Materiale de constructii

In constructiile de cladiri civile,industriale si agrozootehnice,drumuri si sosele,baraje si lacuri de acumularesunt folosite o gama foarte larga de materiale naturale sau artificiale , specifice tipului de constructii.Orice constructie trebuie sa fie rezistenta,stabila si durabila la diversele solicitari la care este supusa in timpul exploatarii.Aceste conditii pot fi asigurate prin alegerea si folosirea corespunzatoarea materialelor de constructii.Buna functionare a unei constructiidepinde nu numai de proiectare,ci si de justa intrebuintare a materialelor si de calitatea lor.

Materialele de constructii se clasifica in urmatoarele categorii : y
y y y y y y y y

Piatra naturala pentru constructii
Lianti minerali si organici ; Mortare si betoane de ciment ; Produse din lemn pentru constructii Produse din metal pentru constructii Produse ceramice pentru constructii Produse din mortare si betoanepentru constructii ; Materiale pentruizolatii(hidrofuge,termice,fonice si anticorosive) ; Materiale pentru zugraveli si vopsitorii ; materiale din polimeri,sticla,adezivi,chituri,tapete etc.

A. Roci si piatra naturala de constructii
Cele mai utilizate materiale de constructii folosite inca din antichitate sunt rocile.Rocile sunt materiale naturale,alcatuite dintr-un anumit mineral sau amestecuri minerale.Dupa modul in care sau format in natura ,rocile se pot clasifica in : y y y Roci magmatice :granit,bazalt ; Roci sedimentare :ghips,dolomit,calcar ; Roci metamorfice :marmura,cuart ;

Pietrele naturale de constructii se obtin prin prelucrarea unor roci exploatate dindepozite naturale aflate la suprafata scoartei pamantului.Rocile sunt formate din minerale, care sunt substante cu compozitie chimica si structura bine definita.

Rocile magmatice
Granitul,cea mai raspandita roca magmatica,se intrebuinteaza ca piatra de constructii pentru fundatii,socluri,pavaje,trepte de scari si ca piatra sparta pentru betoane etc.

Rocile sedimentare
Travertinul, care este o varietate de calcar cu aspect decorativ deosebit, se utilizeaza la placarea fatadelor cladirilor monumentale,peretilor metrourilor Ghipsul,constituit din sulfat de calciu hidratat , se utilizeaza la fabricarea ipsosului, a cimentului etc.

la presiuni foarte mari. Liantii hidraulici.cu sauf ara lianti. Var stins cu apa sub forma de praf sau pasta de var.tencuieli interioare rezistente la foc . cuartul. y Tot in categoria ipsosurilor mai fac parte :ipsosul de modelat .cel mai des utilizate ca materiale de constructie sunt marmura . rezultand o roca compacta si cu rezistente . y y .Acesta poate fi utilizat la prepararea mortarurilor pentru gleturi.si caramizile de pardoseli.utilizate atat ca materiale de zidarie .cat si ca izolare termica . y y Varul nestins macinat sau in bulgari. B.faragoluri sau cu goluri. ardezia. se imbiba cu ulei de ceara.silicati sau alte substante rerefractare . prin presare .la cosurile de fum.la zidaria exterioara a cuptoarelor industriale. se intaresc si in mediul umed.se intaresc numai in prezenta aerului.care pot avea gauri orizontale sau verticale.In afara de ipsosuri.ipsosurile ameliorate care au rezistenta la umiditate.utilizate pentru plansee si acoperisuri etc.pot fii de mai multe feluri : y Ipsosul de constructii folosit atat in stare pura.Din aceasta categorie dfac parte caramizile masive.Densitalile si rezistentele mecanice ale rocilor metamorfice sunt asemanatoare cu cele ale rocilor din care au provenit. Invelitori :tigle.Rocile metamorficeDintre rocile metamorfice. iar dupa intarire rezista la actiunea apei. Liantii nehidraulici pot fii naturali si artificiali. iar dupa intarire nu rezista la actiunea apei.din materialele argiloase plastice sau amestecuri de pulberi de oxizi.Pentru a-l proteja de umezire. Cuartitul s-a format prin metamorfoza gresiilor silicioase. Marmura s-a format prin metamorfoza calcarelor. care are avantajul unei prize ceva mai lente si fara variatii de volum.si .Din aceasta categorie avem ipsosurile care. utilizat pentru preparareadiferitelor tipuri de mortare. turnate in forme crude sau uscate. Produsele ceramice sunt obtinute.un alt liant folosit in constructii este varul pentru constructii.rezultand roca compactasi frumos cristalizata. care sunt mult mai des folositi.coame. olane pentru acoperisuri etc . la randul lor.utilizatela zidaria de rezistenta. Ardezia provine din metamorfoza argilei si datoritastructurii. Corpuri cu goluri. Liantii Liantii sunt substante de legatura sub forma de pulberi care au proprietatea de a lega intre ele alte materiale formand impreuna corpuri cu forme si proprietati bine determinate Liantii nehidraulici.supuse arderii.Acestea pot fi : y Caramizi gaurite.se poate desface usor in placi.ipsosul cu rezistenta mecanica mare. utilizat pentruprepararea mortarului de var sau in lucrarile de zugraveala.Este utilizat la turnarea pardoselilor monolite. Cele mai utilizate materiale ceramice sunt : Produse ceramicce ceroase. in amestec cu apa.mecanice foarte mari. cat si in amestec cu varul. pentru placarea peretilor .fiind folosita ca materialpentru invelitor. Ipsosul de pardoseala.apoi. in amestec cu apa.tigle trase.solzi.

Covoare executate in 2 straturi.pavele din clincher din pavaj pentru imbracaminti asfaltice pentru sosele etc. Produse refractare Asa cum am vazut la proprietatile chimice ale materialelor.Produsele ceramice clincherizate se gasesc sub forma de caramizi din clincherde costructii pentru zidarie aparenta. fara a se degrada.precum si din cuptoarele industriale in timpul functionarii.In acest context. D.Grosimea covorului este cuprinsa intre 1.zgura si roci sticloase .6 mm si latimi mari(900.1500mm). Materiale din lemn.Produsele lemnoase brute includ diferite sortimente de lemn brut de lucru din rassinoase si foioase.ipsos celular. Covoarele din PVC se produc in 2 sortimente. lemnul si produsele semifabricate din lemn Lemnul este un material de natura organica vegetala. Materiale pe baza de azbest si fibre textile Materialele fonoizolante se utilizeaza in scopul impiedicarii transmiterii sunetelor daunatoara dintr-o incapere in alta sau din afara in interiorul cladirilor.trestie. se intrebuinteaza montate cu adezivi la placarea peretilor. Materiale pe baza de polimeri .azbestul.refractaritatea este proprietatea unui material de a rezista din punct de vedere fizic.insa cel putin 60 mm.din conductele de aburi si apa calda.microporos .chimic si mecanic la temperaturi inalte .furnizat de arborii din speciile de rasinoase si foioase.Materiale hidroizolante sunt utilizate pentru a impiedica patruderea apei intr-un anumit mediu material.cu sectiune transversala rotunda Scandurile au grosimea de maximium 24 mm si latimea mai mare decat dublul latimii.5 mm. albe sau colorate.dale de pavaj pentru trotuare si hale industriale.cu buna rezistenta la uzura si proprietati dielectrice. C.sticla etc.termo si fonoizolante Materialele termoizolante au scopul atenuarii pierderilor de caldura din cladiri in timpul rece.putem defini materialele refractare ca oxizi sau combinatii de oxizi ai unor metale cu proprietatea de a rezista la temperaturi de minimum 1600°C. C. cu grosimi de 3. Materiale pe baza de sticla.Placile din polistiren. Cele mai utilizate materiale termoizolante sunt : y y y y y Materialele tip beton. Covoarele din cauciuc sintetic sunt produse din cauciuc sintetic cu sau fara insertii textile.la cofraje etc .ca inlocuitoare ale placilor de faianta. Materiale hidro.plastifianti si umplutura.care sar deterioara in contactul cu apa.Principalele materiale care se folosesc in acest scop sunt bitumul.cu sau fara suport textil : y y Covoare executate intr-un singur strat omogen .paie si turba . Placile din PVC sunt executate dintr-un amestec de PVC. Mase plastice utilizate in constructii si instalatii Folosirea polimerilor in costructii este conditionata in principal de comportarea lor la temperatura de exploatarea si de proprietatile fizico-mecanice si electrice ale polimerului respectiv.5 si 3 mm.iar latimea intre 1 si 1.Se folosesc la tipare pentru piese din beton.tuburi din bazalt artificial.

G. la chituirea luminatoarelor . dupa caz .Se fabrica in formate mari. dupa caz cu praf de creta . geamurile riglate . geamurile profilate si geamul dublu termoizolant. rezistenta la actiunea agentilor atmosferici si a agentilor chimici agresivi si faptul ca poate fi fasonata prin incalzire.poduri.sub forma lichidvascoasa.sprijiniri la sapaturi si ca material pentru tamplarie de constructii si mobilier. Lacurile sunt solutii de substante peliculogene in solventii volatili. Chitul de geamuri se prepara din ulei vegetal sicativ si .intre care obligatoriu una din substante este peliculogena. alcolii.si latimea mai mare sau egala cu grosimea Sipcile sunt piese cu grosimea de cel putin 40 mm si latimea de cel mult 60 mm.cu foi de furnir de baza sau placaj cu directia fibrelor perpendiculara pe cea a sipcilor. Astfel.Ele se aplica intr-un strat sau in mai multe straturi subtiri. cu sau fara adaos de miniu de plumb sau de fier .si pot fi : acetona.grosimea de cel putzin 100 mm. Lacurile pe baza de polimeri au proprietati remarcabile si utilizari multiple. . Produse din sticla utilizate in construct Sticla folosita in constructii se fabrica dintr-un amestec de nisip cuartos .diluantii. F. benzenul. geamurile ornament .1450°C. ciment sau amestec de calcar . Proprietatile sticlei sunt :transparenta. a peretilor despartitori. acoperite pe ambele fete prin incleiere .Se folosesc pentru schele . Solventii suntlichinde volatile folosite ca atare sau in amestec. Chiturile pe baza de bitum sunt masticuri bituminoase sau celochituri cu buna adeziune la beton si sticla folosite la colmatarea rosturilor de dilatare in constructii si fundatii de masini .pentru solubilizarea substantelor peliculogene solide. Diluantii sunt solventi care au rolul de a micsora vascozitatea compozitiei. Ca materiale ajutatoare la prepararea materialelor de vopsitorie se folosesc solventii.insa cel putin 100 mm.de :miniu de plumb. Panelele sunt alcatuite dintr-un miez de sipci din lenm moale. oxid de magneziu .Aceste produse sunt :geamurile turnate si laminate .cu sau fara adaos de plastifianti si coloranti.stabilitatea termica. faina de nisip . Chiturile pe baza de silicati de sodiu se folosesc sub forma de amestec de silicat de sodiu si cu adaos. geamurile armate .Dulapii au grosimea mai mare de 28 de mm insa de cel mult 75 mmSi latimea mai mare decat dublul grosimii.sicativii etc.pentru a fi aplicata mai usor pe suprafetele-support.Cele mai utilizate la ora actuala sunt blocurile de zidarie din sticla avand forme patrate si profilate. ca agent anticorosiv sau din glicerina si miniu de plumb.Materiale pentru finisaje Materialele de vopsitorie sunt construite din substante solide si lichide. pulbere de zinc etc.care contin in plus pigmenti si eventual substante de umplutura si in felul acesta sunt sunt suspensii de pigmenti in diferite lacuri. Grinzile au fetele si canturile plane si paralele intre ele.la etansarea racordarilor teraselor si acoperisurilor.de granit etc.care se folosesc la imprejmuiri. Emailurile sunt materiale de vopsitorie sunt aceeasi compozitie ca lacurile. lacurile de bachelita se aplica pe lemn si metal. soda si calcar prin topire in cuptoare speciale la temperaturi de 1400.rezistenta mecanica .folosindu-se la realizarea usilor. cazeina .