Controlul alimentelor - cursul 1 Regulamente oficiale

y Reg 178/2002 ² stabileste principiile generale ale legislatiei alimentare y Reg 852/2004 ² se refera la igiena produselor alimentare y Reg 853/2004 ² stagbileste norme specifice de igiena aplicate alimentelor de origine animala y Reg 854/2004 ² se refera la normele specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman y Reg 882/2004 ² se refera la controalele oficiale ce se efectueaza pentru a se asigura verificarea conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale, corelat cu normele de sanatate animala si de bunastare a animalelor y Reg 2073/2005 ² se refera la criteriile microbiologice pentru produsele alimentare y Reg 2074/2005 ² se refera la masurile de aplicare a regulamentelor expuse anterior y Reg 1162/2009 ² stabileste unele masuri tranzitorii de aplicare a regulamentelor 853, 854, 882 y Directiva 98/83 (CE) ² privind calitatea apei destinate consumului uman y Directiva 2000/13 (Parlamentului European) ² se refera la etichetarea si prezentarea produselor alimentare inclusiv publicitatea acestora y Reg 1774/2002 ² stabileste norme sanitare privind subprodusele de origine animala care nu sunt destinate consumului uman y Reg 1881/2002 ² se refera la contaminantii din produsele alimentare y Reg 1234/2007 ² se refera la organizarea comuna a pietelor agricole

transformarea. depoziteaza si/sau distribuie produse de origine animala y Ord ANSVSA nr. 111 ² comparabil cu Ord nr. din 3 in 3 luni si presupune aplicarea sistemului HACCP. 57. proceseaza. Inregistrarea se refera la productia primara care se comercializeaza. folosit in abatoare Ucidere ² omorarea animalului dar nu pentru consumul uman . 180/2006 ² se refera la protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii y Ord ANSVSA nr. controlul si eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiforma y Directiva 2002/99 ² stabileste norme de sanatate animala ce reglementeaza productia. 10/2008 ² se refera la marcarea si certificarea sanitar-veterinara a carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinate consumului uman y Ord ANSVSA nr.y Reg 1760/2000 ² stabileste sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor si etichetarea carnii de vita si manzat si a produselor din carne ce rezulta din acestea y Reg 1825/2000 ² stabileste norme de aplicare a Reg 1760 y Reg 566/2008 ² se refera la comercializarea carnii de provine de la bovinele in varsta de 12 luni sau mai tinere y Reg 2075/2005 ² stabileste normele specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenta de Trichinella in carne y Reg 999/2001 ² stabileste reglementari pentru prevenirea. transforma. Taiare ² Sacrificare ² Ucidere Taiere ² cel mai potrivit termen. distributia si comercializarea produselor de origine animala y Directiva 93/199 ² se refera la protectia animalelor in momentul sacrificarii sau uciderii y Ord ANSVSA nr. se refera la inregistrarea unitatilor de industrie alimentara Autorizarea poate fi conditionata pe maximum 6 luni de zile. 57/2010 ² Legislatia Nationala privind aprobarea normei sanitare veterinare ce se refera la procedura de autorizare sanitar-veterinara a unitatilor care produc.

Siguranta alimentelor ² ansamblu de conditii si practici destinate mentinerii si prevenirii bolilor care s-ar putea produce prin consumul de alimente HACCP ² analizarea pericolelor care pot fi fizice. cu avertizarea lucrurilor care nu sunt in regula (interventii neintentionate asupra alimentelor) si stabilirea unor masuri de remediere a deficientelor Securitatea alimentara ² problema de politica alimentara. microbiologice in punctele critice de control. se refera la depasirea unor limite maxime admisibile. a se face distinctia intre securitate si siguranta Alimentul sigur ² nu va produce niciun fel de boala. stocate. nu va avea efecte negative. o tara trebuie sa aiba pentru o anumita perioada de timp alimente suficiente calitativ si cantitativ. toxine. pentru hranirea populatiei Apararea alimentara ² pentru combaterea interventiilor intentionate asupra lantului alimentar. stabilite legislativ pe grupe de alimente Alimentatie echilibrata/sanatoasa ² concepte care recunosc ca o alimentatie convenabila trebuie sa fie si variabila si trebuie sa acopere necesarul organismului in alimente si nutrienti de baza: proteine. stocarii si prepararii alimentelor. Reziduuri ² orice substante detectabile sau identificabile intr-un aliment care nu apartin compozitiei chimice a acestuia. avandu-se in vedere reteta de fabricatie a producatorului Salubritatate ² presupune ca un aliment sa nu fie poluat sau contaminat cu microorganisme patogene sau conditionat patogene sau de alte substante de alta natura care ar putea produce probleme consumatorului Prospetime ² evaluarea unor produsi intermediari si/sau finali care rezulta din degradarea alimentelor intr-o anumita perioada de timp si in anumite conditii Bolile de origine alimentara provin ca urmare a consumului alimentelor contaminate cu microorganisme. de genul materiei prime dar se refera si la cele prelucrate. grasimi. transformate si folosite conform indicatiilor de pe eticheta Integritatea alimentelor ² se refera la componentele de baza. in conditiile in care alimentele sunt manipulate. . prioni sau paraziti care poate sa apara mai ales in timpul manipularii. chimice. virusuri.

care datorita procesarii au un continut din ce in ce mai redus in vitamine. ca expresie a celei mai evoluate fiinte a devenit dependent de existenta si folosirea substantelor din mediu. Datorita folosirii ingrasamintelor chimice. importante cantitati de Mg din substanta uscata a plantelor se pierd conducand la spolierea acestora. O alta problema a fost cea de evitarea folosirii unor medicamente avand efect anabolizant. cancere la nivelul colonului. supraindustrializarea. termenul Åechilibratµ incearca sa evite o eventuala carenta prin folosirea numai unor tipuri de alimente Alimentatie rationala ² pentru anumite categorii de persoane. rezultand alimente din ce in ce mai procesate. vitamine. La aceasta dependenta. saruri minerale si enzime. Omul. determinand un dezechilibru al raportului . Anabolizare = cresterea ratei de absorbtie a furajelor Concluzie: alimentele mai putin prelucrate sunt mai bogate in vitamine si enzime. cu retinerea unei mari cantitati de apa in detrimentul nutrientilor de baza. saruri minerale. constipatii. modificate din punct de vedere structural (Åalimente albeµ). Alte alimente au continut tot mai redus de celuloza care creeaza probleme de tranzit intestinal. in decursul dezvoltarii sociale au mai intervenit probleme ca poluarea. bazandu-se pe faptul unei mari variabilitati si specificitati alimentare. terminologia nu e cea mai potrivita Alimentatie prudenta ² reprezinta o disciplina bazata pe constrangeri dar care de cele mai multe ori poate avea rezonante negative Specia umana si-a creat un metabolism complex deservit de un echipament enzimatic corespunzator. Consecutiv prelucrarii excesive multe dintre alimente au continut foarte mare in substante energetice care conduc la epuizarea pancreasului.carbohidrati. enzime. Consumul de produse din carne pe baza de polifosfati a dus la o crestere a P din alimentatie. preferinta pentru alimentele sau produsele fainoase conduce la scaderea cantitatii de cationi in conditiile in care Na ramane constant sau creste.

5 g substanta proteica/kg/zi. Compozitia chimica a majoritatii alimentelor se bazeaza pe proteine. Acestia confera valoare biologica. enzime + apa. lipide. Valoarea biologica ² procentul de Na absorbit si retinut in organism Folosind acest criteriu proteinele se impart in mai multe clase: Clasa I ² proteine complexe .contin toti aminoacizii esentiali . Pot fi indispensabile organismului uman (nu le poate sintetiza).Ca/P pentru ca excesul de P antreneaza prin precipitare Ca si rezulta fosfatul de Ca. saruri minerale. importante datorita aportului de aminoacizi esentiali cum ar fi: Arginina. Necesarul de proteine si aminoacizi in alimentatie Un organism normoponderal are nevoie de 1-1.asigura biosinteza proteinelor proprii organismului Clasa II ² partial complexe . vitamine. In general se foloseste notiunea de trofine (substante necesare organismului). Metionina. Triptofanul si Valina. Fenilalanina. contin 23-25 aminoacizi si asigura cresterea organismului Lipide ² substante formate din 16-25 acizi grasi cu rol deosebit in transportul si absorbtia vitaminelor liposolubile (A.se gasesc in oua. ovaz) . Proteine ² elemente importante in existenta vietii. Histidina. Lizina. foarte greu asimilabil sau neasimilabil.E. Izoleucina. Leucina. Din acestea se sugereaza un minim de 30% proteine de origine animala.contin toti aminoacizii esentiali dar nu in proportii optime . Treonina. Celelalte sunt considerate elemente neesentiale (dispensabile) putand fi sintetizate de organism. In afara de apa si oxigen restul alimentelor se incadreaza in notiunea de produs alimentar. De aceea acesta are nevoie prin aport de majoritatea vitaminelor. de 8-10 aminoacizi esentiali si de 2-3 acizi grasi. cereale (grau. carne si lapte .K) Glucide ² substante formate din 4 oze responsabile cu energia Organismul reactioneaza la lipsa substantelor si elementelor nutritive cat si la excesul acestora. glucide.D.se gasesc in leguminoasele uscate.

pentru a asigura o crestere a organismului la nivel optim este nevoie de o cantitate dubla Clasa III ² proteine incomplete .cu cat grasimea este in stare semisolida sau lichida contine mai multi aminoacizi esentiali.acestea nu pot oferi o crestere optima datorita lantului necorespunzator in N Structura alimentatiei normale si echilibrate pe grupe de varsta: . zeina din porumb) .aceasta cantitate poate creste pentru persoanele care depun un efort fizic la temperaturi scazute . proportia optima 1:2 sau 2/3 Necesarul de lipide in alimentatie: . untura de porc .in alte situatii: persoane cu hepatita ² 20-25 g/zi persoane afectiuni cardiovasculare ² 50% .in ordine descrescatoare: grasimea de pasare. efect benefic pentru organism Necesarul de glucide in alimentatie: .sunt trofine calorigene .pentru un organism normoponderal ² 80-100 g/zi .in lipide: 50% acizi grasi esentiali de origine animala si 50% de origine vegetala (1:1) .se bazeaza pe combinatia dintre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala.cei prezenti sunt in proportii dezechilibrate (ex: colagenul din carne.in cazul proteinelor de origine animala: copii ² 50% tineret ² 30% adulti ² 20-25% . uleiul de masline .in ordine descrescatoare: uleiul de soia.cel mai valoros ² uleiul de germeni de porumb . floarea sorelui.grasimile de origine animala ² cel mai valoros ² vietuitoarele marine .lipsesc aminoacizii esentiali ..

.restul sunt inmagazinati in legaturi macroergice ai diferitilor compusi .. au rol deosebit in stimularea peristaltismului intestinal .........amidonul ² pune al dispozitie energie pe o anumita perioada de timp Necesarul organismului:     glucide....15-20% vitamine si enzime..... lipide si glucide .........celuloza si semiceluloza ² greu metabolizate.....restul ....acestea sunt substante care se metabolizeaza foarte repede .................... produsi care mai au rolul si de a face legaturi sau combinatii intre proteine......30% proteine...monozaharidele ² cea mai rapida sursa de energie folosita de organism ...50% lipide................principala sursa de energie pentru organism.............dupa degradarea glucidelor se formeaza si produsi intermediari care pot servi la sinteza diferitelor substante organice......... fiind folosita in procesul de biosinteza .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful