Cum se face un chestionar

4 profesionist (0 online) Si eu sunt profesionist

Sfaturi pentru realizarea unui sondaj de opinie
Sondajul de opinie face parte din metodele cantitative folosite in cercetarea sociala, de aceea trebuie sa intelegem ca nu ne poate raspunde decat la intrebari de tipul: Ce? Cat?, Cine? Altfel spus, este doar o cercetare de suprafata. Pentru cercetari in profunzime sunt necesare cercetari de tip calitativ, care vor raspunde la intrebarile:Cum?, De ce? Este foarte important in momentul in care cerem o anumita cercetare sa stim exact ce ne intereseaza pentru a putea obtine informatii cat mai corecte si complete. Orice sondaj de opinie foloseste ca instrument chestionarul. Deci atunci cand vrem sa facem un sondaj de opinie este obligatoriu sa avem un chestionar bine construit. Pentru aceasta este necesar sa urmam pasii de mai jos: 1) Definirea clara a scopului si interesului de cerecetare va asigura un bun design al chestionarului 2) Un chestionar nu trebuie sa fie foarte lung, altfel subiectii se vor plictisi sau nu vor dori sa raspunda 3) Este de dorit ca intrebarile sa treaca fie de la general la particular, fie de la particular la general (desi prima metoda este mult mai folosita) 4) Intrebarile trebuie sa fie simple si directe, pentru a fi clar intelese de catre respondent, iar cuvintele sa fie cat mai folosite de catre respondenti 5) Intrebarile trebuie sa fie cat mai specifice si intr-un limbaj familiar respondentului 6) Esantionarea (adica alegerea respondentilor) este un pas foarte important in succesul unui sondaj, deoarece esantionul trebuie sa fie reprezentativ pentru intreaga populatie care intereseaza cercetatorul 7) Orice chestionar trebuie pre-testat. Este un pas obligatoriu in asigurarea faptului ca cercetarea va produce date corecte. Dupa pre-testare se vor revizui partile din chestionar care au ridicat probleme. Pre-testarea se poate face pe 10-15 respondenti, dupa care va urma un interviu cu acestia pentru a se discuta intrebarile din chestionar.

Avantajele unui chestionar:
1) Avantaj economic (incomparabil mai ieftine decat metodele de cercetare calitativa) 2) Se poate afla parerea unui numar mare de indivizi 3) Chestionarele sunt usor de analizat 4) O cercetare bazata pe chestionar necesita mult mai putin timp pentru a fi finalizata 5) Chestionarele sunt familiare multor indivizi 6) Chestionarele reduc bias-ul (inclinarea catre un raspuns), in conditiile in care intrebarile sunt uniformizate iar parererile operatorului de interviu/opiniiile cercetatorului nu se regasesc in intrebari.

Dezavantaje:
1) Nu permite cercetarea realitatii in profunzime 2) Nu permite multa flexibilitate respondentului. In final, este indicat sa apelati la serviciile profesioniste ale unei firme care se ocupa cu cercetarea de piata sau unui institut de sondare a opiniei publice, in functie de necesitati si buget. Dar aspectele prezentate va pot servi ca un ghid pentru a sti ce asteptari sa aveti de la specialisti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful