Jessie Anak Limbang Nurhajrina Binti Jarawi Nuur Aisyah Binti Jas

Jika sebaliknya. dia harus memakai kasut yang biasa dipakainya yg menggambarkan pengantin berkenaan tidak membawa sesuatu bersamanya ‡ wanita yang mengandung dan orang yang baru kematian saudara-mara tidak boleh terlibat dengan majlis perkahwinan . . Jika angsa tersebut tidak mengeluarkan bunyi bising.Kaum Kadazan ‡ Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang mesti dibuat pada waktu pagi. ia menunjukkan bahawa pengantin lelaki mempunyai personaliti yang baik dan menarik. ‡ Semasa pertunangan. keluarga pengantin lelaki akan mempersembahkan seekor angsa hidup kepada keluarga pengantin perempuan. ia menunjukkan pengantin berkenaan mudah marah. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali. ‡ Apabila pengantin perempuan meninggalkan rumahnya. ‡ Upacara miohon pinisi iaitu upacara menukar gumpalan nasi adalah upacara paling penting untuk perkahwinan ini. Kaum Cina ‡ Pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. ‡ Pasangan tidak boleh bersatu pada malam pertama sehingga upacara khas iaitu pasangan pengantin makan menggunakan pinggan yang sama selesai.

Bagi orang kebanyakan (7 hari). ‡ Dilarang makan makanan yang ´tajamµ seperti nenas dan mangga kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin . digantung dengan daun-daun limau. . ‡ Tempat darah yang mengalir ketika ibu itu bersalin. ‡ Ibu tidak dibenarkan mandi air sejuk kerana dibimbangi masuk angin. ‡ Bayi yang baru lahir tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiyah. orang berdarjat (21 hari) & orang berdarjat tinggi (44 hari). ‡ Ibu yang bersalin tidak boleh makan ikan yang bertulang keras. ikan yang berduri.Kaum Kadazan ‡ Bilangan hari berpantang bergantung kepada unsur kasta. ‡ Tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja. ‡ Tidak boleh memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur. Kaum Cina ‡ Sewaktu mengandung sebarang konflik perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan.

‡ Kucing dilarang mendekati keranda dan si mati. ‡ Ahli keluarga tidak boleh memakai barang kemas. . (Namun pantang larang itu hanya dikenakan kepada mereka yang tinggal di kawasan yang berhampiran sahaja) ‡ Mayat akan disimpan di rumah selama beberapa hari di mana semasa mayat diletakkan di ruang tamu. mayat akan dijaga dengan baik supaya tidak ada binatang yang melangkahinya terutama kucing hitam. ‡ Semua cermin dalam perlu ditutup dengan kain atau kertas.Kaum Kadazan ‡ Tidak boleh melakukan apa-apa pun pekerjaan apabila upacara pengembumian berlangsung terutamanya menanam padi kerana dipercayai tidak akan mendatangkan hasil dan kemungkinan penyakit akan menimpa mereka. ‡ Keranda tidak boleh dibuat main. ‡ Selepas pengebumian. orang Cina akan mandi dengan air yang dicampur daun limau Bali untuk menolak bala. ‡ Para tetamu dan ahli keluarga tidak dibenarkan memakai pakaian merah. mayat akan bangun dan mengamuk sehingga boleh membunuh mereka yang berada di situ. Kaum Cina ‡ Si mati tidak boleh dipakaikan pakaian bewarna merah. ‡ Perarakan perlu dielakkan daripada melalui rumah yang melangsungkan perkahwinan. Masyarakat Kadazan percaya sekiranya kucing hitam yang melangkah.

. menantu dan sanak saudara yang rapat. meraung dan meratapi kematian adalah satu kewajipan bagi anak. Untuk mengelak daripada serangan burung itu. yakni dipalu perlahan-lahan.Kaum Kadazan ‡ Mayat juga dijaga bertujuan untuk mengawasi iblis atau jin yang menyerupai seekor burung besar yang digelar pendaatan. ‡ Tiada sambutan Tahun Baru Cina. lrama gendang itu disebut surabaya. ‡ Menangis. pesta dan keramaian selama setahun selepas upacara pengebumian. ‡ Upacara pengebumian perlu disusuli dengan anggota keluarga berkabung selama seratus hari. ‡ Perarakan mengiringi si mati ke kubur. Kaum Cina ‡ Tidak dibenarkan tarian singa dan pembakaran mercun. Mereka percaya burung itu hendak menerbangkan mayat. matahari terbenam dan waktu tengah malam. ‡ Ahli keluarga akan memakai pakaian dengan warna tertentu menandakan kedudukan dalam keluarga dan hubungannya dengan si mati. Burung itu akan menyangka pakaian tersebut adalah tubuh manusia. Cuma pukulan gong dan gendang sahaja yang kedengaran. mereka menyangkut pakaian di sekeliling mayat. Sesiapa pun tidak dibenarkan bercakap kasar atau marah-marah. Bunyi-bunyian itu hanya dipalu tiga kali dalam sehari iaitu semasa matahari terbit. ‡ Lokasi kubur perlu di tempat yang tinggi. ‡ Suasana di dalam rumah hendaklah sunyi. ‡ Upacara pengebumian perlu dibuat secara besar-besaran khususnya kepada orang tua.

