P. 1
LSD

LSD

|Views: 11|Likes:
Published by winnie_yeoh

More info:

Published by: winnie_yeoh on Feb 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/04/2014

pdf

text

original

LONG SLOW DISTANCE (LSD

)

Latihan Fizikal 
satu proses senaman yang dilakukan secara berulang ulang dan beransur maju di mana ia melibatkan unsur-unsur pembelajaran dan penyesuaian diri. Tujuan utama seseorang atlet menjalani latihan fizikal adalah membaiki dan meningkatkan komponen-komponen dalam kecergasan dan dapat mengelakkan diri daripada mengalami kecederaan.

otot rangka yang kuat serta imbangan badan yang stabil dan tidak cepat lesu apabila menjalani aktiviti fizikal. Latihan fizikal yang dirancang dan dijalankan secara bersistematik dapat membantu para atlet meningkatkan prestasi. Peluang untuk tercedera hanya dapat dikurangkan apabila atlet memiliki koordinasi otot saraf yang baik. .

 Semasa menjalani latihan fizikal ini. . atletatlet harus mengetahui secara mendalam prinsip-prinsip latihan supaya apa yang dilaksanakan nanti berkesan dan memberi manfaat pada diri sendiri.

. Memanaskan badan merangsangkan sistem fisiologi badan supaya dapat adaptasi dengan peningkatan fungsi-fungsi metabolisme yang akan berlaku mengelak dan mengurangkan berlakunya kecederaan otot.Prinsip-prinsip Latihan a.

b. . Ini dilakukan secara beransur-ansur sesuai dengan pencapaian fisikal seseorang atlit yang menjalani latihan. Beban kerja hendaklah bertambah. Ansur Maju Program latihan fizikal hendaklah bersifat progresif.

Intensiti Di dalam sesuatu program latihan fizikal penekanan adalah terhadap intensiti beban latihan. Intensiti latihan diberi dengan mempertingkatkan tempo latihan supaya atlit bekerja di atas paras kemampuan fizikal masing-masing. Petunjuk paling nyata terhadap intensiti latihan yang baik adalah atlit mencapai kadar nadi latihan ke tahap sub maksimum.c. (70% higga 80% KNL). .

pinggang dan kaki.d. Contoh bagi atlit lontar peluru perlu banyak latihan di bahagian tangan. . Spesifisiti (Pengkhususan) Latihan yang dirancang perlu melibatkan aktiviti-aktiviti yang dapat mempertingkatkan kekuatan dan dayatahan otot. kelenturan (fleksibiliti) dan lain-lain aspek kecergasan fizikal. Atlit ini juga perlu banyak ditekankan dengan latihan untuk meningkatkan dayatahan kardiovaskular. Latihan-latihan yang khusus hendaklah dijalankan mengikut permainan yang diceburi.

e. Bagaimanapun ia haruslah bersesuaian dengan latihan yang dilakukan. . Adalah dicadangkan bahawa sekurangkurangnya tiga kali seminggu sudah mencukupi bagi seseorang individu untuk mengekalkan kecergasan dan kesihatannya. Kekerapan latihan akan menjamin peningkatan kecergasan fizikal kita. Latihan yang mempunyai intensiti rendah dan dilakukan dalam jangka masa yang pendek akan menghasilkan tahap kecergasan yang rendah. Kekerapan latihan Gerakerja kecergasan haruslah dijadikan sebahagian aktiviti kehidupan.

. Setelah beberapa minggu berlatih barulah intensiti latihan boleh dipertingkatkan. Ketika ini tubuh badan kita belum bersedia untuk menerima bebanan yang tinggi.f. Untuk menaikkan kadar nadi ke tahap 75% daripada 0% (kadar nadi rehat) semasa melakukan aktiviti latihan dalam jarak masa dari 30 minit adalah cukup bagi menghasilkan kecergasan yang signifikan. Masa latihan Masa latihan bergantung rapat dengan intensiti aktiviti latihan. Pada peringkat permulaan latihan hendaklah dihadkan dalam lingkungan 50% kadar nadi latihan dan tempuh latihan diturunkan 15 ke 20 minit sahaja.

.Jenis-Jenis Latihan Kecergasan Untuk Permainan Bola Baling Latihan Litar Latihan Fartlek LSD ( Long Slow Distance ) Latihan Jeda Latihan Rintangan Latihan Beban.

latihan dikenali sebagai larian jarak jauh lambat dan merupakan asas perlaziman (Conditioning). berbasikal dan berenang.Jarak Jauh Perlahan (LSD) Aktiviti : Berlari jarak jauh dengan perlahan (LSD). . Latihan ini merupakan latihan berterusan separti berjogging. Dalam senaman larian.

Walau bagaimanapun. senaman itu perlu rancak sehinggakan menyababkan denyutan kadar nadi individu berkenaan tidak kurang daripada 150 denyutan seminit dan kesan positif bermula selepas lima minit bersenam. kesan senaman yang lebih daripada lima minit bergantung kepada jumlah kandungan oksigen yang digunakan oleh seorang indvidu itu. .Kajian Cooper (1986) Apabila seseorang individu itu bersenam. jika senaman tidak rancak.

Pengekalan kadar nadi latihan antara 80% hingga 85% daripada kadar nadi maksimum adalah penting untuk mendapat kesan latihan.Kajian Blanksby (1987) Dari segi masa. aktiviti dilakukan berterusan selama 15 higga 60 minit. .

Kajian Pyke Kasan latihan positif boleh dicapai jikalau seseorang itu bersenam selama 15 hingga 60 minit. . sebanyak empat kali seminggu dengan kadar nadi latihan mancapai 70% hingga 85% daripada kadar nadi maksimum (KNM).

Kajian Karvonen (1959) Mengikut Karvonen. . latihan aerobik berkesan jika seseorang individu bersenam selama 20 minit sebanyak tiga atau empat kali seminggu.

 Berlari jarak jauh perlahan juga dikenal sebagai Long Slow Distance (LSD). untuk mempertingkatkan sistem tenaga aerobik kerana ia dapat merangsangkan pembukaan kapilari dan meningkatkan kandungan myoglobin yang membawa oksigen ke otot-otot serta meningkatkan aktiviti enzim yang terlibat dalam metabolisme asid lemak. .

 sesuai untuk awal musim persediaan umum bagi semua jenis sukan. Perubahan fisiologi ini memberi kesan ke atas sistem kardio respiratori dan seterusnya dapat meningkatkan sistem tenaga aerobik. . LSD penekanan kepada tempoh masa larian tetapi bukan kelajuan.

 Jadi. tetapi mereka dikehendaki menamatkan larian dalam jarak yang telah ditetapkan. . atlet tidak dikehendaki berlumba-lumba untuk mencapai kemenangan semasa larian ini. lebih baik kesannya terhadap sistem kardiovaskular. Lebih lama atlet berlari berterusan.

ii. menambahkan keupayaan aerob (daya tahan).Objektif : i. Dapat menikmati keindahan alam semula jadi. . Dapat menamatkan larian dalam jarak yang ditentukan tanpa mengira faktor kemenangan. iv. Membina dayatahan kardiovaskular dan dayatahan otot kaki. iii. Membina sistem aerobik dan menambahkan   keupayaan aerob (daya tahan) ataupun keberkesanan sistem kardio respiratori.

Prinsip latihan : i. ii. termasuk jenis aktiviti ketika dalam pemulihan. Meningkatkan kekerapan (bilangan) latihan dalam seminggu. Menentukan intensiti jeda kerja. Memberi masa rehat dan masa pemulihan yang lebih pendek. iii. .

Barbell Row with Smith Machine Tahapan Pelaksanaan: Posisi kaki berdiri selebar bahu dengan ujung jari menghadap ke depan Kaki sedikit ditekuk Posisi punggung tegak dengan pinggang sedikit ditekuk .Latihan Jarak Jauh Perlahan juga merangkumi latihan angkat berat. 1.

 Posisi tangan memegang Stang Barbell selebar bahu Posisi Stang Barbell di bawah dan agak merapat ke lutut Tangan menarik Stang Barbell ke arah perut Tarik nafas saat menurunkan beban dan hembuskan nafas saat mengangkat beban. .

2.Bent Over Barbell Row Tahapan Pelaksanaan: Posisi berdiri dengan kaki dibuka selebar bahu Posisi punggung ditegakkan namun pinggang sedikit ditekuk condong ke depan Lutut sedikit ditekuk Tangan memegang Stang Barbell selebar bahu dengan posisi beban di bawah Posisi telapak tangan menghadap ke bawah .

 Angkat beban mendekati pusar dengan posisi punggung dan pinggang tidak bergerak Tarik nafas saat menurunkan beban dan hembuskan nafas saat mengangkat beban. .

3.Deadlift Tahap Pelaksanaan: Posisi punggung tegak dengan kaki lurus sejajar bahu Posisi tangan memegang Stang Barbell dengan jarak selebar bahu Tarik beban ke arah badan anda Posisi punggung tetap tegak dengan tubuh cenderung tekuk ke depan sedikit Perhatikan agar posisi kaki sejajar bahu .

 Lutut sedikit ditekuk sehingga Stang Barbell bisa sedikit lebih diturunkan dekat lutut Tarik nafas saat menurunkan beban dan hembuskan nafas saat mengangkat beban .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->