P. 1
Minit Mesyuarat Kurikulum Kali 2 2011

Minit Mesyuarat Kurikulum Kali 2 2011

|Views: 49|Likes:
Published by Kamal Shazni Salim

More info:

Published by: Kamal Shazni Salim on Feb 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2013

pdf

text

original

MINIT MESYUARAT KURIKULUM KALI 2/2011

HARI TARIKH MASA TEMPAT : RABU : 11.5.2011 : 1.30 PETANG : PUSAT SUMBER SEKOLAH

KEHADIRAN : SEMUA GURU BIL 1 PERKARA UCAPAN PENGERUSI 1.1 Pengerusi mengalu-alukan kehadiran semua guru ke mesyuarat kurikulum sekolah kali kedua bagi sesi 2011. 1.2 Bersyukur dapat mengadakan mesyuarat AJK Kurikulum buat kali kedua. 1.3 Mesyuarat dimulakan dengan bacaan umul kitab al-fatehah. 1.4 Guru besar mengucapkan tahniah kerana cikgu Kamal sudah mendapat gaji pertama beliau dan juga tahniah kepada ustaz Hidar dan juga Pn. Syuhada kerana sudah ke jawatan perlantikan tetap. 1.5 PPD meminta guru besar memaklumkan kepada semua guru iaitu berhubung dengan Pelan Akademik Perak, negeri Perak mendapat tempat top 3 dalam peperiksaan UPSR dan PMR manakala SPM top 1. 1.6 Sasaran PPD pada tahun ini 2011, kualiti 12.3%. manakala peringkat Daerah Hilir Perak pula PPD mensasarkan 67.16% dalam peperiksaan UPSR. 1.7 Guru besar juga memaklumkan, dahulu penilaian dipanggil sebagai kokurikulum dan kokurikulum tetapi sekarang menggunakan gred purata. 1.8 Visi JPN iaitu merealisasikan Perak sentiasa di puncak kecemerlangan. 1.9 Guru besar juga memberitahu bahawa, pengarah menegur tentang kedudukan pencapaian akademik negeri Perak daripada 16 buah negeri dimana negeri perak mendapat tempat No 12 daripada 16 negeri dalam peperiksaan UPSR. No 13 daripada 16 negeri dalam peperiksaan PMR. No 16 daripada 16 negeri dalam peperiksaan SPM. No 1 daripada 16 negeri salam peperiksaan STPM. Dan kalau boleh dalam peperiksaan tersebut, pihak JPN berharap Perak melonjak ke nombor 5 dalam kedudukan negeri. 1.10Guru besar juga meminta kepada semua guru sekolah, supaya Mengambil tahun visi dan slogan negeri Perak kerana PPD akan selalu Bertanya mengenai perkara tersebut. 1.11Guru besar juga diarah oelh PPD supaya memasang logo dan slogan di Sekolah. 1.12Guru besar juga memberitahu Program NKRA iaitu Prasekolah wajib Budak berusia 6 tahun berada di sekolah, Program LINUS, SBT (Sekolah Berprestasi Tinggi) dan juga Bai¶ah. 1.13perhimpunan mingguan perlu tepat, menepati masa dan tersusun. TINDAKAN

Makluman

Makluman

ANALISIS UJIAN PENGESANAN MAC 2011 4.1 Sek. 6.2 Cikgu Razali membentangkan analisis ujian tersebut. 4.En.1 Menyediakan fail TOV dan headcount bagi setiap kelas dan juga setiap Murid.1 Soalan peperiksaan disediakan iaitu y Agama tahun 1hingga 6 ± Sektor Pendidikan islam y Teras tahun 5 hingga 6 ± JPP y Teras tahun1 hingga 4 ± MGB Soalan adalah sama bagi seluruh negeri Perak.1 Ujian pengesanan 1 telah dilaksanakan sepenuhnya pada murid tahun 1 hingga tahun 6. Rozali Bin Darus Sokongan .2 BENTANG DAN SAHKAN MINIT MESYUARAT LEPAS 2.1 Selepas saringan 2 didapati seorang budak masih belum lagi melepasi saringan. ( RUJUK SEPERTI DILAMPIRAN) MEMBBUDAYAKAN HEADCOUNT.Ustaz Hidar Bin. 4.3 Pada hari ini tidak dapat diadakan peperiksaan kerana di Ipoh ada Majlis Raptai MSSM.Shaarani .2 Analisis LINUS saringan 2 adalah seperti berikut: LITERASI (BAHASA MELAYU) Jumlah Jumlah murid murid LINUS TEGAR TAHUN 2 7 ORANG tiada TAHUN 1 9 ORANG tiada LINUS BIASA TAHUN 2 LINUS BIASA TAHUN 1 Guru LITERASI tahun 1 dan 2 3 Makluman 4 Makluman 5 Semua guru 6 Makluman 7 Jumlah murid LINUS 1 orang Jumlah murid ARUS PERDANA 6 orang 8 orang 1 orang ± Nabil .3 Guru besar meminta semua guru membuat salinan keputusan ujian tersebut dan menampal dipapan kenyataan di hadapan kelas untuk tontonan umum selepas sahaja memperoleh keputusan. PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2011 6. Manakala dari Selasa Hingga Jumaat peperiksaan mata pelajaran teras. 5. Nuruddin PERKARA BERBANGKIT 3.4 Sebelum cuti sekolah Hari Bertemu Pelanggan akan diadakan untuk ibubapa menandatangi buku kemajuan murid.2 Ustaz Hidar mencadangkan murid tahap 2 belajar bermain kompang pada waktu petang teteapi terpaksa ditangguhkan kerana peralatan yang tidak mencukupi. 6. Keb Sungai Betul berada di aras 4 iaitu Band 4. 6.2 peperiksaan Agama dan Jawi akan diadakan pada hari Isnin sama dengan murid btahun 6 UPSR. 7. 5.1 Cadangan sah .2 Pengiraan mengikut gred purata adalah tepat. 3. LINUS (LETERASI DAN NUMERASI) 7.

NUMERASI (MATEMATIK) TAHUN 1 Jumlah Jumlah murid Jumlah Jumlah murid murid LINUS TEGAR murid ARUS LINUS PERDANA TAHUN 2 tiada tiada 7 orang 7 orang TAHUN 1 tiada tiada 9 orang 9 ORANG 7. 11. 10 Yang terlibat 11 PROGRAM MEMBANTU CALON UPSR. Rahmah memaklumkan hanya terdapat 2 orang murid sahaja yang masih lagi mengikuti kelas pemulihan iaitu: y Amirul untuk mata pelajaran bahasa melayu dan matematik. 10.1 Pn. 8 MBMMBI ( MEMPERKASAKAN BAHASA MELAYU DAN MENPERKUKUHKAN BAHASA INGGERIS) 8. Dimana kursus ini banyak member input kepada guru bukan opsyen mengajar bahasa inggeris. 11.2 Buku teks yang lama perlu dipulangkan. Contohnya. Cikgu Kamal 9 Cikgu Rahmah. 9.3 KSSR untuk tahun 1 dilaksanakan seperti biasa. 9. ada kesalahan grammar. 9. KELAS PEMULIHAN KHAS.2 PPD memberitahu guru pemulihan boleh mengajar murid linus tetapi tidak perlu direkodkan.4 Saringan 3 litersi akan dilaksanakan pada hujung tahun untuk murid yang tidak melepasi Arus Perdana sahaja.2 Kursus ini diadakan untuk guru yang mengajar bahasa inggeris yang bukan opsyen.3 Murid PROTIM dan pemulihan sahaja yang perlu direkodkan.5 matematik pada bulan 6 akan diadakan semula saringan untuk murid tahun 2 kerana ada topic baru iaiti tolak dan bahagi.2 Program Bijak Sifir masih dilaksanakan pada waktu pagi sebelum perhimpunan pagi. 11. 9. 7.1 Buku teks Bahasa Inggeris tahun 1 yang baru sudah dapat kerana yang lama tidak dapat digunakan.5 manakala cikgu Arsat mencadangkan murid perbanyakkan latih tubi di rumah.3 Perjumpaan dengan ibubapa sudah laksanakan.6 Cikgu Rozali menyokong pendapat cikgu Arsat iaitu perbanyakkan latih tibi di rumah tetapi berfokus. sekiranya seorang .3 Didapati murid tahun 1 dan 2 numerasi lulus 100% untuk semua saringan yang dilaksanakan.1 Cikgu Kamal telah mengikutu Kursusu tersebut di PLGDP di Sungai Buluh pada bulan 3. 8. 11. y Lokman untuk mata pelajaran matematik. Yang terlibat 11.4 Cikgu Mazlan mencadangkan murid tahun 6 untuk membuat Port Folio di rumah mengikut mata pelajaran masing-masing.1 Tuan PPD berharap kalau boleh guru yang tidak mengajar tahun 6 juga mengajar kelas bimbingan tahun 6. 11. KSSR 10. 10. 7.4 Adawiyah dari tahun 3 sudah melepasi kelas pemulihan dan sudah boleh mengikuti kelas biasa.

5. rumah sukan dan baju sukan murid akan diuruskan oleh Cikgu Munir. (PN. Disemak oleh ««««««««««««. ianya berpuas hati dengan persekitaran sekolah kerana tersusun dan kemas. Acara yang akan dilaksanakan pada hari tersebut iaitu acara pertukaran hadiah yang bernilai RM20 keatas serta jamuan untuk guru dan murid. Sungai Nipah pada hari Sabtu iaitu 13.MUSMASLINA BT.6. HJ. Keb.4 Kehadiran PPD pada minggu lepas.2011. Dicatat oleh.2011.5 Guru besar meminta semua guru mengarahkan murid mengemas kelas masing-masing. ZAINOL ABIDIN) «««««««« (TN. Semua guru Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 3. DORANI) . Cuma teguran beliau di tempat pembuangan sampah yang tidak tersusun. 5 dan 6 akan mengikuti program motivasi di Sek. 12. cikgu Rozali akan ulang semula hingga dapat.1 Murid tahun 4. 12. 12. 12.35 petang.. SAARI B.5. 12 HAL-HAL LAIN.murid itu lemah dalam tatabahasa.2 Sukan tahunan sekolah akan diadakan pada 30. 12.2011.3 Hari guru akan diadakan pada 16.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->