pemujaan akan roh itu masih memerlukan makanan daripada keluarganya yang diletakkan di masih hidup. petang selama tujuh hari berturut-turut. saudara mara dan sahabat handai akan menangis ‡ Lubang kubur sekuat hati sebagai menunjukkan simpati terhadap si mati. tokong untuk ahli keluarga wajib menghadiahi mereka sehelai sapu tangan . dua memperingati si lembar benang merah.Kaum Kadazan Kaum Cina ‡ Ahli keluarga. ‡ Apabila balik ke rumah masing-masing. apabila dikembalikan hendaklah dihadiahkan seekor ayam hitam atau putih kepada tuan punya barang. Mereka harus digali memukul harta benda seperti gong. Bahan makanan yang disediakan untuk si mati tidak rumah atau boleh diusik oleh sesiapa. tajau atau apa-apa sahaja yang oleh 4 orang terdapat di sekeliling rumah sebagai marah terhadap iblis atau jin sahaja tidak yang telah menyebabkan kematian. Banang-barang atau harta benda yang ada di dalam rumah si mati pula mestilah dikemaskan dan dicuci sehingga bersih. Bagi mereka yang menguruskan kematian. boleh lebih ‡ Ahli keluarga si mati perlu menghantar makanan pada tiap-tiap atau kurang. dan daging kerbau atau lembu. ‡ Barangan yang dipinjam untuk menguruskan hal si mati di rumah. mati. mereka tidak boleh terus naik ke rumah dan mesti mandi terlebih dahuhu. Mengikut kepercayaan ‡ Papan masyarakat Kadazan. Semua pakaian ditanggalkan dan direndam sehingga keesokan hari. . sebelum roh si mati berpindah ke tempat lain.

Perayaan "Magavau" ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi untuk mengharapkan agar rezeki yang akan datang bertambah baik dan lumayan. .Kaum Kadazan Pesta Kaamatan atau Tadau Kaamatan adalah upacara perayaan khas untuk menghormati "Bambazon" iaitu semangat padi. Kaum Cina Pantang-larang sewaktu Tahun Baru Cina Nasib baik: ‡ Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru. ‡ Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun. ‡ Gula-gula dan manisan dimakan untuk ´memaniskanµ nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. ‡ Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang pemakainya. ‡ Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilangsungkan sebelum hari tahun baru agar mudah menerima tuah bagi tahun yang menjelang.

) ‡ Menyapu lantai juga dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru.) ‡ Menggunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan hasil. ‡ Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi ´seluarµ sama bunyinya dengan ´pahitµ. ‡ Mencuci rambut juga dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering telah mengatasi tradisi ini. (Namun ada yang menganggapnya sebagai positif.Kaum Cina Nasib Malang: ‡ Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang Cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi ´kasutµ sama bunyinya dengan perkataan ´kasarµ atau ´sukarµ. . Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai ´memotong hasil dalam bahasa Kantonisµ. kerana perkataan bagi ´seluarµ dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan ´kayaµ.

Kaum Kadazan Tarian ritualnya iaitu Tarian Sumazau memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. dan mengubati penyakit. menyemah semangat. . ia memberi alamat yang tidak baik. Kaum Cina Tarian singa dipercayai mendatangkan tuah dan rezeki yang melimpah Apabila majlis bertembung dengan perarakan kematian.

Kaum Cina ‡ Meletak cermin di dalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. ‡ Memilih hari yang baik dengan bantuan tukang tilik dan ahli feng shui. ‡ Masa yang baik mengadakan majlis adalah tengah hari dan petang. ‡ Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. . Jika pantang larang ini tidak diikuti. akan berlaku pergaduhan besar atau perkara yang tidak di ingini kepada si peminum semasa majilis keramaian tersebut berlangsung. ‡ Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma. ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. sedekah dan sumbangan.Kaum Kadazan Pantang Larang semasa membuat tapai ‡ Tidak boleh membuat bising ‡ Tidak boleh bertengkar / bergaduh ‡ Tidak boleh `melangkah· di atas nasi dan ragi. ‡ Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah.

satu pergaduhan akan berlaku. ‡ Jikalau terdengar bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi bererti seseorang itu akan mendapati hadiah. . ‡ Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya. justeru itu dikaitkan dengan kelas bawahan.Kaum Cina ‡ Penyapu dipercayai mempunyai roh dan oleh itu tidak boleh disalahgunakan kecuali hanya untuk membersihkan rumah and kedai sahaja. Ia tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakas memuja dan kawasan sembahyang di rumah orang cina. ‡ Mimpi tentang salji ataupun gigi bererti kematian mungkin tertimpa ke atas ibu atau ayahnya. Seorang yang memiliki misai ataupun janggut akan di kategorikan sebagai pekerja buruh atau pekerja bawahan. kerana ia tidak mempunyai masa untuk bercukur. Hujan dan ribut akan menjelang sekiranya terdengar bunyi burung itu di antara 7 pagi dan 11 pagi dan diantara 11 pagi dan 1 petang. ‡ Sesiapa yang gemar menyimpan misai ataupun janggut boleh dikatakan membawa kecelakaan ke atas si kerluaga and saudara mara lelaki itu. Hanya kain bersih dan berus khas boleh dibenarkan. Memukul seseorang dengan penyapu boleh mendatangkan kecelakaan selama beberapa tahun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful