You are on page 1of 130

Illys Gyula

Tisztk

Keveset tudunk a tisztk-rl, a magyar nyelv kzlemnyek rvn. Ezrt nem rzem flslegesnek, hogy az olvas el bocsssam nhny rsomat, amit a sznm eltt vagy utn a tisztk-rl rtam. Ezzel azonban az ri mhely ajtajt is meg kell nyitnom; ha csak rvid bepillantsra is. A tragdit eredetileg versben terveztem megrni. Az 1. szm mellklet ebbl ad mutatvnyt. Aztn, korszer - mr-mr formabont - alakba akartam nteni. A 2. mellklet ennek eljtkt kzli. Lenau idzett verst Tth rpd fordtotta. A 3. mellklet szvege a budapesti Vgsznhz eladsnak msorfzetbe kerlt. A 4. mellklet tinapl a darab helysznrl, Montsgur-rl. s a mellkletek sort vgl maga a drma zrja.

1
1 Ht ve mr - nyolc ve mr? hogy nem szllsz le e zrda-vrbl! * Messze alattunk rakja fszkt a kondorkesely is. * Mily dlcegen, mily egyenes derkkal indulnak lentrl fl a meredekre felnk csapatban s kln-kln a fenyk. Oldalra dlve, trdre hullva egy-kett ha elr ide alnk a sziklacscsig; egy sincs, aki flvergdne a vr tvig! gy jrnak majd a tmadk is? * Megvd az r! * Ht ve mr, nyolc ve mr? hogy te itt e zrda-vr torony-cscsban e mjusban is hfdte ormok koszorjban jrsz fl-al vagy llasz mozdulatlan; koszorjban e mjusban is hfedte hegyeknek, nem le, de flfel tekintve; koszorjban kelet s nyugat tudsai tiszteletnek; gyrjben a szeretetnek, amit orszgok sora sugroz feld; s nem fejednl van a glria, lbadnl tndkl. Mrt nem akarsz kilpni ebbl a sokrt gyrbl;
3

hogy mentsd magad, mieltt az ostromlk serege megvonn utolsul azt a krt, amely a tajtkz gyllet? Amely hallod hozza? * Haj ez itt ez a magnyos brctet! rbockosr vrtornyodnak e kis padlsszobja. Szguldanak gyors rendelskkel a felhk: sziek mg? tavasziak mr? Nem k lknek elre azzal, hogy mgnk rohannak ketthasadva ott az orrnl. Miknt a Jvendt sem k: nem a mgnk repl napok hozzk. Nem az Id s nem a Tr jvendjbe utazunk. Ms cl irnt hagyunk el partot, szlhoni lthatrt. A vilg mozgsa fltt, az Id mozgsa fltt mi haladunk. * De hova mg? * Nemcsak a hst s nemcsak a halat: nem ettk mi a sajtot, a tojst sem. Nem ltnk ms l halla rn, brmily megejt volt is r a csbts e fld urtl, Satanastl, brmily goromba volt is a parancs r e fldi lt urtl, Belzebuth-tl, hogy hulla-zablk legynk, hogy ne csak lj: fald is fl, akit meglsz! Nem ittuk el a borjak ell a tejet, sem a brnyok s gidk ell. El nem raboltuk egy gymlcsftl a gymlcst: meg tudtuk vrni, amig nknt maga adja neknk, lbunkhoz ejtve. Megrtettk, hogy nincsen alku,
4

hogy vagy-vagy s az r prtjra lltunk vdeni szent igit, nyomult felnk br kard miatta S most te nyujtasz kardot felnk s nem hegyvel, hogy beledljnk: markolatval, hogy mi ljnk? * Ne folytasd. s tejt anydnak nem szvtad el? S nem vgsz kssel tennen husodba, ha kidobod a kelevnyt? * Szemed ragyog, br arcod kk mr a hidegtl. Honnan veszi az olaja-nincs mcs a lngot? Honnan veszi a szemed azt a lobogst? Nincs testednek egy porcikja, amely ne dideregne. s flhevl, forrsgba esik, akit tekinteted elr. * Fldben vagyunk, a bzl, a porhanys, pondrs fldbe vagyunk gyazva, ugyanoly mocsokba, akr gykervel a virg, amely mibl is raszt annyi sznt s illatot? A fld, a szennyes halad t s t rajtunk; hfehr fogval a szz is a piros-ropogs cseresznyt szagolni is undok trgyv gyrja t. Derkon alul e szennyes anyag rokonnak vallja magt mr a rzsaszn csecsem. Semmivel kevsb, akr a tlgy, bele vagyunk ktve a fldbe. rlt beszlhet a maga szabadsgrl, - flemelkedsrl! amg a Stn fertibl jobbik felt ki nem tpi, el nem halatja.
5

* get a kn, - de melegt is? A szjcsapstl megparzslik a br, - de meghevl a szv is? E csak nagyjbl megmunklt kvek kzt milyen hideg kell mg, milyen fagyossg, milyen csps szl, milyen csupa t h a rossz eresztkek kzl red, mennyi trds, hnyd didergs e sasfszeknl is ridegebb, egyszerbb hever helynl, hogy e prbk fordtott kotls melegtl kiklj, - mibl, miv? * Horpadt, betrt testedben: szennytl tapad hjadban jl rzed magad? Burkodat, a romlstl bzlt, a csak csont s br arcodat mintha bszkesg hevten? Kotls-meleg valban a lz, mely megvacogtat? A sztes testbl valban j let madara repl ki? Legyen a te hited szerint. De az ellensg, az nem trden kzeleg feld. De szlegyenesen lpdelnek flfel a hegy derekn mr a zsoldos katonk feld s felm kit fogadalom kt, hogy vdjelek s vdeni foglak, nzd, fegyverrel is tged, a fegyver-tagadt. Megtkozod a fegyvernket? Megtkozod keznket? * Akikben megvan az er, hogy mltsggal elpusztuljanak, igazn azok mltk r, hogy ljenek: kik emelt fvel halni tudnak, k tudtak volna emelt fvel lni is: halluk ht az let diadalma! S a gyilkosok gyermekei azzal sem menthetik hhr apikat:
6

az ersebb kerlt fll, az letrevalbb! Nem: a puhnyabb, az aljasabb, a gyengbb, s csak azrt, mert a freg mindg szaporbb, frgbb, mohbb, lelketlenebb, gyilkosabb: llatibb! Nem lpnk be a jvbe, amely ember helyett pondrt terem. Azrt halunk meg, mert mink lehetett volna, csak mink az let. Mi voltunk letre-valk, arra a ltre, mely tovbb tart, mint a fld. * Lttam a csdrt s a kanct, ahogy az egyik nyertett s remegett a msik. Lny vagyok, szz mg, de megnyittatsra tlt, ht remegett bennem is a tisztasg. Le tudtam volna gyzni: szerettelek, szeretlek. Lttam a bikt, a bakkecskt, az emst s a kant, ahogy hrgve, mekegve, rfgve szltak egymshoz, mint az ember is, ha przik: az rdg nyelvn. Itt van, ha tetszik, sztvetem a trdem. De mit hozol belm? Az llatot. Arcodon zskmny-fal kjjel mi vigyorog rm? Az llat. Nemz drdaknt szp szemedbl is az mered rm, hogy llatt igzol. Nem elre viszel, ha karba kapsz: htra, a kanck, emsk, tehenek rendjbe, llat-regnumba. * Hogy magyarzzuk meg, hogy kik vagyunk? ljetek meg, az lesz a magyarzat tetteitekkel a mveinkre. Szpek a vrosaink? Bizonyra, ha le ti dntitek, mert a ti szemetekben rtak. Nink niesek valban, dallamosak a dalaink? Trvnyeink emberiek?
7

Azta tudjuk igazn, mita arcotokra llati dh torzul ltsunktl is. Tkreink vagytok: bestia vigyortok mutatja, van tn mgis bennnk angyali. rlnk, hogy gylltk. Hisz az a mrce, hogy meddig jutottunk elre e fldn, ahol a Romls a Rend! Dfjtek szivnkbe a lndzst s majd adja Isten ltnotok, ki vrzik tle el. * Segteni akarok, neked hallomig, neked, J Isten! s hallommal is hadd rthassak neked, te si Rossz, ki isten vagy, szintn, tudom. s megksznm a kegyet, hogy n, a porszem is fltmadhatok ellened. Kszntlek ht s nnepellek tged is, rmre korbcsol gytrelem, ert-ad Gonoszsg, ernyre vezet Bn! * Nem! Mi vagyunk mgis a derltk. Mi, akik meghalunk nknt vlasztva azt a pusztulst, hogy lng sercegtesse ki bellnk a zsirt, a vrt, a spermt. Bartaim, ha ember halhat valaha remnnyel, mi halunk: van bennnk tbb az letnknl. * rlet mindez, rlet! *

Csak szembeforduls az rlettel; a fldi lttel. Mert krdezd meg majd tenmagadtl akkor, ha haldokolsz, br csupa-csipke gyban: micsoda tboly volt, hogy ltl, ahogy ma lsz, idt fecsrelve - mi vgre, isten-mrte idt? Vgyakat csittva - mi vgre, rdg-keltette vgyakat? Mi vgre mindez, amikor minl ksbb, annl hamarabb, annl fjdalmasabban vonalat hz, mint sszeadsok al s megejti szmvetsed a hall, s - mint mindenkit - elmarasztal. * Nem let, ami nem vllalja eleve a hallt; ami nem tbb a hallnl.

S EZ AZ UTOLS IMNK
A pusztuls is szrnyals. Ami romlik, ami oszol, flszabadul, akr a srbl. Izeg-nyzsg fltrs mindennek bomlsa, megannyi lgvtel, pihe rebbens. Tojsa hjt a kiklt madr: gy tiporja, ami g, maga al holt anyagt: lnct veti. Npem erdtz-kihnysa, csattog tollakkal eget vvsz. Ez a te prbd. s elleneid. S mind e vilg. Az oml fal szttrja karjt s - ketthasadvn - ledl br, flllegezve kldi vissza h lnyegt, amitl fal lett. Minl mlyebbrl, annl egyenesebben suhan fl arany nylknt a zuhanni zlltt nbl, az, ami nem lett: ami lehetett volna! Rothads mocskbl lp el legvilgitbban az eszme. Semmi szpsg nem tndkletesebb, mint amelynek rtsg volt a fszke. Npem, trgyval megdobltatsod trli ragyogra az orcd. A pusztuls, a pusztuls: emelkeds. Fltmads szrny-erejvel feszl el csontburkbl a mag s a jog. Npem; jelened romjain fetrengve vvod ki magad Vltsd ki magad! Omoljon porr br a boltv, kariatd s igazsgaink: fl, fl s fl!

10

Mi kzst ki, mi nyom ki magbl bennnket? rvendjnk neki! Gg s hazugsg. Micsoda hinyunk miatt nem illnk annyia kz? Az legyen bszkesgnk. Kiszemeltettnk, igen ki s el: innen! Stigmaknt gnek sebeink. Vilgtjk az ember jszakjt.

11

2 ELJTK
Affle pedaggusi tanulmnyi csoport rkezik egy magaslati vr kapuja el. Elszr jrnak itt. Nehz kapaszkodt pihegnek ki magukbl; iszony mlysgbe tekintenek al. A vezet vatosan segti a nket a legmagasabb pontra.

VEZET Ott klnsen tessk vigyzni. Akit innen lktek vissza, ktszz mteren hnyta a bukfencet egyvgtben. Ha ott megllt! Mert hisz mg azutn is van mlysg. Ezerktszz mter magasban vagyunk! I. FRFI Folyt mg itt is harc? VEZET (a szikla szlhez vezeti). Egy kicsit lejjebb. Legalbb ktszz francia zuhant innen oda le. I. FRFI Ktszz franciman! Nem kis teljestmny lehetett idig fltrni! II. FRFI Gyomorfordt mlysg. VEZET Igen: ott is, amott is. Csak ott nem. Mltn gondolhattk a vdik bevehetetlennek ezt a kis vrat. II. FRFI Az is volt. I. FRFI Mgis bevettk! II. FRFI rulssal! I. FRFI Az ilyen hs helyek mindig rulssal esnek el.

12

VEZET Igen. A hs helyek ltalban elesnek. II. FRFI Sem hely, sem ember nem hs, amg el nem esik. Lehetne mskpp vgkpp hs? I. N Mintha replgpen lnnk. Brrr, ezek a felhk! Na, ott nyugat fel most kitisztult. A nap ott mr Spanyolorszgban st? VEZET Andorrban. Ott balra pedig, ott megy valahol a toulouse-bordeaux-i autt. Engedelmkkel teht... Maga kr inti a tbbit. Azok oda is gylnek, kivve az I. Frfit. Br van kztnk, aki nlam sokkal mlyebben tanulmnyozta, amit e helyrl tudhatunk, engedjk meg, hogy kis tanri csoportunk eltt n eleventsem fl, amit mondani szoktam, most mr mondani merek dikjaimnak is. I. N Ne vrjuk meg Andr bcsikat? VEZET Andr bcsi minden mrcius idusn megteszi ide a maga zarndoktjt. Az volt lltlag a f szent nnepk. A tavaszi napfordul! Azrt halasztottk addig a vr fladst. Andr bcsi majd elmondja: tszrte tbbet tud valamennyinknl. Kik maradtak htra vele? No persze, Charlotte meg Robert! Azt a leckt hallgatnm n is szvesebben, amit k kapnak az reg piheni alatt. Az enym rviden: ennek a csaknem toronyknt meredez, csupasz sziklaszlnak tetejn az a kis fennsk, ezzel a kis erdtmnnyel, ez volt az albigens nven ismert kzpkori nagy npmozgalom utols ellenllsi fszke. Itt fejezdtt be trtnelmnk tn legnagyobb, mert legtkletesebb npirtsa. I. FRFI Nocsak! VEZET Helyesbtek. Itt sem fejezdtt mg be. Utirtsok msutt is folytak. De egy nemzet, egy civilizci mgis itt semmislt meg. I. FRFI Egy eretneksg! VEZET Egy virgz birodalom lt itt Spanyolorszg s Olaszorszg kztt; fggetlenl Franciaorszgtl. Ez ellen fogott ssze a kor kt legnagyobb hatalma, a ppa meg a francia kirly, no meg az ruls. Azt irtottk ki.

13

I. FRFI Nem azt! Az eretneksget. II. FRFI Eretnek fszket sok helytt kiirtottak. De nem gy, hogy egytt az egsz npet, a fszektart ft, az egsz erdt elpuszttottk volna. I. FRFI Ugyan! A np megmaradt; ahhoz senki sem nylt. VEZET Csak a lelkhez. De aztn a test is vaporizldott. sszeolvadt; a francival. I. FRFI Annak egy rsze lett! Abban tallt helyet! II. FRFI Mint gdlye az riskgyban! I. FRFI Kemny megfogalmazs. n erre val szrmazk? Provence-i, aquitaniai? II. FRFI Burgundi vagyok. Trzs francia. I. FRFI Sejtettem. Hogy rgtn olyan egyenesen hajszolja az eszmit; olyan szemellenzsen. VEZET Az igazsg irnyban! Ha egyszer megvan az igazsg. n nyilvn nem burgundi. I. FRFI Provence-i vagyok. Helyesebben barni. II. FRFI No, gy mr nyugodtabban nzem ezt a hirtelen nekiforrsodott drdatrst. VEZET (a tbbihez). Ht akkor folytatom ezt a kis ciceronskodst. (I. Frfihoz.) Nem az eretneksget nem trhettk! A szabadsgot; a szeldebb, emberibb erklcsket. Annak a trsadalomnak az egyni jogok irnti trelmessgt; az egyenlsget nem trhettk. Hogy legalbb hrom szzaddal elttk jrt. Illetve, hogy k voltak elmaradva legalbb hat szzaddal, mert az az akkori letforma itt tulajdonkppen a rmai folytatsa volt. Egy Rma a barbrok nlkl! Egy Civitas, nemcsak Dei, hanem Deorum, amely tvszelte a npvndorlst. A maga szaki erdlaki az letnek ezt a dli dessgt nem brtk nzni irigysgkben tvolrl sem, a trubadr mveltsgnek, kltszetnek s igen, a szerelemnek ezt a meleg vilgt, amely eltt mg milyen t llt!
14

I. FRFI S amely kzben a legnknzbb, leglettagadbb eretneksget termelte ki magbl. Mondhatnm, a hall felekezett. VEZET Bizonysgul, hogy volt ereje s esze s - hite! - kitapogatni mg az leten tli utakat is, a msvilg fel kapaszkodkat. Klnben mr tbbszr ki akartam igaztani a szavt. Valahnyszor eretneksget mondott, vagy akr mint az imnt is: felekezetet. Ez a hely egykor egy valls vdbstyja volt! Ezek kzt a falak kzt egykor egy nagy egyhzfejedelem dacolt a bnnel. I. FRFI Tlzsnak rzem, mert hisz az albigensek hitttelei... Engedelmvel, itt n veszem t a kalauzolst. pp az albigensek vilgkprl, a manicheizmusrl ksztek akadmiai dolgozatot. VEZET Most fejeztem be a doktori tzisemet rla. I. FRFI Manes vagy Mani - a perzsk nagy prftja vagy filozfusa? - mr a III. szzadban meghirdette a nagy tant. Hogy a vilg teremtse nem egy, hanem kt isten mve. Kt princpium. Az egyik vgtelenl j, a msik vgtelenl rossz. rve valban lebrhatatlannak tetszik. Mert ha csak egy vghetetlen j Isten volna, hogyan trhetn a rosszat? Hogyan hvhatta egyltaln ltre? Ez a kt er kzd a vilgban. De bennnk is. A jt, az igazat a lelknkkel ismerjk (s ismerjk meg egsz mivoltban), a rosszat a testnkkel tapasztaljuk meg (s tesszk magunkv), ugyancsak teljes mivoltban. VEZET Mr az elejtl fogva hamis! I. FRFI Elkpzelhet, hogy a vilgnak s a mi ppoly ellentmondsos letnknek ez az egyszer magyarzata mily rohamszeren szedte a hveket, pp a legegyszerbb szvek s elmk krben. VEZET Ez is tves! A tudsokat is meghdtotta. I. FRFI S egyszer csak a tan mr Lombardiban van, aztn a Balknon, aztn itt. Mert ppoly egyszer a megolds is, a kettssg legyzse: az dvssg tja. Rettenetes, de ppen az egyszer elmk, a szenved szvek kpesek r. Le kell gyzni a testet. gy vlunk ismt azz, ami a teremts kezdetn voltunk; nnk jobb rszv, makultlan szellemekk. VEZET Sehol semmi nyoma, hogy az albigensek a J s a Rossz istensgt egyenlnek tartottk! Ezzel csak vdoltk ket. Bizonyosak voltak a J gyzelmben.
15

I. FRFI (a tbbihez). Manes vagy Mani sokat utazott. Vilgkpnek megalkotsakor flhasznlta a hit s blcselet addigi eredmnyeit. Nemcsak Jzust s Platnt, hanem Zoroasztert s Buddht is. Hogy ismt tiszta lelkek legynk, a J istensg rk-boldog alattvali, annak kt svnye van. Minden fldi let egy-egy penitencia. Elszenvedett bnhdse utn a llek j s j testbe kltzik, mind kevesebb vezekelnivalval. A msik svny, ha mi magunk meggyorstjuk a bnk letudsnak, a llek megvndoroltatsnak vmillinyi idejt. A legszebb lzadssal. A test zsarnoksgnak erszakos megdntsvel. gy szoks magyarzni? II. FRFI Elemi iskolban. Mert ettl mg plds keresztnyek is lehettek volna. VEZET Ht kegyetlen egy tkrt tartottak, az bizonyos, a keresztnysg el is. mbr... els hveitl Krisztus is olyan zord letet kvnt, amint ksbb csak a koldul szerzetek kvettek! Teljes megtartztats az anyagi javaktl, a test rmeitl, mg a csaldi lettl is. Az albigensek megkereszteltjei, beltztt-jei nemcsak hst nem ehettek, de tojst, tejet, st sajtot sem: semmit, ami nemzs rvn kapott ltet. Nemcsak fegyvert nem foghattak: de eskt sem tehettek. lland laksuk sem lehetett. Sznetlen vndorlsban s a legszegnyebbek mdjn gy kellett lnik - magukkal pldzva az igt - mint az els apostoloknak. I. N Borzalmas. VEZET Egyltaln nem volt borzalmas - nekik. Hittek! A hvek nem letk kezdetn lettek az egyhz tagjai, hanem csak akkor ltztek be: akkor vettk fl a Consolamentum-ot, amikor minderre a lemondsra elg ersnek - elg tisztnak - reztk magukat. Rendszerint letk vge fel. Amit pp ezrt elg szabadon, st szabadosan ltek le. Betelni a fld csbtsaival, ez is egy mdja elfordulni azoktl. I. N De aztn - megbocssson - az az eszels aszkzis! VEZET Akkor kaptk a legtbbet. I. N Olyasmikben hinni! Nem lehettek normlis llapotban. VEZET Semmifle hit nem normlis llapot. A hitet pedig k pp a logikval fokoztk. Ennek folytn azok az orszgfut jmbor emberek s asszonyok mltn hihettk, hogy a test e megtretse, vagyis a llek e gyzelme utn a llek nem vndorol tovbb, hanem most mr egyenest megtr az rk fnyessgbe; az dvssgbe, ahogy a keresztnyek nevezik. Ms hivk msknt neveztk. Nirvnnak pldul. Ezrt mentek ezek a bon-homme-ok oly

16

knnyen a hallba, nha mr-mr az ngyilkossg tjn is. Ezrt nem akartak gyermeket. Ezrt nem zrtk karjukba azt ppen, aki irnt - gynyrre gyltak! I. N Ez aztn igazn nem normlis. Ez mr semmikpp nem frhet be a mi fejnkbe. VEZET Ezrt nem vagyunk mr keresztnyek! Az letbe kell beletrdni, nem a hallba. A hall a leggynyrbb gret. Nem ijeszt csontvzknt kellene brzolni, kezben kaszval, hanem mosolyg angyalknt, aki jobbjban az denkert aranykulcst hozza! - Szent Terz mondja ezt, mindazok nevben, akik mg keresztnyek voltak - Jzus mdjn! Mert minden e vilgban, ami csak a testnek kvnsga, szemeknek bujlkodsa s letnek kevlysge, nem az Atytl vagyon! Hanem a Gonosztl, rta Jnos apostol az gyermekecski-hez intzett els levelnek msodik passzusban. A testi szerelemrl pedig, az asszonyokrl Szent Pl rt imgyen a Korinthus-belieknek: J az embernek szzen maradnia, s tancsolta ennek alapjn mg Szent goston is a hzassgtl val megtartztatst; hogy a fld meddsge is siettesse Isten orszgnak eljvetelt. I. FRFI Vagyis k voltak az igazi keresztnyek?! VEZET A mg hinni tudk! A hvek, gy is hvek, hogy az si hithez is hvek. I. FRFI Ht most mr igazn hagy el a bketrs. Ilyen dicsfnybe emelni azokat a szerencstlen tvelygket! Nemcsak a sz teolgiai rtelmben. A szexulpatolgiai legkznsgesebb rtelmezsben! Csak az ifj hlgyek jelenlte akadlyoz meg, hogy flfedjem, milyen indulat fttte azokat a jmbor albigenseket, akik a pillants-vltst is megtiltottk a ms nemek kztt, de akiknek vallsi elrsuk is volt arrl, hogy frfi frfival, n nvel jrjon s hljon... II. FRFI Rgalom. I. FRFI Hajdani gnynevk, a bulgr-bl keletkezett bugris, nemcsak azt jelentette franciul, hogy konok, mint az llat, hanem azt is, hogy llattal szeretkez; szodomista! VEZET Aljas mendemonda! I. FRFI Mondjak mg egypr ilyen csinos mendemondt?

17

VEZET Rjuk mer mg most is sarat doblni? Csak ezen a kapun kivonulva, ktszztzen mentek oda le nkntes tzhallba 1244 mrciusnak azon az emlkezetes napjn, lkn reg pspkkkel. I. N Vgre, Andr bcsik! Flrkezik ht Andr bcsi is; hogy milyen kor, arra abbl lehet kvetkeztetni, ahogy ksrje, egy fiatal n tmogatja; mg lhelyet is trlve neki egy szikln. VEZET Most ismtelje meg; eltte! I. FRFI (vonakodik). AZ REG Ez a kt ti angyal legutbb pp itt alattatok ltetett le egy kis szusszantsra. J adag lehallatszott a vittokbl. Mg mindig az a tma? Hogy ki lehet-e irtani gykerestl nemcsak eretneksget, hanem egsz vallsokat, egsz npeket is? Ne szenteskedjnk; ki lehet irtani. Fegyverrel - karddal vagy lndzsval mindent lehet. II. FRFI Csak a hegykre lni nem lehet! AZ REG Egy szurony hegyre nem. De ezret egyms mell illeszteni, s mg egy prnt is flbk, a legknyelmesebb karosszk. A zsarnoknak a legkjesebb. Flkel, krbejr, ismersknt megcsodlja a tjat. II. N Tessk pihenni mg. AZ REG Micsoda kilts. vrl vre szebb. S ez a derk sziklaszl. Hrom lmnyt ad egyszerre rtam le magamnak valamikor. Geogrfiait. Trtnelmit. A harmadikat, az erklcsit, rzem az utbbi uraimon a legnagyobbnak. Hogy valban, beleegyezhetnk-e csak visszamenen is az ilyen genocidiumokba. I. N Beleegyezni? Npirtsokba!

18

AZ REG Eltntetsbe. Beolvasztsba. Mert hisz erre ers bennnk a hajlam. Kivltkpp a trtnelemrkban. A tragdiaszerzk, lm, mindig egy-egy ember elveszejtst viszik sznre; az szvet rint, ahhoz tdul a kznsg. Egsz nemzetek kiirtsa - az ms. Kivve pp a legutbbi vtizedeket. Nincs ember ma, akit ne fenyegetne, hogy valami kzbn vagy kzflrerts folytn kiirtsk; nem mint egynt; mint csoporttagot! Vagy, hogy irtson. I. FRFI De itt nem egy npet ldztek. pp ez volt kztnk a vita. Csak a np egy tredkt, az eretnekeket. VEZET Hozzcsapva az eretnekgyansakat. Meg az eretnekvdket! Hogy megszerezzk, amire a foguk fjt. I. FRFI Megvolt nekik is a maguk szent hite! A rosszrl, mely megrontja a vilgot. A hitk szerinti bn ellen tettk, amit tettek. A szmukra trhetetlen bnk ellen. II. FRFI Nem volt mg npirt, aki ne kent volna trhetetlen bnket a npre, melyet be akart kebelezni. I. FRFI Az csak folyomny volt, a bekebelezs. VEZET A beolvads. Inkvizcival! I. FRFI Tudomnytalan gy beszlni arrl is. Szent Domokos mgis nagy egyhzatya volt. VEZET De mg nagyobb gyilkos! I. FRFI A dominiknusok... II. FRFI Gyilkosok! I. FRFI Mr bocsnatot krek! A trtnelem ramt mentettk meg egy mrgezstl. (Szernyebben.) Az hitk szerint. II. FRFI A farkas hite szerint! Aki pontosan ilyen patak-mregtelents rgyn falta fl a brnyt!
19

I. FRFI Ez mr igazn sok! Rszemrl nem folytatom. Itt a dntbr, eleget hallott, hogy kimondja a kerek szt az albigens-gyrl. AZ REG Klns helyen vagyunk, bizonyos. II. N Csak csendesen. AZ REG Az eretnekeknek ebben az utols ellenllsi fszkben eredetileg, az ostrom elejn krlbell csak tven teljesen igazi hiv volt; a tbbi vrnp, katona; jobbra zsoldos. A kapitulci flttelei, az inkvizci kiktsei szerint mg a nyilvnval albigensek kzl is csak azokat vrta mglya, akik nem voltak hajlandk teskdni a ppahitre. Nos, a meghkkent, hogy nemcsak a hivk nem tagadtk meg a hitket, de a vrnpbl s az rsgbl is tbb mint szztvenen vllaltk az nkntes hallt. I. FRFI A vakhitek! AZ REG Az egyik tizenkilencet hitt, a msik egy hjn huszat, hogyha innen nzzk. Hinni, egyltaln, hogy az mi: ez volna itt igazn a megvizsgland. I. FRFI De azok hite! s amit mveltek! Az imnt mondtam egy-kt adatot. Hadd folytassam... AZ REG Flsleges. Mocsok, aljassg; szexulis tboly... I. FRFI Na, ugye, mondtam! AZ REG Ami a vilgi s egyhzi iratokban fnnmaradt - mrpedig adat csak ott maradt fnn rluk -, az valban frtelem bzl trgyadombja. De a - hhrok megfogalmazsban. Nincs tudtom szemben ll npcsoportrl, melyre annyi vdat halmoztak volna, annyi becsmrlst, legyalzst, csrl dht. Ahny akta, annyi elmarasztals, fljelents vagy rgalom alapjn. II. FRFI Teht? AZ REG Teht! Van izgatbb, mint rgalomznbl kifogni egy veszett gy - igazt? Mert kltk sejtettk csak eddig azt, hogy kik is lehettek k, a mglyt vllalk.

20

I. N Akik ezen a kapun kivonultak... AZ REG Lenau rt rluk, annak a tjnak szltte, hol egykor ppgy szrnyalt ez a hit, messzi Magyarorszgon... Gyernk be. II. N Gyernk a vrba. AZ REG A klns, hogy nem is vr ez itt. Templomnak plt. Ablakain t gy rad be s bent gy keresztezdik a napfny, ahogy a napimdk szentlyeiben. Napimdk voltak! - van errl is mg - rgalom! s hogy itt riztk valaha a kzpkor nagy kincst is, a Grlt! De lpjnk be, ljk bele magunkat abba, amik k lehettek. Zene, a szn elsttl. Egy hang szaval. Amrt kzdttek, hsin, kardra kelve, amrt mglyra mentek nekelve, mi volt az? Tn fnyes lt szemk bevillant, br balsors trt ellenk, a Szent Szabadsg felismert szivbe, s imdtk, mglyknl is hbben gve, vagy bennk csak halk sejtelme borongott, mg knok kzt jrtk a bs porondot, s nem tbb? - m hsi emlkket ppen ezrt kell gyszba s fnybe szni szpen: oh lehet-e a szp, szabad vgy talmi, ha, ki csak sejti, mr ksz rte halni! Kln-kln megvilgtsban ltjuk, hogy a szereplk mikpp ltik fl igen egyszer - a jelzsnl alig ersebb - kzpkori jelmezeiket. Az reg a kathr pspkk fekete csuhjt kapja. A vezet: a vrr. Az I. Frfi: a ppai legtus, az I. N: a vrr felesge; a II. N: a vrr hajadon lenya; II. Frfi: a katonasg parancsnoka.

21

3
A VGSZNHZI ELADS MSORFZETBE Tragdia kvetkezik. Nehz mfaj! Korai az elkomorods. Egyben ez a legllekemelbb mfaj. Tragdia ugyanis az a vigasztal szndarab, amelyben egy igaz ember megoldhatatlan helyzetbe kerl, harcba keveredik, veresget szenved, s mgis gyz; a szvnkben. Mert oly hsiesen kzdtt, rtnk. Mirtnk gyztt hallval is. Egy ember teht. A klasszikus kvnalom szerint. s amikor nem egy ember, hanem egy egsz emberi kzssg kerl megoldhatatlan helyzetbe? Amikor egy egsz np bukik el; gy, hogy mgis diadalt arat? Mikor egsz orszgot akarnak s tudnak is - kiradrozni a trkprl, gy, hogy nyoma sem maradjon? Meg-megesett a trtnelemben. De soha olyan tmegesen, mint korunkban. Soha annyira kvetkezmny nlkl; oly gyors beletrdssel; oly nyomtalanul. Ez a gondolat - gondolhatni - rgen foglalkoztatott. A pcsi Nemzeti Sznhz dramaturgjnak, nekem j bartomnak, Czimer Jzsefnek sztnzsre adtam neki formt. * Azokban az esztendkben, amikor Magyarorszgot Batu kn hordi dltk, NyugatEurpban is sszeomlott egy orszg. De az soha tbb nem llt talpra. Az akkori vilg legszabadabb szellem, legmveltebb orszga volt. Provence dalterm mezeitl a Trubadr civilizci nyugati hatrig, a Pireneusokig, az Atlanti-cenig terjedt. Nyelve a latin rksei kzt a legpallrozottabb: Dante eredetileg ezen akarta megrni az Isteni sznjtk-ot. llamvezet elve a kzmegegyezs, a trelem. Erklcse szabadabb, mint a pogny Rm, de megjul hitvilga puritnabb, mint az apostolok; csaknem a nagy keleti alzatosak: Zoroaszter, Buddha tanig megy vissza. Tzzel-vassal semmistette meg mindezt, nem dzsingiszkni frgeteg, hanem egy vallsi hadjrat. Szablyos keresztes hbort indtottak ellenk, olyat, amint eladdig csak a Szent Fld visszavtelre. Dermeszt sikerrel. Az akkor - s eredetileg csak e clbl - alakult inkvizci elvei s gyakorlata szerint. Hogy voltakppen mit is hirdettek azok az eretnekek, akiket Albi vrosa utn albigenseknek vagy grg szval Kathr-oknak, Tisztk-nak neveztek, arra csak a rjuk szrt rgalmakbl, az ellenk koholt vdakbl tud a trtnetrs kvetkeztetni. s e hit kvetinek viselkedsbl. Az eretnekhall, a mglya akkor kettn llt. Az eltlt visszalphetett, megtagadhatta hitt.

22

Ezrek s ezrek mentek - gy voltakppen nknt - a tzbe. Milyen meggyzds birtokban? Errl egy bet nem maradt meg: nem meneklt meg a lngtl. ppily keveset tudunk a lelkletrl annak a hsi npnek, mely kt-hrom szzaddal megelzte kort, s melynek legjobbjai ugyancsak nknt, emelt fvel mentek a hallba, mintsem visszahtrljanak az idben, ellenfeleik szintjre. Utols ellenllsi fszkk Montsgur kicsiny vra volt. A Pireneusokban fekszik, 1200 mter magasan, Andorra kzelben. Drmnk elejtl vgig itt jtszdik. Az ellenlls vgs szakaszban. A hazugsgbl hmozni ki az igazsgot, a beszennyezettsg mgtt megmutatni a tisztasgot van ennl vonzbb ri feladat? Mgsem csak eszmket s trtnelmi esemnyeket akartam brzolni. Hanem szerelmet s gylletet, rtatlansgot s elbukst: eleven emberek szenvedlyn t azt, ami rktl fogva mindmig elevenen uralkodik rajtunk: a vgzetet. * A darab egy elpusztult nprl szl, de mg l, kszkd npeknek, kzssgeknek. S gy szemly szerint neknk is. Hiszen - s ez is korunk jdonsga - gy, mint szzadunkban, tn soha nem volt az egyn boldogulsa, buksa, j vagy rossz halla annyira beletltve annak az anyanyelvi, vallsi vagy faji kzssgnek a sorsba, amely emberr nevelte. Soha nem volt teht oly srget ezeknek a kzssgeknek megerstse, jjteremtse, tlelkestse, megemberiestse. Hsi brzolsra mltnak n ma az ilyenrt kzd npek sorst rzem. Flsleges tn hozztennem, hnyszor tsuhant rs kzben gondolataim kzt a magyar anyanyelvek kzssgnek sok gye-gondja is.

23

4
AZ ALBIGENSEK FLDJN Az tijegyzet a Hajszlgykerek-bl Az utols mondat utn az utols pontot letve, mg meg is forgattam a papron a ceruza hegyt; mintha csavart hajtottam volna be, egy ksz lda fdeln. A megknnyebbls, hogy befejeztem a munkt, abba a tvhitbe ejtett, hogy meg lehetek elgedve vele. Oly gytr heteim voltak, hogy teljes t percig, amg a lapokat sszerendeztem, mg az is megksrtett: letem legjobb - legkevsb rossz! - dolgt tartom a kezemben. A paksamtt a knyvllvny egy magas polcra tettem, sietve, nehogy a szoksos rzelemfordulat azt sgja: tpd el, kezdd jra, ha van r erd. Egy tl hosszra rt tragdia volt, az albigensekrl. Az albigensek utols Pireneus-beli sziklavrnak, Montsgurnek ostromrl s elestrl. Arrl a hres montsguri mglyrl, amelynek kihamvadtval egy egsz nemzet kihunyt a trtnelembl. Ki vle egytt az akkori Eurpa legtndklbb, legmesszebbre fnyl civilizcija. S tegnap ilyenkor ott lltam Montsgur sziklavrnak legmagasabb omladkn. A mentoni rgyls ingyen vendgeskedse utn egy hetet a Tengeri Alpok egy brci falucskjban lengyelkedtnk, Giono parasztjaihoz hasonl npek kzt. A barti szvessg onnan utaztatott ide, ha mr gyis erre jrunk a kzelben. Nizztl vgig a Fldkzi-tenger partjn Carcassone-ig, aztn t fl Occitanin hatszz kilomtert tettnk meg msfl nap alatt. Keresztlvgva az - a minknl is pusztbb - Hortobgyukon, a Camargue-on. Aztn ott lltam fnt a felhk kzt, a romvrban, ahol az albigensek tragdijnak utols flvonsa vgbement. Ahova szndarabom mindhrom flvonst n is helyeztem, a sznhely valsgos ismerete eltt. Jobbra azok a cscsok mr Spanyolorszg. Illetve Andorra. Csaknem oszlopknt kiugr, hzfalmeredek sziklahegyrl tekintetem szinte merlegesen esett a brc alatt zldell Spanyol Legeltetre, oda, ahova annak idejn - 1243 mjusban - az ostroml sereg fltrt, s tbort vert. Eltte azon a kerek kis rten - a Camp des Crematchs-on - raktk meg azt az risi mglyt, amelyen az ostrom vgn - 1244. mrcius 16-n - ktszznl tbb albigens nknt vllalta a tzhallt. Az albigensek gyrl az iskolai leckesszefoglalk azt mondjk, hogy vallsjt kntsbe ltztt, antifeudlis mozgalom volt. A 13. szzad folyamn oly erre kapott DlFranciaorszgban, hogy keresztes hbort hirdettek ellene. Ngy vtizedig folyt, kiirtva gykerig nemcsak az eretneksg-et, hanem az egsz provanszl mveltsget, melyrl mg Dante is azt vallotta: az akkori Eurpban prjt ritktan a legmagasabb szinten ll. Olasz ltre - ahogy mondtam - mg is, Alighieri, eredetileg provence-i nyelven akart rni. Elfojtottk magt a provanszl nyelvet is. A kzponti hadjratokat a francia udvarra bztk; az irtst-puszttst ez kezdettl azzal a cllal vgezte, hogy a virgz, addig klnll, hatalmas a Rhne-tl a Pireneusokig terjed - egysget bekebelezze.

24

A mlt szzad humanizmusa ellusttotta az agyunkat. Annyit ismtelgettk mr szlamknt az egykori kvetelmnyeket, hogy az igazsgot nem lehet elfojtani, mert az eszme gyz, s gy vgl is minden igaz gy diadalmaskodik, hogy: nem kszltnk fl elgg a vdelmkre. Az albigensek tragdija azt pldzza, hogy az igazsgot el lehet fojtani, hogy az eszme nem gyz a puszta ltezsnl fogva, hogy utols szlig ki lehet irtani igaz gyrt kzd npeket, orszgokat: hogy egnkre az rtelem nem megy fl oly magaerejen, mint a Nap, hanem csak a tbbsg buzgalma rn, s mg akkor is pillanatonknt tartani kell teljes ervel, teljes bersggel. Ennek pldzsra kszlt az n tragdim is. Albigens sz szerint annyit jelent, mint Albi vrosbl val. A sz trtnelmi rtelmt kt oldalrl j megvilgtani; hogy a harmadik oldal is eltnjk s vele a teljes dimenzi. Az egyik oldal a hitbeli, az eszmei erjeds. A msik a npi, a trsadalmi mozgalom. A teljessg: a szabadsgharc, azzal a tragikus kvetkezmnnyel, hogy egyszerre kellett nemet mondania az inkvizcinak s a kzpontost hbri monarchinak. A pogny Rmban brmely np istennek szabad szlsa volt. Versenyezhettek, a hallgatk plsre, mulatsgra. A hajdani Marseille s Narbonne provincija kezdettl fogva tbb volt, mint gyarmat; a rmai mveltsg fkuszai voltak. Vita folyik, mennyi lehetett a folytonossg a rmai s a Trubadr civilizci kztt, vagyis mi maradt pen a barbr hullmgrdlsek utn az antik rksgbl. A vrosok npszavazsos vezetse lthatan megmaradt. s ez a vallsi trelem, egytt a faji trelemmel. Galliban a postakzlekeds gyorsasgval futott szt a keresztnysg. De itt nem a kizrlagossg ignyvel. Messze volt az ellenrz kzpont; a vidkiessg, a hrhedt provincialits pedig tud a j menedke is lenni. Az albigensnek nevezett eretneksg nem tvolabbrl, mint Irnbl villmlott el a Pireneusokig, hatalmas zegzugokkal Perzsin, Babilonon, Balknon s Lombardin t. Az elz hittel szemben minden valls eretneksg. Az albigensek vagy a kathrok - a tisztk - hite mg ilyen engedmnnyel sem eretneksg. A rmai vallssal egy ms vallst szgeztek szembe. s fleg egy ms erklcst. Igaznbl csak az utbbit ismerjk. r szmra - hnyadszor rom le ezt is! - nincs buzdtbb fladat, mint az igazsgot pp a hazugsg mlyn meglelni; a homorbl megalkotni a dombort. A tisztk hittteleibl hiteleset ki-ki annyit tud, amennyit az ellenk eldrgtt inkviztori vdbeszdekbl s a besgsokbl kihmoz. A tlk szrmaz idevg irat mindssze tizent-hsz sor; a lemsolt imk s szertarts-utastsok nem vallanak a lnyegrl. Mert nem egy Istent hittek, hanem kettt. Helyesebben: nem hittk, hogy a vgtelenl j Isten egyben mindenhat is - mert akkor hogy trheti a vgtelen sok rosszat. A Jval szemben teht csaknem egyenl hatalm a fldn a Rossz. m legvgl mgis a J fog gyzni, olyannyira, hogy ellenfele is megtr s dvzl. A tan eszerint mgsem ketts elv; nem oly mdon manicheus, ahogy e gondolat els hirdetje, Zoroaszter, majd Manes nyomn vlni szoks. A vonal logikusan egyenes. Nincs eredend bn. Nincs teht si bnhdni val. Nincs bntets. Csak mi magunk tudjuk igazn bntetni magunkat. Dosztojevszkij egy-kt regnyalakja jutott el e vvds mlyre; eladdig, hogy magt a bnt is hajlamosak voltak - irnymutatnak tekinteni. Ha pedig mi bntetjk magunkat, akkor persze pokol sincs. A pokol itt van ezen a Stn teremtette fldn: bennnk. Kijutni belle minl hamarabb: ez az ember gye. Az albigens hitelvek magyarzi vgs fokon - akr Dosztojevszkij hsei - az gben kerestk ezt az utat; de nptmegeik a fldn.

25

Mindez, nem lehet elgg ismtelni, fltevs, kikvetkeztets. Az albigens egyhznak nem volt ers kzponti szervezete - hisz fizetett papjai, de mg csak templomai sem voltak -, gy az eretneksg szinte tartomnyok szerint jabb s jabb eretneksget szlt. Mirt itt is, ott is az idzjel? Mert mivoltakpp vele szemben a valls is? Nem ms, mint alakulsnak egy pillanatban megmerevtett, llamilag vdett eretneksg. Volt mg llamvalls is ez a hit, pp a magyar kirlyok trelme vagy tehetetlensge folytn Boszniban, Kulin bn idejn, a 13. szzad forduljn; kveti magukat ott bogumiloknak hvtk. Eltnt vajon valban teljesen nyomtalanul minden? Egyfajta Atlantisz lett vajon vgleg a hajdan volt, oly ragyog trubadr mveltsg? Szemre igen. A valls-bl, melyet azrt blyegeztek itt is eretnek-sgnek, hogy kiirthassk, csak nhny babons szoks vagy npi szls maradt fnn. Az si nyelv - kiszorulva a hivatalokbl, az iskolkbl s a szalonokbl - a mlybe sllyedt; elbb darabokra szakadt, csaknem tartomnyonknt; aztn csak a falvak, aztn csak a tanyk, aztn a mg azoknl is mostohbb helyek lakinak zsargonja lett. Beszlik mg? Jobbadn csak rtik, vagy tzmillinyian, s a krlmnyek szerint hasznljk. Hogy ezt vajon mikpp, s mirt? Pldt mondhatok. pp ebben az vben szmolt be egyik kivl trtnsznk az utazsairl az egykor lengyel zlogba kerlt szaki vrosokban. rtettl szt mg magyarul? - krdeztem tle. A teherhordkkal, a napszmosokkal, a koldusokkal. A mlt szzad egyik legnagyobb kltje, Mistral, lngelmje erejvel akarta ismt kultrszintre emelni az si provanszl nyelvet: minden mvt azon rta. Nem lett folytatsa. Eltnt a valls, a vgs elmerls fokn van a nyelv s vele a nemzeti tudat. Mutatjk mg gyahogy a csaldi nevek is a mltat. A francia nevek vgn az -ac, -ec, -al jelzi az innen val eredetet: Mauriac, Gay-Lussac, Lautrec; Balzac magamagt rangostotta meg az eredeti Balza utn csatolt c-val. De mgsem tnt el minden - gykrtelenl. Valami mgis szvsan tovbb lt. Szzadokon t mind a mai napig az ellenzkisg terlete maradt ez az orszgrsz, spedig folyton az elretr, a halad irny npmozgalmak. A protestantizmus mintha csak parazsat lobbantott volna jra tzz. Hasonlkppen gyltak ki itt a flvilgosods mcsei. De mg mintha a szzadfordul antiklerikalizmusban is mkdtt volna az sztnnek valami emlkezete a hajdani mglyra. A hitszervezeti brlat sehol se vltott t oly gyorsan s tartsan szocilis, majd szocialista mozgalomm, mint ezen a tjon. Ez szlte s nevelte Jaurst. Itt ma is mintha testkzelben lne . A jrdn az emberek kzt; lthatatlanul is mintegy kznyjtsnyira. Ezt magam is megtapasztalhattam, hirtelen meleget buggyant szvvel. Lavelanet-ban trtnt. A hajdani ostrom szrnysg-krniki gyakran emltik ezt a falut: a havasokba rejtett vrhoz ez volt akkor a legkzelebbi lakott hely. Ma tiszta, csinos, magaslati, de mgis vlgyi vroska. Ftert egyemeletes hzak kertik. Piac volt, nyzsgtt a np a napstsben. Arrbb valaki httal felnk, vllal kiemelkedett a tmegbl. A szrakozott els pillants valami zsmolyra llt alkalmi rusnak vlte. De hfehr volt. Elbe kerlve ismertem fl, mosolyogva s meghatottan.

26

A pop art Prizsban ltott alkotsait szk szemhjjal nztem; tl bonyolult elmk kerestk a tl egyszer formt, mint vgs kifejezst. Ebben a szoborban az egyszersg mondta az egyszert. Mrvnybl volt, de legjobb fltevssel is valami mkedvel kmves faraghatta. Olyan volt, mintha a mi Kapolink vagy valamelyik ms farag psztorunk csinlt volna embernagysgt a bicskjval. Hitelesen, lthatan centimterrel leutnzott szszken ll Jaurs, baljval a pulpitusra knyklve, jobbjt s arct oktatan elrenyjtva. Clbetallan hatott a szobor az ellenttvel is. A szszket mindig magasan kpzeljk, a sznoklra mindig flfel tekintve kell figyelnnk. S lm, ezt a szszket az itteniek - j kpzelettel toldva meg az elkpzeltet - kzvetlenl a fldre helyeztk; ez a sznok gy beszl, hogy egyenest a szembe lehet tekinteni. A np nagy tantja a np kztt ll. Nem azt akarom mondani, hogy minden szobornak hasznl a talajra llts. Ez itt llek szerint ll a helyn. Kis ticsoportunk hlgytagjai a kirakodvsr nyzsgsbe vegyltek. Meglehet, tl lnken taglaltam szves ti marsallunknak, a klt Georges Charaire-nek a szobor akaratlan rtkeit: a helybeliek kzl tbben is krnk lltak. - Egyszval tetszik - mondta a szinte szabvnymdra tmzsi s vllas bennszltt legregebbje. - Nagyon - feleltem, s nekik is elrszleteztem, mirt is tetszik. Nem hallgatvn el azt a bmulatot sem, amelyet a szobor brzolta szemly irnt rzek, kamaszi eszmlkedsem ta. Kzfogsok kvetkeztek, majd a szoksos: nem lpnnk be egy koccintsra ide a sarkon tl, a pult el? Charaire nem llhatta meg, hogy el ne mondja, mi hozott bennnket ide: egy drmval tiszteltem meg azt a flttnk mered nevezetes hegyet. - Ht az derk dolog - mondtk. Hol lthatjk? Mert azt maguk is megnznk, mr csak illendsgbl is. Hogy az mgsem itt valahol a szomszdban lesz lthat, abbl derlt ki, honnan is jttem. A mrhetetlen tvolsg - Andorra s Pcs kztt! - valamifle zarndokk avatott a szemkben. Mosolyogtak rajta k is, n is. Pedig ht valban az voltam. gy indultam - ilyen vendgfogad kzfogsok melegvel a tenyeremben - Montsgur komor hr hegyre, melyhez az albigensek tragdijn kvl - azt megelzen - egy nagy legenda is fzdik. A Grl-lovagok itt riztk - mert ez volt tn valaha Montsalvat hegye is - azt a csodlatos erej tlat, amelybe az dvzt vre kicsorgott; ezt a helyet kereste egykor az a tiszta lelk lovag, akit a francik Percivalnak, a germnok Parzivalnak hvtak. Mindmig tuds filozopteri vita, vajon elg adat bizonytja-e mr, hogy maga a nagy Wagner Richard is megtisztelte egykor talpa rintsvel a vgzetes Hegyormot, a sajt Parsifaljnak nyomban. A gpkocsik sem hatolhatnak fljebb a vr fel, mint annak idejn az szvrfogat kordk; krlbell ezer mterig. A pog, a sziklacscs, melyet a Vr, illetve a Kolostor, illetve a Legenda koronz, mg tovbbi kt-hromszz mter magassgban csak innen bontakozik ki teljes magasztossgban s erejben. Gyermekkorunk mesinek veghegyt idzi: cukorsveg alak, csupasz s fehr. A napsztta mszk csak itt-ott nevel rajta satnya bokrot.

27

Az t megsznsnl flttt kis fabdnak ital - s emlktrgyrusa megmutatta, merre szoktak a vllalkoz kedvek nekivgni, a bokrokba, fcsomkba kapaszkodva. Az asszonyokat lebeszlte a vllalkozsrl. Hrman indultunk neki, de hamarosan csak magam vgeztem az omls-grgeteges sziklkon a kapaszkodst. A kt asszonyt a knny flcipjk is lebeszlte a vllalkozsrl. Nekem sem volt knny. Nyomoz buzgalmamban magamhoz vettem egy topogrfiai szakknyvet is, hogy odafnt majd mindent hitelesen azonosthassak az olvasmnyaimmal. Ez meglehetsen korltolt az gak megragadsban. Radsul sarkalltam is magam; nem akartam, hogy pusztn miattam lent a tbbiek hossz rkig vrakozzanak. les pireneusi szl fjt, de azrt a magaslati nap is vgezte ugyancsak a dolgt. Pulverben voltam; levetettem. Aztn az inget, a hlszer trikt. gy - ezeket is cipelve - mg bajosabb volt a kapaszkods. S a melegem sem cskkent, volt pillanat, amikor - flnzve a pihens szneteiben a mg megteend s mind meredekebb tra - nagyon okosnak tartottam volna a visszafordulst. Szmba vve, hogy ilyen helyen a leereszkeds mg tbb ert s vatossgot kvn, mint a fljuts. De mit kerlgessem, vitt most mr a hisg is, a kudarc megvallsnak oktondi szgyene; no meg egy adag paraszti zsugorisg. Mentem a pnzem - az eddig odaldozott erfesztsek - utn. Mindent azonostottam, mindent bejrtam, de sietve, illendsg-srgetetten mg a megilletettsg sorozatos befogadsa kzben is. Sokat tanultam: a valsg kinyitotta szemem olvasmnyaim sok pontjra is. gy fogtam neki a leereszkedsnek, pihens nlkl, st nem kevs ert hagyva mg odafent is. Mindennek ellenre, amit megltnk, agyam a flvilgosods rubinkvein forog. De ami ezutn trtnt velem a kathrok fldjn, azt hajlamos vagyok magam is a J s Rossz Princpium, azaz a kt Isten egyik mellk-sszecsapsnak tekinteni, mgpedig cseklysgem fltt. Markoltam kezemmel a hrom hatalmas villmhrt kzl a kzpst, gy tekintettem onnan, a legmagasabb pontrl, a lthatr messzi-messzi, mr spanyol ormaira, aztn le, lbam el a Camp des Crematchs-ra, a Meggetettek Mezejre, s prbltam flidzni az eretnekek utols egyhzfjt, En Martyt, s azt, hogyan bcszhatott innen a Vilgossg Istentl; Attl, akit mg Zoroaszter keresztelt el Ormuzdnak. pp megtettem mosolyogva a fogadalmat, hogy mg htralev napjaimmal is tged igyekezlek ersteni, oh, Fny, s nem ellenfeledet, a hitvny Ahrimant, amidn abbl, hogy markom egyre grcssebben szortja a villmhrtt, arra riadtam r: szdlk, ugyancsak szoksaimmal ellenttben. Kszldtam le sebtiben, azaz ahogy tudtam, azokrl a csupasz, korlt nlkl val falakrl. Ez az Ahriman azonos a mi - mr a Zaln futs-ban is fondorkod - rmnyunkkal. A korszak - mg a Czuczor-Fogarasi-sztr is - a magyar svallsnak a zend-avestaig felmutat adatul tisztelte. A szt haznkba nem zsibl seink, hanem Nmetorszgbl a landsknechtek hoztk: az pedig affle szegnylegnyt jelent armer Mann-t, illetve annak npies ejtst, az armMann-t vallhatja szljl. Ez a nyelvszeti leleplezs nem csupn a nagybets rmnyt fosztotta meg elttem minden tekintlytl, hanem a kisbets rmnyt is, minden rokonval, egy leten t. gy szlettem - s neveltettem -, hogy lenztem, de szinte pkhendien az rmnynak, a rossznak minden alakjt; le magt Ahrimant is. Tn ezt bosszulta meg. A vrhegy lbhoz csppentett jabbkori hegyi falucska egyetlen vendgljben mg csak a dli hstel nem zlett. Toulouseban mr az uzsonnai teastemny sem. Itt kellett volna
28

meghlnunk, de Charaire-nt srgette az angoulme-i fllpse, grdltnk mg egy darabot vacsorig. Moissacban a kocsibl kilpve ssze kellett harapnom a fogaimat, nehogy szttrje ket a rohammal rm jtt vacogs. pp csak elpillantottam arrafel, ahol annak idejn gettek itt is eretneket, ktszzat egy mglyn, s parancsoltam lbamat a szlloda fel. Nem dlhetett oly forrn a kdba a vz, hogy bensm mg forrbbat ne kvnt volna. Az a termszet vagyok, akik magukrt knyelmetlensget okozni mg orvosnak is rstelkednek. Idegenben, jfl fel! Nem is n dntttem, a hmr. A higany 42 fokig szaladt fl, illetve ameddig az vegcsben csak futhatott. Tanultam n is, hogy ez mr a hall. gy a szably szerint nyilvn meg is haltam, arra az idre legalbb, mely tudatombl most is hinyzik. Visszatrsem els emlke az orvos, azaz a rajta val bmulatom: gybl flverten is milyen vlasztkos eleganciban, nyugalomban ll elttem hajnal fel egy ilyen ezerbl egy kis vrosban. Szhasznlata ppoly tkletes volt, akr nyakkendjnek csokra vagy zsebkendjnek fehr cskja a szivarzseb fltt, szl hajban az egyenes vonal; doktor Rigal a puszta megjelensvel egszsget: rendet hirdetett s kvetelt. Klnfle palackocskkbl belm fecskendezett egy lnak sem kevs antibiotikumot, mvelten kikrdezett, majd rteslvn krlmnyeimrl, s hogy mi minden rt ez ideig, rm ldozott mg egy igslnak val adagot. Megvrta; mg a higany a 41 al nem hzdott, majd eltvozott, azzal, reggel mondja meg, itt kell-e maradnom, vagy valamikpp mgis tovbb mehetek. Nem volt knny jszakai gond Moissacban, hogy mi lesz velem, ha holnap itt fektetnek krhzba, s mi lesz az angoulme-i fllpsbl, ha a kedves mvszhzaspr - ahogy bartian az imnt fogadkoztak - nem folytatja nlklnk az tjt. Reggel Rigal doktor - ppoly frissen fslten - 36,6 fokot hzott ki a hnom all. Orvosi megbzhatsgt azzal a btor ltlelet-megfogalmazssal tetzve, hogy fogalma sincs, mivel llt szemben az jszaka. A mai szaknyelv az ilyesmit ideglz-nak hvja; a kzpkorban erre mondhattk, hogy az emberfit megostromolja - tmenetileg mg meg is szllja - a Rossz. Reggel a szlloda kapujtl - elhrtva a tmogat karokat mg enyhn lz-ktyagosan tettem meg az utat a parkolhelyig. De dltjban a kvetkez tkezsi llomson, Bergeracban Cyrano vrosban! - n krtem a megllst, n lptem ki tn legfrgbben a kocsibl, a ftren a piac kzelben itten is. Egy emlk parancsolta rm a stopot. A dlfrancia parasztoknak s munksoknak van egy vszzados, ha nem vezredes nemzeti lbbelijk, az espadrille. Fels rsze hziszttes, talpa vastagon sszesodort kenderzsineg. Erre az itteni - legtbbnyire forr - s csak nagy ritkn nedves talajra ez a j. Egy nyron t Bordeaux-ban n is ilyet hordtam, ifji hegy-, s mindenfle csszmsz kalandok szzait lve meg bennk. Ebbl lttam meg egy prat egy szerny kirakatban, s vettem meg azonnal, tizenegy kemny frankon.

29

5
s mg egy kzlnival. A darab nekbetteinek megkomponlst Szokolay Sndor volt szves vllalni, kitnen megoldani. Csak egy dallam nem az mve; az a vers, amelyet a trubadr Olivier nekel Azalais-nak. Ez Tersnszky J. Jen szerzemnye. Hogy ide miknt kerlt? Babits Mihly mr haldoklott, de - nem tudva, milyen betegsgben szenved - bizakodan nzett a jvbe. Bartai, gondolhatni, mindent megtettek, hogy tplljk ezt a hiedelmt. Megvolt az alkalom, hogy aki hlt rez, brmily termszett is, a halhatatlan klt irnt, lerja most, kn-csittsul, versenyt a morfiummal. Lelki szenvedse is volt Babits Mihlynak. Hogy letmve visszhangtalan marad - azokban az esztendkben! Hogy a nemzeti lt fenyegettetsnek egyik ilyen slyos korszakban az szava - hatstalan. Nem ri el a tmegeket. Babitshoz n - a tisztelet etikettjnek foglya - csak akkor jrtam el, ha meghvott. De a hall - a hall elleni vigasz - magam szntbl is oda-odavitt az ajtajhoz. Magamhoz szerveztem egy dlutn Tersnszky Jent is. Oldaln jkora gitrral jelent meg elzetes tallkoznkon. Mert ha vigasztalni kellett Mihlyt nemcsak a hall, hanem a npszertlensge ellen is -, ebbl a gitrbl fog hangzani a legmeggyzbb rv. Ismerjk mindnyjan Babits ifjkori remeklst: Zeng a nd a t fltt, zeng a szl a ndon, des, lmaid kztt halld a szerendom: ima rd e szerend, tested titkos templomt dallal gy imdom. Tersnszkynak, przarsunk e vadvirg zsenijnek az volt a mvszi bszkesge, hogy zent szerzett, nekesknt fllpett; furulylt, gitrozott. Volt teht neki valsgosan is violon dIngres-je. Megzenstette Babitsnak azt a verst is, amely a fenti szakasszal kezddik. s nagy siker volt! - nem egy helyen; vidken fleg, ahova meg-meghvtk a gitrjrt az rt. Most eladta magnak Babitsnak is; ezt hozta testi-lelki vigaszknt, bizonytkul annak, hogy a klt szava igenis eljuthat a millikhoz; csak meg kell lelni hozz a formt. Szvdert s szvmarkol sikert rt el vele ott a beteggynl is. Nem tudom, mit r ez a zene. Babits, a haldokl, olyanformn trt tle vissza az lethez, mintha Orfeusz lantjt hallotta volna. Mosolygott, tapsolt.
30

Nem vagyok muziklis. Azt mondani valamire, hogy feledhetetlen, affle divatsz. De ez a nyilvn egyszer, ha nem egygy - dallam feledhetetlenl megmaradt bennem. gy meghatott szerzjnek mestermve - emberiessgbl. - Mi az let? Mi lesz letnk utn? - vltottam szt errl Babitscsal azokban az idkben is. rezve mgis vge kzeledtt, meggynt, megldozott. De - voltaire-i mosoly villogott hstalan ajkai krl, mikor ezt bevallotta. Nem tudnm tzetesen megmondani - de mirt is keresnm? - okt annak, hogy mikor a szndarabrs kzben az n gitros trubadrom szmra nekem is dalt kellett szereznem: ez a hajdani jelenet ledt fl bennem, oly ervel, hogy a szveget teljesen Babits versnek ritmusra s nmileg gondolatmenetre rtam meg, majd arra krtem Szokolay Sndort, hogy a dallamot, melyet telefonba zmmgtem el neki, iktassa be azonmd a kompozcijba. Semmi alkalom nem lehet elg flidzni, ami valaha is vigasztal volt.

31

TISZTK
TRAGDIA HROM FELVONSBAN SZEREPLK PERELLA RAYMOND, 45 ves, CORBA, a felesge, 37 ves AZALAIS, a hajadon lnyuk, 17 ves MIREPOIX PTER, a vejk, 30 ves PIERRE-AMIEL, ppai legtus, 40 ves DES ARCIS, a francia hadak feje, 45 ves VILMOS, molnr, 45 ves EN MARTY - Bertrm Atya -, kathr pspk, 50 ves GRARD, francia lovag OLIVIER, trubadr FERRIER, DOMINIKNUS PTER VIDAL Lovagok, katonk, egy arab s egy zsid vendg. TRTNIK 1243-44-BEN, MONTSGURBEN. Kicsiny vr - voltakpp megerstett kolostor - a Pireneusok egyik cukorsveg meredeksg sziklacscsn, 1200 mter magasban. J, ha a dszlet inkbb ezt rzkelteti s a cselekmny helyt csak vzlatosan: egy-egy btorral vagy hasznlati trggyal. A jelenetek kztt gyors elsttts, rvid zene. A flvonsok eltt is zene. Minden a XIII. szzad stlusban.

32

ELS FELVONS
ELS JELENET A lovagterem

A szn res. Kintrl bebocstst kr krtsz. Csnd. A krtsz megismtldik. PERELLA (tsiet a termen. Lenz a lrsszer ablakon. A nyomban belp felesghez). Itt vannak a felvonhd eltt. Most veri le maga az rsek is a trdrl a sziklatrmelket. Szlj, hogy elszr is mosdvizet kapjanak. CORBA (miutn szintn kinzett). Tlem semmit se kapnak. PERELLA A francia mellett a ppai zszlk! CORBA Nem ltom velk a lnyunk. Mr kt hete lent van. PERELLA Tszknt, vagyis csak akkor kldik fl, ha k mr majd visszatrtek. Fl napba tellett, amg flvergdtek ide az szvrsvnyeken. Fl napnl tbb lesz, amg visszaereszkednek. Be kell bocstanunk ket ide is. MIREPOIX (lp be). Maga az rsek vezeti ket. CORBA (megdbbenve). Kicsoda? MIREPOIX Pierre-Amiel. Corba iszonyodva kisiet. PERELLA Szndkosan vratod ket? MIREPOIX Mr itt vannak az istllvgnl.
33

PERELLA A j szlhuzatban. MIREPOIX Vegyk csak t ott kint az zenetket! S aztn menjenek gy, ahogy jttek. Tudjk meg az izmaiktl is: bevehetetlen sziklkat msztak. PERELLA Idehvod a vezetjket. Szp szval. MIREPOIX Szimatolni jtt, szaglszni az is! PERELLA Menj s tedd, amit mondtam! MIREPOIX Ne volna nluk kezesknt az a lny, itt fizetnm meg nekik is, amit velnk tettek. Elmegy. Kint kzeli harsona. Bejn kt fegyveres, majd egy dlceg fpap; csuhjn vrt, nyakban nagy aranykereszt. PIERRE-AMIEL Melytk a vr ura? PERELLA Az egsz tartomny feje vagyok. Ez meg a kapitnyom s egyben a vm. PIERRE-AMIEL Trdre, eretnekek! Egyik kezemben Ince ppa, a msikban Lajos, a francia kirly akaratval s erejvel llok itt. PERELLA (elhrtva Mirepoix-t, fltrdre ereszkedik). Nem vagyok eretnek. PIERRE-AMIEL Nem leszel, ha levesszk rlad az tkot! Ha meghajoltok a parancsnak. MIREPOIX Parancsnak, tled? gy morzsollak szt az ujjaim kzt, s vetlek pelyvnak ebbe a hegyi szlbe, ha nem vagytok olyan gyvk, hogy egy fiatal lnyt hasznltok pajzsul. PIERRE-AMIEL Vezesstek be azt a lnyt! Nem bvok semmi vdpajzs mg. Egyszl magamban is gyzk flttetek, ezzel. (Flmutatja a keresztet.)

34

Bejn egy fiatal lny s egy fiatal lovag. A lny - Azalais - (korabeli kiejtssel: zlisz) tleli apjt. AZALAIS Vilgot lttam! Prizsba se kell mr vgynom. Megismertem ket. Van kztk is, aki jobb, mint a hrk. GRARD Engedd meg, uram, hogy bemutatkozzam. Grard de Villers a nevem, s ha nem is pp Prizs, de Prizs krnyke a szlhelyem. Engem rt a tisztessg, hogy lnyod testre lehettem; a lovagja, olyan rtelemben is, hogy n fogtam az szvr ktfkjt, amely flhozta. PERELLA Ksznm, lovag. PIERRE-AMIEL gy kapod vissza, ahogy elengedted. (Megveten.) Elborzadtunk, hogy ily tetszets klst is bell mily iszonyatoss tud gyrni a stn! (A lovaghoz.) A te dolgod ezzel vget rt. GRARD Bcszom, kisasszony. Sajnlom, hogy ilyen rvid ideig tartott a hivatalom. rzd voltam, s mr-mr rabod lettem. AZALAIS Viszonzsul, hogy te ilyen pldsan vezettl idig, vezesselek tovbb a lenyszobmba. S knlhassalak meg, ha csak egy pohrral. GRARD Nem mondok nemet kettnek sem. Kimennek. PERELLA Megknlhatunk tged is valamivel, mieltt elmondod, mi az zenet, amit szmomra hozol? PIERRE-AMIEL Flttelt hozok! S parancsot, azok nevben, akik eltt nincs rang, s nincs cm; hanem csak bns van s bntelen. PERELLA Rendelkezz velnk. PIERRE-AMIEL Azalatt, amg kitisztlkodom, s flksztem llekben is magam, idegyjtd, aki csak itt van tisztsgvisel a kerletekbl, az rsg vezetit...

35

PERELLA gy lesz, ahogy kvnod. PIERRE-AMIEL ...hznped minden tagjt, egsz udvartartsodat, de fleg, ahogy mondtam, csaldod tagjait... hogy minl tbb fl vegye be, s minl tbb nyelv adja tovbb az tletet, mit ajkamra bzott Ince, a pptok s Lajos, a kirlyotok. PERELLA tletet? MIREPOIX Kirlyunk?! Ppnk?! (Nevet.) PIERRE-AMIEL Irnyttass a szllshelyemre. PERELLA (elremegy az ajtig, s a fpapot egy szolgra bzza). PIERRE-AMIEL Valamennyi itt legyen. MIREPOIX A fogam morzsoltam szt dhmben. A keleti s nyugati provinciink fldlsa utn most mi kapjuk a hadzenetet. PERELLA Az rsek nem hadzenetet hozott. Ajnlatokat. Eladja, s majd felelnk r. MIREPOIX Itt vannak, de flnek a harctl. Mert ezen itt rajtaveszthetnek! Rajtavesztenek, n tudom. PERELLA Eddig minden ilyen hadjratuk sikerlt. MIREPOIX Ez a mi vrunk pp azrt nem esik el, mert utolsul ll. Az egsz orszg most mr idenz! S majd idegyl. Ettl flnek. S neknk ezrt nincs flnivalnk. PERELLA Fltenivalnk van! A vr elestvel mi is egy orszgot vesztnk. A mienket, az egyetlent. El kell kerlnnk az ostromot, a hbor fllngolst. MIREPOIX Mi kezdtk? Keresztes hadjrat keresztnyek ellen! Csak azrt, mert k mskpp tisztelik Krisztust. Fggetlen orszg vagyunk!

36

PERELLA Nem mi kezdtk. De neknk kell okosan befejeznnk. Itt. Mieltt jra szikrt kap. MIREPOIX ket prkli ki innen. Futtz lesz rjuk, erdtz! PERELLA Nzz ki az emberekhez: tudjk, mi a vendgjog. n a bentieket - nyugtatom meg.

MSODIK JELENET
Azalais szobja GRARD Ez a szobd! Nem szvesen hoztalak vissza. Szvem szerint fognm is a kezed, s vezetnlek rgtn jra a vlgybe, ahonnan jttnk; mg messzebb is annl! Lttad, feljvet milyen fekete kppel mregette a legtus mr messzirl a vrat. AZALAIS Mint egy fekete bika! GRARD Szarvhegyre hnyt volna kln minden kvet. AZALAIS De mirt? GRARD Olyan mg nem volt a keresztnysgben, hogy egy teljes ltszm inkvizcis bizottsgot vndor tlethozatala sorn meglepjenek, s rajta hajtsanak vgre tletet! Pap meglst rettenetesen megtoroljk a papok. A legtus mr Rmban olyan tajtkozva kvetelte a vrt a vrrt, hogy a Szent Atya mr nem is akarta rbzni a biztonsg helyrelltst. De kierszakolta. Hogy bosszulja meg, ami Avignonet-ban trtnt. AZALAIS Nptlet, mi gy tudjuk. GRARD Papokon! Httrben ezzel a sgoroddal, a vrkapitnnyal. S az tlkezk ide menekltek. Nem maradhatsz itt. AZALAIS Akkora a veszly?

37

GRARD Kimenthetlek. Csaknem hadparancs, hogy kzlnk, franciman lovagok kzl, minl tbben vegyenek felesgl ideval provence-i vrkisasszonyt, katolikust persze, de az eretnek is j. AZALAIS Legegyszerbb mdjul a fellegvrak bevtelnek. A faltr kost a vrkisasszonyok lnek irnytva. GRARD Hogy beszlsz! AZALAIS nekeljem el - itt a gitrom - a gnydalt, hogy a vrkapuk betrsnl mirt rtetek jobban ezek megnyitshoz? GRARD Tajtkzott egsz orszgtok ellen az rsek, de mr ott, Rmban, a ti csaldotok nevt mindannyiszor gy ejtette, hogy belevillmlott a szeme. AZALAIS Az n apm a gyllitl is csak nagyobb. GRARD Eszeveszett kzdelem lesz. A vgn visszajssz; ha lesz hova. De addig a szleimnl leszel. AZALAIS Most milyen tszknt? GRARD Engedd, megkrjem a kezed; itt most tled; de mg ma nyilvnosan is. s arra krlek, mondj igent; fggetlenl attl, mit gondolsz. Tged nem ktelez. Ez az rgy, hogy kivigyelek. A harcok vgn kell csak megmondanod: a szvedbl jtt-e. Ha nem: szabad vagy. AZALAIS Ht ez ers volt. Egy csapsra elvesztettem irnyodban a szabadsgomat. Ksznm! Nyertl. De hadd mondjam meg, mg erm van r, hogy akkor sem megyek el innen. GRARD Nem leszel enym? AZALAIS (megfogja a kezt). Anym nem akar frjhez adni. GRARD Eltilt a szerelemtl? Mr tged is?
38

AZALAIS Nem ad frjhez. GRARD Hogyan?... Igaz! Ennyire isten jegyese mr? De te? A te vlaszod? A gondolatod? AZALAIS Ne errl beszljnk. GRARD Az enym leszel? AZALAIS Vagyok! Megszerettelek. Olyan j, hogy megszerettelek. Mutasd a kezed. A kezeid kln megszerettem. (Archoz szortja. Boldogan.) rdes! Reszel! GRARD Ezzel foglak, s nem engedlek ki innen soha tbbet! tleli. AZALAIS Ne mondj tbbet. Ne vedd el a maradk ellenkezsemet is! De csak mondd, mondd! Mondhatod, gyis: vge! GRARD Minek vge? AZALAIS Mindenemet elvetted! Mindenem a tied! A hajamtl a lbkrmmig! GRARD gy fogok odallni veled a szleim el, a vilg el: me, a jegyesem! AZALAIS Hol oldhatom le rlad ezt a buta vrtet? Hogy rezhessem a melled melegt is? GRARD Gyermek vagy, rtatlan. De ahogy te bennem az imnt a lovagot, gy akarom n benned becslni mris a hitvest. AZALAIS (bontan a vrtet.) Egyszer legalbb. GRARD des madr vagy. De n nemcsak egy alkalmat vgyok tled. Nemcsak ezt...

39

AZALAIS Ha ezt kapjuk a fldn? Magad mondtad, milyen veszly eltt vagyunk. S ha elszakadunk? Legyen kzs legalbb ez a perc. GRARD Nem, ne gy. AZALAIS Egy percet legalbb. Kettnknek! rkre! GRARD Megromlana bennem az emlke is. Attl a gondolattl: ha ily knnyen elkap a pillanat, veszlyben br s most velem, de ha... Mint a madrbl az neke, olyan rtatlanul jttek belled ezek az des szavak. Nekem szztisztk, de a vilg eltt ezek a romlottsg szavai. Ne haragudj meg: ez a ti vilgotok. Ezrt is kell, hogy kiragadjalak belle, most mg, idejn. AZALAIS Mert megmondtam btran, hogy megszerettelek: ezt kell szgyenlenem? Mert vlaszul, hogy felesgedl krtl, rgtn sajtodnak reztem magam: ez a romlottsgom? GRARD Ez a vilg itt, a trubadrok sikamls nekei, piszkos trtnetei, az eretnekek fajtalan bnei - mind kiment a fejembl, mikor tged megismertelek. De most... AZALAIS Rajtam ltod igazolva? GRARD Te vagy az els hs-vr teremtmny, akihez ebbl a fajtbl kzel jutottam. s ldom a sorsot, hogy ilyen kzel! De nem maradhatsz itt. AZALAIS Mert ti vagytok a makultlanak! Mondok n is valamit, az szintesgnek azon a jogn, hogy mindenkinl tbbem lettl, itt, most! (Srva.) Ne kzeledj hozzm! Ne szennyezz be a hazug vigaszoddal. GRARD Tisztellek, Azalais. AZALAIS De nem n tged. Pedig pp az imnt kezdett dolgozni a fejemben: beszlek helyetted n az apmmal. Engedjen el. Hisz nem olyan vagy, mint amilyennek mi meg titeket ismernk! Tudnk veled lni. GRARD Azalais! Ha megltod a mi otthoni letnket.

40

AZALAIS Oh, hogy gyllm ket, a szertartsos merevsgket, a hideg hazugsgaikat; pp azta, hogy szeretlek. GRARD Gyermek vagy, Azalais - tizenhat ves?... AZALAIS Tizenhat s fl. Mi sem ltnk mindig ilyen csillag-kzeli sziklavr simthatatlan kvei kztt. denkertbl ztek bennnket ide fl a hres bajvvitok! Paradicsomban laktunk odalent. Amerre nztl, kert, virg, gymlcss s ahny hz; annyi otthon; knlat vrt s este tnc mg a paraszti portkon is, a narancsfk kzt nha reggelig, s ahny lnnyal megismerkedtl, a bartnd lett s a fik meg... GRARD Anymnak majd azrt mgse emlegesd. AZALAIS Hanem tagadjam le mris? A trfs flvonulsokat Toulouse-ban s Narbonne-ban, a kiktben? Keleti fejedelmek jttek a hajkon s tevk s elefntok s varzslk. Oh, azok krmenetei az utcn, meg az olaszok, a bohcaikkal s az egyiptomi jsok, az rmny hercegek. A vilg kzepe volt ez az orszg, nyitott, szabad minden gynyrsgnek... GRARD s gonoszsgnak is, Azalais. De ne ez legyen a gond mikztnk. Szrny a hbor, de lm, ez tette egymsba kezeinket. (Megcskolja Azalais kezt.) AZALAIS (ismt archoz szortja Grard kezt). Kln szeretem a tenyeredet is. Mi ez itt hosszan, ez a brvastagods? GRARD A kardmarkolattl. AZALAIS Annyit forgattad!? (Elgondolkodik.) A mi vrosi palotnk Bziers-ben volt. (Megsimtja Grard vrtjn a keresztet.) Amikor a keresztesek bevonultak a vrosba, a np a szent helyekre meneklt. Nagymamkkal, szerencsre, pp szemben volt egy templom. A hadnagyok csvt dobattak az ablakon t, s a fst miatt kiradkat a kapukban egyenknt karddal s trrel szrtk le, mg a csecsszopkat is az anyjuk karjban; az regeket. Ott voltl? Melyik kapunl? GRARD Hogyan lehettem volna ott? AZALAIS Berbeguera nni az unokannimmel nagy futs utn elrte a Szent Magdolna szkesegyhzat. Csak ott ktezer torkot szrtak t, nem nzve, eretnek-e vagy sem. Csak azt, a mi npnkbeli-e.
41

GRARD n azt hittem: nekmond kitalls. AZALAIS A ppistk fpapja kiltva jrta az utckat: meglni mind, Isten majd kivlasztja az vit. Volt kt unokabtym, ilyen korak, mint te. A brami vrban szolgltak. Azt tudod, mi trtnt Bram vdivel? GRARD A hbor, az hbor, Azalais. AZALAIS A szz legklnbnek Simon de Monfort; a f-f szentkeresztes, kitpette a szemt, levgatta az orrt s a fels ajkt, s csak egynek hagyva meg a fl szemt, gy jratta ket orszgszerte. GRARD Az mr nem lehet igaz! AZALAIS Mama ltta ket... Messzirl. polni sem volt szabad ket. GRARD Iszony. Nincs szrnybb, mint ha hit harcol hittel. AZALAIS (fejt rzza). Apm csaldja rmai md keresztny. Simon de Monfort pp Guillaume Cat bcsinak drgte flbe ltni se brom ezeket a dg provenszlokat... Egsz tanyk nyelvt vgattk ki, mert csak ezt a mi nyelvnket beszltk. GRARD Lsd, n megtanultam. Majd te is megtanulod a mienket. AZALAIS Mirepoix bcsi le-lement, s ha feljtt, napokig mst se beszlt az ebdnl: a vrosokban a ti poroszlitok jrnak, a trvny szkeiben az j brk lnek, egy kezeden megszmllhatod a vrat, amelyben nem a ti rsgetek l s egyre tbb a szp domnium, a nemesi udvarhz, amelyet megszerzett egy-egy kzletek val. GRARD Megrendt, a pirulsig, hogy mindig csak a msik oldalrl lttam, ami itt trtnt. De mgse a katonk utn tlj. Szeretlek, s ha szeretsz, gy, ahogy vagy, elviszlek, elrejtelek. AZALAIS Engem ne rejtegess azrt, ami vagyok! (Dhben sr.) Nekem ne alamizsnul add azt, hogy szeretsz.

42

GRARD A legszebb ajndkul adom. AZALAIS Ajndkul se add. GRARD (kt tenyert nyjtja). Ezt adom. (Azalais tenyerre.) Azrt. S ezek itt nem a sors vonalai. Kettnk szvetsgtl fgg, az n Istenem szerint, az alakulsuk. Kell? Felelj. Hogy elszr is - megvdhesselek! AZALAIS Vsr se kell! Knyrlet sem! GRARD Hanem? AZALAIS Menj el most, Grard. A tieidhez, amennyire csak tudsz, oly messzire. GRARD S te? AZALAIS Itt maradok! Itt! (Kiszalad.) GRARD Maradj ht! Egy percig mg csak, velem!

HARMADIK JELENET
A lovagterem

Az egyik ajtn Marty s a socius - a ksr trs - lp be. A msikon Corba, oly sietve, hogy a kt pap meglepetve megll. CORBA (trdre veti magt, s mindannyiszor mlyen meghajolva mondja). Benedicite, benedicite, benedicite! MARTY Kelj fl, lenyom. CORBA (flll. risi szenvedlyt fkez). Vegyetek be a kivlasztottak kz! De rgtn, rgtn!
43

MARTY (int, hogy lljon fl). Olvashassam szemedben is, mi trtnt veled. CORBA Veletek akarok hzrl hzra jrni, rokban hlni, kalsztpsbl lni. Adjtok rm azonnal a megtisztel szrcsuht. MARTY Csitulj, lnyom. (A sociushoz.) s te hagyj magunkra. A socius trdet hajt, kimegy. CORBA Megkaptam, Atym, a boldogt Hvst. Megnylt az r kapuja nekem is. MARTY Csupa rettenet az arcod. CORBA Mr a ti fnyetekbl nzek htra, miben is ltem eddig. Milyen mocsokban. MARTY Jmborsgban, nsanyargatsban. CORBA De mr a vgs prbkra vagyok ksz: kvn hlni, csalnnal takardzni. MARTY Ily hirtelen? S ily korn? Fiatal vagy mg. Ez a test mg nem lehet legyzve. CORBA Megtrtnt. S ppgy, ahogy te remltetted. Hirtelen, igen, de mgsem korn! Mert tltetnk gynyrkkel, rmkkel, mint homokkal a homokra, de megfordttatunk. S attl szmlltatik az id! Ezt mondtad. Meg ezt: Ahogy tzhelyre az g rakatik, gy halmozdnak bneink, amg fl nem lobbannak az r szemnek egy lvellettl: vilgtani az Igaz Utat! Ez trtnt. Megkapta lelkem a jelet. s hiba igaztasz ki, hogy asz g, reg test kell annak a tznek... MARTY Az r trelmes, rnk bzza, mi gjen. CORBA ...lesz erm, van mr: szrazz aszaldnom; kiszikkasztanom mindazt, ami csak burok rajtam s nem is enym, hanem - mi hirdetjk! - az rdg!

44

MARTY Az egsz teremtett vilg az! De vrd ki te is, hogy vek sorn peregjen t a bn ernny. Mert nincs erszak se gen, se fldn. Csak rlelds! Vrj, mg megkapja a jelet a test is. CORBA De hisz megkapta. De hisz ez g mr, ez ppgy, hogy nemcsak ezt a hivalkod brsonyt tpnm le koldus rongyokrt magamrl, hanem ezt a hst is csontjaimrl! MARTY Nyugodj meg, lnyom. CORBA (ismt leomlik). Tedd flm a kezed. Hvd rm a bkt. MARTY Lngols vagy s - dideregsz? CORBA (tleln Marty lbt, de az visszalp). Bocsss meg! (Flzokog.) MARTY (fltartott karral bkt hv r, majd int, hogy keljen fl). Mr nyugodt vagy? CORBA (flkel). A vdelmed alatt. MARTY gy ijeszt eleve, hogy milyen hrt kld megint a vilg? CORBA Szrnyeteg hozza! Szrnyeteg! Kzttk is a f-f szrnyeteg. MARTY Tle rettegsz? Embertl? CORBA Nem, amg a te napmelegedben vagyok! Oh, ha rinthetnlek, csak ujjal is! Marty htralp. S ha majd n is ezt a kntst viselem?! MARTY Tudod, hogy tested akkor is csak asszony. CORBA (kitr). Nem vagyok asszony! Betelt a mrtk, be, a mai nappal.
45

MARTY pp a mai nappal? CORBA Brmet le cafatokban, hogy veled lehessek egy az rban, flltve vgre a ti, a megtisztultak bakacsin kntst! Hogy elrejtzhessek a vdelmben. Meztlbas orszgbarangolknt. (Fldre borul, nmn sr.) MARTY Ez a knts lent az orszgban most hallos veszly. Nem a falvak szenvedi kzt most a helyed. CORBA De ha ti elmentek?! MARTY Nem megynk el. CORBA Te sem? MARTY Ks, ha akarnnk is. Hetek ta a tvoli testvrek is idegylnek. Mert mltn l egsz tborunkban az a hit, hogy... Belp Perella, majd Mirepoix. MARTY ...megvdi az r, meg, ezt a vgs sziklavrat! Mert ez rzi, e k, Pter rkt. MIREPOIX (Perellra mutatva). Mondd mg egyszer; atym, hogy is megrtse. PERELLA Azrt jttem, mert azt hallom, kerestl. MARTY Zajlik, s mg jobban fog zajlani krlttnk a vilg, de nem volt soha nagyobb a bizonyossg: rnk nz az r s j vgre vezet. PERELLA Soha ilyen ers ellensg nem gylt mg errefel. MARTY Errl akarok szlni pp veled.

46

PERELLA (Corbhoz). Tged meg a ppai megbzott kvn ltni: CORBA De nem n t. (Kisiet). MARTY Gondod nvelnm jra. jabb menekltekrt. MIREPOIX Harcosaink is sznn, padlson hlnak; nem egy a lovtl elkapart almon. MARTY A vrfal tvn tnnek kalyibkat az enyim. MIREPOIX Jjjenek; atym, de csak a fegyverforgatk. MARTY gy ajndkozol, hogy rgtn vissza is veszed. Tudod, hogy a mieink nem foghatnak jobban fegyvert; mint maga Krisztus. MIREPOIX De azrt a fegyver oltalmba bnak. MARTY Harc lesz, bizonyosan? PERELLA Most kzdnk azon, hogy ne legyen. MARTY Segtse az r szndktokot. s vedd szvedbe a krelmemet. (Kimegy). MIREPOIX Bejrtam a bstykat. J a kmvesek munkja is. De amit a termszet emelt - tszz l krben, olyan meredeken, hogy a gyk se mssza meg: - nincs emberer, amely onnan karddal idetrjn. PERELLA Kiheztethetnek. MIREPOIX Olyan magasan vagyunk, hogy nincs hajnal, amely ne hozna egy kis felht; vagy ha mst nem, harmatot a ciszternkba.

47

PERELLA De mannt nem fog hullatni az g. MIREPOIX Azt is! pp azrt trtem rd: kldttsg keres. PERELLA jabb meneklk? MIREPOIX Mannahozk! Liszttel, lelemmel, egy egsz kis karavn. Szlthatom a vezetjket? PERELLA De rgtn. MIREPOIX (kiszl). Kldjtek Vilmos uramat! (Perellhoz.) Egyik molnrod. A Mers-menti malombl. PERELLA Az ellensg mg tengedte ket? MIREPOIX Gondolom, nem a szeme eltt jttek. Belp a molnr, 45 v krli, ntudatos mesterember. Meg akarja adni a bkol tisztelgst, de termszetesen fogadja Perella kzfogst. PERELLA Ht ez derk dolog, Vilmos uram. VILMOS Hzelgs, uram! Mikor trleszkedhetik legknnyebben a hatalmasokhoz az ember? Amikor azok bajba jutnak. PERELLA Hol jttetek fl? Milyen ton? MIREPOIX Csak nem itt a sziklameredlyen? PERELLA Ahol a gyk sem mszik fl? VILMOS De a gyereknek nincs fa, amelyre fl ne kszna. Ilyesmi volt neknk gyerekkorunkban ez a sziklacscs. (Mirepoix-hoz.) Megjrtuk, most is. Nemcsak a kamaszemlk szolglt mg, hanem gy-ahogy az izom is. Hton teherrel is tugrottuk a sziklarepedseket, tbjtunk
48

egy-egy vzvjta alagton, karral, kapaszkod szjjal segtve egymst. Nyolcunk kzl csak egynek esett baja. PERELLA Nyolcan vagytok? VILMOS Nyolc falubl. PERELLA (mosollyal). Csupa ilyen trleszked? VILMOS Gylekezetbeliek! Mind egy-egy shit igekzssgbl! PERELLA Hiv vagy te is? VILMOS Mg vrs bor s kappanslt van - nem, uram. PERELLA S mgis prtfogolod ket. VILMOS Hogy ne unatkozzam! Mert br meg-megmosolygom a furcsasgaikat - a mieink mr nemcsak a hst, de a sajtot, a tojst sem eszik -, elkapja az eszk jrsa az enymet. Hogy hazudni valakinek tbb, mintha megvernd. Meg, ki eskt tesz, kpen kpi magt. Meg bajos nzni, hogy amikor pp jt akarnak is, kis hjn bajt csinlnak. Mint most is. PERELLA Mi bajt csinlhattak volna? VILMOS Mikor odalltam, hogy flvezetem ket a mi svnyeinken, egyszerre akartak elltni benneteket az egsz ostrom idejre. Annyian jelentkeztek, hogy hoznak k is, jnnek k is, hton batyuval, fejen vkval, hogy valsgos rnapi krmenet lettnk volna, ha n le nem intem ket. MIREPOIX Azt rosszul tetted. VILMOS Egy krmenet meredek kfalon? Rejtekton? PERELLA Igen, szrevettek volna benneteket.

49

VILMOS De mg ha sikerl is, csak egyszer sikerl! Az pedig mit r? Amikor a f szbeveend az, hogy - (ujjain mutatja) - 1. meddig tart az ostrom, 2. hny lelket kell addig tpllni, 3. mennyi lelmet br fl ide egy ember. PERELLA Mennyit brhat? S meddig? Ha mgis meglesz az ostrom. VILMOS Gesztenybl legfeljebb egy puttony; gabonbl egy marseille-i mr. De a legfontosabb, hogy aki megismeri azt az utat, annak az olyan szent titok legyen, mint nekem. PERELLA Igazad van. S ha mgsem marad titok? Le lehet gyorsan rontani, el lehet tmni azt az utat? MIREPOIX Mennyi fegyver kellene a vdelmhez? VILMOS Le lehet rontani, de nem szabad lerontani. Ti, lovagok, azt hiszitek, hogy a vrak vdelme azon fordul meg, mennyi a kard, a vrt, a kelevz. De nzze csak a dolgot ki-ki a maga ipara szerint. jra csak azt krdem: hogy lltok valdilag lelem dolgban? MIREPOIX Engedd meg, hogy ezt ne ssk dobra. VILMOS Utoljra most mrciusban jtt fl vagy harminc szvr liszttel megrakodva. Kevs, kevs. Mert a kenyeretek gy - darabjhoz ngy kupt szmtva - alig lesz tbb szemlyenknt, mint... hny fre duzzad vgl is a vrnp? Mert gyl ide mris ersen. MIREPOIX Engedd meg, hogy ezt megint csak... PERELLA tszz, tszztven: VILMOS Sok, sok. Egyszval, szemlyenknt ngy kupt szmtva, az csak fertly esztendre, j, ha ngyszz embernek futja. PERELLA Mennyinek? VILMOS Ngyszznak.

50

MIREPOIX Molnr vagy s szmolni se tudsz? Ngy kupval mrve ktszz kbl lisztbl annyi idre legfeljebb hromszz, hromszztven szjnak jut. VILMOS Hny lehet itt a mr teljesen tiszta, a feketeruhs? Mert hisz ezek hetente ktszer nem esznek, egy falatot sem. A bevezetendk is csak flsllyal eshetnek a latba. gy van ez. PERELLA gy, gy ltszik. Nl a fiad? VILMOS Ember az mr, uram. A munkban legalbb. De tn a lnyok se mondanak mst. PERELLA Molnr szintn? VILMOS Az, az. (Mirepoix-hoz.) Mg csak azt, hogy amit a mltkor flhoztatok, lisztet: kr volt a rgihez nteni. Dohos, zsizsikes az is; a forgats hjn. Bzt kell hozatni, szemest, s laptolni, kiterteni. zenhetek Perpignanba a kfaragmnak; a legkzelebbi csoporttal fljn egy embere; itt helyben kifarag egy rltlat s hozz a forg kvet, olyat, hogy egy asszony is elhajthatja... Kr valsggal, hogy mindehhez a jrtassgot kvn dologhoz nincs megfelel emberetek. PERELLA Lesz. VILMOS Kicsoda? PERELLA Te, Vilmos uram. Ha megtisztelsz vele. VILMOS n vagyok megbecslve, uram, a rstelkedsig... De ht a malom odalent? PERELLA Van kire hagynod, jl rtettem - nem? VILMOS (nevet). Ht jl hldba emeltl, uram. Mint egy halat! PERELLA (Vidman szintn). S ez csak a kezdet. (Vllra tett kzzel kiindtja). Vezess az embereidhez. Vessem ki rjuk is a hlt.

51

NEGYEDIK JELENET
A lovagterem

Corba besiet, nyomban az rsek. PIERRE-AMIEL Csak egy szt! Csak egyet! CORBA Hallhattad! Ne ldzz. PIERRE-AMIEL llj meg! Nem kvetlek. Lbam helyett a kiltsom megy tovbb, a vnkosba dugott fledig akr, de telezengve ezt az egsz hzat! CORBA (megll). Mit akarsz? PIERRE-AMIEL A szemedbe nzni! Viszontltni, akinek - megismertelek. Megismertk egymst. CORBA Pusztulj! Egy zecske nincs bennem a gyerekasszonybl, akinek a knnyelmsgvel visszaltl. PIERRE-AMIEL Btor voltl, nem knnyelm. Emlkezz a kertre... CORBA Tboly kerlget, hogy nem tudom kirntani, mint egy l gyomot a fejembl... PIERRE-AMIEL ...a kertre, az estre, az elragad, nylt merszsgedre... CORBA Nem fogsz, mint valami bzs lba, egy kzs mltba zrni magaddal. Semmire nem emlkszem! Semmire! PIERRE-AMIEL De belepirultl. De a vred emlkszik. CORBA Itt ontanm ki az utols cseppig, ha csak egy lktetse mst lkne szvembe irntad, mint utlatot. Mirt jttl ide? Gyilkolni itt is? Mglyt gyjtani!
52

PIERRE-AMIEL Flllegzeni, ebbl a fulladsbl. Hogy visszakapjalak. CORBA Els leszek azon a mglyn. PIERRE-AMIEL Miattad gyl ki, ha kigyl. Ha nem hajlasz a parancsol szavakra! (tleln.) CORBA A tiedre, te freg? PIERRE-AMIEL Az l istenre! CORBA Ki megtbolytott? PIERRE-AMIEL Lesjtott. S flemelt. S kiszemelt! vekig tudtam mr nem gondolni rd. Rmban ltem. Az gyiratok kzt egyszerre az idekldend bizottsgrl a jelents. Villmknt csapott, de be a velmig, s szkkenteit fl jjeli fektembl is: rm vr hivats ott. Nekem kell - itt lennem. CORBA Menj vissza, de nyomban, vidd vissza a bandd! PIERRE-AMIEL Mert ki tudja gy, mint n, mi itt most a teend, ki a menthet, a megmentend! Te, de minden ron. (tleln). CORBA (ellki). Farizeus! PIERRE-AMIEL s rveden a lnyod, az urad, akit csak hozol. (tleli, megcskolja.) Eszkzl vesz tged is az r! CORBA (a pillanatnyi igzetbl kitpve magt). Kgy te, tekerdz kgy. PIERRE-AMIEL Ggs te! A te elmd dolga megtlni, csak flfogni is az r rendelseit?! Akkor sem, ha az egsz vilg azt krhozatosnak ltja! De mg ha valban krhozatos is?! Te tudod cljt? CORBA A kgynylas szavaiddal se fonsz be! (Indul ki.) Engedj!
53

PIERRE-AMIEL Hanem , ez a mostani lelki atyd... s tn helyettestm? CORBA Vele mit akartok? PIERRE-AMIEL (mosolyogva, hangot, viselkedst vltoztatva). Lm, van t az eszedhez. Mit keresel te itt? Ezt az eretnek fszket a nagyanyd rendezte be, a frang dma, az eszels kegyeltjeinek, akik mellesleg akkor mg sajnos szabadon fertzhettk a lelkeket. Unokai szeretetbl vetted t a vrral a prtfogsukat, majd ksbb, no igen, a vdelmket. Merthogy az urad boldog-boldogtalannak kaput nyit. CORBA Minden megzttnek. PIERRE-AMIEL Mert lovag! Mert ilyenknt npe atyja is! gy vagy ebben a buta bogban. De n majd kioldlak. Ki ebbl a bzl hnrbl, amibe rntottak. CORBA Nem rntottak hnrba, hanem emeltek vilgossgba, visznek a boldog tisztasgba. PIERRE-AMIEL Egy asszony, aki kolostorban l a frje mellett, egy szent atya zagyva bvletben - mit kilt az nmn is vilgg a boldogsgrl, az urrl, az letrl? Szemedbe mondjam? CORBA Tgulj. Rabl. Te vetted el az dvm. PIERRE-AMIEL El, n? Itt nyakamon a lehelet melege, s a knny, ahogy a flembe dadogtad... CORBA Nem igaz! PIERRE-AMIEL ...hogy csak a vajds grcseibl, a nma undor fogcsikorgatsaibl tudtad, mi asszonynak lenni, odig, amg... CORBA Kihnytalak! Kihnylak! Nem voltam sose tied. PIERRE-AMIEL Az rdg?! Csak nem hitettk el mr azt is veled?

54

CORBA Az, az. Derben ltem, oly nyugodtban, hogy gi ellegnek vettem, htva a teljt... gy tudtl megszerezni, tonll, sszekeverve a kt rmt: amivel Isten hv, s amivel, igen, a stn. PIERRE-AMIEL Nzz a szemembe! Itt van ma is a te nyugalmad. CORBA A poklom. A kislnyom szembe sem nzhetek nyugodtan. Vendgsereg szeme eltt az uram oldaln nem llhatok nyugodtan. S hogy lljak meg az r szeme eltt, ha nem erstem, hanem gyngtem t, ha nem fnyt viszek neki, hanem sttet? PIERRE-AMIEL Ne, ismtelni se merj ilyen eretnek ugatst! CORBA Miattad nem lthetem fl az eljegyzettek tisztt gyszruhjt. Ms kin a bnbl, mint trgys fldbl a virg, makultlanul. Nekem hiba a penitencia. Nem tudok megbocstani magamnak. PIERRE-AMIEL Ne kromolj. Csak Isten bocsthat meg, de - mindent. CORBA Nem elbb, mintha floldhatod magad. PIERRE-AMIEL Az r segtsgvel. CORBA Az r segtsgre. Tisztulssal. Amihez nem juthatok el, miattad. Oly mlyre szrtad; nyomorult, belm a rossz fullnkjt. (Eszelsen.) vezredekre tn, vezredekre! Htramaradva tlk! PIERRE-AMIEL Blaszfmia! Blaszfmia! Hogy mi vezetjk Istent, s nem minket?! Hogy teremtdik az ember ltal, s nem ltala az ember?! Tudod, mit szajkz a szd? CORBA Hogy Ormuzd gyzzn, s ne Ahrimn! PIERRE-AMIEL (fnntartja a megtntorodott asszonyt). Lsd, hova jutottunk. Nem azrt jttem, hogy fjdalmat okozzak. Hanem, hogy enyhtsek. Jobb mr? CORBA (hunyt szemmel). Csak egy percet mg.
55

PIERRE-AMIEL lj le, addig is. Gyere, vezetlek. A heverhz viszi, lelteti, majd a kimerlt asszonynak a lbt is flteszi a heverre. Arcon simogatja. gy. gy. Most kezddik a mi viszontltsunk. CORBA (az els simogatst eltri, a msodikra flpattan, iszonyodva a sarokba htrl). Itt vagy mg? Mit akarsz mg itt, csszmsz alakossg, gyva grny! PIERRE-AMIEL Hogy kzen fogjalak, s ellkjek mellled, el mindenkit, a kerge pspkt, a j bolond uradat, kllel, ha nem enged... CORBA t?! Te!? Sarka al tipor! PIERRE-AMIEL n t! S vele ezt az egsz provincit. Hzdhatsz, bhatsz akrhova benne. CORBA Ezt a vrat nem jtssza kezetekre a gonosz. Ezt az r vdi! PIERRE-AMIEL Mint a ftt tojsrl a hjt, gy trm szt a falait, gy hmozom le a tagjaidrl. CORBA Habot fjsz, rondbban, mint az eb; ha lba kz szedi mr a fldet a megztt vad rejteke fll. De engem... soha! Soha! PIERRE-AMIEL gy rontom le, az r nyomorult kopja, flled akr ezt az egsz hegyet. CORBA Akkor se kaparintasz meg. Itt tudom, itt, itt - (fels s als testt veri) -, te vagy az l Stn!

56

TDIK JELENET
A lovagterem A vr vezetsge. A legtus nneplyes fogadsra rendezdnek. MIREPOIX Rossz vge lesz ennek a tallkozsnak. De minl rosszabb, most mr annl jobb. IBN-AL-MENHAL Gondold meg, uram. Valban itt maradjunk-e mi is? NARBONNE-I RON Elmondjam, mit fog mondani, ha megtudja, kik vagyunk? Hitetleneket prtfogolsz?, Idegenek a bizalmasaid? Kint harsona. Bejn Grard s Pierre-Amiel. Mindenki htrahzdik Perella s Mirepoix kivtelvel. A msik oldalon Azalais s a csald, kivve Corbt. PERELLA Kipihented magad, uram? PIERRE-AMIEL Nem pihenni jttem! Vget vetni Isten szenvedseinek! Az ostorcsapsoknak, a megkpkdseknek, melyek innen gyalzzk Jzus drga testt, fnyessges arct. PERELLA Innen, uram? PIERRE-AMIEL Valahnyszor egy hitttelt egy eretnek megtagad: kijulnak az r fjdalmai! Ne tgy gy, mintha csak most halland! PERELLA Nem hallottam. Oly messze vagyunk a vilgtl. PIERRE-AMIEL Zsinati konstatci. A szentsgek megtagadsa a csontjait tri! PERELLA Nem tudtam.

57

PIERRE-AMIEL Nem ment fl a felelssg all! Az istenknzk mestereit bjtatod a szrnyaid alatt. (A sorban llk fel.) A tisztjeid? A fembereid? PERELLA A parancsnokot ismered. (Mirepoix-re mutat.) Rang szerint pedig: Lovag Callevalian Barta, Servianbl. PIERRE-AMIEL Ahol Szent Domokost megtpdestk utcahosszat?! PERELLA Lovag Marceliano Rajmond, Verfeil ura... volt ura. PIERRE-AMIEL Amelynek piacrl meg magt Szent Berntot ztk el kvekkel az istentelenek? PERELLA Vidal, az jszok feje. PIERRE-AMIEL Ismers nv. Kitkozs alatt? VIDAL Ktszeresen. PIERRE-AMIEL (kihagyva kt bemutatandt). s kicsoda? PERELLA A jobbkezem. Mers-pataki Vilmos. PIERRE-AMIEL A rangja? PERELLA Molnrom. S kedves vendgem, pp ma reggel ta. PIERRE-AMIEL Mesterembernek nem itt a helye! s ? Vendged szintn? IBN-AL-MENHAL Csak mint a lcsiszrja. PERELLA Ibn-al-Menhal. Az arab mnesem vezetje, egyb teendi kzt. Ha ktelyed tmad valamely paripdrl, hogy telivr-e, t hvasd. Nyllvsnyirl megllaptja, pusztn a jrsrl.
58

PIERRE-AMIEL (ronra). Ezt ismerem. RON Hls vagyok az emlkezetednek. PIERRE-AMIEL (Perellhoz). Zsid. RON (mlyen meghajol, hogy gy van). Kzben belp, lthatan megksve, egy siheder lanttal, trubadr-klsben. Trfs reverencival a sorba ll. Ez Olivier. PERELLA Ha ktelyed tmad, nem hamis-e valamely aranypnzed, hozz vidd. PIERRE-AMIEL A koldusaid nem vonultatod fl? OLIVIER Ha sznsz nekik valamit, tveszem. PIERRE-AMIEL Ez kicsoda? Nem elg, hogy hitetlenek a prtfogoltjaid, mg egy ilyen neveletlen suhanc is a - bizalmasod?! PERELLA Hajdani j bartom s birtokostrsam fia. Lovag, de most trubadr-inasknt vrosrl vrosra jr, a lant a mindene... OLIVIER Mindene, ami kastlybl, majorsgbl megmaradt. PERELLA Igen jmdi dalokat szerez. OLIVIER (mert a legtus megveten mrte vgig). Parancsolsz egyet? Rgtnzni is tudok. PIERRE-AMIEL Azt krtem, hozznk mltkat gyjts ide emlkez tanknak. S a hzad npt! Mire magyarzzam ezt a vsrt? PERELLA A felesgem trelmedet kri, hogy egy kicsit ksik. Asszonylenyom, az felesge (Mirepoix-ra mutat) - vrands; krte maghoz nhny percre.

59

PIERRE-AMIEL (visszanyelve a srtettsgt). Amgy is van mg tehozzd szavam. S fembereid, vendgeid kzl azokhoz, akik mg nem rultk el a kereszten halt Jzust. Van ilyen? Mert itt sem ltok egy falon sem feszletet. Van egyltaln mg kztetek Hiszekegy szerint val keresztny? (Mozgs: van.) Aki fl is mondja a Hiszekegyet? (A mozgs megsznik). OLIVIER n. PIERRE-AMIEL Mutasd a mellen hordand kereszted. OLIVIER Ma reggel pp elfelejtettem flvenni. Nevets. PIERRE-AMIEL s te is? Te is? Hadd jegyzem meg az arcotokat. MIREPOIX Egyik sem eretnek. PIERRE-AMIEL Azt n dntm el. A Megszmoltat Szk nevben is! Rmai hit keresztny vagy? VIDAL I-igen. PIERRE-AMIEL Mondd meg akkor: az egy igaz Isten hny szemly? VIDAL Hny szemly?... hny isten?... PIERRE-AMIEL Hogy tanultad tlk? VIDAL ( ttovn). Hogy hny az Isten?... PIERRE-AMIEL Lehet tbb, mint egy?!

60

VIDAL (zavartan elbb kettt, aztn csak egyet mutat az ujjn. A tbbiek ugyanis jeleket adnak neki, nmelyek, hogy kettt mondjon, msok, hogy kett ugyan helyes, de a legtusnak csak egyet valljon). Egy... - (vidman) - Persze hogy kett! PIERRE-AMIEL (beugratja) Egy rossz, ugye, meg egy j? Ormuzd s Ahrimn! s a fldet melyik teremtette? VIDAL A fldet? (Vrja a sgst.) PIERRE-AMIEL Az embereket! Engem. VIDAL (megnzi a legtust). A rossz. Nevets. PIERRE-AMIEL (Grard-hoz). rd a nevt s majd a tbbiekt is. GRARD (nekikszl, de nem r). PIERRE-AMIEL Majd ezt is, a j rhgt! Felelj ht te, sugdosni is okos, lehetsges az a legkardinlisabb rgalom, hogy a Szenthromsg nem hrom egyenl er? OLIVIER Nem. Egyenlek. PIERRE-AMIEL Van r bizonytk? OLIVIER Van. PIERRE-AMIEL Helyes. s hogy Krisztust - test a testbl - igenis Mria szlte, mgpedig szzen? Arra a bizonytk? OLIVIER Ugyanaz. PIERRE-AMIEL Mgpedig?

61

OLIVIER A lagrasse-i plbnos. PIERRE-AMIEL Egy plbnos? OLIVIER Szavt adta. Azutn, hogy egy vacsort is adott. A klerikusok mind mellette voltak. PIERRE-AMIEL Hol? Mikor? OLIVIER Narbonne-ban, a Hrfz Kutyban. Nevets. PERELLA Ne itt bohckodj. PIERRE-AMIEL Hagyd. Ebben csak a fiatalsg fti a rombolhatnkot. Ennek mg trelem jr. De azrt (Olivier-hez) - jegyezd meg, fiam, te se jtszhatsz sok. Ma mg trful beszlsz, de holnap akaratlanul olyan szt ejthetsz - (belp Corba s Marty) -, aminek hallatn mennyei zsmolyukrl flszknek nemcsak a szentek, hanem a szent asszonyok is - (megltja a belp Corbt s Martyt) -, jajszval krve, sznjk mr az r knzatsa! (Egyre lesebben.) Bnhdjenek, kik kezkben a stn citerival kirtettk az r hajlkait, elcsbtjk a tudatlant a szentmisrl, a szentldozstl, mind a ht nagy szentsg gyakorlattl - az gbe viv t llomsairl! Magukkal rntjk az eleve bnrehajlt hivalkodsba, kjelg ggbe, parznasgba, rdgtl tanult fajtalankodsba! CORBA (Martyhoz). Nem maradok, atym. Vagy megfelelek neki. MARTY (visszatartja). Meg kell llnod s ott a prbt. (Perella mell kldi). PIERRE-AMIEL (Perellhoz). Kell kiltbb plda? A furakodsukra? A nyjbomlasztsra?! MARTY Mi csbtjuk a nyjat? Rossz psztorok, ti hagyttok magra, mikor mr nem volt mit lenyrni rla, s rhess vlt az heztetstl. Itt llok, s flknlom n, az alattomos, gyere mellm, lgy vetlytrsam a llek csbtsban. Lgy btor, ledobni az aranyat, a brsonyt, a fegyvert, a knzszerszmokat s jrva saruban, szrcsuhban, mint , hirdetni nemcsak szval, de meg is lve, amit betbe ttetett. Knyvet vesz el. Olvassam fl, s

62

dntsk el itt velk, a tudatlanok-kal, hogy ki mond helyeset templomrl, ldozsrl, szentsgrl ltalban... PIERRE-AMIEL (Perellhoz). Vetesd el tle! Honnan van az az rs? CORBA (Perellhoz). Az n msolsom! PIERRE-AMIEL Tzbe vele tstnt! MARTY Mert flfedte, hogy lehet-e j, igaz az Isten, ki vrosokra zdt kzport hisgbl, szzezerszm fojt vzbe bntelent, de rk bnhdssel sjtja a tudnivgyt... PIERRE-AMIEL Botot, botot! Ahogy mr Szent Domokos zrta az ilyen vit-t! (Perellhoz.) A vad kunokat indult trteni, de a Szentatya ide irnytotta: itt mg vadabb az istentagad. Guzman testvr, a jmbor, itt, ezekre mondta ki: ha a sz nem hasznl, hasznljon a bot! VILMOS Megismteln Jzusa eltt is? Mosolyok. OLIVIER A mennyei Vallat Szk eltt? Nevets. PIERRE-AMIEL (kardja markolatt fogva). Nem lehet eszkz elg tzes, kigetni ezeket a frgeket. Nemcsak az egyhz plett rlik. A csaldok eresztkeit is. Az otthonok szentlyeibe is befurakodnak. A frjek hta mgtt; a nk kegyein, a felesg engedkenyebb lelkn, ha nem a testn t! Minden szentsg kzt mirt pp a hzassg ellen fenekednek legjobban? Mirt akarjk mg halluk utn is grg disznkknt jrakezdeni a bujlkodst? CORBA Gyalzatos! PERELLA (meglltja Pierre-Amielt). Nem azrt vagyunk itt. Add el, amit megbzsul hoztl. A bke fltteleit. PIERRE-AMIEL Fleskszl a francia kirlynak.

63

PERELLA A toulouse-i grf brja vagyok. Rajta t esk fz Lajos kirlyhoz is. PIERRE-AMIEL Kvnalom, most kzvetlenl neki is eskdj. PERELLA Megeskszm. Megdbbens. PIERRE-AMIEL gy az oltalmadba tolakodott egygy keresztbecsmrlk elkerlik a tzhallt, a vr bks megnyitsa utn. A Krisztus sebeit csitt mglya helyett a Szent Krdez Szk el utaltatnak. Megknnyebbls. Fltve, ha eleve kzremkdnek az ide gyjttt, s tn mg az denkerti Stn sugallta iratok kiszolgltatsban, az rdg oltri kincseinek fllelsben... Zaj, meglepets, sokan most rteslnek errl. Mg a magukat hivalkodan megtisztultak-nak nevezk is kegyet lveznek, ha... nyilvnos eskvel megtagadjk s letkozzk tvelygsket. Flhborods. PERELLA s akkor? PIERRE-AMIEL A Krdez Szk vrja ket. CORBA Spanyolkamrs penitencira. Zaj. PIERRE-AMIEL (Perellhoz). Kszlj az eskre. CORBA Nem! Nem! Feszlt csnd.

64

GRARD (ellp a legtus melll. A kzprl szertartsosan fordul a gazdja fel). letem nagy esemnye volt, hogy Rmban ksrd lehettem. Egytt lltunk a Szent Atya eltt. Elmmbe vsdtt minden szava. Eszerint csak a megtisztultak, a feretnekek utasttatnak inkvizitlsra; az egyszer hivk tjukra mehetnek, flttel nlkl. PIERRE-AMIEL (hidegen). Azok a szavak nem parancsknt, hanem tancsknt hangzottak el; a vgleges dntst az esetenknt val mrlegels utn hallgatlagosan, azaz ezttal is rm hrtva. GRARD n gy rtettem, hogy az enyhts irnyban. PIERRE-AMIEL Fiatal vagy ahhoz, hogy az egyhzvezetid mondatainak ne csak hallgatja, hanem szvegmagyarzja lgy. Ide llj. (A tbbihez.) A dnts vltozatlan. Sznet. MIREPOIX Csak a hivkrl szltl. s mi - katonk? PIERRE-AMIEL Elvonulhatnak! Kivve persze a gyilkosokat. MIREPOIX Hogy kiadjak csak egyet is az embereim kzl? PIERRE-AMIEL Mindet, aki csak ott volt, hhrkodni Avignonet-ban! Felelni fog mind! S ppgy a bllrkeds kitervezi! PERELLA (meghkkenve). Illette vd azrt magt a toulouse-i grfot is. s , lm, bnbocsnatot kapott! PIERRE-AMIEL Nem tlem! MIREPOIX Msoknak is grtek. PIERRE-AMIEL Nem azoknak, akik odig mentek a bnprtolsban, hogy szinte az ablakon t nztk a drga atyk mrtriumt; st, akadt kztk - frend pedig -, aki csak azrt szidta ssze a gyilkosokat, mrt baltztk szt Arnaud testvr koponyjt; ezstbe foglaltatta volna, boriv kupul, lete vgig! Azoknak nem lesz soha bnbocsnat!

65

MIREPOIX (mert rla volt sz). Tudod mit? Nem is krjk akkor. PIERRE-AMIEL Most sem a te vlaszodrt jttem! (Perellhoz). A tiedrt. PERELLA (hidegen). Ksznm, hogy ide fradtl. Engem mg a bordeaux-i udvarban neveltek r a lovagi rend szablyaira. Megvetem a gyilkost. De hitrt megzttet nem ad ki az ember. Mint parancsnok ezt mondom a kvetnek. De mint hzam vendgnek, megismtlem a meghvsunkat. PIERRE-AMIEL Mindketttkt? PERELLA (megkeresi tekintetvel Corbt, mintegy helyeslst vrva). CORBA (sznet utn). Egy asztalnl vele. (Martyra tekint). MARTY (meghkkensvel tiltakozik). PIERRE-AMIEL (dht fojtva). Ti akarttok. Akkor: hbor. (Kimegy). Grard kveti.

66

MSODIK FELVONS

ELS JELENET
A lovagterem

A szn res. Nmi sznet utn hirtelen ni sikolyok. VILMOS (hangja kint). Vigyzz! A fal tvbe! (Behtrl.) A fal tvbe fussatok! (Az ablakhoz siet). Kint gerendarecsegs, az oml cserp zaja. A msodik ajtn belp Perella. Port tisztt le magrl. Ez az j hajtgpk! tvenfontos szikladarabot is idecsap! A fal megllja, de a gerenda berogy s... (Kinz.) Emberletben nem esett kr. Flrra most nyugalmunk van, mg jra tltenek... Hallom, Azalais is?... (Kimerlten lel.) PERELLA Tetcserptl csak, is. Megkrtem Bertrm atyt, nzze meg alaposabban. Milyen messzirl lnek? VILMOS Naponta kzelebbrl. Ez mr az albi pspk keze munkja. szerkeszti, Durand eminencija, a legjobb hajt-gpeket. Itt is kezeli. Rnk gy osztja az ldst. PERELLA (fl-al jr). Majd abbahagyja! Majd mg meg is szgyenli! VILMOS Egyelre nagy diadalban vannak. Hogy idig fltrhettek. PERELLA (sznet utn msra gondolvn). Az mg vermk is lehet, hogy fljttek! s ott, ahol a gyk se j fl? Ahol csak a tieid tudjk a jrst. VILMOS Azt hiszed, uram, hogy...

67

PERELLA A hathnapi kudarc utn mr-mr elzte az sz a bekertket, az orszggytrket. Rossz elgondolni, hogy akadhatott ember, egyetlenegy, akinek puhnysga kockra vethette valamennyink sorst. Volt? VILMOS Hadihelyzet romlsakor a jellem horpadst-csorbulst ppgy szmtsba kell venni, akr a kardokt, a vrtekt. PERELLA Mi bevettk a harci szmtsainkba - a messzibb terveinkbe - a falusiak embersgt is! Vitzeket nem vrtunk. De hogy elruljtok rajtunk t sajt magatokat is? VILMOS Vigyzzunk azrt mgis a szval. PERELLA Hogy rulnak mondjam az rult? VILMOS Mert htha csupn csgged? PERELLA Te ltsz klnbsget? VILMOS Az rul jutalomrt teszi, vrdjrt. A csgged, mert nem brja tovbb. PERELLA Elcsgged szegny lent a megrakott kandallja mellett, a frissen fejt bgre teje eltt, a felesge melegtette tollas gyban! VILMOS Tudod jl, mit jelent, ha egy had tartsan megl egy vidket. A kandallknl rg a zsoldosok lnek, a tejel tehenet az els lakomjukra levgtk, arrl pedig; hogy asszony s leny kinek melegt gyat, jobb nem is beszlni. S amit csak betakarthattak, bzt; gesztenyt, arra lecsapott az ellensg; a visszalopott keveset meg elkunyorltuk tlk mi... PERELLA Az vdelmkben! Kaptak zeltt a birtokainkba kerlt j uraiktl, hogy mi azoknl a robot, a papi tized - aranykorknt emlegetik mg, ahogy itt ltek. VILMOS gy van, uram. A szabadsg megbecslshez a szabadsg elvesztse kell.

68

PERELLA Megszvlelend szavak. De szvleljk meg azok a - csggedk! Ott voltl, lttad, megalzkodtam mr-mr a puhnysgig - rtk! Hogy elkerljk ezt a hbort. Most a veresget fogjuk elkerlni, mg ebben a kapudnget helyzetben is, a kemnysgnkkel, a fegyelmezettsgnkkel, az sszetartsunkkal. VILMOS Ltom, tbbet tudsz, mint mondhatsz, uram. PERELLA Ha ideje j, elmondom, visszafel is. VILMOS Nekem ez is elg. Hogy csinlod a dolgod, most is gy, ahogy kell. Megcsinljuk mi is a mienket! Corba belp. gy megnyugtattl, uram, gy megmelegtettl itt bell, hogy most mr majdnem boldogan vagyok nyugtalan; csak megjjjn idejn, amire vrsz! PERELLA A te gondod, hogy bejhessen, akadlytalanul, ha a rejtekton jnne is. Vilmos kimegy. Corba elbbre lp. PERELLA Azalais? CORBA Nagyon megijesztett engem is. Mellette maradtam, mialatt Bertrm atya megvizsglta. PERELLA Mikor llhat talpra, a pspk atya szerint? CORBA Taln mr csak egy szavba kerl. PERELLA Jl rt a megdlt csontok helyrerendezshez. CORBA Igen. PERELLA S a megdlt lelkekhez.

69

CORBA Nincs, aki ne ldan. PERELLA Nem lnk vissza a jmbor atya jakaratval? A pihen idejt is elraboljuk. CORBA Dicsr bennnket. Hogy egy liliomtrkeny kis teremts vitzeknek is sok prbt megll. PERELLA S tged miben dicsr? CORBA Tbbet kellene tudnod ahhoz a szveddel is rla meg errl a mi hitnkrl. PERELLA Igen... Embert emberre acsarogni ritkn lttam gy, ahogy ennek a mi pspknknek vesztt keresi az a tavasszal itt jrt katonapap. A legtus. CORBA (sznet utn, kitrve). A piszok nem tri a tisztt! A pokolbeli a mennybevalt! PERELLA Mita ezek idig trtek, itt jrt - a hrhozink szerint - maga is, hetente csaknem. Nagyon be akar jra jnni. Trgyalsra! CORBA Hogy mgis kiadjtok az atyt? Hogy kivigyk? Azt nem lehet. Mosollyal. Nem is sikerlhet. Jzus ereje van vele, valsgosan! PERELLA (sznet utn). Rgta ksztem, amit most krdezek. Ltom, milyen tmaszt leltl benne. Emiatt van, az varzslatos karldsai miatt, hogy nekem meg olyan magnyosak az estjeim, az jszakim? A nappalaim is. CORBA Hogy rted ezt? PERELLA Kettnk kzt is volt rg egy karmozdulat. (Vgighzza kt tenyert Corba nyakn a fltl a kebel irnt. Corba sszerzkdik, htralp.) Megborzongsz? vek ta gy felelsz. Emlkszel, mi volt azeltt a vlaszod? Elvettek tlem. Befogadtam ket, s elvettek tlem. CORBA Egy pillanatra sem! Soha. (Mellje lp.) k adnak vissza...

70

PERELLA (maghoz vonja). Corba! CORBA S azta szeretlek csak igazn! Bntelenl! Mert azeltt csak ez akart szeretni - (nyakt s keblt veri) -, ez, ez, hogy a maga poklba rntson. Megrted majd, megrted te is egyszer! (Sr). PERELLA Ngy gyermeket kaptam tled, Corba. Boldog trelemmel vrtam ki mindig az llapotod. A hzastrsak szerelme nemcsak a test. Most is valamikpp llapotosnak ltlak. De most rettegve vrom, mit hozol a vilgra. CORBA Nem tled fordultam el, hanem csak ettl. Mely jra bnre vinne, s lm, tged is csak knoz! PERELLA (tleli). Azzal knozol, ha nem nyitod meg magad nekem - is. CORBA (mosolyog). Te tantottl meg flfel nzni. PERELLA Megnyugszol. Kilbalunk ebbl is. CORBA Te voltl az els kalauzom. Oda is. (Flfel nz). PERELLA S te nekem. Megsimogatja, meg akarja cskolni. CORBA (hozzszorul, de kptelen legyzni viszolygst. Srva szabadtja ki magt). Mltatlan vagyok hozzd! Freg, csupa freg rajtam ez a test-ruha, soha gy mg nem szrt s mart, hogy letpjem; leszaktsam. (Kimegy.) Perella megrendlve jr fl-al. Kint csattans. A katapulta jabb kgolyt ltt. Perella az ablakhoz siet. MIREPOIX (indulatosan be). Most sincs komoly baj, de ezek utn mr!... PERELLA (hirtelen htrafordulva, csaldottan). Te vagy az?

71

MIREPOIX Ki mst vrtl?... Le kell sprnnk ket errl a sziklavgrl! Most mr lesprhetjk. Megvan vgre a mi fegyvernk is. Most fejezzk be a fllltst! Tzszerte hatkonyabb lesz, mint az vk. De ez csak az egyik dolog. PERELLA Mit akarsz mg? MIREPOIX Hogy hatkonyabb legyen vgre a helyrsg is! Beszlned kell a pspk atyval. PERELLA Mirl? MIREPOIX Tisztelem, becslm ket, teljes igazsg, hogy az hitk a mi vilgt lngunk ebben a ketts jszakban, de a harcosok kzelbe sem engedem ezutn ket! Mg mint k- vagy vzhordkat sem. PERELLA Hetek ta abbl lnk, amit hittestvreik ide csempsznek lelmet. MIREPOIX s puhnysgot! Nymnymsgot! A tegnapi tettallatnak volt hallos sebesltje is - a Lombers-beli Pter. A hivk valsggal diadalzsolozsmra zendtettek! Mert j hallt halhat, mert az utols percben mg beavathattk tkletes-nek. Mintha j lenne a katonnak a maga halla is, nem csupn az ellensg. A katonnak egy a dolga: gyzni! Kitartani, tni, minl alaposabban. PERELLA A krnyk rvkn lt el bennnket. Fontos az erejk; a tvolibb is. MIREPOIX Te valamit forgatsz a fejedben. Ezt mr Vilmos is hallotta; kzben lpett be. VILMOS Egy lovag jelentkezett az egyik lenti bejrnl. Bebocstst kr. PERELLA (izgatottan). Ki kldi? Honnan? VILMOS Messzirl, ahogy a klseje is vallja. De a nevt nem akarja flzenni. (Perellhoz.) Veled szeretne beszlni, uram, csak veled, tank nlkl.

72

PERELLA Hozd fl. MIREPOIX s ha valami eszels? Akinek csak a ngyszemkzti perc kell, hogy orvul letertsen? Erre n mondok vtt. PERELLA A kzelben lesztek! Hozd fel. MIREPOIX Addig n meg biztos lvsre igaztom a szmszerjamat. Ez a lovag, ha nem szagllsra jtt, csakis azzal jhetett, hogy valami j rgyet talljanak az elvonulsra. De ha mgis szimatolni jtt: frksszen ki brmit is, le nem viszi. PERELLA Nem eltte akarok vitzni veled. Vedd szemgyre, de csak onnan. Mondhatsz vlemnyt ha krdem. Belp a molnr, nyitva hagyja az ajtt. VILMOS Itt vagyunk. (Int a nyomban jvnek.) Belp - bekttt szemmel - a lovag s Vidal. Leveszik a kendt. PERELLA (meghkkenve nz: felismerte a lovagot, Mirepoix nem). GRARD dvzllek, br. zenetet hoztam szmodra. PERELLA Add ide. GRARD lszban bztk rm. Megbzva azzal is, hogy csupn a te flednek bontsam fl. PERELLA Ne krlmnyeskedjnk. (Egy kzmozdulattal kikldi Vidalt). Mondd. Honnan jssz? GRARD (sznet utn). Toulouse-t tegnap reggel hagytam el. PERELLA (a trsaihoz). Toulouse-t!

73

MIREPOIX Idefigyelj, lovag... Elhallgat, fegyelmezi magt. PERELLA Majd n. Toulouse-bl jssz. Odavalsi vagy? GRARD Azt hittem, megismertek. Grard de Villers vagyok. Jrtam itt mr, pontosan ht hnapja, Mria hava 12. napjn; Pierre-Amiel kegyelmessgvel egytt volt alkalmunk tisztelegni... MIREPOIX Mit mondtam! PERELLA Emlkezetes tisztelgs volt. s most mit zen a gazdd, a legtus? GRARD Nem a gazdm s nem tegnap ta. Hadd mondjam el, ha mr t emltetted, mirt hagytam ott, mirt kezddtt szmomra akkor - pp itt nlatok - affle damaszkuszi t. (Kihzza, fldre fekteti a kardjt.) Eskt tettem, hogy Jzust vdem ezzel a karddal. A kufrokat vdtem, Jzus ostorozit. Ismeritek ezt? (Knyvecskt vesz el.) Gyakorlati utasts, hogyan vdjk a hitet! Practica Inquisitionis Haeretica! Mi a jutalma, aki eretneket elfog? Krisztus zsmolyra l? Az eretnek vagyonba! Nem az egszbe, mert a fele a fljelent. Keresztnynek neveltek, de nem ilyen ktval! Eldobja a knyvet. Neveldtem Raymond grf udvarban is. Elmenet innen egyenest hozz siettem: tjkozdni s mitv legyek? Amit itt lttam, azt is szvre vve. PERELLA S visszakldtt? Neknk mit zenve? GRARD Eljutott a bizalmasod a grfhoz. Egybehvta is a meghittjeit. llja a szavt. MIREPOIX Flmentenek? PERELLA Az ember letrdeltetett, de Isten kiegyenest bennnket! Teendt, mit zent a grf? GRARD Csak azt, szmthasson arra, hogy karcsonyig ellenlltok. Lektitek az idegylt hadakat. PERELLA Tbbet kap, mint kr, tbbet, mint reml. Nemcsak a helytllst. (Trsaihoz.) Igaz? Nemcsak egy flszabadult vr katonit! Egy egsz orszgrsz flkelst. Ezt merem zenni. (Vilmoshoz.) Ha rblintasz te is. Mert akkor nem lesz itt tbb ingadozs! Mert akkor kzbevesszk mi is a lelkeket. s fegyver is lesz - (Mirepoix-hoz) -, igaz? A magunk erejbl! (Vilmoshoz, vidman.) S gondolom, kihzzuk a liszttel is, mi?
74

VILMOS (jkedven). Marad mg lakomra is a vgn! GRARD rlk, hogy ilyen dert szereztem. Dalok szlnak lent a falvakban, milyen knnyen lljtok a harcot... PERELLA Mondd meg a grfnak, tudunk mi trden llva is kzdeni. De talpra llva jra, nem hullunk soha tbb trdre! GRARD Nem mondhatom meg. Nem trek vissza hozz. MIREPOIX Hanem? GRARD Ha a vendgltst nem hajtom tlra, itt maradnk. MIREPOIX Itt? Most? Te? Mint micsoda? GRARD (a kardjt mutatva). Amire ezt hasznlhatjtok. PERELLA (flveszi a kardot). Nem lesz ellentted a... lelkiismereteddel, a btyid, a prizsiak, a francik miatt? GRARD Lovagnak neveltek; nem csnek, nem francinak. PERELLA (a karddal vllon rintve a lovagot). Megfiataltottad a flemet: harminc ve mg mindenki gy beszlt. (Kezet nyjt.) A szvem is belefiatalodott. (Kikilt.) Berenger, Vidal! (A lovaghoz.) Raymond grffal kzlted, hogy itt, nlunk maradsz? (A lovag blintsra.) Mit szlt hozz? GRARD Meglelt. A btorsgomrt. Holott - ki ne vllalta volna... a gyngk, az asszonyok, a lnygyermekek sorsra gondolva? Ne vedd tolakodsnak: hogy viseli csaldod a megprbltatsokat? Bejtt kt jsz. PERELLA Lovagokkal leszel szllson, lovag. A csaldom - a felesgem jl van.

75

GRARD A gyermekeid? PERELLA Gyermekeim is jl vannak. Legkisebb lnyomat rte csak baj. Egy ilyen belvsnl. De menj csak, rszolgltl a pihensre. GRARD (zavarban). Slyosan? Itt van? PERELLA (az jszhoz). Te leszel a beszoktatja. Az jsz intsre Grard bocsnatot dadogva kimegy. MIREPOIX Berenger! (A msik jsz megll.) A te dolgod az lesz mellette, hogy... egyszval szemmel tartod. Ha mgis tvozni akarna, tudtunk nlkl, hozznk fordulsz. Ha nem volna r idd, mert, mondjuk, hirtelen sznn r magt, ehhez folyamodsz. (Az jra mutat.) Berenger is tiszteleg, kimegy. PERELLA Ezt kr volt mondanod. Ez nem szkik meg. Mgiscsak ms lehet a vilg. A hbor se piszkult el teljesen. Valamikor egy szablya volt a viadalnak az erdben vagy a dszpholy eltt. Mit is mondott? Nem francinak neveltek. De engem sem provenszlnak neveltek. Lm, tmadhat ma is mg tbor virtus szerint. MIREPOIX Ki akarta kezdettl fogva a harcot?! De most aztn kmletlenl bele! Ne fogjk le htulrl a keznket, amikor igazbl rtk harcolunk. PERELLA gy lesz. pp ezrt, mert most mr nemcsak rtk harcolunk. Hanem akiket magunknl is tbbre tartanak k is. A lentiekrt! s megalzzuk a dlyfskdket. Egy markomba belefr az a nhny ht, mikor - mihelyt k fltnnek lent a vlgyben - mi innen fntrl megindulunk ki a kapukon. Ktfell pedig az gy megszortottakra. Kitrnek az erdkbl az elztt lovagok csapatai. De mg a megnyomortott paraszt is - Mirepoix-hoz - fegyvert csinl szerszmai vasbl.

76

MSODIK JELENET
Azalais szobja

Azalais a hevern, felltzve. En Marty, a pspk, mellette l; a lny kezt fogja, a levegbe emeli. Aztn flkel, nhny lpst eltvolodik a hevertl. MARTY s most fllsz! Fj? AZALAIS Fj. MARTY Nem arra gondolsz! Arra: flkelsz. Elbb ezt a lbad, aztn azt. Fj? AZALAIS Nem tudom. MARTY Nem! Erre gondolj csak! Lpned kell. Lpj! AZALAIS (lp, megll, bocsnatkren). Fjt. MARTY Tled fgg, hogy mind kevsb fjjon. AZALAIS Visszadlhetek? MARTY (blint). rr lenni a rosszon: ez az egyetlen tja a szabadulsnak! AZALAIS Innen is? Mikor? MARTY Brmikor. AZALAIS Kikerlhetnk? (Fell, frissen.)

77

MARTY A leggyztesebben. Tn mrtrhalllal, gyermekem. AZALAIS (beletrdve). Igen. MARTY Bntetlenl jutva a bntelenek karba! AZALAIS Igen, atym. Kzben Olivier otthonosan bejn, odahallgat, kimegy. MARTY Negyvenezerszer vlt testet a fldn a llek, mg megtisztulva visszatrhet az Idtlen dvbe. De akinek eleve tisztn maradt itt a teste... Ne vlaszolj, ha csak pirulva tudnl. Tiszta maradt frfitl a tested? AZALAIS szomoran. Tiszta, atym! MARTY Nem tbb fjdalommal, mint amennyivel vilgra szletik a kisded, lnynk gy egyenest szrnyal az rk rtelembe! AZALAIS Igen? Szomoran. Igen, igen! Olivier mr elbb bejtt, egy tnyrkn kt narancsot tett Azalais asztalra, s mr menne jra ki. AZALAIS Az mi? OLIVIER Narancs. AZALAIS flugrik. Kt narancs! OLIVIER A vlgyekben mr rik.

78

AZALAIS csak most rzi a fjdalmat. Hogy jutott ide fl? OLIVIER Egy jsz adta kezembe. Szmodra. Azzal, hogy tiszteleghet-e a kldje nlad? A lovagok szllsn vrja tlem a szavad. AZALAIS Oh, de krlmnyes! Mg palotban, szptev udvaroncok kzt rzem magam! MARTY Itt hagylak, lenyom. Fjdalmadra legjobb orvossg ez: kacagni! AZALAIS Megprblom, atym. MARTY A lovagok szllsra megyek. tadhatom magam is a vlaszt. AZALAIS Ksznm, atym. A vlasz - igenl. MARTY (ldsra emeli tenyert). Tudj knnyen nevetni, gy lesz knny a knnyed. A fiatalok megadjk neki a hromszoros kathr bkot. Marty kimegy. OLIVIER (flsegti a bkolsba beleroggyant lnyt). Ez a legjobb valls. Minl tbbet prblgatom magamra, mint egy ruht, annl embermretbb! Buzdtanak a lemondsra, de rd bzzk, mikor hajlasz r a magad akaratbl. Mert hisz egymsnak eleve mindent megbocstanak! Mert hisz ez a fld nekik a pokol! Meg ez a llekvndorls! Hogy jra s jra visszatrhetnk, javulni ebben a pokol-ban. (Flveszi, megszagolja a narancsot.) Nha egsz trhet! De vrj. n is gymlcsztem valamit az jszaka. Hadd ajndkozzalak meg vele, amg ezeknek a kldje ide nem r. (A heverre l, lantjt hangolja.) Egy vers, de ilyen! AZALAIS Kirl rtad? OLIVIER Klttl ilyet sose krdezz. Neked rtam. A gygyulsodrt. AZALAIS Igazn? Remlem, tetszeni fog!

79

OLIVIER Fog? Elvrom! (nekel.) rleld gynyr gymlcs a kt kebled, hordja hajl trzsk zsenge ifj termet AZALAIS Els hallsra ritkn rtem egszen. Mg egyszer, j? Belp Grard, nem akarja megszaktani a dalt. OLIVIER rleld gynyr alma kt kis kebled, hordja hajl trzsk tl-fiatal termet Grard csaknem elrelp felhborodsban. OLIVIER Javtottam rajta. Mindig javtok! De szomjul tle br a szj csillaptst nem kinl, nem d csak a szemnek! AZALAIS Elragad! OLIVIER Ne tpjem el, igazn? AZALAIS Bjos! A dallam is a tid? OLIVIER A dallam nem. De ami a szveget illeti, olyan, megnyugtatlak, nincs mg egy a mostani kltszetben, se dliben, se szakiban. A sok res haj, shaj utn! Ez a konkrt kpkezels j fejezetet nyit. A kvetkez szakasz! (nekel.) Ki hg majd e fra fl, ha llja a trzsk? Kinek ri vgya fl ujjal a gymlcst AZALAIS Remek kp! A rka meg a szl!
80

OLIVIER Mg egyszer mg ezt is? AZALAIS Igen! (Helyezkedve, fjdalmasan a hevern, szemkzt kerl Grard-ral). Grard! OLIVIER (szintn odafordul). A dal hozott be? Msokat nem? Tetszett? Jjj kzelebb. (nekel.) Nzek fl r tikkatag, Hisz a tuds fja vagy, dvssgem rzd... AZALAIS (leszll a heverrl, elbb szisszenve, de aztn megfeledkezve a fjdalomrl). Te?! Valban?! GRARD (zrkzottan). n is alig hiszem. AZALAIS Hogy kerlsz ide? Megint kvetsg? Hol a kereszted? GRARD Nem vagyok mr keresztes. AZALAIS De lj le mr; ide. GRARD Nem akarom ms helyt elfoglalni. AZALAIS Te?! Kinek a helyt? (Olivier-re nz). OLIVIER Rgi ismers? Egyszval mg egyszer, neki is? Akr ellrl, ha nem hallottad. (Penget.) GRARD Hallottam, rtettem. AZALAIS (Olivier-nek). Ksznjk. Majd mskor. OLIVIER Brmikor. Szvesen. (Grard-hoz.) Tantsalak meg r? Csak szlj. (Kimegy). AZALAIS Rab vagy? (Megnzi.) Nem lehetsz rab!
81

GRARD Nem msknt mint - (krlnz) - amikor pp itt megmondtam. AZALAIS (egy kis sznet utn). Az hozott vissza? GRARD Nem kis kerlvel. AZALAIS (boldogan). Visszajttl! Ide. (A szobra.) Ide is! GRARD Nem sejtve, hogy flslegesen. AZALAIS (srtdtten). Itt? GRARD Nlad. AZALAIS Ne ezt a hangot ssk meg. GRARD Mert mshoz szokott a fled? AZALAIS lj ide. Add ide a - tenyered. (Mosolyogva nzi, mr-mr archoz emeli.) GRARD A - jegyesed? Visszahvhatod. AZALAIS Srteni akarsz? Ez van benned? GRARD A legkmletesebben jtt a szmra. AZALAIS Hogy a jegyesem? Csak a jegyesem? GRARD Az mg megengedhetn magnak az ilyen hangot. AZALAIS Milyet?
82

GRARD Hogy ilyen mosdatlanul mer beszlni rlad, ngyszemkzt is, ms eltt is. AZALAIS (sznet utn mosollyal). Klt! Klt! GRARD Elkrkedni meztelen szpsgeddel, rmben-dalban; hogy terjedjen, fusson, mint a katngkr! AZALAIS Oh, nehz mackk, ti! pp az n szpsgem az gondja. A rmei, a vers! GRARD Ocsmnysg! Aki egyszer hallja, egy letre a flbe frdik. AZALAIS Meg ne mondd neki. Megnekel rte tged is. GRARD Nlunk nem gy rnak a kltk. AZALAIS Mert mg nem tudnak, szerinte! Gyngyalak, zokogva vrtalak, meg kzel a hajnal, indulok jajjal. Az verse - legalbb szz vvel megelzve kort - ttteles, jelkpes; modern; mersz! A klt f dolga, hogy meglepjen. GRARD Elrte. AZALAIS A versnek nem a fllett kell nzni. Amit flfed. GRARD A te kis kebleid. AZALAIS Az n keblemet mr a dajkm se ltja. GRARD Mondod te, rm nlkl. (Sznet.) Mi rt? Hol fj? AZALAIS (sznet utn). Az elbb mg tn neked meg is mutattam volna. Ha nem rtend mg ezt is rgtn rosszra!

83

GRARD Ne beszljnk rla. AZALAIS Kvetelem; hogy flfedd, hov vgnak a clzsaid. GRARD Ne kvnj mg tlem is flfedst. AZALAIS Gylletes vagy. Mint aki tnyeket tud. Mondd ki. Mert klnben nem clzs, hanem rgalom. GRARD Ide jttem, s idegenebb vagyok, mint - brhol! De most sem tged vdollak, nem tged. AZALAIS Vdad van teht; vdad! GRARD Nem ellened, mondtam mr, s most mg keserbben mondom. A fert ellen, amiben lsz; br akkor elvittelek volna! Hozznk. AZALAIS Fertbl? Engem? Te? Ti?! GRARD Nem tmadhatta az agyam olyan szennyes kpzelgs, hogy ne lttam volna igazolva. AZALAIS Mint most itt is? GRARD Itt is, ott is: ahol csak sz esik rlatok! Rettenetes a hretek. A tietek fkpp, asszonyok. S brkirl folyt a sz, nem veheted zokon, a gondolatom rgtn feld szrnyalt. rts meg, nem tged hibztatlak. De mr akkor, innen elmenet kaptam egy mly dfst. Vissza kellett volna trnem rgtn rted. Miattad. AZALAIS Mert ott mi igazoldott rlam? GRARD Nem rlad! Errl az egsz vilgotokrl. A legtus ott adta ki a mrgt. AZALAIS Itt van jra; mint farkas a juhakolt, kerlgeti megint, de most mr idefnt a vrat.

84

GRARD Alig rt ki akkor a kapun, dlt belle, amit elttetek is kezdett. AZALAIS Ellenem? Nem emlkezem. GRARD Anyd ellen! Amikor apd leintette. De amit elttetek mondott is, mindent, amit is, ms is az eretnekek sajtos erklcsrl beszlt: miattad fjt. Rd kellett gondolnom, aggdva s gytrdve. AZALAIS (az mulat mosolyval). Anyrl? Mit tudott kitallni? Mert ahhoz kpzeler kell. GRARD Aki megveti a testet, legtbbet az engedhet meg neki. Htha mg szent eretnek cl kvnja! Ezt beszlte, ocsmnyul, beltom. S hogy ekkpp mi fzi ssze, mi fti igazbl anydat s a jmborok pspkt. AZALAIS (nevet). Bertrm atyt, az nsanyargatt? GRARD Anydat. AZALAIS (nevet). Heti kt teljes napot bjtl! pp azta, hogy az atya itt van. S rlam - (nevet) -, rlam mit beszltek veled? GRARD Ha egy itteni slyomrl beszltek, nekem akkor is terlad beszltek. A legrondbb, amikor a henceg flszavakkal rgalmaz. Hogy te kpzeld utna a legknzbbat. Ismerte anydat, mg fiatalkorban. Gynyr volt, des, zabolzhatatlan szellem. Mert t meg gy gyalzta le, hogy dicsrte. Azta sem volt olyan jszakja, mint vele akkor, a toulouse-i kertben! AZALAIS Anym lnykorban. GRARD Asszonykorban. AZALAIS Ki merte mondani, hogy apm idejn is... meg az anym?... Rgalom! GRARD Ismered a magt sajnltat aljast. Br ennek a szja a szavak kzt is rngott, majdnem gy, mint az eskrosok, amikor kibukta, hogy azta sem ember, azta is az a vgy hajtja, az hozta ide Montsgurhoz is, hogy azt a rgi zskmnyt visszakapja.
85

AZALAIS Segts fl. GRARD Mit akarsz? AZALAIS Apmhoz. (Kiindul.) GRARD Hogy lljon ki...? n! Ezzel! (Kardjhoz nyl.) AZALAIS Hogy tudja, kivel ll majd szemkzt. Ha mgis beeresztik jra azt a - mocskolt. GRARD De a te j hredrt ez a kard... AZALAIS Vagy az a vilg pusztul el, vagy n! GRARD S n. Azalais elindul.

HARMADIK JELENET
A lovagterem

A vr katonai vezeti affle parancskiadson, fegyelmezett sorban. Perella elttk jr fl-al elsznt, kemny hadvezrknt. PERELLA (Berengerhez). A dicsreten kvl kt melgori fontot kapsz. (Mirepoix-hoz.) Harsonasz utn hirdesstek: kt melgori fontot kapott az ellensg khajtinak elhallgattatsrt. (Kezet fog vele.) Csaphatsz egy kis ldomst is a bajtrsaiddal. zeltl, ami karcsony utn vr! BERENGER (tiszteleg, kimegy). PERELLA (a msik jszhoz). Vidal Mihly. Embereiddel a keleti rvid falat fedezed. Bertn de la Baccalaria oda viszi t a mi j khajtnkat.
86

VIDAL (tiszteleg, kimegy). PERELLA (a molnrhoz). Vilmos mester, embert kell lejuttatnod Fanjeaux-ba, pnzzel. VILMOS Jelentenivalm van. MIREPOIX A ktl dolgban, mely mris a kaputorony kampjn leng! VILMOS Megvan az rul. Falumbeli. Vallott, szembestsre. Jjjenek? PERELLA Csak maga. VILMOS (az ajthoz megy. Belknek egy sszektztt harcost. Trdre esik). PERELLA Pter! Pter! PTER Kegyelmezz, uram! PERELLA Neked, aki nem kegyelmeztl? (Mirepoix-hoz s a molnrhoz.) A ti dntstek? PTER A felesgem shit. s mr magam is... Hvjtok a szent atyt! PERELLA Nincs id. VILMOS Ha gy pusztul el, lelke a legmlyebbrl kezdi jra a fldi vndorlst. MIREPOIX Vigytek. PTER Skorpi leszek, egy ra mlva mr, tet! VIDAL Tet vagy mris! MIREPOIX (odalki a bejv fegyvereseknek). Rgtn: fl! Dobszval!
87

PTER (hangja kint). Szent Atym! Szent Atym! PERELLA (a molnrhoz). Egy tiszt megy teht a Fanjeaux-beli Isart-hoz. lljuk a vsrt. Megadjuk az tven melgori fontot a huszont zsoldosrt, de mind htprbs legyen, aragniai; vezr pedig: Corbario. VILMOS A Pireneusok rme. PERELLA Ragaszkodj Corbarihoz. s tven-tven font minden j egysgnek. Mindssze theti szolglat! Karcsonyig. Besiet En Marty s a sociusa. MARTY (elfulladva). Parancsot gyorsan az elhalasztsra! PERELLA Katonai dnts hangzott el, kzsben. MARTY Megmondatott, ne tlj, hogy ne... PERELLA Nem tlnk. Beszlnk. zennk. MIREPOIX Ha egyszer csak kampval, ktllel kilthatjuk oda a kintieknek, hogy nemcsak ket: magunkat is megljk a gyzelemrt? PERELLA A bentieknek meg, hogy nincs kln esly: rend van; hadsereg van. MARTY Megadom neki a vgs vigaszt... Hogy ne fregknt kezdje jra... Kint dobsz. PERELLA Az egyik serpenyben ez, a msikban a vr; s ez lesz a ti vlasztstok is. MARTY Soha. s a tied sem, fiam! A sociushoz. Gyernk, takartsuk el a szemek ell.

88

PERELLA Menjetek. De tehozzd volna mg szavam: szavakkal is. Mind kimennek, csak Marty s Perella marad. vek ta lnk egy fedl alatt, atym, s csak ezek az utbbi vek mutattk meg, hogy termszetnk kezdettl fogva mint jg s tz. Igen: mint g s fld! Az esemnyek sodortak ssze lhetnnk gy tovbb is, de gy fordult, hogy szembeszllhatunk az esemnyekkel. rr lehetnk rajtuk, mi magunk! MARTY Az r akaratbl! PERELLA Akarhat mst, mint mi? Megmenteni brmi ron is ezt a mi rva npnket? MARTY Megmenteni? Kinek? Mert rat csak az r szabhat. PERELLA Megmenteni, mitl? - gy kellett volna krdened. Magunknak! nmagnak! MARTY A np nem a titek. Mg csak nnnmag sem. Az r. PERELLA S az r - mg az a csupa szeretet r is - mirt nem vdi meg? Legalbb nmagnak? MARTY Megvdi! pp magnak. Csak kvessk az parancsait! PERELLA Hogy: Ne lj?! Ne vdekezz teht? Eddig csak flretttk a rnk emelt fegyvert hogy ne legynk veletek ellenttben. De most mr visszavgunk: st - tmadunk! s ebben sem lehet ellentt kzttnk. Dntennk kell, atym. MARTY A dnts v! Dnttt nyilvn ezzel az ellentttel is. PERELLA Hogy kiirtat benneteket, akikre - mint mondjtok - legigazibb szavait bzta a J-rl? MARTY Hogy azok az igk ljenek s nem mi, akik csak kaptuk ket. Tovbbadsra. Mg diadalmasabb hdt tra.

89

PERELLA Itt vagyunk a csomnl. Hogyan lhetnek azok a szent eszmk, ha ti, a hordozi, majd nem ltek? Ha nem diadalmaskodunk pldul itt, rgtn a Rossz-on? MARTY (a flny mosolyval). Tudod magad is! Elttnk a plda, hogy mg a J Igt kapott egyhz is mire jut, ha hite gyzelmt erszaktl vrja. Titok, mit tartogat Isten neknk. Dolgunk, hogy felkszljnk eleve br a vrtansgra is! Csak hitelesebb, vonzbb lesz gy a fny, melyet a Hagyomny szzszor szent knyvei, most, pp jvoltodbl, innen sugrzanak a fldi jszakba. PERELLA Jvoltombl. Nem kis felelssg. S ha a szent knyveitekkel is vgez az erszak? MARTY (az htat mosolyval). Ktezer ve adja mr biztos helyrl helyre ket az r, mintegy sajt kezvel. PERELLA Nem tudlak kvetni, atym. n szl szjakba, dobog szvekbe plntlnm: az orszg eleven testbe azokat az rk igket. De legyen. Vllalom egyedl a harcot, s mindazt, ami vele jr. Floldlak az ellentt all. MARTY De nem n tged! PERELLA Vele jr, a harccal, az is, hogy hittrsaid ne vegyljenek a katonk kz; tkzet eltt bjtt prdiklni! s ne osztogassanak nekik ellegezett rk tisztultsgot sem; hogy valsggal keressk mr a pelyhedzllak is a hallt! MARTY Egyenest a ftrnus el jutnak! PERELLA De n nem a ftrnus el sznom ket, hanem a hidakon tncol lenyok kz, szreti mulatsgokba, a falvak ftern kugliz legnybandkba. MARTY S ha nem teljestjk a parancsot? PERELLA Azt kazamatba zratom. MARTY Elsnek engem? PERELLA Mert te csak a messzi istennek felelsz azokrt, akiket a hallba kldesz! De n az itteni anyknak! A felesgeknek. S magamnak. Hogy ne pusztuljon el mgse ez a np.
90

MARTY Nzz magasabbra. Kint bebocstst kr krtsz. PERELLA Te meg lejjebb, ha tudsz mg. Karcsonyig nem tehetik be lbukat embereid a katonaszllsokra. A ti nagy hitetek most, itt: kishitsget szl! s sem csata eltt, sem csata utn nem foghatjtok bnbnatra a katonimat. Ne orruk - s knnyktrl asszonyok vrjk ket, hideg szjjal s mg attl is hidegebb ggyal! MARTY Hanem az, ami a lenti bujlkodkat? PERELLA (hirtelen halkan, szinte fuldokolva). Csak ami minden frfinak kijr. MARTY Minden ldztt szabad menhelye: Isten citadellja volt a vrad. S most brtnn teszed? PERELLA Van ms utam? MARTY De ez sem a tied. Azalais megjelenik, bicegve, az ajtban megkszni Grard segtsgt, s visszakldi. Rvid sznet. Mirepoix berohan. jabb krtsz. MIREPOIX Tged hvatnak a falhoz! Odalentrl! PERELLA (a pspkhz). Itt az t! S lpnem kell gy is, gy is. VILMOS (besiet). A legtus jnne fl jra hozzd! MARTY A bn a bnhz! VILMOS Elrekldtt kengyelfutjval krdezteti: beengedjk-e? AZALAIS Azonnal szeretnk szlni apmmal.

91

PERELLA Bebocstjuk! Beszlj, lenyom. AZALAIS Bocssd be, s rekeszd szjba a rgalmait. Mr-mr Prizsig frcskli. PERELLA Nem mindegy? Radsul, amit kapunk? AZALAIS Nekem nem! PERELLA Tged mert gyalzni? AZALAIS Tged. Kznevetsgre. PERELLA Nevetsre? Ezzel a szikkadt arccal? Mit tudott rrajzolni? AZALAIS A szokvnyt. A megcsalt frjekt. PERELLA Anydat kente ht be... Eltallta! AZALAIS Hogy milyen parzna... volt! Mint mi valahnyan! PERELLA Mg lnykorban? AZALAIS (fejt rzza). Mg te a Szentfldn jrtl. A toulouse-i grfi rzsakertben... s vele, vele, a freggel. PERELLA Rgalom. Anyd akkor el sem juthatott Toulouse-ba. AZALAIS De mg itt is! A pspk atyval. PERELLA Ez a szerencse. (Mosolyog.) Egy hazugsg mg clt tallna. gy kettesvel egyik a msikat ti ki.

92

AZALAIS Egyik a msiknak csinl utat. PERELLA Aki becsmrel: becstelen. Ki hisz egy olyan szavnak? AZALAIS A tr a becstelen kezben is tr. PERELLA Anyd tisztessges, a pspk is tisztessges, te meg n szintn: lehetsges, hogy ngy tiszta embert fldre tertsen egy mocskos? Mirepoix lp be. MIREPOIX Jnnek flfel! PERELLA (a lnyhoz). Eredj, pihenj le. Hadd bcszzam egyszer n is a szokottal, ddanyd szavval: erstsd a jt! kzdd le a rosszat! (Megleli.) AZALAIS Erstsd a jt - mint eddig is. (Kimegy.) MIREPOIX Mintha most te volnl mg nehezebben. PERELLA Csak mert tn most tnk legslyosabban. MIREPOIX gy szeretlek ltni! Ne kntrfalazz ht velk se mr! PERELLA Tbben is jnnek? MIREPOIX Ide csak t magt engedem! PERELLA Jr neki a ksret. Hozza csak! MIREPOIX Most ne jrjon!

93

PERELLA Mire kszlsz? MIREPOIX Vagy azt hozza, amit vrunk tle: a bkt, vagy az mdszerkkel felelnk! Lssk, hogy rtjk azt is! PERELLA Micsodt? Mirl beszlsz? MIREPOIX Emltgettem ezt a mi j kvetnket. Bmulatos tallmny: csodafegyver. Titkos ezeddig. Hetven lre ktszz fontot elhajt, de nem egy tmbt, hanem szz ktfontosat. Kgleccser, derlt gbl; igazn bibliai kzpor. l s egyszersmind temet, hahaha! Ha a legtus nem a mi kvnsgunkkal tvozik, utolri - messze kvl a kapun - mitlnk most az lds. PERELLA Mitlnk? Olyat? Soha. MIREPOIX Persze hogy nem mitlnk. Krdem a falvak hangulatrl n is ezt a molnrt. Sz szerinti isteni csodnak tartjk ezt a mi helytllsunkat az igazsgukrt. Ht kapnak most igazolst is hozz! gbeli-t. PERELLA Becstelent! MIREPOIX S ha ettl fognak fegyvert?! k, a csodavrk? PERELLA Csak nagyobb a becstelensg! MIREPOIX Kemnytsd meg egy kicsit - ne csak az kld - a szved is. Vinni is kell, amit vllal az ember. Kint krtsz. PERELLA A legtust szemlyesen magam ksrem vissza tl a kapun is. VILMOS (bejn). Lent van.

94

PERELLA S mire vr? VILMOS Rangjhoz ill tiszteletadsra. MIREPOIX Azt megkaphatja. (Indul ki. Vilmoshoz:) Krtst! Dszruht! Mirepoix s Vilmos kisiet. Perella lel. VILMOS (visszatr, ruht hoz: a dszkntst). PERELLA (csak int, hogy tegye a szkre. Flll, kzbeveszi a kntst, nekikszl, hogy magra ltse. De mgsem. Visszadobja a kntst a szkre). Nem, ezt se tbb! Az elbbi egyszer szkhez megy, beleereszkedik. Kint kzeli harsona. Perella flll. Kintrl kinyitjk a szrnyasajtt. Bejn Pierre-Amiel teljes dszben, de kardosan, melln a keresztesek nagy aranykeresztjvel. Nyomban Mirepoix, a pap el lp; bejelenti, tlzott - gnyos szertartsossggal. MIREPOIX eminencija reverendissime Pierre-Amiel, a narbonne-i egyhzkerlet rseke, ppai legtus, a magukat tisztknak nevez eretnekek ellen meghirdetett keresztes hadjrat egyhzi irnytja s... PIERRE-AMIEL (leinti, majd felsbbsggel). Te elmehetsz. s ms se jjjn. MIREPOIX (gnyos bkkal kimegy). PIERRE-AMIEL (gy jn beljebb, mint aki diadalsznyegen lpdel). De azrt - trdre. PERELLA (elveszi a szkrl a kntst, bszkn, magabiztosan flredobja). Elg ezekbl! Ide lj! (Maga mris lel). PIERRE-AMIEL (megtdik, de rvid gondolkods utn - mg mindig mltsgosan - a kijellt szkbe ereszkedik. Fj, homlokt trli, most jn ki belle, hogy az t kimertette. Megvltozott hangon). Nem clom a legyzttn taposni. A kaputornyon az az akasztott ember: nagy vltozs. sszeklnbztl a hivkkel? PERELLA A mi gynk. A tied?

95

PIERRE-AMIEL Nem volt knny mg egyszer megbzst kapnom: prbljak szp szval megoldst veled. Szeretnlek megmenteni. PERELLA Te, engem? PIERRE-AMIEL S tiidet; n. PERELLA Felesgem most kszl a beltzttek kz lpni. PIERRE-AMIEL Annl srgetbb, amit akarok. PERELLA Kinek? PIERRE-AMIEL (elmulva a msik flnyn). Idehallgass. A legnysget lent a tet marja, a tiszteket a szgyen. Csecsemnek nem kegyelmeznek itt, ha harccal jnnek be. gy is mr nevetsgre trhetnek csak haza. Azonkvl elterjedt: kddal ll a mlypinckben az arany. Neked kell tudnod. PERELLA Nem kincsrznek szegdtem. Neked meg azt kell tudnod. PIERRE-AMIEL Tudjuk. s eszels se vagy. s mgis!... A Garonne-tl a Rhne-ig, amita mienk, tfsltnk nem is egyszer minden falut, minden tanyt. Egy valls, amelynek se temploma, se kolostora, se papsga, csak egy csapat koldul bartja meg nhny aggastyn szvegmagyarzja: megrtem, hogy az egygyek rvn kpes egy egsz orszgot a maga hljba fogni. De hogy ilyenek is, mint te, ti, velk?! Mrt harcoltok voltakppen ellennk? Ha az eretneksgnek mr gyis vge? PERELLA s ti? PIERRE-AMIEL (termszetesen). Az orszgrt. Hogy visszavegyk. PERELLA A titek? PIERRE-AMIEL Mr Nagy Kroly neknk sznta. Itt vagyunk. Rendet csinlni s ti inkbb az aljanppel, mint velnk! Mennyi vrt fecsrelve! Mirt?
96

PERELLA (kurtn). Megszoktuk velk egy mdon stni a frjet, szrni a bort - szeretni asszonyainkat. De nyilvn nem ezrt jttl. PIERRE-AMIEL (jra frkszen). Ezrt. Ha fegyelmezetten vehetjk t a vrat, kzs megegyezs lehet - kettnk kzt -, hogy kit tekintnk eretneknek, meggetendnek. PERELLA rtem. PIERRE-AMIEL Mg akkor is, ha az eszelsk netn magukkal rntjk. PERELLA Az enyimrl beszlsz? PIERRE-AMIEL Veszlyben vannak! s elssorban is a... PERELLA (flkel, tesz egy-kt lpst). Felesgem? PIERRE-AMIEL (hossz sznet). Ki kell ragadni! S ha te nem tudod, vagy nem ez a gondod... PERELLA Itt vagy te. rte jttl? PIERRE-AMIEL rted is. Egyetrtsben a hadak vilgi vezrvel. PERELLA A kirlyi szemlynkkel? PIERRE-AMIEL Nlam is hibb a tiszta befejezs dolgban. Elegns-nak akarja. Lenne md, hogy hatalmad is megtartsd. Ismer. PERELLA Nem emlkszem. PIERRE-AMIEL Hrbl. S az nhny vonssal is hvebb kpet rajzol rlunk, mint sajt - lelkiismeretnk pldul. Katolikus vagy. Nincs agy, aki ne tartan termszetesnek a lpst, ha -

97

PERELLA - tllnk. PIERRE-AMIEL (mg mindig nem rtve Perella biztonsgt). Megmondjam, hnyadik leszel az els tzezerben? Mert olyan egy sincs, aki ennek az egsz klnllskodsdinak a mnijt el ne tln. Az istentelensgt! Hny ms-ms orszgot akartok mg, hny nyelvet, amita a mi Urunk megmondta, hogy egy psztor s egy akol, s vajon az apostolok szavt ama szent Pnksdn a sokfle nemzet nem egy nyelven rtette-e? Npek, orszgok roppannak szt s nyeletnek el az r akaratbl! Hol vannak az emoreusok, a hiveusok, az anakimok, Josu ellenfelei? A biblia egy nylfarknyi mondatban. Nektek mg ennyi sem jut! PERELLA Elviseljk. PIERRE-AMIEL Hogy mersz ms nevben is dnteni? Mst is magaddal rntani? PERELLA Meglehet, hogy a jv a ti agyaraitok. S mienk az elvrzs. Ez az orszgos pusztuls. PIERRE-AMIEL Mienk? Tied nem. PERELLA Sokfel jrtam, messzirl jttknt szerettem meg ezt a dolgos, okos npet, pp a pusztulsban. PIERRE-AMIEL Hz mindentt a paraszt a fajhoz. De ti, brk, s mi klerikusok?! PERELLA Mg a Raymondokat is Nagy Kroly kldte ide, Limoges-bl. Az n seim meg! A vlgyek meg a napsts gyrt egybe itt egy npet, gyrna ma is. Milyen frgeteggel jttek a vzigtok. Tejre szoktak itt a nagy vrivk. Psztorokk szeldltek. S a vandlok! Itt lettek andalzok. Utolsban mg a jl nyilaz magyarok is kihztk itt lbukat a kengyelbl, a tallmnyukbl; eke el fogtk a gyors lb kis lovaikat. Ti is mskppen jhettetek volna. PIERRE-AMIEL Nekem beszlsz, s egyre flmbe nzel. PERELLA Az nekmondk egy-egy hst szoktak megsirattatni velnk. Npekre vr most ilyen hektori sors. PIERRE-AMIEL Ha dacolnak az g akaratval.
98

PERELLA Az imnt a fejed fltt arra meredtem r: vekig gytrt az a ltoms, hogy eltnik a fld sznrl ez a np. Mg az els gyzelmeitek idejn volt. Eltnik, nem is a gyzelmeitek folytn. Nem is azrt, mert a krtte lev npek, amelyek addig becsltk, most vre hullst ltva rtmadtak. Pusztn azrt, mert oly - egyedli? Mert hogyan is lett ilyen, honnan is jtt? Athn s a rgi Rma folytatdott benne. Aztn egyszerre - dzabban, mint ellensgei, a nylt sisakosok s a zrt sisakosok - magamagt kezdte lni ez a np. Finnyssgbl, csak maga ltal rtett bosszbl? Kell mondanom neked, hogyan hvjk tlnk ezer mrfldre is az ngyilkossgot? PIERRE-AMIEL Provanszl hall. PERELLA S a gyermektelen hzassgokat? PIERRE-AMIEL Provanszl csald. S hnyat mondjak magam ilyesmit, hogy kimondd vgre kereken a dntst? PERELLA Mifle dntst? PIERRE-AMIEL Hogy ezrt vagy azrt - most aztn vgleg kilpsz a biztos partra. PERELLA Ezt rtetted ki az eddigiekbl? PIERRE-AMIEL Mi mst lehetett volna? PERELLA Hogy soha rdemesebb nem volt kzdeni. Hogy pp a hall vilgt r, mennyi rtket kell megmentenem! Az a ltoms csak megprbltats volt. Van fltmads. PIERRE-AMIEL (indulattal). Te itt lsz vek ta a fellegekben. De n jrom a tartomnyaitokat. Nem lesz fltmads! A vrosokban a gyerekek utck hosszat ksrik most is a katonaszt. A mieinket. A fonkban vltozatlanul az a lny dicsekszik, akit egy szp lovag megszltott. A mieink kzl. Tudod, ki fogja emlegetni szz v mlva azokat a hres piaci ntaversenyeket, lampionos hajkat, vroshzi szjalsokat az igazsg-rl meg a szabadsg-rl? A holl sem. Mg ezekbl a ragads hitttelekbl is csak annyi marad fenn, amennyit fljegyznk a priratokban kell kommentrral. Mindent elgetnk. PERELLA (konokul, stten). Az eszme tovbb l.

99

PIERRE-AMIEL Miben? Eltntk, mint az emoreusok, kaldeusok - filiszteusok. gy akarja az r, az Igazi, az Egy. Lthatod. Vagy tn azt hiszed te is, amit k, hogy nem egy Isten van, hanem kett, s az gyz, akit az emberfreg tmogat? PERELLA S ha azt hinnm? PIERRE-AMIEL Megismtelnd a Krdezk eltt is? PERELLA Most azonnal csak innen takarodsz. De eltakarodtok majd Montsgurbl, el Toulouse-bl, el az egsz orszgbl. Meglesz r az ernk. PIERRE-AMIEL Csak nem a nemes grftl ismt? De elg! Magadat odadobhatod, hogy henye kezek sakkbbujaknt tologassanak, a biztos buksba! De msokat is - abba mr minden jzan fejnek joga van beavatkoznia! PERELLA Ismt felesgemrl beszlsz. PIERRE-AMIEL A te vtked, hogy idig jutott! Jogom van, hogy kiszedjem az eszelsk karmaibl... PERELLA Jogod? Minek jogn? PIERRE-AMIEL Az let jogn. Az lethez val jogn is! n tudom jobban, mi az igaz tja. Csnd. PERELLA Te, igen. Egy rszeg ra ta egy kert kertben? Csnd. PIERRE-AMIEL Elmondta ht. Kiszolgltatott. Megszgyentett. De tged is. Ha egy asszony gy kiad valakit, annak nincs tbb remnye nla. De annak sem, neked sem, akit titkoldzsra sem becsl. Te sem, n sem lnk mr a szvben. De ki ht? A szent pspk atya valban? (Nevet.) Sorstrsak vagyunk! De te, aki mellette voltl, te mirt nem tudtad megtartani? PERELLA Ne szennyezz be a bizalmaskodsoddal.
100

Sznet. Belp Grard, feszesen megll az ajtban. PERELLA Neked mi dolgod itt? GRARD A vrkapitny r engem jellt ki, leksrni excellencijt. PERELLA pp tged? Nem. GRARD Engedd meg, uram. llhassam meg a prbt: nem szkm meg. PIERRE-AMIEL Itt ktttl ki? S van szemrmed mg, hogy elm kerlj? PERELLA Nem te ksred ki eminencijt. GRARD A vrkapitny r szavt szeretnm kvetni, s arra krlek... PERELLA Odamsz. Ott vrsz abban a szobban: GRARD (kimegy). PERELLA n ksrlek ki az rsgtekig. PIERRE-AMIEL Nem tovbb, mgsem? res kzzel megyek le? PERELLA De rgtn. PIERRE-AMIEL Nehogy ebbl valahogy tlbecsld magad. Hogy lent milyen kincsknt fogadnnak. Tdtottam. Nekem lett volna arany az a lejvetel: no, nem is a tied, gondolhatod. Nem kis dolog flolddni a bntudatbl, hogy valaki azrt lett egy letre boldogtalan, az eszelssgig, mert egyszer maga pihegte, velnk volt boldog.

101

PERELLA (kardot rnt, Pierre-Amielre tmad). PIERRE-AMIEL (htrl, aranykeresztjt rntja maga el). Ki vdol tged? Az vagy, ami vagy: csak egy ebbl az egszbl. Npet ellensgnkknt lehet igazn megismerni. Az erejt, az eszt, fnt, lent. Bmulom, hogy nem tszr annyi pofont kaptok; nyelntek azt is. Mert az ertk?! Hogy minl tbbfel szaktjtok magatokat, mint most is, pp amikor egyeslntk kellene! Megmondjam, mirt? Mert semmi okotok, hogy orszgtok legyen. Mert mr nem is vagytok! Vilgnevetsg, hogy azok a boldogtalan Raymondok hnyadszor fognak bele s buknak bele, hogy megvdjk a szabadsg-tokot! A kln mezsgyitek! Most is belebuktok. Bele te is. Mert mi a te vitzkedsed is? Hisg, kapkods. Hogy ne kelljen szembenzned azzal: ember se vagy. Egy kerge csrhe kanja vagy. Tehetetlen! Mindennel tehetetlen! Mg frfinak is - na, nem mondom tovbb! (Nevet, kimegy). PERELLA (utnairamodnk. Megll. Voltakppen azt gyzi le magban, hogy megmentse ezt az embert. De hallra tli. Ezt fejezi ki az is, ahogy vgighallgatja az j khajt recsegst, dbrgst. A tvoli jajkiltst, a kzeli rmrivalgst). MIREPOIX (diadalittasan berohan). Sikerlt! Ksznm! Itt a fordulat. A vg! S a - kezdet! Gyzelmi harsonasz, nek. Hej Toulouse, Aquitania, fegyverre, Occitania, Provence minden fia! MIREPOIX A gyztesek tged hvnak. Gyere. Az ajtbl. Harcolni kell - hirdetted? Fligazsg. Harcolni - tudni kell. (Kisiet). PERELLA (megnzi, hvelybe lki a kardjt).

102

HARMADIK FELVONS

ELS JELENET
A lovagterem

Ersen megviselt llapotban. Az ablakok kls peremn h. GRARD (keznl fogva maga utn vonja Azalais-t). Ide gyere; itt lesz taln egy percnk magunkban. AZALAIS Mi srget gy? Valsggal kitptl kzlk. GRARD Hogy felkszntselek! s ahogy az illik. (Megjtszott nneplyessggel tad egy fzkosrkt.) A nvnapodra. AZALAIS (leveszi a kosr tetejt). rvs galamb! GRARD Hviharban! Frl fra jhettek fl, napfnyt keresve. Tavaszt, eget! Volt prja is. Becsaljam? AZALAIS (rejtlyesen). Az jelkpk! Mint amazoknak a hal. (Kiszalad, de rgtn siet is vissza, galamb nlkl). Eleresztettem. Ezt foglyul sem szabad tartani. Meglelhetik egymst? GRARD (blint). Mintha kettnk helyett bocstottad volna ki! Br mi szllhatnnk mr gy, akrmilyen hban. AZALAIS Nagyon elvgydsz mr? GRARD Veled! AZALAIS Haza?
103

GRARD Rstelkedni fogok egy kicsit, ha eljssz majd velem oda mihozznk. Fejemben mr annyira a ti lenti vidktek l. t van tled itatva ez a - lenti tj, t vagy itatva attl a tjtl. Elnztem azokat az itteni szntvidkeket. Nlunk a parasztportk tmtt faluv llnak ssze, kln a hatrtl. Itt a paraszti gazdasgok megannyi kis fejedelemsg: mindegyik krl egy darab szl, egy kis sznt, legel, erd, krben egyms mellett; a kzepn pedig egy halmocskn az emeletes udvarhz, ernys fenyk alatt, szinte cspre tett kzzel, dersen, szkimondan, mint egy-egy testvrhgod. AZALAIS Testvrnnm! GRARD Nagyanyd! Akrmelyiken ellnk veled, ha egyszer kimehetnk innen. AZALAIS Mikor mehetnk ki? GRARD Apd nem ejti szba? AZALAIS jszaknknt ngyszer-tszr is letolja magrl a medvebrt, s megy az ablakhoz: flszllte a kd, ltni-e a csillagokat. Ha igen, rkig jrkl krbe a lapos tetn: lobban-e mr a toulouse-iak tzjele. Neked kell tudnod, mit vrhat mg onnan. GRARD Most, hetek mlva, karcsony utn? AZALAIS Hi remny? GRARD Egyre jobban tisztelem apd. Remnytelenl is llhatatos! Lovag! De mit szomortsalak pp ma? AZALAIS Azt add ajndkul, hogy trsadnak veszel a bajban is. GRARD Semmi jele, hogy brki feszegesse az ostromgyrt. Itt a hadjrs ideje, de a bordeaux-i angol csapatok csak nem mutatkoznak; sem az aragniai hadak. Nem vonnak el innen egy jszt sem. St, a falon tl mr nmet rsgszt is hallani s ktfell is cskopcsolst: kszl mg kt j khajt, s ha jl rtest a flem: egy kerekes ostromszk. De ha a kd flszll, egyik naprl a msikra megindulhat egy olyan bszlt ltalnos tmads, hogy... AZALAIS s a mi csodlatos hadigpnk?
104

GRARD Elhallgattattk. S nem lesz helyette ms. Nincs mibl csinlni. k meg annyit llthatnak, amennyit akarnak. AZALAIS Mindenki abban bzott. A konyhkon, a sebesltek pinciben. GRARD S az is egyre tbb mr, a sebeslt, a beteg. Az lelem meg kevesebb. Magam is ellene voltam az igazhivk befolysnak. s lassan minden erssgnk - a hit. A csodban. A tlvilgiban. Meg abban, amit a vlgybl a molnrotok hozhat. j No-galambknt. Ha ugyan van mg tja visszatrni. Kint bebocstst kr krtsz. GRARD Bcsznunk kell. Lthatjuk-e mg gy egymst? Ksznm, amit eddig kaptam. AZALAIS Nem gy bcszunk. Nem is bcszunk! Apm mg minden veszlybl kivezetett bennnket. Az lesz most is. Hogyan, nem tudom. nzsem oly nagy az irnta val hitben, hogy a hogyan-t is teljesen rhagyom, akr midn Istentl krnk valamit. Megmarad a vr, ha gy ltja jnak. s ha elesik: van ms birtokunk, odamegynk t vigasztalni. Hit kell, hidd azt: boldog leszel. De most... A kinti zajra most vonja maga utn Grard-t kifel. GRARD Az vagyok mris. (sszelelkeznek, hosszan, forrn, s kimennek, ms-ms irnyban.) Rvid sznet. Besiet Perella, nyomban Mirepoix. PERELLA (felhborodva). Megkrdezsem nlkl! Nem volt r jogod. Mris itt vannak? Bent?! Idebent?! MIREPOIX (erlyesen). Ahelyt dnteni kellett! Tudod, ki llt alattam a kapuban? Maga a kirlyi szemlynk! PERELLA S az menten megzavarta az eszed. MIREPOIX (nyugodtan). Megvilgostotta. Ha maga j: tiszteletads! Hdolat is! Szemethunys mindenesetre. A legtus harci balesetrt. PERELLA S arra mi szksg?
105

MIREPOIX Hogy megtudjuk, mire hunynak szemet, a tovbbiakban is. PERELLA S ezrt mris csak gy rgtn beengedni ket! Elzmny nlkl! MIREPOIX Puhatoldztak. Nem akartalak zavarni. Kemny fickknak tartanak bennnket. Arra magyarzzk majd ezt is, hogy gy nyomban beengedjk ket: nem tartunk tlk! Lssk, hogyan vagyunk. Mik vagyunk - dgrovson is hegyi csikaszok. PERELLA Dgrovson? Aki br az utols kardcsapsait osztja, az nem dgrovson van! Tbben jttek? MIREPOIX Nagyjbl a vezrkar. PERELLA S azt is csak most tudom meg?! Olyan, mintha - kapitulltunk volna! MIREPOIX Velk jn a tbori flelksz is, az j! PERELLA S az mrt olyan nagy eredmny? MIREPOIX A legtust helyettesti. Ha bosszt akarnnak, az nem jn ide. PERELLA A vilg azt fogja hinni, mi hvtuk ket. Senki meg nem rtheti ezt a kptelen helyzetet: harcolunk, s kzben parolzunk. MIREPOIX Az emberek j ideje azt nem rtik, hogy tudjuk mg mindig tartani magunk. Semmi jel a falvak flkelsrl! Hol ksik a molnr?! Mi trtnt Toulouse-ban? PERELLA Az gondjuk. A mienk meg, hogy mi trtnik, itt! Hogy mit akarunk mi! MIREPOIX Jl tudod, legfeljebb mg egy-kt napig trtnik, amit mi akarunk. PERELLA Vgig az fog trtnni!

106

MIREPOIX Mert legfeljebb a hallt akarjuk?! PERELLA Ha nincs ms! Krtsz, kzelrl. MIREPOIX Ha a kibocstott noi galamb nem jelentkezik, varjaknak s dgkeselyknek a szavaibl kell kiolvasnunk, mi folyik a vilgban; hova sodrdtunk, mozdulatlanul is! PERELLA s a helyrsg?! k hogy fogadjk ket?! MIREPOIX Remlem, nem kenyeret kunyerlva. Belp Vidal. VIDAL Hugues des Arcis, orszgos fkapitny, kirlyi szemlynk. (Belp Des Arcis.) VIDAL Frater Ferrier... (Rnz a csuhba burkolt szerzetesre.) FERRIER (meghajlik). Belp mg nhny frang, flelmes katona. DES ARCIS (kemny, de magt becsletesnek tart tiszt. Nmi sznet utn). Kezdjem ht n a szt, ha te, a hzigazda, nma vagy! Kszntelek! S dicsrem blcsessgedet, hogy gy egytt lehetnk. PERELLA Vrom, mi vezetett ide. DES ARCIS Kszntttelek. PERELLA Engedd, hogy majd bcszva viszonozzam. DES ARCIS Megrtem komorsgod. Ha nem vehetnd lovagi srtsnek: egyttrzsnk helyett sznakozsunk fejeznm ki.

107

FERRIER (desksen). S vele a mienket. PERELLA Arra sincs ignynk. DES ARCIS (sznet utn). Ne htra lpjnk, ha mr eddig jutottunk. Elhoztuk az j pontokat. Nem kis vita utn velk. Bevve nem egyet a kvnsgaidbl. PERELLA Kvnsgaimbl? (Mirepoix-ra nz.) DES ARCIS Kvnsgaitokbl. PERELLA A kettnkbl? MIREPOIX (zavarban). Amirl itt mr kezdettl szt cserltnk. Knos csnd. FERRIER Nem szlt nevedben is, aki szavatok hozznk hozta? PERELLA (sznet utn). De igen. DES ARCIS (ltva Perella helyzett). Az vagy, akinek kpzeltelek, lovag! Foglaljam ht ssze, rvnyesen, ami eddig trtnt kztnk? PERELLA Engedd meg, hogy az legyen rvnyes, ami flem hallatra ezutn trtnik. FERRIER (tlzott nyjassggal). S kezdjk ellrl az elmenyv locsogst?! Vgre is gy alakult - Isten akaratbl, itt a vilg, s te ott, egyedl! DES ARCIS Nem vagy egyedl. A lovagi trvny tmegy az orszghatrokon, t a burgundiain, a nmeten, az aragonon, a tieteken. n gy rzem itthon itt is magam. Egy rendbe tartozunk, mgpedig gy, hogy ott te vagy s maradsz a feljebbval. Megmondani ezt: nem kis rszben ezrt tettem meg ide fl ezt az tkozott utat.

108

PERELLA Foglalj helyet, lovag. (Int, hogy vigyenek oda szket.) DES ARCIS (ltva, hogy Perella csak neki rendelt lhelyet, llva marad). Nem mlhatom fell a szent atyt. Ismertesse elbb a magt. FERRIER (csuhjbl tekercset vesz el s elre lp). PERELLA Hvom ide n is a fbbeket. (Int Vidalnak s Mirepoix-nak; azok kimennek. Aztn ismt lssel knlja Des Arcist.) DES ARCIS (a szkhez lp. Jelt ad ksrete egyik tagjnak, vigyen szket Ferrier-nek is. Kzmozdulattal Perellnak knlja fl, hogy elsknt leljn. Az visszaadja neki az udvariassgot: a vendg az elssg. Mindhrman lelnek. Bejnnek a vrbeliek, Perella mg sorakoznak). PERELLA (Des Arcishoz). A te szavadat szeretnm hallani. DES ARCIS (az egyik embertl tekercset vesz t). A kedvez vgleges megolds az ellensgeskeds megszntetsre nem helyi eredmny; a kt orszg legfbb irnytinak megegyezs-keressbl szrmazott, az jonnan trnra lpett ppnak... FERRIER ...a legbksebb szv IV. Incnek... DES ARCIS Meg az n uramnak, Lajos kirlynak kvnsgra. Jelentseim alapjn. Hogy most, midn nektek is bizonyosra kell vennetek a mi gyzelmnket, mgis vr nlkl zrjuk le a viszlyt. Vretek nlkl. Mert elg lesz, mihelyt flszll a kd, csak kinzned, a kaputr kos is kszen ll mr, hogy gpeink rohamt betetzze. Ha mi is dolgunk vgezetlenl megynk ki. PERELLA (vgignz az emberein). S tinktek ez nem is meglepets?! Mi trtnt? MIREPOIX k embernek nzik a katont is. DES ARCIS Olvasom ht a fltteleket. A minket. Nem akarjtok rsba venni? PERELLA Kezdj bele.

109

DES ARCIS Az esetleges sajt vititokra. PERELLA Meg fog maradni a fejemben. DES ARCIS Montsgur vdi egysges fegyelemben megnyitjk a vr kapuit a kirly seregnek. A kirlynak. PERELLA (az embereire nz). MIREPOIX (mentegetzve). Most figyelj. DES ARCIS A helyrsg bntatlanul elvonul, fegyvereivel, poggyszaival. MIREPOIX (az emberekhez). Nem verekedtetek hiba. FERRIER (lesen, miutn a megelgedettsg lttn megnzte a maga tekercst). m a vrbl ekknt elbocstottak is megidztetnek a Krdez Szk el, esetleges bneik megvallsa vgett. DES ARCIS De csak knnyebb penitencia lesz kirhat rjuk. Hasonlkppen szabadon eltvozhatnak mindazok, akik az eretneksgtl magukat elvlasztjk, brmi mellett tettek is azideig hitet. FERRIER Br annak krlmnyei is megvizsgltatnak. DES ARCIS Bnhds csupn azokat sjtja, kik a tvelygsben magukat megmakacsoljk, s gy nszntukbl vlasztjk a mglyt. Ami most jn, engem is meghat. Pierre-Amiel, a mrtrsorsot rt ppai legtus Krisztushoz val megtrte eltt vgsl azt hajtotta, hogy senkit se rhessen bntets, de mg csak nyomozati megkrdeztets sem, akr az halla miatt, akr az Avignonet-ben meglepett szerzetestrsai vge miatt. Sznet. Megknnyebbls, fleg mivel Ferrier-nek nincs szava, st blint. MIREPOIX Ezrt engedtem be - elbed - ket. PERELLA (vgignz emberein, Des Arcishoz). Brki mstl hallva, trvetst sejtenk ezek mgtt a pontok mgtt; a hangslyod zi el a gyanakvsom. Elfogadom ket. (Fokozott flllegzs.) Egy zradkkal mgis. Mindez kt ht mlva lp hatlyba.
110

DES ARCIS Hogy rtsk? PERELLA Pecstnket adjuk a megllapodsra. De a kapukat csak kt ht mlva nyitjuk meg. DES ARCIS Tjkozdni akarsz? Mert mgis gyanakszol? Hogy mit rejt ez az engedkenysg? Nylt leszek. Alaposan ki vagyunk vrezve. Becslet dolgban nem sok mr a kereskedni valnk. Gyztnk. De ahny nappal elbb flszedhetjk a storft, kln diadal. Ne halaszd. MIREPOIX Ne kockztassuk. PERELLA Mindkt fl megmarad a pozciin. DES ARCIS Nem tudom, kt ht mlva ugyanezeket a pontokat hozhatom-e. Nemcsak tlem fggtek. PERELLA Az n szavam is rint msokat. FERRIER Azokat nehz lesz kimenteni! DES ARCIS (megvetssel a pap irnt). Meg van ktve a kezem. Nem ktkedem az egyenessgedben. De mint vezrnek, el kell kerlnm nekem is a cselt. Neknk nincs mit nyernnk az idtl. De mi a biztostk, hogy ti ezt a kt hetet nem a falak megerstsre hasznljtok-e fl? PERELLA Mi biztostkot akarsz? FERRIER Csak nem csodkra kell az id? Tele vannak valban a falvak, lassan az egsz orszg affle meskkel - (Des Arcishoz) -, hogy isteni er vdi ket, egekbl ml klavinval! DES ARCIS Most nem ezt vitatjuk. FERRIER Holott csodval az r ppen eltrlskre adott jeleket! Az tok msik f fszke is porba hullt! Hiba dacolt Boszniban, a Szermsgben s a magyar kirly ms tartomnyaiban a stn npe a ppai igazsgtevkkel gy, hogy ott nem ilyen kis vidki brk, de bnok s kirlyok lettek bnprtolk - az r a bntet pallost Dzsingisz kn kezbe nyomta. A tatr hadak elznlttk Magyarorszgot, Bulgriba, a fekly magvba trnek, Zrig ztk a
111

hit vdelmre oly rest kirlyt. Ha ms nem irtja a dvadat, maga az r lngra veti az erdt; mert flelmes , ha rmarad a Tett! DES ARCIS Messzire kanyarogtatott a hv. (Perellhoz.) Folyamodjunk ismt a tszadshoz? PERELLA Hnyat akarsz? DES ARCIS Kiket knlhatsz? PERELLA (htranz embereire). AZALAIS (elrelp). DES ARCIS Nt nem. Nem nevettetjk ki tbb magunk. PERELLA Hvjtok Jordant. (Des Arcishoz.) A fiam, egyetlen, kiskor. DES ARCIS (blint, vrakozan Mirepoix-ra nz). MIREPOIX Arnaud-Roger, nagybtym. DES ARCIS S gy elg is lesz. PERELLA (int Vidalnak, hogy menjen a tszokrt). FERRIER (az Azalais mellett ll Grard-ra). Csaldtag is, a nemes lovag? PERELLA Grard de Villers a neve. FERRIER Francia teht. PERELLA A vrhelyrsg lajstromba vett tisztje. FERRIER Elksrhetne bennnket is? Azalais mozdulatra knos csnd.

112

PERELLA Az imnt hangzott el: eleget adtunk. FERRIER Nem mg; az egyhz haja szerint. DES ARCIS A tszszeds hadszati hatskr, s annak: elg. FERRIER Legyen szabad llhatatoskodnunk. GRARD (elrelp). Megtisztel, hogy ily rtkesnek ltszik a szemlyem. FERRIER Szp utat tett mr eddig is a hred. Bejnnek a tszok. Nmn elbcsznak. Indulnnak is. Des Arcis egyik katonja az urhoz lp, halkan beszl hozz. DES ARCIS (Perellhoz). Katonai kvnsg: ksrjetek ki, legalbb a kapuig. Kivonulnak. Utolsul Grard. Frater Ferrier htramarad, maghoz inti a kldttsg egyik fegyverest. FERRIER (hidegen). Ezt a legutbbit, mihelyt lertetek, elklntitek. (Magra mutat.) Az explortor utastsra. Azonnal Narbonne-ba ksritek. Az Inkvizcis Szk kzpontjba. Ott tudni fogjk mr, mirl kell megfeleltetni az rul bitangjt. A tbbiek utn sietnek.

113

MSODIK JELENET
Corba s En Marty jn. MARTY Klns csnd. A vrak vgperceikben a legzajosabbak, mint a sllyed hajk. S mi derben szunk. Flszllt, lm, a kd is. Ksznjk Isten klns kegyelmt. CORBA Frjem mg mindig remnykedik. Az igazhivk sorst sem ltja - megpecsteltnek. Konokul bzik mg mindig a j hrekben. MARTY Igen? CORBA Hogy enyhteni lehet azt a szrny pontot is. A rtok vonatkozt. MARTY Emelt fvel megynk. CORBA Vgy magaddal engem is. MARTY Tged mg itt vr tennival. CORBA Nlkled? MARTY Lttam tzhallt. Most, 34-ben. Moissacban; messzirl. Arnaud s Seila inkviztorok ktszz igazhivt kldtek a lngba. Mi is krlbell annyian lesznk. Nem clphz ktztk ket. Nagy krben dcokat vertek le, szorosan, odahordtak hzmagassgnyi rzst. Arra hajtottk fl a mrtrokat, egyetlen hossz lncra vasalva; a ktl, az elg. Sok volt kztk a beteg. Ezeket a tbbiek vittk, hton, lben. S hztk azon a lncon. Sokan besppedtek a laza ghalamba, a tbbiek talpa al. CORBA Foghassam majd a kezedet, atym. MARTY A lnghall csak a legendban fnyes. A tz kzelrl nem tisztt. Korom s piszkos pernye. Hamubl s vrbl gyrt srba dl az arc. Vros klend az gett hs bztl.

114

CORBA Nem lehet soha olyan mocskos, mint amilyen mris. Nem undorthat gy, ahogy rajtam, itt most. Gyllm, rg nem az enym! Srl szamrkanc, tzel szuk. Hogy mit tett velem, csak egy szval adtam a gyntat fledbe, akkor, de megborzadnl, ha gy ltnd, ahogy jra s jra elbem idzi a tboly. MARTY Megkaptad s lerttad a penitencit. CORBA S mirt nem csittott meg? Mert nem igaz, hogy n nem akartam a bnt. sszeforrva, egy brbe zrva ezzel, ezzel. (Veri magt.) S nem igaz, hogy nem volt j ott a toulouse-i kertben az a bn! De kinek? Kinek? Szorongtam: fuldokolt bennem a llek, de mirt nem lktem vissza mgsem a kezet, mely - tudtam, mirt - a narancsosba hzott? Mert egy voltam - ezzel! Mindmig az vagyok! Mert gy lett ez az v, hogy az v is maradt, az a szrny! S mi lett a bntets, a bntetsem?! Hogy nem adhattam tbb gy, ahogy kvntam ezt, ezt meg ezt annak, akit llekkel szerettem! t bntettem, t bntette ez, ez az llat! Oh, vlhassak el vgre tle melletted, ltalad. Segtsd, vedd karba, aki a tisztasg vagy, a tiszta rszem! Ne zz el magadtl. gy tudok majd nzni, de innen temellled szeretettel r is, frjemre, akinl nem ismerek klnbet. (A pspkhz akar szorulni, de annak elhrt karmozdulatra - beltzttet nem rinthet asszony - trdre omlik, lbt leln.) MARTY (htrlva). Tudod a f tantst: a llek nem a bnrt bnhdik, hanem ha meg nem bnja jl a bnt! Minl mlyebbre hzott le a stn, annl magasabbra emel fl az Isten. CORBA Hozzd! Veled! MARTY Frjed mg nem fejezte be a kldetst. gynk vdelmben maga az r kvnja, hogy vele maradj. t tmogatni, erre erstlek fl. (Megldja.) PERELLA (mr elbb megjelent, de csak most lp el, hogy Corba flkelt). MARTY (Perellhoz). Kezddik, igen, a bcszkods. PERELLA Krettl, atym. MARTY Bcszkodsra tged is. PERELLA Mg nem telt le, hogy j hr is jhet.

115

MARTY A j gazda jkor intzkedik. Felels gazdja vagyok azoknak a szent iratoknak, melyeket az r akarata legutbb a te vdelmed al tett. Ezekrl szeretnk szt rteni veled. PERELLA Hallgatlak, atym. MARTY Frigyldnk van, neknk is. Abban rzdnek azok az si knyvek. Flhoztuk a pinceszentlybl. Megmutatom. (Int kt beltzttnek, hozzk be a ldt. Azok behozzk, leteszik s kimennek). Fogadd, ez a: Jv. PERELLA rtem, atym. MARTY Tekintsd a magadnak. Te poggyszokkal hagyhatod el a vrat. PERELLA Ha elhagyom, atym. MARTY Tedd mlhid kz. S majd ajndkozd lent azoknak, akik jelentkeznek rte, jelignkkel. PERELLA gy lesz, atym. MARTY s hadd mondjam meg most utlag, amit msnak eleve mondtam volna, rbeszlsl. A Vilgossg forrsa ez a lda. Minden mskpp lesz, ha megmarad, s az idk vgig sugrozza fnyt. PERELLA Megjegyzem, atym. MARTY Ez az j Magyarzat! A hiteles Evanglium! PERELLA Ha te mondod, atym. MARTY Nyugodtan halhatunk, ha ez tovbb vilgt. (Megldja - flkezt emelve - Perellt, majd kt kezt emelve - Corbt, s kimegy). Bejn a kt feketeruhs, kiviszik a ldt.

116

PERELLA Velem maradsz! CORBA Veled, mindvgig! PERELLA Fjdalmasan mondod. Fogod mondani dersen is? CORBA Rajta leszek. PERELLA Rbrlak. Ez lesz a hlm. (Megfogja a kezt.) CORBA Mltatlan vagyok. PERELLA Tudom, mrt mondod. Igaztalanul. CORBA Szgyenkezem. PERELLA Szabadulj meg tle. Szabadthassalak meg tle. CORBA Amihez hozznyltam, bajt csinltam. Bocssd meg te is, amit neked okoztam. PERELLA Nem te. Gytrdni nekem volna r okom. Itt lltam. Tudtam, hogy az az ember a hallba megy. Ujjam egy emelsvel megmenthettem volna. s nem emeltem fl az ujjam. Gylltem. S itt llok mgis, s nem vdolom magam! Tged szenvedtetett: megrdemelte. De mondd te is, hogy megrdemelte! CORBA Kirl beszlsz? PERELLA Karddal knltam; ha elfogadja, pp oda jut, mint amott kimenve, s lelkemet egy rezdlssel nem knozza. Nem knozhatod mr te sem magad miatta! Feledjk el. Lesprhetem magamrl. (Maghoz vonja.) CORBA (Kibontakozva az lelsbl). Nem rlam.

117

PERELLA Elre nzz! CORBA Az dvssgbe - ilyen mocskosan?! PERELLA A tisztk legtisztbbja vagy; nekem! CORBA Nem Neki: az tlkeznek. (Elhtrl Perelltl.) PERELLA Az egyikkel - azzal - elvette tlem a testedet. A msikkal a lelkedet. Mi marad nekem? Meddig fosztogat? CORBA Mgnem csak marad - mindenedl. (Kimegy. Csnd.) Belp Vidal. VIDAL (Perellhoz lp, bizalmasan). Megjtt a molnr. Kri, senki se tudjon rla, mg tged nem ltott. Ide vezessem? PERELLA Vezesd ide. (Lel, tenyerbe temeti arct.) Belp egy tikpenyes frfi, a csuklya mlyen az arcn. Krlnz, leveti a kpenyt. Alig ismerni r a molnrra, oly megviselt, fradt, belsleg is, br most tartan magt. PERELLA (j ideig nmn bmulja, id kell neki is, hogy sszeszedje magt.) Elvesztnk? (Flkel, tleli a molnrt, a sajt szkhez vezeti). VILMOS Ezt majd a vgn n krdezem tled. Magunk kzt vagyunk? Mert az hrlik, hogy itt is... PERELLA A velejt mondd. Beszltl a grffal? Mit zen a grf? Mit akar a grf?! VILMOS Erre az utols krdsre tudok vlaszolni, velsen; noha ppen errl mondott legkevesebbet a grf. Mert beszltem vele; mert hozom az zenett is. A ksznett. PERELLA Mit?

118

VILMOS Az elismerst. A kitartsodrt. Montsgur nlkl nem gyztt volna - Rmban. Hogy visszavegyk az egyhzba. Hogy akinek csak lehet - neked is - kegyelmet szerezzen. Mert az eredeti terv nem sikerlt. A nagy fegyverszvetsg. Blanka kirlyn szavra elbb a provence-i grf, aztn ennek elgncsolsra az angol kirly, illetve a nmet... nyilvn te jobban rted ennyibl is, hogy az uraknak vltozatlanul nagyobb gondjuk a kzeli ellentt, mint a tvoli ellensg. Nlklk pedig a falvak npe hiba kelne fl. PERELLA S a rossz, az mindig egybell, szemben a jval. VILMOS Ezt a te vradat a katolikus parasztok is szent hegynek, Isten szabadt fegyvernek neveztk, vrva, harcoljon helyettk is. Gyzhetnk: n is gy hittem ebben a csodban, hogy akartam is, csinltam is. Az csodavrsuk, a ttlen, pp a csodt lte meg. Most aztn majd jn a msik vglet. Hogy minden elveszett. Az is, ami mg a kzben van, a talp alatt. A levert npeknek is van vdvruk. A hegyi kalyiba, az szaki hmez, a medvk lete fnt a Pireneusokban. Ahova az ellensg mr nem kveti ket. A lenti, a j fld tanyk mris elnptelenednek. Haj sem indult tz v alatt annyi a kiktkbl, mint most nhny hnapja: soha vissza nem fordulsra! Aki mg itthon marad - mit tehet? Az meg a szolgamosolyaibl csinl vdgyrt magnak. Szakts mr flbe, uram. Ne engedd, hogy mg keserbbet tudassak, sajt magammal is. PERELLA (sznet utn is jobbadn sajt gondolataival vitzva). Levertek bennnket. Ez volna mg az elviselhetbb. S ha gy igaz, hogy: leverettk magunk? El akartam kerlni az ostromot. S lm, nem az lett helyes. Hanem az mdszerk: a hitszegs, az erszak, a gyilkols. Ezzel kellett volna neknk is lnnk, hogy megvdjk a sztarts, a szrts, a bartsg vilgt? Becstelennek kellett volna lennnk, hogy becsletesek maradjunk! Nevet. gy volna mgis, ahogy a vm vli tudni, hogy a bke ra a hbor, a szabadsg a zsarnokoskods, az egyenessg az aljassg? De ht szabadsg-e az mg, egyenessg-e? Szlethet-e szz, ha szz marad a lny? Persze hogy nem. De az is hazugsg, hogy akrmilyen tisztasg pusztn a tisztasgval, akrmilyen igazsg a pre igazsgval megvdheti magt. Mg akasztattam is; tlkeztem! letemben elszr; pedig gy lehet, valban csak gyenge volt az a szegny Pter s nem aljas. (A molnr vllra teszi a kezt.) Bent vagyunk a csapdban. A tisztasg maga a hall; az let maga a mocsok. S vlasztani? ppen - sszel bajos. VILMOS Hoztam mg egy zenetet. Nem a grftl. Nem is egy embertl. tkzben magamszr ismersknl jszakztam. Odafel, amikor a neved mg harci flhvs volt: hmmgs, nyaktekers volt a vlasz. De jvet, a buks lgkrben, majdnem minden szllsomon oda torkollt a sz: s te mire jutsz, ha elesik a vr? Elveszejtenek! Vagy a papok, vagy a brk, de elveszejtenek. Ezek a mi rejteksvnyeink, bels magnutaink nagyrszt most mr bizonytalanok. De egy-kt napi csknyozssal innen a lenti kazamatkbl kivghatnnk annyi alagutat, hogy meglenne megint az erdntli sszekttets. A kijuts, neked, a csaldodnak. Megtisztelnd ket... engem is. Ha a btorsg hjn a hsgbl tehetnnek bizonysgot.

119

PERELLA (fl-al jr, jobb kedvre derl). Szszegsre csbtsz?... VILMOS Szabad elvonulst grtek. pp szszegsnek, de az vknek, vghatnnk elbe. PERELLA Tbb volna itt a menteni val. letre-hallra sszefzdtnk ezekkel az shitekkel. Pusztn azrt, mert ldzik ket is, bennnket is. Te sem vagy albigens, n se. De lent eddig is k voltak az ellenlls idegzete, noha elg vkony fonl k. VILMOS Vkony, vkony, mint a fagban az a vkonyka bl. De tudod, mibl csinljk ezek a mi parasztjaink a legalkalmasabb - a legknnyebb s mgis a legtrhetetlenebb - szerszmnyeleket? Bodzbl. PERELLA Bodzbl? Hisz annak a legpuhbb a bele. VILMOS S egyre vkonyul. De az ga maga pp attl kemnyl. gy vagyunk ezekkel is. Lgyak. Puhaszeldek. De acll tesznek. PERELLA Ha megmaradnak. VILMOS S ha k se maradnak meg?! PERELLA Csknyozztok ht mgis azt a kijrt! s ne neheztelj, hogy mg most is tennivalt adok. Pihens helyett. VILMOS St, megksznm. Mg tennival van, addig pihen a szvem. Megyek is ht - nyugtom lelni egy kicsit, azzal a csknnyal!

120

HARMADIK JELENET
A lovagterem

Fekete ruhs nk s frfiak jnnek be, dsztik a falakat, ahogy a templomt szoks a gyszszertartsra. A terem egyik oldaln a kathrok oltr-a kszl. MIREPOIX Ez lesz a ti helyetek. (Halkan.) Ha a mglya kell; mgis! Behoznak egy kznsges faasztalt, hfehr abroszt tertenek r, erre - nagy respektussal - jkora knyvet helyeznek, az j Testamentumot. Arrbb kancst, kzmost, kzmos tlkt, fehr trlkzt raknak az asztalra. Kt beltztt behozza - klns tisztelettel - a frigyszekrnyszer ldt. Katonai harsonasz. Bevonul Perella a csaldjval. MIREPOIX Ide. Mr elklntve tlk. Bejnnek a vr parancsnokai, a lovagok. Egyhzi neksz. Feketbe ltztt asszonyok s frfiak, kezkben g gyertyval az asztal mg sorakoznak. Bevonul diaknusai ln En Marty. Az asztalhoz lp, jelkpesen megmossa, megtrli kezt, htattal flemeli, keblhez szortja a Knyvet, visszateszi. - Karbatett kzzel, nmn imdkozik. MARTY (kezeit magasra emelve). Szent Atynk, aki a fldn nem lehetsz mindenhat, csak ltalunk, add megismernnk, amit te ismersz, add megszeretnnk, amit te szeretsz, mert mi sem vagyunk e vilgbl valk, amiknt e vilg sem bellnk val. MIND men. MARTY Vigadoz szvvel ksznjk a mai ketts kegyet, oh, Jsg Istene, hogy hittevsnkkel rszesei lehetnk harcodnak a Minden Rosszak Teremtjnek legyrsben. Friss, vidm tem himnusz. zeni az r: lgy btor, btorsg a f erny! mihelyt nem flsz a halltl, trdemre lltlak n.

121

Marty letakarja a knyvet. Megldja hveit. Eloltjk a gyertykat. MARTY (a vrnphez). s ksznjk nektek is a segtsget a J diadalhoz! Elssorban neked, Perella Raymond. Szttpettetett mr-mr Szent rtelme a Sznak, mely az apostolok ajkairl szllt a vilg minden npei flbe, hirdetve fennen az igaz utat! A te rdemed, hogy ez hangzani fog, a Sz, mgis az idk beteltig immr. Mert mi meghalhatunk, de a llek l! Mert megnmul a nyelv, de az ige szl! s ksznet s hla mindannyiotoknak, lovagok s mestersgbl val katonk! Bn legyzsrt vllaltatok bnt, dacolva a dmon hadnagyaival, akiknek neve e fldn: csszr, vezr, br. Szlni fog hozztok is az Ige, mely akkor is l, ha elnmul a nyelv. Vigasztaldjatok, testvreink! Montsgur lehull - elszll az idben! Nem msknt, mint egy ernycske a pitypang milliibl, hogy terjedjen a j! Bcszunk, de nem megszomorult szvvel. Megriad tn arcunk ott a tz eltt. Az Ajt eltt! De ne gyngesgnket nzztek majd, hanem e mostani szndk erssgt bennnk! A test szkl, mint ells eltt az llat, de alig vrja a llek, hogy fnyre szabaduljon. Mert ember, oh, ember, olyan lesz az g is, aminv teszed! A HVK gy legyen. A nem hivk kzt zokogs. MARTY Vigadjon, ki tlnk bcszik! Indul a haj, de honukba trkkel hagyja el a partot! Mert ahogy az utas megadvn a hajbrt, megkapja helyt a fdlzeten; megadtuk mi is a vgs vigaszt mind az rk Rvbe indulnak. (Trgyilagosabb hangon.) Itteni testvrkzssgnk mind a ktszzht tagja nknt a tzhallt vlasztotta. Jelentkezett kznk a Vgs Vigasz flvtelre ktszznyolcadiknak a nehz seb Marcilian Raymond. Testvrl fogadjuk. Egy katona, kezben bottal, tmegy a sznen. MARTY Ktszzkilencedikknt s ktszztizedikknt a szintn sebeslt Dormec Arnold, felesgvel, Brunval. Zrjtok szvetekbe ket is. Azok is tmennek a sznen. VIDAL (sebeslt szintn). S ktszztizenegyedikknt Vidal Mihlyt. tmegy a sznen. EGY KATONA s Narbonne-i Pons-t, ktszztizenkettedikknt! Szintn tmegy.
122

CORBA (kilp frje melll, mlyen meghajlik eltte, tmegy a hivkhz, meghajol Marty eltt). s ktszztizenharmadikknt Corba de Lantart, Perella hitvest. Meglepets. Azon is, hogy Perella nem mozdul. AZALAIS Anym! (Utna akar futni.) MARTY (elbe ll). Nincs ms t! Megtudod te is. (Megldja ket.) Bocssd meg nekem, s ksznd meg az rnak! (Indulst int. ldst oszt). PERELLA (lefordul a szkrl. Azalais s Mirepoix hozzsiet, fltmogatjk). A gyertyk kigyulladnak, a hivk megindulnak; nekk a himnusz - ezttal is vidm. Legyzd rgtn a Rosszat, ha megveted knjait! Szenvedst arra mi hozhat, aki az rnak - segt? Kivonulnak a lovagok, a helyrsg vezeti is. Perella egyedl marad Azalaisszal. Most rzi t voltakppen a trtnteket. VILMOS Mris itt vannak. PERELLA Kik? VILMOS A kintiek. A kirlyi szemlynk. PERELLA (Berengerhez). Vezesd inkbb a vrkapitnyhoz ket. Berenger kimegy. PERELLA Olyan csuklys csuha kellene nhny, amilyenben jttl. VILMOS (lnken). Van olyan minden parasztnak! Hny kellene, milyen alakra? (Perella termett nzi.) PERELLA Hny ember tudn levinni ezt a ldt? A te utaidon.

123

VILMOS Van, ahol ktlen kell vaksttben leereszkedni. Ngy, legalbb ngy kell. PERELLA Menj a pspk atyhoz. Mondd el a megbzsod. Vlassztok ki egytt a hvek kzl azt a ngyet; az llhatatossgukat s titoktartsukat nzve, te meg az izmukat! Vrj velk az szaki bstyn. VILMOS Tged, uram?! Vagyis mg egy csuhval? PERELLA A ldt majd n juttatom oda. Aztn lent vezesd ket, ahova k akarjk. Aztn - vezessen Isten jra tged is. (Kezet nyjt.) A futk taktikja: sztoszlani. VILMOS Te - nem? PERELLA n nem. Csak azt mg, ami szerintnk tbb, mint a kln-kln let. Ami j szerszmm teszi a ft. Belp Mirepoix s Berenger. MIREPOIX Akar veled is szlni. PERELLA Kifogytam mr a szbl. VILMOS Vezessen jra tged is az Isten. PERELLA Majd biztatom. A molnr kimegy. Perella is kszl el. MIREPOIX Megsrtdhet. PERELLA Visszajvk mg. Ezrt a ldrt. MIREPOIX Egy-kt rszletet akar megbeszlni.

124

PERELLA Te kezdted a trgyalst vele. Fejezd is be, most mr teljhatalommal. MIREPOIX n rendelkezem - egyedl a vrral? PERELLA A vr - vk. Neknk - kln-kln - mr a becsletnk a vdend vrunk. (Kimegy). MIREPOIX (Berengerhez). Vezesd be kegyelmessgket! lhelyeket rendez. Perellt magnak. Bejn ksret ln Des Arcis. Mirepoix a szkhez vezeti. Maga a msik fhely mell ll. DES ARCIS A vrr, a lovag? MIREPOIX Rm ruhzta a tisztsgeit. DES ARCIS (a ksrethez). gy ti is elmehettek. MIREPOIX Parancsolj. (A vezri szkbe l, nmi ttovzs utn). DES ARCIS A harc vget rt. S vele a parancsols. Egyenrangak vagyunk ht ismt: szabad katonk. Legfeljebb mint ilyen mondhatom: parancsolj. Helyet foglalni. Az tads krlmnyei vgett jttem s nhny tancsrt. MIREPOIX Parancsolj. DES ARCIS gy, igen. De elszr is. Ahogy prbaj utn a felek, fggetlenl, hogy ki gyztt, minstik a suhintsokat: szinte hdolatom nem egy remek hadi tnyetekrt. Semmi sem szolglja gy a fejldst, mint a hbork. A npek rintkeznek; tletet vltanak! Nem tudom, fljegyzi-e a hadi trtnet Montsgur nevt. A technikban hatrk lesz a montsguri tbblvet hajtgp! MIREPOIX Mi ppgy megcsodltuk a ti tallkonysgotok, szvssgotok.

125

DES ARCIS Nem volt knny; terepismeret nlkl! Nem tudtuk, hogy ily irdatlan messze esnek a kzmves mhelyek; a bormrsek! Hallottuk, hogy a hegy magas: de hogy ennyire! Csaknem az egsz sereg skvidki. A kapitnyaim minden csip-csup gyben a nyakamra jrtak. Mint most is. S az egyhziak! Flteszik az aranysvegeket, meghozzk az tletet, a vgeznivalt, aztn krltmjneztetik magukat, s rd bzzk a megvalsts ezer csnjtbnjt! Mg azt is, hogy a dolog tisztessgesen menjen. Ezrt is vagyok itt. MIREPOIX Rendelkezz velem. DES ARCIS Az tlethez nincs kzm. De j hremet ktm ahhoz, hogy a vgrehajts, ha mr az n embereimre hrul; a lehet legkifogstalanabbul menjen vgbe. Ezt fokozottan kvnja lovagi voltom is. Bejelentettem nekik is. S mind e percig nem tudom a legfontosabbakat! Hnyan is lesznek a mglyra vezetendk? MIREPOIX Azt mg senki sem tudhatja. DES ARCIS Hogyhogy nem? MIREPOIX Mg az elbb is voltak nkntes csatlakozk. DES ARCIS A mglyatzbe? MIREPOIX Igen. DES ARCIS (sszevonja szemldkt). Annl indokoltabb a kvetkez krds, melyre szves flvilgostsod krem. Milyen magatarts vrhat a flvezets alatt? Hangos, knos tmegjelenetekrl tud a krnika. Az eltltek megtmadtk a ksrket. MIREPOIX Fegyelmezetten fognak viselkedni. DES ARCIS Megknnyti a munknk. Van persze pillanat, amikor bizonyos erly elkerlhetetlen. A vgn, a trtnendk meggyorstsa vgett. A helyet mr megtalltuk, de nem tudom, j-e. A szl miatt. Felnk fj. Nem lehet azt elviselni, amit a szl ilyenkor hoz. S amgy is. Hogyan lehet lehozni errl a meredekrl egytt annyi embert?

126

MIREPOIX (vllt vonja: nem tudja). DES ARCIS sszevasalva. Ezen a csszs talajon. Itt-ott mg jeges is. Senki se mondta, hogy ennyi gond lesz. S egy gyakorlati krds. Lent meg mr zuhog az es, nincs egy hasb szraz fa, egy kteg szalma. Van a vrban valami megmaradt kszlet? MIREPOIX Nem hiszem. DES ARCIS A mesterek ebben bizakodtak. Gyanta, szurok sincs raktron? MIREPOIX Meg kellene krdezni a raktrfnkt. DES ARCIS Tavasz kzeleg, az l fbl mr buggyan a rgyn t a nedv. De - van fafle, mely gy is megg? Nem? MIREPOIX Nmely fenyfajtk. A parasztok mg vilgtanak is a hastkaikkal. DES ARCIS Ksznm. Gondom volt, hogy a tszok elszllsolsa, kezelse is kifogstalan: rangjukhoz mlt maradjon. S gondom lesz, hogy a kihallgatsra rendelteknek se legyen majd panaszuk! A Krdez Szk mr ersen kszl az inkvizitlsaira. Mindent elkvetek, hogy ipad gyben ne vk legyen az utols sz. MIREPOIX Megtrtnhetik? DES ARCIS A feledtet ftyolt a ppa s a kirly egytt rendezte az avignonet-i jszakra. De a legtus tetemt csak kihzzk a ftyol all az egyhziak. A prt mindenesetre megcsinljk. MIREPOIX Ipam ellen? DES ARCIS volt a vrr! A legfbb. Ellene vagyok a prnek is, a birtokelkobzsnak is. Amit ellened terveztek, annak klnskppen. Ha ms nem, a major meg az erdsg megmarad. Nmi leadssal - de megmarad! Egy dologban hajlthatatlanok igazn csak a szent atyk. Valsggal karmot ereszt az ujjuk, ha a beszd az eretnek egyhz fltve rztt: az egsz vilgbl ide menektett kincseire fordul! Melyek vdsre, szerintk, ez az egsz vr plt.

127

MIREPOIX Beengedhetik a karmaikat. Ami arany meg ezst van - n is csak futlag lttam -, rgesrgi holmi: beolvasztva, hasznavehetetlen. Kztk van, tartja a legenda, az az edny is, amibe Krisztus vrsavja csppent a lndzsa szrta sebbl. Arany! De pusztn a slyra mi lehet az nekik vagy brkinek? DES ARCIS Nem az rdekel engem se. MIREPOIX Vannak pnzes zacskk is, persze, s tn azokban... DES ARCIS Az sem rint. Arrl is te, a vrparancsnok szmolsz. MIREPOIX Ketten vagyunk most vrparancsnokok... DES ARCIS Az a fltett kincs affle jelkpes beszd. Semmi tz remnye nem lobbantott olyan les testvrlngot az egyhz szent kopinak szemben, mint ezeknek a fltett kincseknek a meggetst szomjazva. A mihamarabbi, a rgtni parzsra vetst! Csitulna mg vrszomjuk is, ha ez a tikkadsuk lappad. Tudsz azokrl a Szzszorszent knyvekrl? Hol vannak? MIREPOIX (nmi sznet utn rmutat a ldra). DES ARCIS (a ldhoz lp, a flnl megemeli; prblja flnyitni. Beinti az egyik rt.) Drdt szegezz. Ne flj. Csak ezt szrod hasba. (A katona flfeszti a ldt. Des Arcis kivesz egy-kt tekercset, nmi ttovzs utn a lda aljbl is.) Ezek azok. rseki rendelkezs - hnyadik mr! -, hogy mg a tuds klerikusok sem csippenthetnek ki bellk egy rva bett sem! Egy betn t beld szkken a stn, s rmdit fiadzik benned. Olvassa. De meliorementum... apparelhamentum... enduram... Tudsz rst!? (Odaknlja Mirepoix-nak.) MIREPOIX (tveszi az rst, de fordtva. Blint). DES ARCIS (megfordtja az iratot Mirepoix kezben). MIREPOIX Ht igen. Csak varzslat lehet. Hogy egy ilyen paprbl mi ki nem terjed! DES ARCIS (a katonhoz). Szlj a krdez atyknak: megvan! (Megltva a belp Perellt). Vedd kszntsemet. PERELLA Te meg a ksznetemet. Nem sokra becslm a htralev idm; de ha valaha csak egy percre kill e napok knja a szvembl: rd gondolok. Szemlyem vd nagylelksgedre.
128

DES ARCIS Ne becsld tl. Megvannak a hatrai. gy rtve: nem tudom, ha elmegyek, nem tekeredike ms ton kgy a bokdra. Flknlom, hogy kzelemben lj. A tboromban. PERELLA Msfel szlt a teend, lovag. Ide is mr csak a dolgaimrt jttem. A megegyezs szerint. DES ARCIS Fegyvereidrt, poggyszaidrt? Segthetnk. Hvok ksretet. (Az ajthoz indul.) PERELLA Ne fradj. Hoztam embert n is. (Mirepoix-hoz.) Szlj ki rtk. Mirepoix kimegy. Mirepoix visszatr kt vrbelivel. PERELLA gy alakult. (A katonkhoz.) Azt, ott. DES ARCIS A poggyszod rsze? PERELLA Az. DES ARCIS Knos, de nem segthetek. Utastsom van, hogy ezeket az eretnek kincseket, ahol lelem azonnal tzbe kldjem. Vigytek! (Mirepoix-hoz.) Te jssz velem? Szksg volna olyanra kzletek - huzamosabban is tn -, aki pontos vlaszt d a krdseimre. (Kimegy). MIREPOIX (nmi ttovzs utn kveti). PERELLA (lesjtva ll. Krbetekint, mint aki sllyed. De a legmlyebbre jutva flkacag, szinte eszelsen. szreveszi az ittmaradt kt embert). Mehettek. Amerre lttok, bartaim. Sznet. Tvoli csmunka; majd nek. Nem azrt felel a llek, ami bnt elkvetett! gy rt csak j Istennek, ha bnt nem bnja meg. AZALAIS (siet be. Srva apja mellre borul). Isten veled! Megyek anym utn. PERELLA (flemeli a lny arct). Mi trtnt; mg ezekre is radsul?
129

AZALAIS Megltk. Alighogy Narbonne-ba rtek; mint - rult. PERELLA Adott sz vdte - tsz volt! AZALAIS Megltk; most nnepli odakint az a stt pap a hrt, hogy megltk. Megyek anym utn. PERELLA (maghoz szortja). Ne oda. Vakstt lett minden krttem. Ltok? Mgse ltok! Csak a te gyermekarcod. Kicsi mcsem. Gyenge, tiszta lngocskm; vezesd a vilgtalan: az odatli fnyekre is vilgtalan apdat. AZALAIS Merhette ezt Isten? PERELLA Isten? De melyik, valban? Hogy egsz nemzet csak gy le, mint a haj? Ha megfrtk, ha sziklnak vezettk? A ppa, a kirly: igen. k gy akartk! A sors is? Az a legpiszkosabb sz. A legmegalzbb. A legembertelenebb. Mert mg istentelen is - minden isten nlkl val! Az Id? Vagyis a jv? Az igazsgtev utkor? Az a legkezesebb ringy. Mindig a gyztes al fekszik, s neki szl gyermeket, cskolni valt, deset; mint az let! Bossz ht... (Fejt rzza.) Amitl persze megint csak bn dagad korlttalanul az gig, stten, azaz pokolsttbe burkolva a fldet. Ahol is a vigasz? A cspp kis fny a szvbe?! Hogy nagyon-nagyon-nagyon akarva mgse rdgfi leszel tn: nem a knz, hanem a knzott! De - (flnz) - segt ez neked? (Dhvel.) Mert ha mg ez sem?! (Fogt csikortja, nma zokogsban.) Fggny

130