CELULA ANIMALA

:

CELULA VEGETALA:

la Definitie :Celula este unitatea elementara structurala, functionala si genetica (informationala) a tuturor organismelor vii. Ea are integralitate (elementele

fibra musculara striata scheletica: 1-15 cm. Membrana plasmatica Ø Foita fina situata la periferia celulei Ø Asigura forma celulei. . colonii si tesuturi. asigurând astfel individualitatea celulei Ø Controleaza schimburile de substante si particule dintre celula si mediul extern. nu si a celor nocive si nefolositoare) Ø Este polarizata electric – pozitiv pe fata externa si negativ pe fata interna Ø Poate prezenta deformari permanente (cili. în hialoplasma exista o retea de filamente proteice = citoschelet care asigura forma celulei si miscarea ordonata a celorlalte componente celulare. de autoconservare si de autoreproducere. Initial este sferica apoi poate deveni cilindrica. Forma celulelor Este corelata cu functia îndeplinita si cu pozitia în tesut. hematia: 7. având proprietatea de permeabilitate selectiva (adica permite patrunderea în celula doar a substantelor utile.constitutive formeaza un tot unitar). citoplasma si nucleul. adica depinde de presiunea celulelor din jur. în functie de gradul de organizare se disting 2 componente: Þ Citoplasma fundamentala = hialoplasma = citosol – reprezentata de o solutie fluida sau gelatinoasa în care se gasesc în suspensie celelalte structuri citoplasmatice. stelata. fusiforma. microvili) sau temporare (pseudopode) Ø Dpdv chimic este constituita din (fosfo)lipide si proteine Citoplasma Este masa celulara fundamentala situata între nucleu si membrana.5 micrometri. metabolism propriu (schimb de substanta si energie cu me 212b14c diul). ovulul: 150-200 microno. independente) sau se pot asocia constituind grupari sau agregate cu niveluri crescânde de interdependenta: cenobii. o protejeaza si separa structurile interne de mediul extracelular. Structura celulei Celula are 3 componente de baza: membrana plasmatica (plasmalema). ovul. sau ramâne sferica (adipocit.). capacitate de autoreglare (schimb de informatie cu mediul). prismatica. Dimensiunea celulelor In medie este cuprinsa între 20 si 30 micrometri(1m = 10-6 m = 10-3 mm). condrocit etc. Celulele pot exista si functiona singure (autonome.

citoschelet) Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule si vezicule aplatizate intracitoplasmatice cu rol de sistem de transport (circulatie) al substantelor prin celula. dar si a componentelor celulare senescente sau deteriorate structural si functional. sunt de 2 tipuri: organite veziculare cu membrana simpla (aparat Golgi. Organitele sunt de 2 categorii: comune tuturor celulelor si specifice (prezente în anumite celule în care au functii speciale). Procesul de degradare. Aparatul Golgi (dictiozomi) este reprezentat de vezicule (cisterne) aplatizate = saculi si micro. . RE.si macrovezicule sferice desprinse din saculi. a substantelor nutritive pâna la CO2. Organitele comune. are rol în elaborarea produsilor de secretie. Lizozomii sunt vezicule sferice care contin enzime hidrolitice care realizeaza digestia intracelulara a particulelor exogene. cu membrana dubla – membrana externa neteda si membrana interna cutata spre lumenul (cavitatea) mitocondriei formând criste. În cavitatea mitocondriei se gaseste substanta fundamentala = matrice mitocondriala.Þ Citoplasma structurala – reprezentata de organite (=organele) celulare – structuri diferentiate ale citoplasmei care îndeplinesc diverse functii în cadrul celulei. împachetarea lor în vezicule si trimiterea catre membrana plasmatica în vederea exocitarii. apa si energie se numeste respiratie celulara. centrozom. rol în definitivarea sintezei proteice (realizeaza modificarile posttranslationale). în prezenta oxigenului. în functie de structura lor. rol în sinteza de lipide si de membrane si rol de depozit de Ca. La nivelul cristelor si în matrice se gasesc enzimele care realizeaza oxidarea (arderea) substantelor nutritive si eliberarea de energie. Exista 2 varietati: REN (Reticulul Endoplasmatic Neted) care nu prezinta ribozomi pe suprafata si este responsabil cu sinteza de lipide si de membrane. Energia este stocata în ATP care o va elibera treptat pentru realizarea proceselor metabolice de sinteza. ca si cu depozitarea Ca si RER (Reticulul Endoplasmatic Rugos=aspru) care prezinta ribozomi pe suprafata membranelor constituente si are rol în biosinteza proteica. Între cele doua membrane se afla spatiul intermembranar. este situat în apropierea nucleului. lizozomi) si cu membrana dubla (mitocondria) si organite corpusculare (ribozomi. Mitocondria Organit alungit sau sferic.

membrana externa prezinta ribozomi pe suprafata). stocarea si protejarea materialului genetic 2. Pozitia lui în celula indica polul anterior al acesteia. cu rol în diviziunea celulara – formeaza fusul de diviziune. poate lipsi la hematiile adulte sau sunt 2 la hepatocite sau numerosi la fibrele musculare striate scheletice. sunt liberi în citoplasma sau atasati reticulului endoplasmatic rugos (RER).Ribozomii Sunt corpusculi sferici foarte mici alcatuiti din ARN si proteine. neurofibrilele si corpii Nissl = corpii tigroizi sau substanta bazofila (se gasesc în neuron). Organite specifice: miofibrilele (elemente contractile în celulele musculare). Roluri: 1. Centrozomul (centrul celular) Este un organit celular din vecinatatea nucleului. Nu exista în neuron. cu rol în realizarea sintezei de proteine. Structura – are 3 componente: învelis nuclear dublu (membrana interna si membrana externa. nucleoplasma (reprezentata de cromatina – filamente nucleo-proteice din care se vor organiza cromozomii la începutul diviziunii celulare). 1-2 nucleoli (structuri mai dense din nucleoplasma nedelimitate de membrana). 3. transmiterea materialului genetic în cursul diviziunii celulare controlul si coordonarea activitatii celulare . Nucleul Situat în general central. prezinta pori pentru schimbul de substante si particule cu citoplasma.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful