P. 1
2 . Standard Prestasi Tahun 2

2 . Standard Prestasi Tahun 2

|Views: 5|Likes:
Published by Kamal Shazni Salim

More info:

Published by: Kamal Shazni Salim on Feb 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2014

pdf

text

original

STANDARD PRESTASI PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 MATLAMAT KURIKULUM Pendidikan Kesihatan membolehkan individu mengawal kesihatan diri, keluarga

, masyarakat dan persekitaran menerusi pengetahuan, kemahiran, amalan gaya hidup sihat dan bersikap positif untuk mencapai kesejahteraan hidup serta jangka hayat panjang yang berkualiti. OBJEKTIF KURIKULUM Kurikulum Standard Sekolah Rendah bagi mata pelajaran Pendidikan Kesihatan membolehkan murid: 1 Mempertingkatkan pengetahuan, sikap dan amalan kesihatan diri, keluarga, masyarakat serta persekitaran. 2 Mempamerkan kemahiran mencegah masalah kesihatan dan penyakit. 3 Menguasai keupayaan bagi menghadapi dan menangani masalah serta isu berkaitan dengan kesihatan. OBJEKTIF PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 Pada akhir pembelajaran, murid dapat meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan amalan : 1 Mengenal pasti dan mengamalkan aspek-aspek yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat 2 Menjauhkahkan diri daripada situasi dan sentuhan tidak selamat 3 Memilih jenis makanan berkhasiat 4 Mengamalkan gaya hidup sihat tanpa rokok, dadah dan alkohol 5 Memahami dan mengurus perasaan mengikut situasi 6 Mengenali perbezaan fizikal dan perawakan antara lelaki dan perempuan 7 Menzahirkan perasaan kasih sayang terhadap Tuhan, diri, ibu bapa/penjaga, ahli keluarga, guru dan rakan 8 Mengetahui jenis penyakit dan cara mencegah serta mengelak risiko penyakit 9 Mengenal pasti dan mengamalkan aspek-aspek pencegahan kemalangan dan kecederaan

Faham dan Boleh Buat 2 Tahu dan Faham 1 Tahu Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 Pernyataan Standard Mempunyai keupayaan membuat keputusan untuk mengadaptasi permintaan serta cabaran kehidupan seharian. emosi dan sosial serta kesihatan dan keselamatan diri Memahami aspek kesihatan fizikal. pengurusan mental. emosi. emosi. empati dengan orang lain dan berupaya mengendalikan emosi dalam mengurus hidup secara positif dan sihat Boleh memperkembangan aspek penjagaan diri serta pengurusan mental. emosi dan sosial terhadap keluarga dan masyarakat serta memainkan peranan mengawal aspek kesihatan dan keselamatan persekitaran Memahami kepentingan dan boleh mengurus penjagaan diri. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali 5 Tahu. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji 4 Tahu. mental.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. meningkatkan literasi kesihatan dan mengamalkan gaya hidup sihat Mempunyai kemahiran berkomunikasi. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab 3 Tahu. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. mental. sosial dan persekitaran 2 . faham dan boleh buat 10 Mengetahui cara meminta bantuan apabila berlaku situasi kecemasan PERNYATAAN STANDARD PENDIDIKAN KESIHATAN KSSR Band 6 Tahu. sosial dan persekitaran Mempunyai pengetahuan tentang asas kesihatan fizikal.

cemas dan tidak selamat B1D2 Perasaan yang dialami 2 Tahu dan Faham Memahami aspek kesihatan fizikal. faham dan boleh buat 1 Tahu Mempunyai pengetahuan tentang asas kesihatan fizikal.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. sakit telinga. sosial dan persekitaran B2D1 Aspek pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat B2D1E1 Menyenaraikan aktiviti fizikal yang menyumbang kepada pertumbuhan dan perkembangan yang sihat B2D2E1 Memilih makanan dan minuman yang berkhasiat pada setiap kali waktu makan B2D3E1 Mengenali penyakit tidak berjangkit seperti ketumbit mata. sosial dan persekitaran B1D1 Jenis bahan ketagihan B1D1E1 Mengenal jenis bahan ketagihan iaitu rokok. emosi. mental. mental. ekzema dan alahan B2D2 Pemakanan yang sihat dan selamat B2D3 Penyakit tidak berjangkit Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 3 . faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. dadah dan alkohol B1D2E1 Mempamerkan perasaan seperti bimbang. emosi. hidung berdarah.

faham dan boleh buat 3 Tahu. Faham dan Boleh Buat Memahami kepentingan dan boleh mengurus penjagaan diri. pengurusan mental. emosi dan sosial serta kesihatan dan keselamatan diri B3D1 Aspek pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat B3D1E1 Mengamalkan aktiviti fizikal untuk mencapai pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat B3D1E2 Mengamalkan pemakanan yang seimbang untuk pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat B3D1E3 Mengamalkan postur yang betul untuk pertumbuhan dan perkembangan fizikal B3D2 Menangani pengaruh dalaman dan luaran berkaitan kesihatan diri dan reproduktif B3D2E1 Menyatakan maksud dan situasi sentuhan tidak selamat B3D2E2 Menyatakan tindakan yang perlu diambil jika berlaku sentuhan tidak selamat B3D3 Aspek pemakanan yang sihat dan selamat B3D3E1 Mengenal pasti jenis makanan dan minuman yang boleh menyebabkan berat badan yang berlebihan dan obesiti 4 Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 .STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu.

dan masyarakat B3D5 Pengurusan emosi untuk meningkatkan kesihatan mental B3D4E1 Mengamalkan gaya hidup sihat dengan tidak menyalahguna bahan B3D5E1 Mengenal pasti perasaan yang wujud akibat perubahan yang berlaku dalam keluarga dan persekitaran seperti pertambahan dan kehilangan ahli dalam keluarga B3D6E1 Menyatakan perbezaan fizikal dan perawakan perempuan dan lelaki B3D6 Perbezaan perawakan jantina dan menghormati antara satu sama lain Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 5 . keluarga. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. faham dan boleh buat B3D3E2 Mengamalkan tabiat makan dan minum yang sihat B3D3E3 Menyatakan pengaruh rakan dan media dalam pengambilan makanan dan minuman B3D4 Menangani situasi berisiko terhadap diri.

taman permainan dan tempat awam B3D8E3 Menyatakan kesan kemalangan dan kecederaan seperti kecacatan kekal tubuh badan B3D8 Aspek keselamatan diri Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 6 . sekolah. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. taman permainan dan tempat awam serta menyenaraikan cara penyimpanan yang selamat B3D8E2 Mengenal pasti situasi tidak selamat di rumah. sekolah. faham dan boleh buat B3D6E2 Mengamalkan sikap menghormati antara satu sama lain tanpa mengira jantina B3D7 Penyakit konjunktivitis B3D7E1 Mengenal pasti tanda-tanda dan cara mengelak daripada jangkitan konjunktivitis B3D8E1 Mengenal pasti peralatan dan bahan yang berbahaya di rumah.

faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. faham dan boleh buat B3D9 Tindakan semasa kecemasan B3D9E1 Mengetahui situasi kecemasan dan meminta bantuan apabila berlaku kecemasan B4D1E1 Menyatakan kepentingan rehat dan tidur yang mencukupi untuk pertumbuhan serta perkembangan fizikal yang sihat B4D2E1 Mengamalkan pengambilan makanan dan minuman mengikut keperluan B4D2E2 Menceritakan tabiat pengambilan makanan dan minuman dalam kalangan ahli keluarga 4 Tahu. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Boleh memperkembangan aspek penjagaan diri serta pengurusan mental. emosi dan sosial terhadap keluarga dan masyarakat serta memainkan peranan mengawal aspek kesihatan dan keselamatan persekitaran B4D1 Aspek pertumbuhan dan perkembangan fizikal yang sihat B4D2 Pemakanan yang sihat dan selamat B4D3 Pengurusan emosi untuk meningkatkan kesihatan mental B4D3E1 Menunjuk cara yang sihat ketika meluahkan perasaan kepada orang yang boleh dipercayai Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 7 .STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu.

faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. empati dengan orang lain dan berupaya mengendalikan emosi dalam mengurus hidup secara positif dan sihat B5D1 Aspek pemakanan yang sihat dan selamat B5D2 Kesan penyalahgunaan bahan B5D1E1 Menyatakan kepentingan pengambilan makanan dan minuman yang berkhasiat B5D2E1 Menceritakan kesan negatif merokok. faham dan boleh buat B4D4 Kemahiran interpersonal dan komunikasi berkesan B4D4E1 Mematuhi ajaran agama B4D4E2 Menunjukkan rasa kasih sayang tanpa membezakan individu atau kumpulan seperti tidak membuli dan menyakiti orang lain B4D5 Keselamatan diri dan kemahiran kecekapan psikososial B4D5E1 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan untuk mengelak kemalangan. kecederaan dan situasi tidak selamat di rumah. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji Mempunyai kemahiran berkomunikasi. taman permainan dan tempat awam pada setiap masa 5 Tahu. sekolah.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. 8 Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 .

ekzema dan alahan). meningkatkan literasi kesihatan dan B6D1 Menangani penyalahgunaan bahan B6D1E1 Melapor kepada orang dewasa berkaitan penyalahgunaan bahan dalam kalangan rakan 9 B5D4 Penyakit konjunktivitis dan penyakit tidak berjangkit 6 Tahu. marah. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. hidung berdarah. faham dan boleh buat mengambil dadah dan alkohol terhadap kesihatan diri serta orang lain B5D3 Pengurusan emosi untuk meningkatkan kesihatan mental B5D3E1 Mengamalkan sikap positif untuk mengurus perasaan diri seperti rasa bersalah. sakit telinga. bimbang. Mempunyai keupayaan membuat keputusan untuk mengadaptasi permintaan serta cabaran kehidupan seharian. takut. cemburu dan tidak selamat B5D4E1 Menyatakan langkah-langkah yang perlu diambil atau diawasi jika mengalami konjunktivitis B5D4E2 Mengenal pasti tanda-tanda dan menyatakan langkah-langkah yang perlu diambil atau diawasi jika mengalami penyakit tidak berjangkit (ketumbit mata. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 .STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu.

diri. faham dan boleh buat EVIDENS BAGAIMANA murid menunjukkan apa yang dia tahu. faham dan boleh buat Mithali mengamalkan gaya hidup sihat B6D2 Peranan diri sendiri dalam aspek kesihatan keluarga B6D2E1 Menghargai diri dan gembira dilahirkan sebagai lelaki atau perempuan B6D3 Aplikasi kemahiran interpersonal dan komunikasi berkesan B6D3E1 Menzahirkan kasih sayang yang berbeza kepada Tuhan.STANDARD BAND Tahap pertumbuhan pembelajaran murid DESKRIPTOR APA murid tahu. ibu bapa/penjaga. guru dan rakan B6D3E2 Mengamalkan rasa syukur kepada Tuhan dan terima kasih sesama manusia Standard Prestasi : Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Updated 20/02/2012 10 . ahli keluarga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->