1

Agykontroll tanfolyam után
dr. Domján László

AGYKONTROLL

2

Írta és elmondja: dr. Domján László Az újraprogramozáshoz felhasznált, mentális gyakorlatok szövegét José Silva írta, és Domján Gábor fordította.

Szerkesztette: Sólyom Ildikó

© Agykontroll Kft., Budapest, 2003 (tel.: 488-0118)

ISBN 963 7959 86 6

Minden jog fenntartva, beleértve a könyv és a CD bármely részének, bármilyen módon történő reprodukálását. A borítók dr. Hopp László fényképének és Domján Fruzsina rajzának felhasználásával készültek. Borítóterv és nyomdai előkészítő munkák: B&B Grafikai Stúdió Kft. (208-5964) Készült: az IMIPrint Kft. nyomdájában, Nyíregyháza (tel.: 42/490-956) Felelős vezető: Nagy Imréné

3

"Ha arra a kérdésre kéne felelnem, hogy mi volt életem legfontosabb tapasztalata, azt mondanám: megtanulni meditálni. Szerintem ez a legfontosabb dolog, amit harmóniánk helyreállítása és magasabb tudatszintre jutásunk érdekében csak tehetünk."

Deepak Chopra

Fölvezetés
Szeretettel üdvözlöm / üdvözöllek! (Innentől - az egyszerűség kedvéért - tegezve folytatom.) Valamikor elvégezted a négynapos agykontroll tanfolyamot. Talán néhány napja, talán néhány éve. Elérendő célunk szempontjából az időpont nagyjából közömbös. Tapasztalatom szerint a kurzus végén szinte mindenki lelkes, ám néhány hónap múltán a tanfolyamot végzettek egy része már nem használja rendszeresen a módszert. (Komoly gond esetén természetesen ők is előveszik - beporosodott - tudásukat.) Sok éve tanítom, kollégáimmal együtt, az agykontrollt, és így sok olyan emberrel találkoztam, akik valóban beépítették életükbe ezt az egyszerű, praktikus, problémamegoldó módszert. Az ő sorsuk gyökeresen megváltozott. Ha olvastad a Hétköznapi csodák agykontrollal vagy az Újabb hétköznapi csodák agykontrollal című könyvet, akkor már számos ilyen ember beszámolójával találkoztál. Bíztatásként idézem egy magyar, agykontroll tanfolyamot végzett hölgy levelét: "1990 decemberében egy 85 kilós hájpacni voltam, ráadásul szemüveges. Már évek óta kezeltek szívritmuszavarral, visszatérő epehólyag-gyulladással. Lábaim gyakran fájtak, vérnyomásom ingadozott. Gyakran voltam ingerült, rosszkedvű. Úgy döntöttem, hogy ennek véget kell vetni. A Silva-módszert könyvből tanulva programozni kezdtem magamat, hogy lefogyjak. Meglepődve vettem észre, hogy éhségérzetem fokozatosan csökken. Megvettem a Testkontroll című könyvet, és azonnal alkalmazni kezdtem az ott olvasható alapelveket is.

4

mint a régi. csak néhány kiemelkedően praktikussal. hogy valóban beépítsd életedbe a rendszeres relaxáIást és programozást. (Megjegyzem: nem csak a Silvamódszer segít hatékonyabban megoldani problémákat. gyakorlatiasabb és ösztönzőbb. hogy a te életed is gyökeresen megváltozzon. szintén kitűnő mentális metódus is akad.) A kiadványban nem foglalkozom az összes agykontroll technikával. és egyáltalán." Abban szeretnék segíteni neked. hogy te is hasonlóan sikeres légy.Hétről hétre csökkent a súlyom. Súlyom beállt 60 kg-ra. Az agykontroll előnye. sürgősen szerezd be az utóbbi években használt. Fontos tanács: ha esetleg a 90-es évek elején végezted el a kurzust. nincs már szükségem rá! Ma már nem szedek semmiféle gyógyszert. kisebb méretű tanfolyami kézikönyvünket. hogy tíz év után először újra parányi bikiniben élveztem a strandolást -. én pedig egyszerűen boldog vagyok. gyorsan elsajátítható. hogy megjavítottam a látásomat. 18 év eltelte után letettem a szemüveget. amelyek az életben leggyakrabban előforduló problémák megoldását segítik. nem igényel időt. Áprilisban elvégeztem Kaposváron az agykontroll tanfolyamot. teljesen egészséges vagyok. kezdek sikereket elérni a gyógyításban. elmém számára nincs lehetetlen. Azóta hitem megingathatatlan: Legtündöklőbb nyári sikerem azon kívül. logikus. hogy egyszerű. derűs vagyok. minden területen pozitív módon megváltoztam. Számos egyéb. sikeresen programoztam párkapcsolatot. sőt plusz időt ad . mert az lényegesen érthetőbb.ezt az állítást később bizonyítom -. és valóban működik. Ehhez az szükséges. A világ csodálatos. képes vagyok megszüntetni fájdalmat és vérzést. Közérzetem kitűnő. anyagi helyzetem apránként. nagy alakú volt! Első Lépés 5 . Gyermekemet leszoktattam agykontrollal az ujjszopásról. áttekinthetőbb. de folyamatosan javul. Úgy érzem. tanítványaim körében egyre eredményesebben alkalmaztatom a gyorstanulás technikáját.

ha rendszeresen relaxálnál és programoznál! Segítségként megmutatom. Vidámabb leszek. akik átlagosan két és fél éve végezték el négynapos kurzusunkat. általános egészségi állapotuk szubjektív értékelésük szerint 57%osról 84%-osra. hogy azóta átlagosan 55. céljaid zömét eléred. Ezért . hangulatuk pedig 48%-osról 88%-osra javult.arra kérlek. hogy én milyen listát állítanék össze: Energikusabb leszek. ha beépíted életedbe ezt a problémamegoldó módszert! Orvosi kutatások szerint a rendszeres relaxálás átlagosan 10 évvel lassítja a biológiai öregedést. Esetleges betegség esetén nagy valószínűséggel meggyógyulok.Azt csináljuk rendszeresen. de kellemetlennek találod az élményt . segítségével jó döntéseket tudsz hozni -. Ha megtapasztalod. számos előnye azonban csak némi idő után. Kiderült. Ha azonban remekül érezted magad a korcsolyapályán. hogy az örömöt szerez. hogy újra a jégre mehess. és így szinte mindened fáj -. Lássuk hát. írd össze. állandóan elesel. Ha például kipróbálod a korcsolyázást. akkor kedved lesz a rendszeres használatához.. milyen örömök várnak rád. mint korábban voltál. Várhatóan többnyire egészséges maradok. akkor gyorsan leszoksz róla. Ha viszont nem tapasztalsz semmi különöset. 62%-kal kevesebb gyógyszert kellett bevenniük. Ez ugyan csak egy érv a sok közül. Az agykontroll némely haszna szinte rögtön megmutatkozik. nyugodtabb vagy. melynek során 1008 olyan magyar ember írta meg névtelenül a tapasztalatát. Néhány éve tudományos fölmérést végeztünk. fázol. 6 . ha már nem a húszas éveidet taposod.. energikusabb.igen fontos önösztönzésként . ami örömmel jár. A koromnál majd lényegesen fiatalabbnak látszom. hogy számodra milyen előnyökkel járna. energiaszintjük 50%-osról 85%-osra.például vidámabb. utána valószínűleg nem fogsz arra áhítozni. Hasonló a helyzet az agykontrollal.szorítja a lábadat a korcsolyacipő.1 %-kal ritkábban szorultak orvosi kezelésre. de súlya van. akkor oda újra és újra visszavágyódsz. különösen.

pl. hogy nem kell gyógyszert vennem. gyorsan el tudom altatni magamat. A rendszeres relaxálás révén intuitívabb. A céljaimat nagy valószínűséggel elérem. önkorlátozó hiedelmek megváltoztatásával automatikusan javulni fog a lelki állapotom és az anyagi helyzetem. kreatívabb és lelkileg érettebb leszek. és ezért nappal pihentebb leszek. vagy csak keveset. 7 . Megkímélem szervezetemet a gyógyszerek káros mellékhatásaitól. Ha elálmosodom vezetés közben. Ha álmatlanul forgolódom éjjel az ágyban. be tudok segíteni a gyógyulásába. Megérzem majd. Jobb lesz a memóriám. 30 nap alatt rendszeretővé teszem magam. hogy valaki becsületes vagy becstelen. Érzelmileg nyitottabb leszek. gyorsan föl tudom magamat frissíteni. az álmaim megfigyelése révén. Összeszedettebb és hatékonyabb leszek. Jobban "veszem" majd a gondviselés olykor érkező jelzéseit. A tudatalattimban levő. Jobb döntéseket fogok hozni. ami a gyerekeimmel való kapcsolatomat is bensőségesebbé teszi. Sok pénzt takarítok meg azzal. ami életmentő hatású lehet.- - - Ha valamelyik családtagom vagy barátom megbetegszik. s utána már ösztönösen rendet tartok magam körül. Nagyobb önismeretre teszek szert.

amelyek számodra érzelmileg fontosak! ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… 8 . minél több rád váró örömöt írj össze.Most te jössz. s lehetőleg olyanokat. Javaslom.

……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… 9 .

.. közvetlenül elalvás előtt.. nyugodtabbnak... s legalább 15 percig relaxálok és programozok. elég erős az önbecsülésed ahhoz. .... Derítsd ki hát. hogy a következő 30 napban. délben.... derítsd ki.... és este.. amikor .... sürgős. írd a nevedet a következő szöveg kipontozott részébe.... hogy számodra melyik az ideális időpont. közvetlenül ébredés után. de naponta legalább egyszer feltétlenül menj a szintedre! Én a reggeli programozást találom különösen hasznosnak... de olyan agykontrollossal is találkoztam. Figyeld meg magadat...... majd a végén írd alá az állítást! Én.. Reggel.Második lépés Most pedig valami meglehetősen furcsát kérek tőled.. hogy működik-e számodra az agykontroll! Mivel azonban . Ismerek olyant.. mint azokon a napokon.. majd 10 ... Összeszedettebbnek..amint említettem már .... kibotorkálok a WC-re. naponta legalább egyszer. Ez az agykontrollra is igaz..... hogy amint kinyílik a szemem.. hogy a magadnak tett fogadalmat meg is tartod! Mikor és milyen mélyen lazuljunk el? Legjobb naponta háromszor relaxálni és programozni.. aki inkább reggel szeret relaxálni és programozni.. Mint tudjuk: a puding próbája az evés... Azt a szokást alakítottam ki....... energikusabbnak és minden szempontból hatékonyabbnak érzem magam.... azt kérem.....valami váratlan. mert az szinte az egész napomra rányomja a bélyegét. reggeli tennivaló miatt az ébredés utáni szintre menetel elmarad. az ebédet követően..néhány eredmény eléréséhez idő kell.. önmagamnak megfogadom.. _____________________________ (aláírás) Remélem. akinek a délutáni meditálás vált be a legjobban....

mint éber állapotban. AKKOR MÁR NAGYON MÉLYEN JÁRSZ. ellazult. Elővesszük a CD-t Az agykontroll lényegében önkontroll. nyugodt állapot . vagy ha szervi betegségből akarsz mihamarabb kigyógyulni. tedd be most a lejátszódba a mellékelt CD-lemezt.a legtöbbünknek ennyi. Ha gyerekkorodban rögzült alapgondolatot (hitet) akarsz átírni. máris programozom. kicsit "zsibbadt". ülj le egy fejtámla nélküli székre. (Érdemes relaxáció közben viszonylag egyenes gerinccel ülni. Nem kell az alfát misztifikálni! Ne hidd. Pihenéshez vagy egy jó ötlet megszüléséhez elegendő a kismértékű ellazulás is. ezért a sikeres programozáshoz tudnod kell egyedül és viszonylag gyorsan alfába jutni.AZT ÉRZED.) HA NAGYJÁBÓL EGYENESEN ÜLVE . ez annál gyorsabban megy. hogy az valami teljesen elvarázsolt állapot. HOGY RELAXÁCIÓ KÖZBEN A FEJED KEZD ELŐREBILLENNI. majd végezd el az egyes számú hangfelvételről hallható gyakorlatot! Utána találkozunk. hogy valami egészen különleges érzés alfában lenni! Kellemes. (Természetesen létezik az alfának mélyebb és kevésbé mély szintje is. 20-25-ször befolyásolhatóbb. Megkérlek.lerogyok egy székre. akkor érdemes mélyen ellazulni. s a 3-ról 1-re módszerrel másodperceken belül alfába jutva. Szívből ajánlom ezt a napkezdést neked is! A relaxációnak létezik mélyebb és felszínesebb változata. Minél többet gyakorolsz.) 11 . ahogy arra már utaltam. hogy hasznos és tartalmas lesz a napom. Mivel az életünk alakulását alapvetően meghatározó tudatalattink ébrenlét és alvás határán kb.

természetesen több idő kell az ellazuláshoz. akkor értelemszerűen igen gyorsan jutsz alfába (vagy még mélyebbre. az egyes számnál pedig fölidézed. Visszaszámolsz 10-től. hogy valóban ott vagy. s közben magad elé képzeled a számokat. jól esett a relaxáció. második hangfelvételének hallgatása közben teszed majd. azzal jobban le tudod kötni a figyelmedet.. hogy ki mennyi idő alatt lazul el.pl. Érzékletesen elképzeled. Az elért tudatszint-elmélyítéshez a következő technikák állnak a rendelkezésedre: 1. hogy már alfában jársz. amikor sikerült igazán jól elernyeszteni az izmaidat. s emiatt mélyebben átitat a számodra kellemes hely nyugalma és szépsége. Ha ettől elég lazának érzed magad. mit éreztél. Nagy trükk! Használd! Ha feszült vagy. (tanács: ha kimondod magadban. Szükség esetén megismételheted az izomlazítást. máris kezdheted a programozást. 3. Ha már rutinos relaxáló vagy.) Kb. milyen kellemes érzés volt. ha álmos. mit éreztél. ami a relaxáció csodálatos velejárója. mit hallasz és mit érzel a pihenőhelyeden. Tetőtől talpig ellazítod az izmaidat. Ha ettől elég lazának érzed magad. kb.). máris kezdheted a programozást. a kettes számnál fölidézed. érzékletesebben el tudod képzelni. 12 .Hasznos tippek önmagunk ellazításához Remélem. ha a hármas számnál fölidézed.. célod érzékletes elképzelése az elmetükre-technika szerint . Ez még jobban működik. amikor átitatott az a finom..). hogy az ideális pihenőhelyeden vagy. 25-től vagy 50-től egyesével.önmagában is mélyítő hatású! 2. ahogy azt a CD hamarosan sorra kerülő. amikor biztosan tudtad. belső nyugalom. 15 másodperc alatt meglepően mély tudatszintre tudsz ereszkedni. fél percet szánj a pihenőhelyre! Ha már elég lazának érzed magad. 4. hogy mit látsz. Ha ettől elég lazának érzed magad. (Praktikus az izomlazítást úgy végezni. akár többször is. máris kezdheted a programozást. Tudnod kell: egyéni. Megjegyzem: a programozás . máris kezdheted a programozást. Ehhez csupán a 3-ról 1-re módszert kell használnod.

hogy kicsit más szemszögből nézve is megismerd a módszert. s amikor úgy érzed. az Agykontroll tanfolyam után című kiadványt. Emiatt aztán. mert mondjuk a szünetben két adag.ekkor már igen mély tudatszinten jársz -. (A probléma ugyan áthidalható.a tudatalattidba történő "beültetésénél" . Ily módon minden technika garantáltan beépül a tudatalattidba. A másik lehetőség: gyakorlod (bármilyen CD segítségével). hogy behunyt szemmel az ujjaddal megtaláld a következő számra ugrató nyomógombot. hogy a számodra eddig kevéssé működő technikát már remekül használod. megnyomod a lejátszón azt a nyomógombot. az újra beprogramozandó technika (például az alváskontroll) programozási szövegét. Többször is fölvettem a CD-lemezre az ellazító. a következő sorszámú hangfelvételként. amelyről a technikát beprogramozó szöveget hallgatod meg.) Főleg azért készítettem el ezt. illetve a tanfolyam megismétlése is orvosolhatja ezt a gondot. neked valahogy nem igazán működik. hogy a relaxáció elején finoman ráhelyezed az ujjadat. Szükség esetén akár azt is 13 . Igen ám. E kiadvány technikai „trükkje" Amikor elvégezted az agykontroll tanfolyamot. az a technika. hogy a leghasznosabb technikák mindenkinél garantáltan beprogramozódjanak. ha alfában néhányszor vizualizálod programozod -.5. Ehhez a következőt találtam ki. megnyomod. kezdheted az egész szintre menetelt kézlevitációval. méregerős kávét hörpintettél föl. ami önmagában is egy . de becsukott szemmel hogyan találom meg a megfelelő nyomógombot? Az egyik lehetőség. onnan hallgasd a lazító szöveget. hogy elindítsd a lejátszón a CD-lemez megadott számú hangfelvételét. alfába vivő szöveget. Neked az lesz a teendőd. hogy kezd a fejed előrebillenni . lehet. s amikor úgy érzed. s praktikusan más oktatónál.még nem lazultál el eléggé. mint akinél először végeztél. Ha kedved van. hogy valamelyik technika beprogramozásánál . Részben ezért is érdemes ismételni. amelyik a lejátszást a következő hangfelvételre ugratja tovább.speciális . s rögtön utána. hogy kezd a fejed előrebillenni.mélyítő technika.

az elvontakat nem! Ha tehát azt vizualizálod a szinteden. újraprogramozó szöveghez. cellux ragasztóval). Öröm ránézni 14 . hogy már igen mély tudatszinten jársz a fejed kezd előrebillenni -. Ha azonban kicsit gyakorlod. ahogy munkából jövök hazafelé. Ha azonban azt programozod. akkor a különösen mélyre vivő. valószínűleg nem lesz szükséged a ragasztózásra. képzeld el szinteden. 4-szer. hallod és érzed: elérted célodat! Mindezt konkrétan! S hogy teremtő képzeletedet a célodon tudd tartani. Ha céljaid eléréséhez be akarod vetni tudatalattid hatalmas erejét. műanyag pöcköt. hogy látod. Ha tehát sikeres akarsz lenni a programozásaiddal. hogy a CD-lejátszó megfelelő nyomógombja fölötti vagy alatti területre ráragasztasz valami kiálló jelzést (pl. mondd is ki magadban! Például (az előző példánál maradva): "Látom a barátságos. hogy melyik nyomógombot kell a programozáshoz megnyomnod. csupán tapintás alapján is eligazodj a masinádon. (Ha az újraprogramozás előtti relaxációs gyakorlat hatására esetleg nem lazulnál el eléggé . megfogható dolgokat érti. hogy "boldog vagyok". ezzel az absztrakt fogalommal már nem tud mit kezdeni. Szívmelengető örömöt érzek: sikerült végre kertes házba költöznünk! Kinyitom a kertkaput. kertes házban laksz. Konkrétan: 2-szer. fehérre festett családi házunkat. akkor feltétlenül tudnod kell.) Mivel kezdjük az újraprogramozást? Az agykontrollal kapcsolatban tapasztalatom szerint a legtöbb embert az érdekli. illetve 8-szor. Kezdjük hát ezzel! A célok elérésének azonban létezik egy kulcsfontosságú titka. Így becsukott szemmel is ki tudod tapogatni.megteheted. A tudatalatti bizonyos szempontból olyan.bár ez nagyon valószínűtlen -. hogy annak segítségével miként érheti el a céljait. és a gyerekeddel önfeledten. akkor úgy jutsz a kívánt. ha egymás után többször is megnyomod az előreléptető gombot. hogy elméd tudatalatti része csak a konkrét. 6szor. hogy ezt a tervet számodra valósággá tegye. akkor tudatalattid valóban mindent el fog követni. nagyokat nevetve labdáztok a kertben. hogy behunyt szemmel. mint egy ötéves gyerek. első hangfelvételt hallgasd meg újra! Amikor azt érzed közben. hogy szép.

..el is tudod hinni. válaszolj írásban egy igen fontos kérdésre! Mit felelnél annak a tündérnek... ami ugyan gyanúsan egyszerű.............. ahol sokszor látod! Ezzel napközben is gyakran emlékezteted tudatalattidat a feladatra: ezt kell kézzel fogható valósággá tenni................ amire valóban nagyon-nagyon vágysz......például a kertes házat -.... vagy vágj ki egy házfotót valamilyen magazinból... hogy ha minden szerencsésen alakul........... Hallom a gyerek gurgulázó kacagását................ mégis döbbenetesen hatékony.......... meg is történhet. és amiről ...... és a nyakamba ugrik.......a frissen nyírt... .." Írd a válaszaidat ide: 1. aki egy erdei ösvényen eléd toppanva így szólna hozzád: "Teljesítem két kívánságodat....... .... hogy sikerült elérnem a célomat!" Még egy titkot elárulok............ .Gyere velem labdázni a kertbe! ... s tedd a képet olyan helyre.......... 2.. zöld gyepre.... A hatása szinte már mágikus! Rajzold le a célodat ... De csak olyant kívánhatsz. Kihozzuk a garázsból a labdát.... Elém szalad a kisfiam................. 15 ... és vidáman dobáljuk egymásnak..... Szenzációs! Milyen csodálatos........ Össze-vissza puszilgat..............legalább kicsit ... Fontos kérdések Megkérlek...mondja........ illatos..

amikor elérted első célodat? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Mit fogsz hallani.Újabb kérdések: Mit fogsz látni. amikor elérted második célodat? ……………………………………………………………………………… 16 . amikor elérted második célodat? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Mit fogsz hallani. amikor elérted első célodat? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Mit fogsz látni. amikor elérted első célodat? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Mit fogsz érezni.

A második arra is választ ad. Bizonyítja ezt az is. mint azelőtt. és ezt nemcsak én. hogy ha egy-két esetben valami miatt elmaradt az ebéd utáni alfázás. « Valóban sokkal jobb a közérzetem. de a környezetem is észreveszi. azokkal az örömökkel. nyugodtabb. hogy új szokásokat tapasztalat szerint úgy lehet egyszerűen és tartósan kialakítani. a hiányát 17 . hogy legyen kedved rendszeresen relaxálni és programozni. arra szolgáljon ösztönző példaként két levél. magabiztosabb. mintha számodra már most meglennének azok az előnyök és örömök. naponta legalább egyszer. Ehhez azonban tudnod kell. jobban. miért állítottam: a rendszeres agykontrollozás nem időveszteséggel. szorgalmasabb és vidámabb vagyok. amikkel az új szokás számodra majd járni fog. mintha terád már most jellemző lenne az új szokás. ha ellazult. tehát nagyon programozható tudatállapotban. amiket az új szokás adott esetben a rendszeres relaxálás és programozás .hoz. De úgy képzeled el. jól és tökéletesen egészségesnek érzem magam. elképzeled magadat azokkal az előnyökkel.ha egyetértesz a javaslatommal -. Ehhez kulcsfontosságú a mindennapos reggeli és esti szintre menetel. 30 napon keresztül. S hogy mennyire érdemes kialakítani ezt az új szokást. hogy gondolatban így szólok: »Friss vagyok. amikor elérted második célodat? ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Most pedig kezdd el programozni. hogy eléred ezeket a célokat! Harmadik célként azt fogod programozni .……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… Mit fogsz érezni. ami teljesen szokásommá vált. hanem időnyereséggel jár! "Közel négyszázadik reggel kelek föl úgy.

hogy emlékezz rájuk. mert úgy könnyebben észrevesszük a sajátjainkat is!" Nádasi Zoltán. s az agykontrollozás így valójában nem időveszteséget.délután megéreztem. Jelentős előrelépést tettem e téren. az a néhány perc már nem számít. és programozással számos sikert értem el. figyeljünk fel mások negatív szavaira. hangfelvételről) hallható instrukciókat! A kulcs: a bizalom 18 . és újra elkezdtem relaxálni és programozni. hogy azokra is nagyjából emlékezz. és az időnként becsúszó negatív állítások megvalósulása jelzi. majd olvasd el a munkafüzet elején írt.. Gondoltam. Javaslom. addig halogatott és intézetlen ügyemet elrendeztem! Némelyik magától elintéződött. nyomd meg a lejátszód következő hangsávra ugrató gombját. Cegléd Most pedig légy szíves olvasd el a két célodat és a velük kapcsolatos följegyzéseidet.. ez okozta a most már szokatlan. összecsapnak a fejem fölött a hullámok. hanem időnyereséget eredményez!" Péntek Zoltán. Egy idő után egyre több intézetlen ügyem gyűlt össze. Egy idő múlva aztán ellustultam. Megéri hát rendszeresen lazítani és programozni. mit beszélek és gondolok. Pécs "Az agykontroll tanfolyam után egy ideig rendszeresen relaxáltam. legelső listádat a rendszeres relaxálás és programozás számodra fontos előnyeiről. mert hatására sokkal összeszedettebbek és hatékonyabbak leszünk. majd indítsd el a CD-lejátszón a lemez kettes számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad. A végén már úgy éreztem. Talán az egyik legfontosabb tényezőnek a pozitív gondolkodást tartom. Két nap alatt utolértem magamat! Minden. és a relaxáció szépen elmaradozott. s kövesd az onnan (a 3. és rájöttem. hogy fontos még az eddiginél is jobban figyelnem. rosszabb hangulatomat.

meg kell tapasztalnod. amelyek a szigorúan logikus." Így még határozottabb utasítást adsz agyadnak az ébresztésre. pihenj néhány percet alfában. Ha azt tapasztalod. analitikus gondolkodású emberek számára is hihetőek. Ami logikus. és csak utána programozd . amit a logika. amikor hajnali 5 óra 14 percre programozzák az ébredésüket. halk szavú részedben. hogy erősen auditív típusú (tehát az agyát legotthonosabban a hangok világában használó) ember vagy. hogy az alváskontroll neked az újraprogramozás ellenére sem működik igazán... Ezért most ezt a három mentális technikát programozzuk újra.Olyan világban nőttünk fel.14-kor. abban bízunk. akkor egészítsd ki azzal. akkor lehet. ebben a bölcs. Ez esetben a "mélyebbre" szó képzeletbeli táblára írása közben. mély. s így az igazán nagy sikerek felé is vezető úton. mégis meglepő élmény. azt elhisszük. 3. ez a "tudományos" gondolkodástól ma még . kiegészítő tanács: 1.idegen. amit az egyszerűség kedvéért továbbra is csak tudatalatti néven emlegetek. Ezek ugyanis olyan mentális technikák. magadban és elnyújtott hangon.a fölfrissülésedet! 19 . Használatukhoz egy-egy rövid. ésszel megérthető.a tanultak szerint . Ahhoz azonban. magától kinyílik a szemük.-kor fogok fölébredni. s így tudatalattink például figyelmeztethet minket a jövőben ránk leselkedő veszélyekre. s valóban 5. hogy igazán nagy sikereket érj el agykontrollal. szinteden. Hogy elménk képes többek közt az intuícióra. éjszakai vezetéskor alkalmazva. Ha azt tapasztalod. tudományos érvekkel alátámasztott. az ébredéskontroll és az ébrenlétkontroll (más néven: frissesség kontroll). hogy valóban bízhatsz a "beépített iránytűdben". Fontos lépés tehát ez a tudatalattiba vetett nagyobb hit és bizalom. egymás után háromszor kimondod: ". hogy elalvás előtt.a többség számára . mondd is ki: "mélyebbre"! 2. ha nem sietsz. a ráció ural. hogy az ébredéskontroll neked az újraprogramozás ellenére sem működik igazán. Az ébrenlétkontrollt (frissességkontrollt) országút szélén. A bizalom kiépítésének fontos eszköze az alváskontroll.

elalvás előtt. A tapasztalat hatására pedig még jobban bízol majd tudatalattidban. s kövesd az onnan (az 5.a vizet. és szép. csak nőjenek gyorsan! És mi történjen a másik két babbal? Velük mentálisan ne foglalkozz! Mi lesz ennek az eredménye? Ugyanolyan körülmények közt . indítsd el CD-lejátszódról a lemez négyes számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad tehát. találomra.reggel. amikor azt tapasztalod. puha földbe ülteted majd őket. és reggelig áztasd őket! Reggel fogj két kistányért. . kis levelekkel! De ez még nem minden. tegyél rájuk egyforma méretű vattadarabokat. s helyezd az egyik tányérkán lévő vizes vattára az egyik. hogy elméd nagyobb erejű. hogy cserépbe. ellazulva. s azokra önts azonos mennyiségű vizet! Ezt követően. válaszd két csoportra a babszemeket. nyomd meg a lejátszód következő hangsávra ugrató gombját. Íme a kísérlet: tegyél 4 babszemet este egy pohár vízbe.Most tehát megkérlek. ébredés után. illetve a másikra a másik babpárt! Utána az egyik tányérkára rajzolj pl. most jön a még cifrább teendő: naponta egyszer ülj a két kedves bab mellé. Kézzel fogható módon bizonyíthatod be számára. ebéd után és . hogy a piros szíves tányérkán lévő babszemek gyorsan kicsíráznak. időről időre. képzeld el. piros filctollal kis szívet! Ők lesznek a szeretettel és pozitív gondolatokkal kezelt babok. hogy a fejed kezd előrebillenni -. s emiatt még nagyobb sikereket fogsz elérni. tudatos elmédet. behunyt szemmel. hangfelvételről) hallható instrukciókat! Ma este pedig feltétlenül használd legalább az ébredéskontrolltechnikát! A tudatalattinkba vetett bizalom további megerősítése Egy egyszerű kísérlettel meglepheted logikusan működő.délben. természetesen mindkét tányérkán pótolni 20 .este. hosszú szárat növesztenek. és beszélj hozzájuk! Mondj nekik szépeket! Ígérd meg nekik. Ettől kezdve minden . mint ahogy ő azt eddig hitte.

ki hívott! Mielőtt kinyitnád a postaládádat. üres oldalakra jegyezz föl minden sikert. Ha csöng a telefon. s ha igen. Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni még a nagyobb sikereket is. tedd össze a három ujjadat. s együtt érző gondolataival befolyásolná a kísérletet! (Egy kedves. vajon jött-e levél.a pozitív gondolatokkal és szeretettel kezelt babok legalább kétszer olyan hosszú csírát növesztenek majd! Hihetetlen? Nem baj. Sinkó Ilona kísérletének az eredményét megtekintheted az következő oldalon.kell . tedd össze a három ujjadat. próbáld meg! Azt azonban javasolom. hogy másnak ne beszélj a kísérletről. 21 . S nem csupán betegek képzeletbeli vizsgálata segíti az intuíció fejlesztését. Érdemes hát gyakorolni. Ha időnként belelapozol elért sikereid jegyzőkönyvébe. amit csak agykontrollal elértél! A legkisebbeket is. csak kérlek. tudatos elméd kénytelen lesz meghajolni a tény előtt: a tudatalatti olyasmikre képes. mert minél többször érsz el találatot. mert az illető esetleg még megsajnálná a mostoha babokat. amit ő korábban elképzelhetetlennek tartott. és tippeld meg. magyar hölgy. nemhogy á kicsiket. hogy az e munkafüzet végén található. Tapasztalat szerint leghatékonyabban az esettanulmány növeli a tudatalattiba vetett hitet.) A tudatalattidba vetett bizalom további erősítése végett azt javaslom. és tippeld meg. annál erősebben bízol elmédben. kitől! Hasznos játék.

22 .

Gyorsan a szintjére ment. hogy az epilepsziás rohammal semmit sem lehet tenni. Mivel a fejfájás viszonylag gyakori jelenség. Óriási győzelemként élte meg a sikerét. s ilyenkor csak a kórházban tért magához.a programozó mondatok értelemszerű módosításával . Stark Évától. napján úgy érezte. nyomd meg a lejátszód következő hangfelvételre ugrató gombját. hogy a fejfájáskontroll-technika . s kövesd az onnan (a 7. Az agykontroll tanfolyam 4. remek lehetőséget kínál ez is a tudatalattiba vetett bizalom további erősítéséhez.és ennek már több éve egyszer sem volt epilepsziás rohama!" A most következő gyakorlatban a háromujj-technika programozását is megerősítjük. "Részt vett az egyik agykontroll tanfolyamunkon egy kedves. hogy a fejed kezd előrebillenni -. ha jön. hogy ismét epilepsziás rohama közeledik. aki kb.sikerült leállítani a kibontakozóban lévő folyamatot! Életében először tapasztalta meg. Addig azt hitte. krónikus fájdalom. A roham időnként az utcán kapta el. az orkánszerűen és kivédhetetlenül végigsöpör rajta. és a fejfájáskonroll-technikát használva értelemszerűen epilepsziára módosítva azt . Számtalan migrénes ember kínzó. szlovákiai agykontroll oktató kollégámtól hallottam. indítsd el CD-lejátszódról a lemez hatos számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad tehát. Azóta . rendszeresen visszatérő fejfájásának vetett véget. ahol végül megállapították. makacs. Tudnod kell. egyéb. hogy uralni tudta a történést. ám igen hatékony problémamegoldó módszer. 28 éves hölgy.menstruáció okozta alhasi fájdalom. s őt egészségessé nyilvánították. Most tehát megkérlek. hadd kapcsolódjon össze az agyadban még erősebben a három ujjad összeérintésének testi állapota az alfában levés mentális állapotával. Ezt követően orvosi vizsgálatra ment. 20 éve szenvedett epilepsziában. amikor azt tapasztalod. sőt félelem megszüntetésére is remekül bevált! Az egyik legmeglepőbb alkalmazását dr. hangfelvételről) hallható instrukciókat! Ettől kezdve 23 .Újabb technikák újraprogramozása A fejfájáskontroll-technika gyanúsan egyszerű. hogy az epilepsziája véget ért. Sokat kínlódott. elvesztette az eszméletét.

szükség esetén . hanem kiegészíti az orvosi kezelést! A pohárvíz-technika újraprogramozása Amikor megkérdezem a tanfolyamon: "Ki szeretné. hogy a fejed kezd előrebillenni -. és olvasd el belőle a pohárvíz-technika pontos menetét! Ezt követően gondolkozz el. A választ legtöbbször az "áhá"-érzés kíséri.pedig . Ha 24 órán belül nem kapsz választ. ne keseredj el. aki két kézzel jelentkezik. hanem addig add föl a tudatalattidnak újra és újra a kérdést. tudatos elméddel már ne keresd görcsösen a választ! A tudatalattid majd úgyis jelez. Miután föladtad tudatalattidnak a kérdést. (Akad. amikor azt tapasztalod.. hiszen szervi eredetű fejfájás is létezik. Általában erről ismered fel. 3.használd minél többször a két. menj el orvoshoz. amíg sikerrel nem jársz. nem csupán stressz okozta! Mindig tartsd szem előtt az alapelvet: betegség esetén az agykontroli nem helyettesíti. Nagyon-nagyon érdemes hát rászoknod a használatára! A pohárvíz-technikával kapcsolatban négy tanácsot hangsúlyoznék különösen erősen: 1.tehát. ha választ talált. Ha többszöri nekifutásra sem kapsz választ. amíg meg nem érkezik a válasz! 2. most újra beprogramozott technikát! Ha azonban a fejfájásod a fejfájáskontroll-technika többszöri alkalmazására sem múlik el. ha a jövőben könnyebben tudna jó döntéseket hozni?". szinte minden kéz a magasba lendül. indítsd el CD-lejátszódról a lemez nyolcas számú hangfelvételét! Amikor már elég lazának érzed magad . vedd elő az agykontroll tanfolyamon kapott kézikönyvedet. fogalmazd át a kérdésedet! Most pedig megkérlek. milyen kérdésre fogsz ma este pohárvíz-technikával választ kérni! Ha megvan a kérdés. 4.) A pohárvíztechnika éppen a döntéshozatalban és a kérdések megválaszolásában nyújt szinte fölbecsülhetetlen értékű segítséget.. nyomd meg a 24 .

s kövesd az onnan (a 9. akkor bétában apránként lebontod azt.leszokik a negatív gondolat előhozataláról. amivel a jövőben rögtön helyettesíteni fogod majd a negatívat. Csoda-e. Nagyon érdemes hát . Ehhez azonban érdemes előre megfogalmazni magadban azt a pozitív gondolatot. agyad .agyunkat ugyanis gondolatainkkal irányítjuk. Nagyon érdemes hát problémáid helyett minél többször a céljaidra gondolni. éberen mondasz és gondolsz.leszokni a negatív szavak és kifejezések használatáról. de amit napközben. feltételes reflex még megbízhatóbban. amit alfában fölépítettél. hangfelvételről) hallható instrukciókat! A pohárvíztechnika mellett egyúttal a háromujj-technikát is újra megerősítjük. ami nélkül szinte hiábavaló a programozás? A gondolat-nagytakarítás. hogy ezek után valóban nem éred el a célodat? Az ellenkezője lenne a csoda.tudatos odafigyeléssel és a szokáskontroll segítségével . és javul a közérzeted. hogy "egy rakás szerencsétlenség vagyok". és töltsd ki a következő rubrikákat! Eddig gyakran jutott eszembe A következő. a hangulatod. azokról ábrándozni. hogy sikerült.idővel . "nekem soha. ám a relaxáció után folyton arra gondolsz és azt mondogatod. semmi sem sikerül". "Szuperkomputerünket" . "reménytelen eset vagyok" stb. Mi az. Ha gyakran visszatérő.) Az ellazult állapotban (alfában) gondolt (kimondott vagy elképzelt) gondolat valóban rendkívül intenzív hatású.lejátszód következő hangfelvételre ugrató gombját. az is hat rád!!! Ha alfában 3-4 percig vizualizálod. negatív gondolat: tal fogom ezt helyettesíteni: 25 . (A gondolatok aztán ilyen-olyan érzéseket ébresztenek bennünk. pozitív gondolat a következő. elérted a célodat. hadd működjön ez a praktikus. ragadj hát írószerszámot. Javaslom. negatív gondolat észlelésekor azonnal helyettesíted azt egy pozitív gondolattal..

.......................... .............................. ……................................................……................ ... …….. ……........................................................... ................................. ……................................................................................................................................................. ....... .. ............……................. ……..................................... ……............……. ……........... .................................................. .............. ..........……................................................................................................................ .......…….......................................…….........................……........ 26 .......................…….......... ……................... ......................................................…….................................................. ……......................... ……................................... …….................................................................. ..............……................. .........……............................................................ ……....…….............. .……........……....…….................... ……..................

nehéz helyzetekben is többnyire okosan és ügyesen viselkedsz. és elménk tűzön-vízen át. negatív hatású alapgondolatainkat képességeinkről. és folytasd a sort! 27 . szivacsként szívtad magadba.. és amelyek zömének nem vagy tudatában. (többségünk sajnos az utóbb idézett mondatot hallotta gyakran.mivel agyad szolgai módon engedelmeskedik gondolataidnak . Más szóval: azt a mélyen rögzült alapgondolatot. Ha gyerekkorodban például állandóan azt hallottad. mint a lottó ötös előtt! Miért? Mert tudatalattijukban a szegénység énképét hordozzák. akkor . amelyik igaz rád. Ha azonban gyerekkorodban állandóan azt hallottad. lehetőségeinkről.. Jelöld meg azt. hogy "én szegény vagyok". mindent megtesz.mivel agyad szolgai módon engedelmeskedik gondolataidnak . (Némelyikük nyomasztó következményének annál inkább. mi történik azokkal a szegény emberekkel.) Ezek a gondolatok többnyire a szüleidtől származnak. sokszor elügyetlenkedsz dolgokat.elintézi. hogy "okos és ügyes vagy".nem tudatosan!!! . három évvel később a 97%-uk már újra olyan szegény volt. Ezek után talán érthető. akik a lottón megütik a főnyereményt. mennyire fontos föltérképezni legalább a fontosabb.kitartó munkával .Különösen mélyen rögzült gondolatok Gyerekkorodban a "számítógéped" számos gondolatot rögzített. mert az ő gondolataikat gyerekként fenntartás nélkül. arra csak egy példa: megvizsgálták. amik alapvetően befolyásolták és befolyásolják életed alakulását. hogy "buta és ügyetlen vagy". hogy életünket összhangba hozza a "számítógépünkben" található alapprogramokkal (más néven: hitrendszerünkkel)! Hogy ez mennyire kellemetlen lehet. Ezek a tudatalattidban megbúvó gondolatok lehetnek hasznosak vagy károsak.átírhatóak! Ez azért kulcsfontosságú.) Szerencsére ezek a mélyen gyökerező gondolatok azonban . "Számítógépük" . hogy a valóságuk összhangba kerüljön az énképükkel. akkor . mert agyunk.sokszor hozol rossz döntést. Nos. Fölsorolok néhány gyakorit.

28 . Mindig elkésem... Rossz a névmemóriám. Rossz az arcmemóriám.. Csúnya vagyok. Rossz a humorérzékem. Pocsék a memóriám. …………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………...Lassú a felfogásom. …………………………………………………………………………. Kövér vagyok... Nem tudok dönteni. …………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………. Nincs érzékem a matematikához... …………………………………………………………………………. nem kellek senkinek. Mindentől hízom. …………………………………………………………………………. Szegény vagyok. Kétbalkezes vagyok.. Mindent elkapkodok. …………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………….

hogy a korábbi "felvétel" teljesen törlődjön. hogy alaposan ellazulj. Méghozzá mélyen.. az előző felvételt az új hangfelvétel felülírja. a második hangfelvétel megmarad. …………………………………………………………………………. ezért a "hangfelvételt" többször is felül kell írni ahhoz.) Íme néhány konkrét példa: Lassú a felfogásom HELYETT Egyre jobban forog az eszem.. ha ellentétes tartalmú. …………………………………………………………………………. A legjobb mindkettőt használni. szagokkal. kijelentő mondatot mondogatsz magadban. mint amilyen a gyerekkorodban volt. "képlékennyé" válik a tudatalattid. Fontos. …………………………………………………………………………. 29 . negatív hatású alapgondolatot. hogy megváltoztasd a programot. Hogyan lehet ezeket a "programokat" átírni? Ellentétes tartalmú gondolatot kell elültetned a tudatalattidban.elképzelt képekkel. A felülíráshoz két lehetőség kínálkozik: . ízekkel. anélkül. s ez lehetővé teszi. Ehhez azonban az szükséges. hogy közben elaludnál.. hogy egy-egy embernél egy-egy szó milyen érzéssel asszociálódott.…………………………………………………………………………. Hasonlattal szólva: ha beteszünk egy hangfelvételt tartalmazó kazettát a magnónkba. Szavakkal úgy tudod felülírni a gyerekkorodban rögzült. Az első törlődik.. Ilyenkor hasonlóan befolyásolhatóvá.szavakkal vagy . és felvételre kapcsoljuk a masinát. A gyerekkorban hallott gondolatok és vélemények azonban igen mélyen belénk vésődtek. amelyek benned jóérzést ébresztenek! (Egyéni. …………………………………………………………………………. amivel az előzőt felül akarod írni. hogy a programozó mondatok olyan szavakból álljanak. hangokkal. érzésekkel kell megfogalmazni azt az új gondolatot (hitet). jelen idejű..

mert hihetőbbé teszi az állítást. Egyre jobb anyagi helyzetben Az "egyre" szót azért praktikus számos ilyen programozó mondatba beépíteni. Ha 50 kg súlyfölösleggel élsz. Egyre jobb a névmemóriám. Egyre ügyesebb vagyok. karcsú maradok. Szinte bármit és bármennyit ehetek. Mindig elkésem HELYETT Mindenhova pontosan érkezem. Mindent elkapkodok HELYETT: Egyre megfontoltabb vagyok. Pénz áll a házhoz. hogy igaz a "karcsú vagyok" mondat. hiszen irányt.meglátod -. a fölsorolásomban nem szereplő önkorlátozó hiedelmeidhez (negatív tartalmú alapgondolataidhoz) azokat felülíró. Egyre jobb a nyelvérzékem Kétbalkezes vagyok HELYETT: Szegény vagyok HELYETT élek. programozó mondatokat! ……………………………………………………………………………… 30 . nem kellek senkinek HELYETT Lelkem szépsége átragyog az arcomon. Egyre jobb az arcmemóriám. idővel valóban hatni kezd majd rád! Írj az általad följegyzett. Az "egyre karcsúbb vagyok" már hihetőbb. valószínűleg nem tudod elhinni. Nem tudok döntést hozni HELYETT Egyre könnyebben hozok jó döntéseket.Rossz a humorérzékem HELYETT Pocsék a memóriám HELYETT: Rossz a névmemóriám HELYETT Rossz az arcmemóriám HELYETT Rossz a nyelvérzékem HELYETT Nincs érzékem a matematikához HELYETT Egyre inkább értem és élvezem a matematikát. Egyre jobb a memóriám. Csúnya vagyok. Mindentől hízom HELYETT Egyre jobb a humorérzékem. Kövér vagyok HELYETT Egyre karcsúbb vagyok. Megtalálom a hozzám illő társat. és emiatt . folyamatot jelöl.

……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… 31 .

hogy íme. Az érzéseket könnyebb észrevenni. és cseréld ki pozitív. Agyad ugyanis legnagyobbrészt vizuális információt . hangot. esetleg illatot és ízt is bevonva a képzelődésbe) a negatív. MINTHA AZ MÁR MOST IGAZ LENNE! Hogyan vehetjük észre a negatív gondolatokat? A gondolatok érzelmeket keltenek bennünk. különféle helyzetekben.néhány szót szólnék az érzelmi nagytakarításról. képzeld el magadat gazdagnak! "Lásd" lelki szemeiddel az immár jó módú önmagadat. mélyen rögzült gondolat ellenkezőjét! Ha például szegénységprogram működik a tudatalattidban. hanem éber állapotban is érdemes mondogatni. hogy kellemes anyagi körülmények között élj! Érezd annak az örömét. te már megengedheted magadnak. jóllehet kb. Ha azon kapod magad.A programozó mondatokat nem csupán mélyen ellazult. A teendő: lazulj el.kezel. keresd meg. Akkor is programozható ugyanis a "számítógéped". milyen gondolat bukkant föl a fejedben néhány másodperccel azt megelőzően. már elegendő pénzed van! MINDEZT ÚGY GONDOLD EL. és érezd is át annak az örömét. hogy hirtelen rosszra fordul a hangulatod. A szavaknál erősebb hatású a képzeleted. célra irányuló gondolattal! Ennek kapcsán azonban . 20-25-ször kisebb mértékben.képeket . mint a gondolatokat. hogy íme. és képzeld el érzékletesen (tehát látványt. Úgy könnyebb napközben mondogatni. 32 . Ha tudod. esetleg versikébe is szedheted az agyadnak szóló üzenetet.mivel az érzések ügye összetett kérdés . Megfelelő dallamra akár dúdolgathatod is azt. mint relaxált állapotban.

amit az ajánlott irodalom listájának 2. mert energia kell ahhoz. amelyeket addig ösztönösen kerülni próbált. Látszólag indokolatlanul búskomorság. testi betegségek hátterében is legtöbbször a feldolgozatlan. a mélybe nyomd. csakhogy eltereld a figyelmedet a felbukkant. mennyire rosszulesett. Igen ám. megszabadulhatsz eddigi múltad fájó. akkor olvasd el Szabó Katalin levelét: 33 . mert rákényszerítik a klienst. ilyen-olyan érzelmi fájdalmak igencsak megbosszulják magukat! Elszívják az erődet.Érzelmi nagytakarítás Senki sem szeret szenvedni. hogy szembe nézzen azokkal a fájdalmas emlékekkel. kellemetlen érzésről. depresszió vesz elő.) Ezen a téren nekem Brandon Bays egyszerű mentális technikája tetszik a legjobban. A gyakori fáradtság mögött legtöbbször feldolgozatlan. mint a testi fájdalom. Brandon Bays eljárása párban végzendő. S ami a legmeglepőbb: a krónikus. bár ezek a művek jobbára csak könyvtárakban fordulnak elő. Az érzelmi fájdalom sokszor nehezebben elviselhető. (Hitem szerint a különféle pszichoterápiás módszerek részben azért hatnak. vidámabbá és testileg egészségesebbé válhatsz. lelki sebeinek hatásától. Az 1. Mi következik ebből? Ösztönösen menekülünk a fájó érzésektől. hogy őket tartósan elfojtsd. de egyedül is alkalmazható. Például eszedbe jut. amikor a munkatársad kinevetett az ügyetlenkedésedért. Ennek a jelenségnek a hátterében is legtöbbször a feldolgozatlan. "szőnyeg alá söpört". pontban ajánlott könyvek is rendkívül hatékony módszereket írnak le. és 3. Ha érdekel ez utóbbi változat. lelki események húzódnak meg! Mi hát a teendő? Ha vállalsz néhány percnyi lelki szenvedést. lelki események húzódnak meg. bekapni valami finom falatot. lelki események húzódnak meg. s így energikusabbá.. Erre gyorsan bekapcsolod a tévét. pontjában jelölt könyv ismertet. vagy kimész a konyhába.. de az "emésztetlen".

Utazáskor mindig hangosan beszélek. 6-szor elolvastam. mindig kéznél van.. hogy egyedül is menni fog az utazás. akkor oly módon mondtam magnóra a forgatókönyvet. mindig ez adott erőt. Bármi történik velem. és a meditációk során megtapasztalt »lélekérzés« visszavezetett Istenhez. szint után már a forráshoz érek. Azt tapasztaltam. akkor miért ne sikerülhetne nekem is? Ez utóbbi nagyon fontos gondolatnak bizonyult számomra. s a hangfelvételt többször meghallgattam. A könyv olvasása közben végig »aha-élményeket. hisz amiről Grandon ír. Hogyan utaztam egyedül? A könyv utazást leíró részeit megjelöltem. Az első utazásnál még nem sikerült eltalálnom a megfelelő ritmust. esettanulmányok. ami még hiányzott a fegyvertáramból ahhoz. Segít megoldani vagy legalább elfogadni az adott helyzetet. A forgatókönyvet háromujj-technikával memorizáltam. azt .kicsit más formában ugyan (meditáció. majd laboromba menve föltettem a kérdést tanácsadómnak: »szükségem van-e utazásra«? Igen választ kaptam. mint mentális technika: társ a lelki fejlődésein útján. Az alap persze az agykontroll maradt. éltem át: »Te jó ég.már megtapasztaltam. szubjektív kommunikáció. Behunyt szemmel ellazultam. ezért a biztonság kedvéért négy. hogy a válaszokra 1 perces időközöket hagytam. hogy a magnót 34 . vagy 3. mert úgy éretem. Ha Brandonnak sikerült egyedül utaznia. nekem ez ismerős! Én ezt már éreztem!« Ezért gondoltam. forráshoz vezető lépést vettem magnóra. hogy igazán eredményesen tudjam megoldani a rheumatoid arthritis (sokízületi gyulladás) formájában megjelenő lelki problémáimat. ami számomra sokkal több. programozás stb. Először a »Sziget« című meditáció hallgatása közben tapasztaltam meg azt. Egy nap alatt elolvastam. Amikor már biztosan ismertem a folyamat lépéseit. mert ha menetközben nehézségeim támadtak. majd az utazás fő állomásait magnószalagra rögzítettem. amit Brandon »forrásnak« nevez. majd 5-ször. de többszöri utazás után az 1 perces szünetek bizonyultak a legmegfelelőbbeknek."2002 szeptemberében került a kezembe Brandon Bays könyve. de . hogy melyik fölmerülő érzéshez kapcsolódik személy (tábortűzfolyamat). A tizedik utazás táján egyik éjjel fölébredtem.). mert ez megkönnyíti a szintek megjegyzését. hogy a 2. hogy pontosan ez az. és annak tisztázását. Azonban nem volt kedvem fölkelni.

Először csak az érzelmi utazassal foglalkoztam. ezért megpróbáltam kazetta nélkül. A tábortűzfolyamat a testi utazásnál ugyan kicsit bonyolultabb. amíg a teendőket meg nem jegyeztem. Érdekes. már nem is volt szükségem rá. hogy a rögzített forgatókönyv utolérjen. azért az okot szerettem volna megszüntetni. Megdöbbentő. Ha ragaszkodunk az eredeti szöveghez és kicsit belezavarodunk. egyre felszabadultabbá váltam! Nagy eredmény. sokkal gördülékenyebbnek is éreztem így az utazást. Nagyon megrázóak. hogy a betegségek hátterében mindig negatív érzelmek bújnak meg. Egy-két ponton egyébként is a saját stílusomhoz alakítottam a szöveget. ami miatt még könnyebben megjegyeztem azt. mint az érzelminél. és sokkal jobb az erőnlétem. de szembe kellett velük néznem. mert a 35 .beindítsam. nem éreztem sürgetést. Hát nem volt épp kellemes feladat. Bár ennek a menete összetettebb. nem kell kétségbeesni. mégis sokkal hamarabb megtanultam. s a válaszaik megerősítették az utazás során előjövő élményeket. és sikerült! Sőt. Sokízületi gyulladásomra nem szedek már gyógyszert. hogy a szülők akaratlanul is mennyi fájdalmat tudnak okozni gyermeküknek. Egyenként sorra vettem őket. és szinte kalandos játékként élem meg. de nem sokkal. Őszintén csokorba gyűjtöttem azokat az érzéseket.) A forgatókönyv szövegét nem tanultam meg szó szerint. Ezután következett a testi utazás. lényegesen magasabb az energiaszintem. mert közben megjegyeztem a folyamat lépéseit. illetve ha két szint között történetesen 1 percnél több időre volt szükségem. hogy mindegyik érzelmi utazásom a csecsemő. Nem erőltettem velük tapasztalataim megbeszélését az utazások hatására viszont szeretteimmel és általában az emberekkel harmonikusabbá vált a kapcsolatom. és ott is csak addig. (A kazettát tehát csak az érzelmi utazásnál használtam. mivel nem kellett várnom.vagy a magzati korba vitt vissza. amelyektől kellemetlenül éreztem magam. Mire befejeztem a hangfelvétel elkészítését. A szüleimtől tapintatosan érdeklődtem. és ahogy haladtam előre. aminek sokszor nem találtam a magyarázatát. hogy megszűnt a gyermekkorom óta érzett feszültség a gyomromban. mint az érzelmi utazásé. ám ugyanakkor rendkívül tanulságosak is voltak. Meggyőződésem és tapasztalatom.

akkor igen. ellazítom az izmaimat. azt választom. hogy a feszültség tárolódjon bennem. hanem csak a végrehajtó. Előnyei: gördülékenyebb a folyamat. Ez természetes. Ez elkerülhető. Ha még nem jött el a megbocsátás ideje. ami csodákat tesz velünk és az érintettekkel. azt elvetem. ugyanis a feszültségek már nem tudnak tartóssá válni bennem. akkor nem. megoszthatjuk valakivel. hogy ilyen könnyű »mágussá« válni. közeli hozzátartozót talán könnyebb másnak utaztatni. és közben a mentorommal konzultálok.lényeg. amelyiknél idegességet. csak el ne felejtsem. hisz a két ember élménye összeadódik. Az utazások sikerét megfigyelésem szerint alapvetően az határozza meg. Bármennyire is 36 . jobban figyelhetek befelé. teljes megbocsátás érzéséig.. és nem értek egyet a döntéssel. amíg el nem jutunk a szívből jövő. tiszta szívünkből meg tudunk-e bocsátani. hogy mindig folytassuk a párbeszédet. akkor elmondom a véleményemet. ami megnyugtat. Nem gondoltam. hogy »jaj. Ha feszült vagyok. Párban is kipróbáltam az utazást. a felismerés örömét intenzívebbnek érezzük. leülök. akivel a tábortűznél aztán dolgoznom kell«. hogy sérelmeimet teljesen el tudjam mondani.tanács: 1. Ekkor a mentoromhoz fordultam. nem kell izgulnom. Ha a kapott válasz nem elfogadható a számomra.) Amelyiknél harmóniát érzek. mindig adok magamnak elég időt ahhoz. keresek egy viszonylag csöndes zugot. Az érzelmi stresszek oldása óta csak a testi utazást használom. Elég csak rágondolnom. az utazás után érzett felszabadultságot. hogy melyik szinthez kapcsolódik személy. és megkérdezem magamtól: »mit kell tennem?« (Általában két lehetőség közül választhatok. ezért könnyebben jönnek a válaszok. hogy nem éreztem tökéletes megbocsátást. hogy a tábortűzfolyamatnál őszintén. nem erőltetem. Ha megrázó élménnyel találkozom.. és nem hagyja. Előfordult. becsukom a szememet.részben saját tapasztalaton alapuló . máris érzem a válaszát. akkor párbeszédet kezdeményezek. ha feszültség. aki tanácsaival mindig segített. Ha a szóban forgó ügyben én nem a döntéshozó vagyok. 2. Három . Az utazás lényege a megbocsátás. kevesebb időt igényel. ha az érzelmi utazás elején fölteszem a kérdést: »kell-e foglalkoznom az érzéssel?« Ha a válasz harmóniaérzés. feszültséget.

ám azt annyira sokatmondónak vélem. Istennel. s abba miként illeszkedik az agykontroll nevű módszer. Ha fölkelti az érdeklődését. Az "csupán" egy problémamegoldó módszer: Abban segít. és a sebész nyomkodni kezdi a mellkasomat.ha nálam végezted az agykontroll tanfolyamot. Az utazás legnagyobb élménye a »forrás« és a megbocsátás átélése. s mellettük az őket operáló sebészek nevét. Gyorsan szívmasszázs. " A nagyobb kép. hogy hatékony a módszer. s benne az agykontroll Befejezésül leírom személyes véleményemet arról. és ne kérjünk magyarázatot. kihívások) megoldására. mert az agykontroll nem foglalkozik filozófiai és világnézeti kérdésekkel. a mennyezet alól látta a testét. hogy a nyakunkon himbálódzó "szuperkomputerünket” a megszokottnál hatékonyabban használjuk ilyen-olyan. hogy szerintem miről szól az életünk. ám műtét közben váratlanul leállt a szíve." Az asszony ekkor felsorolta a látott neveket. "láttam. amit . hogy most le is írom. amit tehetünk. és valóban segítene az ismerősünknek. akkor . s a táblán ott látom az aznap műtétre kerülők nevét. a mindenséggel.már hallhattál. mert a mi utunk nem biztos. Miután fölébredt az altatásból. hogy a kezébe adjuk a könyvet. Ennek eredménye: békesség és harmónia a lelkünkben és a testünkben. hanem a megbocsátás a cél. mert nem a bűnbakkeresés. Ha nem. akkor el kell fogadnunk. korábban ismeretlen élményünk visszaigazolódik. Meglepve vettem észre. Néhány éve történt: epekő miatt megoperáltak egy asszonyt. Olyan történettel kezdem. elmesélte. Az újraélesztés sikerült: a gyors beavatkozással vissza tudták hozni a klinikai halál állapotából. hogy a műtőben hirtelen nagy sürgés-forgás támad. vagyis a kapcsolat a lelkünkkel. hogy műtét közben egyszer csak felülről.tudjuk. hogy a sebészem lábán két különböző színű zokni van! Kilebegtem az előtérbe. Azért hangsúlyozom. hogy személyes véleményről van szó. Ha az utazás során tapasztalt. hétköznapi problémák (pontosabban fogalmazva: feladatok. ne erőltessük a dolgot! A legtöbb. jelentkezni fog. ne tegyünk szemrehányást. hogy az ő útja is. 3. lélegeztetés stb. Nos: a sebész lábán 37 .

ezért megismétlem: a lelkünk fejlődni. hogy ezektől a nehézségektől megkíméljük magunkat. igen. hogy alapvetően Lelki lények vagyunk. mert halhatatlan lélekként. mint amilyen 10 éve voltál? Gyanítom. Hitem és személyes tapasztalatom szerint igen sokat. Átéltél-e az elmúlt 10 év alatt egy vagy több. igen. Hát ilyen a lelki fejlődés. hogy azt (Őt). lelkileg fájdalmas élményt? Gyanítom. hogy ma bölcsebb lehess. mint egészség. az sem az agykontrollnak. akik néhány évtizedre társultunk egy aggyal és bizonyos mértékű tudatossággal rendelkező testtel. sem ennek a kiadványnak nem témája. fájdalmas élmény ahhoz. a testünk pedig élni akar. Hozzájárulte ez az egy vagy több. Az agykontroll működésének és használatának mélyebb megértésében szerintem segít. testünknek? Véleményem szerint a lelkünk fejlődni. a Teremtő részeként indultunk útnak. 20 év óta. akiknek történetesen teste is van. agyunknak. jobban vegyük! Igen. s ezt elő is tudjuk mozdítani elménk erejével. egészségesek akarunk fenni. könyvre hívom föl a figyelmét. elménknek. az elménk örülni.valóban két különböző színű zokni volt. Véleményem szerint ezt azért fontos tudatosítani. igen. hogy mi alapvetően lelki lények vagyunk. akik hitem (és mély hipnózisban nyert adatok) szerint a Forrásból. a testünk pedig élni akar Bölcsebbnek tartod-e magadat ma.tapasztaltan és bölcsen . Az agykontrollnak nem az a célja. Akit ez a kérdés érdekel. a fejlődés érdekében nehézségeken is keresztül kell mennünk.ugyanabba a Forrásba térünk vissza. ha ismerjük agyunk és elménk hatékony használatának néhány titkát. De az élet több. mint amilyen 10 évvel ezelőtt voltál? Gyanítom. magunkat. s a névsor is stimmelt. annak az ajánlott irodalom listájáról a 8. s egyszer majd . Fontos. és 14. az elménk örülni. ha tudatosítjuk. (Hogy egyegy lélek hány életet él le a lelki nemesedés hosszú folyamata során. hogy így a lelki nemesedésünket elősegítő tapasztalatokat és kihívásokat élhessünk át. A történetben egy igazán meglepő tény szerepel: ez az asszony. mert ez sok mindent érthetővé tesz. mindenkit gazdagítsunk. hanem hogy ezeket az akadályokat könnyebben. örömteli életre. egymást. anyagi jólétre vágyunk. mindkét szemére teljesen vak! A történet alapján (is) úgy tűnik. Sokszor fájdalom árán érjük el. öröm és anyagi jólét! Az élet 38 .) De mi a célja lelkünknek.

amit nem áll módomban megváltoztatni! És add meg kérlek a bölcsességet. folyamatos tanulás: tökéletesedés. folyamatos változás. hogy a hosszú vándorúton egyre érettebb. 39 . Szívből kívánok sok sikert a "szerszámkészlet" használatához. ha gyakran megkérdezed magadtól: "Mit tanulhatok ebből?" Akár öröm. hogy különbséget tudjak tenni a kettő között!" Az agykontroll "szerszámkészlet" a hatékony változtatáshoz.valóban remek segítség. gondolkozz el ezen a kérdésen. hogy meg merjem változtatni azt.folyamatos fejlődés. amit kialakíthatsz. és a siker szót itt a szó legmélyebb értelmében használom. Az egyik leghasznosabb szokás. hogy el tudjam fogadni azt. egyre tapasztaltabb. akár bánat ér (utóbbi esetén fontosabbnak tűnik). a türelemhez és a döntéshozatalhoz. egyre bölcsebb legyél. amit meg tudok változtatni! Add meg a türelmet. Kívánom. lelki fejlődésed szempontjából vizsgáld meg a kérdést! Aquinói Szent Tamás tudtommal valahogy így imádkozott: „Atyám! Add meg a bátorságot. s lehetőleg alfában! Ám nagyobb távlatból. s ehhez az agykontroll megtapasztalod majd .

Brandon: Belső utazás (Nem mindennapi útmutató éle-tünk meggyógyításához és szabadságunk megszerzéséhez). 2000 dr. Joe: Létköz (Megtudhatod. 1998 Hadsell.. 1990 dr. Marshall: A szavak ablakok vagy falak (Erőszakmentes kommunikáció). Budapest. Agykontroll Kft. Philips Agykontroll Silva módszerével (Életünk megváltoztatásának döbbenetes módja). 1996 40 . Helene: Nyerhetsz!.Ajánlott irodalom 1. Budapest. Budapest. 2003 dr. 1990) Silva. 1994 Silva.. Domján László és Sólyom Ildikó (szerk.. Robert: Gyógyíthatsz (Az öngyógyítás és gyógyítás döbbenetes módja). (Létünk titkai). 2. Domján László és Sólyom Ildikó (szerk. nem csak az üzleti életben.Rosenberg. Michael: Lelkünk útja I. Agykontroll Kft. Nemzetközi NLP Alapítvány és Agykontroll Kft. 10... Agykontroll Kft. 5. Joel L.. 2001 dr.. Budapest. Eckhart: A most hatalma (Útmutató a megvilágosodáshoz). 1990 Tolle.): Hétköznapi cso-dák agykontrollal.. Agykontroll Kft.. Budapest.. 4. 2003 dr. 1997 dr. José és Miele. Agykontroll Kft. 14. 11. III.. Agykontroll Kft. 2002. Agykontroll Gmk. 12. Budapest.): Újabb hétköznapi csodák agykontrollal. Budapest. Dogiján László és Sólyom Ildikó (szerk. 3. 2002 Bradshaw. Connirae és Tamara: Mély. 7. Agykontroll Kft. 2002. John: issza önmagunkhoz (A bennünk élő gyermek felfedezése) Hunga-Print Nyomda és Kiadó.. José és Stone. Agykontroll Kft. Budapest. II. Agykontroll Gmk. Agykontroll Kft. 2001 Silva. Budapest. Agykontroll Kft.. Whitton. mi célból születtél!). 9. 13. Budapest. Robert: Agykontroll mesterfokon. és Fisher. belső átalakulás. 6. Andreas. Budapest.): Útravaló.. Newton..1996 Bays. Budapest. 8. Budapest. Budapest. José és Stone.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful