INSTALATIILE CAP SCARA.... Intrerupatoarele "cruce...

"

 Spre deosebire de intrerupatoarele cap scara care comuta intre doua pozitii respectiv 0A sau 0-B (dupa cum am vazut) la instalatiile cap scara, intrerupatorul cruce comuta doua conexiuni respectiv A-B si C-D sau A-D si B-C (vezi figura)

Pe scurt acesta inverseaza cele doua ramuri(conductori care se leaga intre aparatele cap scara) ale intrerupatoarelor cap-scara Schema electrica arata asa: (click pe imagine pentru a mari)

Din cate putem observa acest intrerupator se leaga intre cele cap-scara iar numarul

doisprezece etc.acestoara poate fi nelimitat.. ... obtinand astfel o instalatie care permite aprinderea/stingerea unui corp de iluminat (bec de exemplu) din mai multe intrerupatoare fie ca sunt trei.. urmarind acum traseul electric constatam ca circuitul nu mai e inchis deoarece :. daca se intervine asupra intrerupatorului cruce acesta va comuta pe pozitia C-D si E-F ..acum daca intervenim asupra oricarui intrerupator acesta va inchide circuitul alimentand cu energie corpul de iluminat. de ce.. Curentul intra in primul intrerupator cap-scara .? Curentul intra in primul intrerupator si urmeaza traseul 0-B de aici ajunge prin conductorul de legatura la intrerupatorul cruce comutat pe pozitia C-F si E-D .sapte. inchizand astfel circuitul . curentul trece prin contactele E-D in acest caz si se continua prin conductorul de legatura la intrerupatorul cap-scara care se afla in pozitia 0'-A'. Din cate putem observa (urmarind traseul) pe care il parcurge curentul electric corpul nostru de iluminat ar trebui sa se aprinda . permitand curentului sa ajunga in cele din urma (prin conductorul de legatura) la corpul de iluminat ..locuri de actionare (intrerupatoare)  Acum sa analizam putin si schema electrica. de aici ajunge la intrerupatorul cruce care acum se afla in pozitia C-D si E-F de aici trece mai departe la cel de al doilea intrerupator cap-scara in contactul B' unde observam ca nu poate continua deoarece acest intrerupator e comutat pe pozitia 0'-A'.

cand lampa este stinsa. Curentul electric alimentat de la perechea de sigurante ale circuitului de lumina intra in camera respectiva si de la conductorul de faza. care aprind si sting fiecare in parte o aceeasi lampa sau Iustra. lumina se va stinge. amplasate in doua locuri diferite. Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la acelasi întrertipator A. dupa care curentul electric trece prin conductorul 3 la lampa pe care o aprinde si apoi se reintoarce prin conductorul nul (fir albastru) la tabloul cu sigurante ale circuitului de lumina. este format dintr-un anumit numar de circuite si din doua intrerupatoare A si B. dupa cum este facuta conectarea acestora cu conductoarele 1 si 3. se conecteaza conductorul 3 cu 4 si intrucat la întrerupatorul A conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 1. prin doza de derivatie si prin conductorul 1 (firul rosu) coboara la întrerupatorui A. . se poate face aprinderea ei de la întrerupatorul A sau B. se actioneaza asupra acestuia pentru conectarea conductorului 1 cu 4 (fir rosu) si intrucat la întrerupatorul B conductorul 4 nu este conectat cu conductorul 3 lampa se va stinge. Daca se doreste ca sa se stinga lumina de la intrerupatorul B. fie prin conductorul 4. apoi trece prin conductorul 2 la intrerupatorul B. In mod similar. ca o forma de circuit mai putin intalnita la instalatiile electrice interioare casnice.Circuit de lumina du-te-vino (cap scara) CIRCUITUL DE LUMINA DU-TE-VINO. actionand astfel ca sa treaca curentul electric fie prin conductorul 2.

spre deosebire de intrerupatorul simplu. Schema electrica simplificata este urmatoarea: . care are.Pentru realizarea unui astfel de circuit de lumina este nevoie de un intrerupator special. 3 borne la care se leaga cele 3 conductoare de la fiecare intrerupator.

.

asa cum spune si numele. rezultand o instalatiede comanda – pornit/oprit – din mai multe puncte a luminilor. trecand pe la oricare dintre usile casei si ajungand pana in fundu’ curtii. actionand B de doua ori. o camera de locuit cu mai mult de doua usi(la doua usi e suficienta schema cu doua intrerupatoare cap-scara) se adauga intrerupatoarelor de capat unul sau mai multe intrerupatoare cruce. esti la mezanin si apesi C. actionate simultan si conectate. Intrerupatorul cruce(DPDT) include 2 comutatoare cap-scara intr-unul singur. .Si tot asa. cu aceeasi functie dar ceva mai usor de conectat. de ex. esti la mezanin si apesi C. pt. Pentru o scara intre parter si mezanin ori pt. aprinderea/stingerea becurilor exterioare ce ilumineaza aleea de langa casa incepand de la poarta. dar daca ai educatia facuta la uman. Desenul arata luminile stinse. rezultand o instalatie de comanda – pornit/oprit – din mai multe puncte a luminilor. Pentru o scara intre parter si mezanin ori pt. cu schema asta te risti – poate nu si cu urmatoarea.Deoarece sunt situatii cand sunt necesare 3 locuri din care sa se aprinda un bec (sau mai multe). pana te convingi ! Schema e utila. si unei case cu mai multe intrari si curte(poarta). Desenul arata luminile stinse. putem utiliza 2 intrerupatoare cap-scara si unul cap-cruce. in cruce.Rezulta : Faza-A1-A3-B1-B2-B6-C2-liber-becuri stinse. o camera de locuit cu mai mult de doua usi(la doua usi e suficienta schema cu doua intrerupatoare cap-scara) se adauga intrerupatoarelor de capat unul sau mai multe intrerupatoare cruce. coborand la parter apesi A. Ajungi la etaj unde. lumina se va stinge apoi se va aprinde. in cruce. traseul electric devine : Faza-A1-A2-B4-B5-C3-C1-becuri aprinse. Intrerupatorul cruce(DPDT) include 2 comutatoare cap-scaraintr-unul singur. actionate simultan si conectate.pentru releu pas-cu-pas. Utilizarea conductoarelor de diverse culori iti clarifica mintea si-ti usureaza munca.. asa cum spune si numele. traseulelectric devine : Faza-A1-A2-B4-B5-C3-C1-becuri aprinse.

conductorul de faza are culoarea maro si intra in intrerupatorul A in contactul 1 si ajunge in intrerupatorul B prin intermediul retururilor de faza de pe contactele 2 si 3 care au culorile rosu si verde. Sau schema simplificata: .nulul are culoarea albastra si acesta se duce intotdeauna la becuri.si invers.dar in acelasi timp il putem folosi si in alte situatii cum ar fi.iar in final faza maro din intrerupatorul B contactul 1 ajunge in becuri.intr-o incapere cu doua intrari.intr-un garaj sau intr-o curte.Acesta se poate folosi cand suntem in capatul scarii aprindem lumina.Schema electrica a intrerupatorului cap-scara Mai sus avem schema electrica a intrerupatorului cap-scara.iar cand coboram jos o stingem.pe un hol lung.Dupa cum se poate observa conductoarele au culori diferite.

iar interventia intr-o instalatie electrica trebuie fac .ATENTIE:Decuplati tensiunea cand lucrati intr-o instalatie electrica! Acest material este pur informativ.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful