LAPORAN POST MORTEM PEPERIKSAAN SPM 2012 SMK. PAKA, 23100 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU.

Analisis Murid Mengikut Kelas Mata Pelajaran : MPED
Calon Dafta r Calo n ambi l A + Bil Lulus Peratus Lulus

BIL

KELAS

A

A-

B+

B

C+

C
3

D
2

E

G
7

GPK

Guru MTP Siti Mardhiah binti Mohmad Nasir

1.

5MV

17

17

1

4

10

58.82

7,59

JUMLAH

17

17

1
5.88

3
17.6 5

2
11.7 6

4 23.5 3

7
41.1 8

10
58.82

PERATUS

Data diperoleh dari Sistem e-pantau KELEMAHAN DAN KEKUATAN SOALAN/ GURU/PROGRAM/ MATA PELAJARAN(berasaskan analisis item) Kelemahan 1. Tenaga pengajar yang kurang berkemahiran dan berpengalaman 2. Tenaga pengajar tidak mencukupi 3. Pelajar kurang berminat untuk mengumpul evidens 4. Pelajar terdiri daripada pelajar yang lemah dan tidak Kekuatan 1. Pelajar tingkatan 5 berjaya menghabiskan projek yang diberikan untuk mencapai kompetensi bagi tingkatan 4 sepanjang tahun lepas. 2. Guru dapat menguasai segala modul yang diberikan. 3. Modul MPED yang diberikan mencukupi.

Murid diberi penekanan tentang teknik menjawab soalan terutama Bahagian B dan C yang mudah untuk mendapatkan markah. 5. 3. 5. Strategi Peningkatan : 1.bermotivasi untuk belajar. . 6. Sumber buku rujukan terhad. Penggunaan Modul MPED secara keseluruhan. 7. 4. Guru-guru akan sentiasa memotivasikan pelajarnya agar lulus. Silibus yang ada dalam modul tidak bersesuaian dengan soalan SPM(MPED). Soalan TOV. Program Kelas Tambahan akan dijalankan. 2. Bengkel Teknik Menjawab Soalan akan diadakan pada Julai. OTI dan SPM PERCUBAAN yang diberikan hanya dibuat oleh panatia MPED dan tidak secara berpusat.

Program Yang Telah/Akan Dilaksanakan 1. BIL 1. Program Pengayaan (Murid Sederhana) Program / Aktiviti Program Kelas Tambahan Objektif/Matlamat 1. Program Pengukuhan (Murid Cemerlang) BIL Program / Aktiviti Objektif/Matlamat Tarikh Kos Tindakan Sila tambah ruang jika tidak mencukupi 2. BIL Program Pemulihan (Murid Lemah/Galus/Berpotensi) Program / Aktiviti Objektif/Matlamat Tarikh Kos Tindakan . Pelajar dapat mengetahui skop soalan yang keluar dalam peperiksaaan SPM sebenar. Tarikh Kos Tindakan Sila tambah ruang jika tidak mencukupi 3.

...............1........... 2.... Bengkel menjawab soalan MPED 1.. ( Tarikh : ) ..... Pelajar dapat mengetahui kaedah menjawab soalan yang diberikan.... ....... Sila tambah ruang jika tidak mencukupi Disediakan oleh.. Pelajar dapat mengenalpasti soalan yang ditarget keluar......