PÉNZÜGYI FELVILÁGOSÍTÁS #1 Küldd tovább!

Hogyan világosítsd fel gyermekedet a pénzügyekről?
Kritikusan fontos tanulmány azoknak, akik meg akarják menteni gyermeküket attól, hogy a rossz pénzügyi szokások rabja legyen!
ALKÉR ORSOLYA

hogy a felhőtlen és szabad élet helyett nekik is csak a „hitel láncokba vert házak” és az eladósodott felnőtt élet marad. A deviza hitelek (pl.hu 2 . akkor az a szép jövő. Alkér Orsolya www. aki hitelét devizában vette fel.: svájci frank) egyik napról a másik napra történő drágulása sokkoló hatással volt a legtöbb olyan emberre. Aztán. amikor ez év március 5-én egy eurót már 315 forintért adtak.akik jelenlegi pénzügyi intelligenciája leginkább csak a pénz elköltésének gyorsaságában mérhető -. ahol most a legtöbb felnőtté van. ami örökre megváltoztat mindent Amikor 2008 őszén a nagy bankok bedőlése és a borús világpiaci hangulat után elindult a pénzügyi válság idehaza is. hogy ha gyermekeink pénzügyi intelligenciája is azon a szinten marad. még jobban kezdtük érteni. és amiért dolgozunk. csak illúzió marad. akkor elementáris erővel tört ránk pénzügyi képzetlenségünk felismerése. amit álmainkban gyermekeink számára elképzeltünk.eletrevalogyerek.0. Ha most nem kezdjük el megfelelően tanítani gyermekeinket a pénzügyi ismeretekre . akkor biztos lehetsz benne. Felismerés.

és a biztosítók és a bankok által nyújtott pénzügyi tanításban óriási csapda rejlik. hogy alig van olyan. amely segít neki felnövekedés közben megérteni a pénz működését. és sokkal több jó módú ember lenne. hogy a ma rendelkezésre álló. hogy ez a válság alapjaiban segített nekünk. Ha ez nem így lenne. amelyben a legtöbb mai felnőtt üldögél. de csak ritkán okos és követendő dolgok (iskolában. mert egyre növekvő réteg jött rá arra. Az az igazság. addig Te mint szülő sem tudsz majd gyermekednek olyan pénzügyi tanítást adni (az iskoláról nem is beszélve!). hogy felnőtt korában jól döntsön és ne sétáljon be abba a csapdába.Azt gondolom. Szegény gyerekek csupa olyan dolgot hallhatnak nap mint nap. nagynéniktől. a szülők. Miért van ez így? Mert a tanítók. amelyek követendőek (hiszen ők is csak a biztosítók. és amely segítségével képes lesz arra. a nagynénik és a nagybácsik sem hallanak olyan pénzügyi tanácsokat. nagybácsiktól). szülőktől. aki irányt tudna mutatni a gyerekeknek a pénzügyekben. De csak nézz körül! Mit látsz? Amíg az alapok nincsenek rendben. hogy nagyon lelkesítőnek hangzanak. bankok és befektetési alapok tanácsait hallják).eletrevalogyerek.hu 3 . akkor nem dőlne be ma is olyan sok hitel nap mint nap. Alkér Orsolya www. amelyek néha lehet.

miközben gyermeked fontos ismeretek birtokába jut! Alkér Orsolya www. A pénz öl. stb. mi a különbség egy 500 és egy 1000 forintos között. akinek gyermekkorában sikerül jó pénzügyi szokásokat elsajátítania. Nézzétek most más szemmel a világot.1.hu 4 . Mit nyersz ezekkel a sétákkal? Ha az ismeretszerzés a való életben szerzett tapasztalatokra épül. és beszélgessetek most egy kicsit máshogy a pénzről! Meglátod. és ezáltal megismertesd gyermekeddel a legfontosabb pénzügyi fogalmakat és alapismereteket (amelyeket az iskolában nem tanítanak). és Neked is sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz unalmas előadás helyett élvezetes terepszemléket tartani. könnyebben lesz képes anyagi biztonságot teremteni maga és családja számára. Alapvető pénzügyi fogalmak megtanítása Az alapvető pénzügyi fogalmak megértéséhez végezzetek néhány „megfigyelési sétát”. hogy igen egyszerű dolgod legyen a gyermeked számára alapvetően fontos pénzügyi ismeretek megtanításában.nagyszerű szórakozást is jelentenek majd Nektek. amikor még úgy isszák a tudást magukba. Erre a korra a gondolati alapköveket már lefektették.Mikor kezdd el tanítani gyermekedet a pénzről? Gyakran hallom ezt a kérdést: „Mikor érdemes elkezdeni egy gyereket a pénzről tanítani?” A válasz egyszerűbb. nincsenek helyes illetve helytelen válaszok. Egy 14 évesnél nagyobb gyereket azonban már nagyon nehéz új elgondolásokkal bombázni. Ezek a kirándulások a „pénzügyi szemlélet világába” segítséget nyújtanak majd Neked is. nagyon jól fogtok szórakozni. FONTOS! Nincsen buta kérdés. mint a szivacs a vizet. hogy az alábbi megfigyelések . Az a felnőtt. amikor gyermekedet a pénzről tanítod. akár már holnap megvalósítható pénzügyi megfigyelési tippeket és ötleteket olvashatsz most itt. „Amikor elkezd érdeklődni a pénzről.” Teszteld csak le! Már a legtöbb öt éves gyerek is tudja. amelyeket minden gyermek akár már kisiskolás korától megszerezhet. akkor egyfelől mélyebb megértést biztosít majd gyermekednek.a hasznosságukon kívül . Meglátod. Gyermekednek elsősorban egyszerű pénzügyi tapasztalatokra van szüksége. Ezekkel az a célom. butít és nyomorba dönt. Az alábbi pénzügyi megfigyelésekhez pontos leírást találsz itt. mint gondolnád.: A pénz nem boldogít. Ezért érdemes már korábban elkezdeni gyermekünk helyes pénzügyi nevelését.eletrevalogyerek. csak egyszerűen.) céltudatosan beszélgetni a pénz témájáról. A gyerekek 14 éves korukig sok döntést meghoznak életükkel kapcsolatban. hogy el tudj kezdeni a szokásos sablonok helyett (Pl.

Tudjátok meg. hogy gyermekednek hitelkártyát igényelhettek. Tervezzétek el. nagyságrendben mennyi. Tudjátok meg.1. a bank mennyi kamatot kér hitelkártya esetén. amilyen egyszerűen csak lehet! Ne engedd.hu 5 . A banki látogatásotok előkészítése Mielőtt elindulnátok. 4) Képzeljétek el. Pl. mennyi az áruvásárlás hitelének kamata! 3) Képzeljétek el. Tervezzétek el. hogy gyermekednek pl.: a jelzálogkölcsön 15%. amit majd gyermeked kérdez meg a bankban! A kérdéslista a következő témákat tartalmazza: 1) Melyik gyermeked kedvenc autója? Képzeljétek azt. Kezeld a kérdéseket olyan egyszerűen. Ne bonyolítsátok túl a különböző konstrukciókkal. Ez a válasz elegendő lesz ahhoz.eletrevalogyerek. hogy gyermeked egy szép új házat akar venni. hogy megtudjátok. számítógépet akartok vásárolni (vagy bármilyen játékot vagy elektronikus készüléket. mennyi az autóvásárlás hitelkamata! 2) Képzeljétek el. hogy gyermeked lássa a bank által fizetett éves kamat (6%) és azon kamat között a különbséget. A Bank Vidd el gyermekedet egy bankba (nem kell pont a számlavezető bankodba. Mondja meg. készítsetek egy kérdéslistát. hogy a banki dolgozó belemenjen a részletekbe. hogy megtudjátok. amelyet neki kell fizetnie a bankban. de lehet akár az is). hogy gyermeked kedvenc autójának megvásárlásához hitelt fogtok kérni.1. a bank mennyi kamatot kér jelzáloghitel esetén. Alkér Orsolya www. amely gyermeked vágya).

Mennyi kamatot kapsz egy év alatt? X=?_______________________________________ Ezzel egy időben felvettél 100 000 forint áruvásárlási hitelt a számítógéped megvásárlásához. Ha minden hónapban 2000 forintot költ. (Ezt a szokást azért kell „beleprogramozni” gyermekedbe. amely után 15% kamatot kell fizetned. a pénzemre sokkal kevesebb kamatot fizet.” 2) Mondd el gyermekednek. mint amennyit kapok. üljetek le a banki dolgozó elé. mert ez nem jó befektetési módszer (erről egy most készülő tanulmányban és a havonta megjelenő Életrevaló Gyerek magazinban olvashatsz majd bővebben). és amikor szólítanak benneteket. irány a bank! Ennyi kamatot fizet Nekem a bank Folyószámla esetén Lekötött bankbetét esetén % % % % Ennyi kamatot fizetek ÉN a banknak Autókölcsön Áruhitel (számítógép a szobámba) Hitelkártya Jelzálogkölcsön % % % % A bankba lépve először figyeljétek meg.hu 6 . Feladat nagyobb gyerekeknek A bankban szerzett információk alapján kérd meg gyermekedet. hogy mennyi pénzre van szüksége 6 hónapon keresztül. mint amennyit nekem kell fizetnem. ha hirtelen fizetés vagy bevétel nélkül maradna. A banki látogatásotok után A banki dolgozóval való beszélgetés után egy csendes és nyugodt helyen (akár otthon a konyhaasztalnál) értékeljétek ki a válaszokat! Melyik oszlopban vannak a magasabb kamatok? Tanulság Vonjátok le a tanulságot! Nagyon fontos. mert egy ilyen biztonsági tartalékot kell majd felnőtt korában is megteremtenie arra az esetre. Ezért többet fizetek. Úgy határozol. az attól függ. melyik pultban mit csinálnak a dolgozók! Húzzatok sorszámot. Alkér Orsolya www. hogy az értékelés végén gyermeked is kimondja az alábbi tapasztalatokat. Ugye ezzel a biztonsági tartalékkal Te is rendelkezel?) Magyarázd el gyermekednek. 1) „Amikor én rakok be pénzt a bankba.eletrevalogyerek. hogy nagyon fontos és bölcs dolog valamennyi pénzt tartani a bankban (mert így tudod kialakítani benne a helyes pénzügyi szokást). Erre a lekötésre a bank 6%-ot fizet.Amikor elkészítettétek a lenti táblázatot. akkor 6*2000 = 12 000 forintot érdemes a bankban tartani. vagy számoljátok ki együtt a következő feladatot: 100 000 forintod van a bankban egy folyószámlán. hogy ezt a pénzt lekötöd 1 évre. hogy a bankszámlán nem jó egyébként „napoztatni” a pénzt. hogy számolja ki. Hogy mennyit érdemes a bankban tartani összegszerűen. amikor kölcsönt kérek a banktól.

stb. de 5 év után már 45 ezer forinttal több kamatot fizetett. Alkér Orsolya www. mégis nagyon sok ember követi ezt a példát anélkül.eletrevalogyerek. mint amennyit kapott. láthatod. ezért ennyivel kevesebb maradt neki. Mit lehet tehát tenni egy ilyen helyzetben? Vissza kell fizetni a 100 ezer forint hitelt a 100 ezer forint betétből. Ha ezt a fenti egyszerű példát végiggondoljátok. mert többet veszítesz. Ne feledd! Ez a példa a betétek és a hitelek közötti különbségek bemutatására szolgál! Ezért ebben az egyszerűsített formájában nem tartalmazza a betét és az áruhitel összetettebb részleteit (kezelési költség.Mennyi kamatot fizetsz egy év alatt? Y=? _______________________________________ Egy év elteltével mennyi pénzt nyertél/vesztettél? Z=X-Y=? ________ Öt év elteltével mennyi pénzt nyertél/vesztettél? 5*Z= ?__________________________ Megoldás: X=6000 HUF Y=15 000 HUF Z=X-Y azaz 6000 – 15 000 = . kamatos kamat. hogy észrevenné.). még akkor is.hu 7 . hogy egy ilyen helyzetben az ember csak veszít.9000 HUF 5*Z= . számlavezetési díj. hogy még mindig van 100 ezer forint betéte a bankban és még mindig van 100 ezer forint áruhitele.45 000 HUF Magyarázd el gyermekednek. amit felvett a banktól. mint nyersz egy ilyen pénzügyi helyzettel. ha fel kell hozzá törni a lekötést és elveszik a kamat.

Nemzeti Bank Menjetek el a Magyar Nemzeti Bankba. Ne aprózzuk el! . a jegybank működését. és az előttünk álló euró bevezetés kérdéseit. ahol most már bejuthattok a bank egyébként látogatóktól elzárt területrészeibe is.hu 8 . További információ az MNB Látogatóközpont menüpontja alatt (www.eletrevalogyerek. Itt tudod felvenni a Látogatóközponttal a kapcsolatot: Telefon: (1) 428-2752 Az MNB Látogatóközpontjának e-mail címe: lk@mnb.2.mnb.érmeismeret mindenkinek 2. színes előadásokban mutatják be legfontosabb feladataikat.1. a pénz szerepének és magyarországi történetének megismertetése.hu Alkér Orsolya www. Az MNB két témája gyerekek számára: 1. Ennek célja a gazdaság alapvető összefüggéseinek. Az MNB Látogatóközpont a gyerekek számára is érthetővé és befogadhatóvá teszi a legfontosabb pénzzel foglalkozó intézmény.hu weboldal legfelső menüsorában). Kőkorongtól a papírpénzig . Az erre létrehozott létesítmény neve: MNB Látogatóközpont.pénztörténet mindenkinek Az MNB-ben dolgozó szakértők rövid. a bank működését és a mindennapi pénzügyekben való eligazodáshoz is segítséget nyújtanak.

indítsa ő az átutalásokat. (Ennek a gyakorlatnak egy olyan előnye is van a saját tapasztalatom szerint. Nem kell mindenre kiterjedően beavatni. hogy ő számolja ki. gáz. csatorna. hogy mennyi különböző dolog kell a mindennapi életetekhez. Ezzel megismeri gyermeked azt. és ha van hozzá kedve. először kezdd az alapok megértetésével! Alkér Orsolya www. Ha átutalással fizeted a számláidat. Sárga csekkek áttekintése „Fizesse” gyermeked az e havi számlákat! Ültesd le magad mellé és mutasd meg.1. Mutasd meg a villanyórát.) Ha érdeklődést mutat. a gázórát és a vízórát neki.3. hogy jobban odafigyel arra. Magyarázd el neki. milyen sárga csekkeket kapsz havonta (villany. Menjetek el együtt a postára. hogy lekapcsolja a villanyt. hogy összesen mennyi pénzt kell feladni csekkeken. ültesd magad mellé gyermekedet. víz. hogy gyermeked nyújtsa át a postai dolgozónak a csekkeket és a pénzt. engedd. amelyről ő is leolvashatja az adatokat. és engedd. szemétdíj). Így jobban megért majd az élet működését.hu 9 .eletrevalogyerek. melyik számla mire szól. és ne engedje tele a kádat.

hogy a bank kölcsönt adott Nektek. Mondd el gyermekednek. ha átmenetileg elveszted a munkádat vagy megszűnik a rendszeres jövedelmed. hogy felemelik a kamatot a futamidő közben akár többször is. hogy tudd fizetni a számlákat még akkor is. Ezzel megismeri annak a lehetőségét . ha nem tudjátok fizetni a törlesztőrészleteteket. amely arról szól. és ezért most részletekben vissza kell fizetnetek ezt a kölcsönt X évig. További feladatok 1.amellyel a bankok a legtöbb esetben élnek –. és így jut hozzá a kölcsönadott pénzéhez.eletrevalogyerek. amelyben Ti állapodtatok meg. hogy mennyi részletet fizettetek a hitel törlesztésének a kezdetén és mennyit fizettek most. hogy meg is változtatja. Ekkor a bank általában 3 hónap után elindítja az eljárást. megállapodtatok egy bizonyos mértékű kamatban. hogy pénz adott. Amennyiben nem tudjátok az adott határidőn belül visszafizetni a tartozásotokat. mutasd meg. hogy annak fejében. hogy a bank bármikor felmondhatja a szerződést. amíg vissza nem fizetitek a teljes hitelt. amit addig kell fizetnetek. a bank elárverezheti a házatokat. Az esetek nagy részében azonban ezt a kamatot nem csökkenti. amely során a bank eladja a lakásotokat/házatokat.hu 10 . amelyet hitelnek hívunk. Alkér Orsolya www. hogy mennyivel nőtt/csökkent a havi törlesztőrészletetek. hanem növeli. Keresd meg és mutasd meg gyermekednek a bankkal kötött szerződésben azt a mondatot. 3. Ugyanez történik akkor is. és a tapasztalat az. hogy bár a bankkal a kölcsön felvételekor mindig egy bizonyos százalékú kamatban állapodtok meg. Meséld el. Banki jelzáloghitel fizetése Meséld el gyermekednek (ha ez igaz rátok). Ezért fontos az. és rövid határidőn belül (1-3 hónap) visszakérheti a pénzt. a vételár mekkora részét állta a bank.1. Hasonlítsátok össze a „banki megfigyelő sétátokon” szerzett hitelkamat információkat azzal a kamattal. hogy legyen annyi pénzed megtakarítva. hogy annak idején a lakásotok/házatok megvásárlásához a bank segített azzal. a bank azonban a szerződés szerint ezt a kamatot bármikor megváltoztathatja. 4. 2. Ha volt azóta kamatemelés. Számolja ki gyermeked. Mondd el neki.4.

a másik hónapban pedig 180 forintba. hogy amikor felvettétek a hiteleteket. ezért forintban fizetitek vissza a hitelt. hirtelen 180 forintba került egy svájci frank. hogy bebiztosítsd a hiteledet ilyen árfolyam-ingadozások esetére. amikor 150 forintba került egy svájci frank.Deviza alapú jelzáloghitelek Magyarázd el gyermekednek. ha pénzügyi ismereteid segítenek abban. folyamatosan változik (a nap minden percében). amikor 180 forintba kerül egy svájci frank. 60 000 forintot kell havonta fizetni a banknak. hogy az egyik hónapban 150 forintba kerül egy svájci frank. de mivel forintban kapjátok a fizetést.hu 11 . akkor. Ez azt jelenti. hanem mondjuk svájci frank alapú volt. de ezt a bankok nem hirdetik. Így például.5 millió forinttal tartoztatok a banknak. Február A következő hónapban. akkor 72 000 forintot kell havonta fizetni a banknak. Tehát lehet. Ma azonban csak nagyon kevés olyan ember van. akkor az a hitel nem forint. A hitel összeg emelkedésével az is együtt jár.eletrevalogyerek.5 millió forinttal megnőtt a hiteletek egyik napról a másikra. Az. Példa (a példában szereplő árfolyamok kitalált számok) Január Mondjuk januárban. ha a havi törlesztőrészlet 400 CHF. amit természetesen mindenki el tud sajátítani. hogy a havi törlesztőrészlet is emelkedik. mondjuk februárban. hogy egy CHF mennyi forintba kerül. (Te ismersz olyat?) Az árfolyam-ingadozás elleni bebiztosítás magyar bankoknál is lehetséges. de csak nagyon kevés helyen tanítják. hogy a hitel összegét svájci frankban vettétek fel (mondjuk 50 000 CHF). Azért nem hirdetik ezt a bankok. és ekkor már 9 millió forinttal tartoztatok a banknak. Ezeket a kockázatokat csak akkor érdemes vállalni. Alkér Orsolya www. akkor 7. mert a deviza alapú hitelek bebiztosításához nagyobb pénzügyi tudásra és felkészültségre van szükség. amikor 150 forintba kerül egy svájci frank. Vagyis egy hirtelen forintgyengülés hatására 1. aki ezt megtette.

tudatos pénzügyi oktatásra vagy szüksége. annál tovább fogja gyermeked a rossz pénzügyi szokásokat tanulni és magáévá tenni. Emberek milliói kerülnek egyre nyomasztóbb helyzetbe.. Kezdd el még ma! Akár tetszik. hogy a változás egyre gyorsabb és gyorsabb. Ahhoz. és ezt senki más.hu 12 . Teljesen feleslegesen! Alkér Orsolya www.eletrevalogyerek.. hogy gyermeked megállja a helyét a mai korban. akár nem..2. itt az ezredforduló első éveiben már érezzük. minél tovább vársz. CSAK TE adhatod meg neki! Ne feledd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful