P. 1
Curs 08

Curs 08

|Views: 47|Likes:
Published by elizabeth_28

More info:

Published by: elizabeth_28 on Feb 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2012

pdf

text

original

Sections

 • Cerinţe finale
 • TIPĂRIREA ŞI PREVIZUALIZAREA REGIŞTRILOR DE CALCUL
 • IMPORTAREA DATELOR ÎN REGIŞTRI DE CALCUL
 • EXPORTAREA DATELOR SPRE ALTE APLICAŢII
 • URMĂRIREA MODIFICĂRILOR
 • VALIDAREA ŞI AUDITUL DATELOR INTRODUSE
 • GRUPAREA ŞI STRUCTURAREA DATELOR (GROUP&OUTLINE)
 • ADĂUGAREA CONTROALELOR DE FORMULAR
 • QUERY DATABASE
 • UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE ANALIZĂ DIN EXCEL
 • PARTAJAREA ŞI UNIREA REGIŞTRILOR DE CALCUL
 • REZUMATUL LECŢIEI 2

EXCEL Cursul IV

Obiective
 Importarea şi exportarea datelor  Găsirea şi fixarea erorilor  Urmărirea modificărilor  Lucrul cu scenarii Descriere
Acest curs îţi oferă posibilitatea cunoaşterii şi aprofundării elementelor speciale din aplicaţia Excel, cum ar fi denumirea domeniilor de lucru şi utilizarea numelor de domenii într-o formulă, importarea datelor din alte aplicaţii şi exportarea datelor din aplicaţia Excel în alte aplicaţii, crearea formatelor personale de numere şi aplicarea formatelor condiţionale, crearea, editarea şi rularea unei macrocomenzi, lucrul cu bara Auditing, utilizarea opţiunilor Form, Solver, Goal Seek şi Group&Outline, crearea tabelelor pivot, lucrul cu scenariile şi partajarea regiştrilor de calcul.

Cerinţe finale
La sfârşitul acestui curs va trebui să ştii următoarele:       Să imporţi şi să exporţi date în/şi din Excel; Să creezi formate personale de numere; Să creezi şi să editezi macrocomenzi; Să creezi şi să lucrezi cu tabele pivot; Să lucrezi cu scenarii Să partajezi regiştri de calcul

Lecţia 1
Obiective
 Vizualizarea şi tipărirea mai multor foi de calcul  Importarea datelor din fişiere tip text  Importarea datelor din alte aplicaţii  Exportarea datelor spre alte aplicaţii  Urmărirea modificărilor TIPĂRIREA ŞI PREVIZUALIZAREA REGIŞTRILOR DE CALCUL
MODURI DE VIZUALIZARE PERSONALIZATĂ
Deoarece listele cresc şi doar o parte a informaţiei trebuie vizualizată la un moment dat, EXCEL îţi permite să-ţi construieşti moduri de vizualizare personalizate care să prezinte doar datele relevante la un moment dat. Poţi chiar denumi aceste moduri de vizualizare în funcţie de situaţie. În tabelul următor se prezintă o situaţie a vânzărilor dintr-o lună, pe departamente. Pentru a ascunde informaţia de susţinere şi a vizualiza numai subtotalurile, poţi crea o vizualizare personalizată, parcurgând paşii:

2

1. Stabileşte vizualizarea pe care doreşti să o salvezi ca personalizată. (Să rămână vizibile doar totalurile pe departamente) 2. Execută secvenţa View\Custom View pentru a deschide caseta de dialog Custom View.

3. Alege Add pentru a deschide caseta de dialog Add View. 4. Introdu un nume pentru noua vizualizare personalizată. 5. Execută click pe OK. Rezultatul aplicării modului de vizualizare nou creat este următorul:

Vizualizările personalizate sunt salvate cu registrul de calcul . Pentru a vedea o vizualizare personalizată, deschide registrul de calcul şi selectează View\Custom View Selectează vizualizarea dorită din caseta de dialog care se deschide şi execută click pe Show. Pentru a şterge o vizualizare personalizată, selectează numele vizualizării şi execută click pe Delete.

3

Celulele selectate. execută secvenţa Tools\Add-Ins (Componente incluse la cerere). În caseta de dialog Add Report introdu un nume pentru raportul tău personal. Excel reţine modul în care a fost structurat raportul respectiv. În cazul în care. 2. ea este utilă atunci când realizezi rapoarte folosind zone diferite ale unei foi de calcul sau chiar mai multe foi de calcul din acelaşi registru. Pentru a adăuga un raport trebuie să parcurgi paşii: 1. Lăţimile coloanelor. În cazul în care opţiunea Report Manager nu apare în meniul View. Execută secvenţa View\Report Manager. Criteriile de filtrare a listei.Vizualizările personalizate stochează următoarele informaţii: • • • • • • Dimensiunea/poziţia ferestrei. Coloanele. Deoarece aplicaţia Report Manager centralizează într-un singur loc toate rapoartele tale denumite. Caseta de dialog Add View îţi oferă şi posibilitatea de salvare a parametrilor de tipărire. dacă există. inclusiv împărţirile în mai multe panouri şi panourile blocate. a liniilor ascunse şi a parametrilor de filtrare. Opţiunile de afişare. 4 . CREAREA DE RAPOARTE PERSONALIZATE (REPORT MANAGER) Crearea rapoartelor de personalizare cu ajutorul aplicaţiei Report Manager (Manager de rapoarte) este similară realizării unei vizualizări personalizate. Report Manager este un program de completare ce însoţeşte programul Excel. selectează Report Manager în caseta de dialog Add-Ins şi execută click pe OK. cu ajutorul unei vizualizări personalizate ascunzi zone dintr-o foaie de calcul în scopul realizării unui raport. liniile şi foile ascunse din registrul de calcul. În caseta de dialog Report Manager execută click pe Add.

 Sheet. Modifică ordinea secţiunilor deplasând în sus secţiunea selectată. vedere şi scenariu pe care ai ales-o când ai creat raportul . în funcţie de ordinea secţiunilor. 1 5 . Un raport poate conţine mai multe secţiuni.  Use Continous Page Number.3. Pentru detalii despre scenarii urmăreşte lecţia 3 a acestui curs.  View2.  Move Up.  Delete. Îţi permite să selectezi o secţiune1 din registrul de calcul pentru a o adăuga la raportul ce se va crea. Poţi crea mai mult de o vedere a unui registru de calcul fără a crea mai multe copii separate pentru acel registru.  Sections in this Report. pe rapoartele tipărite vor fi folosite numere de pagină consecutive. Modifică ordinea secţiunilor deplasând în jos secţiunea selectată. Orice combinaţie de foaie de calcul. Lista de mai jos descrie opţiunile:  Report Name. Adaugă la un raport un scenariu denumit.  Add. Prezintă secţiunile din raport în ordinea în care vor fi tipărite.  Move Down. Dacă validezi această opţiune. După ce ai selectat criteriul execută click pe Add pentru a-l adăuga la secţiunea din lista acestui raport. 2 Un set de setări de afişare şi tipărire pe care le poţi denumi şi aplica unui registru de calcul. Selectează o vizualizare personalizată din foaia selectată pentru secţiunea pe care doreşti să o adaugi. Îţi permite să selectezi foaia care conţine datele pe care doreşti să le incluzi în secţiune. Şterge secţiunea selectată.  Notă: Scenario. Crează un nume pentru raportul personal.  Section to Add. Crează un raport completând informaţiile din caseta de dialog.

conţinutul a mai multor foi de calcul atunci toate acele foi de calcul trebuie grupate.PREVIZUALIZAREA ŞI TIPĂRIREA FOILOR DE CALCUL MULTIPLE Pentru a putea tipări. După ce ai intrat în modul de previzualizare înaintea tipăririi. execută click pe butonul Print Preview din bara standard sau execută secvenţa File\Print Preview. la un moment dat. ci este suficient să execuţi secvenţa File\Print şi din secţiunea Print What alege opţiunea Entire Workbook. Pentru a tipări foi de calcul multiple trebuie să le selectezi. nu este necesar să selectezi toate foile de calcul pentru a le grupa. apasă succesiv butonul Next pentru a putea vizualiza conţinutul tuturor paginilor. Execută click pe prima pagină pe care doreşti să o tipăreşti. după cum ai văzut anterior şi apoi execuţi secvenţa File\Print. Pentru a tipări întregul registru de calcul. Ţine tasta SHIFT apăsată şi execută click pe ultima foaie de calcul pe care o doreşti selectată. 6 . 2. Ţine tasta CTRL apăsată dacă vrei să selectezi foi care nu se succed şi execută click pe fiecare din foile pe care doreşti să le selectezi. Pentru a grupa mai multe foi de calcul trebuie să execuţi secvenţa: 1. În caseta de dialog care apare activează comanda Active Sheet(s) din secţiunea Print What. 3. după care execută click pe butonul OK. înainte de a le tipări. Pentru a vizualiza conţinutul foilor de calcul selectate. dacă toate foile de calcul pe care doreşti să le selectezi sunt succesive.

Aplicaţia expert îţi prezintă un eşantion din fişier pentru a te ajuta şi oferă o opţiune prestabilită pe care o consideră adecvată. Excel are instrumente speciale care să te ajute să-l imporţi cu succes.: În cazul în care câmpurile din fiecare linie a fişierului sunt puse unul lângă celălalt. Selectează caracterul delimitator (sau tastează-l în caseta Other dacă Excel nu are opţiunea respectivă prezentată printr-o casetă de validare). de obicei virgulă sau un tab. Excel poate obţine acces şi la date stocate undeva întro pagină Web sau într-un fişier de text simplu. Fişierele cu lăţime fixă nu utilizează separator. este vorba de un fişier cu lăţime fixă. Dacă fişierul este în format text standard (formatul cu delimitare prin virgule). fişierul este probabil delimitat.IMPORTAREA DATELOR ÎN REGIŞTRI DE CALCUL Pe lângă accesul la bazele de date. IMPORTUL DATELOR DIN FIŞIERE DE TIP TEXT În cazul în care primeşti de la cineva un fişier de tip text. Obs. caracterele tab arată ca nişte mici pătrate. Alege una din opţiunile Delimited sau Fixed Width şi apoi execută click pe Next Pasul 2: Dacă la pasul 1 ai ales Delimited aplicaţia expert te va întreba ce caracter acţionează ca delimitator de câmpuri. Poţi spune aceasta privind caseta Data Preview.Vei vedea caseta Data Preview cum se actualizează singură imediat după ce ai ales opţiunea. alege Next pentru a trece mai departe. În cazul în care câmpurile din fişier sunt aliniate în fereastra de previzualizare. Dacă la pasul 1 ai ales Fixed Width aplicaţia expert îţi va cere să-i confirmi aproximarea referitoare la locul unde începe fiecare coloană. îl poţi deschide cu secvenţa File\Open. 3 7 . Pasul 1: te întreabă dacă fişierul text este delimitat3 sau are lăţime fixă. În această casetă. Delimitat înseamnă că elementele de date din fişier sunt separate printr-un anumit caracter special. fără spaţii între ele.. În caz contrar. Excel va observa acest lucru şi va lansa aplicaţia Text Import Wizard. ci folosesc spaţii pentru a garanta că fiecare câmp începe întotdeauna la acelaşi număr de coloană. Dacă fişierul este acum corect separat în coloane.

care sunt datele şi aşa mai departe. Utilizarea aplicaţiei Convert Text to Columns Wizard Aplicaţia Convert Text to Columns Wizard (Expert conversie text în coloane) îţi permite să foloseşti întreaga forţă a aplicaţiei Text Import Wizard asupra datelor care se găsesc deja în foaia de calcul. deci poţi. Este posibil ca Text Import Wizard să fi pus greşit o limită de coloană sau să fi scăpat câteva. Limitele de coloană le poţi adăuga. pe care trebuie să le împarţi în coloane separate. Când acestea arată corect alege Next pentru a trece mai departe.Verifică fişierul în caseta Data Preview. De exemplu. 8 . de obicei. să alegi Finish pentru a finaliza importul. Cel mai important lucru ce trebuie ţinut minte la lansarea aplicaţiei expert este că trebuie să fie selectate toate celulele cu text pe care vrei să le împarţi în coloane separate. şterge şi muta prin click şi tragere în caseta Data Preview. dacă lipeşti manual date dintr-un fişier text sau preiei câmpuri lungi de text dintr-o bază de date. Pasul 3: Text Import Wizard îţi cere să confirmi tipul de date pentru fiecare coloană. Selectează celulele pe care vrei să le separi şi execută secvenţa Data\Text to Columns (Text în coloane) pentru a lansa aplicaţia expert. poţi folosi aplicaţia Convert Text to Columns Wizard. Aplicaţia expert este foarte bună la descoperirea acestui lucru. adică să precizezi care sunt numerele.

9 . După ce execuţi click pe Finish datele tale vor fi corect separate în coloane.Procesul este identic: identifică dacă datele sunt delimitate sau cu lăţime fixă şi apoi continuă cu paşii 2 şi 3.

 Copiază un diapozitiv PowerPoint individual într-un document Word. Dacă elementele grafice de care ai nevoie există deja într-un alt fişier. Textul paragraf este cel mai bine utilizat când apare sub formă de fraze scurte sau titluri.  Reutilizează elementele de clip-art sau obiectele desenate din PowerPoint sau Word într-o foaie de calcul Excel. nu le reinsera sau redesena – lipeşte-le. indiferent de formă poate fi adăugat într-o foaie de calcul Excel pe una din următoarele două căi: 10 . Dacă inserezi textul paragraf ca obiect în foaia de calcul. Exceptând cazurile în care celulele Excel sunt formatate pentru aranjare automată a textului pe rânduri.  Dacă în Word există deja un tabel ce conţine o listă importantă adu-l în Excel pentru a-l sorta şi filtra rapid. acesta va apărea sub formă de casetă de text care ascunde celulele din foaia de calcul. Dacă ai creat un diapozitiv cu un aspect plăcut şi care transmite ceva important pentru document. Conţinutul Word.Rezultatul este următorul: IMPORTAREA DATELOR DIN ALTE APLICAŢII Datele preluate din Word şi PowerPoint pot fi folosite după cum este prezentat în exemplele de mai jos:  Dacă datele apar pentru prima oară într-o foaie de date PowerPoint copiază-le într-o foaie de calcul Excel pentru a putea fi folosite instrumentele Excel superioare de formatare şi calcul. o frază lungă sau un paragraf poate provoca probleme la introducerea într-o foaie de calcul Excel existentă. Tabele Word sunt alegerea naturală pentru plasarea într-o foaie de calcul Excel – datele sunt deja aranjate în celule. nu pierde timp reconstituindu-l. Adăugarea unui text Word într-o foaie de calcul Excel Textul Word apare în două formate pe care le poţi utiliza în Excel – text paragraf şi text de tabel.

Separarea datelelor .m. În cazul în care ai creat în Word un tabel care conţine numele şi prenumele într-o singură celulă. Poţi separa orice listă pe care o imporţi în Excel – inclusiv informaţii din baza de date Access. în momentul în care preiei acest tabel în Excel trebuie să separi tabelul prin inserarea de coloane.d. adresa întreagă într-o altă celulă ş. 11 .d. Textul va fi plasat într-o fereastră de obiect flotantă care. Obs. La lipire nu uita să execuţi click în celula care trebuie să conţină textul sau care este prima celulă din domeniul lipit. Sortarea şi filtrarea datelor sub formă de tabele. Copiază textul Word şi lipeşte-l în foaia de calcul Excel.  Inserarea unui obiect Word. Folosirea memoriei Clipboard.a.m. Pentru mai multe date despre sortarea şi filtrarea listelor vezi cursul II lecţia 2 „Sortarea şi filtrarea listelor”. Separarea preia elementele mari şi le împarte în mai multe elemente mai mici. Obs. provoacă apariţia instrumentelor Word în locul celor Excel.a. Dacă tabelul de date trebuie totuşi utilizat în mediul Word lipeşte-l înapoi în documentul Word după ce l-ai sortat în Excel. În acest caz textul este introdus în obiect după ce acesta a fost inserat folosind Paste Special şi alegând Microsoft Word Document Object. liste cu text din alte programe ş.. permiţând o analiză mai detaliată. Separarea nu este limitată la listele Word. la activare. Unul din principalele motive pentru aducerea datelor din tabele Word într-o foaie de calcul Excel este posibilitatea de folosire a instrumentelor de sortare şi filtrare din Excel. Această metodă poate fi utilizată pentru texte din tabele sau paragrafe.

Delimitatorii sunt caractere (cum ar fi virgule. De exemplu. 2. dacă împarţi o singură coloană în trei noi coloane. 7. Alege Next. 3. După lipirea tabelului din Word în Excel. prezentată în figura următoare. 6. 5. În caseta Original Data Type alege Delimited. Se va deschide aplicaţia Convert Text to Columns Wizard. selectează coloana înaintea căreia doreşti să apară noua coloană şi alege Insert\Columns. Execută secvenţa Data\Text to Columns. trebuie să parcurgi paşii: 1. Alege delimitatorul pe care doreşti să-l utilizeze Excel la determinarea locului în care se va trece de la o coloană la alta. În cazul în care coloana din dreapta celei pe care vrei să o împarţi conţine date. inserează o coloană pentru a crea un spaţiu necesar informaţiei împărţite. selectează cea mai din stânga coloană care necesită împărţirea. inserează două coloane în dreapta celei pe care o împarţi. spaţii sau punct şi virgulă) sau coduri (cum ar fi Tab şi Enter) ce se folosesc la separarea textului în elemente componente. Pentru a insera o coloană. 12 .Pentru a împărţi datele dintr-un tabel. 4.

Rezultatul este următorul: În ultimul pas al aplicaţiei expert poţi să alegi să aplici formatele General. poţi specifica o anumită destinaţie (Destination) pentru celulele rezultate. Text. sau Date în noile coloane. Pentru a copia conţinutul unei foi de date PowerPoint într-o foaie de calcul Excel trebuie să parcurgi paşii: 1. alege Finish pentru a finaliza aplicaţia expert şi a aplica respectivele comenzi asupra coloanei selectate. 2. Alege Next. În diapozitivul PowerPoint afişează foaia de date şi conţinutul pe care l-ai introdus. 9. În plus. Utilizarea conţinutului foilor de date PowerPoint în Excel O foaie care conţine date în PowerPoint poate deveni începutul unei foi de calcul în Excel sau poate fi adăugată unei foi de calcul. După ce verifici secţiunea Data Preview în caseta de dialog finală a aplicaţiei expert.8. 13 . Trage indicatorul peste celulele foii de date sau execută click pe butonul Select All din foaia de date.

După lipirea conţinutului de date va trebui să-l prelucrezi sau să adaugi etichete de coloană şi/sau linie pentru a obţine macheta dorită IMPORTAREA DATELOR DIN PAGINI TIP HTML Dacă vizitezi curent anumite pagini Web pentru a prelua informaţii cum ar fi rate de schimb curente sau valori de acţiuni la bursă. Alege Edit\Paste sau apasă combinaţia Ctrl+V. Comută în sau deschide o foaie de calcul Excel şi execută click în celula de unde vrei să înceapă conţinutul lipit. 5. O interogare Web preia date din pagini Web şi le returnează în Excel pentru analiză şi prelucrare. 4. 14 . calea pentru a realiza acest lucru este caracteristica Web Querry.3. Alege Edit\Copy sau apasă combinaţia Ctrl+C.

Pentru a include un nume de tabel. Pentru aceasta trebuie să ştii că tabele încep cu <Table> şi se termină cu </Table>.Pentru a prelua date din pagini Web trebuie să ai instalat un browser de Internet (Internet Explorer) şi să execuţi paşii: Pasul 1: Pentru a crea o nouă interogare trebuie să execuţi secvenţa Data\Get External Data\New Web Query. Pasul 4: Trebuie să stabileşti cum vrei să fie formatate datele. când preiei datele în Excel. Tabelele şi secţiunile sunt preluate în ordinea în care apar pe pagina Web. dacă pagina Web conţine aceste nume. Poţi să hotărăşti dacă păstrezi sau nu şi formatul paginii Web care poate consta în formatări de font. inclusiv text. care este numeric. În Notepad execută click pe Search\Find pentru a găsi codurile menţionate anterior. În acest exemplu vom folosi Web Query pentru a prelua valoarea curentă a diferitelor monezi naţionale la cursul zilei. Pentru a vizualiza codurile cu ajutorul browser-ului Internet Explorer trebuie să faci click dreapta pe pagina de pe care vrei să preiei tabele sau secţiuni şi apoi să selectezi View Source din meniul rapid care apare pentru a afişa codurile HTML în Notepad. de culoare.  Only the tables – îţi permite să preiei numai tabelele dintr-o pagină Web care mai are în componenţă şi alte date care nu te interesează. tabele şi alte tipuri de date. trebuie să-l introduci între ghilimele („5”). Secţiunile încep cu <Pre> şi se termină cu </Pre>. Identificarea tabelelor şi a secţiunilor este posibilă doar dacă browser-ul tău îţi permite să vizualizezi codurile HTML pentru o pagină Web. Datele pot fi preluate în întregime inclusiv cu formatul lor de pe 15 . Pasul 2: Trebuie să introduci adresa Web a paginii pe care doreşti să o cercetezi. Poţi specifica tabelele sau secţiunile pe care vrei să le preiei prin specificarea numelui lor. Pasul 3: Pentru a specifica ce date vrei să preiei poţi folosi una din următoarele trei opţiuni:  The entire page – îţi permite preluarea întregului conţinut al paginii Web.  One or more specific tables on the page – îţi permite să preiei unul sau anumite tabele specificate dintr-o pagină Web care conţine mai multe tabele. Când preiei date care sunt cuprinse în tabele. nu în ordinea pe care o specifici tu în câmpul Enter Table name(s) or number(s) separated by commas:. Adresa poate fi introdusă manual sau poate fi căutată cu ajutorul butonului Browse Web. datele din coloane sunt separate în coloane automat.

păstrând în acelaşi timp oricâte elemente de formatare ale aplicaţiei sursă. Obs. să formatezi şi să adaugi formule la tabel în Excel înainte de a copia tabelul în Word.  Inserarea unui registru de calcul Excel în întregime sau selectarea unei foi de calcul individuale pentru a fi inserate. Lipirea datelor Excel sub formă de tabel Word Pentru a lipi date într-un document Word trebuie să parcurgi paşii: 1. Într-o foaie de calcul Excel selectează celula sau domeniul pe care doreştiu săl copiezi.pagina Web (Full HTML formatting). 2. Alege Edit\Copy. fără formatare (None) sau numai cu formatare de text (Rich text formatting only). Când datele Excel sunt copiate într-un document Word ele vor apărea în format de tabel – celulele foii de calcul vor deveni celule de tabel cu dimensiuni corespunzătoare domeniului de celule selectat din Excel. Dacă nu poţi vedea liniile de grilă ale tabelului . Vei putea configura interogarea Web pentru a se actualiza automat la un număr de minute sau atunci când deschizi foaia de calcul. Într-un document Word poţi adăuga date Excel prin una din următoarele două metode:  Copierea conţinutului sursă Excel (cum ar fi un domeniu de celule sau o diagramă) în Clipboard şi lipirea lui în documentul Word. Este bine să încerci să creezi. în Word alegi Table\Show Gridlines. COPIEREA DATELOR EXCEL ÎNTR-UN DOCUMENT WORD Utilizarea programului Excel pentru tabele ce conţin date numerice îţi asigură si accesul la instrumentele Excel de calcul şi formatare de care Word nu dispune în aceeaşi măsură. Datele pot fi actualizate prin executarea unui click dreapta oriunde în interiorul lor şi selectarea comenzii Refresh Data (Reîmprospătare date) sau prin utilizarea butonului Refresh Data din bara de instrumente External Data . execută click pe butonul Copy din bara standard sau apasă combinaţia de taste Ctrl+C. Toate instrumentele de formatare pentru tabele Word îţi stau la dispoziţie ca şi cum tabelul ar fi fost creat de la început în Word. EXPORTAREA DATELOR SPRE ALTE APLICAŢII Prin intermediul mamoriei Clipboard şi al meniului rapid Insert poţi insera rapid şi uşor oricât de mult din conţinutul unei aplicaţii într-un fişier al altei aplicaţii. Poţi utiliza aceiaşi parametri de actualizare automată disponibili pentru datele din baze de date prin executarea unui click dreapta pe datele Web şi alegerea comenzii Data Range Properties (Proprietăţile zonei de date) sau prin executarea unui click pe butonul Data Range Properties din bara de instrumente External Data. 16 . În acest fel vei fi sigur că informaţia este de ultimă oră.

2. În caseta de dialog Open Worksheet păstrează opţiunea Entire Workbook selectată în caseta Open document in Workbook şi alege OK. 5. Obs. Treci în Word şi execută click în document pentru a poziţiona cursorul acolo unde doreşti să apară datele Excel. 4. Inserarea unui registru de calcul Excel Înainte de a insera un registru de calcul într-un document Word asigură-te că ai salvat deja registrul. Dacă doreşti să copiezi toată foaia de calcul. Pentru de a insera un registru de calcul într-un document Word trebuie să parcurgi paşii: 1. alege All Files (*. Folosind caseta listă Look In şi lista de fişere şi dosare afişate. 17 . 6. În Word va fi lipit doar domeniul de celule ce conţine date. 4. Execută dublu click pe fişierul dorit sau execută un singur clic şi alege butonul Insert. Alege Insert\File. localizează registrul de calcul pe care vrei să-l foloseşti.3. 3.*) din caseta Files of Type. în Excel apasă combinaţia Ctrl+A pentru a selecta întraga foaie de calcul. În Word alege Edit\Paste sau execută click pe butonul Paste din bara standard sau apasă combinaţia Ctrl+V. În caseta de dialog Insert File care apare. În document plasează cursorul în locul în care vrei să inserezi registrul.

Dacă doreşti să păstrezi o conexiune între registrul de calcul şi document poţi insera fişierul ca şi legătură. Alege Insert\File. 18 . 2. Alege OK pentru a închide caseta de dialog Open Worksheet şi a insera datele. Atâta timp cât fişierele sursă şi destinaţie rămân în aceleaşi locaţii şi îşi păstrează aceleaşi nume. 2. 6. Folosind caseta listă Look In şi lista de fişere şi dosare afişate.*) din caseta Files of Type. 4. datele apar şi funcţionează ca şi date Word. Inserarea unui domeniu dintr-o foaie de calcul Pentru a insera numai un domeniu de celule dintr-o foaie de calcul trebuie să parcurgi paşii: 1. De fiecare dată când fişierul este deschis poţi opta pentru actualizarea legăturii şi orice modificare din registrul de calcul sursă va apărea în document. legătura va rămâne intactă. În documentul Word plasează cursorul în locul în care vrei să inserezi foaia de calcul.. În caseta de dialog Insert File care apare alege All Files (*. Pentru acest lucru în caseta de dialog Insert File execută click pe săgeata cu vârful în jos din dreapat butonului Insert şi alege Insert as Link. 7.*) din caseta Files of Type. Alege Insert\File. 3. În caseta de dialog Open Worksheet execută click în caseta listă Open document in Workbook şi selectează numele foii de calcul pe care doreşti să o inserezi. În caseta de dialog Insert File care apare alege All Files (*. În documentul Word plasează cursorul în locul în care vrei să inserezi foaia de calcul. Inserarea unei foi de calcul individuale Pentru a insera o foaie individuală de calcul dintr-un registru de calcul trebuie să parcurgi paşii: 1. În caseta listă Name or Cell Range selectează Entire Worksheet pentru a insera întreaga foaie de calcul sau introdu adresele unui domeniu de celulele sau un domeniu denumit din foaia de calcul selectată pentru a insera doar respectivul domeniu. O dată inserate. 3. localizează registrul de calcul pe care vrei să-l foloseşti şi execută dublu click pe el. 5.

Alege Edit\Copy sau apasă combinaţia Ctrl+C. 2. Legarea datelor Excel la un diapozitiv PowerPoint Pentru a crea o relaţie între domeniul sursă şi copia sa dintr-un diapozitiv PowerPoint trebuie să legi cele două fişiere. linii sau coloane şi modifică alinierea. În caseta de dialog Insert File alege butonul Range. dimensiunile de font şi stilurile de font. 19 .4. redimensionarea obiectului ca întreg sau ajustarea dimensiunilor coloanelor şi rândurilor folosind instrumentele PowerPoint. Se poate spaţia paragraful din interiorul unei celule relativ la linia de sus sau de jos a celulei prin folosirea opţiunilor Before şi After din secţiunea Paragraph. Asigură-te că foloseşti modul de vizualizare Slide sau normal. În fereastra PowerPoint alege Edit\Paste sau apasă combinaţia Ctrl+V. Selectează celule individuale. Domeniul Excel apare sub formă de tabel în diapozitivul PowerPoint şi poate fi formatat ca atare prin mutare. Folosind fişele Row şi/sau Column ajustează dimensiunile secţiunilor selectate din tabel. Lipirea domeniilor Excel într-un diapozitiv PowerPoint Pentru a lipi un domeniu de celule dintr-o foaie Excel într-un diapozitiv PowerPoint trebuie să parcurgi paşii: 1. 6. 3. Folosind caseta listă Look In şi lista de fişiere şi dosare afişate. 1. localizează registrul de calcul pe care vrei să-l foloseşti şi execută un click pe el. 5.  Formatarea textului. fonturile. Formatarea datelor Excel într-un document Word Poţi utiliza instrumentele de formatare Word pentru a formata datele Excel inserate în documentul Word:  Modificarea lăţimii coloanelor şi a înălţimii liniilor. În caseta de dialog Insert File alege Insert pentru a adăuga domeniul precizat în documentul Word. după care apasă butonul OK. Introdu adresele de domeniu (cum ar fi B1:C20) în caseta de dialog Set Range.  Aplicarea formatării de paragraf. Treci în sau deschide aplicaţia PowerPoint şi accesează diapozitivul în care doreşti să adaugi datele. 4. 7. Table Properties. Execută click oriunde în tabel şi alege Table. Selectează domeniul de celule din foaia de calcul Excel. COPIEREA DATELOR EXCEL ÎNTR-O PREZENTARE POWERPOINT În momentul în care datele pe care vrei să le foloseşti într-o prezentare se află deja create în Excel ele pot fi preluate şi lipite în prezentarea respectivă. 2. Alege Edit\Copy sau apasă combinaţia Ctrl+C. Selectează domeniul de celule din foaia de calcul Excel.

Execută dublu click pe înlocuitorul de diagramă pentru a afişa foaia de date. Având deschise atât foaia de calcul Excel cât şi prezentarea PowerPoint selectează conţinutul pe care doreşti să-l utilizezi. Treci în sau deschide aplicaţia PowerPoint şi utilizează modul de vizualizare Slide pentru a afişa diapozitivul în care doreşti să lipeşti datele din Excel.. Pentru a-l edita execută dublu click pe ele. 4.3. 20 . 3. Lipirea datelor într-o foaie de date PowerPoint Pe lângă utilizarea datelor existente direct într-un diapozitiv PowerPoint le mai poţi utiliza şi pentru completarea foilor de date PowerPoint atunci când construieşti o diagramă PowerPoint. Alege Edit\Copy sau apasă combinaţia Ctrl+C. Pentru a reveni în PowerPoint apasă combinaţia Alt+Tab. 5. În caseta As alege Microsoft Excel Worksheet Object şi alege apoi OK. În caseta de dialog Paste Special alegi opţiunea Paste Link. Va apărea foaia de date cu date eşantion în interiorul ei. Pentru aceasta trebuie să parcurgi paşii: 1. Conţinutul Excel legat apare sub formă de tabel şi poate fi mutat şi redimensionat. 2. Se va deschide foaia de calcul Excel din care provine şi orice modificări efectuate aici vor fi reflectate în diapozitiv. 4. În fereastra PowerPoint alegi Edit\Paste Special. Treci în sau deschide aplicaţia PowerPoint şi deplasează-te la diapozitivul în care vei utiliza datele. 6.

În foaia de date PowerPoint execută click pe celula gri din stânga-sus pentru a selecta toate celulele din foaie. 7. 21 . în coloana goală din stânga coloanei A). Apasă tasta Delete pentru a şterge toate datele eşantion din foaie. Execută click în prima celulă din foaia de date (deasupra liniei 1.5. 6.

22 . Treci în sau deschide aplicaţia PowerPoint şi deplasează-te la diapozitivul în care vei lipi diagrama. Obs.8. Linia de deasupra liniei 1 conţine informaţiile pentru axa categoriilor. Ai utilizat prima coloană goală în loc de coloana A deoarece aceasta este coloana care conţine datele pentru legendă. Instrumentele PowerPoint de realizare a diagramelor îţi permit să comuţi aceste două grupuri de date după necesităţi. Utilizarea diagramelor Excel într-o prezentare PowerPoint Pentru a lipi o diagramă din Excel într-un diapozitiv PowerPoint trebuie să parcurgi paşii: 1. 4. Alege Edit\Copy sau apasă combinaţia Ctrl+C. Obs. Continuă procesul de creare a diagramei în PowerPoint. Având deschise atât prezentarea PowerPoint cât şi foaia de calcul Excel care conţine diagrama. Poţi muta şi redimensiona diagrama după necesităţi sau poţi executa dublu click pe ea pentru a obţine acces la instrumentele Excel de realizare a diagramelor. selectează diagrama pe care doreşti să o utilizezi. 2. În PowerPoint alege Edit\Paste. Conţinutul Excel apare în foaia de date şi îin spatele acesteia vei vedea o formă de diagramă. Diagrama apare în PowerPoint exact ca în Excel. Dacă pe diapozitiv apare un înlocuitor de diagramă. 3.. 5. Alege Edit\Paste. şterge-l.

URMĂRIREA MODIFICĂRILOR
Dacă lucrezi împreună cu o echipă la realizarea, editarea şi întreţinerea unui registru de calcul sau dacă registrul tău de calcul trece prin mai multe mâini în drumul său spre finalizare, îţi este util să ştii cine ce modificări a făcut în conţinutul registrului. Utilizând caracteristica Track Changes (Urmărire modificări) din Excel, poţi vedea ce persoane au adăugat anumite informaţii, la ce dată şi la ce oră. De asemenea, poţi revedea modificările făcute de alte persoane şi poţi păstra doar modificările pe care le doreşti.

ACTIVAREA ŞI DEZACTIVAREA EVIDENŢEI REVIZIILOR
Funcţia Track Changes trebuie activată înainte de a începe să ţii evidenţa evoluţiei foii de calcul. Dacă această funcţie nu este apelată, modificările făcute de alţii se vor integra în conţinutul foii tale şi nu o să mai poţi identifica cine şi ce modificări a efectuat. Pentru a activa şi a utiliza caracteristica Track Changes trebuie să parcurgi paşii: 1. În foaia de calcul pentru care doreşti să ţii evidenţa modificărilor mai multor utilizatori, alege Tools\Track Changes\Highlight Changes (Evidenţiere modificări). 2. Se va deschide caseta de dialog Highlight Changes. Execută click pe caseta de validare Track Changes While Editing (Urmărire modificări în timpul editării).

3. Selectează cantitatea şi tipul de evidenţă pe care doreşti să o păstrezi, executând click în casetele de validare When (Când), Where (Unde), Who (Cine). 4. Păstrează activă opţiunea Highlight Changes on Screen astfel încât celulele ce cuprind conţinut nou sau editat să fie marcate corespunzător pe ecran. 5. Execută click pe OK pentru a închide caseta de dialog şi a începe ţinerea evidenţei modificărilor. Obs. Utilizează opţiunea Where pentru a preciza un domeniu de celule în care să se ţină evidenţa modificărilor. Dacă faci acest lucru, Excel va ţine evidenţa doar a modificărilor din acel domeniu.

23

Figura anterioară prezintă o foaie de calcul care a fost editată de mai mulţi utilizatori. Celulele subliniate cuprind conţinut nou, iar sugestia de ecran indică persoana care a efectuat modificările. Obs 1. Celulele cu modificări au o bordură subţire, albastră, cu un mic indicator de modificare de formă triunghiulară, în colţul din stânga-sus. Atunci când o celulă modificată este activă bordura ei devine galbenă. Obs. 2 Opţiunea List Changes on a New Sheet (Listare modificări pe o nouă foaie de calcul) îţi permite să stochezi pe o foaie separată ce a fost adăugat sau modificat în registrul de calcul, astfel încât toate modificările să poată fi văzute într-un singur loc. Poţi dezactiva caracteristica Track Changes deschizând caseta de dialog Highlights Changes şi eliminând semnul de validare din dreptul opţiunii Track Changes While Editing. Va apărea un mesaj care te va informa că registrul tău nu se mai găseşte în modul partajat, lucru pe care trebuie să-l confirmi executând click pe Yes.

ACCEPTAREA ŞI REFUZAREA MODIFICĂRILOR
După ce alte persoane au făcut modificări în registrul tău de calcul, poţi revedea aceste modificări păstrându-le pe cele dorite şi renunţând la celelalte. 1. Alege Tools\Track Changes\Accept or Reject Changes (Acceptare sau respingere modificări). Va apărea caseta de dialog Select Changes to Accept or Reject. Este posibil ca Excel să îţi ceară mai întâi să salvezi registrul de calcul. În acest caz apasă butonul OK.

24

2. Stabileşte ce doreşti să revezi: ♦ În zona When alege să revezi fie modificările necercetate încă, fie cele efectuate după o anumită oră. ♦ În zona Who alege să revezi modificările efectuate de toţi corectorii, în afara ta sau de un anume corector. ♦ În zona Where alege domeniul de celule pe care să-l cerectezi. Dacă nu introduci nimic în acest câmp vei revedea întreaga foaie de calcul. 3. Execută click pe OK pentru a începe să revezi modificările. Atunci când programul Excel descoperă prima modificare, o va descrie în caseta de dialog Accept or Reject Changes. 4. Dacă în respectiva celulă au fost efectuate mai multe modificări, programul Excel le prezintă pe toate. 5. Execută click pe butonul Accept pentru a păstra modificările sau pe Reject pentru a păstra valoarea originală a celulei.

6. Programul Excel caută următoarea modificare. Vei continua să accepţi sau să refuzi fiecare modificare pe rând. De asemenea, poţi executa click pe butonul Accept All ca să accepţi toate modificările rămase în registrul de calcul sau pe butonul Reject All pentru a păstra valorile originale ale restului celulelor modificate.

VALIDAREA ŞI AUDITUL DATELOR INTRODUSE
Pentru a preveni introducerea eronată a datelor şi a formulelor în registrele de calcul Excel, acesta îţi oferă câteva caracteristici speciale care să te ajute la rezolvarea greşelilor:  Pentru prevenirea erorilor la introducerea directă în registrul de calcul, caracteristica de v a l i d a r e a d a t e l o r îţi permite să îndrumi persoana care

25

Elimină încercuirile datelor invalide. . Elimină săgeţile de audit pentru precedenţi. Poţi găsi şi sursele rezultatelor eronate din formule. Tot cu ajutorul acestei caracteristici vei stabili modul în care va răspunde Excel la nerespectarea indicaţiilor: va afişa un mesaj de eroare şi va refuza intrarea sau va accepta intrarea greşită dar va avertiza utilizatorul în privinţa problemelor ce pot apărea.introduce datele. Aplică un comentariu unei celule. Poţi spune programului Excel să accepte doar anumite tipuri de intrări într-o celulă – de exemplu. ÎNCERCUIREA DATELOR INVALIDE Programul Excel include o caracteristică specială de validare care găseşte şi marchează datele invalide care au fost introduse anterior.  Dacă în registrul de calcul există deja date eronate. din fişa Toolbars. Tabelul următor descrie butoanele din bara de instrumente Auditing: Buton Nume Trace Precedents (Trasare precedente) Remove Precedent Arrows (Eliminare săgeţi anterioare) Trace Dependents (Trasare dependenţe) Remove Dependent Arrows (Eliminarea săgeţilor spre dependenţe) Remove All Arrows (Eliminarea tuturor săgeţilor) Trace Error (Trasare erori) New Comment (Comentariu nou) Circle Invalid Data (Încercuire date incorecte) Clear Validation Circle (Eliminarea cercuri de validare) Descriere Afişează formulele sau referinţele de celulă precedente care contribuie la conţinutul celulei. printre care: 26 . Elimină săgeţile de audit pentru dependenţi. Depistează celulele cu valori de eroare. Încercuieşte datele care nu corespund parametrilor stabiliţi pentru validare. Există numeroase motive de a utiliza această caracteristică. Excel poate localiza şi încercui aceste intrări folosind aceeaşi logică de validare a datelor. Poţi activa această bara executând secvenţa View\Toolbars\Customize şi. Prezintă referinţele de celulă către care indică celula curentă. execută click în faţa opţiunii Auditing.  Pentru urmărirea relaţiilor dintre celule şi formule poţi folosi caracteristica de audit din Excel care va afişa conexiunea dintre formule şi celulele lor sursă (precedenţi) sau dintre celule şi formulele dependente de acestea. numere sau date calendaristice dintr-un anumit interval.şi să afişeze un mesaj pentru utilizator cu instrucţiuni de completare a informaţiilor. Elimină toate săgeţile de audit. Pentru aceste funcţii Excel îţi pune la dispoziţie bara de instrumente Auditing.

27 . Pentru a realiza auditul unei foi de calcul şi a afişa rapid un cerc în jurul informaţiei care nu respectă condiţiile de validare a datelor (până la maximum 255 erori). 2. Excel va încercui datele invalide. (Câteodată vei dori să introduci date invalide care vor fi însă verificate. Datele au fost introduse înainte de instituirea unor criterii de validare şi doreşti să revii asupra lor şi să rezolvi erorile existente. Execută click pe celula ce conţine eroarea. Eroarea poate fi în formulă sau în celula sursă referită de formulă. Dacă Excel găseşte 255 de erori. execută click pe butonul Circle Invalid Data (Încercuire date incorecte) de pe bara de instrumente Auditing. Pentru a elimina toate cercurile afişate execută click pe butonul Clear Validation Circles (Eliminare cercuri de validare) de pe bara de instrumente Auditing. 3.  Criteriile de validare active permit utilizatorului să introducă date invalide după afişarea unui avertisment.  Vrei să modifici condiţiile de validare. Execută secvenţa Tools\Auditing\Show Auditing Toolbar. execută click pe butonul Trace Error. va trebui să corectezi unele dintre ele şi să execuţi din nou click pe butonul Circle Invalid Data. corectate sau aprobate ulterior). Pentru a localiza sursa unei erori trebuie să parcurgi paşii: 1. În bara de instrumente Auditing. DEPISTAREA ERORILOR ÎN FORMULE Pentru a depista sursa unei erori într-o formulă începe prin a verifica formula căutând eventualele greşeli de introducere şi scriere.

primul lucru pe care îl vei face este „verificarea conexiunilor” din registru – modul în care sunt conectate toate formulele şi datele. Caracteristica de audit a Excel poate depista această informaţie şi te poate ajuta să localizezi sursele de eroare returnate de formule. auditul poate depista sursa erorii. Pentru fiecare celulă. Precedentul pentru I16 I16 indică spre dependenţii săi (din componenţa căror formule face parte) AUDITUL PRECEDENŢILOR. Butoanele Remove Precedent Arrows şi Remove Dependents Arrows elimină săgeţile indicatoare. Liniile albastre indică celulele referite iar liniile roşii te conduc la celula ce a provocat eroarea. De fiecare dată când execuţi click pe un buton Trace vor apărea săgeţi indicatoare pentru următorul nivel de precedenţă sau dependenţă. Chiar dacă nu există erori poţi trasa celulele dependente şi precedente dintr-o formulă executând click pe butoanele Trace Precedents şi Trace Dependents.  Dacă celula conţine o eroare. denumite precedenţi.  Dacă celula conţine date sau formule. Dacă nu apar săgeţi de indicare a erorii. dacă o formulă cu o operaţie de împărţire întoarce valoarea de eroare 28 . auditul poate depista orice formule care utilizează informaţia din această celulă. câte un nivel o dată. auditul poate trasa şi depista următoarele informaţii:  Dacă celula conţine o formulă. De exemplu. sursa acesteia se găseşte în formulă. denumite dependenţi.Dacă eroarea provine dintr-o celulă sursă şi nu din celula activă. vor apărea săgeţi indicatoare care ghidează vizual spre posibilele surse de eroare. auditul îi depistează celulele sursă. AL DEPENDENŢILOR ŞI AL ERORILOR Atunci când primeşti o listă cu informaţii sau un registru de calcul creat de alţi utilizatori.

Exemplu: Dacă o celulă conţine o formulă care însumează o coloană de numere. Dacă celula formulei este şi ea inclusă într-un total general în alt loc. Nu poţi face auditul unei foi de calcul protejate. fie conţine valoarea zero. 29 .#DIV/0. auditul poate depista celula sursă care. precedenţii formulei vor fi numerele individuale care sunt adunate. relaţiile sunt indicate cu săgeţi de urmărire colorate. totalul generat va fi un dependent al acestei celule cu formulă. celulele verificate sunt colorate):  La depistarea precedenţilor pentru formula din celula G2 Excel afişează o săgeată albastră cu origini în E2 şi F2. Obs. În fiecare caz. Fiecare dintre aceste celule precedente vor avea ca dependent celula formulei. Pentru a elimina protecţia alege Tools\Protection\Unprotect Sheet. În figura anterioară este prezentat un tabel în care se calculează produsul între preţul pe bucată şi numărul total de bucăti vândute. În acest caz foaia de calcul prezintă mai multe audituri (în figură. fie nu are intrare. Formula înmulţeşte valoarea din coloana E cu valoarea din coloana F pentru fiecare linie iar rezultatul se află în coloana G.

Pentru a rula sau a elimina elementele de audit poţi folosi comenzi de meniu sau butoane din bara de instrumente Auditing descrise în lista de mai jos:  Depistarea precedenţilor unei formule. Dacă informaţia îşi are originile sau indică spre un alt registru de calcul sau o altă foaie de calcul.  Celula G13 are un dependent în formula din G15.  Eroarea din celula G4 este semnalizată prin săgeţile care plecă din celulele ce alcătuiesc formula. Selectează celula care coţine formula ce returnează rezultat eronat şi execută click pe butonul Trace Formule eronate Prima apăsare a butonului Trace Error arată precedenţii pentru celula E20 şi dependenţa acestei (marcată cu roşu) faţă de celula F20 A doua apăsare a butonului Trace Error arată şi precedenţii pentru celula D20 30 .  Afişarea mai multor niveluri de precedenţi/dependenţi. săgeata de urmărire are culoarea negră şi pictograma seamănă cu o mică foaie de calcul. Dacă Excel emite un semnal sonor când execuţi click pe unul din butoane înseamnă că ai depistat toate nivelele formulei sau încerci să depistezi ceva imposibil (cum ar fi un element grafic).  Depistarea dependenţilor unei celule. Selectează celula ce conţine formula şi alege Tools\Auditing\Trace Dependents sau execută click pe butonul Trace Dependents . Execută click în mod repetat pe butonul Trace Precedents sau Trace Dependents.  Depistarea celulei vinovate de un rezultat eronat. La trasarea dependenţilor pentru celula F11 Excel afişează o săgeată albastră cu vârful în singura celulă dependentă cu formulă – G11.  Şi celula E12 are tot un dependent – formula din G12. Selectează celula ce conţine formula şi alege Tools\Auditing\Trace Precedents sau execută click pe butonul Trace Precedents .

acestea trebuie să fie deschise pentru a le putea accesa.  Saltul între precedenţi şi dependenţi. care pot fi adăugate la orice bară sau pot fi utilizate pe o bară separată. Dacă formula este conectată cu alţi regiştri de calcul. Va fi nevoie. Gruparea diferă de structurare prin faptul că grupurile pot fi definite pe orice adâncime. Săgeţile dispar. GRUPAREA ŞI STRUCTURAREA DATELOR (GROUP&OUTLINE) Gruparea şi structurarea sunt două caracteristici Excel de gestiune a datelor. structurarea nu o să aibă înţeles pentru utilizator. Bara de instrumente personalizată prezentată în continuare cuprinde butoane pentru crearea. Execută dublu click pe referinţa dorită. Un alt obiect util pe care îl poţi include este meniul Group&Outline din categoria Built-In Menius din aceeaşi fişă. personalizată. ştergi sau muţi celulele implicate în formulă sau modifici însăşi formula. Dacă lista ta nu are o asemenea schiţă. probabil. să efectuezi depistări repetate pentru a găsi toate erorile implicate. Poţi folosi gruparea pentru a gestiona eficient coloanele şi liniile cu mai multe nivele de grupuri ce afişează şi ascund informaţia.  Eliminarea săgeţilor de urmărire. Notă: Dacă foaia de calcul nu este protejată iar caracteristicile de audit nu sunt disponibile este posibil ca opţiunile Excel să fie configurate pentru ascunderea obiectelor grafice (care includ şi săgeţile de urmărire). Nu poţi salva un audit de la o sesiune de lucru la alta. Toate aceste butoane provin din categoria Date din fişa Commands a casetei de dialog Customize. atunci când inserezi sau ştergi linii sau coloane. Structura şi grupurile sunt create pe baza unei schiţe de organizare. Ele sunt foarte asemănătoare. afişarea şi selectarea celulelor vizibile dintr-o structură sau un grup. de asemenea. atunci când este nevoie de ele. Pentru a elimina toate săgeţile de urmărire execută click pe butonul Remove All Arrows . selectează oricare din opţiunile Show All sau Show Placeholders (Afişare substituente). La conceperea unui registru sau a unei baze de date nu treci mai departe cu intenţia de a începe crearea. Excel îţi pune la dispoziţie mai multe butoane de structurare şi grupare. nivel sau locatie doreşti. Pentru a elimina o săgeată de urmărire de la o celulă la dependenţii sau precedenţii săi selectează celula şi execută click pe butonul Remove Dependent Arrows sau Remove Precedent Arrows . Pentru a afişa săgeţile de urmărire execută secvenţa Tools\Options pentru a deschide caseta Options. Înainte de a utiliza caracteristicile de grupare şi structurare este bine să-ţi creezi o bară de instrumente personalizată pentru aceste caracteristici.Error sau alege Tools\Auditing\Trace Error. 31 . Execută click pe fişa View şi. foarte utile. O structură însă are la bază o listă sau un tabel ce conţine deja totaluri sau subtotaluri. lăsând încorporarea funcţiilor pentru mai târziu. Dacă vrei să treci la o altă foaie de calcul sau un alt registru de calcul Excel afişează lista Go To. în secţiunea Object. Execută dublu click pe săgeata de urmărire. Săgeţile de urmărire dispar atunci când salvezi sau închizi registrul de calcul.

Anulează gruparea liniilor şi a coloanelor selectate. trimestre şi ani. De exemplu. minute şi secunde. Ascunde detaliile pentru linia sau coloana selectată. Poţi coborî chiar la nivel de ore.Buton Nume Show Outline Symbols (Afişare simboluri din schiţă) Group (Grupare) Ungroup (Anulare grupare) Show Detail (Afişare detaliu) Hide Detail (Ascundere detaliu) Select Visible Cells (Selectare celule vizibile) Descriere Prezintă simbolurile de structură pe linii şi coloane. GRUPAREA DATELOR Dacă datele Excel au atribute comune le poţi grupa pentru a le face mai lizibile. luni. 32 . Prezintă detaliile prin afişarea grupurilor ascunse pentru linia sau coloana selecată. Grupează liniile sau coloanele selectate. în tabelul următor grupurile comune sunt lunile şi apoi trimestrele. Selectează sau evidenţiază doar celulele vizibile. săptămâni. Acest tip de grupare ierarhică poate fi făcută cu zile.

poţi combina mai multe linii sau coloane de informaţie. selectează liniile sau coloanele pe care vrei să le incluzi şi apoi execută secvenţa Data\Group and Outline\Group. Pentru a crea un grup. ceea ce îţi va permite să ascunzi sau să afişezi informaţia cu un click. aşa cum poţi vedea în imaginea următoare. Obs. În caseta de dialog Group precizează dacă doreşti să grupezi linii (Rows) sau coloane (Columns). Dacă selectezi întreaga linie sau coloană nu mai obţii caseta Group operaţia de grupare executându-se automat. În partea stângă a foii de calcul apar simbolurile de structură. 33 . Un semn (-) indică faptul că grupul este complet extins.Prin crearea unui grup. Aceste tehnici se numesc restrângerea şi extinderea grupului. Un buton de structură care are un semn (+) indică faptul că grupul este restrâns astfel încât sunt afişate doar totalurile. Executând click pe butoanele de structură poţi ascunde sau afişa informatia selectată.

În plus. 4 şi aşa mai departe. poţi folosi butoanele 1 şi 2 din partea de sus a zonei structurii (la stânga etichetelor de coloană) pentru a controla nivelurile de grupare afişate în întreaga listă. Execută click pe butonul 1 şi vei restrânge întregul grup astfel încât să rămână doar totalurile. afişând doar totalurile – după cum se prezintă în imaginea următoare. caz în care butoanele vor fi numerotate cu 3. Este posibil ca lista ta să conţină şi alte nivele. Prin gruparea coloanelor poţi restrânge la maxim lista. Nu doar liniile pot fi grupate ci şi coloanele. Execută click pe butonul 2 pentru a extinde lista afişând toate liniile.Dacă grupezi lunile adiţionale poţi prezenta trimestrele sau lunile executând click pe butoanele de structură. 34 .

execută click pe fişa View şi selectează sau deselectează opţiunea Outline Symbols. selectează liniile pe care vrei să le ascunzi şi alege Data\Group and Outline\Group. păstrând în acelaşi timp grupurile. În exemplul următor tabelele sunt configurate identic iar butoanele de structură se aplică asupra tuturor tabelelor. Secretul obţinerii unor tabele rezumat pe o singură foaie cu ajutorul grupării combinate este stabilirea unor configuraţii similare în toate listele pe care intenţionezi să le grupezi. Utilizează butonul Show Outline Symbols pentru a ascunde şi a afişa simbolurile de structură. Gruparea tabelelor rezumat Dacă ai un registru de calcul cu mai multe liste vei dori.Programul Excel îţi permite să adaugi şi straturi de grupuri. să creezi o singură foaie de calcul care să conţină toată informaţia rezumat. probabil. După ce ai construit listele şi grupurile vei dori să recuperezi spaţiul de ecran ocupat cu simbolurile de structură. Acest lucru îmbunătăţeşte şi mai mult capacitatea de a crea grupuri ierarhice. Observă butoanele suplimentare de structură adăugate la liniile din figura următoare. Ca să adaugi un strat suplimentar la un grup. 35 . Cu ajutorul acestei tehnici poţi crea uşor şi eficient afişări personalizate şi rapoarte. Mai poţi activa sau dezactiva afişarea simbolurilor de structură executând secvenţa Tools\Options pentru a deschide caseta Options. Excel adaugă simboluri şi butoane de grup pentru stratul suplimentar.

36 .Grupurile rezumă informaţia într-o manieră eficientă şi pot fi gestionate pe un singur ecran la cel mai înalt nivel.

De exemplu.STRUCTURAREA DATELOR Structurarea foilor de calcul utilizează aceleaşi simboluri ca şi grupurile. fără coloane sau linii suplimentare. 37 . dar diferiă prin faptul că ele derivă dintr-o listă structurată. informaţia trebuie structurată consecvent în listă – fără rânduri sau coloane libere în interiorul listei.

selectează domeniul unui singur grup sau nivel şi foloseşte oricare din următoarele tehnici:    Alege Data\Group and Outline\Ungroup. Caracteristica Auto Outline depinde de capacitatea Excel de a detecta automat organizarea datelor tale. selectează următorul domeniu de date şi apasă tasta F4 pentru a repeta ultima acţiune. Pentru crearea unei structuri automate într-o listă se utilizează opţiunea Auto Outline. Ai însă posibilitatea de a plasa manual simbolurile de structură – pentru a accelera acest proces. Pentru a crea o structură automată pe mai multe nivele. Execută click pe butonul Ungroup . selectează Data\Group and Outline\Auto Outline. Poţi aplica toate grupările într-un singur pas dacă lista este organizată într-o manieră pe care Excel o înţelege. crează primul nivel. înseamnă că Excel nu a reuşit să vadă o organizare logică în datele pe care vrei să le structurezi. 38 . dar mai întâi Excel trebuie să înţeleagă ierarhia din lista de bază. Celula activă nici măcar nu trebuie să fie în tabel sau în setul de date. Aceasta este o metodă rapidă de creare a unei structuri. Eliminarea unei structuri Pentru a elimina o structură. Apasă combinaţia de taste Shift+Alt+săgeată spre stânga.Paşii pentru structurare sunt identici cu cei prezentaţi în capitolul anterior. Va trebui să selectezi datele doar în cazul în care foaia de calcul conţine mai multe seturi de date. Dacă obţii un mesaj de eroare de tipul „Cannot create an outline” (imposibil de creat o schiţă).  Pentru a elimina simultan toate nivelele de structură alege Data\Group and Outline\Clear Outline.

39 . Aici stabileşti dacă doreşti ca liniile de rezumat să fie plasate sub detalii (Summary rows below detail) şi coloanele de rezumat în dreapta detaliilor (Summary columns ti right of detail) (aceştia sunt parametrii prestabiliţi). Executarea unui click pe butonul Create crează o nouă structură pe baza datelor selectate. Executarea unui click pe butonul Apply Styles (Se aplică pentru stiluri) aplică parametrii asupra structurii existente. selectează opţiunea Automatic Styles (Stiluri automate) din caseta de dialog Settings. Pentru a aplica stilurile de celulă de structură încorporate în Excel (RowLevel_1. Alege Data\Group and Outline\Settings pentru a deschide caseta de dialog Settings.Modificarea parametrilor unei structuri Poţi schimba poziţia liniilor de rezumat dintr-un grup sau structură şi poţi aplica stilurile de structură încorporate în Excel. cu parametrii stabiliţi în caseta de dialog Settings. ColLevel_1 şi aşa mai departe).

Rulează o macrocomandă. Crează o casetă de introducere date pentru formulare (acest control nu funcţionează în foile de calcul normale) Grupează butoanele de opţiune selectate. diagrame şi chiar tabele pivot. Buton Nume Label (Etichetă) Edit Box (Casetă text) Group Box (Casetă de grupare) Button Descriere Introduce o etichetă în foaia de calcul ce va fi utilizată la denumirea altor controale. Utilizarea a două grupuri permite legături suplimentare la celule. controalele din bara de instrumente Forms (Machetă). După ce ai configurat foaia de calcul vei aplica. liste. butoane de incrementare/decrementare şi aşa mai departe.Lecţia 2 Obiective  Opţiunea Form  Query Database  Cum să creezi şi să editezi macrocomenzi  Utilizarea scenariilor   Utilizarea instrumentelor de analiză din Excel Partajarea şi unirea regiştrilor de calcul ADĂUGAREA CONTROALELOR DE FORMULAR C o n t r o a l e l e d e f o r m u l a r din Excel includ casete de selectare. liste şi alte zone ale foilor de calcul în scopul obţinerii de formulare personalizate ce vor fi utilizate la introducerea şi gestiunea datelor. 40 . În tabelul următor găseşti descrierea controalelor de formular disponibile în bara de instrumente Form. în funcţie de situaţie. Controalele de formular se leagă la o celulă şi apoi poţi aplica o formulă care referă legătura pentru a căuta informaţii sau a face calcule pe baza informaţiilor. pe care le poţi adăuga în diagrame. Aceste controale sunt simplu de creat şi utilizat. casete listă. Controalele de formular pot fi utilizate în tabele.

care permite atât limite maxime şi minime. 41 . Poţi adăuga grupuri suplimentare pentru a genera o legătură la celulă. îl poţi formata şi îi poţi stabili proprietăţile după necesităţi. Combină o casetă listă cu o casetă de editare. afişează bara de instrumente Forms executând secvenţa View\Toolbars\Forms. Un contor care permite atât limite maxime şi minime. După ce ai creat controlul. cât şi modificări incrementale. Această caracteristică nu este disponibilă într-o foaie de calcul. Pentru a insera controale de formular într-o listă sau un formular. Afişează o casetă de dialog cu opţiuni pentru control. Crează numărul butonului de opţiune dintr-un singur grup. Această caracteristică nu este disponibilă într-o foaie de calcul. O combinaţie între o casetă listă şi o casetă de text. Afişează caseta de dialog pe foaia activă. Se foloseşte ca test sau previzualizare a proiectului de casetă de dialog. execută click pe instrumentul dorit şi desenează controlul pe foaia de calcul. Returnează numărul obiectului selectat.(Buton) Check Box (Casetă de selectare) Option Button (Buton opţiune) List Box (Castă listă) Combo Box (Casetă combo) Combination List-Edit (Editare listă combinată) Combination Drop-Down Edit (Editare liste verticale combinate) Scroll Bar (Bara de defilare) Spinner (Buton Incrementare/Decrementare) Control Properties (Control proprietăţi) Edit Code (Editare cod) Toggle Grid (Comutare grilă) Run Dialog (Executare dialog) Când este selectată sau deselectată produce un răspuns True sau False. O bară de derulare extensibilă. Activează sau dezactivează liniile de grilă de pe foaia de calcul. Îţi permite să editezi un cod asociat cu controlul selectat. Această caracteristică nu este disponibilă într-o foaie de calcul. cât şi modificări incrementale. O listă derulantă cu o casetă de editare.

În caseta de dialog Format Object care apare selectează fişa Control.Paşii următori descriu procesul realizării listei derulante Cod produs: 1. În caseta Input Range (Zonă de intrare) precizează domeniul de date pe care-l doreşti afişat în lista derulantă din caseta combo. 2. 4. În bara de instrumente Forms execută click pe instrumentul Combo Box. Desenează controlul pe foaia de calcul ţinând apăsat butonul stâng ala mouseului şi trăgând de indicatorul în formă de cruce până la obţinerea dimensiunii dorite. 3. În figura care urmează domeniul este coloana Cod produs. Va apărea caseta de dialog Format Object (Formatare obiect). Execută click dreapta pe controlul de formular şi selectează Format Control din meniul rapid. 42 .

♦ Web. Excel afişează câte linii este nevoie. linia şi stilurile de săgeată folosite de control. Vei utiliza această opţiune doar dacă doreşti să restrângi numărul de linii prezentate în lista derulantă. opţiunile adiţionale din celelelate fişe ale casetei de dialog. 8. după dorinţă. ♦ Protection (Protecţie). Valoarea de legătură 2 se referă la al doilea obiect din listă. Doar pentru casetele de opţiune şi selectare – determină culoarea. Stabileşte. 7. Specifică textul alternativ pe care îl doreşti afişat în browser-erele de Internet pe timpul încărcări obiectului împreună cu foaia de calcul. Stabileşte dimensiunea controlului. celula de legătură este A1. Lista de mai jos descrie câteva dintre aceste opţiuni: ♦ Colors and Lines (Culori şi linii). Stabileşte numărul de linii care vor fi afişate în caseta combo. scara şi aşa mai departe. validează opţiunea 3D Shading pentru a-i conferi controlului un aspect tridimensional. Introdu celula de legătură ce va fi referită de formule.5. Dacă numărul de obiecte depăşeşte numărul de linii afişate Excel introduce o bara de derulare pe care utilizatorul poate executa click pentru a parcurge lista şi a afişa restul intrărilor. 43 . Prin definiţie. ♦ Size (Dimensiune). Celula de legătură afişează numărul produsului corespunzător valorii alese din listă. Stabileşte reacţia controlului la dimensionarea celulelor şi la tipărirea obiectului împreună cu foia de calcul. 6. În exemplu. Dacă doreşti.

A1. iar opţiunea Mixed (Amestecare) are ca rezultat #N/A. 44 . Utilizarea opţiunii Unchecked (Neverificat) produce un rezultat False. utilizatorul validează o casetă de selectare pentru a specifica ce echipament se va folosi. construieşte o formulă care face referire la celula de legătură pentru a activa acest model. selectează o După ce ai creat controlul.9. casetele de selectare sunt validate. Se folosesc controale cu butoane de incrementare şi decrementare pentru stabilirea numărului de săptămâni ce corespund diferitelor categorii. Pentru a testa controlul execută click pe săgeata în jos şi înregistrare astfel încât să fie activată celula de legătură. Când ai terminat de configurat parametrii. dacă este validat. UTILIZAREA CONTROALELOR ÎN TABELE DE CALCUL În continuare o să fie prezentată o foaie de calcul care utilizează casete de selectare.5) unde C7:G24 este adresa listei din care preia datele.Prin urmare acest control produce o valoare True în celula de legătură. execută click pe OK. În acest exemplu. În acest exemplu formula din celula G4 este INDEX(C7:G24. 10. În acest scop utilizează o formulă index. butoane de incrementare/decrementare şi casete de text pentru a crea un tabel de calcul care determină dacă este îndeplinit sau nu un anumit criteriu. în mod prestabilit. celula de legătură A1 este celula contor de înregistrări a controlului de formă şi 5 este numărul coloanei din domeniu. din care returnează datele. clientul va fi taxat după numărul de săptămâni de utilizare a respectivului echipament. În acest caz.

Când este validată. va fi afişat rezultatul 0.rezultatul Falseîn formulă este zero.  rezultat_False . dacă nu există corespondenţă între instrucţiuni şi celula de legătură. aşa cum se arată în figura anterioară. rezultat_True. Pentru a ascunde valoarea din celula de legătură. Formula arată astfel: IF (celulă_legătură. rezultat_False) unde:  celulă_legătură – celula de legătură B5 returnează valoarea True dacă este validată şi valoarea False în caz contrar..  rezultat_True – rezultatul True apare în urma validării casetei. care este utilizată de instrucţiunea IF din celula F5. Adică. 45 . această casetă de selectare returnează valoarea True. Returnează valoarea formulei. formatează culoarea textului din celulă astfel încât să fie similară cu cea a fundalului.Celula de legătură pentru caseta de selectare din linia 5 este celula B5. Obs.

care este ultima valoare obţinută prin executarea unor click-uri repetate pe săgeata în jos. 2. ca poziţie. 3. CARACTETERISTICILE CONTROALELOR Controalele pe care le poţi utiliza cu ajutorul barei Forms sunt următoarele: 1. Caseta listă permite crearea unei liste pe baza conţinutului unui anumit domeniu iar valoarea din celula de legătură returnează elementul din listă care corespunde. De exemplu. Stabilirea modificării incrementale spune programului Excel care este valoarea unui singur click pe una dintre săgeţile controlului. Bara de derulare şi butoanele de incrementare/decrementare sunt controale similare. şi valoarea maximă. acelui număr. Controlul Spinner îţi permite să stabileşti valori maxime şi minime şi să defineşti un anumit pas cu care controlul va mări sau micşora valoarea din celula legată. În caseta de dialog Format Control stabileşti valoarea minimă. Domeniul este de la 0 la 30. dacă celula de legătură pentru controlul Spinner este B4 atunci aplică =$B$4 în toate celulele care doreşti să se refere la celula de legătură. Caseta combo face acelaşi lucru dar utilizează o listă derulantă în locul unei liste de derulare. în funcţie de parametrii stabiliţi în fişa Control din caseta de dialog Format Control. care creşte sau descreşte în paşi ficşi. care este ultima valoare afişată prin executarea unor click-uri repetate pe săgeata în sus.Un buton de incrementare/decrementare aplică un număr într-o celulă. însă bara de derulare permite orientare orizontală şi 46 . Stabilirea numărului de săptămâni din exemplul anterior ca fiind egal cu valoarea din celula de legătură pentru controlul Spinner modifică numărul de săptămâni astfel încât să corespundă cu valoarea din control.000.

numerele din celula de legătură a acestui grup vor începe din nou de la 1. procesul este mai uşor înteles în Microsoft Query deoarece poţi vedea grafic relaţiile dintre tabele şi poţi previzualiza datele. Butoanele de opţiune crează numere suprapuse. De asemenea.  Folosind Microsoft Query poţi adăuga mai multe criterii (şi mai complexe) pentru a stabili ce linii vor fi returnate în Excel. poţi selecta caseta de derulare şi poţi s-o deplasezi de-a lungul zonei de derulare. Dacă vei crea un nou grup de butoane de opţiune. False sau #N/A. 4. Când se utilizează Microsoft Query Microsoft Query este o interfaţă cu o bază de date.derulare pe pagină – un salt incremental realizat la executarea unui click pe zona de derulare. în interogare poţi efectua operaţii cum ar fi numărarea sau însumarea înregistrărilor returnate sau poţi prelua doar valorile cele mai mici sau cele mai mari dintr-o coloană. De exemplu. care îţi permite să beneficiezi de tot ce îţi poate oferi baza ta de date. din următoarele motive:  Deşi poţi prelua coloane din diferite tabele folosind Query Wizard. QUERY DATABASE Microsoft Query este un instrument de interogarea bazelor de date inclus în Excel. butonului de opţiune 2 îi corespunde numărul 2 în celula de legătură. asociate cu numărul butonului de opţiune. 5. 47 . Caseta de selectare (Check Box) aplică în celula de legătură unul din rezultatele True. mult mai puternică decât Query Wizard (despre care ai învăţat lecţia anterioară).  Cu Microsoft Query.

dezvoltat special pentru dezvoltarea interogărilor de baze de date. ALEGEREA TABELELOR DE BAZĂ DE DATE PE CARE DOREŞTI SĂ LE UTILIZEZI Dacă nu ai selectat un tabel prestabilit atunci când ai definit sursa de date. primul lucru despre care vei fi întrebat când lansezi Microsoft Query este ce tabel doreşti să foloseşti în interogare. Trebuie să creezi asocieri proprii (relaţii între tabele). Lista următoare descrie circumstanţele în care trebuie să foloseşti Microsoft Query în loc de Query Wizard:      Doreşti să lucrezi cu mai multe tabele. Lansarea Microsoft Query Pentru a lansa Microsoft Query execută secvenţa Data\Get External Data\New Database Query (Interogare nouă pe baza de date). Microsoft Query este proiectat să lucreze încă de la început cu mai multe tabele. Doreşti să îţi scrii propriile interogări de baze de date folosind SQL. selectează o sursă de date sau crează o nouă interogare. în timp ce Query Wizard trece direct la selectarea coloanelor din interiorul tabelului. 48 . Microsoft Query îţi permite să scrii interogări de baze de date direct în SQL (Structured Query Language) – limbaj specializat de programare. comparabil cu posibilităţile Query Wizard. Înainte de a executa click pe OK verifică să fie deselectată opţiunea Use the Query Wizard to Create/Edit Queries. Trebuie să adaugi criterii complexe pentru filtrarea înregistrărilor returnate. Trebuie să remarci că. Microsoft Query pleacă de la ipoteza că doreşti o imagine mai mare şi va cuprinde un domeniu mult mai larg din baza de date. Apoi alege OK şi va fi lansată aplicaţia Microsoft Query. Trebuie să vezi operaţii cum ar fi contorizări sau sume. Din caseta de dialog Choose Data Source.

Dacă te găseşti într-o astfel de situaţie selectează fiecare tabel pe care doreşti să-l incluzi în interogare şi execută click pe Add. atunci dacă doreşti informaţii despre personal le poţi prelua din tabelul cu numele angajaţilor şi adresele lor. Dacă vrei să ai o viziune de ansamblu asupra unei firme.Pentru a selecta tabele suplimentare pe care vrei să le apelezi. O poţi închide sau poţi selecta şi alte tabele care să fie incluse în interogare. După ce ai adăugat primul tabel. dacă vrei să ştii fiecare din ei în ce departamente sunt angajaţi preiei datele din tabelul departamente iar dacă vrei să ştii fiecare ce salariu are preiei datele din tabelul cu angajaţii. Dacă vrei să ştii un anumit angajat în ce departament lucrează şi ce salariu primeşte. caseta Add Tables rămâne deschisă. în care prezintă numele tabelului împreună cu titlurile coloanelor din acel tabel. de exemplu. Va apărea caseta Add Tables. execută click pe butonul Add Table(s) din mijlocul barei de instrumente. atunci datele trebuie să le preiei atât din tabelul cu departamente cât şi din cel cu angajaţi. Selectează primul tabel dorit din lista Table a casetei de dialog şi apoi execută click pe butonul Add sau execută pur şi simplu dublu click pe tabelul dorit. 49 . Microsoft Query afişează o mică fereastră în panoul interogării.

În figura care urmează vei vedea cum Microsoft Query a conectat tabele unul cu celălalt folosind o linie între ele.CREAREA ASOCIERILOR Pentru a combina informaţii din mai multe tabele trebuie să conectezi tabele unul cu celălalt. 50 . folosind relaţii denumite asocieri. Aceste linii reprezintă asocieri.

51 . ele trebuie doar să conţină aceleaşi date. În cazul în care creezi accidental o asociere pe care nu o doreşti. denumită c h e i e p r i m a r ă . Numele de coloană nu trebuie să fie identice pentru a participa la o asociere. Acesta este un semn sigur că nu trebuie să asociezi cele două tipuri de date. dacă apelezi la mai multe tabele) trebuie să selectezi care sunt coloanele pe care doreşti să le returnezi în Excel. Microsoft Query te va avertiza dacă încerci să asociezi două coloane cu tipuri diferite de date. trebuie să le adaugi personal. ALEGEREA COLOANELOR DE TABEL PE CARE DOREŞTI SĂ LE UTILIZEZI Dacă ai selectat corect tabelele (şi ai creat corect relaţiile între ele. deoarece numele identice reprezintă o indicaţie foarte bună că respectivele două coloane pot fi asociate. (Microsoft Query evidenţiază cheile primare cu aldine). Corectează asocierea după necesităţi sau selecteaz-o din lista Joins in Query şi execută click pe butonul Remove. Nu ai nevoie de mai multe asocieri între tabele – una este suficientă. Selectează o coloană dintr-un tabel şi trage şi plasează numele acestei coloane peste numele coloanei corespunzătoare dintr-un alt tabel (în bazele de date această coloană se numeşte c h e i e e x t e r n ă ). Va apărea o linie de asociere. Tot ce trebuie să faci este să tragi numele de coloane dorite în jumătatea inferioară a ferestrei Microsoft Query. execută dublu click pe linia ei pentru a afişa caseta de dialog Joins. Dacă Microsoft Query nu reuşeşte să găsească asocieri între tabele. O bună regulă de proiectare a bazelor de date este să dai coloanelor ce conţin aceeaşi informaţie aceleaşi nume. Obs.Microsoft Query crează automat asocieri între două tabele atunci când observă că un tabel are o coloană cu acelaşi nume ca şi coloana index specială dintr-un alt tabel.

În panoul de date indicatorul se va transforma într-o săgeată orientată în jos. Fii atent să nu încerci eliminarea unei coloane din interogare prin evidenţierea numelui în panoul de tabele şi apăsarea tastei Delete.Dacă doreşti să elimini o coloană din interogare plasează indicatorul mouse-ului peste numele coloanei. Execută click pe butonul Show/Hide Criteria pentru a afişa fereastra de criterii. Ordinea în care coloanele vor apărea în Excel este aceeaşi cu cea din Microsoft Query. adăugate pentru a rearanja ordinea coloanelor. departamentele unde lucrează. Selectează cu un click coloana şi apoi apasă tasta Delete. ceea ce te va întârzia foarte mult. dacă te găseşti în zona corectă. vei vedea câte linii vor fi returnate în Excel. RESTRICŢII ASUPRA INFORMAŢIEI RETURNATE Poţi restrânge numărul de înregistrări returnate în Excel prin adăugarea de c r i t e r i i (diferite restricţii) în interogare. Poţi trage şi plasa câmpuri. adresele lor şi salariile fiecărei persoane în parte. 52 . Execută click pe numele de câmp pentru a-l selecta şi apoi trage-l şi plasează-l în ordinea dorită. Dacă derulezi până la capătul listei de date şi execuţi click pe ultima înregistrare. întregul tabel din interogare. Vei şterge de fapt. În acest exemplu vom prelua o listă de angajaţi.

53 . de sub Criteria Field o valoare la care doreşti să limitezi respectivul câmp. În figura care urmează poţi selecta numai acele înregistrări care reprezintă persoanele ce sunt angajate la departamentul PAPETĂRIE.Vei adăuga criteriile selectând câmpul pe care vrei să-l restricţionezi din lista derulantă Criteria Field şi apoi introducând în caseta Value.

Poţi introduce direct o valoare sau poţi executa dublu click pe caseta Value pentru a afişa caseta de dialog Edit Criteria care îţi prezintă o gamă largă de condiţii pe care le poţi introduce. informaţiile istorice.pe care Microsoft Query le poate plasa în caseta Value atunci când utilizezi caseta de dialog Edit Criteria. Apasarea butonului Data Range Properties din bara de instrumente din bara de instrumente External Data 54 . ai terminat. Precizează unde doreşti să plasezi datele şi. după ce ai executat din nou click pe OK. De asemenea. dar datele operaţionale se vor modifica la fiecare oră. medie. contorizare. Nu lua în seamă caracterele ciudate . Pentru a adăuga aceste operaţii execută click în coloana de date în care vrei să efectuezi calculele şi apoi execută click pe butonul Cycle Through Totals . Poţi sorta datele înainte de a le returna executând click oriunde în coloana de date pe care vrei să o sortezi şi apeşi apoi pe unul din butoanele de sortare ascendentă descendentă din bara de instrumente. poţi configura Excel astfel încât să actualizeze automat o interogare în locul tău. opţiunea nu va fi activată). inclusiv câteva condiţii foarte convenabile cum ar fi „Begins With” (Începe cu).simbolurile % şi # . Microsoft Query poate efectua automat cinci tipuri de operaţii asupra datelor: sumă. e suficient să execuţi click atunci când ajungi la cea dorită. fac parte din sintaxa corectă SQL şi sunt necesare în baza de date. Alege Data\Get External Data\Data Range Properties în timp ce cursorul se găseşte în datele interogării (acest lucru este important – în caz contrar. REÂMPROSPĂTAREA DATELOR În momentul în care ai creat o foaie de calcul în Excel cu informaţii dintr-o bază de date. Opţiunea Value îţi permite să alegi una din valorile din câmp fără a mai trebui să o introduci direct (ceea ce poate duce la apariţia erorilor de scriere). valori minime şi valori maxime. Poţi adăuga un anumit câmp de mai multe ori şi poţi utiliza operaţii diferite pentru fiecare. ADĂUGAREA CONTORIZĂRILOR ŞI A TOTALURILOR Dacă nu doreşti să vezi doar datele bune ci şi informaţiile generale cum ar fi numărul de bucăţi vândute dintr-un produs sau ce tip de produse a vândut. execută click oriunde în setul de date returnat şi alege Refresh Data sau execută click oriunde în date şi apoi apeşi pe butonul Refresh Data . Microsoft Query va parcurge toate operaţiile disponibile. „Contains” (Conţine) sau „Is Between” (Este între). sau Când obţii forma finală dorită a interogării execută click pe butonul Return Data pentru a închide Microsoft Query şi a trimite datele în Excel. dar este foarte uşor de actualizat foaia de calcul astfel încât ea să aibă cele mai recente date. Nu există nici o cale de a şti dacă datele din foaia de calcul Excel corespund cu ceea ce se găseşte în mod curent în baza de date. Alege Data\Refresh Data. de sine stătătoare nu se vor modifica.

Va apărea caseta de dialog prezentată în figura următoare. pentru a stabili ca actualizarea să aibă loc de fiecare dată când deschizi fişierul Excel sau ambele opţiuni.External Data execută aceeaşi comandă. 55 . Poţi configura parametrii din secţiunea Refresh Control pentru a stabili la câte minute să reîmprospăteze Excel interogarea. Oricare dintre aceste interogări poate fi uşor rulată dintr-un registru de calcul dacă alegi Data\\Get External Data\Run Saved Query şi apoi selectezi interogarea salvată din lista de fişiere care apare. Vei vedea o listă cu interogările salvate. Alege Data\Get External Data\Edit Query în timp ce cursorul se găseşte în setul de date al interogării (sau execută click pe butonul Edit Query din bara de instrumente External Data) şi Excel va lansa instrumentul utilizat la crearea interogării cu interogarea gata de a fi editată. EXECUTAREA DIN NOU ŞI MODIFICAREA INTEROGĂRILOR După ce ai lucrat pentru un anumit timp cu instrumentele de interogare din Excel vei fi construit o colecţie destul de mare de interogări salvate. Execută click pe cea pe care doreşti să o editezi şi apoi alege Open iar aceasta va fi deschisă pentru editare. Poţi edita o interogare salvată alegând Data\Get External Data\New Database Query şi selectând fişa Queries din fereastra Choose Data Source. Ce se întâmplă dacă parcurgi toţi aceşti paşi şi apoi descoperi că în interogare ar mai fi trebuit să introduci o coloană? Nici o problemă. Trebuie doar să editezi interogarea pentru a efectua modificarea.

UTILIZAREA SCENARIILOR Poţi utiliza scenarii pentru a prevedea rezultatul unei foi de calcul tip model. dacă vrei să-ţi creezi un buget dar nu eşti sigur de veniturile tale. poţi executa click dreapta pe orice celulă cu date din interogare şi poţi alege să editezi interogarea. Goal Seek este în special utilizat atunci când există o singură variabilă iar Solver când ai mai multe variabile şi restricţii. Poţi crea şi salva diferite grupuri de valori pe o foaie de calcul şi apoi poţi comuta între aceste variante diferite de scenarii pentru a vedea rezultatele diferite. Execută Tools\Scenarios. Raportul poate lista scenariile parte cu parte sau le poate aşeza într-un tabel pivot de raport. Instrumentul Solver nu este destinat doar analizei financiare ci poate fi utilizat şi pentru modele de producţie. 56 . atunci îţi poţi defini diferite variante de venituri şi poţi să comuţi între scenarii pentru a realiza o analiză. marketing şi contabilitate. Acest instrument trebuie utilizat când cauţi un rezultat şi ai mai multe restricţii (variabile care se modifică). să afişezi caseta de dialog Extenal Data Range Properties sau să reîmprospătezi datele.De asemenea. Un s c e n a r i u este un set de valori pe care Excel îl poate salva şi substitui automat într-o foaie de calcul. Goal Seek (Căutare rezultat) şi Solver (Rezolvitor) sunt două instrumente incluse în Excel pe care le poţi utiliza pentru a analiza date şi a obţine răspunsuri la probleme simple sau chiar destul de complexe.. Pentru a compara diferite scenarii poţi crea un raport care să însumeze toate scenariile pe aceeaşi pagină. Crearea scenariilor Pentru a crea un scenariu trebuie să parcurgi paşii: 1. UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE ANALIZĂ DIN EXCEL Un instrument puternic de analiză în Excel este reprezentat de scenarii. Spre exemplu.

crează un scenariu care utilizează valorile originale înainte de a crea un scenariu care să modifice valorile. 6. Apare caseta Scenario Values. 4. În secţiunea Protection bifează Prevent changes dacă vrei să împiedici alte persoane să efectueze modificări în scenariul tău sau Hide dacă vrei să ascunzi modificările. În câmpul Changing cells introdu referinţele pentru celulele pe care doreşti să le modifici. 5. 7. Pentru a crea scenariul apasă butonul OK. Apare caseta Add scenario. 57 . Notă: Pentru a păstra valorile originale pentru celulele care urmează a fi modificate. 3. Execută click pe OK. În caseta Scenario Values editează valorile pe care le doreşti pentru a modifica celulele. Execută click pe butonul Add. În câmpul Scenario name editează un nume pentru scenariu. 8.2.

Afişarea scenariilor Atunci când afişezi un scenariu schimbi valorile celulelor salvate ca parte a acestuia. 4. Pentru a afişa un scenariu trebuie să parcurgi paşii: 1. Execută Tools\Scenarios. 3. 2. 2. Separă referinţele cu virgulă. Execută Tools\Scenarios. 5. 4. Apasă butonul Show. Alege Scenario summary sau Scenario PivotTable. În câmpul Result cells introdu referinţele pentru celulele care referă celulele ale căror valori au fost modificate prin scenariu. 3. Execută click pe butonul Summary. Selectează numele scenariului pe care vrei să-l vizualizezi. 58 . Crearea unui raport de scenarii Pentru a crea un raport de scenarii trebuie să parcurgi paşii: 1.

Execută secvenţa Tools\Goal Seek… pentru a afişa caseta de dialog Goal Seek 59 .000 lei pentru a primi un bonus.000-350.000.000 iar preţul unui obiect vândut este de 130.INSTRUMENTUL G O A L S E E K Atunci când ştii ce rezultat doreşti să obţii ca urmare a aplicării unei formule dar nu ştii valoarea operanzilor poţi utiliza instrumentul Goal Seek (Căutare rezultat).000. Selectează celula formulei (D7 în acest exemplu) 2.000 pentru a afla rezultatul. Atunci când cauţi operanzii. Pentru a utiliza Goal Seek : 1. Este adevărat că ar fi mult mai uşor să aplici formula (500.000.000)/130. dar avantajul instrumentulului Goal Seek este că poţi crea formula o singură dată după care poţi schimba datele pentru a obţine rapid căi alternative către obiectul propus.000 lei. Pentru a înţelege cum acţionează instrumentul Goal Seek să creăm un scenariu simplu: eşti agent de vânzări şi trebuie să realizezi până la sfârşitul anului o cotă de vânzări de 500. Excel modifică valorile dintr-o celulă specifică până când formula ajunge la rezultatul dorit.000. Se ştie că până în prezent ai făcut vânzări în valoare de 350.

♦ În caseta To value (La valoarea) introdu valoarea ţintă. ♦ În caseta By changing cell (Modificând celula) specifică locaţia celulei variabilei pe care vrei să o modifici pentru a aţi atinge obiectivul – în acest caz vânzări în valoare de 500.000 lei va trebui să determini un preţ pe obiect. 3. se află în celula D7 şi nu face decât să înmulţească numărul de obiecte vândute cu preţul lor.000. Execută click pe OK sau apasă tasta Enter. 60 .Următoarea listă descrie intrările pentru fiecare obiect din caseta de dialog: ♦ Set cells (Se setează celula) specifică locaţia formulei pe care o utilizezi pentru a obţine rezultatul final. În acest caz formula. De îndată ce ai efectuat această operatie Excel începe căutarea obiectivului specificat Dacă doreşti să vinzi un număr fix de obiecte pentru a ajunge la aceeaşi valoare totală de 500. Atunci Goal Seek va mări preţul obiectelor la o valoare care să egaleze la 500.000 lei. Pentru aceasta trebuie să modifici parametrul By changing cell astfel încât să indice celula C7.000.000.000 lei dar să păstreze numărul de bucăţi vândute la 2000 (spre exemplu).

Pentru a exemplifica cum funcţionează acest instrument se va calcula costul final al unui proiect.Rezultatul final va fi: INSTRUMENTUL S O L V E R Solver (Rezolvitor) este un instrument foarte puternic de analiză care foloseşte mai multe variabile şi restricţii ce se modifică pentru a găsi soluţia optimă de rezolvare a unei probleme. costul pentru fiecare proiect nu trebuie să depăşească 50. Pentru a-l adăuga în meniul Tools execută secvenţa Tools\Add-Ins.000 $. 61 . ţinând cont de mai multe variabile. Notă: Solver nu este activ în mod prestabilit.000 $ şi doreşti să optimizezi sau să aduni sumele pentru marketing şi publicitate. selectează Solver Add-In din caseta Add-Ins şi execută click pe OK. Se ştie că suma maximă de buget anual este de 500.

Configurează tabelul. Selectează celula destinaţie G16 şi execută secvenţa Tools\Solver. 4. Crează restricţiile (constrângerile). 2.000 $ . În caseta de dialog Solver Parameters (Parametri rezolvitori) stabileşte parametrii pe care doreşti să-i utilizezi în problemă.specificată în caseta Value of (Valoarea de).Pentru a configura acest scenariu trebuie să parcurgi următorii paşi: 1. Pentru acest exemplu. vei dori ca în celula destinaţie să apară totalul dolarilor cheltuiţi (G16). care doreşti să fie egal cu valoarea maximă a bugetului. Solver va calcula cea mai bună dispersie pentru obţinerea rezultatului optim. 3. ajustând cantităţile din domeniul By Changing Cells (Celulele care se modifică) E5:F14. 62 . 500.

Pentru a adăuga mai multe restricţii execută click . În acest exemplu. Celula cu restricţia este G21. În acest exemplu vei mai adăuga o restricţie pentru costurile de marketing. În continuare. doreşti să cheltuieşti un total de exact 50.5. După ultima restricţie nu executa click pe Add ci.000$ din celula G23. Selectează Add din secţiunea Subject to the Constraints pentru a specifica prima restricţie. 63 . Ultima restricţie este bugetul total de 500. 8. 7.000 $ pentru oricare dintre proiecte. din nou. execută click pe OK pentru a reveni în caseta Solver. 6. după ce ai terminat cu restricţiile. trebuie să adaugi restricţii la problemă. acesta afişează un mesaj în bara de stare. Execută click pe butonul Solver sau apasă tasta Enter pentru a porni rezolvarea problemei. În timp ce lucrează. pe butonul Add şi specifică restricţia.

Raportul de răspuns compară valorile originale cu cele modificate şi indică celulele care au fost schimbate.9. reia de la datele originale şi ai grijă să fie Answer activ. Restricţiile sunt salvate ca registrul de calcul. De aici poţi salva rezultatele Solver şi crea un raport de răspuns care să prezinte scenariul original al costurilor şi rezultatul final. În figura următoare se observă celulele modificate atunci când Solver a creat soluţia optimă pentru problemă. Dacă doreşti să anulezi foaia de calcul pentru a reveni la valorile iniţiale. Când Solver ajunge la concluzia finală afişează o casetă de dialog care indică rezultatul şi modifică valorile specificate din foaia de calcul pentru a îndeplini obiectivul. Execută click pe OK şi Excel va reface valorile şi va crea raportul de răspuns . Selectează Answer (Răspuns) în lista Reports şi execută click pe butonul Save Scenario… pentru a afişa caseta de dialog Save Scenario. 64 . deci nu va trebui să le reintroduci de fiecare dată când deschizi registrul. 10. Dacă ai mai multe rapoarte şi scenarii este bine să ascunzi foile cu rapoarte. Notă: Raportul de răspuns este creat pe o foaie separată. 11. selectează opţiunea Restore Original Values (Refacere valori iniţiale) pentru a relua procesul cu valorile iniţiale. 12. În acest fel poţi compara scenariile.

Determină acurateţea soluţiei. în secunde. va apărea o casetă de mesaj. rezolvarea separată a fiecărui segment şi utilizarea acestor soluţii în Solver pentru a obţine o concluzie. Poţi modifica parametrii Solver înainte de a începe rezolvarea problemei dacă bănuieşti că obţinerea problemei poate dura prea mult sau necesită prea multă putere de calcul. Solver va oferi 65 . Determină de câte ori va rula Solver parametrii în căutarea unei soluţii. reducând însă acurateţea. În continuare sunt prezentate caseta şi opţiunile disponibile: Opţiune Max Time (Durata maximă) Iterations (Iteraţii) Precision (Precizie) Tolerance (Toleranţa) Covergence (Convergenţă) Descriere Determină intervalul maxim de timp în care Solver va căuta o soluţie. Cu cât numărul este mai mic cu atât este mai mare acurateţea soluţiei. Notă: Anumite probleme sunt prea complexe chiar şi pentru Solver. Pentru toate problemele non-liniare. Dacă celula destinaţie se găseşte sub parametru de convergenţă. Fii sceptic: verifică corectitudinea oricăror valori modificate înainte de a crea un raport sau a implementa orice sugestie venită de la Solver. În cazul problemelor cu prea multe variabile sau restricţii. Executarea unui click pe butonul Options din caseta de dilaog Solver Parameters duce la afişarea casetei de dialog Solver Options în care poţi stabili numărul de iteraţii ale problemei ce va fi rulat de Solver în căutarea unui răspuns sau interval de timp pe care îl va petrece căutând înainte de a renunţa. până la aproximativ 9 ore. De aici. Când se folosesc restricţii întregi. indică cea mai mică valoare a modificării pe care Solver o va utiliza în fiecare iteraţie. Ajustează restricţiile sau variabilele după necesităţi pentru a continua încercarea de rezolvare a problemei. încearcă împărţirea lor în segmente. acorzi mai multă toleranţă. este mai dificil pentru Solver să rezolve problema. Soluţia instrumentului Solver la o problemă complexă poate fi corectă dar nerealistă.Dacă Solver nu poate obţine o concluzie satisfăcătoare plecând de la datele furnizate.

Se utilizează la modelel de dimensiuni mari deoarece necesită mai puţină memorie. Selectează această opţiune când modelul este liniar. Selectează această opţiune când modelul este non-liniar. Când este validată . Salvează un model într-o celulă sau un set de celule şi îţi permite să apelezi din nou la acest model. Se foloseşte când celulele care se modifică şi celula obiectiv diferă foarte mult ca valoare. Interzice instrumentului Solver să plaseze valori negative în celulele care se modifică. Încarcă modelul care trebuie utilizat dintr-un set stocat de parametri din foaia de calcul. Solver va găsi o soluţie rapidă. poţi aplica restricţii care să specifice că valoarea trebuie să fie mai mare sau egală cu zero. Modelele non-liniare ar trebui să utilizeze factori de creştere şi nivelare exponenţială sau funcţii non-liniare pentru foaia de calcul. 66 .Opţiune Assume Linear Model (Se presupune modelul liniar) Assume Non-Negativ (Se presupun valori nenegative) Use Automatic Scalling (Utilizare scalare automată) Show Iteration Results (Afişare rezultate iteraţii) Load Model (Încărcare model) Save Model (Salvare model) Tangent (Tangentă) Quadratic (Pătratică) Forward (La dreapta) Central (Centrate) Newton Conjugate (Conjugată) Descriere cea mai bună soluţie şi se va opri. (De asemenea.) Exemplul anterior trebuie să utilizeze această opţiune pentru a interzice lui Sover să folosească valori negative. totuşi se vor utiliza mai multe iteraţii pentru găsirea unei soluţii pentru model. Atunci când celulele controlate de restricţii se modifică prea puţin la fiecare iteraţie validează această opţiune pentru a accelera intrumentul Solver. Opreşte aplicaţia şi îţi permite să vezi rezultatele fiecărei iteraţii din secvenţa Solver. cu condiţia ca modelul să fie liniar (să utilizeze doar adunări şi scăderi simple). Foloseşte această opţiune pentru a asigura acurateţea atunci când celulele controlate de restricţii se modifică rapid şi cu cantităţi mari Utilizează mai multă memorie dar necesită mai puţine iteraţii pentru găsirea unei soluţii.

Selectează opţiunea Allow changes by more than one user at the same time şi execută click pe OK. Pentru a partaja un registru de calcul trebuie să parcurgi paşii: 1. Execută secvenţa Tools\Share Workbook şi apoi execută click pe fişa Editing. 67 . Salvează registrul. 4. Notă: Această procedură îţi permite să păstrezi un istoric (Change history) despre modificările efectuate într-o sesiune de editare anterioară. 3. Informaţia conţine numele utilizatorului care a efectuat fiecare modificare. Fiecare utilizator care salvează registrul vede modificările făcute de alţi utilizatori. când au fost efectuate modificările şi ce date au fost modificate.PARTAJAREA ŞI UNIREA REGIŞTRILOR DE CALCUL PARTAJAREA REGIŞTRILOR DE CALCUL Un registru de calcul partajat (Share Workbook) este un registru care permite mai multor utilizatori de reţea să-l vizualizeze şi să facă modificări în acelaşi timp. Poţi vedea aceste informaţii direct pe foaia de calcul sau într-o foaie separată. 2. Execută secvenţa File\Save As şi apoi salvează registrul partajat la o locaţie de reţea unde să aibă acces şi alţi utilizatori.

închizi istoricul şi ştergi toate istoricele salvate pe care nu le mai poţi vedea. Dacă mai sunt listaţi şi alţi utilizatori. Să scrii. imagini.Când anulezi partajarea unui registru deconectezi toţi utilizatorii de pe registrul partajat.       Să modifici sau să anulezi parole. Pentru a anula partajarea unui registru trebuie să execuţi paşii: 1. Să setezi sau să modifici validări de date. Să grupezi datele. 4. Click Yes. 2. Asigură-te că eşti singura persoană din lista Who has this workbook open now.       Să ştergi foi de calcul. Să inserezi sau să modifici diagrame. aceştia vor pierde informaţia. Ca să te asiguri că nu se pierde informaţie in lucru asigură-te că toţi utilizatorii au fost înştiinţaţi şi au salvat şi închis registrul înainte de a-i anula partajarea. Să utilizezi bara Drawing. Le poţi vedea pe cele unite înainte de partajare. Execută secvenţa Tools\Share Workbook şi apoi execută click pe fişa Editing. Poţi insera sau şterge numai rânduri sau coloane întregi.  Să asignezi o parolă pentru a proteja foaia de calcul individuală sau întregul registru. etc. să înregistrezi sau să asignezi macrocomenzi. obiecte. să modifici. Este bine să utilizezi unele dintre aceste facilităţi înainte de a partaja registrul de calcul Într-un registru partajat nu poţi să execuţi următoarele:  Să uneşti celule. să vezi sau să modifici scenarii. 68 . Să inserezi subtotaluri automate. să vezi . Anulează bifa din căsuţa Allow changes by more than one user at the same time. Să faci modificări în casetele de dialog sau meniuri.  Să inserezi sau să ştergi blocuri de celule. Limitări care apar la partajarea regiştrilor Câteva dintre facilităţile Excel nu sunt disponibile când partajezi regiştri. Să defineşti şi să aplici formate condiţionate. Să salvezi. Să creezi tabele de date sau tabele pivot. 3.

69 . 4. Click OK şi salvează registrul. Dacă doreşti să uneşti copii ale unui registru partajat trebuie să activezi istoricul (Change history) înainte să faci copii şi să le distribui celor care le revizuiesc şi înainte ca cineva să să facă modificări copiilor. 1.000. perioada de timp specificată pentru a menţine istoricul. 2. Repetă paşii 2 – 4 până când toate copiile sunt unite. 1. Excel necesită ca fiecare copie să păstreze istoricul din ziua când s-au creat copii până la data unirii lor. Selectează opţiunea Allow changes by more than one user at the same time şi execută click pe OK. În caseta de dialog Select Files to Merge into Current Workbook selectează o copie a registrului partajat care a suferit modificări care trebuie unite şi apoi execută click pe OK. Dacă numărul specificat de zile este depăşit nu mai poţi uni copiile. Dacă nu eşti sigur cât timp va dura procesul de revizuire. Trebuie respectată. 3. introdu un număr mare de zile. Execută secvenţa Tools\Share Workbook şi apoi execută click pe fişa Editing. Selectează fişa Advanced. Execută secvnţa Tools\Merge Workbook. 3. 2.UNIREA REGIŞTRILOR DE CALCUL Pentru a uni (Merge) mai multe copii ale unui registru partajat. În secţiunea Track changes selectează opţiunea Keep change history for:. spre exemplu 1. 2. În caseta Days editează un număr cel puţin egal cu numărul de zile pe care îl estimezi a fi necesar utilizatorilor pentru a face modificări şi comentarii în registru. 3. de asemenea. Deschide o copie a registrului partajat în care vrei să faci unirea copiilor.

REZUMATUL LECŢIEI 2 În această lecţie ai acumulat cunoştinţe despre:      Cum să creezi şi să lucrezi cu scenarii. Cum să foloseşti opţiunea Goal Seek. Nu se pot evideţia modificările. Activezi funcţia Track Changes din meniul Tools. Întrebările pot avea de la 1 la 3 răspunsuri corecte. Poţi crea o copie a registrului. Scenario Manager. să uneşti (merge) cu originalul pentru a vedea modificările. accepţi ş/sau respingi orice modificări făcute asupra regiştrului. 70 . Auto Outline. să o distribui altor utilizatori şi să compari mai târziu. mai mulţi utilizatori pot deschide şi lucra simultan pe un registru.  Care dintre următoarele nu este un instrument de analiză?     Goal Seek. Care din următoarele nu este o facilitate a lucrului cu regiştri paratjaţi ?    Excel poate crea un raport sumarizat al tuturor modificărilor făcute în registru. Cum să creezi şi să lucrezi cu diagrame pivot Întrebări grilă Bifează variantele de răspuns care consideri că sunt corecte. Cum poţi să evidenţiezi modificările dintr-un registru de calcul?     Execuţi click pe butonul Track Changes de pe bara standard. Cum să creezi şi să lucrezi cu tabele pivot . Cum să foloseşti opţiunea Solver. Poţi să urmăreşti. Activezi funcţia Track Changes din meniul View. Solver.

Nu are nici o semnificaţie. Care din următoarele sunt controale de formular?     Caseta de selectare. Completaţi 1. Rezultatul în sine al formulei din celulă. Cum poţi crea interogări pentru baze de date:  71 . Bare derulante. Nici unul. Celulele care utilizează în calcul rezultatul formulei din celula respectivă. Butoane de incrementare/decrementare.Ce reprezintă precedenţii pentru o celulă cu formulă?     Celulele care furnizează datele pentru formulă. Cum poţi ascunde şi afişa informaţia în tabelele supuse grupării: 2.

Să se creeze un scenariu care să păstreze datele originale. 3. Să se creeze un scenariu pentru a calcula valoarea prezentă a unei investiţii.Exerciţii Exerciţiul 1 1. 4. Să se creeze mai multe scenarii până când dispare restul de plata la sfârşitul perioadei. Pentru aceasta se va utiliza registrul prezentat în continuare: 2. În final raportul de sumarizare al scenariilor trebuie să arate astfel: 72 .

Exerciţii 73 .

În final.B10. Caseta să fie cu aspect 3-D.E5*15%.Exerciţiul 3 1. tabelul trebuie să arate aşa: Formulele utilizate sunt următoarele: =INDEX(D11:D20. În celula E5 să se returneze din tabel restul de plata la data curentă.0) 74 . În celula F5 să se calculeze o penalizare de 15% pentru facturile care au rest de plată. 4. 6. În celula D5 să se returneze din tabel valoarea corespunzătoare facturii al cărui număr apare în caseta combo. În celula G5 să se returneze valoarea de totală de plată pentru facturile care au rest de plată.1) =IF(E5>0. Să se creeze o casetă combo deasupra capului de tabel. Să se creeze un fişier cu următorul conţinut: 2. 3. Celula de legătură să fie B10.B10.1) =INDEX(E11:E20. care să conţină lista cu numerele facturilor. 5. corespunzător facturii al cărui număr apare în caseta combo.

despre cum se crează şi se lucrează cu tabele pivot şi cu diagrame pivot. 75 .În această ultimă lecţie a produsului Excel vei acumula cunoştinţe despre lucrul cu scenarii şi utilizarea instrumentelor Goal Seek şi Solver. despre cum se partajează şi se unesc regiştrii de calcul şi foile de calcul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->