P. 1
Adulţii în vârstă_3e

Adulţii în vârstă_3e

|Views: 1|Likes:
Published by Dalma Torok

More info:

Published by: Dalma Torok on Feb 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2014

pdf

text

original

ADULŢII ÎN VÂRSTĂ

Jane V.White şi Ronald H. Lands Nivelul sănătăţii şi abilitatea de a se auto îngriji al persoanelor în vârstă este determinată de mai mulţi factori: schimbări fiziologice legate de vârstă, prezenţa sau absenţa unor condiţii medicale acute/cronice, polifarmacia, izolarea, durerea, sărăcia şi un declin a nivelului cognitiv/funcţional. Informaţiile privind nivelul sănătăţii şi a nutriţiei a americanilor în vârstă sugerează faptul că dieta are un rol important în sănătatea adulţilor cu vârsta de 65 de ani sau peste. Schimbările fiziologice asociate cu vârsta Recunoaşterea schimbărilor fiziologice care intervin în mod general odată cu procesul îmbătrânirii este esenţială pentru evaluarea dietei şi a sănătăţii. Declinul fiziologic creşte în al cincelea deceniu, unele măsuri funcţionale se schimbă foarte puţin ( de exemplu, viteza de conducere a miocitelor cardiace) iar altele se modifică substanţial (de exemplu, debitul plasmei renale). Nu toate organele îmbătrânesc în aceeaşi manieră sau în acelaşi ritm. Tabelul 5-3 evidenţiază schimbările fiziologice legate de vârstă şi potenţialele consecinţe ale acestora.
Tabelul 5-3 Schimbările fiziologice legate de vârstă cu potenţiale rezultate legate de nutriţie

Sistem de organe Compoziţia organismului

Schimbări ↑ Grăsimi

Potenţial rezultat ↓ Rată metabolică bazală ↑ Stocarea medicamentelor solubile în grăsimi, cu o viaţă medie prelungită ↑Concentraţia medicamentelor solubile în apă ↓ Absorbţia de folat, vitamina B12 legat de proteină ↓Biodisponibilitatea mineralelor, a vitaminelor, a proteinelor Evitarea produselor lactate, cu un aport scăzut de vitamina D şi calciu fluxul ↓ Rata sintezei albuminei săracă sau

↓ Apa din organism Gastrointestinal ↓ Secreţie de acid gastric ↓ Motilitate gastrică

↓ Activitatea de lactază

Hepatic

Dimensiunea

şi

sanguin ↓ Activitatea enzimelor de Metabolizare

abilitatea limbă redusă de a detecta dulce/ sărat. utilizare crescută de sare/zahăr ↓Terminaţiile nervilor olfac. între persoanele de aceeaşi vârstă şi sex. Odată cu vârsta.întârziată Immun Neurologic Renal Senzori perceptoriali telor ↓ Funcţia celulelor T Atrofie cerebrală ↓ Rata filtrării glomerulare a anumitor medicamente Energie ↓ Rezistenţa la infecţii ↓ Funcţie cognitivă Excreţie renală redusă a metaboliţilor. Exerciţiile moderate ajută la conservarea masei corporale slabe. Într-un studiu. şi un risc crescut de complicaţii tromboembolice.metabolizare a medicamen. boli infecţioase. cu piatră la rinichi. şase pahare de lichide pe zi îndeplinesc nevoile de hidratare a majoritatea persoanelor vârstnice. scăderea secreţiei acidului gastric şi motilitatea gastrică ar putea contribui la o scădere de absorbţie a unor . În general.7 la sută din comunitatea vârstnică admişi în spitale. Totuşi. palatabilitate tive scăzută provocând un aport scăzut de alimente ↑Fracturi Scheletal ↓ Densitate osoasă Cantitatea totală de apă scade cu aproximativ 20 la sută. constipaţie. deşi obezitatea (BMI > 30 kg/m2) este încă un risc de sănătate. Digestia şi absorbţia macronutrienţilor pare a fi bine păstrată pe măsura îmbătrânirii. făcând persoanele în vârstă mai susceptibili deshidratării. Riscurile de sănătate asociate cu supraponderabilitatea ( BMI : de la 25 la 30 kg/m2) scade odată cu vârsta.Miros alterat. La persoanele în vârstă este mai puţin probabil să se manifeste semnele şi simptomele clasice a deshidratării. deshidratarea a fost diagnosticată la 6. Deshidratarea este asociată cu dezvoltarea insuficienţei cognitive. Totuşi. încetinind astfel rata în care survine acest proces. papilă pe Alterarea gustului. medicamente ↓ Muguri gustativi. grăsimea corporală creşte iar rata metabolică bazală (RMB) scade datorită scăderii masei corporale slabe şi a creşerii ţesutului adipos. iar perceperea stării de sete scade odată cu vârsta. datorită rezervei largi şi eficiente a tractului gastrointestinal. Mortalitatea vârstnicilor cu o deshidratare netratată depăşeşte 50 la sută. Aportul de lichide ar trebui monitorizat cu atenţie şi ajustat nivelului medical al fiecărei persoane şi toleranţei de lichide. conţinutul grăsimii corporale este mult mai variabilă decât este masa corporală slabă.

. somnolenţă în timpul zilei. În jur de 9 la sută declară probleme de vedere şi de auz. Folosiţi această listă de verificare pentru a descoperi dacă dumneavoastră sau o persoană cunoscută de dumneavoastră se află la un risc nutriţional. Schimbările în ciclul de somn deseori duc la o calitate slabă a somnului. insomnie. protezele dentare. fumatul şi un statut nutriţional slab sunt contributori importanţi la schimbările legate de vârstă în ceea ce priveşte gustul şi mirosul. Deşi s-a demonstrat un efect independent al îmbătrânirii asupra gustului şi mirosului . Factori de risc pentru un statut nutriţional slab la adulţii în vârstă Boli acute şi cronice sau tulburări Majoritatea adulţilor în vârstă au cel puţin o boală cronică sau condiţie şi mulţi au mai multe. Bolile cronice. Prevalenţa bolilor cronice creşte odată cu înaintarea în vârstă şi variază după gen şi rasă. vitamina B12. iar aportul scăzut de fibre şi/sau de fluide poate fi dificil de analizat şi de stabilit. dar nu reprezintă un diagnostic al nici unei condiţii. diareea. vitamina D şi calciul. cancerul (20 la sută). indus medicamentuos. Etiologia bolii refluxului gastroesofagian. folosirea medicamentelor. Stabiliţă-vă sănătatea nutriţională Reţineţi faptul că semnele de avertizare sugerează un risc. bolile cardiace (29 la sută). artrita (47 la sută). şi/sau incontinenţa fecală ar putea fi psihologic. cancerul şi infarctul. o participare redusă la activităţi şi deprese. Aceşti factori ar putea limita accesul la o dietă sănătoasă. diabetul (16 la sută) şi sinuzita (14 la sută). acesta este foarte variabil între persoane. Cele mai comune sunt hipertensiunea ( 48 la sută). Cauzele principale de deces printre cei de 65 de ani sau peste include bolile cardiace. constipaţia. În jur de 17 la sută dintre adulţii în vârstă au declarat orbire la unu sau ambele ochi.nutrienţi esenţiali precum folatul. iar impactul acestuia asupra aportului de alimente şi a calităţii dietei este incertă. o igienă orală slabă. Daţi pagina pentru a afla mai multe despre semnele de avertizare a unei sănătăţi nutriţionale slabe. Semnele de avertizare privind sănătatea nutriţională slabe sunt deseori trecute cu vederea. Insuficienţele auditive sunt estimate ca afectând o jumătate dintre bărbaţii în vârstă şi o treime dintre femeile în vârstă.

Mănânc mai puţin de 2 mese pe zi. Adunaţi punctele nutriţionale. D.Dacă acesta este – 0-2 Bine! Reverificaţi-vă punctajul nutriţional în 6 luni.536 kg) în ultimele 6 3 2 2 2 4 1 1 2 luni. lichior sau vin aproape în fiecare zi. Discutaţi cu aceştia despre orice problemă pe care o aveţi. Iau 3 sau mai multe medicamente prescrise sau fără reţetă pe zi. Am probleme cu dinţii sau probleme orale care fac dificilă mâncarea. DC 20007 Imaginea 5-1 Determinaţi-vă sănătatea nutriţională Sursa: Nutrition Screening initiative Washington. Nu întodeauna sunt capabil din punct de vedere fizic să fac cumpărături. am pierdut sau m-am îngrăşat 10 livre (= 4. Programele dedicate vârstnicilor sau departamentul de sănătate vă poate ajuta.Citiţi afirmaţiile de mai jos. dieteticianului sau unei alte persoane de sănătate calificată sau persoanei de la serviciile sociale. Involuntar. Reverificaţi-vă punctajul nutriţional în 3 luni. Folosiţi cuvântul DETERMINARE pentru a vă reaminti de Semnele de Avertizare. Nu întodeauna am bani suficienţi pentru a cumpăra hrana de care am nevoie. Total Adunaţi-vă punctele nutriţionale. The Nutrition Screening Institut – 1010 Wisconsin Avenue. Încercuiţi numărul din coloana „da” pentru cele care se aplică pentru dumneavoastră sau pentru cineva cunoscut de dumneavoastră. 3-5 Sunteţi la un risc nutriţional moderat. Pentru fiecare răspuns „da” notaţi numărul din cutie. Aduceţi această listă de verificare la următoarea vizită medicului dumneavoastră. Lista de verificare nutriţională se bazează pe Semnele de Avertizare descrise mai jos. Mănânc singur de cele mai multe ori. Da Am o boală sau condiţie care m-a îndemnat să îmi schimb tipul sau/şi 2 cantitatea de mâncare pe care o consum. Consum 3 sau mai multe băuturi de bere. Vedeţi ce puteţi face pentru a vă îmbunătăţi tabieturile alimentare şi stilul de viaţă. 6 sau peste Sunteţi la un risc nutriţional ridicat. NW – Suite 800 – Washington.C. . Consum puţine fructe sau legume ori produse lactate. Cereţi ajutor penru a vă îmbunătăţi sănătatea nutriţională. să 2 gătesc şi/sau să mă hrănesc singur.

PIERDEREA DE MĂSELE/ DURERI ÎN GURĂ Pentru a mânca este nevoie de o gură. Unul din cinci adulţi sar zilnic peste mese. Confuzia sau pierderea de memorie care se înrăutăţeşte pe parcurs este estimată ca afectând unu din cinci sau mai mulţi adulţi. sau dacă vă îngreunează alimentaţia. când sau dacă a-ţi mâncat. Patru din cinci adulţi au boli cronice care sunt afectate de dietă. a legumelor şi a produselor lactate în fiecare zi de asemenea provoacă o sănătate nutriţională slabă. Acest lucru face dificil de a ţine minte ce. Având mai puţin – sau cheltuind mai puţin – de 25-30$ pe săptămână pe mâncare face foarte dificilă procurarea de alimente necesare menţinerii sănătăţii. ALIMENTAŢIA SĂRACĂ Consumul alimentar scăzut sau în exces. Consumarea aceloraşi alimente în fiecare zi sau neconsumarea fructelor. fac alimentaţia dificilă. pot cauza schimbări majore în apetit. ambele duc la o sănătate slabă. DIFICULTĂŢI ECONOMICE Aproape 40% dintre americanii în vârstă au un venit mai mic de 6.BOALĂ Orice boală sau condiţie cronică care vă determină să vă schimbaţi felul în care mâncaţi. dinţi şi gingii sănătoşi. Multe probleme de sănătate se înrăutăţesc dacă se consumă mai mult de unu sau două băuturi alcoolice pe zi. pierderea sau putrezirea dinţilor sau protezele dentare care nu se potrivesc sau care provoacă dureri în gură. Starea de tristeţe sau depresie. Lipsa. digestie. vă poate pune sănătatea nutriţională la risc. Doar 13% dintre adulţi consumă minimul necesar de fructe şi legume. stări care survin la unu din opt adulţi în vârstă. nivelul de energie. CONTACT SOCIAL SCĂZUT . greutate şi bună stare. Unu din patru adulţi în vârstă consumă prea mult alcool.000 $ pe an.

Vitaminele sau mieneralele. riscul de fragilitate şi de probleme de sănătate creşte. Cu cât luăm mai multe medicamente. Dar pe măsură ce înaintează în vârstă. slăbiciunea. Imaginea 5-1 (continuare) Nutrition Screening Initiative: Warning Signs (Semne de Avertizare) Calciul Osteoporoza este un risc major de sănătate pentru femeile şi bărbaţii în vârstă. Aproape jumătate dintre americanii în vârstă iau mai multe medicamente zilnic. constipaţia. schimbări ale gustului . Fiind supraponderali sau subponerali de asemenea creşte şansa dumneavoastră pentru o sănătate slabă. MAI MULTE MEDICAMENTE Mulţi americani în vârstă trebuie să ia medicamente pentru problemele de sănătate. acţionează ca nişte medicamente şi pot fi nocive.O treime din toate persoanele vârstnice trăiesc singuri. unu din cinci are probleme în a umbla. diareea. când nu intenţionaţi acest lucru este un semn de avertizare important care nu trebui ignorat. ameţeala sau altele. Recomandările de calciu . a bunei-stări şi asupra alimentaţiei. PIERDEREA/CREŞTEREA INVOLUNTARĂ DE GREUTATE Pierderea sau creşterea semnificativă de greutate. Îmbătrânirea ar putea schimba felul în care reacţionăm la medicamente. în cazul luării în doze mari. în special pe măsură ce îmbătrânesc. ANII TÂRZII DE PESTE 80 DE ANI Majoritatea persoanelor în vârstă duc o viaţă plină şi productivă. somnolenţa. A sta între oameni zilnic are un efect pozitiv asupra moralei. În 2005 au fost 20 de milioane de spitalizări pentru fracturile osteoporotice de şold. a cumpăra şi a găti alimente. Verificarea sănătăţii nutriţionale în mod regulat este importantă. NEVOIA DE ASISTENŢĂ PENTRU AUTO ÎNGRIJIRE Deşi majoritatea persoanelor în vârstă sunt capabili să mănânce. Anunţaţi-vă medicul cu privire la toate medicamentele pe care le luaţi. creşte riscul survenirii unor efecte secundare precum creşterea sau scăderea apetitului.

al căror expunere la soare este limitată. fără efecte secundare aparente sau raportate.au fost stabilite la nivele asociate cu retenţia maximă a calciului din corp. chiar dacă anemia asociată cu deficienţa se rezolvă. în menţinerea presiunii sanguine normale şi în prevenirea cancerului. Ar trebui acţionat cu mare prudenţă în cazul recomandării a unor cantităţi largi de alimente fortificate cu folat sau suplimente. permiţând sechelelor neurologice să progreseze. Folat DZR de folat pentru adulţii cu vârsta de 51 de ani sau peste este de 400 μg/zi. Consumul excesiv de acid folic ar putea masca deficienţa de vitamina B12. inlcusiv cei cu vârsta de peste 70 de ani. se presupune că majoritatea persoanelor în vârstă pot obţine un aport adecvat de folat din dieta lor. DZR pentru bărbaţi şi femei cu vârsta între 21 şi 70 de ani este de 400 IU/zi. iar la cei de peste 70 de ani este de 600 IU/zi. Totuşi. Totuşi. Folatul are un efect teoretic dual asupra cancerului. Nivelul vitaminei D ar trebui evaluat şi ar trebui prescris suplimente dacă aportul de alimente este neadecvat pentru menţinerea nivelului optim. O recentă meta-analiză a dozelor vitaminelor D necesare pentru prevenirea fracturilor de şold şi a celor non-vertebrale la persoanele în vârstă sugerează faptul că un aport zilnic de 700-800 IU este optim. Studiile recente sugerează faptul că 61 la sută din americanii de culoare albă şi 91 la sută din americanii de culoare neagră au insuficienţă de vitamina D. Limita superioară de aport tolerat de vitamina D pentru adulţi este de 2000 IU/zi. acest nivel a fost stabilit în 1997 şi prin urmare noi date privind rolul vitaminei D nu au fost luate în considerare în momentul formulării acesteia. . protejând împotriva iniţierii cancerului dar facilitază progresul şi creşterea celulelor preneoplastice şi a cancerelor subclinice care sunt comune la populaţiile în vârstă. deşi în practicile clinice se pot prescrie doze considerabil mai ridicate. din moment ce oasele bogate în calciu sunt mai puţin susceptibili la fracturi. Vitamina D Pentru vitamina D. Pentru bărbaţi şi femei cu vârsta de 51 de ani sau peste. vitamina D este din ce în ce mai mult considerată ca fiind importantă în funcţia imunitară. Un nivel minimal de ser de 25 (OH)2D de 32 ng/mL (80 nmol/L) este necesitat pentru o absorbţie intestinală optimă de calciu şi de menţinerea sănătăţii osoase. Limita superioară de aport pentru folat a fost stabilită la 1000 μg/zi (1 mg/zi). S-au recomandat suplimente pentru vârsnicii fragili nedeplasabili sau instituţionalizaţi. Din moment ce fortificarea cu folat a produselor de cereale este răspândită pe scară largă în Statele Unite ( în mod general la 100 μg/porţie). ori la cei cu dovezi de osteomalacie sau osteoporoză. DZR de calciu este de 1200 mg/zi iar nivelul superior tolerat de calciu este de 2500 mg/zi. Ar trebui luat în considerare suplimentele pentru cei cu un aport dietetic scăzut de calciu.

Vitamina B12 DZR de vitamina B12 pentru persoane cu vârsta de peste 50 de ani este de 2. dacă varianta liberă de B12 este oferită ca un supliment oral în cantităţi de 2000 de microorganisme pe zi. a malariei şi a unor forme de cancer. Prin urmare un aport ridicat de acid folic nu ar putea fi benefic pentru unele persoane. spre deosebire de B12 legat de proteine. când nivelele sunt la limita inferioară sau sub nivelul normal. Factori intrinseci şi HCL ( necesitat pentru a separa B12 de proteinele de transport) nu sunt necesitate pentru digerarea/absorbţia acestei forme de B12. Majoritatea suplimentelor orale aflate în momentul de faţă pe piaţă conţin B12 liberi.Un nivel ridicat de folat din sânge ar putea reduce reacţia la medicamente anti-folat folosite în tratarea artritei reumatoide. Vitamina B6 DZR de vitamina B6 la adulţii cu vârsta de peste 50 de ani este de 1.5 mg/zi. faţă de varianta de B12 din alimente. Deşi majoritatea americanilor care consumă produse pe bază de animale obţin suficiente vitamine B12 din alimente. Nivelul aportului superior a vitaminei B6 a fost stabilit la 100 mg/zi. Cu toate acestea. Utilizarea largă a injecţiilor de vitamina B12 nu mai este necesară. Vitamina B12 este disponibilă fără reţetă sub forma de tablete şi comprimate. din alimente fortificate sau suplimente. Prin urmare Food and Nutrition Board (Departamentul de Alimente şi Nutriţie) recomandă faptul ca persoanele peste vârsta de 50 de ani să obţină majoritatea cerinţelor dietetice de vitamina B12 cu B12 sintetic. această teorie rămâne nedovedită. Verificarea serului şi a globulelor roşii din sânge a vitaminei B12 şi prescrierea suplimentelor de vitamina B12 sunt descrise mai sus. se estimează faptul că între 10 şi 30 la sută dintre persoanele în vârstă şi-au pierdut abilitatea de a absorbi în mod adecvat vitaminele B12 legate de proteine. Pacienţii care iau Metformin pentru tratarea diabetului au demonstrat ca având o absorbţie slabă de vitamina B12. Adulţii care iau doze de vitamina B6 peste această limită sunt la un risc ridicat de a dezvolta defecte neurologice progresive. . S-a sugerat faptul că aportul adecvat de vitamina B6 ajută la reducerea nivelului homocisteinei şi astfel la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. a psoriazisului.4 μg/zi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->