SYARAT PERMOHONAN TAJAAN MARA PROGRAM PASCA SISWAZAH KE INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI TERKEMUKA LUAR NEGARA

1.0

PERINGKAT DAN BIDANG PENGAJIAN PERINGKAT PENGAJIAN Ijazah Sarjana, Doktor Falsafah & Profesional KURSUS / BIDANG PENGAJIAN Kejuruteraan. Kepakaran Perubatan / Pergigian / Sains dan Teknologi (Applied Medical Course). Allied Health Sciences. Teknologi Maklumat / Sains Komputer / Sistem Maklumat. Bioteknologi. Sains Gunaan. Sains Kuantitatif. Sains Tulen. Kewangan / Perbankan / Perakaunan / Ekonomi / Perniagaan Antarabangsa / Iktisas. Perakaunan (CA / ACCA / CIMA / ICAEW dan berkaitan). Senibina. Perundangan. Lain-lain bidang teknikal dan bukan teknikal yang kritikal dan dikenalpasti untuk keperluan negara.

a) b) c) d) e) f) g) h) i) j) k) l) m)

2.0

KELAYAKAN DAN TEMPOH PENAJAAN 2.1 Kursus yang ditaja adalah diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan Badan Profesional yang berkaitan. Permohonan terbuka untuk pengajian secara Kerja Kursus (Coursework) atau Penyelidikan (By Research) secara sepenuh masa. Tempoh pengajian bagi setiap peringkat pengajian adalah seperti berikut: PERINGKAT PENGAJIAN Ijazah Sarjana dan Profesional Doktor Falsafah
 

2.2

2.3

TEMPOH PENAJAAN 1 hingga 2 tahun 3 hingga 4 tahun
Page 1 of 4 

Pemohon diwajibkan menduduki ujian International English Language Testing System (IELTS) atau Test of English as a Foreign Language (TOEFL) atau Scholastic Aptitude Test (SAT) mana yang berkaitan dan memenuhi syarat pencapaian yang ditetapkan oleh MARA seperti di para 4. Tiada tanggungan hutang pinjaman pelajaran atau berstatus blacklist bagi pengajian terdahulu sekiranya ditaja oleh MARA.uk.topuniversities.4 Calon Ijazah Sarjana dan Profesional Calon PhD / Kepakaran 35 tahun 40 tahun Pemohon telah tamat pengajian semasa iklan dikeluarkan. Graduate Management Admission Test GMAT) dan sebagainya.3.timeshighereducation. pemohon yang telah mempunyai Ijazah Sarjana tidak layak memohon tajaan untuk peringkat Ijazah Sarjana.0 3.8 3. Mendapat pelepasan / penangguhan kontrak perkhidmatan atau bayaran balik pinjaman jika pernah ditaja oleh MARA atau badan penaja lain untuk pengajian sebelum ini. Tahap pencapaian adalah sepertimana yang ditetapkan oleh pihak universiti.arwu.11 Page 2 of 4    .5 3. Academic Ranking of World Universities – www.7 3. Pemohon perlu mempunyai kelayakan minimum diploma untuk memohon tajaan MARA di peringkat Profesional.1 3. Contohnya.6 3.3 3.org dan QS World University Ranking – www.10 3.2 SYARAT ASAS KELAYAKAN PERMOHONAN Melayu Bumiputera dan warganegara Malaysia. Pemohon tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari mana-mana agensi untuk pengajian atau peringkat yang sama. Mendapat tawaran pengajian bersyarat (conditional offer) atau tanpa syarat (Unconditional Offer) daripada universiti berkenaan. Keutamaan diberikan kepada pemohon yang mendapat tawaran daripada universiti ranking tertinggi dalam bidang pengajian berkenaan rujukan www. Kelayakan sijil tidak akan dipertimbangkan. Had umur pemohon adalah tidak melebihi seperti berikut dari tarikh permohonan dikemukakan: • • 3.0. Pemohon tidak mempunyai kelayakan akademik yang setaraf dengan permohonan.co. 3.com (klik QS World University Ranking). Menduduki peperiksaan berkaitan sekiranya disyaratkan oleh universiti seperti Graduate Record Examination (GRE).9 3.

Lulus sesi temuduga yang dijalankan oleh pihak MARA.15 4. Mendapat kelulusan cuti belajar tanpa gaji atau pengesahan bertulis mengenai pelepasan / perletakan jawatan daripada majikan bagi calon yang sedang dalam perkhidmatan.13 3.5 ke atas atau b) Test of English as a Foreign Language (TOEFL) dengan pencapaian 79/120 (Internet Based Test) atau c) Scholastic Aptitude Test (SAT) 1.50 ke atas atau setaraf dengannya atas atau setaraf dengannya. Mengikuti kursus anjuran MARA atau agensi lain sekiranya ianya sebahagian daripada syarat wajib sebelum ke luar negara.3. Keputusan akademik permohonan ke Keputusan akademik permohonan peringkat Profesional untuk pelajar lepasan peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah: diploma: Keputusan peringkat Diploma: ke Keputusan terkini peringkat Ijazah Sarjana Muda.50 ke atas atau Kursus Teknikal : CGPA 3.0 KELAYAKAN AKADEMIK Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperolehi kredit bagi semua matapelajaran yang diambil. setaraf dengannya.75 ke Kursus Bukan Teknikal : CGPA 3. Sarjana dan Profesional: Kursus Teknikal : CGPA 3. Bagi calon di kalangan tenaga pengajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) hendaklah mengemukakan surat kelulusan perletakan jawatan. 3.14 3. Page 3 of 4    . Pelajar diwajibkan menduduki peperiksaan berkenaan dan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh MARA: a) International English Language Testing System (IELTS) dengan pencapaian keseluruhan Band 6. Kursus Bukan Teknikal : CGPA 3.00 ke atas atau setaraf dengannya.000 mata ke atas.12 Tidak pernah ditamatkan bantuan oleh mana-mana penaja atas sebab tindakan disiplin dan menyalahi undang-undang negara.

Malaysian British Educational Cooperation Services (MABECS) Tel: 03-7956 7655. 03-2694 6622 dan 03-2694 3366 waktu pejabat 8.my Page 4 of 4    . Irish Universities & Medical Schools Consortium (Ireland) Tel: 03-2163 2302.my dari semasa ke semasa untuk maklumat terkini mengenai status permohonan.my/webpascaonline atas talian (online) 6.gov. Malaysian American Commission on Educational Exchange (MACEE) Tel: 03-2166 8878.mara. Calon dikehendaki menguruskan sendiri penempatan ke Institusi Pengajian Tinggi Terkemuka Luar Negara. Permohonan yang tidak mendapat maklumbalas daripada pihak MARA selepas 3 bulan daripada tarikh tutup permohonan adalah dianggap tidak berjaya.0 PERTANYAAN 7. kelayakan akademik terkini dan mendapat tawaran daripada universiti ranking tinggi dalam kursus berkaitan akan diberi keutamaan. Tawaran ini adalah untuk sesi pengajian yang bermula di antara bulan Julai 2011 hingga Februari 2012.0 PERMOHONAN 6. Ibu Pejabat MARA Jalan Raja Laut. Sila layari laman web www. International Development Programme (Education Australia) Tel: 03-2162 3755 / 03-5636 5548.0 PERHATIAN 5.1 Hanya calon yang layak selepas disaring mengikut kecemerlangan bermula dari peringkat SPM. 7.gov. 50609 Kuala Lumpur (U/P: Unit Dasar & Pembangunan IPT / Unit Penajaan) Talian Hotline: 03-2693 6666.1 Sebarang pertanyaan boleh berhubung di alamat. Maklumat lanjut mengenai universiti boleh didapati daripada badan berkaitan seperti British Council (UK) Tel: 03-2723 7900.1 Permohonan perlu dikemukakan secara http://online.3 Tarikh tutup permohonan adalah pada 13 April 2011. 5. Nazza Education Sdn.gov.3 5.2 6. German Academic Exchange Service (DAAD-KL) Tel: 03-2148 0568. Tel: 03-2693 9121 dan lainlain. Canadian Education Centre Tel: 03-2162 2901. talian pejabat dan email seperti di bawah: Pengarah Bahagian Penganjuran Pelajaran Tingkat 3.00 pagi hingga 5.2 5.5.mara.00 petang dan email: informasibpp@mara. Bhd.4 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful