огради ресторана. У својим металик сребрним инвалидским колицима (а заправо обичним сивим) Лукин је ујак застао и посматрао их. Покушао је да ради све што и они. Луки се наједном учинило као да се никада ништа ружно у његовој породици није догодило. Скренуо је са стазе и потрчао право према окупљеној гомили. – Браво. Тек би после сваког аплауза зашкиљио на једно око и уверио се да му је ујак још жив и у једном комаду.

кад њихове умотворине морају да подносе дивљачко просташтво каквог блесана. али ја сматрам да је право мучење за уметнике кад се приказују пред глупацима. он је за нас права крава музара. а не меће. Нашли смо човека какав нам је потребан обојици. Особине Кањоша Мацедоновића су: племенит. Господин Журден је увртео у главу да је племић. лукав. мудар. Пријатно ми је пљескање. УЧИТЕЉ ИГРАЊА 1 Сад имамо доста посла и ви и ја. Упиши на линију бројеве од 1 до 5. а то је баш оно што је нама уметницима данас потребније од свега осталог. док га Кањош.“ Када му Млеци понуде благо као награду. њега ради. УЧИТЕЉ ИГРАЊА Е. УЧИТЕЉ МУЗИКЕ Имамо. обигравајући. он им каже: „Да се из ове скриње диже. Упиши ту особину у табелу. видите. храбар. ја бих волео да он боље памти наша предавања. то би благо брзо нестало. брзо бисте јој дно видјели.“ Изашао је на мегдан са дивом Фурланом. тако да одговарају логичном току разговора. као што је започето. Особина Поступак У двобоју. Наведено је више особина него поступака. УЧИТЕЉ МУЗИКЕ Истина је да их слабо схвата. Прочитај одломке из Молијерове комедије Грађанин племић. окрену сунцу у очи. Mеђу наведеним особинама Кањоша Мацедоновића из истоимене приповетке Стефана Митрова Љубише пронађи ону која одговара наведеном поступку.238. 239. али их добро плаћа. УЧИТЕЉ ИГРАЊА Не баш у свему да се угледају на њега. да му треба господско понашање. ја тражим и мало славе. ви играчи и ми музичари можемо желети да се и остали грађани угледају на њега. окренуо је дива Фурлана према Сунцу: „Фурлан вјешто одбија махове. „Могло ми је бити да сједим дома као господин.“ 93 .

Треба вешто натаћи мамац. а тек пловак заигра.. чекање и стра’.. Заокружи слово испред мотива који уочаваш у наведеној песми. идем! – Је ли ти студено? – Да! Облик казивања је _____________________________. а кад погледаш: на удици – класа! Облик казивања је _____________________________. о чему се само тек по слутњи зна. 241... и чему? Издалека само све ко звезда сја. ћутиш. плава риба. нарација. издалека само дивимо се свему. не дишеш. Пажљиво прочитај песму Стрепња Десанке Максимовић. – Идеш ли роде? – Идем. Све је много лепше донде док се тражи. Мотив који се у песми уочава јесте: а) претња. дијалог. немој ми прићи! Нашто то. Не. Јеротије (сам): . Јер срећа је лепа само док се чека док од себе само наговештај да. Не. На линији испод сваког одломка напиши назив одговарајућег облика казивања (монолог.. Искочи удица. г) туга због растанка. па мирно. немој ми прићи! Има више дражи ова слатка стрепња. немој ми прићи! Хоћу издалека да волим и желим ока твоја два... б) заљубљеност.240. ал’ треба је упецати.. а ти – хоп!. в) неузвраћена љубав. Не. нек ми не приђу ока твоја два. дескрипција). спустити удицу у воду. Ја. Не. 94 .

па се окрете леђима мени и пође за масом. сличан неком малом гају.. Ја сам већ заборавио. Облик казивања је _____________________________. „Куда ће овај оволики свет? Шта је сад опет? . „Заборавио. а ви све о томе! – рече генерал.. а иза ње се ширила башта са цвећем. те га запитам: −Куда жури овај оволики свет? Онај се осети дубоко увређен од тог мог глупог питања. Слике нису биле рђаве... Изложи слике и очекиваше суд јавног мњења. Опростите. Сигурно депутација каква?“ − мислио сам у себи. Сад не мисли... гледајући с чуђењем у ту небројену шарену масу разноврсна света. опет улица препуна силна света што се таласа на све стране. Ја. којешта.. ваше превасходство. 95 .. иначе ће помислити да сам хтео пљунути. г) дијалог.. али ће после помислити. а граја да уши заглуну. У наведеном одломку из сатиричне приповетке Страдија Радоја Домановића подвуци унутрашњи монолог. Ја сам их као странац једини и гледао. помисли Червјаков и подозриво погледа на генерала. 242. Требало би му објаснити да ја то никако нисам хтео. а у очима му пизма“. Кроз прозор „гостинске собе“ видела се стара крушка која се дизала свега неколико метара од куће. Облик казивања је _____________________________. После неког времена појави се неки млади сликар. да је то природни закон. в) унутрашњи монолог... −Ах. − Ја сам вас испрскао.. Заокружи слово испред облика казивања који је подвучен у одломку из приповетке Антона Павловича Чехова Чиновникова смрт. и приђем првом што беше до мене. нисам намерно..“ Подвучени облик казивања је: а) нарација. „Неће ни да говори. 243. Кад сам изишао на улицу. б) монолог.. погледа ме љутито и с презрењем. а доња му усна задрхта од нестрпљења. а од домаћих не хте нико отићи. на коју се настављао пространи воћњак.

Прочитај одломак из народне приповетке Усуд и подвуци унутрашњи монолог. трепери емоцијом и тражи лирски тон. срце су ове књиге. у коњима. Следеће реченице односе се на роман Сеобе Милоша Црњанског. у којој се годинама ништа није догађало. та добро нам је обојици. Увидевши колико је то негативно и штетно за једно друштво. Домановић је тај дух исмејао у својој приповеци. ја све радим а ти ни у чему не помажеш. и његов стил је опор за многе. У малој вароши. али богат. у рат Аустрије против Француза. у овцама. Онај који је радио једном помисли у себи: „Што бих ја и за овога ленивца радио? Боље да се оделим. Приповедачу је засметала друштвена заосталост и малограђански дух који је површан и ништа ново не признаје. па један све радио. Била два брата заједно у кући. _______________________ г) Као и многи елементи у делу Милоша Црњанског. И бог им да те стеку у свачему: у говедима. није право. разуме се. Уз сваку наведену реченицу упиши препричавање. Следећи текстови препричавају или анализирају приповетку Мртво море Радоја Домановића. Све то укупно.244. па да за себе радим. Подунавски пук. _______________________ в) Када је стигла зима.“ 245. _______________________ б) Пејзаж и природа. доведени у везу са човеком. Вук Исакович прикупља и опрема један пук српских војника и води их на далеку Рајну. Сви су збирку само прелиставали. Ја сам наумио да се поделимо. или анализирање. Напиши поред сваког текста да ли је реч о препричавању или анализирању. а други једнако беспосличио и готово јео и пио. али су сви тврдили да су лоше. а) На захтев маркиза Асканија Гвадањи. 1. остављен је да зимује у туђини и да се сналази како зна и уме. а ја сам задовољан како год ти урадиш. ефектан и сасвим свој. ти имаш све у рукама и своје и моје. Нико није читао песме. у свињама. сочан. него само готово једеш и пијеш. ако се њоме дело анализира.“ Овај га стане одвраћати: „Немој брате. _______________________ 2. један чиновник објавио је збирку песама. _______________________ 246. _______________________ 96 . ако се њоме препричава то дело. који се витешки борио на Рајни. у челама и у свему другоме. а њему што драго!“ И тако једанпут рече своме брату: „Брате.

97 . Јован Љуштановић. добио је задатак да ухвати сумњиво лице у свом срезу. Живели су једноставним животом. Помагала је мужу све до његове смрти. нити пратио моду. Фема је одједном добила жељу да уђе у високо друштво. _______________________ 247. Сви су га осуђивали док год није нестао из места. анализира и препричава поједине делове комедије. Фема је опанчарева жена. _______________________ 4. аутор есеја о комедији Сумњиво лице. За мужа каже да је био простак који није читао новине. Одлучио је да ухвати сумњиво лице тако што је наредио својим чиновницима да опколе хотел Европа у којем је одсела особа за коју је он помислио да је сумњиво лице. Одреди да ли аутор текста анализира или препричава комедију. Фема бесни. Десило му се исто што и песнику и научнику. Подвуци део текста који одговара стилу и језику анализе. Уједно. радећи са ћерком Евицом. Млади сликар приредио је изложбу на којој га је „јавно мњење“ понизило и исмејало.3. срески капетан. Након смрти мужа. а мисли се на цело друштво. он га је отворио и прочитао. ово је и сатирично дело јер се њиме критикује и исмева друштвена учмалост и духовна заосталост народа. Помислио је да је аутор писма сумњиво лице за којим он трага. Он је комичaн тип који се обично назива senex iratus. а уморено друштво се вратило у своје слатко дремање. или строги отац. Прочитај следећи текст о комедији Покондирена тиква Јована Стерије Поповића. Када је стигло љубавно писмо за његову ћерку. Јеротије Пантић. Аутор текста ______________________________________комедију. (анализира или препричава) 248. братом Митром и помоћником Василијем. Приповетка Мртво море алегорично је дело јер се у њој говори о људима у једном малом месту. Када Евица с љубављу говори о оцу и ујаку.

односно. били изложени исмевању. ширење лажи о њима. 98 . Дакле. У улози жртве насиља сувише је велики број ученика. неки као жртве а неки као насилници. Установљено је да 71% ученика није ни на који начин увучен у насилну комуникацију са вршњацима. такође.Напредни ниво Вештина читања и разумевање прочитаног 249. У испитиваној групи има 4% таквих ученика. Аутор Б: Највећи број ученика изјавио је да су у току свог школовања. Прочитај два текста различитих аутора о насилничком понашању младих у школама. Аутор А: Недавно је у 115 школа спроведено истраживање о насиљу међу ученицима. „лакше“ подносе и „лече“. в) Аутор Б исказује више забринутости од аутора А. То истовремено значи да се нешто више од четвртине ученика. И наставници и остали запослени у школи потврђују да су вређање и ударање свакодневни облик насилничког понашања у школи. Напротив. нису ни жртве. и друге непријатности: неумесно задиркивање. чак 21% свих испитаних ученика. појављује у „кругу насиља“. тачније 29%. иако могу бити веома тешки и са врло сложеним последицама. б) Аутори су подједнако забринути због насиља у школама. најчешћи облици насилничког понашања су вређање и исмевање. Заокружи слово испред тачне тврдње. олако схватају. Само регистровање проблема не значи да имамо разлога да одахнемо. Неке жртве су истовремено и насилници. за време наставе или после ње. ови облици насиља лако се прикривају. вређању или су називани погрдним надимцима. У тој групи. ни насилници. ови ученици нападају речима. а) Аутори нису забринути због насиља у школама. Наводе. Закључи како се та два аутора односе према таквом понашању. одвраћање других ученика да се друже с њима.

али овај јунак има обожаватеље свих годишта. Рад је волонтерски. Она се тако упознају са јунацима из књижевних дела као што су Хајдук у Београду. а њена радња се догађа 1991. Текст 1 Час о Харију Потеру за малишане из некадашњег насеља испод Газеле У организацији Секретаријата за социјалну заштиту студенти Филолошког факултета држе од почетка новембра часове расељеној деци. декан Филолошког факултета. Књиге о Харију Потеру првенствено су намењене старијој деци. 2. шпански језик и књижевност. Главни лик је млади чаробњак Хари Потер. године. Данас су студенткиње Филолошког факултета одржале час о Харију Потеру деци из расељеног насеља испод Газеле. деца су имала прилику да. Прочитај текстове. Подвуци у сваком тексту део реченице у којем је наведена та особина. Том Сојер и друга. рекла је да је овај факултет радо прихватио иницијативу града Београда да на овај начин помогне ромској деци у савладавању читања и познавању литературе. Часу о дечаку магичних моћи из романа Џоане Роулинг присуствовали су сви малишани из овог насеља. НЕ 99 . 1. Она је објаснила да се настава одвија сваке суботе у четири насеља. Ауторка овог серијала тврди да су се приче о Харију појавиле сасвим формиране у њеној машти. објављена је 1997. У сваком од текстова на различите је начине исказана иста особина Харија Потера. Обрати пажњу на то како је представљен лик Харија Потера у једном и у другом тексту.250. У наставу су укључени студенти група за библиотекарство и информатику. Прва књига. Текст 2 Хари Потер је заједнички назив серије књига шкотске књижевнице Џоан Кетлин Роулинг и филмова заснованих на њима. Да ли се у оба текста говори о Харију Потеру као јунаку филмског серијала? ДА Образложи одговор. Свака књига описује једну годину Харијевог живота у Хогвортској школи магије. чаробњачки спорт. носећи „магични шешир“. поделе своје скривене жеље са другарима и студенткињама Филолошког факултета. Хари Потер и камен мудрости. Александра Вранеш. а у наредном семестру биће укључени и студенти из других група. Хари Потер. у којој се млади чаробњаци уче како да користе магију и играју квидич. а студенти предано раде са малишанима. док је путовала возом од Манчестера до Лондона. Поред разговора о лику Харија Потера и његових пријатеља.

истресао би чибук. Поштовао је професоре свога сина искрено. одломкe из три различита текста и одреди шта је заједничко за сва три 1. кад је чорбаџи Замфиру дошло нешто у памет да је извади из школе. (Стеван Сремац. као прокисло тесто. да професор вазда мора имати право. него само три и тек почела четврти разред. уверени да је школа калуп у који се дете. заокружи ДА. заокружи НЕ. и. Прочитај одломка. који се необично поносио тиме што му син иде у школу. а то би био знак да је љут тада. и тако је био частан изузетак од оних силних и тако честих и обичних наших оцева који обично увек држе страну својој деци.. (Бранислав Нушић. У свим одломцима: ДА или НЕ изнети су различити ставови родитеља о потреби да им се деца школују ДА НЕ наглашена је заинтересованост деце за школу ДА НЕ истакнути су проблеми између ученика и професора ДА НЕ 100 . Кад би му поменули више школе. (Стеван Сремац. али да професори терају пизму. док ја. А и није свршила ни сву основну школу. и кратко би се на њих обрецнуо. непријатељство. хаџи Замфир би их тада само погледао и погледом пресекао. нисам налазио да отац има довољно разлога поносити се. посматрајући ствар са реалније тачке гледишта. и који обично тврдо верују да им је дете врло бистро и осетљиво. то је управо моја борба за опстанак и самоодржање. његово је начело било да је син његов увек крив. Зона Замфирова) 3.251. ако се не односи на сва три одломка. Хаџи Замфир није дао да се даље школује. Кад је свршила школу. задржали је код куће. И нико после ни за живу главу не би смео продужити с њим разговор о тој теми.. и да је – кад му је већ бог дао свега доста – пошље у Београд. метне па му школа да форму и врати га родитељима печено. Није таки био газда Радисав. Аутобиографија) Ако се тврдња односи на сва три одломка. Моје школовање. Та се борба јавља најпре у сукобу између мене и мог оца. према томе. Он је трезвено гледао на ствари. Кад сам достигао за школу. Знајући свога сина. злоба) 2. Бури и Енглези) (пизма – омраза. и. мржња. а било јој је дванаест година. сви су у кући данули душом. у сукобима и парницама између сина и професора. а нарочито своме сину. увек је држао страну професору.

4 тоне угљен-диоксида по становнику. и толико Херцеговаца по морским отоцима. Не треба заборавити да се Дучић родио на граници где се укрштају планински и медитерански ветрови. изгледа крио. Заокружи још три. Аустралија је постала један од највећих загађивача атмосфере гасовима који доприносе такозваном „ефекту стаклене баште“. Они око њега мало су их износили у јавност. где се мешају вучји гласови с крицима морских птица. он је гипкији и блиставији мајстор“. Проучавајући загађивање атмосфере. (Радослав Братић. док је истовремено у САД та количина износила 25. из неког разлога. Два стабла Дучићеве поезије) Дучић вучји гласови Медитеран детињство морске птице Херцеговина 101 мајстор . Дучић се детињству ретко враћао – а у своју интиму мало кога пуштао. Отуда и толико морепловаца диљем света рођених у Поповом пољу.1 тону. у Канади 23. Прочитај одломак из текста Радослава Братића о Јовану Дучићу.Прочитај следећи текст и одреди кључне речи у њему. Због повећања броја становника и крчења шума у последње три деценије. Међу понуђеним речима и синтагмама заокружена је једна кључна реч. а он их је. године избачено у атмосферу 36. Наведи две кључне речи/синтагме из овог текста: _________________________________ _________________________________ 253. Тако је у Аустралији 1990. научници су утврдили да Аустралија избацује у атмосферу више штетних гасова по становнику од било које друге индустријски развијене земље. Медитеран му је био могућност да побегне из суре стварности херцеговачке сиротиње.252. Штури су подаци о Дучићевом детињству. у Немачкој 18 тона и у Норвешкој 12.1 тону.3 тоне. вели историчар књижевности Перо Слијепчевић. Можда баш зато што је Дучић „рођен близу мора.

И зато је – поред других разлога – ова Антологија састављена по обзирима чисто естетичким. да плати задовољство које је од прве имао. неузнемиреног борављења на висинама. којим се удваја задовољство од сталног.. хумористичне. и као да су биле лепше но дотада – толико су оне у свом новом друштву биле добиле. и човек чита књигу са једним неисплативим осећањем сигурности. Ако је слободно навести као пример ову Антологију коју читалац има у рукама. 102 . политичке и пригодне песме нису ушле у збирку. и налазио је у читању задовољства као да су му песме биле нове.] Тек кад се такве антологије упореде са обичним песничким збиркама. Свака је песма лепа. уредник може [. нижих у тону. свака је „драги камен“.. или га у њој довољно има да је разликује од чисто описних. читајући још једном готову књигу у рукопису..] дати потврде из свог властитог и најновијег искуства.. да примера ради наведем неколико Змајевих песама.] и друге. тако да су оне за њега одавно изгубиле драж новине. Тако су. Иако је све песме које су ушле у ову Антологију читао по више пута. у којој после једне лепе песме човек не мора да чита пет слабијих. а мерило за избор песама држано врло високо. осетио то велико уживање о коме је горе реч. 3. само антологије могу дати читаоцу добро песништво. Прочитај одломке и заокружи број испред оног одломка на који се односе све понуђене кључне речи. дидактичних и приповедних песама. Билдунг. Према томе. Кључне речи: антологија добро песништво/лепа песма уживање 1.] збирку у којој су све песме врло високог реда. Јутутунска народна химна [. Под лирском песмом уредник је разумевао песму у којој преовлађује осећање. Видовдану.. иако их је он сам бирао и уносио у Антологију. Пред најстрожом критиком. баладе... и тек тада ће се видети какво уживање може бити читати [.254. [. тако да му је садржај Антологије исувише познат – он је. 2.. хладнијих. из Антологије испала његова Три хајдука. видеће се колико и у збиркама најбољих песника осредње песме сметају бољима. сатиричне.

Помноживши растојање између Сијене и Александрије са 50. Приказао их је на једној од првих географских карата и објавио у делу под називом Географика. због значајних географских радова називају „оцем географије“. Први је извршио израчунавање Земљиног обима. Његов прорачун је био врло прецизан – погрешио је само за 193 километра. и само са основним знањем геометрије. добио је резултат по којем обим Земље по меридијану износи 39.009 км. сунчеви зраци у подне 22. које је он извршио. управника Александријске библиотеке. Текст 3: Ератостен је живео пре нове ере. Грчког научника. Погрешио је за свега 193 км! Само то је довољно да га назовемо „оцем географије“. То је било значајно за његово израчунавање обима Земље. који је живео пре нове ере. Текст 2: Текст је врло занимљив јер говори о научнику Ератостену. сунчеви зраци падају под углом који је једнак педесетом делу круга (7. односно падају под правим углом. Заокружи број испред оног сажетка из којег највише сазнајеш о њему. Истовремено. филозофа и географа Ератостена (276–196.816 км. филозоф и географ. У другој књизи Географике Ератостен је представио сва дотадашња знања о облику и величини Земље. године пре нове ере). Био је управник Александријске библиотеке.009 км. Објавио је књигу Географика. па и прво премеравање и израчунавање Земљиног обима. Ератостен је први систематизовао сва знања о тада познатом свету. Данас са сигурношћу знамо да је обим Земље по меридијану 40. Учинио је то тако што је измерио растојање између два места у односу на угао сунчевих зрака. Прочитај текстове обележене бројевима 1. Текст 1: Ератостена називају данас оцем географије. Заокружи број изнад текста који је сажетак свих пасуса о Ератостену. Овај научник је успео да једноставним инструментима израчуна Земљин обим. а он је тада израчунао да обим износи 39. Био је грчки научник. Ератостен је знао да у Сијени (данашњем Асуану у Египту). у Александрији. и зато се дивимо Ератостену који је веома једноставним инструментима. Прочитај следећа четири пасуса из једног уџбеника за основну школу о старогрчком научнику Ератостену и његовом раду.816 км. 2 и 3. Он је систематизовао дотадашња географска сазнања и објавио их у делу које је назвао Географика. Знао је када сунчеви зраци падају под правим углом у један бунар. а бавио се и систематизовањем географских знања. при чему је погрешио за само 193 км. јуна обасјавају дно једног бунара. врло прецизно одредио Земљин обим. 103 .255. Данас знамо да је Земљин обим 40. 2º). Зато га данас називају „оцем географије“.

х н њ л љ безвуч. з ж с ш безвуч. б д г безвуч. звучн. џ ђ ћ безвуч. африкате фрикативни назали латерални вибранти полувокал Предњонепчани Уснени Зубни двоуснени Алвеолар. звучн. ц ч звучн. в ј безвуч. п т к звучн. а) Које су тврде предњонепчане африкате? _________________ б) Заокружи у табели уснено-зубни безвучни глас. тврди Задњонепчани меки звучн. 104 . усн.256. р безвуч. звучн. Табела – Сугласници и сонанти Артикулација место → начин → експлоз.-зуб. Погледај пажљиво табелу и одговори на питања у вези са особинама гласова. ф м звучн.

257. Колики је проценат породица у којима је однос према књизи у супротности са читалачким навикама тих породица? % 105 . а затим одговори на постављено питање. Проучи легенду и дате податке.

осим недеље.50 Грделица Предејане Владичин Хан Сурдулица Цена карте у једном смеру динара 1.00 динара. у повратку. До Ниша би.150.950.00 1. његов брат од тетке.00 1. Затим одговори на постављена питања.25 Владичин 16.00 повратна динара 1. Табела Одговор Увек знам Најчешће знам Понекад знам Не знам УКУПНО Број испитаника 327 84 43 32 486 106 % 67. 259. с њим требало да путује и Дејан. ученик осмог разреда једне београдске школе.00 1.00 Велика Плана 19.00 1.850.00 динара. Београд - 09.800. У једној основној школи у Новом Саду психолог школе спровео је истраживање на тему Знам коме треба да се обратим ако је моја безбедност у школи угрожена. Прочитај текст задатка и проучи табеле.950. Марко.00 .00 1. у среду треба да отпутује код баке у Владичин Хан. са перона број 2.250. Резултате тог истраживања психолог школе је представио у табели и графички. Колико новца треба Марку да би у Београду купио повратну карту? а) 3. ученик седмог разреда.100.40 Брестовац –– Ниш 17.58 100. Линија: БЕОГРАД – ВЛАДИЧИН ХАН – СУРДУЛИЦА Ред вожње Београд 21. Ког дана најкасније треба да крену Марко и његов брат од тетке из Владичиног Хана? 2.28 8.00 динара. б) 1.00 1. У Београд треба да се врати тако да у понедељак стигне на време за послеподневну смену у школи.28 17.35 –– 13.150.800.00 1. в) 1.850.00 динара Заокружи слово испред тачног одговора.05 Сурдулица 16.000.258.85 6.15 –– 12. У колико сати Дејанови родитељи треба да сачекају сина на станици у Нишу? 3. г) 1.15 Хан 14.100.00 Поласци су сваког дана.

а) б) в) г) 107 .Заокружи слово испред оног графичког приказа који одговара подацима у табели.

Зграда народне скупштине србије ускоро ће добити ново декоративно осветљење. г) Недавно смо учили о турско-аустријском рату. заокружи Т. односно делова текста. б) Неки домаћин добар човек лепо прими путника намерника. а) Једном речју с мојом сестром никада не може бити досадно. Највише глумачко признање добричин прстен додељен је овогодишњој добитници на сцени атељеа 212. Називи врста робе. д) Тај интервју сам прочитао у НИН-у. . а уколико је нетачна. периоди. Тачка са запетом пише се као раздвојни знак који је изразитији од запете. производа. а) Андреј је један паметни 15-годишњак. a не црта (−). 264. в) Јован Јовановић-Змај омиљени је дечји песник. 3. ђ) Данас славим 15-ти рођендан. до) између бројки пише се цртица (-). Састављено се пишу вишечлани редни бројеви. без обзира на то да ли су пореклом од властитих имена. У издању матице српске изашао је правопис српскога језика. лекова и сл. б) Обукао сам нову светло-плаву мајицу. Звездица (*) се пише иза речи.. 108 . 2. Семинар о савременим наставним методама одржан је на филолошком факултету у београду. 4. а уколико је нетачна. Тачка се пише унутар већих арапских бројева да се одвоје троцифарски . Када се бројевима означава временски распон (у значењу од . заокружи Н. Т Н Т Н Т Н Т Н Т Н Т Н ? Упитник се пише иза зависноупитне реченице.. заокружи Н.Писано изражавање 260. 263.. Заокружи слова испред реченица у којима је цртица правилно употребљена. заокружи Т. Уколико је тврдња тачна. Уколико је тврдња тачна. 261. а слабији од тачке. У следећим реченицама упиши запету тамо где је потребно. Т Н 262. пишу се малим словом. Подвуци у следећим реченицама речи које треба написати великим почетним словом: 1. Т Н – Црта се у неким ситуацијама пише уместо запете.

Дуго нисмо успевали да закачимо један другог. Швабрин није очекивао да ће наћи у мени тако опасног противника. 5. 269. него је и другима помогао. него што је некад био. б) Одувек је уживала не само у раду са децом. Весео и занесен Марко је стајао испред нове продавнице играчака. 268. Оставим перо узмем мач и изиђем. г) Старији људи увек причају да је данас живот тежи. 4. – Зашто да одуговлачимо? – рекне ми Швабрин. Ти ћеш у то сам сасвим сигурна оправдати моје поверење. 109 . Заокружи слово испред реченице у којој је запета исправно употребљена. већ и у игри са њима. већ о томе како да се што боље припреми. в) Он не само да је решио тешке задатке. али и значајан ренесансни ______________. Он је као и сви моји другови увек добродошао. Прочитај одломак из Пушкиновог романа Капетанова кћи у којем се говори о двобоју. а) авиација б) авијација в) авијациа 2. – На нас не пазе.265. Сутрадан док сам писао елегију и грицкао перо у очекивању риме Швабрин закуца на мој прозорчић. а) комедиограф б) комедијограф 267. Допуни реченице тако што ћеш на сваку линију уписати слово испред исправног облика речи. 3. По мом мишљењу стари и млади се понекад добро разумеју. Упутимо се без речи. 1. Очекивала сам га а он се међутим није појавио. Погрешно написане речи напиши исправно: фото-синтеза југоисток ___________ ___________ електро-техничар полу-круг ___________ ___________ зависносложена (реченица) __________________________ 266. Швабрин је био искуснији од мене али сам ја био снажнији и храбрији и господин Бопре који је некада био војник дао ми је неколико часова из мачевања који су ми сада добро дошли. Упиши запете тамо где је потребно. Сићи ћемо до реке. Најзад приметивши да Швабрину понестаје снаге жестоко навалим и сатерам га скоро у реку. 2. У следеће реченице упиши запету тамо где је потребно. Вилијем Шекспир је био писац трагедија. За њега су ___________________ и додир челичног неба били неостварен сан. а) Не размишља о победи на турниру. Тамо нам нико неће сметати. 1. Пошто смо се спустили по стрмој стази зауставимо се крај саме реке и исучемо мачеве.

а) баки: ____________________________ б) протестни: ____________________________ в) једанпут: ____________________________ г) поочим: ____________________________ 273. г) Ишао би на изложбу да је имао времена. 272.Граматика. Напиши назив те гласовне промене. б) Тражећи друштво. в) Рођен сам истог датума кад и мој друг. Л А С Т А А У Т О Т Р А М В А Ј РАМЕНА Ц В Р Ч А К Љ У Д С К И Р А Д О С Т П Р И П О В Е Т К А. Напиши назив гласовне промене која је извршена у подвученим речима. Напиши која се гласовна промена не врши у облицима датих речи. лексика. Усправним цртама подели речи на слогове. Подвуци у сваком пару речи ону реч у којој је извршена одређена гласовна промена. иако постоје услови за њено вршење. а) Погледала га је крупним црним очима. ПРЕОРАВАТИ АУГМЕНТАТИВ ПИОНИРСКИ ПРЕТРЧАВАТИ БАНАТСКИ 271. 110 ________________________________ ________________________________ ________________________________ ________________________________ . кренуо је према реци. народни и књижевни језик 270. Усправним цртама растави речи на слогове. а) пекох – печем: ________________________________ б) стан – стамбени: ________________________________ в) тврд – тврђи: ________________________________ 274.

Пази само да је негде не испустиш док се будиш. ра__чешљати. Извршене гласовне промене су: ______________________________________________ и ______________________________________________________________. 1. Шта се чудиш? 3. 6. Реч звезда. не повреди. на речцу не. као што је започето. ако је тврдња тачна. Упиши у следеће речи један од сугласника з. у одричном облику глагола (не повреди) акценат је прешао на проклитику. Прочитај стихове из песме Плава звезда Мирослава Антића. Тврдња Прва и последња реч у првом стиху имају дуг наглашен први слог. Реч из реченице кулом птице беле пахуљице Кратак акценат Дуг акценат + 111 Силазни акценат Узлазни акценат + . Таква звезда у животу много значи. и__чупати. а ако је нетачна. тј. Стихови су обележени бројевима. 5. Прва и последња реч у трећем стиху имају кратак наглашен први слог. У петом стиху. Пази само да се негде не изгуби. с или ш и наведи које су гласовне промене извршене приликом грађења тих речи: и__чекивати. 2. Заокружи у табели Т. Одреди акценат наведених речи из реченице тако што ћеш у одговарајуће поље у табели уписати знак +. има дугоузлазни акценат. Мора бити такве звезде. много вреди. 4. заокружи Н. у шестом стиху. Прочитај следећу реченицу: Над високом кулом лете птице беле као пахуљице. 276. Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н Т Н 277.275. ра__чланити.

тамне. Јоца је пошао на тренинг. тропске. Препиши из наведене реченице реч која има: 1. Прочитај следећу реченицу: Светлост се ширила избијајући из сваког угла просторије. 112 . Прочитај следећу реченицу: Савана има своје шумарке и своје шуме. Врста синтаксичке јединице: _______________. Подвучена синтагма у реченици по врсти је ________________________. а) зуб б) глава в) уши прст лице очи глас рука уста нос леђа прсти врат тело ноге 280. дугоузлазни акценат на другом слогу: ___________________.278. 281. Одреди врсту подвучених зависних реченица. краткосилазни акценат: ________________. в) Иако је био уморан. У сваком низу речи заокружи ону која се по акценту разликује од осталих. ___________________ ___________________ ___________________ 282. хладовите. 279. 3. 4. б) Да није био уморан. Одреди врсту и подврсту синтаксичке јединице којом је исказана подвучена прилошка одредба за начин. Подврста синтаксичке јединице: _____________________. дугоузлазни акценат на првом слогу: ___________________. краткоузлазни акценат на другом слогу: _________________. Одреди врсту подвучене синтагме у следећој реченици: Одмах после доручка отишао сам у стрму башту изнад куће. Јоца би пошао на тренинг. а) Јоца није пошао на тренинг јер је био уморан. 2.

____________________ 285. Напиши којој врсти припадају подвучене зависне реченице у следећим примерима: 1. Из околних села поврве свет да види мост.283. Сунце је било тек прошло половину неба кад су се чобани вратили. ______________________________ 286. ____________________ 3. Мада је био тек крај лета. ______________________________ 3. Сто живота осећала је сада у себи мала Аска. кружни плес или плес у облику осмица. Знали су да је градњу ометала вила бродарица. ______________________________ 4. 1. _______________________ _______________________ _______________________ _______________________ 113 . од западне до источне афричке обале. ____________________ 4. Одреди врсте подвучених зависних реченица. Врста зависне реченице: ___________________________ 284. г) Волим улице Београда. ______________________________ 2. заспао је. Стефан осети како из избраздане коре стабла избија нека велика. Онај огромни простор. Одреди врсту подвучених зависних реченица. 1. топла доброта. на обали би опет завладао мир. могао би се назвати саваном. вода је била замућена од кише. а све њихове снаге употребила је да продужи један једини. в) То је необично леп цртеж. који се зове Судан. Врста зависне реченице: ___________________________ 3. Чим би купачи отишли. Да би међусобно комуницирале. Одреди врсте подвучених синтагми у следећим реченицама: а) Гледајући филм. б) Стигли смо веома брзо. Кад би људи слушали само свој страх. не би нико жив помолио главе из куће. Врста зависне реченице: __________________________ 2. Седење на трему у летњој ноћи било је тако добро. тако лако и тако смирујуће да га никада ништа не би могло уништити. свој живот. пчеле радилице користе шифрован језик. ____________________ 2.

чудећи се необичном дрвету. Падеж: Значење: _____________________ _____________________ 290. ____________________ ____________________ ____________________ 288. а) Сетим се ја синоћ да сам ту песму већ чула на нечијем рођендану. 1) После школе идем на тренинг. Напиши назив и значење падежа у којем је подвучени реченични члан. дечаци наиђу на своју воденицу. 2. Напиши називе врста подвучених синтагми у следећим реченицама: Врста синтагме: 1. а) Тако идући низ воду. 289.287. г) Снег је почео да пада иако су најавили топле дане у наредном периоду. Падеж: Значење: _____________________ _____________________ 3) Излет смо платили у ратама. Зачу се тихо лупкање улазних врата. б) Милан и Стојан су седели на обали. Заокружи слово испред реченице у којој подвучени облик презента има квалификативно (описно) значење. 3. в) Патуљак испрва није хтео да иде у крађу. посматрала је птице у свом дворишту. Заокружи слово испред реченице у којој глаголска синтагма са глаголским прилогом садашњим има узрочно значење. Стигао је у школу необично рано. разговарали су о екскурзији. в) Скочио сам да помогнем свом тиму осетивши да се нешто чудно дешава. Грицкајући сендвиче. б) Срећем се са другом сваког јутра на станици и заједно идемо до школе. 114 . Падеж: Значење: _____________________ _____________________ 2) Чекаћу те пред дискотеком. плашећи се казне. г) Слушајући радио.

спори и достојанствени. Музика Индије у старом веку Музика старе Индије има посебан облик. Реч колено осим основног значења (зглоб који спаја доњи део бутне кости с горњим крајем цеванице. б) спору музику. Прочитај следећи текст из једног музичког лексикона и одреди шта означава подвучени скуп речи. мајстор свог заната.291. Значење је: а) занатлија. одговарајући зглоб ноге у животиња) има и друга значења. 115 . а неки од њих се још увек баве традиционалним породичним занатом. Стари Индуси правили су велику разлику између духовне и световне музике. г) припадник исте генерације. Ови напеви увек су се певали у утврђено време и у различитим приликама. г) религијску музику. У основи световне музике били су стални мелодијски обрасци. Одреди значење речи коленовић у следећој реченици: У старом делу града остало је мало коленовића. Духовни напеви били су засновани на текстовима верских књига (Веда) и били су мирни. породична лоза. Индијски напев карактерише лествица широког опсега. в) народну музику. као и слободнији ритмички и формални ток. Подвучени скуп речи означава: а) једноличну музику. које је уметник варирао и обогаћивао орнаментирањем. Једно од њих је: породица. Заокружи слово испред тачног одговора. б) припадник било које фамилије. Од њега је добијено значење речи коленовић. доброг рода. в) потомак старог. Заокружи слово испред тачног одговора. 292. до ноге око тога зглоба.

б) слично. јер су уочили да садржи супстанце које успешно сузбијају умножавање оболелих ћелија. формална. б) владавина. Прочитај реченицу. врста“. секундарна. који значи „род. иако га нисмо увек свесни. заједнички“ и ген-. 294.293. приближно. Заокружи слово испред тачног одговора. Водећи рачуна о тим значењима. али је извесно да одговор нашег тела и ума на музику постоји. в) обнављање. Неки музички комад можда не изазива иста осећања код различитих људи. г) уједињавање. одреди шта значи реч хомогенизација у следећој реченици: Неговање књижевног језика доприноси хомогенизацији друштва. племе. Реч хомогенизација у реченици значи: а) промена. али сматрају да је сувише ___________________ и још увек је не препоручују за употребу. 295. Међу понуђеним речима заокружи ону чије значење одговара изостављеној речи у реченици: пасивна. који значи „исти. токсична. Реч извесно у реченици значи: а) јасно. У речи хомогенизација налазе се два грчка корена: хомо-. очигледно. 116 . паметно. в) мудро. Научници испитују у лабораторијама хемијски састав широко распрострањене биљке под необичним називом – птичје млеко.

г) дуготрајан. нека врста животиње омиљена храна лавова. Заокружи слово испред тачног одговора. б) повишен. 297. Организам им се исцрпљује као да учествују у тркама.296. Иако је штуцање за већину људи непријатна. Од понуђених речи подвуци ону која је изостављена. Они недељама стално штуцају. 117 . ефектног економичног ефикасног еколошког 298. Прочитај текст и одреди значење подвучене речи. као што је и почела. в) изненадан. јер није знао латински и грчки. а одговара смислу реченице. за неке је људе штуцање као хронична болест. Животиње су развиле одређене начине _________________ опстанка – ако је. Подвучени израз у реченици значи да је Милутин Миланковић _____________ __________________________ у животу. Премда се Милутин Миланковић према ондашњим аустријским законима није могао уписати на Универзитет у Бечу. Прочитај реченицу и одреди значење подвученог израза. она мора трчати брзо и без спотицања. у школи. (Кети Волард. Прочитај реченицу. док говоре. ипак је завршио високе школе и далеко је стигао у животу. То их омета на послу. на пример. Стручњаци су закључили да привремени вишак калцијума у мозгу може довести до хроничног штуцања. једу и спавају. Зашто) Реч хроничан у тексту значи: а) повремен. пошто су лековима који спречавају продирање калцијума у мождано ткиво заустављали штуцање оболелих људи. али краткотрајна сметња јер обично прође нагло.

Роман обилује анегдотским ситуацијама. Напиши назив дела и име аутора на основу одломака. Тврд је орах воћка чудновата. 301. брзо и кришом. О ком књижевном делу је реч? ______________________________ Ком књижевном роду припада ово дело? ______________________________ Којој књижевној врсти припада ово дело? ______________________________ Како се зове главни лик у овом делу? ______________________________ 300. омјерајући несвјесно. не сломи га. Кад већ бјеху при крају. почеше полако. што ћу?! Немам повезаче! Како ћу сјутра на причешће без повезаче? Назив дела: ___________________________ Име аутора: __________________________ 118 . Од владике и свијех главарах Селим-паши отпоздрав на писмо. приказана је свађа попадија и туча попова. Одговори на постављена питања. Она то чини тако што користи изразе на француском и немачком.Књижевност 299. Прочитај наведене одломке. Јован Стерија Поповић у свом делу приказује јунакињу која покушава да стекне углађене и фине манире. ал’ зубе поломи! Назив дела: ____________________________ Име аутора: ____________________________ Пошто се прекрстише. али не само да не зна добро те језике него ни српски не говори правилно. Јела ће: – Јадна ти сам. у којем је дата слика живота у војвођанском селу. Прочитај следећи текст. У једном роману из твоје лектире. О ком роману је реч у наведеном тексту? Ко је написао тај роман? Наслов романа: Писац романа: ______________________________. једно другом залогаје. _______________________________. Њен брат и ћерка покушавају да је уразуме. опрезно хватати.

видећи да је зато људи добровољно не трпе. Одавде тек знаш да није изникао из земље. Стара је басна.“ „Ни се миче. (Миодраг Павловић. Зато ко жели к њој доћи. Претварао се да је мртав како би побегао из Бећирагине тамнице. Није пристао да цару Мехмеду преда своја три добра. ваља да свуче са себе сва своја мњенија и мудрованија. да истина.“ „А кадар сам стићи и утећи и на страшном месту постајати. Напиши назив те врсте. будући нага и хотећи да и друге свлачи. Наведи наслов дела из којег је преузет одломак. но добра. Издалека. показује. као на љуљашци. Наума. јер иначе неће бити примљен. У љубичастој измаглици показује своје бело лице и свој сањив поглед. Наслов дела: __________________________ 304. него темељима. Прочитај одломак. Поступак јунака Досетио се мудрог решења и дао сватовима своју сестру уместо своје љубе.302. Прочитај одломак из дела које припада једној књижевнонаучној врсти. са терасе манастира Св. са краја језера. Доксати његових кућа још увек хоће да буду ближе облацима.“ „Удри Сталаћ како ти је драго ја ти добра не дам ни једнога. но да на њу мрзе. такове какви су.“ 303. Поред поступака јунака и наведених стихова напиши наслов песме. Дан града) Назив књижевнонаучне врсте: __________________________ 119 . и да их наге. ено поново искрсне град који сам био привремено изгубио. ни душицом дише. она је побегла и сакрила се у један бунар. Стихови из песме Наслов песме „Ласно ћемо – ако јесмо људи. Узео будак и побегао у хајдуке због зулума проклете Јерине. него да је однекуд спуштен.

Прочитај одломке из књижевних дела. Полако сам силазио низ степене и благосиљао сам овај случај којим је донео овак’у радост. – Хајдемо-те одавде! – рече капетаница.. – ми смо. хвала богу. а сад окреће сухачу. На целом путовању од Париза довде нисам видео Србина. остало ми у души. 1.. или. Ја сам се врло обрадовао што ћу видети тог чувеног црногорског владаоца и великог српског песника. имена аутора дела и називе врсте дела. срећни и пресрећни! Тада су одвели Благоја и сина с поклонима на каруцама у варош. а) Наслов књижевног дела:_______________________ б) Име аутора: ___________________________ в) Назив врсте дела:_____________________ 2. – Овде је несрећа. Све избледи: и одушевљење. Људи добра срца чинили су им донекле поклоне. РОМЕО (за себе) Да л’ још да слушам. а ми. – Она погледа у обе ноге свом мужу и у пуне обрашчиће свога детета. и не можеш га више познати као ни топузова вранца који је некада добијао сваку трку. 1.. ако нећеш. и дужност.305. а) Наслов књижевног дела:_______________________ б) Име аутора: ___________________________ в) Назив врсте дела: _____________________ 306. У туђини сваки једва чека да види свог сународника. и сажаљење. и љубав. Жељан сам био српски говорити. или да се одазовем? Књижевни род:_______________ 120 . Затим напиши наслове дела из којих су узети одломци. али све се на свету огугла. Његов Горски вијенац прави је вијенац српске књижевности. ЈУЛИЈА О Ромео! О Ромео! Што си Ромео! Свог пореци оца. име одбаци. Што сам год његово читао. Напиши назив књижевног рода коме припада сваки од наведених одломака.. па нећу више Капулетова да будем ја. закуни ми се да си драги мој.

] Нити иде Кулин-капетане. брате драги!“ „Нисам. а) Наслов дела: ____________________ б) Књижевни род: __________________ в) Књижевна врста :_________________ 121 ... вас док траје!“ „Је л’ ти борба била тешка?“ „Покушајте. хоће л’ скоро доћи? [.. Нити иде. књижевни род и књижевну врсту дела из којих су узети следећи 1. Иде ли ми Кулин-капетане? Води л’ војску од Босне поносне? Иде ли ми.. За главом јој од бисера грана. децо. 2 Тихо. Откали јој дувак до појаса. милина је!“ а) Наслов дела: ____________________ б) Књижевни род: _________________ в) Књижевна врста: ________________ 2. Моје сунце спава. Напиши одломци: наслов. нити ће ти доћи. „И ти паде. А на грани к’о да нешто бруји – То су пали сићани славуји: Жице преду од свиленог гласа. ноћи. Покрили јој и лице и груди – Да се моје Сунце не пробуди! Књижевни род: _______________ 307.

Ако у одломку постоји наведена одлика драме. Тасо. господо. И у теби је Можда шарено. Које одлике драме препознајеш у наведеном одломку из комедије Сумњиво лице Бранислава Нушића? ТАСА (чита): „Плава риба. 309. а вади из другог џепа другу хартију и даје је Таси. кљукана династија.. Одлике: а) стихови без риме.) Ово читај. у табели заокружи ДА. ево ти овде пред свима кажем: да ћу ти ноге пребити ако одавде зађеш по чаршији и истртљаш шта си прочитао. “ ЈЕРОТИЈЕ (тргне се и отме му): Ама није то. ово је требало уништити..(Трпа у џеп ову. Прочитај стихове из песме Пролеће Мирослава Антића.“ ЈЕРОТИЈЕ: Чули сте. заокружи НЕ. б) иста врста строфе. в) метафоричност. Коју одлику лирске песме препознајеш у наведеним стиховима? Сунце се.. ако не постоји. ТАСА (чита): „Строго поверљиво. ено. Све је у мени Данас шарено. „строго поверљиво“. дидаскалије смењивање сцена дијалог подела на лица ДА ДА ДА ДА 122 НЕ НЕ НЕ НЕ . Као вретено Над градом врти И главом клима. Заокружи слово испред тачног одговора.308.. Прошла је зима. ко ти то даде? Господин Вићо. Била је зима.

1. Ахавов се чамац налазио у средини и старац је. – те увати стару бедевију. Као да је наумио да им утера страх у кости. пак он брже на чаире трчи. Прочитај одломак из епске народне песме Иво Сенковић и ага од Рибника. 311. Заокружи број испред реченице у којој се појављује статички мотив. то јест да ће завеслати равно грдосији у чело! 4. Окренуо се и сада им пловио право у сусрет. све подвикујући. Али пре него што су се дохватили те границе. зато што су му очи по страни. . Наведи две одлике епских песама које уочаваш у наведеним стиховима.. 5. и док је јасно разбирао сва три чамца баш као и три јарбола.310. _________________________________ 2. проли сузе низ јуначко лице. 2.− нејма каде да седлом оседла.. 3. Моби Дик први навали. пак он ђипи на ноге јуначке. пак припаса мача зеленога. _________________________________ 123 . Моби Дик је бесно јурио и у тили час насрнуо међу чамце. храбрио своје људе и говорио им како ће „главом у главу“. У четири реченице појављује се динамички мотив. већ се голој на рамена баци. а у једној статички. То се догађа доста често. Одлике су: 1.А кад Ђурађ саслушао речи. јер до неке границе кит не може да спази своје противнике који му се примичу. Прочитај неколико реченица из романа Моби Дик Хермана Мелвила.

Нек ту и стоје − шта се може. Мама ми каже: шашаво моје. Заокружи слово испред тачног одговора. в) Александер. Одреди ко је лирски субјект у стиховима из песме Марија Душана Радовића: Ја сам била нежни цветак. г) непозната личност. црни и плави. Дечаци смеђи.312. збирка Плави чуперак) Да ли се аутор пеме и лирски субјект разликују? Заокружи одговор и образложи га. Зар могу тамо сви да се сложе? Ја мами кажем: кад већ постоје. Прочитај песму и размисли о лирском субјекту у њој. 313. (Мирослав Антић. ал’ ми дође црни петак по имену Александер. Шта се то збива у твојој глави? У њој дечаци. постоје. Лирски субјект је: а) Душан Радовић. Шашава песма Мама ми каже: шашаво моје. б) Марија. ДА НЕ Образложи одговор: ________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 124 . као шебој ил’ леандер. кажем.

[. свако би требало да има овакав врт. Негујем га има већ преко три деценије. Ту ноћ о којој ћу ти сад причати нећу никад заборавити! Сада у марту биће годину дана.. јер он те је помињао и засадио овај врт пре но што је нестао и оставио те сирочетом. Које повезах крвним судовима Својих војника. цар Срба.. (Клод Кампањ. 315.] Фани. Ја..314. покушај да схватиш: у том тренутку мислио сам да је она моја мајка и волео сам је. збирка Тражим помиловање) Лирски субјект је ______________________... (Милорад Павић. Грка и Арбанаса. откад је твој отац овде завршио. Лекар је баш отишао. мислим да је она од тебе сакрила извесне ствари. Ми знамо како се зовеш.] Јан за тренутак ућута. Били смо сами у кући са једном одвратном болничарком. Збогом.[. Свакако веома важне.. Чућеш их сад. Дајем законик И нека нема других законика Осим мојих. Предео сликан чајем) 2) – Али. мојих петнаест година) 125 . Земљама које од оцева наследих И мачем освојих. 1) – Ово је твој врт – рече му монах – у ствари. која је сматрала да сам њен слуга.. Проглас По милости божјој И благослову светитеља из Раса. Прочитај песму и одреди ко је лирски субјект у њој. Подвуци реченицу која указује на то да јунак који приповеда и приповедач у делу нису исто лице. (Десанка Максимовић..

Љубичасте горе. а кроз сузе тужно говорила: „Мио зете. Прочитај стихове из песме Женидба Милића барјактара. изнад вода.“ Назив стилске фигуре је ________________________. Свод се светли топал. нити сам је од сунца отела. веће ми је бог од срца дао. . Милић барјактаре. Површина шушти и целива стене. до свода. нити сам је од сребра сковала. нити сам је од злата салила. Напиши назив подвучене стилске фигуре. Принцеза Јелисавета.. или си је од злата салила? Или си је од сребра сковала? Или ти је бог од срца дао? Заплака се ђевојачка мајка. Ој. Називи стилских фигура: ____________________ ____________________ 317. невеста сјајна мора зеленог. 318. рођена и одрасла у Венецији..316. Прочитај речи које изговара главна јунакиња из драме Јелисавета. кнегиња црногорска Ђуре Јакшића. Зрцале се у дну. Подвучена стилска фигура је 126 . Напиши назив стилске фигуре која је остварена питањима и одговорима. гранитне. стаклен. Напиши називе двеју стилских фигура у трећем стиху. пунице. то није моја Венеција. мирно и без пене. ђевојачка мајко. али не може да прежали свој родни град на обали Јадранског мора. удајом је постала црногорска кнегиња. Не.

.[. Хоће ли се насмијати на њу [. И пред њима лијепу Хајкуну. Заокружи слово испред тачног одговора. која се односи на славонско-подунавски пук. Ниј’ умро.. већ се ућутио: Налож’те му ватру на прсима [. Одреди функцију градације у њој.. 320. Поређење појачава слику: а) досаде. Те турајте Раду у њедарца. ниј’ умро Раде. Хоће ли се помакнути.. Ал’ говори Бећирагиница: „Ев’. и слике њихових жена и деце. у њиховим мислима. б) заборава. Хоће ли се од ње уплашити [. в) љубави.. раскидаше се. бога ми. Коју функцију има поређење у тој реченици? Као и магле што су лебделе ниско. Прочитај реченицу из романа Сеобе Милоша Црњанског. 127 .] Већ уват’те змију присојкињу.] Већ узмите двадесет клинаца. над пољанама и нестајале иза њих. курва.. Удрите их под ноктове Раду.] Сакупите коло дјевојака.] Коју особину Бећирагинице истиче градација? а) сујеверје б) малодушност в) окрутност г) храброст Заокружи слово испред тачног одговора. доводећи је у везу са ликом Бећирагинице.319.. Прочитај одломке из народне песме Мали Радојица. г) умора..

Заокружи слово испред тачног одговора..321. заблистао у башти. Очију твојих да није Не би било неба У слепом нашем стану Назив врстe строфе: _________________________ 128 . наведи назив врсте строфе. Напиши назив врсте строфе из песме Очију твојих да није Васка Попе.. На основу броја стихова у строфи. Румене пруге већ шарају далеки запад. б) представе изгубљени накит који је. 322. Назив врсте строфе: ________________________ 323. а једном и хиперболу (ђинђуве баца по баштама свијем). Клонуо почива свет. ђинђуве. Пажљиво прочитај одломак из песме На мермеру чесме Алексе Шантића. осветљен раним пролећним сунцем. Обрати пажњу на улогу (функцију) стилских фигура у стиховима. Рани прамен сунца у дрвећу тиња и ђинђуве баца по баштама свијем. У цитираним стиховима песник је више пута употребио метафору (прамен сунца. Са мирних далеких поља Уморни ратар с песмом журно се ноћишту спрема. И само час по час зајечи шарена доља. тиња. баца). Прочитај стихове из песме Вече Војислава Илића. в) истакну заљубљеност лирског субјекта који у зрацима сунца види наушнице своје драге. Улога употребљених стилских фигура у песми јесте да: а) опишу како је благо пролећно сунце својим светлосним шарама украсило многе баште.

324. Прочитај песму Подне Јована Дучића и два мишљења о њој.
Над острвом пуним чемпреса и бора,
Младо, крупно сунце пржи, пуно плама;
И трепти над шумом и над обалама
Слан и модар мирис пролетњега мора.
Љубичасте горе, гранитне, до свода,
Зрцале се у дну; мирно и без пене,
Површина шушти и целива стене;
Свод се светли топал, стаклен, изнад вода.
Прах сунчани трепти над испраним песком,
И сребрни галеб понекад се види,
Светлуца над водом. И миришу хриди
Мирисом од риба и модријем вреском.
Све је тако тихо. И у мојој души
Продужено видим ово мирно море:
Шуме олеандра, љубичасте горе,
И блед обзор што се протеже и пуши.
Немо стоје у њој сребрнасте, родне
Обале и врти; и светли и пали
Младо, крупно сунце; и не шуште вали –
Галеб још светлуца. Мир. Свуда је подне.

Прво мишљење: У песми је дата објективна слика природе на једном острву.
Друго мишљење: У песми је дата не само слика природе већ и расположење лирског
субјекта.
Које од ова два мишљења сматраш потпунијим? Образложи зашто тако мислиш,
позивајући се на песму.
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

129

325. Прочитај народну лирску песму Српска девојка. Обрати пажњу на поступке и понашање
младића из песме.

Српска девојка
У Милице дуге трепавице,
Прекриле јој румен’ јагодице,
Јагодице и бијело лице;
Ја је гледах три године дана,
Не могох јој очи сагледати,
Црне очи ни бијело лице,
Већ сакупих коло ђевојака,
И у колу Милицу ђевојку,
Не бих ли јој очи сагледао.
Када коло на трави играше,
Бјеше ведро, пак се наоблачи,
По облаку зас’јеваше муње,
Све ђевојке к небу погледаше,
Ал’ не гледа Милица ђевојка,
Већ преда се у зелену траву.
Ђевојке јој тихо говорише:
„Ој Милице, наша другарице!
Ил’ си луда, ил’ одвише мудра,
Те све гледаш у зелену траву,
А не гледаш с нама у облаке,
Ђе се муње вију по облаку?“
Ал’ говори Милица ђевојка:
„Нит’ сам луда , нит’ одвише мудра,
Нит’ сам вила да збијам облаке,
Већ ђевојка да гледам преда се.“

Да ли је, по твом мишљењу, заљубљени младић из песме Српска девојка предузимљив?
Заокружи ДА или НЕ, а затим образложи одговор позивајући се на песму.

ДА
Образложи одговор:

НЕ

_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

130

326. Прочитај одломак из Мемоара Проте Матеје Ненадовића.

Ја сам служио и господарио, поповао и војводовао; путовао по народном послу
далеке путове и код куће мирно седео и у мојој башти воће калемио; војевао сам опасне
ратове и уживао благодет општег мира; с царевима говорио сам слободно, а каткад
збунио ме је говор простог кмета; гонио сам непријатеље и бежао од њих; живео у сваком
изобилију и опет долазио до сиротиње; имао сам лепе куће и гледао их из шуме спаљене
и срушене; пред мојим шатором вриштали су у сребро окићени арапски хатови и возио
сам се у својим неокованим таљигама; војводе ишчекивали су заповести из мојих уста и
опет судба ме доводила да пред онима што су били моји пандури на ноге устајем. – То је,
децо, вечна променљивост судбине коју сам рано познао и на коју се нигда тужио нисам;
из те променљивости научите: да се не треба у срећи гордити ни у несрећи очајавати.
Шта мислиш, да ли је аутор текста уверљиво дочарао променљивост људске судбине?
Заокружи:

ДА
НЕ
Образложи одговор:
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

327. Прочитај одломак из романа Отменост јежа Мјуриел Барбери. У овом одломку ауторка

је покушала да сликовито опише једну породицу.


Ако хоћете да схватите нашу породицу, само погледајте мачке. Наше две мачке
две су мешине скупе гранулиране хране које немају никакав занимљив однос с људима.
Вуку се од једног до другог троседа, свуда остављају длаке, а нико као да није схватио
да ни према коме не гаје ни најмању наклоност. Једина корист од мачака јесте што
представљају покретне украсне предмете, што је са интелектуалног гледишта занимљив
концепт, али не може се применити на ове наше, јер им је стомак превише оклембешен.
Да ли је, по твом мишљењу, породица сликовито представљена у одломку?

ДА

НЕ

Образложи одговор позивајући се на текст.
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
131

у плаву. огромну провалију. Из првог текста сазнајемо више о књижевном дару Пеђе Милосављевића него из другог. јер се и само небо сурвало под ноге. Уочи сличности и разлике између ова два текста. Познате су му књиге есеја и записа Између трубе и тишине и Београд. 2. на крају света. упиши Н. старе куће. Уколико је тврдња тачна. леже бели чамци у пратњи белих сенки на самом дну. Живописне боје и избор пејзажа подсећају на сликаре. Прочитај одломак из есеја Потера за пејзажима Пеђе Милосављевића и коментар о овом уметнику. Из првог и из другог текста сазнајемо о сличним мотивима у стваралаштву Пеђе Милосављевића. На његовој глаткој површини. 1. цвеће и друго. најзад. Волео је да слика пејзаже. дубок и плав. град на мору. Плаво бескрајно море као да је под самим точковима. као љуске. ако није тачна.328. То је видљиво и у овом тексту у начину на који писац обликује пејзаже. можда маслине? На супротној страни појављује се нови. манастире. Тврдња И први и други текст упућују на сликарски дар Пеђе Милосављевића. Ево нас. природу. упиши Т. И у првом и у другом тексту говори се о сликарском стваралаштву Пеђе Милосављевића. Све престаје. Јесу ли кипариси ова зелена вретена којим се ките сви преостали брегови? А плаве шуме. 132 Тачно Нетачно Т Н Т Н Т Н Т Н . без краја и почетка. узани залив. Око воза круже галебови. Сликар и књижевник Пеђа Милосављевић испољава свој сликарски дар и у есејима и записима.

Фреска је делимично упропашћена. Речи „лепа слико“ из првог стиха песме односе се на: а) жену српског краља Милутина. У првом стиху песме песник се обраћа „лепој слици“. Симонида Ископаше ти очи. на каменој плочи. па тако на слици Симонида нема очи. Симонида је умрла 1345. свечану и белу. Заокружи слово испред тачног одговора. И сад у цркви. Прочитај текст из енциклопедије о Симониди Немањић и стихове из песме Симонида Милана Ракића. г) на српски манастир Грачаница.329. умрла после 1345) била је ћерка византијског цара Андроника II Палеолога и пета супруга српског краља Стефана Уроша II Милутина. б) на монахињу из Грачанице. Након склапања мира између српског краља Милутина и византијског цара Андроника II 1299. Знајући да га тад не види нико. рођена 1294. лепа слико! Вечери једне. Симонида Немањић (грч. као монахиња. нити уста. Андроник је понудио Милутину руку своје малолетне кћери (6 година стара). Гледам те тужну. ни краљевски вео Под којим лежи коса твоја густа. У искићену мозаик-оделу Док мирно сносиш судбу твоју грубу. Σιμωνις. Симонида је била позната по својој лепоти. Ни златну круну. Арбанас ти је ножем избо очи! Али дирнути руком није смео Ни отмено ти лице. в) на уметничко дело из манастира. на каменом стубу. њена фреска у манастиру Грачаница је једна од највреднијих фресака српског средњовековног сликарства. 133 . као гаранцију мира и пријатељства између две државе.

љуби њега у скут и у руку. Послије вјенчања млада остави молитвену чашу и чува је (спомена ради) до смрти. „Што ће ова сиња кукавица! Да отрујем мојега ђевера! Од бога је велика гриота. 134 . те узима чашу молитвену. МОЛИТВЕНА ЧАША Кад сватови дођу дјевојачкој кући и сједну за сто. в) трагичност братске неслоге. Потом ту чашу спреме уз дјевојку и на венчању запоје из ње вином момка и дјевојку. а потом и одломак из народне песме Диоба Јакшића. Не см’јем војна у двору чекати. и пред њим се до земљице клања: „На част теби. Дмитар узима коња и сокола и одлази у лов. саковану од сувога злата.“ Све мислила. поклони јој коња и сокола. али су се посвађали око коња и сокола. Дмитар и Богдан. Прочитај одломак из Српског рјечника Вука Стефановића Караџића. А од људи покор и срамота. Сву су земљу поделили. поклони ми коња и сокола!“ Богдану се на то ражалило. б) тугу оца због одласка ћерке. Заокружи слово испред тачног одговора. а својој жени наређује да му отрује брата. онда (по обичају) отац дјевојачки донесе нову чашу. деле очевину. на једно смислила: она оде у подруме доње. У народној песми Диоба Јакшића два брата. што је она од оца донела. те из ње пију у здравље. и то се зове молитвена чаша. рећи ће ми мало и велико: видите ли оне несретнице ђе отрова својега ђевера! Ако ли га отровати нећу. мој мили ђевере! На част теби и чаша и вино. г) богато Анђелијино порекло. Вуково објашњење помаже нам да разумемо: а) значај породице за Анђелију. па је носи својему ђеверу.330.

Пред тобом je једна страна индекса из Граматике српског језика за основну школу. 135 . в) редни број појма у индексу. Број иза пописа у индексу означава: а) број параграфа у коме се говори о том појму. б) број стране на којој се говори о том појму. Пажљиво је погледај и одговори на постављено питање. Заокружи слово испред тачног одговора. неoбјављене задатке 331.Примери за део теста на завршном испиту који ће садржати нове. г) број поглавља у коме се говори о том појму.

Пирх. Radmila i Nada Milošević-Đorđević. Слободанка. Л. у: О крсном имену (Зборник). Љ. У ком делу књиге можеш пронаћи списак појмова и бројеве страна на којима су ти појмови употребљени? Заокружи слово испред тачног одговора. б) библиографије. Београд. г) индекса појмова. Работата на 13 конгрес на сојузот на фолклористите на Југославија. В. а) у индексу б) у појмовнику в) у библиографији г) у садржају 333. в) садржаја.. Петровић. Пермяков.. Страница из књиге део је: а) појмовника. Погледај страницу књиге и размисли којем делу књиге припада. Београд 1897–1898. Београд 1985.332. Паремиологические исследования. „Наречниците во македонското народно творчество“. „Vuk Karadžić“. Петровић.. К. Путовање по Србији у години 1829.. лето 1970. Београд 1948. 26. Живот и обичаји народни у Гружи СЕЗ. „О клетви“. Москва 1984. 136 . „Крсно име“. Београд 1940. Петровић. Beograd 1984. Ж. К... Пенушлиски. Деца у схватању нашег народа. Pešić. Учитељ 3–5. Narodna književnost. Петровић. Д. Расковник. Обичаји и веровања из Босне. П. Скопје 1968. Пећо. САН. А. (ред. Заокружи слово испред тачног одговора. Ж. 32. Београд 1983.. СКА. „Просвета“. П. Пековић. Библиотека ЦХЗ. О. Београд 1923. „Просвета“. „Неколико листића из народне педагогије“. Г. СЕЗ.).

77. Узмем га уочи Цвети са собом на кола и одведем у манастир Шишатовац. Уоквирени одломци преузети су из различитих делова исте књиге (Абигејл Витли. Читава је прича испричана с дивном једноставношћу и јасноћом. Никога ја до данас нисам нашао да онако песме зна као он што је знао. Подвуци чињеница или коментар. а у којима став (коментар о овом народном певачу). речник појмова. Одреди у којим реченицама Вук Стефановић Караџић износи чињенице. У тексту аутор говори о једном старогрчком рељефу и даје свој коментар о том рељефу. Прочитај одломак из текста О народним певачима Вука Стефановића Караџића. чињеница коментар 137 . У њему он пише о Тешану Подруговићу. као хајдук. Атина му је подметнула јастуче на рамена. индекс. Подвуци реченицу у којој је исказан коментар. Његова је свака песма била добра. Назив једног дела књиге је сувишан.334. Велике промене и мирни животи 42 Реформација 44 Од сликара до дипломата 46 Први трговци сликама 48 Изложбе и академије 52 ___________________ 335. 90 ___________________ Акрилна боја 75. 1. Академије 52. који стоји под својим големим теретом. Атина је окренута према нама и само јој је глава окренута у страну ка Хераклу. 89. 86. библиографија). чињеница коментар 2. 336. 90 2. Био је паметан и. чињеница коментар 3. чињеница коментар 4. 1. Прича о сликарству). поштен човек. Прочитај одломак из дела Уметност и њена историја. Поред сваког одломка напиши из ког дела књиге је преузет (садржај. јер је он песме разумевао и осећао. Академија – погледај Уметничка академија Акрилна боја – брзосушећа боја која се добија мешањем пигмената с течном пластиком ___________________ Акт – слика или статуа голе фигуре 3. На овом рељефу Атлас је приказан како се враћа са златним јабукама до Херакла. У десној руци некад је држала метално копље.

Србија освојила Дејвис куп Тениска репрезентација Србије освојила је у недељу у Београду Дејвис куп. 138 . Србија − освајач Дејвис купа! Српска тениска репрезентација освојила је Дејвис куп савладавши Француску са 3:2 у победама. који је после три фантастична сета почистио са терена Француза Мајкла Љодру са 3:0.337. У једном од њих аутор износи коментар о том догађају. Српска салатара! Србија на крову планете! Тениска репрезентација Србије освајач је Дејвис купа! Одлучујући поен синоћ је на маестралан начин донео Виктор Троицки. Мандарински кинески говори 845 000 000 људи. 338. тај податак као да никога не занима. 6:2.909 језика. Данас постоји 133 језика које говори мали број људи – сваки од њих говори мање од десеторо људи. у недељу. 6:3. а последњег дана победе су донели Новак Ђоковић и Виктор Троицки. Подвуци у њему део текста у којем је исказан коментар о изнетим чињеницама. Током последњих пет векова ишчезла је половина светских говора. шпански 329 000 000. Сваке две недеље нестане по један језик На свету се тренутно говори 6. Троицки је по сетовима славио са 6:2. У три последње генерације нестало је 200 језика. пошто је Виктор Троицки победио Мајкла Љодру са 3:0 и донео свом тиму тријумф од 3:2 над Француском. Србији је ово први освојени Дејвис куп. Иако Атлас угрожених језика Унеска показује да је 229 језика тренутно пред изумирањем. Прочитај одломак из новинског чланка. Прилику Троицком да донесе одлучујући поен обезбедио је раније. енглески 328 000 000. Заокружи наслов тог текста. Новак Ђоковић. који је такође победио свог противника са 3:0. Прочитај три новинска текста која говоре о истом догађају.

Он је у току рата редовно исплаћивао дугове Немачкој и тако успео да очува углед српског динара. Грађани су носили у банку противвредност у злату да би је откупили. гувернеру Народне банке у ратно доба. јануара 1876“. Наведи аргументе из текста који објашњавају тај потез српске Владе. Новац ће у Србији дуго остати стабилан. херцеговачки устанак преокренуо је стање у земљи. а њено појављивање изазвало је одушевљење у народу. „Државне новчанице“. у српском народу јавља се и потреба за сопственим новцем. у јулу 1875. године у Марсељу (где је била измештена Народна банка Србије) штампао новчаницу од пет динара плативих у сребру. део Турског царства. У заглављу новчанице великим словима пише „БОГ ЧУВА СРБИЈУ“. анексиона криза и Први светски рат нису наудили динару. земља која нема право на штампање сопственог новца. Државна штампарија у Београду штампала је новчанице од једног. међу којима је најзаступљенији турски новац. а задња на француском. „издају се на основу законодавне одлуке од 19. Прочитај текст о новчаницама у Србији. Предња страна новчанице с ликом Милоша Обилића исписана је на српском језику. плативих у злату. десет. и то по 1500 примерака од сваке вредности. јул 1884. Прва новчаница која је издата у Србији и била у употреби носи датум оснивања Привилеговане народне банке Краљевине Србије – 2. Као симбол сигурности динара и приватног власништва. Вајферт је 1917. Средином 19. како пише на лицу новчанице. Поред ове објаве. Балкански ратови. упркос ратовима који су се водили на њеном тлу. Са жељом за државном самосталношћу и независношћу од Турске. Заслуга за овај „подвиг“ припада Ђорђу Вајферту. Вредност новчанице била је 100 динара. године. лик Ђорђа Вајферта данас се налази на новчаници од хиљаду динара. педесет и сто динара. Из текста сазнајемо да је српска Влада у једном историјском тренутку зауставила штампање припремљених новчаница. века Србија је још вазална кнежевина. године кнез Милан је наручио прве отиске папирног новца. Али.339. године. казниће се по параграфу 145 и 146 кривичног закона“. а банка поново подсећа да се „фалсификовање банкнота кажњава робијом“. Издавањем првих бакарних кованица кнез Михаило Обреновић започео је остварење овог сна. Србија се припремала за рат против Турске иако су се европске силе противиле. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 139 . што показује колико је поверење уживала код људи. У Кнежевини Србији у то доба користе се 42 монете суседних држава. а 1876. Тадашње власти су закључиле да нису створени услови за пуштање новца у промет и одлучиле су да чекају срећнија времена. стоји и упозорење да свако „ко прави лажне новчанице и ко се њима служи. пет. Због тога у Србију никада није стигао инострани зајам од 24 000 000 динара који је требало да служи као златна подлога приликом штампања српског новца.

[. 140 . ако се снесе велики број јаја. Обрати пажњу на аргументе у тексту који поткрепљују та мишљења.] Оправдано је претпоставити да је број јаја на којима ће женка седети и излећи их барем делимично под генетичком контролом. 341. према овом гледишту. Ипак. а да је најбоље од свега − снети неограничен број јаја. ти исти људи би се тако и понашали. Еколог Дејвид Лак посебно се бавио бројем птића у гнездама дивљих птица. утиче на насилничко понашање гледалаца таквих емисија. проблеми с насиљем у становништву би расли много брже него што сада расту.. Дакле. б) Докинс није изнео свој став о тој тврдњи. У њему су изнесена мишљења о повезаности насилних телевизијских програма и насилничког понашања. г) Докинс је цео проблем прогласио ненаучним. Да ли насиље на телевизији утиче на насилничко понашање гледалаца? Постоје различита мишљења о томе колико насиље. по проценама великог броја родитеља. Он води схватању да је снети пет јаја боље него снети четири. то боље“ не може бити ваљан. Прочитај текст. в) Докинс је одбацио наведену тврдњу. десет је још боље него пет. могло би се учинити да ген за ношење четири јајета напросто мора имати предност над генима за ношење три или два јајета.. приказано у телевизијским емисијама. Но. [. Повећано ношење мора бити плаћено мање успешном бригом. [.] Површно гледано. обилују насиљем тако да деци не би требало допустити да их гледају.340. Очигледно. Међутим. Да је утицај ТВ програма тако моћан. неки аутори управо у великој заступљености насилних садржаја у ТВ програмима проналазе доказ за тврдњу да телевизија нема утицај на насилничко понашање гледалаца. постаје јасно да овај прост доказ „што више. Готово сви медији преплављени су насилним садржајима. суле и њорке носе по једно јаје. многи људи који привржено гледају насилне филмове и серије нису се због садржаја тих емисија променили као особе. Другим речима. Много људи радо гледа филмове са оваквим садржајима. На пример.. Себични ген) Какав однос има Ричард Докинс према тврдњи да су птице које легу више јаја боље пипремљене за опстанак? а) Докинс прихвата наведену тврдњу. тај доказ логички води до апсурда.. односно не можемо приметити неку упадљиву разлику између њих и оних који не гледају такве емисије. чиопе по три. Чак и цртани филмови за децу. уз добити иду и цене..] Свака птичја врста има типичну величину легла. велике сенице по пола туцета и више. (Ричард Докинс. Прочитај текст у којем се разматра тврдња да ће птице које легу више јаја оставити више потомака и да су зато те врсте боље припремљене за опстанак. А када би телевизија стварно повећавала склоност ка насилничком понашању.. насилни садржаји на телевизији не повећају насилничко понашање оних који прате такве програме. ако се само мало размисли.

с намером да га униште. могу да испију и млеко овцама. Алу народ замишља као црни ветар који иде земљом. С друге стране. ала га сурово кажњава. Позивајући се на текст. бројне. халина. пажљиво изведене студије износе доказе о постојању снажне везе између насиља на телевизији и насилничког понашања оних који гледају такве програме. а после тога би и Сунце од жалости умрло и тада би светом завладала тама. 1. према народним приповеткама. задају људима болести. але јуришају на Месец. Она се најчешће везује за ветар. а задржава алске особине – по предању ала се увукла у светог Симеона па је он постао незасит – из њега је алу извукао Свети Сава. У истраживањима која испитују тај проблем. мора да духне вијор. Прочитај текст о алама и два понуђена закључка. Аргумент: _________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 342. алосије. испитаници се обично деле на три групе: на оне који гледају насилни филм. наведи аргументе који поткрепљују два мишљења. који врти као сврдло. која је далеко и у шуми. Прво мишљење: Насиље приказано на телевизији утиче на насилничко понашање гледалаца таквих емисија. Ма колико понављали овај тип огледа. оне који гледају ненасилни филм и оне који током огледа не гледају филм. Где год прође. најчешће у епским песмама или у окамењеним изразима типа: (Х)ало несита! Не постоји јасна и јединствена представа о спољашњем изгледу але. Ала се може „увући“ и у човека и тада она има људско обличје. У српским крајевима срећу се још и називи: алетина. олују и градоносне облаке. Према веровању из Хомоља. грожђе. алчина а сачуван је и назив хала. Митска бића српског народа: (Х)АЛА (Х)ала је митолошко биће које се појављује у фолклору и веровањима Срба. 141 . Друго мишљење: Насиље приказано на телевизији не утиче на насилничко понашање гледалаца таквих емисија. Аргумент: _________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 2. може имати различите последице по њега: ако јој приступи с молбом и не говори о разликама између ње и људи. резултати су увек слични – гледаоци насилних програма касније се насилнички понашају више од испитаника из друге две групе. нарочито кад грми. Бугара и Македонаца. алине. бива награђен – у супротном. Але односе летину: пшеницу. Одлазак човека у алину кућу.

Илија. скривају од змајева у високом дрвећу. може се закључити: Але се не могу уништити. але се. Образложи тај закључак. Муња је главно средство којим се алини противници боре против ње. Аранђео. извалио се обучен преко постеље и истог трена потонуо је у сан. але га могу уништити тако што запале дрво. позивајући се на текст. св. св. Сава а такође и халовити или змајевити људи. Зато се верује да је грмљавина борба између ала и змајева. Кад грми. Два примера су урађена. а) вративши се ________________________________ б) извалио се ________________________________ 344. То су биле панталоне мога старијега брата и на њима је била исписана цела његова кратка. али бурна биографија. св. На основу текста. Напиши називе подвучених глаголских облика у следећој реченици: Вративши се кући. Ђорђе. Међутим. Упиши у табелу основни облик подвучене речи и назив врсте којој та реч припада. Образложење: _____________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 343. Речи из реченице Основни облик речи Врста речи разлога разлог ИМЕНИЦА да да ВЕЗНИК међутим много на које ми навукли старијега брата али 142 . нисам имао много разлога да будем толико поносан на те панталоне које су ми навукли. Противници але су: змај и свеци – св. св. према народном веровању. Ако се пак змај нађе у шупљем дрвету. Јован.

ходати по прелазности по виду 346. јер би ми он у том случају најпре преписао да не читам стихове наших поета. смркавати се умити се. ходати. Зар може. сетити својих ружа и малога Каја. али сам се увек јуначки уздржао. на којој златним словима пише „Poesie“. ући смркавати се подићи ходати. срећу и рујна. а камоли још и да их пишем. али ја сам на дијети!“. Попуни празна поља у табели. Док читаш. то је била једна врста дијете коју сам ја издржавао. запишите макар један стих!“. ући смркавати се. правдам се. Колико сам пута био већ и замочио перо у мастило. која је испуњена са безброј лепих жеља и наказних стихова. а која представља тако раскошну колекцију људских глупости. што је необично добро чинило и мени и мојим читаоцима. подићи. молим вас. нећу. Додуше. „Молим!“. 143 . па се ипак уздржао. Старица се бојала да ће се Герда. ја нисам одлазио лекару. „Извините. понавља она. колико пута мамила каква прилика. размишљај о каквој се поезији приповеда у тексту. ући умити се. већ сам издржао сасвим супротну дијету – нисам писао стихове. те својих је подврста род број падеж 347. колико ме је пута гонило и голицало нешто у души. у којој кипте „ах“ и „ох“ и у којој се ритмови тако милозвучно сликују на речи: мојим. Прочитај одломак из Аутобиографије Бранислава Нушића. И одиста. колико пута ме је држала инспирација. као што је започето. подићи. та књижица. О. по томе да ли подразумевају вршиоца радње Глаголи лични умити се.345. Ах. Написао сам свега две песме у животу и са обема сам толико страдао да сам се зарекао чак и да не читам више стихове. Ја поново умачем перо у мастило и поново се уздржавам. твојим. „Али запишите. ако види те руже. бујна. шапћу вам њена уста „рујна“. да му исплазим језик и да се пожалим на рђаво време. Прочитај реченицу и напиши назив подврсте подвучених заменица и њихове граматичке категорије. на пример. бити узвишеније инспирације ко кад вам каква госпођица сањалачка погледа и топла осмеха поднесе своју лепо укоричену споменицу. па ће онда побећи и оставити је.

гласно узвикнух: − Ја сам најбољи! 144 . изгубљена у плаветнилу љетњег неба под мојим родним Хашанима. поново зачух њен глас. Прочитај одломак из приповетке Ливада Данила Киша. одушевљен. […] Изиђе ми пред очи Зора са својим крупним очима. а можда и свих осам пута. в) признатих песника. г) без риме. Замириса камилица. испаде пјесмица од читавих осам редова. Кад она дође свима је мило. разредног „пјесника“ посебно су интересовале многобројне пјесме. ка Бакши. Одломак је преузет из оног дела романа у којем главни јунак чита споменар своје другарице из одељења. Гледао је како његов пас гризе јагорчевину. 349. богами. Постао сам једна мала расцвркутана шева. Засипале су ме као трешњин цвијет кад прољетни вјетар дуне. расуте широм споменара. Прочитах је два-три пута и. Био је босоног. побожно пољубио. б) без искрених осећања. Између прстију на рукама кориле су му се ранице од шуге. док му се низ њушку цеде зелене бале. а тек сам га онда отворио. крај кртичњака који се испаравао као погача. сав занесен и блажен. иако је мирисало на мастило и колаче. Прочитај одломак из романа Магареће године Бранка Ћопића. па зато увијек сједимо чило. као сњежна вијавица о зимском школском распусту. Гризао је зубима стручак још влажне киселице. у кратким панталонама од тамноплавог лана. […] Највеће изненађење било је за мене када сам у споменару открио и једну пјесмицу – замислите само чију! – Дуле Дабића – Хајдука. У ваздуху се осећао мирис озона помешан са мирисом већ презреле зове. Најприје сам га три-четири. На крају. У трави плануше љутићи. Мене. па. О каквој поезији је реч у овом тексту? О поезији: а) која је тешко разумљива. Подвуци у тексту опис природе који је сликовито и по смислу повезан са изгледом руку јунака из овог одломка. утонух у поплаву најљепших ријечи. Свежи су се кртичњаци црвенели као красте. Ливада Ишао је обалом реке. Онда и он леже у траву потрбушке. 348. Онда одједном грану сунце. поље постаде тешко од обиља мириса. Гласила је овако: Зорине очи весело стрше и кроз наш разред осјећај врше.

Ша ми знамо о деци? Можда толико само колико у дневнику неком потајно прочитамо. ко звезде што узалуд зраче лепоту истоветну и живе на истом небу. Образложи га позивајући се на текст. новине и књиге бескрајне а неписмени за снове и за дечије тајне. а никад да се сретну? 145 .Шта је највише мотивисало главног јунака да се и он упише у споменар? а) жеља да буде најбољи у свему у свом одељењу б) наклоност коју осећа према другарици из одељења в) жеља да себи и другима докаже да је прави песник г) обичај да се сви из одељења упишу у споменар Заокружи одговор за који мислиш да је тачан. плакате. писмени за писма. Прочитај одломке из Узнемирене песме Мирослава Антића. Што прескачемо често онај лепи тренутак у смирај неког дана новембарског и ломног кад у детињем оку јави се златни белутак као груменчић нечег правог и тако огромног? […] Или о деци знамо тек то што у дневнику само потајно прочитамо. Доведи у везу наслов песме и значење стихова из одломка. __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 350.

__________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________ 146 . аутор овој песми дао наслов Узнемирена песма? Одговори водећи рачуна о чијој и каквој узнемирености је реч.Зашто је. по твом мишљењу.

9. 7. пронађена је беба делфина. 6. навратаче 2. 8.“ 1. историјска личност (Илије Бирчанина) 2. јенђа 15. а) 3. 12. Пошто су га пронашли. б) 147 . књижевноуметнички (стил) 2. једном/једанпут недељно/сваке суботе/сваке недеље 2. б) обавести да је изашла нова књига 4. б) симпатијском односу кад се субјект смеје другом 11. „Сву своју пажњу посвећуј владарском послу. насукао се на обалу. б) доприносу развоју медицине 1. главног града Уругваја. за које се претпоставља да су нанете рибарском мрежом. г) обавештавa 2. заштитници животне средине су пребацили делфина у резерват. кумовска девојка. разговорни/говорни (стил) Јонско море је део Средоземног мора и налази се између Грчке на истоку.Решења 1. 5. 1. 1. књижевни лик (Илије Бирчанина) а) публицистичким/новинарским (стилом) б) научним (стилом) в) административним (стилом) На градској плажи у Пириаполису недалеко од Монтевидеа. говорџије. најпре добро послушај сваку страну. 1. Малени делфин са повредама. жарач. а) 84–86 б) 171 10. б) син шкотског сељака 2. Пре него што донесеш одлуку. в) 4. г) покретачи Политикиног Забавника 1. г) 2. а) примерима из језика указује на то да Јапанци нису народ који само много ради 3. б) државница и спортиста 16. Сицилије на југозападу и континенталне Италије на западу и северозападу. 14. административни (стил) 3. 13. деверуша.

Од латинске речи „крета“ постала је реч „креда“. 22. 2.17. 19. 21. Крит је чувен по својој старој уметности. Решења у табели: Н Т Т За молекуле се може рећи да представљају најситније могуће делове неке супстанце који још увек задржавају особине те супстанце. 24. 23. становника и обрадиве земље има Осипаоница где се прода највећи део осипаоничке производње бостана и диње како гласи мото осипаоничке Бостанијаде ко је одгајио најтежу и најслађу лубеницу и дињу колико су биле тешке победничка лубеница и диња + или – + + + Саму конструкцију подморнице предвидео је Жил Верн. у роману Двадесет хиљада миља под морем. молекули се удружују у огромне скупове и тако граде тела (која су доступна нашим чулима). 18. (Као што се атоми удружују у молекуле). + или – + + Трајни изазов за алпинисте остаје суровост хипнотичке лепоте прослављеног врха Матерхорн. француски писац. Податак о томе колико домова. свакодневно. Стари назив острва Крит је Крета. 1 Решења у табели: Н Т Т Н Н 148 . 3. Податак из текста Пишемо кредом по табли. 20. отуда и назив за ову писаљку.

8 (5−8).) 28. 2. Осим сликањем. Решења у табели: Т Н Н Т Решења у табели: Н Н Т Т 149 3. 1. Дошло је време ручку. Током боравка у Енглеској. 2. г) Горча Стаменковић 29. Зато га је шпански краљ Филип IV послао у Енглеску са задатком да убедикраља Чарлса I да потпише мировни споразум. 6. будући да је Чарлс потписао документ o споразуму. Мида је био гладан. 30. Тада схвати Мида како је глупа била његова жеља. Краљ Мида је једнога дана шетао кроз свој врт и дивио се цвећу. Узгајивач ружа. а без тога није могао да живи. по потреби се бавио и дипломатским пословима. Успавана лепотица (Редослед навођења није битан. Новогодишње ђаконије 5. 27. ЖИВОТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА 2. пије и воли. Богови су га чули и одлучили да га казне. Питер Паул Рубенс био је познати сликар. који је сликао је за краљеве и краљице широм Европе. она се претварала у злато. Одушевљени Мида дохватио је још један. 1. мислио је он. на којој је нагласио предности мира. 3. 5. Звездан .25. 1. како бих био срећан кад би се све што дотакнем претварало у злато!“. 7. 4. 31. „Ох. 2. Заљубљени Снешко 1. 5. па још један и до подне врт је био пун златног цвећа. 2. 3. Љубљана 3. 16.Почео је горко да плаче и његова најмлађа кћер хтеде да га утеши. 1. 27. 2. Фазони и форе 4. 26. Рубенс је за краља Чарлса насликао слику под именом Мир и рат. 4. Случајно је дохватио један цвет и овај се одмах претворио у злато. 3. Није могао злато да једе. Она обави руке оцу око врата и истог тренутка претвори се у злато. 1. Слика је очигледно била од велике помоћи. Али он још увек није био задовољан. краљ Мида. али кад год је дотакао храну. 21. био је толико богат да му је двор био пун злата.

č. (Hrast i žir) 36. 40. кул. Реченица треба да буде разумљива. lj. nj 35. 37. смoр. Jedan otac ima hiljadu sinova. đ. да има бар 10 речи и да буде у вези са школом или одељењем. лика. супер циркаш фаца 150 . МОМАК 34. МЕТАК. ортака 41. pa svima kupio šešir. Dž. a sebi ne može. Признаје се сваки одговор у коjeм су реченице разумљиве и граматички исправне 39. а) б) 33.32. граматички исправна. 38. кевом. Признаје се сваки одговор у коjeм су реченице разумљиве и граматички исправне. Узео сам од оца/тате фотоапарат и слике/фотографије су успеле одлично/лепо/изврсно. МАЈКА. в) писање молбе за полагање испита 42.

46. четрдесет (и) осам сто двадесет (и) осми петсто (пет стотина) дванаести 50. ко позива на журку. Тамо.43. датум и време одржавања журке. Првог српског устанка. коме се упућује позив. 44. потпис пошиљаоца). коме се обраћа. Ђорђе. 49. потребни лични подаци (разред и одељење или адреса). Тачни су одговори који садрже следеће елементе позивнице: повод за одржавање журке. Прихвата се као тачан одговор текст који садржи основне елементе молбе: ко је подносилац молбе. г) Сви су одустали од игре не знајући где сам се сакрио. Прихвата се одговор у којем ученик поштује форму писма (обраћање примаоцу. Фрушкој гори. датум и место. предмет молбе. место одржавања журке. Студенице 151 . 47. в) Да ли су ти на време дали програм за матурско вече? 48. 45. садржај писма у којем се наводе разлози за учешће у кампу и кратко представљање.

прилепити. (m. Лепосава. сендвиче. потчинити 60. Једна група: лепак.) м (m)/ м. лепљив. 58. Упознао сам чика Милана из Пирота. а омиљено је лековито средство и у званичној медицини. репризиран филм емира кустурице „отац на службеном путу“. б) Не показуј прстом на непознату особу! 57. именице срећа 62. оделити. звучни. 54. Купина сја сунчана врела. који је освојио златну палму на канском фестивалу. придеви заменице глаголи летњи срећан наш тај летовати играти а) поред б) међутим в) иако Маслачак расте на ливадама и травњацима. aвион бојица идеја каиш који мајица 56. лиги в) посетилаца.51. Ту змија кошуљу свлачи. посетиоцима 61. уч. самогласници (вокали). ишчепркати. поред путева и око насеља. налепница Друга група: улепшати. тридесет (30). 65. разљутити. раширити. 55. Хајдучка трава се од давнина користила у народној. 52. безвучни 59. а) вуку. На телевизији је. поводом првомајских празника. који продаје чувене пиротске ћилиме. прелеп Прецртано: лептир. лепота. Речни се плићак зрачи. 53. 63. (g. могу б) честитки. по пустим местима и напуштеним ивама. клепити 152 .) ул. Јечмена жута поља зрела. сугласници (консонанти). сокове и дискове. г (g)/ г. 64. На екскурзију сам понео новац.

66.

67.

а) шумовит, пошумити, шумица, шума, шумски
б) шума

Новосађанин
Панчевац
Пироћанац

68.

младост, реткост, нежност

69.70.

71.

1.
2.
3.
4.
5.

2
1
1
2
3

а) две (2)
б) четири (4)

1. в)
2. а)
3. г)
4. б)

72.

г) Да сте сместа изашли у школско двориште!

73.

74.

1. в)
2. а)
3. б)

1. б)
3. г)
4. д)
5. а)

75.

обали речице, сунчано августовско поподне, довољно добар, размишљајући о томе

76.1. б)
2. г)
3. а)
4. д)
5. в)

77.

г) Брзо су прошле две године.

78.

Рабровици, Бранковину, ваљевском крају, шумарака, река, једне такве реке, дечацима,
воденице, кукурузовине, птица, науци (наукама), поезију

79.

в) Деда је за доручак изнео сира, јаја и свежег хлеба.

80.

б) На снежној падини или на обали мора осећамо чежњу за детињством.

81.

а) читким рукописом
153

82.

б) великим словом
в) новим машинама

завршавам
полагаћу, ћу полагати, полажем
волео бих, волела бих
Почео сам, почела сам, учим
Вежбај

83.

в) Помогао би ти да је знао одговор.

84.

треба

85.

а) Метеоролози очекују да ће се појавити период ниских температура.
б) Вршимо услуге тапацирања намештаја.
в) Немамо довољно финансијских средстава.
г) Поново је дошло до раста цена.

86.

б) На тромесечју изводимо закључке о успеху.

87.

в) Док одрастају, деци је потребно да их одрасли разумеју.

88.

1. б)
2. а)
3. г)
5. в)

89.

г) хомонимија

90.

91.

1. доћи – отићи
2. горе – доле; испод – изнад; близу – далеко

б) Отворићу лево прозорско крило.
в) Добро је постављати себи високе захтеве.

92.

в) Погодио је значење непознате речи.

93.

94.

95.

а) 3.
б) 2.
в) 1.
а) 2.
б) 1.
в) 6.
г) 5.
1. в)
2. г)
3. а)
4. б)

154

96.

2. г)
3. б)
4. а)

а) мишју
б) маковог
в) иглама

97.
98.

1. в)
2. а)
3. г)

99.

в) особа која добровољно и бесплатно обавља неку службу

100. 1. в) градитељ

2. Прихвата се једна од следећих речи: одлика, карактеристика, обележје, особина.

101. в) 2.
102. 1. а) грчког језика


2. а) мушког рода
3. пискови и писци
4. пир

103. 1. в) енглеског језика


2. б) пирјан
3. в) минералошки
4. пингвин

104. Решења у табели:
Т
Т
Н
Т
Н

105. 1.
а) шумадијско-војвођански
г) источнохерцеговачки
2.
а) штокавско (наречје)
б) екавски и (и)јекавски (изговор)

106. 1. б) крајем IX века

2. б) Ћирилови и Методијеви ученици
3. в) Сава Мркаљ

155

107. 1. б)

2. а)
3. г)
4. в)

108. б) Словенски језици припадају индоевропској породици језика.

в) Словачки и словеначки су словенски језици.
г) Екавски и (и)јекавски су различити изговори једног језика.

109. а) шумадијско-војвођански

д) источнохерцеговачки

110. а) користи се седам падежа

г) заступљена су четири акцента

111. русински, мађарски, ромски
112. в) бугарски

ђ) македонски

113. румунски
114. 1. в)

2. а)
3. г)
5. б)

115. б) Симо Матавуљ
116. Решења у табели:

Т
Н
Н
Т

117. г) Сима Пандуровић
118.

Одлика усменог стваралаштва
Дела стварају обдарени непознати појединци.
Дела нису подложна промени, преносе се увек у истом облику.
У делима се користе стални епитети, устаљени почеци и завршеци.

119. 2.
120. 1. народна књижевност


2. ауторска књижевност
3. ауторска књижевност
4. народна књижевност
156

+ или −
+
+

121. На облаку златном свети Сава седи,

Па на стару своју отаџбину гледи,
Ал’ никако нема да освану дани
Од Господа Бога њему обећани.

122. б) епском књижевном роду
123. Књижевни род: драма/драмски
124. 1. драма

2. епика
3. лирика

125. епика, лирика, драма / епици, лирици, драми
126. Саву, Млаву и Мораву


Прелазећи ја,
Тебе сам се зажелео
И лакога сна.

127. б) десетерац
128. б) парна и обгрљена рима
129. в) римовани осмерац
130. дијалог; нарација; дескрипција
131. а) нарација

б) дескрипција

132. − Куда се то дева род с наше јабуке?

− Ја ћу ноћaс чувати јабуку, да видим ко је бере.

133. 1. нарација (приповедање)

2. дескрипција (описивање)
3. дескрипција (описивање) и монолог

134. заурла, шкрипи, жуборећ’ (признају се два или три одговора)
135. поток тече као чиста срма
136. И злослутним гракћу гласом
137. Прихвата се одговор у којем су подвучена три од следећих епитета:

Свуда наоколо, по ивицама пропланка, расле су велике печурке, одозго сјајне и мрке као
хлебови. […] виде се како сврдлају однекуд из дубине, попут неке чудне глисте, затим
како се надима слој трулог лишћа. Онда се испод земље помаља мрка глатка капа, као
тесто које се румени и надолази.

138. на драгу (на жену; на вољено биће; на девојку у коју је заљубљен)
157

139. в) неизрецивост туге због растанка вољених особа
140. в) чин замонашења
141. природа

љубав

нежност

142. б)
143. в) реклама
144. 1. техничко приповедање

2. технички опис

145. Труба је лимени дувачки инструмент са уском, највећим делом цилиндричном шупљином
и вибрирајућим усним делом.

146. научног
147. б) наглашеном сликовитошћу коју стварају употребљене стилске фигуре
148. г) представио породичне претке
149. 1. научним

2. научним
3. новинарским (публицистичким)

150. в) какав се човек назива медведом
151. Решења у табели:

Н
Т
Т
Н

152. Решења у табели:

Т
Т
Н
Н

153. Решења у табели:

Н
Т
Н

154. б) уздржан је
155. (Тек доцније се показало да су у праву они који су тврдили да је прерада Доментијановог

дела), али прерада у којој не само да „камен на камену није остао“ него се оно по својим
књижевним квалитетима може сматрати као потпуно оригинално дело.

158

али праведан фудбалски судија. б) Иако сам се заљубила. где. Вест садржи одговоре на питања: ко. 158. 159. Путујући по земљи. када. а) бр. сви укућани окупише се око трпезе. наставник у пензији. ток догађаја и закључак. 159 . 167. Романике. Готике и Ренесансе 164. 165. већ у сали ОШ „Жарко Зрењанин“(. нисам престала да учим. (на пример) 169. (број) в) нпр. РС гимн.156. како (зашто). Кад дође време вечере. гђа и сл. 2. узеће ме у први тим. Решења у табели: Н Т Н Т 168. Прихватају се као тачни они одговори који садрже пет наведених елемената вести. 166. в) Напорно сам тренирао. Признају се два од следећих могућих одговора: назовиуметници намажу (неколико) мрља (боје) (целу) ствар разбеснела гнев 157. Задужбина. 160. Чешког. не одобрава. позван је на премијеру представе „Госпођа министарка“. а) Он ја строг.) у Новом Саду. Премијера се не одржава у позоришту. проблеми нестају. Признаје се решење које садржи потребне информације. Јован Петровић. 161. критикује. 163. 1. Признаје се одговор у коме се наводи да се аутор текста подсмева (да омаловажава. а) писани б) говорни в) говорни 162. или се иронично односи према) описаном понашању на свадби. шта. Капетан-мишино. свети Сава сврати у једну кућу да преноћи. в) Кад осетим да ми је неко подршка. све постаје лакше.

174. Славчин шминци унешен предчас 182. м а н д а р и н а. ЛОВАЦ – УЛОВЉЕН. одшетати 172. г) 4. говорасмо. помоћи. одстранити. а) једанпут б) један пут 173. неће ти бити занимљив. праволинијски брзо 160 банана . безначајан в) задаци 183. додуше. 1. ПИСАТИ – ПРЕПИСИВАТИ ДОДАТИ – ДОДАВАТИ ОСМЕХ – СМЕШИТИ СЕ 177. ПРИЗНАТИ – ПРИЗНАЊЕ. 1. супротставити. б) акценти не могу стајати на последњем слогу вишесложних речи в) на једносложним речима могу стајати само силазни акценти д) ненаглашене дужине се јављају само иза наглашених слогова 178. даном – инструментал.) 176. „Не тужакајте се!“. (− Не тужакајте се! − рекла нам је разредна. ш љ и в а. п о м о р а н џ а. КОРАК – КОРАЧАТИ. в) 2. истреси уласка 184. а) савесна. а) штавише б) шта више 3. 175. детињства – генитив 186. 180. већ гледао тај филм. б) ни по чему 171. г) Ти си. рекла нам је разредна.170. б) 5. подсетити. ј а б у к а. а) на памет б) напамет 2. часна б) руски. а) авантура – авантуризам б) градити – грађен г) матура – матурски ђ) учити – учионица в) васпитати – васпитавати д) музика – музикално 179. претпоставка. радосна. г) Пас је стајао преда мном и чекао да му бацим лопту. а) 181. пливамо 185.

сметња 189. б) намерна реченица 193. вишегодишња биљка именичка придевска прилошка глаголска + + + + 196. а) 2. ватрене лопте пречника два центиметра 197. трагач. 1. 198. г) 6. в) 201. воћњак 192. боровина. 1. у магијску моћ црвеног ускршњег јајета 200. Супротни однос јавља се у комуникативним реченицама обележеним бројевима 1 и 3. Саставни однос јавља се у комуникативној реченици обележеној бројем 2. а) Изгубивши појам о времену. а) 5. све особине лоптастих муња. а) грицкати семенке б) склонивши се у хлад в) одмахујући главом 195. Синтагме берући трешње врло високо веома важну зељаста. стари мост са каменим луком 2. а) 3. 1. закаснио је на час. 194. штуцање. в) 3. б) 4. један научник из САД. свитаца овог инсекта 202. под кровом виси стари венац ђурђевског цвећа. врло тешко. раноранилац 191. старим новинама.187. 199. б) 2. ниједна постојећа теорија. престати 190. а окна на прозорима излепљена су пожутелим. даље 188. б) 2. из кошнице у кошницу његовог стомака 161 . 1. Врата крчме су ишарана именима. непријатан.

1. (се) косило 2. се стане – приповедачки нестаје – квалификативни чувам – (презент) за будућност бере – квалификативни легне – приповедачки 2. 210. б) Марко је упознао многе суседне земље путујући. в) Мама је Милану закрпила колена на фармеркама. в) Београд слави важне успехе наших спортиста. в) Првог светског рата 220. г) присвојно 204. се обезбеди 206. 209. г) прост. Почетак буне против дахија (народна песма) − Први српски устанак Деобе Добрице Ћосића. б) објавити 212. Смрт мајке Југовића (народна песма). в) Кад једем пудинг. сличан 218. 1. б) прошли тренутак 205. није ми довољна једна чинијица. 207. Цар Лазар и царица Милица (народна песма) − Косовски бој Мемоари Проте Матеје Ненадовића. б) налик. Дневник Ане Франк − Други светски рат 219. 208. г) сирова 216. в) приказује туђе заслуге као своје 211. в) сумњичаво 214. примитиван 215. Бој на Мишару 162 . в) осетљивост 213. в) градски 217.203.

225. загонеткама. неочекивани преокрет. 1. брзалице. дневнику (дневник) 231.221. садржи лирске. 226. г) аутобиографије 230. в) лирско-епске песме 228. пословице. в) 3. а) 223. а) мемоари б) дневник в) биографија 163 . б) 2. питалицама загонетке. брзалицама. нагли. Бранко Ћопић Покондирена тиква. Наслов дела и име писца Књижевни род Поход на Мјесец. Ученик наводи једну од следећих одлика: трагичан крај у песми. тематика је из породичног живота. Име писца Наслов дела Назив врсте Милош Црњански Ламент над Београдом поема Лаза Лазаревић Све ће то народ позлатити приповетка Коста Трифковић Избирачица комедија Сима Пандуровић Бисерне очи љубавна песма 224. питалице / пословицама. Јован Стерија Поповић епика драма Небо. Стеван Раичковић лирика Књижевна врста приповетка комедија мисаона (рефлексивна) песма 222. епске и драмске елементе. б) трагичан завршетак 227. путопису (путопис) 229.

5. 1. Или: (Позлаћене) куће (од камена) које се (скоро) милују. 236. прохладни.. б) 4. док га Кањош. окрену сунцу у очи. брзо бисте јој дно видјели.. дијалог. дескрипција (описивање). 2 238. 1. (али) прохладне ноћи Или: дани. „Куда ће овај оволики свет? Шта је сад опет? . то би благо брзо нестало. 3. 1. 2. обигравајући.232. он им каже: мудар „Да се из ове скриње диже. (Били су) врели летњи дани.“ Изашао је на мегдан са дивом Фурланом. ноћи. г) хипербола 237. 3. Или: (Позлаћене) куће (од камена) које се гледају. Или: врели. б) заљубљеност 241. г) 234. а њему што драго!“ 164 . 235. 4. а) 5. храбар „Могло ми је бити да сједим дома као господин.“ 240. окренуо је дива Фурлана према Сунцу: лукав „Фурлан вјешто одбија махове. па да за себе радим. а не меће. Сигурно депутација каква?“ 244. „Што бих ја и за овога ленивца радио? Боље да се оделим. Особина Поступак У двобоју. нарација (приповедање) 242.“ Када му Млеци понуде благо као награду. монолог. (Позлаћене) куће (од камена) које се гледају и (скоро) милују. 4. в) унутрашњи монолог 243. 5 239. путопис(у) биографија(и) аутобиографија(и) 233.

детињство 254. Медитеран. Текст 1. а) препричавање б) анализирање в) препричавање г) анализирање 246. препричавање 3.245. Хари Потер. анализирање 4. 1. анализирање 2. Херцеговина. 255. 249. или строги отац. 251. Прихватају се два од могућих одговора: атмосфера. ИЛИ Зато што се у првом тексту нигде не помиње да су по романима о Харију Потеру снимљени филмови. в) Аутор Б исказује више забринутости од аутора А. 256. препричавање 247. Том Сојер и друга“. загађивање или загађивач (атмосфере). битно је да смисао остане исти. 1. а не са филмовима. ИЛИ Зато што се у првом тексту наводи да се деца „тако упознају са јунацима из књижевних дела као што су Хајдук у Београду. а) џ. НЕ Образложење: Зато што се у првом тексту говори о описмењавању деце и њиховом упознавању са књижевним делима. Напомена: Одговор може бити исказан и на другачији начин. Он је комичан тип који се обично назива senex iratus.) 253. (Редослед навођења није важан. дечаку магичних моћи млади чаробњак 2. Решења у табели: ДА НЕ НЕ 252. препричава 248. Аустралија. 250. ч б) ф 165 . 1.

као и сви моји другови. правопис 2. добар човек. 1. 1. г) 259. у 17. Решења у табели: Т Т Н Т 263. По мом мишљењу. Очекивала сам га. Ти ћеш. а) 267. међутим. Весео и занесен. 3. 265. Решења у табели: 262. оправдати моје поверење. србије 4. а) Андреј је један паметни 15-годишњак. добричин. 2. б) 2. б) Неки домаћин. д) Тај интервју сам прочитао у НИН-у. а) Не размишља о победи на турниру. г) 260. г) Недавно смо учили о турско-аустријском рату. 268. 1. већ о томе како да се што боље припреми. с мојом сестром никада не може бити досадно. а он се.25 3. 4. није појавио. лепо прими путника намерника.257. у то сам сасвим сигурна. матице. увек добродошао. народне. 1. 5. фотосинтеза електротехничар полукруг 266. београду 3. а) Једном речју. 60% 258. стари и млади се понекад добро разумеју. Марко је стајао испред нове продавнице играчака. Н Т Н Т 261. филолошком. Он је. у суботу 2. 166 . атељеа 264.

једначење сугласника по месту изговора (творбе/артикулације) в) тврђи. – На нас не пазе. Реч из реченице кулом птице беле пахуљице Кратак акценат Дуг акценат + + Силазни акценат Узлазни акценат + + + + 167 + + . Л А | С Т А А | У | Т О Т Р А М | В А Ј Ц В Р | Ч А К Љ У Д | С К И Р А | Д О С Т б) губљење сугласника (упрошћавање сугласничких група) в) једначење сугласника по месту изговора (творбе/артикулације) г) сажимање самогласника 272. Ш. дао ми је неколико часова из мачевања. 270. Дуго нисмо успевали да закачимо један другог. а) палатализација 275. Ш. Швабрин закуца на мој прозорчић. Решења у табели: Т Н Н Т 277. узмем мач и изиђем. – Зашто да одуговлачимо? – рекне ми Швабрин.269. Најзад. приметивши да Швабрину понестаје снаге. Швабрин није очекивао да ће наћи у мени тако опасног противника. који су ми сада добро дошли. али сам ја био снажнији и храбрији и господин Бопре. док сам писао елегију и грицкао перо у очекивању риме. а) печем. зауставимо се крај саме реке и исучемо мачеве. Пошто смо се спустили по стрмој стази. Сутрадан. жестоко навалим и сатерам га скоро у реку. Тамо нам нико неће сметати. ПРЕ | О | РА | ВА | ТИ А | УГ | МЕН | ТА | ТИВ ПРЕ | ТР | ЧА | ВА | ТИ ПИ | О | НИР | СКИ БА | НАТ | СКИ 271. палатализација б) стамбени. Швабрин је био искуснији од мене. јотовање б) сибиларизација в) јотовање г) прелазак/промена л у о 274. Оставим перо. Сићи ћемо до реке. а) сибиларизација Р А | М Е | Н А ПРИ|ПО|ВЕТ|КА 273. Ш једначење сугласника по звучности једначење сугласника по месту изговора (творбе/артикулације) 276. који је некада био војник. Ш. Упутимо се без речи.

прилошка (синтагма) 288. глаголска (синтагма) 3. 289. 1. шумарке 4.278. шуме 279. изрична (реченица) 2. 1. временска (реченица) 4. именичка 281. условна (реченица) 3. а) узрочна б) условна в) допусна 282. намерна (реченица) 2. 1. последична (реченица) 286. а) прст б) тело в) уста 280. плашећи се казне. намерна (реченица) 284. в) Патуљак испрва није хтео да иде у крађу. 1. 1. намерна (реченица) 4. синтагма глаголска (синтагма) 283. 1)генитив време/временско/времена/темпорално 2) инструментал место/месно/места 3) локатив начин/начинско/начина 168 . а) глаголска (синтагма) б) прилошка (синтагма) в) придевска (синтагма) г) именичка (синтагма) 287. односна (реченица) 3. допусна (реченица) 285. тамне 3. временска (реченица) 2. именичка (синтагма) 2. изрична (реченица) 3. савана или Савана 2.

290. путопис 305. 291. 1. Ропство Јанковић Стојана („Ропство Јанковић Стојана“) 303. Старина Новак и кнез Богосав („Старина Новак и кнез Богосав“) 4.П. Горски вијенац („Горски вијенац“) Петар Петровић Његош (П. очигледно 295. в) потомак старог. 299. б) Срећем се са другом сваког јутра на станици и заједно идемо до школе. в) народну музику 292. ефикасног 298. Поп Ћира и поп Спира („Поп Ћира и поп Спира“) Стеван Сремац 301. драма 2. 1. лирика 169 . Његош) Пилипенда („Пилипенда“) Симо Матавуљ 2. г) уједињавање 294. Живот и прикљученија („Живот и прикљученија“) 304. Признају се одговори у којима се наводи да је постигао велики успех. Покондирена тиква („Покондирена тиква“) драми (драма) комедији (комедија) Фема 300. доброг рода 293. а) Писма из Италије („Писма из Италије“) б) Љубомир Ненадовић в) путопис 2. а) Све ће то народ позлатити („Све ће то народ позлатити“) б) Лаза Лазаревић в) (психолошка) приповетка 306. 1. Мали Радојица („Мали Радојица“) 3. токсична 296. г) дуготрајан 297. Смрт војводе Пријезде („Смрт војводе Пријезде“) 302. а) јасно.

присуство јунака (који има оружје и коња). в) окрутност 320. тeрцет (терцина) 170 . метафора 319. в) метафоричност 309.307. 311. 4. 317. б) заборава 321. катрен 323. а лирски субјект је девојчица која разговара са мајком. а) Наслов дела: Светли гробови („Светли гробови“) б) Књижевни род: лирика в) Књижевна врста: мисаона (рефлексивна) песма 2. а) Наслов дела: Бој на Мишару („Бој на Мишару“) б) Књижевни род: епика в) Књижевна врста: епска песма 308. 316. Признају се две од наведених стилских фигура: ономатопеја. цар Срба (Грка и Арбанаса). јер до неке границе кит не може да спази своје противнике који му се примичу. Мирослав Антић је аутор који је наведен. метафора. б) Марија 313. цар (Душан) 315. 1) рече му монах 2) Јан за тренутак ућута. Решења у табели: ДА НЕ ДА ДА 310. словенска антитеза 318. персонификација. а) опишу како је благо пролећно сунце својим светлосним шарама украсило многе баште 322. алитерација. 1. ДА. Признају се два од понуђених одговора: набрајање догађаја. зато што су му очи по страни. (епски/јуначки) десетерац 312. метонимија. 314. То се догађа доста често. стални епитет.

324. Прихвата се одговор који указује на друго мишљење као потпуније. Наводе се прва два

стиха из треће строфе из којих је јасно да су описи природе и расположење лирског
субјекта усаглашени или се позива на њих.

325. Прихватају се један или други одговор уз образложење које је засновано на песми.

ДА. Указује се на то да је младић сакупио многе девојкe и девојку која му се допада како
би у колу, кад су сви опуштенији, сазнао да ли му она узвраћа осећања.

НЕ. Указује се на то да је младић оклевао и чекао „три године дана“ (веома дуго) да би
сазнао шта она осећа.

326. Прихватљива су оба одговора уз одговарајуће образложење.

На пример: ДА. Наведен је аргумент да је аутор описао шта му се све дешавало у животу,
шта је све прошао у животу: рат и мир, изобиље и сиромаштво.Тако је његов живот
доказ о променљивости судбине.

На пример: НЕ. Наведен је аргумент да аутор говори о променљивости судбине, али само
своје. Уверљив је, али не може се само на основу његовог личног искуства закључити да
је судбина увек тако променљива. Његов живот је био такав, али то не значи да је то за
све људе исто правило.

327. Прихватају се одговори у којима је заокружено ДА или НЕ и у којима су наведени
(дословно или својим речима) један или више од следећих детаља:

ДА. Мачке су у одломку назване мешинама скупе гранулиране хране, чиме приповедач
сагледава њихову дебљину; приповедач каже да су мачке ружне јер им је стомак
оклембешен, па чак не могу да буду ни украсни предмети. Поред тога, приповедач каже да
се мачке вуку, чиме указује на њихову лењост, односно на лењост чланова ове породице.
На основу тога, можемо стећи утисак о изгледу, понашању и богатству породице у којој
живе мачке.

НЕ. Мачке су описане сликовито, али не знамо у каквом је односу лик који приповеда са
осталим члановима породице, као ни какви су међусобни односи чланова породице, јер
није представљен ни међусобни однос мачака.

328. Решења у табелиТ
Н
Т
Т

329. в) на уметничко дело из манастира
330. а) значај породице за Анђелију
331. б) број стране на којој се говори о том појму
332. а) у индексу
333. б) библиографије
334. 1. индекс

2. речник појмова
3. садржај

171

335. Читава је прича испричана с дивном једноставношћу и јасноћом.
336. 1.чињеница

2. коментар
3. коментар
4. коментар

337. Прихвата се као тачан одговор део реченице или цела реченица:

тај податак као да никога не занима или: Иако Атлас угрожених језика Унеска показује
да је 229 језика тренутно пред изумирањем, тај податак као да никога не занима.

338. Српска салатара!
339. Као тачан одговор признају се аргументи наведени у тексту: избио је херцеговачки

устанак, Србија се припремала за рат, иако су се европске силе противиле и због тога
Србија није добила зајам који је требало да служи као златна подлога, или Србија није
добила зајам.

340. в) Докинс је одбацио наведену

тврдњу

341. Прихватити одговоре који, на различите начине, указују на следеће аргументе:

1. Истраживања показују да је више насилничког понашања код оних који гледају насиље
него код оних који гледају филмове без насиља или уопште не гледају филмове.

2. Насилне садржаје гледа много људи, а насилни су само неки од њих.

342. Прихватљиви су одговори (написани својим речима или директно наведени из текста)
који указују на то да се са алом може борити, али да се ала не може сасвим уништити.

343. а) глаголски прилог прошли

б) перфекат

344. међутим – међутим – РЕЧЦА

много – много – ПРИЛОГ
на – на – ПРЕДЛОГ
које – који – ЗАМЕНИЦА
ми – ја – ЗАМЕНИЦА
навукли – навући – ГЛАГОЛ
старијега – стар – ПРИДЕВ
брата – брат – ИМЕНИЦА
али – али – ВЕЗНИК

172

345.

по томе да ли
подразумевају
вршиоца радње
Глаголи

по прелазности
по виду

346.
подврста
род
број
падеж

лични

умити се, ходати, подићи, ући

безлични
прелазни
непрелазни
повратни
свршени
несвршени

смркавати се
подићи
ходати, ући
умити се, смркавати се
умити се, подићи, ући
смркавати се, ходати

те
придевска/показна
женски
множина
акузатив

својих
придевска/присвојна
женски
множина
генитив

је
именичка/лична
женски
једнина
акузатив

347. б) без искрених осећања
348. Свежи су се кртичњаци црвенели као красте.
349. Прихватају се одговори под б) и в).

Образложење за одговор под б): Одломак указује на то да је он занесен Зорином лепотом
− наводи се снажан утисак који на њега остављају њене очи и глас.

Образложење за одговор под в): Одломак указује на то да је он разредни песник, да
се бави писањем; пореди себе са расцвркутаном шевом која је обично симбол умилне
песме.

350. Прихватају се одговори у којима се указује на то да се одрасли кају због своје неспремности
да упознају у потпуности младе и да уживају у њиховом одрастању.

173

.

CJ. главно од споредног повезује информације и идеје изнете у тексту. основни текст.3. граматички исправну реченицу свој језик прилагођава медијуму изражавања (говору. уочава јасно исказане односе (временски след.3. лексика.1.1. CJ.1.4. прилици и сл. зна и користи оба писма (ћирилицу и латиницу) саставља разумљиву. препознаје синтаксичке јединице (реч.3.1.1.1. дескрипција (описивање). народни и књижевни језик CJ. препознаје и употребљава одговарајуће језичке варијетете (формални или неформални) влада основним жанровима писане комуникације: саставља писмо.2.2.1. зна основне граматичке категорије променљивих речи.2. разликује основне врсте независних реченица (обавештајне.2. правилно употребљава падеже у реченици и синтагми CJ.1.1. зна особине и врсте гласова. поговор). разликује просте речи од твореница. препознаје корен речи.3. предговор.1.1.6. CJ.1.) и извoди закључак заснован на једноставнијем тексту чита једноставне нелинеарне елементе текста: легенде. предикатску реченицу и комуникативну реченицу) CJ. поглавље.7.1. фуснота.1.8. узрок – последица и сл. садржај..2.6.5. пропаганда препознаје различите функционалне стилове на једноставним примерима разликује основне делове текста и књиге (наслов.3. гради реч према задатом значењу на основу постојећих творбених модела CJ. CJ. уме да одреди сврху текста: експозиција (излагање). пасус.5. примењује књижевнојезичку норму у вези с облицима речи CJ.8. CJ.1.3. попуњава различите обрасце и формуларе с којима се сусреће у школи и свакодневном животу примењује правописну норму (из сваке правописне области) у једноставним примерима Граматика. CJ.6. упитне.3. препознаје цитат. поднаслов.3. аргументација. CJ. заповедне) CJ.4. средство – циљ. служи се садржајем да би пронашао одређени део текста проналази и издваја основне информације из текста према датим критеријумима рaзликује у тексту битно од небитног.2.1.1.1.7. CJ. нарација (приповедање).1. синтагму. разликује уметнички и неуметнички текст. CJ.3.2.1.1. препознаје врсте речи. дијаграме и графиконе Писано изражавање CJ. табеле. CJ.8.1.1.1.1.10. наднаслов.1.5.1. односно писању).1. теми. дели реч на слогове у једноставнијим примерима. правилно употребљава глаголске облике (осим имперфекта) 175 .Листа образовних стандарда који се испитују задацима на завршном испиту ОСНОВНИ НИВО Ученик/ученица на oсновном нивоу: Вештина читања и разумевање прочитаног CJ. одређује реченичне и синтагматске чланове у типичним (школским) примерима CJ.1.9. примењује књижевнојезичку норму у вези са гласовним променама CJ.

1. CJ.3.13.18.) CJ.1. зна основне податке о развоју књижевног језика код Срба (од почетака до данас) CJ.4. школи и сл.. препознаје различита значења вишезначних речи које се употребљавају у контексту свакодневне комуникације (у кући.1.1.1.) CJ.5. антонимију. лик.15. осмерац и десетерац) препознаје различите облике казивања у књижевноуметничком тексту: нарација. приручницима и енциклопедијама CJ.4.11. ономатопеја) уочава битне елементе књижевноуметничког текста: мотив.).1.1.12.1.14. време и место радње. епику и драму препознаје врсте стиха (римовани и неримовани. хомонимију.4.6. текстовима из лектире и сл. као и оних који се често јављају у школским текстовима (у уџбеницима. одређује значења непознатих речи и израза на основу њиховог састава и/или контекста у коме су употребљени (једноставни случајеви) CJ.1. основне лексичке односе: синонимију. повезује наслове прочитаних књижевних дела (предвиђених програмима од V до VIII разреда) са именима аутора тих дела разликује типове књижевног стваралаштва (усмена и ауторска књижевност) разликује основне књижевне родове: лирику.1.1.4. 176 . дијалог и монолог препознаје постојање стилских фигура у књижевноуметничком тексту (епитет.16.3.3.1. фабулу. метафору као лексички механизам CJ.1.4. CJ. CJ.1.3.2. разликује појмове књижевног и народног језика.3.19. зна значења речи и фразеологизама који се употребљавају у контексту свакодневне комуникације (у кући. служи се речницима.7.1.3.3.4. CJ. препознаје бирократски језик као непожељан начин изражавања CJ.1.1. дескрипција. познаје основне лексичке појаве: једнозначност и вишезначност речи.3.4. тему.4.. CJ. CJ. зна основне податке о језицима националних мањина Књижевност CJ.3. зна основне податке о пореклу и дијалекатској разуђености српског језика CJ. поређење.CJ. школи и сл.17.3.

препознаје главна значења падежа у синтагми и реченици CJ.4.2. објективност од пристрасности и пропаганде на једноставним примерима препознаје став аутора неуметничког текста и разликује га од другачијих ставова изнетих у таквом тексту Писано изражавање CJ.5. расправа. познаје основне начине грађења речи (извођење. препознаје подврсте речи.).2.3. појмовник и библиографију и уме њима да се користи проналази. реклама) препознаје и издваја језичка средства карактеристична за различите функционалне стилове разликује све делове текста и књиге. издваја и упоређује информације из два краћа текста или више њих (према датим критеријумима) разликује чињеницу од коментара.2.7. CJ. CJ.2.2.2. техничко приповедање. уме да одреди облик променљиве речи CJ.1.3.1.3.5. лексика.3.6.2.2.3. CJ.3. одређује значења непознатих речи и израза на основу њиховог састава и/или контекста у коме су употребљени (сложенији примери) 177 .2.2.3.1. препознаје главна значења и функције глаголских облика CJ. реферат и извештај зна основне особине говорног и писаног језика зна правописну норму и примењује је у већини случајева Граматика.3.10. зна основна правила акценатске норме препознаје гласовне промене познаје врсте речи.1.2. познаје врсте неуметничких текстова (излагање.3. CJ.2. текстовима из лектире и сл.11.2.1. одређује место акцента у речи.2. одређује реченичне и синтагматске чланове у сложенијим примерима CJ. CJ.3. зна значења речи и фразеологизама који се јављају у школским текстовима (у уџбеницима.2.2.2. CJ. и правилно их употребљава CJ.7.5. независних и зависних предикатских реченица) CJ.9.2.4.2.2.2.8. CJ. саставља вест.3. претварање) CJ.2. као и литерарним и медијским текстовима намењеним младима. препознаје подврсте синтаксичких јединица (врсте синтагми.3.1.2. технички опис. познаје метонимију као лексички механизам CJ.2. CJ. укључујући индекс. комбинована творба.6.1. слагање.2.2.3.4.СРЕДЊИ НИВО Ученик/ученица на средњем нивоу: Вештина читања и разумевање прочитаног CJ. CJ. народни и књижевни језик CJ.

CJ.4.4. поему) разликује књижевнонаучне врсте: биографију.2. CJ. CJ. метафора. монолог/унутрашњи монолог. дневник и путопис и научно-популарне текстове препознаје и разликује одређене (тражене) стилске фигуре у књижевноуметничком тексту (персонификација.Књижевност CJ.2.2.4.1.5.2. форму. социолошке. CJ. дијалог уочава разлику између препричавања и анализе дела 178 . етичке) и њихову међусобну повезаност разликује облике казивања у књижевноуметничком тексту: приповедање. ликова. повезује дело из обавезне лектире са временом у којем је настало и са временом које се узима за оквир приповедања повезује наслов дела из обавезне лектире и род.8.2. CJ. карактеристичних ситуација разликује лирско-епске врсте (баладу.6. хипербола.2. карактеристике лика (психолошке.2. идеје.4.4.7. врсту и лик из дела. описивање.2. аутобиографију. препознаје род и врсту књижевноуметничког дела на основу одломака. контраст) одређује мотиве.3.4.4.4. градација. CJ.4. CJ. композицију.2.

8. табеле.4.4. CJ. независних и зависних предикатских реченица) познаје главна значења падежа и главна значења глаголских облика (уме да их објасни и зна терминологију у вези с њима) уме да одреди значења непознатих речи и израза на основу њиховог састава. CJ. CJ. CJ.1.2.4.3.3. CJ. ликова карактеристичних тема и мотива издваја основне одлике књижевних родова и врста у конкретном тексту разликује аутора дела од лирског субјекта и приповедача у делу проналази и именује стилске фигуре.7.1.2. зна и доследно примењује правописну норму Граматика.6.3.4.3. дели реч на слогове у сложенијим случајевима познаје гласовне промене (уме да их препозна.3. дијаграме и графиконе Писано изражавање CJ.3.3.2.3.4.3.3.3.4.3.3.3.2.4.3.3. род и врсту на основу одломака. CJ. наводи наслов дела.5.3.3. народни и књижевни језик CJ.3. CJ. проналази.3.3. CJ.7. изводи закључке засноване на сложенијем тексту чита и тумачи сложеније нелинеарне елементе текста: вишеструке легенде.3. CJ.4. CJ. лексика.8. CJ.3.4. CJ.4. CJ.1.1.3. CJ.3. и правилно их употребљава Књижевност CJ. намењеним младима.3. издваја и упоређује информације из два дужa текстa сложеније структуре или више њих (према датим критеријумима) издваја кључне речи и резимира текст издваја из текста аргументе у прилог некој тези (ставу) или аргументе против ње.1.НАПРЕДНИ НИВО Ученик/ученица на напредном нивоу: Вештина читања и разумевање прочитаног CJ. CJ.3. контекста у коме су употребљени.3.6.3. CJ. одређује функцију стилских фигура у тексту одређује и именује врсту стиха и строфе тумачи различите елементе књижевноуметничког дела позивајући се на само дело изражава свој став о конкретном делу и аргументовано га образлаже повезује књижевноуметничке текстове с другим текстовима који се обрађују у настави 179 . користи терминологију у вези са врстама и подврстама речи и њиховим граматичким категоријама познаје и именује подврсте синтаксичких јединица (врсте синтагми. аутора.5.1.3. или на основу њиховог порекла зна значења речи и фразеологизама у научнопопуларним текстовима.3.5.4. CJ.3. објасни и именује) зна и у свом говору примењује акценатску норму познаје подврсте речи.1.

једнотомни Речник српскога језика Матице српске. 180 .Шта смо користили у изради задатака за збирку За израду задатака користили смо уџбенике за основну школу које је одобрило Министарство просвете. Правопис српскога језика Матице српске. збирке народних умотворина. користили смо текстове из енциклопедија. Поред наведених књига и текстова. као и у облику прилагођеном и прерађеном за ову намену. у изворном облику. са интернета и из других извора. Нолитов Речник књижевнотеоријских појмова. текстове различитих аутора из разних извора. часописа.

БЕЛЕШКЕ .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

rs www. 11000 Београд Телeфон: 011/ 206 70 00 Факс: 011/ 206 70 09 E-mail: office@ceo.edu.rs Дизајн Мирослав Јовановић Прелом Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања .Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Фабрисова 10.ceo.gov.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful