You are on page 1of 7

Format laporan latihan industri politeknik

Dah lama x tulis blog sumegare-gare sibuk wat report poli huhuhu...ari ni aku sje je nak bg panduan skit wat format laporn..lps ni x yah la nak carik dalam lmn web poli lak..nak kongsi la gak kat adik2 yang bakal amk LI ni (ceh adik2) kih3..ok chek it out ;) FORMAT LAPORAN LATIHAN INDUSTRI 1.1 PENGENALAN Format Laporan Latihan Industri ini adalah bertujuan untuk memberikan panduan lengkap dan tersusun mengenai semua aspek penyediaan laporan Latihan Industri. Sesungguhnya dengan terhasilnya buku panduan ini diharapkan dapat membantu pelajar± pelajar untuk menyediakan laporan mengikut format yang dikehendaki di samping mengurangkan kekeliruan berhubung kandungan laporan tersebut. Adalah diharapkan dengan adanya buku panduan ini, pelajar±pelajar akan dapat menghasilkan sebuah laporan yang berkualiti. ³SELAMAT MENJALANI LATIHAN INDUSTRI´ 1.2 PENYERAHAN DOKUMEN LAPORAN INDUSTRI Pelajar yang tamat menjalani program Latihan Industri wajib mendaftar semula di Politeknik untuk mengikuti pengajian semester seterusnya. (kecuali Sijil Kemahiran Mekanikal). Terlebih dahulu, pelajar wajib menghantar Laporan Latihan Industri pada hari penyemakan dokumen

iv. 1. Segala pembetulan perlulah ditaip semula.3 DAKWAT Tulisan Laporan Latihan Industri hanya menggunakan dakwat HITAM sahaja.1. Pelajar hendaklah memasukkan Laporan ini ke dalam sampul surat dengan menulis nama dan nombor pendaftaran pelajar.3 laporan dibuat dalam BAHASA MELAYU ATAU BAHASA . 1.2 PEMBETULAN Pelajar dilarang menggunakan µliquid paper¶. ii.1 AM 1.1 laporan hendaklah ditaip pada kertas putih dan disusun mengikut turutan. Laporan pengesahan Latihan Industri pelajar yang telah di isi oleh organisasi latihan pelajar. Sampul surat yang berisi Borang Penilaian Prestasi Latihan Industri yang telah diisi dan bercop rasmi Organisasi tempat latihan . Dokumen Latihan Industri yang dimaksudkan ialah : i. iii. 1.Latihan Industri sebelum dibenarkan mendaftarkan diri bagi sesi semester seterusnya.3.1.3 GARIS PANDUAN PENULISAN LAPORAN LATIHAN INDUSTRI 1.3. Buku Laporan Harian (buku log) yang diisi oleh pelajar semasa program Latihan Industri.3. 1.2 saiz buku laporan ditetapkan kepada saiz A4(210 x 297) dan berat minimum kertas ialah INGGERIS.1.3. 80gm. 1.3.3. satu (1) salinan asal Laporan Latihan Industri yang siap (tanpa dijilid).

Bahan Belakang iaitu: Rujukan *Sumber kesemua maklumat diperolehi Lampiran * Maklumat tambahan 1.3. Bahan Laporan iaitu: Bab 1 Pengenalan Bab 2 Ringkasan aktiviti latihan industri Bab 3 Isi Kandungan Bab 4 Kesimpulan Bab 5 Komen & Cadangan iii. Bahan Hadapan iaitu: Halaman Judul (lampiran A) Perakuan (lampiran B) Surat Tamat Latihan (lampiran C) Dedikasi (pilihan) Penghargaan (pilihan) Senarai Kandungan Senarai Jadual Senarai Rajah Senarai Lampiran ii.6 Gambarajah/jadual dan lampiran .5 KANDUNGAN KESELURUHAN Kandungan Laporan Latihan Industri ialah: i.1.4 MUKASURAT * Minimum 80 m/s * Maksimum 150 m/s 1.3.3.

3. lukisan. jadual. graf.4 Data. carta.5 Lampiran yang tidak mengandungi muka surat dan hendaklah diberi nama seperti lampiran A lampiran B dan seterusnya bergantung kepada jenis dan banyaknya bahan yang disertakan.6.6. maka ia hendaklah dimuatkan ke dalam lampiran. 1.3.7. gambar dan sebagainya yang terlalu panjang untuk dimasukkan ke dalam teks laporan bagi menerangkan maksud teks tersebut.7. peta.3.3.1 4=Bilangan Rajah 7=Bilangan Tajuk Kecil 1=Bilangan Bab 1.7 Rujukan 1.3.6.3.2 Semua bentuk peta.6.1.1 Senarai buku rujukan yang dibuat hendaklah dilampirkan di bahagian belakang laporan selepas bahagian kesimpulan/penutup dengan menyatakan nama pengarang.1 Gambarajah/jadual/graf yang terdapat dalam laporan hendaklah dinomborkan mengikut tajuk kecil dan penerangan ringkas. 1. gambarajah dan foto disebut rajah hendaklah jelas tidak ditulis tangan.3 Semua lampiran hendaklah diletakkan di bahagian lampiran di belakang sekali dan diberikan nombor dan nombor muka surat lampiran. judul dan tahun penerbitan dan sebaik-baiknya disusun .6.Rajah yang dan penerangannya hendaklah ditaip.3. Lampiran A Muka surat lampiran adalah L1 hingga L10 1. 1. Contoh : Rajah 4.

Dewan Bahasa dan Pustaka.8 PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIAMBIL PERHATIAN 1.4 Fungsi Hold .3. Oxford University Press.mengikut abjad (nama pengarang) 1. Contoh: BIBLIOGRAFI/RUJUKAN 1.3. Wiliam. 1990. Solar Radiation in Malaysia.G. The Mill.S. 1987. .2 Kaedah menulis: Nama pengarang. tekan butang hold sebanyak satu kali. Kuala Lumpur. Singapore. Fox.D. penerbitan dan tahun buku/majalah.4 Fungsi Hold . adalah TIDAK dibenarkan. . maka butang hold ditekan sekali lagi. Contoh: 7.Paparan akan menunjukkan suhu dan perkataan µhold¶ dan untuk kembali ke keadaan normal.Suhu yang dipaparkan tidak akan bertambah selagifungsi hold masih lagi aktif. diterbitkan. Penulisan mestilah dibuat dalam bentuk perenggan seperti contoh dibawah: 7. Penulisan berdasarkan Äpoint-form. 2. Pengenalan Teori Kuantum. Kertas berµHEADER dan µFOOTER¶ yang berlogo dan bernamakan syarikat adalah tidak dibenarkan. 3. 1976 1. New York Geographic Society. judul buku/majalah. Chuah.Untuk mengekalkan bacaan suhu semasa.7. Mustaphar Mohamad. 2.

klu nak tau cara atau tips yang seterusnya sila la rujuk buku panduan laporan latihan industri yang lecture korang kasi. nurshahirah: huhuhu memang banyak sekrng padan muke aku x strt dari awal.. Paparan akan menunjukkan suhu dan perkataan µhold¶ dan untuk kembali ke keadaan normal. KESIMPULAN Tidak boleh terlalu ringkas dan sekurang-kurangnya 1 muka surat penuh. maka butang hold ditekan sekali lagi... perghhhh panjang gile... woah!!. tekan butang hold sebanyak satu kali. 4...... y a n g m e me r a h o t a k n a r um i s a k u r a at 7 : 0 1 P T G Reactions: 3 tulang belakang: nurshahirah berkata.Untuk mengekalkan bacaan suhu semasa. Kesimpulan juga merupakan hasil dapatan yang diperolehi secara keseluruhan semasa menjalani latihan industri..huhuhu 30 Jun 2011 8:08 PTG narumi sakura berkata.kene ikot format pstu in bm lak tu.. Contoh Kesimpulan Kesimpulan hendaklah dilaksanakan dengan objekti latihan industri samada ia berjaya dicapai atau sebaliknya. Suhu yang dipaparkan tidak akan bertambah selagi fungsi hold masih lagi aktif. nie dh mcm dh blaja sastera je.gudlak! =) 30 Jun 2011 7:26 PTG asraf berkata.byknye keje!.skrng dh x tido mlm ..

pening bnyak sngt fomat @..sayang (asraf):tau xpe mase post bnde ni rase macam ngah wat report poli dh huhuhu.@ 30 Jun 2011 8:15 PTG .