Simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah.

Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat dan padat. Senarai simpulan bahasa beserta dengan maksudnya adalah seperti yang berikut: Simpulan Bahasa Maksudnya ada angin berkelakuan luar biasa pada sesuatu ketika ada hati mempunyai keinginan yang melebihi kemampuan untuk melakukan atau memiliki sesuatu air muka rupa atau wajah seseorang ajak-ajak ayam tidak bersungguh-sungguh semasa mempelawa seseorang ada bakat mempunyai tokoh atau perwatakan alas perut makanan yang dimakan untuk sementara waktu sebelum memakan makanan yang mengenyangkan anak angkat anak orang lain yang dipelihara sebagai anak sendiri anak bapa anak yang disayangi oleh bapa anak buah orang yang di bawah jagaan seorang ketua atau anak saudara anak emas anak yang disayangi oleh ibu bapa atau ketuanya angkat kaki meninggalkan sesuatu tempat kerana sesuatu sebab atas angin negara-negara di sebelah barat atas pagar tidak menyebelahi mana-mana pihak ayam tambatan orang yang menjadi harapan dalam sesuatu pertandingan bahasa pasar bahasa Malaysia yang tidak betul tatabahasanya banyak mulut orang yang banyak bercakap batu api orang yang suka menghasut batu loncatan sesuatu yang dijadikan alat untuk mendapatkan sesuatu yang dihajati bau-bau bacang tali persaudaraan yang jauh bawah angin negara-negara di sebelah timur bekas tangan hasil kerja tangan seseorang beralih akal berubah fikiran atau pendapat beralih angin pergi ke sesuatu tempat untuk berehat berat hati enggan; malas berat mulut pendiam atau tidak suka bercakap banyak berat tulang orang yang malas bekerja berat sebelah tidak berlaku adil berbelah bagi sukar untuk membuat keputusan berhati batu degil dan sukar menerima nasihat berhutang budi patut membalas kebaikan seseorang dengan kebaikan juga bermuka dua tidak jujur bertikam lidah bertengkar; berdebat besar hati bergembira atau berbangga akan sesuatu besar kepala degil; sukar menerima pandangan orang lain buah hati orang yang dikasihi atau dipuja buah mulut sesuatu yang menjadi perbualan orang ramai bush tangan hadiah yang dibawa ketika melawat seseorang bulat hat! bersungguh-sungguh ketika membuat sesuatu; sudah nekad buruk siku mengambil balik sesuatu yang telah diberikan kepada orang lain

kejam anak tulisan yang buruk turut serta atau mencampuri urusan orang lain berusaha atau berikhtiar melakukan sesuatu suka mencuri sudah pasti akan diperoleh anak kandung keuntungan yang diperoleh dengan tidak disangka-sangka mendapat gaji tanpa perlu bersusah payah atau bekerja bersungguhsungguh gelap mata hilang pertimbangan kerana terpengaruh oleh wang atau harta harga diri maruah atau kehormatan seseorang harga mati harga tetap yang tidak dapat ditawar lagi hati batu degil atau keras hati hidung tinggi sombong atau tinggi diri hilang akal tidak tahu apa-apa yang perlu dibuat. meletak jawatan mencari jalan berusaha untuk melakukan sesuatu . zalim. hilang pertimbangan diri ikat perut menahan lapar kerana berjimat iri hati menyimpan perasaan dengki atau cemburu isi hati perasaan dalam hati jalan buntu tidak ada jalan penyelesaian kacang hantu orang yang jahat dan suka mengganggu orang lain kaki ayam tidak berkasut atau berselipar kaki bangku tidak berkebolehan bermain bola kaki botol suka minum minuman keras kecil hati berasa tersinggung atau merajuk kepala angin perangai yang tidak menentu kepala batu degil dan tidak mendengar nasihat kera sumbang orang yang tidak suka bergaul dengan orang lain khabar angin berita yang belum tentu benarnya langkah kanan bernasib baik langkah seribu cepat-cepat lari kerana ketakutan lidah bercabang kata-kata yang tidak dapat dipercayai lipas kudung cepat membuat kerja lintah darat mengambil keuntungan berlebihan atas pinjaman yang diberikan makan angin bersiar-siar untuk berehat makan suap menerima rasuah malu-malu kucing berpura-Aura malu di hadapan orang mandi peluh bekerja kuat mati katak mati dengan sia-sia membabi buta melakukan sesuatu tanpa berfikir membawa diri tahu menjaga diri membuka jalan memberi laluan kepada orang lain membuka tembelang menceritakan keburukan seseorang kepada orang lain memeras otak terlalu kuat berfikir atau belajar menarik diri tidak turut serta.buta hati cahaya mata cakar ayam campur tangan cari jalan epat tangan dalam tangan darah daging durian runtuh gaji buta tidak dapat menerima pengajaran.

menipu memperlagakan seseorang untuk memecahbelahkan persahabatan dan sebagainya bersiar-siar untuk berehat memberi sepenuh perhatian dapat memikat atau mempengaruhi latihan untuk mengembangkan bakat tidak berasa malu kuat bercakap atau berbuat bising tidak dapat menyimpan rahsia suka bederma. tidak kedekut terlalu marah hampir-hampir mati orang yang berpangkat tinggi pintar atau bijak kurang siuman bebal atau bodoh barangan yang tetap harganya meradang atau marah suka mencuri mendengar dengan teliti kurang jelas pendengarannya. menggelikan hati cuba memperdaya. jujur mengalami kekecewaan penglihatan yang kurang jelas sukar membuat pilihan suka membuat kerja: menolong orang tergamak melakukan sesuatu kerja membuat tuduhan secara agak-agak atau tanpa usul periksa menyambut sesuatu dengan senang hati orang yang kedekut tidak mempunyai minat lagi tidak tahu malu tahan hati menerima kemarahan tajam pendengaran cepat marah atau meradang mudah memahami sesuatu tidur yang tidak nyenyak bercakap besar tanpa ilmu hasil usaha yang bersungguh-sungguh .mencuci mata mencuit hati mengabui mata mengadu domba mengambil angin mengambil berat mengambil hati mengasah bakat muka tembok mulut murai mulut tempayan murah hati naik angin nyawa-nyawa ikan orang atasan otak cair otak kering otak udang paku belanda panas hati panjang tangan pasang telinga pekak badak pembasuh mulut perang mulut pilih kasih pisau cukur puteri lilin putih hati putih mata rabun ayam rambang mata ringan tangan sampai hati serkap jarang tangan terbuka tangkai jering tawar hati tebal muka telinga kuali telinga lintah telinga nipis terang hati tidur-tidur ayam tin kosong titik peluh gembira memperhatikan sesuatu yang indah lucu. tidak dapat mendengar bunyi yang kuat makanan atau minuman yang dihidangkan selepas makan nasi pertengkaran memberi layanan yang lebih kepada orang yang disukai perempuan yang suka menghabiskan harta benda lelaki tidak tahan terkena panas matahari ikhlas.

dan kemas serta mempunyai maksud yang tersirat. dan umpama. Senarai perumpamaan dan maksudnya adalah seperti yang berikut. 3. ibarat. perumpamaan dimulai dengan kata bagai. terlepas daripada sengsara Bagai melepaskan batuk di tangga membuat sesuatu kerja sambil lewa saja Bagai menatang minyak yang penuh mendidik anak dengan penuh belaian kasih sayang Bagai mencencang air membuat pekerjaan yang sia-sia Bagai mural tercabut ekor seseorang yang becok mulutnya Bagai si kudung mendapat cincin orang yang tidak dapat merasai nikmat atau menggunakan kemudahan yang diperoleh Bagai pinang dibelah dua/ Seperti pasangan yang sama padan dan sama cantik cincin dengan permata Bagai tikus membaiki labu merosakkan lagi barang yang dibaikinya Seperti abu di atas tunggul/ Seperti kedudukan tidak tetap atau tidak terjamin telur di hujung tanduk Seperd anak ayam kehilangan ibu berpecah dan hilang tempat bergantung Seperti anjing dengan kucing adik-beradik yang suka bergaduh Seperti anjing dengan bayangorang yang tamak. seperti. tidak cukup dengan apa-apa yang bayang ada Seperti api dalam sekam dendam. selalu gelisah Seperti embun di hujung rumput kasih sayang yang tidak berkekalan Seperti gergaji dua mata/ Seperti seseorang yang mengambil kesempatan daripada talam dua muka pertelingkahan antara dua pihak Seperti harimau menyembunyikan menyembunyikan kelebihan yang ada pada dirinya kukunya Seperti hujan jatuh ke pasir/ Seperti memberi nasihat kepada orang tetapi tidak berkesan mencurahkan air ke daun keladi Seperti katak di bawah tempurung orang yang cetek pengetahuannya mengenai hal dunia luar Seperti kera kena belacan tidak suka duduk diam Seperti kera mendapat bunga seseorang yang tidak tahu menghargai pemberian orang lain . laksana. Biasanya. perbuatan jahat yang tersembunyi Seperti ayam berak kapur muka pucat dan tidak bermaya Seperti bertih digoreng bunyi bising atau percakapan yang tidak berhentihenti Seperti cacing kepanasan tidak diam atau tenang. ringkas. Perumpamaan Maksud Bagai aur dengan tebing tolong-menolong antara satu dengan yang lain Bagai bunyi cempedak jatuh bunyi jatuh yang kuat Bagai bulan dipagari bintang kecantikan gadis yang tiada bandingannya Bagai diiris dengan sembilu perasaan yang sangat pedih Bagai duri dalam daging sesuatu hal yang tidak menyenangkan Bagai enau dalam belukar hanya mementingkan diri sendiri melepaskan pucuk masing-masing Bagai itik pulang petang berjalan lambat sekali Bagai isi dengan kuku persahabatan yang sangat erat Bagai kacang melupakan kulit orang yang tidak tahu mengenang budi Bagai kumbang putus tali amat cepat.. 2. Perumpamaan ialah susunan katakata yang indah.

yang panjang gigi. gunting. rumah. yang tidak mempunyai radio. subang. cawan. lobak. kamera buku untuk benda-benda yang sabun. bola. kayu bersama-sama bidang untuk benda-benda yang tanah. cincin berkeluk berkas untuk benda-benda yang diikat kunci. rumah. layar. sayur-sayuran. arnab. pokok. jambatan. kampung. kotak. permaidani. pokok. keris buah untuk benda-benda besar dan kereta. labu.Seperti kerbau dicucuk hidung seseorang yang lurus. kuda. pisau. ketupat. gelas Bilah untuk benda-benda yang tajam parang. meja. tentera. negeri. dan benda-benda yang kecil guli. manik. sabit. batu. rumah. kerusi batang untuk menunjukkan benda-benda sungai. belon. penulis benda baris untuk kedudukan benda/manusia orang. menurut segala perintah orang lain tanpa usul periksa Seperti langit dengan bumi perbezaan yang amat ketara Seperti mengajar itik berenang mengajar seseorang yang arif atau pandai daripada kita Seperti pahat dengan penukul orang yang hanya bekerja apabila diperintah Seperti pungguk rindu akan bulan mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin diperoleh Seperti rusa masuk ke kampung berasa hairan dan tercengang-cenggang apabila berada di tempat yang baru Seperti tikus jatuh di beras memperoleh kekayaan yang tidak disangka-sangka Seperti ular kena palu jalan atau barisan yang bengkang-bengkok Penjodoh penggunaannya Contohnya Bilangan angkatan untuk sekumpulan manusia atau kapal. benang keadaannya berketul/berbongkah butir untuk benda-benda yang bulat telur. kubis. golok. gula. beras. piano. kereta ekor untuk semua jenis binatang nyamuk. terbentang luas kebun. pistol. roti. padu. tulisan. kedai. pen. tikar biji untuk jenis buah. buku. bentuk yang tertentu komputer. jarum bentuk untuk benda-benda kecil yang mata kail. beras. buaya. sawah. kunyit dengan jari cucuk untuk benda-benda yang dicucuk sate dengan lidi das untuk bunyi letupan atau meriam. lilin. senapang tembakan deret untuk benda-benda yang tersusun bangunan. rama-rama genggam untuk benda-benda yang pasir. padi digenggam . kain. tongkat. gajah. batu. kapur. galah. kain dikoyakkan cubit untuk benda yang diambil sedikit garam. terung. lidi. tiang. semut. bandar. yang berbaris ayat. musang. kedai. telur. pelukis. peluru atau kecil carik/cebis untuk benda-benda yang kertas.

benang panjang untuk benda-benda yang berada durian. tanah dengan tangan untuk benda-benda yang nipis roti. melati. papan untuk benda-benda yang dipotong bawang. kayu api anggur. tulang. risalah. sabun. tikar. dawai. pulau. pulut. tanah. runcit. buku untuk manusia guru. petai. surat. lidi. merpati untuk sekumpulan manusia. rokok. posmen untuk benda-benda yang coklat. tuala. serta tipis dan senjata api rebung untuk sebahagian benda yang rokok. majalah.gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan daun. dan benda untuk benda-benda yang dikepal nasi. tiang dipotong untuk benda-benda yang berketul ais. mercun berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang pakaian. tebu. kasut. gajah. timun. polis. jururawat. meriam benda-benda yang lurus dan kertas. sabun. gambar. sayur. doktor. pistol. buahbuahan kecil-kecil untuk benda-benda yang bunga. kertas. kunci filem. kambing. subang. tanah atau pipih untuk bahagian benda-benda yang roti. lebar rumput untuk benda-benda yang diikat kayu. suami isteri. dawai. tentera berpakaian seragam pengakap untuk kata perkataan. sawit. pakaian. cendawan. cili dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid surat khabar. daging. kunci bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang payung. pensel. kata-kata untuk benda-benda yang sudah kuih. kelapa sawit. bintang haiwan. roti dipotong untuk benda-benda yang halus jarum. roti dan padu untuk benda-benda yang diisikan mancis. anggerik untuk senjata api pistol. bungs bertangkai untuk kumpulan haiwan lembu. meriam. ubat di dalam kotak nyamuk untuk bungs mawar. senapang. lebah. daging. pekedai. berpasangan anak untuk bahagian dalam buah durian untuk sekumpulan orang yang pemain kompang. biskut. permaidani. papan. kain. awan. makalah. senapang. daging. baju. burung. rambut. langsat. kertas . bara. kad.

dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang pantun.rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. pukat tebu. embun jagung durian. darah. dakwat. labuh. rantai . pandan. buluh buluh. nangka. benang. cempedak rambut. dawai. syair jala. jaring. serai. padi pisang pisang. sajak. pinang. limau. padi. duku. kenanga. tebu. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapat-rapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan. bungabungaan. kelapa sawit rambutan. dawai. daun air. tali. kelapa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful