Balaton, élmények ízben és vízben 2012

Balaton

Élmények ízben és vízben

Bor és wellness
itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

1

Bevezető
Ajánlás: A wellness nem gyógyszer, a wellness sokkal több ennél: a testi-lelki jólét elérésére irányuló életforma, egészségtudatos életmód – az Ön választása… Isten hozta a Balaton régióban! Hogy érzi magát? Jól? Ez nagyszerű! Akkor a legjobb helyen jár! Netán van valamilyen problémája? A Balatonnál biztosan megtalálja rá a gyógyírt! Már az ókori görögök is kutatták az életünkre nagy hatással bíró négy őselem titkait. A föld biztonság, állandóság, lehetőség. A víz az élet, táplál, megtisztít. A levegő a dinamizmus, szabadság, könnyedség. A tűz energia, szenvedély, varázslat. A Balaton régió gazdagsága lehetővé teszi mindannyiunk számára, hogy (test)közelből megtapasztaljuk a teljesség dimenzióit, átélhessük a wellnessélményt. Balaton régió – több mint wellness Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava nyaranta a családok kedvelt üdülőhelye. A régió tavasztól őszig számos vízi sportot, aktív lehetőséget kínál, és egész évben gasztronómiai élményekkel kecsegtet. A természet szerelmesei számtalan gyalogos és kerékpáros túraútvonal, kirándulóhely közül választhatnak. A borkedvelő turisták a régió hat történelmi borvidékének borútjaiból válogathatnak, de megkóstolhatják a balatoni bort valamelyik borünnepen is. Fedezze fel a régiót, egész évben várjuk! Ebben a kiadványban ehhez kínálunk tippeket, ajánlatokat. Tartson velünk egy pihentető utazáson, lazítson, tárja ki képzeletét, és válogasson bátran mindabból, amit a régió kínál Önnek!

„FÖlD
– amely felszabadítja az energiákat”
Bármerre járunk, a földtől nem tudunk elszakadni – a földtől, és mindattól, amit a föld ad nekünk. A Balatonnál a föld ajándékai közül számos páratlan szépségű helyen nyerhetjük vissza elveszettnek hitt energiánkat. A régió természeti szépségeiben gyönyörködve feltöltődhetünk egy-egy túra során.
A Káli-medencében csendben megbúvó kőtengerek és szikes tavacskák, a Nyugat-Balaton hegyeinek ormán évszázados álmukat alvó várromok, a Töreki-tavaknál és a Kis-Balaton mocsaras vidékén védett madárvilág várja a régió felfedezőit. Hol találom? • Káli-medence: www.bfnp.hu; • várromok: Szigliget: www.szigliget.hu; Csobánc: www.csobancvar.hu; nyugat-balatoni térség várromjai: www.west-balaton.hu • Töreki-tavak: www.siofokportal.com • Kis-Balaton: www.bfnp.hu; www.kisbalaton.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

3

A nyugtató citromfű
Citromfűvel mind szabadon, mind a kertekben, udvarokban sok helyen találkozhatunk. Mire is jó? A citromfű hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. A gyógynövény serkenti az emésztést, és hatásos fejfájás, álmatlanság esetén is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölőszerként. Tudta-e? A citromfű illóolaja számos parfüm alkotórészei között megtalálható.

Wellnesstippek!
A Balatonnál sokféle gyógynövény fellelhető. Ezek közül talán leghíresebb a tihanyi levendula. Mire is jó? Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fertőtlenítő hatása is, sőt sokan használják rovarcsípések esetén is! Kiváló gyógyír reumás fájdalmak kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolaj nagyon kellemes illatú – gyakran alkalmazzák aromaterápiás célokra. Tudta-e? Szárított virága általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.

Egyszerűen finom…
A levendula nem csak magával ragadóan kedves növény és jó illatú, de finom is – főleg, ha szörpként vagy éppen a bencés apátság pörkölt mandulás csokoládéjában kóstoljuk meg. Bőrünket is táplálhatjuk vele: a levendulaszappantól még szebb, még lágyabb lesz a hölgyek bőre. Minden, ami levendula, beszerezhető Tihanyban a Belső-tó partján!

„Több, mint séta a jó levegőn": nordic walking
A nordic walking ezrével hódítja az újabb és újabb rajongókat szerte a világon. A nordic walking különös érdeme, hogy szabadban gyakorolható, és olyanok is végezhetik, akik más sportok gyakorlására nem lennének képesek. A normál sétához képest a botok használata révén a nordic walking 30%-kal tehermentesíti az ízületeket, a test izmának 90%-át megmozgatja, serkenti a vérkeringést, növeli az állóképességet. Jó tudni, hogy a nordic walking kipróbálására számos helyen nyílik lehetőségünk a régióban, így például Zalakaroson, Hévízen, Keszthelyen vagy éppen Badacsonyban.

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

5

Mi a gyógynövénytúra?
A gyógynövénytúra a hagyományos növényes gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyével, kíméletes gyűjtésével ismerteti meg az érdeklődőket. A túra kényelmes, lassú séta soksok megállóval, bármilyen korosztálynak... Bármikor csatlakozhatunk a Balaton-felvidéken tartandó túrákhoz, Balatongyörökön gyógynövényeket gyűjthetünk a római vigasságokon, a Salföldi Major fűszer- és gyógynövénykertje pedig szintén illatos élményeket kínál a látogatóknak…

„Mezítláb a parkban” – avagy miért olyan jó a piknikezés?
A tavasztól őszig tartó időszak kétségkívül legkellemesebb időtöltési lehetőségei közé tartozik a piknikezés a szabadban, amelynek eredete egészen a XVII–XVIII. századig nyúlik vissza, az angol és francia arisztokrácia fényűző világába. Jó levegő, Kit keressek, ha érdekel a nordic walking? Ki ad információt a pályáról, oktatásról, botkölcsönzésről? • Zalakaros: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 93/340-421 zalakaros@tourinform.hu • Hévíz: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 83/540-131 heviz@tourinform.hu • Nyugat-Balaton: Tourinform Keszthely Tel.: (+36) 83/314-144 keszthely@tourinform.hu • Badacsonytomaj: Tourinform-iroda Tel.: (+36) 87/531-013 badacsonytomaj@tourinform.hu Ki gondolná, hogy a rendszeres kocogás vagy futás hatására nemcsak edzettebbekké, ellenállóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. A rendszeres futás hatására tudniillik nemcsak az aerob állóképesség nő, hanem számos kedvező változás is bekövetkezik a szervezetünkben. Az agy endorfin hormont szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. madárcsicsergés és tücsökciripelés, egy kényelmes pléd – kell ennél több a felüdüléshez? De persze ne feledkezzünk meg a sétáról, a finom és egészséges ételekről, valamint a hűsítő italokról sem!

Boldogító kocogás

„VÍZ
– amely megtisztít és újjávarázsol”
Bővében vagyunk mindannak, ami víz, hiszen Kelet-Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának mentén sorra fakadnak a gyógyvizes és savanyúvizes források.
Leghíresebb közülük a hévízi forrás, amelynek krátertava természetes fürdőként kínálja 38 C°-os gyógyvizét. Zalakaros igényesen kialakított gyógycentruma elsősorban a kimerültséggel, mozgásszervi problémákkal, idült gyulladásos és ízületi bántalmakkal küszködő betegek gyógyulását segíti elő. Ezen túl a víz kiválóan alkalmazható baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban is. A messze földön ismert gyógyhelyek mellett igen népszerű a családok körében a balatonfüredi Aquapark, Siófok és Marcali gyógyfürdője is. A marcali gyógyvízzel eredményesen kezelhetők
itthon.hu/Balaton

a reumatikus, az idegrendszeri és a nőgyógyászati panaszok, míg a siófoki fürdő 1091 m mélyről feltörő minősített termálvize mozgásszervi problémák, nőgyógyászati és urológiai betegségek, bőrgyógyászati elváltozások gyógyítására, valamint baleseti sérülések és ortopédiai műtétek utókezelésére ajánlott.

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

7

Egyszerűen finom…
Ha megszomjazunk, nem kell messzire mennünk, a Káli-medence csendes szegletében fakad a híres Theodora-forrás, amelynek vize a legenda szerint egyik kedvence volt a bizánci Theodora császárnénak, nevének jelentése: az Isten ajándéka. Tudta-e? A kékkúti forrás a vulkáni tevékenység utolsó szakaszában jött létre. Balatonfüreden több kútnál – melyek közül leghíresebb a Kossuth-forrás – megkóstolhatjuk a szénsavas vizet, amelyet fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmaznak. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. Tudta-e? A füredi fürdő többek között vízre alapozott egészségügyi hatását már a XIX. századi források is igyekeztek kihangsúlyozni: legfontosabbként a balatoni levegőt, a hideg és meleg fürdőket, a bőrizgató hatású iszapot, a tejsavóés szőlőkúrát, valamint az ásványvízfogyasztást említik.

Hogy volt…?

Miér t selymes a Balaton vize?
A Balaton vize magnézium-hidrogénkarbonátos víz, különlegessége, hogy oldott ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tulajdonképpen hígított ásványvíz. Nem véletlen, hogy olyan selymes a tó érintése, a lágyságát az enyhén lúgos kémhatás okozza.

A XIX. század derekán a balatoni fürdőidény június elejétől egészen szeptember végéig tartott, hiszen adott volt a jó levegő, a kellemes napfény és a testet-lelket kényeztető víz. A gyermekeket elkülönített „fürdőkosarak” várták. Amíg ma 11 és 15 óra között nem javasolt a napon tartózkodni, addig 150 évvel ezelőtt kifejezetten a déli órákban süttették magukat – orvosi rendelvényre – a napimádók. A balatoni napfény – az akkori vélekedés szerint – csökkentette a zsírok lerakódását, és hatással volt az anyagcsere-folyamatokra és a vérkeringésre is.

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

9

Wellnesstippek!
A legegyszerűbb szépségtipp, amivel egyben a legtöbbet tehetünk bőrünk szépségéért: igyunk legalább napi két és fél liter vizet! Így a bőrünket belülről is hidratáljuk, és egyebek mellett fokozzuk a méregtelenítést. Az ásványvizek fogyasztása nagyon egészséges, érdemes alacsony nátriumtartalmú, nitrát-, nitrit- és szénsavmentes vizet választani! Ne csak igyuk, az ásványvíz segítségével számtalanféle frissítő bőrpakolást készíthetünk! Tudta-e? A fejfájás egyik gyakori indoka az, hogy nem iszunk elég folyadékot.

Hévízi iszappakolás
A hévízi iszap (amely 80%-a szervetlen és 20%-a szerves anyagot tartalmaz) a maga nemében páratlan a világon. Az anyag ásványi összetétele, hőtartó képessége, radioaktivitása és más fizikai tulajdonságai miatt nagyszerűen alkalmas krónikus mozgásszervi (reumatikus), egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására és sérülések utókezelésére. Az iszappal történő kezelések előtt minden esetben orvosi szakvéleményt kell kérni. A 38–42 °C-os iszapot általában csak részpakolásként viszik fel a testfelületre, a pakolás után feltétlenül pihenés szükséges. A kezelés időtartama 20-25 perc. Tudta-e? Hévíz orvos-nagyköveteket nevezett ki azzal a nem titkolt céllal, hogy a szakemberek messzi földre is elvigyék Hévíz jó hírét, és felhívják a hazai orvosok figyelmét a hévízi tradicionális gyógyászatra, a hévízi terápiára! Minden, amit tudni szeretnénk Hévízről és a hévízi gyógyiszapról: www.heviz.hu

„lEVEGŐ
– amely szabadságot ad”
„Vegyen egy jó mély lélegzetet!” – halljuk gyakran a jó tanácsot. Erre persze mindenhol nyílik lehetőségünk, de olyan különleges helyszíneken megtenni mindezt, ahol már az 1800-as évek óta erre buzdítanak az orvosok, vagy éppen egy kisváros utcácskái alatt megbúvó barlangjáratok mélyén, bizony nem sok vidéken van módunk!
A Balatonfüredre látogatók nem tévednek, amikor úgy érzik, itt simogatóbb a napfény, hiszen a település és környéke a „Balatoni Riviéra” vonalán fekszik. A város a kellemes klímáját a Balatonfelvidék előhegyeinek köszönheti, amelyek megvédik a Bakony felől érkező szelektől. A szárazföld és a tó közötti levegőcsere, az állandó légmozgás tiszta, pormentes levegőt biztosít, és gyógyítja a szív- és érrendszeri betegségeket.
itthon.hu/Balaton

Tudta-e? Jókai Mór is Balatonfüreden gyógyíttatta a krónikus hörghurutját.

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

11

Egyszerűen finom…
Balatonfüred szomszédságában, a festői Tihanyban minden szombaton frissen illatozó kalács, házi sütemények és kenyerek, különleges lekvárok, tucatnyiféle szörp és még többféle kecske- és juhsajt, kézműves tejtermék kínálja magát – nem csoda, hogy vásárlás nélkül lehetetlen hazatérni. Hol találom a tihanyi piacot? www.tihany.hu

Hogy volt…?
Már közel 200 éve felismerték, hogy Balatonfüred mikroklímája, tiszta levegője és a vérkeringést kedvezően serkentő szénsavas fürdője kiválóan alkalmas a szívbetegek kezelésére. A városban nyerte vissza egészségét a Nobel-díjas Rabindranath Tagore, aki gyógyulása emlékére fát ültetett. A költő emléke előtt tisztelegve, illetve példáját követve többek között Salvatore Quasimodo költő, Wigner Jenő fizikus, Harsányi János tudós, Teller Ede atomfizikus, Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság korábbi elnöke vagy Farkas Bertalan űrhajós is emlékfát ültetett a part menti sétányon, amely Tagore nevét viseli. Tagore szobra mellett még Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi István és a sétány régi névadója, Deák Ferenc szobrai is a parkot gazdagítják.

Szelek szárnyán
A Balatonon viszonylag ritka a teljes szélcsend. Az uralkodó szélirány a tóra merőlegesen, északészaknyugati irányból fúj. A gyönyörű látványt nyújtó vitorlások százai ezeken a szél keltette hullámokon igyekeznek időről időre úrrá lenni. Sosincs késő megtanulni a vitorlázás csínját-bínját – a Balaton mentén számos vitorlásiskola várja a jövő hajóskapitányait, mancsaftjait… Vitorláskikötők a Balaton mentén: itthon.hu/balaton A szeleket azonban nem csak a vitorlások fogják be, vízisíre és wakeboardozásra Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen nyílik lehetőség. Siófokon a Surfbeach a kiteszörfre és windszörfre a legalkalmasabb partszakasz.

Legnagyobb vitorlásversenyek: • Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitolás verseny, • Kékszalag, Európa leghosszabb nagyhajós távolsági versenye, • Balaton Regatta. Információ a rendezvényekről: itthon.hu/balaton Szélcsendben színes hőlégballonok pettyezik a balatoni eget: ha a Nyugat-Balatonon beszállunk egy hőlégballon kosarába, a táj fölé emelkedve, akár egy térkép, kibontakozik szemünk előtt az egész Balaton a párjasincs tanúhegyekkel, a messzi távolban pedig feltűnnek a Tihanyi Apátság tornyai.

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

13

Tapolcán, a hangulatos kisváros házai, utcái alatt regényes barlangrendszer húzódik, amelyet 1902-ben fedeztek fel, majd 10 évvel később meg is nyitották a látogatók előtt. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit 19 C°-os víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni – ez a közismert Tavas-barlang, amely 2012 tavaszán teljesen új világítást kap. A barlangrendszer másik részében gyógyászati tevékenység folyik, tekintettel arra, hogy a barlang levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása jól ismert. Asztmatikus betegségek, hörghurut, légutakat érintő allergiás megbetegedések esetén a barlang pollenmentes, állandó hőmérsékletű levegője bizonyítottan gyógyító hatással bír. A balatoni légkúra, annak alkalmazása leginkább Balatonalmádi nevéhez fűződik, amely ennélfogva sajátos helyet töltött be a XIX. századi part menti üdülőhelyek sorában. A légkúrát egy tetején nyitott, úgynevezett légsátorban vehette igénybe a páciens, és a gyógykezelés során fontos szerepet kapott a testmozgás, a torna és a labdázás is. Ma légsátrak helyett a festői fekvésű kisváros változatos programokkal, hangulatos szálláshelyekkel és igényesen felújított stranddal várja a pihenni vágyókat.

„tŰZ
– mélyről jövő, megzabolázhatatlan lobogás”
Régen kialudt vulkánok vidéke a balatoni táj – a hajdani dicsőséget és nagyságot hirdető tanúhegyek mesés látványa mellett ránk maradt a vulkánok aranya, a hegy zamatos leve, azaz a balatoni bor. Orvosi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a Balaton régióban termő borok mértékletes fogyasztása – feltéve, hogy változatos étkezéshez kapcsolódik – igen egészséges.
bioszőlőből készült üdítővel, biomusttal várják a legkisebbeket, a nagyobbak pedig megkóstolhatják a biominősítést elnyert olaszrizlinget vagy cabernet sauvignont.

Egyszerűen finom…
A Balaton hazánk egyik legendás borrégiója, ahol a híres borházak mellett egyre népszerűbbek a kisebb gazdaságok, családi vállalkozások, bioborászatok. Számos helyen, így például a Szent György-hegy tövében is minőségi
itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

15

Ne csak igyuk… - Szépségápolási tippek:

hogy volt …?
A szőlő gyógyhatását már a múlt században felfedezték és hirdették. Siófokon már az 1800-as években lehetett szőlőkúrát választani az akkor oly divatos tejkúra vagy éppen homokfürdő mellett.

Vinoterépia a szépségápolásban: Ha a szőlő és a bor fogyasztása ilyen jótékony hatású, akkor a wellnesskezelések során is ki kell aknázni a külsőleges alkalmazás előnyeit. Ma már mind több hazai SPA szalonban kínálnak vinoterápiás kezeléseket: válogathatunk a borfürdő, szőlőmagpakolás, szőlőhéjmasszázs között. A szakirodalom szerint a borfürdő hatása fokozható azzal, ha közben elkortyolgatunk egy kicsi vörösbort. Vigyázat! Ne a kádból merjük ki a fogyasztásra szánt nedűt, hiszen a borfürdőbe

Wellnesstippek!
Együnk sok szőlőt – a Balatonnál számtalan fajta közül válogathatunk. A szőlő rendkívül egészséges, jó káliumforrás, emellett sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Elősegíti az anyagcsere-folyamatokat, jó vízhajtó. A gyümölcs, de különösen a frissen préselt gyümölcslé, a friss must nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. A szőlőmag anyagai különösen hatásosak az idő előtti öregedést okozó szabad gyökök ellen: szabályozzák a sejtek vérrel való ellátását, feszesítik a kollagénrostokat, és lassítják a bőr puhaságáért felelős savak leépülését. Tudta-e? Mindezekért a szőlőt előszeretettel használják a kozmetikumokban – vitalizáló, szépítő hatása tagadhatatlan! A szőlőben található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőrünk selymessé válik, a gyümölcssavaknak köszönhetően pedig üde lesz! A szőlőből házilag is készíthető pakolás.

nem igazi bort, hanem úgynevezett borseprűt öntenek, és azt is hígítják, illetve gazdagítják mézzel, fűszerekkel, olajokkal! Keresse a vinoterápiás ajánlatokat többek között Balatonfüred, Hévíz és Zalakaros wellnessközpontjaiban! Váljék egészségére! Hova forduljak, ha ki szeretném próbálni a vinoterápiát? • válogathatok a itthon.hu és a itthon.hu/balaton szállásajánlatai közül; • utánanézhetek a települési honlapok szállásajánlóiban: www.balatonfured.info.hu; www.heviz.hu; www.zalakaros.hu; • igénybe vehetem a szálláskereső portálokat.

Jóízű kalandozás
a Balaton régióban
A Badacsonyi borvidék területén már több ezer évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt. A borvidék jellegét, az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt lepusztult bazaltkúpok kedvező talaja adja meg. A borvidéken szinte kizárólag fehér borszőlőfajtákat termesztenek. A vidék emblematikus bora a kéknyelű – ez a szőlőfajta kizárólag csak Badacsonyban található meg. Mi van a pohárban? A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol- és extrakttartalommal – tüzesek, zamatosak. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, sőt jégbort is készítenek. Borajánlat: badacsonyi szürkebarát Az aranysárga színű íz-, és zamatanyagokban, alitthon.hu/Balaton

koholban gazdag olajos nedű méltán vált a borvidék egyik szimbólumává. A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, speciálisan a fajtára jellemző. Az ízben jellegzetes, a gyógyfüvekre emlékeztető ízkomponens van.

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

17

Szépsége borjú, lazac, szószos halak, gombás ételek (rántott gomba), zöldszószos tészták mellett kiválóan érvényesül. Programajánló – hol kóstolhatom meg? • Borbarangolás Badacsonyban – egész évben • Badacsonyi Borhetek – júliusban • Badacsonyi Szüret – szeptemberben Információ a rendezvényekről: www.badacsony.com itthon.hu/balaton

Egyszerűen finom…
Badacsonyi szőlősaláta Hozzávalók: 0,5 kg szőlő, 1 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál dió, 1 evőkanál porcukor A szőlőt megmossuk, és egy gusztusos mély tálba tesszük. A diót megőröljük vagy apróra vágjuk, és összekeverjük a porcukorral. A cukrozott diót összekeverjük a borral úgy, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd ezzel megöntözzük a szőlőt, és 3 órára a hűtőbe tesszük. Ajánlható minden szárnyasételhez, de kiváló csemege magában is.

A Dél-Balatonon is termesztették a szőlőt és készítettek bort a kelták és a rómaiak is. A tájegység elsősorban fehérbortermő vidék, de az utóbbi 10 évben megnövekedett a kékszőlő ültetvények aránya. Kitűnő feltételei vannak itt a könnyed, harmonikus muskotályborok és pezsgők, valamint más fehérborfajták készítésének is, úgymint például a chardonnay, Ottonel muskotály, tramini.

Sauvignon. Bora elterjedt, csersavakban gazdag, a cukortartalma közepes. Illata, zamata kiváló, az erdei gyümölcsök (áfonya, eper) íze köszön vissza a kóstolásnál, de ha az aszalt szilvás csokoládét érezzük, akkor sem tévedünk nagyot. A vörösbort a sült vadételekhez, amíg a belőle készült rozét pörköltekhez, lecsós ételekhez ajánljuk. Programajánló – hol kóstolhatom meg?

Mi van a pohárban? A jellegzetes gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborokra is a szép savak, illatok a jellemzőek, és kevésbé tipikus a fanyarság és a testesség. Borajánlat: Cabernet Sauvignon A világ legismertebb kékszőlő-fajtája a Cabernet
itthon.hu/Balaton

• Boglári Szüret – augusztus • Lellei Borhét – július • Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár – július Információ a rendezvényekről: www.balatonboglar.hu itthon.hu/balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

19

A Balaton-melléki borvidék a magyar konyha híres vidéke. Hidat alkot az Alpokalja vörösbortermő régiója, a Balaton környékének történelmi borvidékei és délre a Muravidék felé. Javarészt fehérbortermő vidék, régi fajták lelőhelye is: egyedülálló a Csáford hegyen érlelt Pintes. Idetartozik Zalakaros, amely a Zalai Borút része. A városka feletti domboldalon számos borospince található, ahol többek között a helyi specialitást, a Tónait is meg lehet kóstolni. Mi van a pohárban? Ez a borvidék egyértelműen a fehérbor hazája. A borok gazdag aromával és friss savakkal rendelkeznek. Borajánlat: Rajnai rizling A világ legtöbb borvidékén termesztik. Telt, zamatos bort adó fajta, húsos illattal, citrusokkal és minerális jegyekkel. A borra élénk és hosszú savak, a lecsengésben kis kesernyés utóíz a jellemző. Ételek közül a gombaleves, zöldséges előételek, borjúhúsból készített ételek, hideg sültek kísérője. Programajánló – hol kóstolhatom meg? • Hévízi Országos Borfesztivál – augusztus • Szüreti Szőlőkapkodó, Zalakaros – szeptember

A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balatonfelvidéki Borvidéken. Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a Keszthelytől Zánkáig húzódó borvidék három körzetre tagolódik. A területen a fehérborszőlők vannak túlsúlyban, mára világossá vált, hogy a Cserszegi Fűszeres, szürkebarát és olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak itt. A kék szőlők közül egyedül a pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen. Mi van a pohárban? A borvidék borai finom savtartalmúak, zamatgazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők diszkrét illatú borai teltek, kerekek, harmonikusak, és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival.

Borajánlat: Cserszegi Fűszeres Korán érő fajta és fűszeres zamatú, illatos bort ad. Bakonyi Károly nemesítette ki 1960-ban traminiből és Irsai Olivérből. 11°C-ra hűtve szárnyasokhoz, hideg sültekhez, halételekhez ajánljuk. Pikáns salátákhoz, pástétomokhoz, tésztaételekhez is. Programajánló – hol kóstolhatom meg? • Gyenesdiási Keszeg- és Borfesztivál – június • Györöki Borfesztivál – július • Zalai Borcégér, Keszthely – augusztus • Vonyarci Boros Forgatag, Vonyracvashegy – július Információ a rendezvényekről: www. vonyarcvashegy.hu; www.west-balaton.hu; itthon.hu/balaton

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

21

Kihagyhatatlan – gigászi formák A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a viszszamaradt bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait, és a nemzeti park természeti értékeit. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók.

A XX. század első felében még fontos szerepe volt a háztartásokban a borecetnek, amit törkölyre öntött gyenge borból érleltek. A szőlőlevelet, kacsot és a termővenyigék végén található másodtermést savanyúságok téli tartósításához napjainkig használják a vidéki háztartásokban.

Balaton régió térképe

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

23

Erdô Szôlô Badacsonyi borvidék Balatonfüred-Csopaki borvidék Balatonfelvidéki borvidék Balaton-melléki borvidék Balatonboglári borvidék Nemzeti park határa Természetvédelmi terület Régió határa Autópálya Vasút Tourinform iroda

Kastély Vár Múzeum Mûemlék templom Várrom Gyógyfürdô Vitorlás kikötô Kikötô Komp Repülôtér Vitorlázó repülôtér Kilátó Barlang

A Balatonfüred–Csopak borvidéken a szőlőtermesztés még valamikor a kelta időkben kezdődött, akiket a rómaiak, majd az avarok követtek. Erre a borvidékre egyedülállóan jellemző a vörösföld, melynek oka a felszínre bukkanó permi vörös homokkő. A terület jellegzetes fehérborszőlője az olaszrizling, de mára más fajták is felsorakoztak mellé, így a tramini, chardonnay, sauvignon blanc. A kékszőlő-fajták – kékfrankos, zweigelt, merlot, kékoportó, cabernet – főként a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén jellemzőek. Mi van a pohárban? A területen két – mondhatni önálló – borstílus különböztethető meg. A balatonfüredi tájegység borai testesebbek, tüzesebbek, magasabb extrakttartalommal bírnak. A zánkai körzetben a rizlingek jellegzetesen elegánsak, finom savaik összetettek, de soha nem durvák. Itt a borok tartózkodóbbak, és ha azonos alkohol- és savtartalmat is tételezünk fel, karcsúbbak, könnyedebbek.
itthon.hu/Balaton

Borajánlat: Chardonnay Bora karakteres, jellegzetesen finom illatú és zamatú, legtöbb évjáratban kiváló és rendkívül elegáns. Szárnyassültekhez, malacsültekhez, sült vagy rántott halakhoz, zöldségalapú ételekhez, sajtokhoz ajánlott. A barrique chardonnay szépen elkíséri a füstölt sajtokat, a parázson vagy grillen sült halakat, csirkét, a tejfölös-gombás ragus ételeket, a vajban párolt zöldségeket. Borajánlat: Zánkai Olaszrizling Bora halványzöld színű, egyedülállóan finom illata és tiszta keserűmandulára emlékeztető zamata mellé elegendő sav és kellemes gyümölcsösség is társul. Friss salátákhoz, fehér húsból készült ételekhez, szendvicsekhez, hideg sültekhez ajánljuk. Programajánló – hol kóstolhatom meg? • Balatonfüredi Borhetek – augusztus • Olaszrizling Éjszakája, Csopak – június • Tihanyi Szüreti Napok – szeptember

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

25

A Somlói borvidék is a Balaton borrégió részre. Magyarország legkisebb borvidéke 550 hektáron terül el. Különlegessége, hogy a Somlón az északi oldalon is folyik a termelés. Csak fehérbort termelnek: uralkodó fajta az olaszrizling, emellett megjelenik a hárslevelű, furmint, tramini, juhfark. A juhfarkat csak itt termesztik nagyobb mennyiségben. Tudta-e? E jeles történelmi borvidékünket és borát évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig. Érdekesség, hogy Zircen 1742-ig nem volt patika, a betegeket somlai borral gyógyították. A somlói borról azt tartották, hogy nászéjszakán fogyasztva a párnak fiúgyermeke születik. Ezért a „nászéjszakák borának” is titulálják. Információ a rendezvényekről: www.balatonfured.info.hu; www.csopak.hu; www.tihany.hu itthon.hu/balaton Mi van a pohárban? A hegy ősi vulkáni anyagban gazdag talajának nagy szerepe van a jellegzetes „somlói” kialakulásában. A borvidék borai nagy extrakttartalmúak, gazdagok alkoholban és markánsak savakban. Erre a hegyre jellemző ásványi ízzel és illatanyaggal rendelkeznek. Borajánlat: Juhfark Jellegzetes somlói fajta. Nevét a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Az e fajtából származó bor világos aranysárga színű, illatában a csonthéjas gyümölcsök összetett illatjegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot képeznek. A juhfark jól társítható káposztás ételekhez, egyszerűbb ételekhez, így a sztrapacskához, túrós csuszához, tárkonyos ételekhez, friss sajtokhoz is. Információ a rendezvényekről: www.somloi.hu

Egészségére!
Balatoni ízek
A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel hívogatják a finom ízek, az ínycsiklandó gasztronómiai élmények kedvelőit.
A balatoni ételek között elsőbbség illeti meg a halakat, közöttük is a „királyt”, a balatoni fogas süllőt. Klasszikus elkészítési módja szerint egyben sütik meg, és valamely semleges ízű körettel tálalják, hogy a fogas nemes íze érvényesülhessen. Külön említést – és kóstolást –érdemel az egyedülálló balatoni halászlé is, amely annál finomabb, minél többféle halból készül. Ha a Balatonról beszélünk, akkor a változatos húsételek – úgymint például a vonyarci lovagpecsenye, a balatoni mustos pecsenye, a zalavári babos káposzta vagy a tihanyi vaddisznóragu –
itthon.hu/Balaton

mellett a tóparti étkezések során kihagyhatatlan a lángos, a palacsinta és a tócsi.

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

27

TOP -ajánlat:
Kistücsök étterem – borpince – vinotéka A balatonszemesi Kistücsök étterem a Dining Guide és az Alexandra Étteremkalauz TOP10-es értékelésében a 8. helyezést szerezte meg 2010ben. A tulajdonost a 2010. év étteremtulajdonosává választották. Hitvallás: „Az ételeinken és a borainkon keresztül szeretnénk a régiónkról, a mi Balatonunkról szólni. Elengedhetetlen számunkra a helyi hagyományok és alapanyagok tiszteletben tartása, hiszen ezekből a gyökerekből táplálkozunk, de a megújításukat és az innovációt is szem előtt tartjuk.”

Hogy volt…?
És hogy mit is ettek eleink a tóparton, azt többek között Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvéből is megtudhatjuk. Az arácsi halásztanyán például (ahol 1855-ben Vörösmarty Mihályt ünnepelték) „nyárson sült garda volt az étvágygerjesztő első étel, balatoni halászlé és rostélyon sütött süllő a halmenü ételek". Ebben az időben ugyan még nem ismerték a ma oly divatos mandulás fogast, de ettől még igen változatos halételeket ettek, például keszeget paprikás lisztben, pontyot borban párolva. A tópart természetesen nem csak halételeiről volt híres. Említhetnénk a hévízi húsos batyut, a keszthelyi krumplis prószát, a gölödin krumplilevest vagy a somogyi vadételeket is. És hogy mit kínálnak ma a régió éttermei? Győződjön meg róla személyesen! Válogasson a legjobbak kínálatából – díjnyertes séfek, díjazott éttermek várják a kulináris élvezeteknek hódolókat. Sok étteremben fontosnak tartják a helyi termékek, alapanyagok felhasználását – bátran kérdezzünk utána!

www.kistucsok.hu

Chateau Visz***** Stefan Gebhardtot Olivier Marchand francia mesterszakács követte 2011 tavaszától a régió ötcsillagos kastélyszállodájának konyháján. A neves mesterszakács a vezelay-i (Burgundia) L’Espérance Hotel éttermében, a világ csúcsgasztronómiájának egyik fellegvárában sajátította el a szakácsművészetet, ezt élvezhetik – a magyarországi csúcsgasztronómia élvonalában – a magyar gourmet szerelmesei a Chateau Viszben. Magyarország 50 legjobb étterme, a Dining Guide, valamint az Alexandra Étteremkalauz 2010. évi kiadványok értékelése alapján Chateau Visz Magyarország legjobb étterme. www.chateauvisz.hu

Anna Grand Hotel**** Wine & Vital A balatonfüredi szálloda executive chefje, Szíjártó Balázs sorra nyeri az országos és nemzetközi versenyeket, így például 2011. januárban a nürnbergi Hotel és Gasztronómia (HOGA) szakkiállítás keretein belül megrendezett nemzetközi szakácsversenyt is. 2010-ben Luxemburgban a négyévente megrendezésre kerülő Szakács Világbajnokságon egyéni versenyzőként hidegkonyhai kategóriában aranyérmet szerzett, mellyel a világbajnoki cím viselésére jogosult. www.annagrand.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

29

Receptajánló – otthon is elkészíthető ínyencségek
Balatoni halászlé Hozzávalók: 1000 g apróhal (kárász, keszeg, törpeharcsa), 1500 g ponty, 1200 g harcsa, 100 g zsír, 400 g (nem friss) vöröshagyma, 60 g házi pirospaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 db krumpli, pár szem erős paprika Elkészítés: A halakat tisztítsa meg, fejükből távolítsa el a keserűfogat, farkukat, uszonyaikat vágja le. A ponty és a harcsa húsát szedje le a törzsről, szeletelje fel, irdalja be, sózza meg, és a felhasználásig tegye félre. A vöröshagymát tisztítsa meg, vágja apróra, és fonnyassza meg a zsírban, adja hozzá a pirospaprika 2/3-át, és azonnal eressze fel kb. 3.5 l vízzel. Az apróhalakat, a halak fejét, kárkászát, uszonyait, farkát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, zúzott fokhagymát és a megtisztított, negyedekbe vágott krumplit adja hozzá, sózza meg, és addig főzze, míg a halhús leválik a törzsről. Passzírozza át, és forralja fel, ha sűrű, akkor vízzel hígítsa fel. Az elkészült alaplébe rakja bele a lesózott pontyot, és a harcsát (ha van, akkor a belsőséget is), az erős paprikát. Amikor felforrt, tegye bele a maradék pirospaprikát, ha szükséges, akkor sózza és erős paprikával ízesítse. 10 percnyi forralást követően tűzforrón tálalja.

Lili bárónő pontypaprikása Huszka Jenő, több operettsláger fülbemászó dallamának világhírű szerzője 1907-től majdnem négy évtizeden át fonyód-bélatelepi villájában nyaralt és dolgozott. Többek között itt írta a Lili bárónő és a Mária főhadnagy című operettjeit is. Villájával szemben tábla őrzi emlékét. A Lili bárónő ihletője Huszka felesége, Bacsák Lili volt – Bacsák György lánya. És hogy milyen volt a Huszka Jenő tiszteletére megálmodott Lili bárónő pontypaprikása kapros rezgőkével, utánaolvashatunk és meg is főzhetjük a www.balatonfonyod.hu/ info/kulinaris-elvezetek oldalon írt recept alapján.
Csemegézzünk a helyi biopiacok kínálatából! Számos helyen nyílt autentikus piac, ahol biotermékek, lekvárok, kecsketejből készült termékek, illatos pékáruk, méz, bor, házi joghurt kaphatók. Termelői piacok a Balaton régióban: itthon.hu/balaton

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

31

Jó tudni!
Mind a jellegzetes ételeknek, mind pedig a hozzáillő boroknak egyre több esemény, fesztivál, gasztronómiai ünnep igyekszik rangot adni – egyben kitűnő szórakozást, kikapcsolódást kínálva a vendégeknek. A Balatonnál nem csak a téli disznóvágásokon, a torkos csütörtöki vendéglátáson, az őszi szüreti mulatságokon és a hagyományos Márton-napi libavacsorákon vehetünk részt, hiszen Fonyódon februárban kolbászfesztiválra, júliusban csülöknapokra invitálnak minket. Áprilisban a Balaton-felvidéket már kora tavasszal rózsaszínű virágruhába öltöztető mandulát ünnepeljük a Balatoni Riviéra falvaiban. Balatonkenesén májusban megkóstolhatjuk (!) a tátorjánt, Gyenesdiáson pedig változatosan elkészített halételekkel várnak mindenkit a Keszegfesztiválon. Augusztusban nemcsak hagyományos kenyérünnepeken vehetünk részt szerte a régióban, hanem a lecsót is megízlelhetjük Kenesén, míg Balatonalmádi pálinkakóstolóra hív. Lengyeltótiban diófesztivállal köszöntik az őszt, az októberi töknapok mellett Siófok Tojásfesztivállal vár mindenkit, ezt követően pedig előbb Szigligeten a süllőnek, majd Tihanyban a látott halnak, a gardának szentelnek gasztronómiai ünnepet a Balatonnál. Információ a rendezvényekről: itthon.hu/balaton

ANNA GRAND HOTEL

Wine & viTAl

SZÉP

Leírás: Az Anna Grand Hotel Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el, néhány lépésre a Balaton-parti híres Tagore sétánytól. elegáns szobák, tágas lakosztályok biztosítják a modern komfortot, lenyugözô történelmi környezetben. 1200 m²-es wellness részleg és 300 fôs konferenciaközpont képzett személyzettel várja a vendégeket. Az étterem az ínyencek paradicsoma, a reformkori receptek alapján készített házi sütemények, a cukrászda védjegye. Bowling-csarnok, minigolf pálya, ôspark, nordic-walking, vinotéka és BioMed gyógyközpont szolgálja a vendégek igényeit. A zárt garázs 150 parkolóhelyet biztosít. AJáNLAT: 4=3 akció vasárnapi érkezéssel 2012.08.21-09.15.: 49 350,-Ft/fô/4 éj; 2012.09.16-10.22.: 44 850,-Ft/fô/4 éj; 2012.10.23-12.28.: 40 350,-Ft/fô/4 éj További kedvezményes ajánlatainkról érdeklôdjön elérhetôségeinken. Ár: 27 900 Ft /fô/2 éj ártól Név: ANNA GRAND HOTEL**** Wine & Vital Cím: 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1. Telefon: (+36) 87/581-200 Fax: (+36) 87/581-201 E-mail: reservation@annagrandhotel.hu Honlap: www.annagrand.hu

HOTEL MARINA

All inclusive

…9°

SZÉP

Leírás: A szálloda a település egyik legszebb helyén, a vízparton, egy parkban helyezkedik el. vendégeink kényelmét több típusú szoba, uszoda, szauna, masszázs, gyermekanimáció és saját strand szolgálja. A szálloda All inclusive ellátással várja a pihenni vágyókat: reggeli órákban büféreggeli, délután nemzetközi ételek, édességek és snackek széles választéka, az esti órákban büfévacsora. A gazdag ételválaszték mellett az italkínálat sem maradhat el. AJáNLAT: 4=3 hétköznapi akció: korlátlan étel- és italfogyasztással, strand-, uszoda-, szauna- és parkoló- használattal. További kedvezményes ajánlatainkról érdeklôdjön elérhetôségeinken! Ár: 37 500 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: HOTEL MARINA*** All inclusive Cím: 8230 Balatonfüred, Széchenyi út 26. Telefon: (+36) 87/889-500 Fax: (+36) 87/889-535 E-mail: marina.reservation@danubiushotels.com Honlap: www.danubiushotels.hu/marina

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

33

Hévíz CARD+
Plusz egy ok a lazításra! Leírás: A kártya minden vendég számára inGYenes, aki legalább 2 éjszakát Hévízen tölt. AJáNLAT: Ízelítô a kedvezményekbôl: 50% kedvezmény a wellnessfürdô-belépôbôl, +1 óra ingyen parkolás a nagyparkolóban, +1 óra kerékpárbérlet a Tourinform-irodában, és még számos kedvezmény és pluszszolgáltatás várja az inGYenesen igényelhetô Hévíz card+ keretében. A Hévíz Kártya éttermekben, múzeumokban, szabadidôs programoknál, közlekedésben és egyéb szolgáltatóknál használható fel. Használja ki a lehetôséget hévízi tartózkodása során, és kérje szállásadójától a kártyát! ismerje meg a kedvezményeket részletesen! www.heviz.hu Név: TOURINFORM HÉVÍZ Cím: 8380 Hévíz, Rákóczi utca 2. Telefon: (+36) 83/540-131 Fax: (+36) 83/540-132 E-mail: heviz@tourinform.hu Honlap: www.heviz.hu

NATURMED HOTEL CARBONA

suPeRiOR

…9°

SZÉP EK +

Leírás: A többszörösen díjnyertes szálloda Hévíz központjában helyezkedik el. itt minden megtalálható, ami a kellemes kikapcsolódást szolgálja: szabadtéri élményfürdô napozókerttel, kamaszmedence, termálmedencék, fedett uszoda szaunaszigettel. A wellness-szolgáltatásokat keleti mozgásterápiák, meditációs programok, Thalasso-terápiás kezelések, Ayurvéda, sensolite, továbbá léböjtkúra, illetve különbözô salaktalanító kúrák teszik teljessé. A szépülni vágyó nôi és férfi vendégeket az esteticum Beauty szalon egyénre szabott különleges szolgáltatásai kényeztetik. AJáNLAT: elixír a hétköznapokra csomagajánlat (érkezés vasárnap vagy hétfôn): 3+1 éjszaka szállás félpanziós ellátással és egy választott kezeléssel. Ár: 57 900 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: NATURMED HOTEL CARBONA **** superior Cím: 8380 Hévíz, Attila utca 1. Telefon: (+36) 83/501-500 Fax: (+36) 83/340-468 E-mail: hotel@carbona.hu Honlap: www.carbona.hu
cmyk: 80-0-100-10 rgb: 10-162-69 cmyk: 0-0-0-60 rgb: 128-130-133 cmyk: 30-30-30-100 rgb: 35-31-32

zALAkAROS
Meríts erôt a természet erejébôl!

A Kis-BAlATOn FüRdôvÁROsA

Leírás: Zalakaros az ország délnyugati szegletében fekszik idilli környezetben, közvetlenül az M7-es autópálya mellett. A fürdôváros a Kis-Balaton fôvárosa, s e kedvezô fekvésbôl adódóan az érintetlen természet, a madárcsicsergés mind a kínálat része. A zalakarosi erôt adó gyógyvíz: Zalakaros hitvallása: sanus per Aquam = egészség a vízen keresztül. A fürdôvárosban az élet zálogát adó és gyógyító erôvel rendelkezô termálvízé a fôszerep. Olajat keresve, 1962-ben szokatlanul magas hôfokú (96 c°), ásványi anyagokban gazdag termálvizet találtak a folyékony arany után kutatók, mely kiválóan alkalmas krónikus mozgásszervi- és nôgyógyászati megbetegedések gyógyítására. Mindamellett betegségmegelôzô, általános közérzetet javító szerepe is van, mely mai rohanó világunkban jelentôsen felértékelôdött. Név: ZALAKAROSI TURISZTIKAI EGyESÜLET Cím: 8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1. Telefon/fax: (+36) 93/340-421 E-mail: zalakaros@tourinform.hu Honlap: www.zalakaros.hu

GRáNIT éLMéNy-, STRAND- éS GyóGyfüRDô – A füRDôóRIáS

…9û

SZÉP

Leírás: A zalai kisváros a Kis-Balatontól 9 kilométerre ligetes, ápolt környezetben helyezkedik el, ahol télen-nyáron az ország egyik legjelentôsebb fürdôje, a 2010-ben felújított Gránit Élmény,- strand,- és Gyógyfürdô kényeztetô szolgáltatásainak (szépészeti, wellness-, medical wellness és gyógykezelések) széles palettája várja a család minden tagját. Zalakaroson otthon van… Zalakaros egyéni szállásai, kettô-három-négycsillagos szállodái lehetôséget adnak minden korosztály számára, hogy pénztárcájuknak és igényeiknek megfelelô szállást választhassanak maguknak a wellness hétvége során. A zalai szôlôhegyeken át vezetô séta, a Kis-Balaton madárvilágának felfedezése nem pénz, hanem sokkal inkább igény kérdése. Név: GRÁNIT GyóGyFÜRDő Cím: 8749 Zalakaros, Thermál utca 4. Telefon: (+36) 93/340-420 Fax: (+36) 93/340-318 E-mail: info@furdo-zalakaros.hu Honlap: www.furdo-zalakaros.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

35

HOTEL kAROS SPA

suPeRiOR

…9

SZÉP EK +

Leírás: A Hotel Karos spa Zalakaros legnagyobb és legszélesebb körû szolgáltatáskínálattal rendelkezô wellness szállodája, ahol mindez Önre vár: 300 tágas spa superior szoba, apartszobákban termálvizes káddal, 4000 m2-nyi wellnessvilág beltéri és kültéri medencékkel, szauna parkkal, több, mint 100-féle relaxáló, frissítô, regeneráló kezelés, család- és gyermekbarát programok sokasága, gasztronómiai remekek a szálloda Éden éttermében és a Hajóbárban, valamint egész évben kedvezô ajánlatok, avagy röviden egy tökéletes kikapcsolódás. AJáNLAT: Karosi varázslat csomagajánlat: 13 500 Ft-tól /fô/éj (szállás félpanziós ellátással, wellnesshasználattal) Név: HOTEL KAROS SPA**** superior Cím: 8749 Zalakaros, Alma utca 1. Telefon: (+36) 93/542-550 Fax: (+36) 93/542-501 E-mail: sales@karos-spa.hu Honlap: www.karos-spa.com

PANORáMA HOTEL

…9

SZÉP

Leírás: A teljesen felújított Hotel***+ Panoráma a balatoni strand mellett 70 szállodai szobával, uszodával-élményfürdôvel, wellness- és fitneszrészleggel, valamint mesterszakács által irányított étteremmel várja Önt és családját Balatongyörökön! Minden szoba egyedileg légkondicionálható, erkélyes, fürdôszobás, televízióval, hûtôvel, telefonnal van felszerelve. A hotel parkkal, belsô zárt gépkocsiparkolóval, a gyermekek részére játszótérrel, játszószobával biztosít kellemes nyugodt pihenést vendégeinek. A hotelben fitneszterem, wellnessrészében uszoda–élményfürdô, szaunák várják vendégeinket. AJáNLAT: 19 800 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: PANORÁMA HOTEL*** Cím: 8313 Balatongyörök, Petőfi utca 5. Telefon: (+36) 83/349-524 Fax: (+36) 83/346-110 E-mail: info@hotelpanorama.hu Honlap: www.hotelpanorama.hu

APHRODITE HOTEL vENUS

…9°û

SZÉP EK +

Leírás: Ahol a hagyományos parasztgazdaságban megtermelt minôségi alapanyagok és a XXi. századi kényelem találkoznak – Hotel venus és a Garabonciás farm. A Hotel venus 3 csillagos wellness és családbarát szálloda Zalakaros központjában, zöldövezetben fekszik, mindössze 97 méterre a Gránit Gyógy-, stand- és Élményfürdô bejáratától. A szálloda fedett wellnessrészlegének Római fürdôjét élmény- és szabadtéri medence, termálvizes medence, Bizánci gôzfürdô, jacuzzi, finn- és infraszauna alkotják. A szálloda új 4 csillagos szárnyának – amely az Aphrodite Hotel nevet kapta – 30 egyedileg kialakított és „saját névre” elkeresztelt szobái és lakosztályai extra tágasak. Különösen a friss házasok örülhetnek a jacuzzit és körágyat is magába foglaló nászutaslakosztálynak. A családi két légterû szobák, valamint az elnöki lakosztályok minden igényt kielégítenek. AJáNLAT: 19 900 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: APHRODITE HOTEL VENUS**** Cím: 8749 Zalakaros, Sport utca 10. Telefon: (+36) 93/540-140 Fax: (+36) 93/540-141 E-mail: info@hotelvenus.hu Honlap: www.aphroditehotelvenus.hu

HOTEL WELLAMARIN

…9°

SZÉP

Leírás: Hangolódjon velünk egy hullámhosszra Zamárdi 3 km-es szabad strandján újonnan épült négycsillagos wellness szállodánkban. A szálloda épülete közvetlenül a tóparton helyezkedik el a tihanyi apátság látképének elôterében. Feng-shui elven berendezett lakótereink természetes közeget teremtenek a pihenésre, vendégeink választhatnak a szobák, apartmanok, lakosztályok tájolásának megfelelô kék, mályva és zöld színû enteriôrök közül. Rohanó világunk hétköznapjainak kipihenésére Black & Orange wellnessrészlegünk kényeztetô birodalma nyújt menedéket élménymedencéivel, finn- bio- és infraszaunájával, gôzkabinjával, caldáriumával, tepidáriumával, merülômedencéjével vagy jégbarlangjával! AJáNLAT: 19 800 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: HOTEL WELLAMARIN**** Cím: 8621 Zamárdi, Eötvös utca 15/1. Telefon: (+36) 84/545-800 Fax: (+36) 84/545-020 E-mail: info@wellamarin.hu Honlap: www.wellamarin.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

37

kRISTáLy HOTEL

9

SZÉP EK +

Leírás: szereti a Balaton-parti aktív kikapcsolódást és a kényeztetô wellness szolgáltatásokat is? nálunk egyszerre élvezheti mindkettôt! Alábbi csomagajánlatunk ajándékai gondoskodnak arról, hogy pihenése ne csak kellemesen, de hasznosan is teljen. AJáNLAT: 4 napos kiruccanás a Balaton fôvárosában: 4 nap / 3 éj szállás classic szobában félpanziós ellátással, wellnessközpontunkban jakuzzi, bio finn- és infraszauna, Himalája sószoba, ametiszt gôzfürdô, napozóterasz, zenés pihenô-, a szobában széf- és wifi használata korlátlan Pí-víz-fogyasztással. Ajándékunk: üdvözlôital, szobánként 1 aromamasszázs és 3 óra kerékpárbérlés. Gyermekének a szállás 6 éves korig inGYenes! ne feledje, nálunk a 7. éjszaka mindig ajándék! Ár: 31 500 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: KRISTÁLy HOTEL*** Cím: 8360 Keszthely, Lovassy S. utca 20. Telefon: (+36) 83/318-999 Fax: (+36) 83/318-998 E-mail: info@kristalyhotel.hu Honlap: www.kristalyhotel.hu

ADMIRáL HOTEL

9

SZÉP EK +

Leírás: 28 szobás szállodánk 300 m-re a Balaton-parttól, 50 m-re a bringakörúttól családias környezetben várja családját egy igazi Balaton-parti aktív pihenésre, kedvezô áron! AJáNLAT: „4 napos kiruccanás” ajánlatunk: 3 éjszaka erkélyes szobában büféreggelivel, a szálloda kertjében medence, napozóágyak, napernyôk, grillkert, gyermekjátszótér, parkoló, a szobában széf-, a fôépület szobáiban wifi használattal. Garanciánk a kényelemre rossz idô esetén: partnerszállodánk (Kristály Hotel*** elôbb) wellnessközpontját (jakuzzi, szaunák stb…) vendégeink inGYen használhatják. Ajándékunk: 3 órás kerékpárbérlés, szobánként 1x25’ relaxmasszázs. Gyermekének a szállás 6 éves korig inGYenes! nálunk a 7. éjszaka mindig ajándék! Ár: 24 400 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: ADMIRÁL HOTEL*** Panzió Cím: 8360 Keszthely, Pázmány P. utca 1. Telefon: (+36) 83/314-368 Fax: (+36) 83/314-143 E-mail: info@admiralhotel.hu Honlap: www.admiralhotel.hu

BONvINO HOTEL

Wine & sPA

…9°

SZÉP EK +

Leírás: A hotel a festôi borvidéken, a Balaton-felvidéki nemzeti Park területén, Badacsony központjában található. legyen a vendégünk, és fedezze fel velünk a környék és az egyedi hangulatú szálloda által kínált élményeket egész évben. Bor, aktivitás, wellness. Megmutatjuk Badacsony, a vulkánok völgye és a Balaton romantikus, sokaknak ismeretlen arcát, szépségét: különleges kirándulásokra, nordic Walking túrákra, pincelátogatásokra, borvacsorákra, lovaglásra, vártúrára és még számtalan különleges programra csábítjuk a bor és az aktivitás jegyében. Az aktív pihenést selfness-szolgáltatások egészítik ki: kiválóan felszerelt wellnessrészleg, jóga, önfejlesztô és szórakoztató programok, tematikus napok, hétvégék várják vendégeinket. AJáNLAT: 10 900 Ft/fô/éj + iFA ártól Név: BONVINO HOTEL WINE & SPA**** Cím: 8258 Badacsony, Park utca 22. Telefon: (+36) 87/532-210 Fax: (+36) 87/532-211 E-mail: sales@hotelbonvino.hu Honlap: www.hotelbonvino.hu

BORBéLy CSALáDI PINCéSzET
SZÉP

Leírás: „Tüzes Borok, vulkáni Ízek” „ôsztôl Tavaszig” pihenjen pincészetünknél, mely a Badacsonyi Borút egyesület minôsített állomása. Ajánljuk hétvégi kikapcsolódásra a szôlôskertek ölelésében található vendégházunkat a csendre, nyugalomra, a természet harmóniájára és a jó borokra szomjazó családi és baráti társaságoknak. AJáNLAT: péntek este: borvacsora borbemutatóval, pincelátogatással. egy korty saját pálinka a nyugodt éjszakáért! szombat: bôséges reggeli, napközben szabad program. vasárnap: bôséges reggeli, kedvezményes borvásárlási lehetôség. vendégházunk felszerelt konyhával, grillezési és bográcsozási lehetôséggel várja Önöket. elôzetes egyeztetéssel házias vacsora is igényelhetô! Mindez csak 15 990,- HuF/fô/hétvége + iFA családias vendéglátással! „Térj be hozzánk, kedves vendég, ismerkedj meg tüzes boraink világával!” Név: BORBÉLy CSALÁDI PINCÉSZET Cím: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19. Telefon: (+36) 87/321-833 Mobil: (+36) 30/927-1414 E-mail: info@borbelypince.hu Honlap: www.borbelypince.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

39

HOTEL CLUB TIHANy

9

SZÉP

Leírás: üdüljön a közvetlenül a Balaton-parton található Hotel club Tihanyban****, a gyönyörû Tihanyi-félszigeten! Élvezze kényeztetô és gyógyító wellness szolgáltatásainkat, válasszon sportlehetôségeink közül, vagy tegyen nagy sétákat a csodálatos természetvédelmi tájakon! AJáNLAT: TiHAnYi KiKeleT wellnesscsomagunk már 38 500 Ft/fôtôl foglalható, amely tartalma: 2 éjszaka standard kétágyas szobában büfé félpanziós ellátással, tihanyi levendulás gyógynövényfürdô, relaxáló energetikai fej- és arcmasszázs, sPA használat: uszoda, finn szauna, infraszauna, pezsgôfürdô, élményfürdô, gôzfürdô, strand. ingyenes parkolás. Érvényesség: 2012.08.25.-10.13. között szeretettel várjuk kedves vendégeinket! Ár: 38 500 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: HOTEL CLUB TIHANy**** Cím: 8237 Tihany, Rév utca 3. Telefon: (+36) 87/538-564 Fax: (+36) 87/538-516 E-mail: reserv@clubtihany.hu Honlap: www.clubtihany.hu

ANNAGORA AQUAPARk

SZÉP

Leírás: itt minden egyben, ami jó a nyárban! Felejthetetlen és megunhatatlan vizes élményekben és egyedülálló kilátásban lesz része, ha meglátogatja a Balaton legnagyobb vízi élményparkját Balatonfüreden. 12 attraktív felnôtt- és 3 gyermekcsúszda, fûtött medencék (óriás hullámmedence, gyermekmedencék pancsolóval és számos játékelemmel, valamint az ún. lassú folyóval, gyermek -hullámmedence); temperált külsô és fedett élménymedencék (sodrófolyosó, buzgárok, vizes masszázselemek); strandröplabda pálya; trafik és éttermek, büfék várják a vendégeket. A wellnessben jégbarlang, finn és bioszaunák, hideg vizes merülôkád, illóolajos gôzkabinok segítik a pihenését. AJáNLAT: Bôvebb információk a honlapon: www.annagora.com Név: ANNAGORA AQUAPARK Cím: 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 35. Telefon: (+36) 87/581-430 Fax: (+36) 87/581-432 E-mail: info@annagora.com Honlap: www.annagora.com

zÖLD TEAHáz éS kávézó
Leírás: Balatonfüred festôi szépségû falurészében található családi üzemeltetésû, hangulatos teaházban várjuk szeretettel! Különlegességünk a nagy szálastea-választék, melyekbôl gyümölcsös jegestea-koktélokat is készítünk. Ajánlatunk: finom, olasz pörkölésû kávé, sûrû forró csokik, különbözô italok, balatoni borok, limonádék, frissítô üdítôk, melegszendvics, sütemények, teafüvek elvitelre is, ajándéktárgyak, teázási kellékek. nyáron hangulatos teraszon is élvezheti a meghitt környezet varázsát. Terembérlési lehetôség (30–40 fô részére). Az év minden napján nyitva! Pihenjen meg Ön is a Zöld Teaházban! Név: ZÖLD TEAHÁZ ÉS KÁVÉZó Cím: 8230 Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 50. Telefon: (+36) 30/324-3016 E-mail: zoldteahaz@gmail.com Honlap: www.zoldteahaz.com

RAMADA HOTEL & RESORT LAkE BALATON

…9°

SZÉP

Leírás: ismerje meg Ön is a festôi szépségû Balatonalmádit! A Ramada Balatonban családok és párok egyaránt jól érezhetik magukat az év minden napján. AJáNLAT: 2 éjszaka szállás csodálatos balatoni panorámás szobában, félpanziós ellátás, fürdôköntös-használat, a wellnessrészleg korlátlan használata, ingyenes vezeték nélküli internet, parkolás a szálloda parkolójában, szobaszéf. Ár: 25 900 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: Ramada Hotel & Resort Lake Balaton Cím: 8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky utca 14. Telefon: (+36) 88/620-620 Fax: (+36) 88/620-697 E-mail: reservation@ramadabalaton.hu Honlap: www.ramadabalaton.hu

HOTEL MóLó
SZÉP

Leírás: A Hotel Móló siófokon, a vitorláskikötô szomszédságában, saját stranddal, játszótérrel, gyermekmedencével, valamint a szálloda mellett lévô wellness centrummal, hangulatos környezetben várja a vendégeket. AJáNLAT: 3 éjszaka szállás, félpanziós ellátás, wellness részleg használata, 1x40 perces egzotikus testmasszázs, 1x30 perces hidratáló arckezelés, üdvözlô ital, zárt parkoló, fürdôköntös. Ár: 34 200 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: Hotel Móló*** Cím: 8600 Siófok, Vitorlás utca 16. Telefon: (+36) 84/310-047 Fax: (+36) 84/316-090 E-mail: molohotel@balatonihajozas.hu Honlap: www.balatonihajozas.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

41

HOTEL AzÚR

siÓFOK

…9°

SZÉP

Leírás: A siófok központjában, közvetlen a vízparton található Hotel Azúr a régió egyik legkedveltebb szállodakomplexuma. A családbarát Hotel Azúr szárnyban és az exkluzív szolgáltatásokat nyújtó Hotel Azúr Prémium épületben összesen 270 szoba, 3 különbözô stílusú étterem, 2500 m2 alapterületû wellnessközpont áll a vendégek rendelkezésére. A Hotel Azúr Prémium szárny csodálatos balatoni panorámás szobái, exkluzív wellness-szolgáltatásai és különleges gasztronómiai élményeket nyújtó konyhája felejthetetlen élményeket kínál a Balaton partján. AJáNLAT: Gourmet csomag: 2 éjszaka szállás, 2 alkalommal 5 fogásos borvacsora az Opusz étteremben, 1 alkalommal exkluzív sajtkóstoló borfogyasztással a Petrus borbárban Ár: 48 000 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: HOTEL AZÚR**** Siófok Cím: 8600 Siófok, Vitorlás utca 11. Telefon: (+36) 84/501-400 Fax: (+36) 84/501-458 E-mail: info@hotelazur.hu Honlap: www.hotelazur.hu

véRTES

KOnFeRenciA És Wellness HOTel
SZÉP EK +

…9°û
vágyik!

Leírás: szépség – Kényeztetés – egészség! Wellness, ahogy te szereted! nálunk Ön válogathatja össze azokat a szolgáltatásokat, amelyekre igazán AJáNLAT: Wellnesscsomagunk tartalma: 2 éjszaka szállás félpanziós ellátással, üdvözlôkoktél, wellness centerünk használata (beltéri medence, szaunavilág, gôzkabin, jégkút, jakuzzi, fitneszterem), fürdôköpeny-bekészítés, ingyenes parkolási lehetôség és WiFi hozzáférés, ÁFA, 3 választható szolgáltatás az alábbiak közül: paraffinos kézápolás, paraffinos lábápolás, manikûr, pedikûr, 25 perc frissítômasszázs, 25 perc stresszoldó masszázs, 45 perc sókamrahasználat, 7 perc szolárium, állapotfelmérés, terápiás tanácsadás. Ár: 29 900 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: VÉRTES**** Konferencia és Wellness Hotel Cím: 8600 Siófok, Batthyány utca 24. Telefon: (+36) 84/312-422 Fax: (+36) 84/310-457 E-mail: info@hotelvertes.hu Honlap: www.hotelvertes.hu

yACHT CLUB HOTEL
suPeRiOR, sPA & ResTAuRAnT

BALATON-fELvIDékI TÚRAÚTvONALAk
Leírás: Az Éltetô Balaton-felvidékért egyesület 60 település több mint 180 túraútvonalát kínálja. A GPs-koordinátákkal, fotókkal, kisfilmekkel, sztorikkal, egyéb információkkal tarkított térképrendszer a turisták számára tervezhetôbbé teszi a Balaton-felvidék 60 településén az aktív kikapcsolódást gyalogszerrel, lóval, kerékpárral, autóval vagy akár szekérrel. A térképrendszer segítségével a Balaton-felvidéken töltött idôt színesítheti minden idelátogató a kirándulások, túrázások, az aktív pihenés, a wellness, a bor és a gasztronómia élményeivel egyaránt. Név: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Telefon: (+36) 87/350-111 Fax: (+36) 87/550-086 E-mail: kozpont@balatonleader.hu Honlap: www.balatonleader.hu, www.naturama.hu (A térképrendszert folyamatosan fejlesztjük, bővítjük.)

SZÉP

Leírás: „Feltöltôdés az ezerarcú Balaton ölelésében” A siófoki vitorláskikötôben található Yacht club Hotel, spa & Restaurant-ban a meghitt szobák és belsô terek, á la carte étterem, 600 m2-es fürdôház, bababarát hozzáállás mellett tágas teraszok, változatos wellness-szolgáltatások, biliárd, bérelhetô kerékpárok, számtalan környékbeli programlehetôség gondoskodnak róla, hogy egész évben igazi kikapcsolódás legyen az itt eltöltött idô. A Yacht club Hotel, spa & Restaurant legnagyobb különlegessége a kilátás: élvezze a fürdôházból, az étterembôl vagy a tágas teraszok egyikérôl! AJáNLAT: Tóparti relaxnapok csomagajánlatunk gourmetvacsorával: 2 éjszaka félpanzióval, négyfogásos dél-balatoni borvacsorával, fürdôházhasználattal, 2000 Ft értékû masszázsutalvánnyal, félnapos kerékpárhasználattal, panorámás privát pezsgôfürdôzéssel. Ár: 25 450 Ft/fô/csomag + iFA ártól Név: yACHT CLUB HOTEL***superior Spa & Restaurant Cím: 8600 Siófok, Vitorlás utca 14. Telefon: (+36) 84/311-161 Fax: (+36) 84/311-161 E-mail: info@hotel-yachtclub.hu Honlap: www.hotel-yachtclub.hu

itthon.hu/Balaton

B a l ato n • é l m é n y e k í z b e n é s v í z b e n

43

tourinform-irodák a Balaton régióban
Telefonos szolgálat: (+36) 1/438-8080 (0–24h) E-mail: info@itthon.hu tourinform.hu ALsóöRs 8226 Vasút utca 3. Telefon, fax: (+36) 87/575-000 E-mail: alsoors@tourinform.hu BAdAcsOny 8261 Park utca 14. Telefon: (+36) 87/431-046 Telefon, fax: (+36) 87/531-013 E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu BALAtOnALmádi 8220 Városháza tér 4. Telefon: (+36) 88/594-081 Telefon, fax: (+36) 88/594-080 E-mail: balatonalmadi@tourinform.hu BALAtOnBOgLáR (szezonális iroda: 06. 15.-08. 31.) 8630 Erzsébet utca 12–14. Telefon: (+36) 30/351-4476 E-mail: balatonboglar@tourinform.hu BALAtOnföLdVáR 8623 Petőfi Sándor utca 1. Telefon, fax: (+36) 84/540-220 E-mail: balatonfoldvar@tourinform.hu BALAtOnfüREd 8230 Blaha Lujza utca 5. Telefon: (+36) 87/580-480 Fax: (+36) 87/580-481 E-mail: balatonfured@tourinform.hu BALAtOngyöRöK (szezonális iroda: 06. 15.–08. 31.) 8313 Kossuth L. utca 64. Telefon, fax: (+36) 83/346-368 E-mail: balatongyorok@tourinform.hu BALAtOnKEnEsE 8174 Táncsincs Mihály utca 24. Telefon, fax: (+36) 88/594-645 E-mail: balatonkenese@tourinform.hu BALAtOnViLágOs (szezonális iroda: 06. 15.–08. 31.) 8171 Aligai út 1. Telefon, fax: (+36) 88/446-034 E-mail: balatonvilagos@tourinform.hu BuzsáK 8695 Fő tér 1/a Telefon: (+36) 30/325-4349 E-mail: buzsak@tourinform.hu fOnyód (szezonális iroda: 06. 15.-08. 31.) 8640 Vigadó tér 1. (Hajóállomás) Telefon, fax: (+36) 85/560-313 E-mail: fonyod@tourinform.hu gyEnEsdiás 8315 Hunyadi utca 2. Telefon, fax: (+36) 83/511-790 E-mail: gyenesdias@tourinform.hu HéVíz 8380 Rákóczi utca 2. Telefon: (+36) 83/540-131 Fax: (+36) 83/540-132 E-mail: heviz@tourinform.hu KEsztHELy 8360 Kossuth Lajos utca 30. Telefon, fax: (+36) 83/314-144 Telefon: (+36) 83/511-660 E-mail: keszthely@tourinform.hu RéVfüLöp 8253 Villa Filip tér 8/b Telefon: (+36) 87/463-194 Telefon, fax: (+36) 87/463-092 E-mail: revfulop@tourinform.hu siófOK 8600 Víztorony, Fő tér 11. Pf 75 Telefon, fax: (+36) 84/310-117 Telefon, fax: (+36) 84/696-236 E-mail: siofok@tourinform.hu szigLigEt (szezonális iroda: 06.15-09.15.) 8364 Kossuth Lajos utca 17. Telefon: (+36) 70/37-153-46 E-mail: szigliget@tourinform.hu tApOLcA 8300 Fő tér 17. Telefon: (+36) 87/510-777 Fax: (+36) 87/510-778 E-mail: tapolca@tourinform.hu tiHAny 8237 Kossuth Lajos utca 20. Telefon: (+36) 87/538-104 Telefon, fax: (+36) 87/448-804 E-mail: tihany@tourinform.hu VOnyARcVAsHEgy (szezonális iroda: 06. 15.-08. 31.) 8314 Kossuth Lajos utca 42. Telefon: (+36) 83/348-253 Telefon: (+36)30/380-6690 Fax: (+36) 83/548-021 E-mail: vonyarcvashegy@tourinform.hu zALAKAROs 8749 Gyógyfürdő tér 10. Telefon, fax: (+36) 93/340-421 E-mail: zalakaros@tourinform.hu zAmáRdi 8621 Kossuth Lajos utca 16. Telefon: (+36) 84/345-291 Telefon, fax: (+36) 84/345-290 E-mail: zamardi@tourinform.hu

Jelmagyarázat

9 ° … û
SZÉP

Gyermekkedvezmény Diabetikus ételek Akadálymentesített Orvosi ügyelet Üdülési csekk széP kártyaelfogadó hely egészségpénztár-elfogadó hely
Impresszum Kiadta: Magyar Turizmus Zrt., Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 2. Telefon: (+36) 87/342-801. Fax: (+36) 87/342-871 E-mail: balaton@itthon.hu itthon.hu/balaton Előkészítés: WOW Stúdió Kft. Nyomdai munkák: Crew Nyomdaipari Kft. Ingyenes kiadvány

fotók: Magyar Turizmus Zrt. és a Balatonfelvidéki Nemzeti Park fotóarchívuma. Anna Grand Hotel, Balatonfüred Bonvino Hotel Wine & Spa, Badacsony Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. A Balatoni Fotópályázaton benyújtott alkotások szerzői: Czékmán Ágnes, Marosi János, Viczián Pál, Bedics András

EK +

A kiadványban szereplő ajánlatok tartalmáért a Magyar Turizmus Zrt. nem vállal felelősséget. További információért, kérjük, keresse közvetlenül a szolgáltatókat!

itthon.hu/Balaton

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful