€ MR.BLACK € MR.

WHITE

Menurut Kamus Dewan, permainan tradisional merujuk permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu seperti dalam kes masyarakat kita permainan gasing, wau dan dam menjadi permainan tradisional. Masyarakat kita masih lagi memainkan permainan ini tetapi semakin lama semakin dipinggirkan terutama oleh masyarakat muda di negara ini yang terlalu mengutamakan permainan moden. Peminggiran permainan tradisional ini turut diketengahkan oleh media massa yang sering menyiarkan rungutan penggiat budaya yang menganggap masyarakat belia di negara ini sudah tidak lagi memandang tinggi permainan budaya sendiri. Oleh itu, ada banyak tindakan yang boleh dilaksanakan untuk memastikan permainan ini terus wujud dalam minda masyarakat kita.

Jenis Permainan Tradisional ACI Sorok € Permainan ini juga di kenali sebagai main sorok-sorok, permainan kegemaran kanak-kanak. € Jumlah pemain yang mengambil bahagian dalam permainan ini tidak terhad. Permainan ini juga amat mudah di mainkan dan tidak mempunyai undang-undang yang sukar. € Aci sorok merupakan sejenis permainan luar rumah dan memerlukan kawasan permainan yang luas. € Persekitaran rumah merupakan kawasan yang sesuai untuk dijadikan gelanggang permainan. € Biasanya sebatang pokok atau tiang akan dijadikan ibu atau rumah iaitu induk untuk pemain yang akan mencari rakan mereka yang menyorok.

Cara Bermain € Sebelum permainan dijalankan, seorang pemain dipilih sebagai pencari dengan undian. € Undian jenis lai lai li tam plong selalu dilakukan bagi memilih pemain ini. € Setelah undian dilakukan, pencari hendaklah berdiri dengan menutup matanya di rumah induk. € Kiraan akan dibuat 1 hingga 100 atau kurang bilangannya secara kuat di lakukan oleh pencari. € Setelah selesai kiraan dibuat, pencari akan mula mencari rakan pemain lain yang menyorok di sekitar kawasan yang telah ditetapkan. € Sekiranya terdapat pemain yang menyorok di luar kawasan yang telah ditetapkan ia dikira jadi dan akan mengambil peranan sebagi pencari.

dengan tujuan mematikan pemain yang ditemui agar pemain itu tidak boleh mencuit induk pula. € Dalam masa yang sama pencari hendaklah berlari ke rumah induk serta mencuit induk.pencari telah menjumpai salah seorang dari pemain. € Sekiranya . pencari hendaklah menyebut dengan kuat nama pemain tersebut dan dituruti dengan sebutan ibu. € Pencarian ini akan dilakukan berterusan hingga kesemua pemain yang menyorok ditemui.

maka pencari ini akan jadi semula sebagai pencari dan permainan dimulakan semula. € Seandainya pemain yang ditemui itu sempat mencuit terlebih dahulu rumah induk. € Setelah . maka pemain yang mulamula ditemui itu akan jadi pencari pula.kesemua pemain yang menyorok ditemui dan tiada seorang pun yang dapat membantu membatalkan cuitan pencari ke rumah induk.

€ Pemain congkak dimainkan di dalam rumah iaitu dari jenis permainan anjung. € Permainan congkak telah wujud sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi.Congkak € Permainan ini juga dikenali Jongkok di utara semenanjung. € Buah congkak terdiri daripada biji congkak. . € Peralatan yang digunakan untuk bermain congkak biasanya diperbuat daripada batang pokok kayu bersaiz besar dan diukir seperti perahu atau pun menggunakan lubang digali di atas tanah. biji getah dan biji guli. € Hujung papan congkak yang dibuat dari kayu biasanya diukir dalam bentuk kepala pelbagai haiwan seperti burung manakala di bahagian € badan papan diukir dengan pelbagai ukiran Melayu. dan kemudian diletak tempurung kelapa supaya tangan tidak kotor terkena tanah.

€ Lubang-lubang congkak dibuat dalam dua barisan selari antara satu sama lain yang disebut kampung. € Jumlah kampung yang biasa terdapat pada papan congkak ialah lima. tujuh atau sembilan sebaris. € Kampung-kampung ini diisikan dengan buah congkak sama banyak. . € Pada penghujung kampung terdapat sebuah lubang besar dan dalam dinamakan rumah.

€ Gambar congkak .

.

.

€ Pemain itu boleh menembak kampung lawan yang setentang dengan kampungnya iaitu mengaut kesemua buah (jika ada) di dalam kampung tersebut. dimulakan dengan kedua-dua pemain serentak mencapai buah di kampung masing-masing dan memasukkan buah satu demi satu di dalam lubang kampung dengan pergerakan dari kanan ke kiri hingga ke rumah dan kampung lawan. permainan perlulah dihentikan.Cara Bermain € Dua orang pemain duduk berhadapan menghadap papan congkak. € Gerakan ini diteruskan hingga buah yang terakhir pada tangan dimasukkan dalam kampung kosong sama ada di kawasan sendiri atau lawan. . € Sekiranya buah itu jatuh atau mati di kampung sendiri.

setiap pemain mengisi semula kampung dengan buah congkak dan jika ada kampung yang tidak cukup buah. € Setelah tamat pusingan pertama. € Pemain boleh meneruskan permainan dengan mengambil buah yang masih banyak di manamana kampung sendiri. ia dianggap terbakar. € . € Kampung ini tidak boleh diisi buah apabila € bermain pada pusingan yang kedua. ketiga dan seterusnya hingga pihak lawan mengaku kalah.Selepas itu pihak lawan mengambil giliran meneruskan permainan hingga buahnya mati.

€ Halaman rumah atau tempat lapang merupakan gelanggang yang sering digunakan dalam permainan ini. . € Terdapat dua buah lagu khas yang didendangkan dalam permainan ini. € Peralatan yang digunakan dalam permainan ini ialah sehelai sapu tangan atau kain untuk menutup mata dan sebatang kayu tongkat diperlukan sebagai alat.Cari Cucu € Permainan Mencari Cucu merupakan permainan tradisional yang biasa dimainkan oleh kanak-kanak di luar rumah. € Permainan ini boleh dimainkan dalam jumlah pemain yang ramai.

.

Menentukan Nenek € Sebelum permainan dimulakan seorang dari mereka haruslah menjadi nenek. € Siapa dalam kalangan mereka yang kalah dalam undian tersebut maka akan ditutup matanya dengan sapu tangan atau kain untuk dijadikan nenek. € Bagi menentukan nenek maka undian secara lai lai li tam plom perlu dijalankan. € Sebatang tongkat diberikan untuk dipegang dan berperlakuan seperti nenek tua yang buta. .

€ Sebuah dendangan dinyanyikan oleh cucu secara beramai-ramai. .Permainan Cari Cucu € Pada peringkat permulaan kesemua pemain membuat satu bulatan mengelilingi nenek dengan berpegangan tangan diantara satu sama lain.

Siang mengantuk. Mencari cucu di mana berada. maka pelakon nenek seperti orang buta terbongkok-bongkok dengan menggunakan tongkat mencari jalan. si bongkok tiga. nenek. .Nyanyian Cucu Nenek. Nenek kahwin dengan anak raja. € Ketika cucu bernyanyi berpusing-pusing mengelilingi nenek. malam berjaga.

maka nenek pula mengambil giliran mendendangkan nyanyiannya. € . cucu tak dapat lari.Setelah cucu tamat mendendangkan nyanyian. Sekarang nenek nak cari ganti. Siapa yang kena. dia menjadi. Nenek tua banyak sakti. Nyanyian Nenek Cucu.

€ Seandainya tekaan itu tidak tepat maka watak nenek masih menjadi miliknya dan permainan diteruskan. € Dengan menggunakan tongkat nenek mencari-cari cucu yang mendiamkan diri di sekelilingnya.Setelah selesai dendangan nenek semua cucu duduk mencangkung dengan mendiamkan diri dengan harapan nenek tidak mengetahui kedudukan mereka. € Sekiranya tekaan nenek itu betul maka pemain tersebut akan menjadi nenek menggantikan tempatnya. € Setelah berjaya menangkap seorang cucu. € . nenek perlu meneka nama cucu tersebut dengan betul.

anggaran luas gelanggang antara enam hingga lapan meter lebar dan jarak bagi setiap garisan lintang gelanggang antara tiga hingga empat meter.Galah Panjang € Galah panjang biasanya di jadikan pertunjukan di pestapesta kebudayaan kadangkala dipertontonkan untuk pelancong oleh golongan dewasa. ia mengikut jumlah pemain bagi setiap pasukan. biasanya menggunakan tepung atau tali jika dimainkan di atas padang. € Permainan tradisional ini dimainkan di luar rumah. € Tiada ukuran khas penetapan yang perlu dipatuhi. . € Kawasan permainan yang sederhana luas diperlukan. € Penanda garisan. sama ada di atas tanah. tetapi kebanyakan kanak-kanak akan melorek garisan tersebut di atas tanah sahaja. € Sekiranya gelanggang simen digunakan cat biasanya digunakan. € Jumlah garisan lintang bagi awak-awak tidak terhad. kawasan bertar atau bersimen dan di atas padang.

.

€ Setiap kumpulan akan mempunyai pemain tidak kurang dari empat orang dan biasanya terdiri dari sepuluh pemain sahaja.Cara Bermain € Permainan ini dimainkan secara berkumpulan terdapat dua kumpulan dalam satu permainan satu kumpulan akan bertindak sebagai kumpulan penyerang dan satu kumpulan bertindak sebagai kumpulan bertahan. .

€ € € € € € Sebelum permainan dimulakan undian secara wan tu zum dijalankan oleh kedua-dua ketua pasukan. ketua pasukan penyerang akan menepuk tangan ketua pasukan bertahan di petak kepala gelanggang. Siapa yang menang akan menjadi pasukan penyerang. . Ini menandakan permainan sudah dimulakan dan awakawak boleh mula menyerang. sama ada secara individu atau beramai-ramai. Penetapan pengiraan mematikan pasukan sama ada hanya dengan cuitan ke badan pemain atau dengan menangkap pemain akan ditentukan terlebih dahulu. Salah seorang dari ahli kumpulan itu akan dilantik sebagai ketua dan lainnya adalah sebagai awak-awak. Sejurus sebelum permainan dimulakan.

€ Pertukaran kedudukan akan dilakukan iaitu pasukan yang bertahan akan jadi pasukan penyerang dan sebaliknya. € . € Pasukan bertahan adalah cuba menghalang (mencuit atau menangkap) setiap penyerang di sepanjang garisan permulaan dan garisan jagaannya.Setiap pemain hendaklah melepasi semua garisan hingga ke garisan belakang sekali dan kembali semula hingga ke garisan hadapan tanpa dapat dicuit atau dicuit oleh pasukan bertahan. € Jika salah seorang pasukan penyerang dapat dicuit oleh pasukan bertahan maka pasukan itu dikira mati.

ia dikira mati jika melakukan demikian.Peraturan Permainan € Kesemua pemain pasukan penyerang akan dikira mati jika salah seorang dari mereka dihalang oleh pemain pasukan bertahan. € Pasukan penyerang dikira menang jika salah seorang dari pemainnya dapat melepasi kesemua garisan hingga kembali ke garisan permulaan. € Pemain pasukan penyerang tidak boleh berundur ke belakang setelah melepasi garisan gelanggang. . € Mana-mana pasukan yang dapat mengumpul mata tertinggi akan dikira memenangi perlawanan tersebut. € Pasukan penyerang juga dikira mati jika terdapat pemainnya terkeluar dari garisan gelanggang. € Satu mata diberikan kepada pasukan ini dan permainan akan dijalankan semula.

.

sebuyam atau chapteh. € Jika terdapat ramai yang bermain. beberapa kumpulan yang terdiri beberapa orang boleh dibentuk. . tetapi bola yang digunakan adalah dari bulu ayam yang telah dibentuk seperti sejambak bunga. € Bulu ayam dimainkan di luar rumah oleh kanak-kanak lelaki yang melibatkan seramai dua atau lebih pemain.Bulu Ayam € Permainan ini dikenali juga sebagai sepak bulu ayam. € Permainan ini adalah seperti permainan sepak raga.

.

Beberapa helai bulu ayam yang terdapat pada ekor atau kepak ayam (tidak kurang dari tiga helai). € Lima helai bulu ayam sama panjang dilekatkan di sekeliling paku tadi dan diikat dengan getah skrap atau getah gelang dengan kemas.Membuat Bola € Beberapa bahan asas diperlukan bagi membuat bola bulu ayam ini. € Beberapa keping getah tiub yang telah dibentuk bulat hendaklah dicucuk paku menembusi di tengah-tengahnya. kepingan tiub tayar yang telah dibentuk bulat berukuran antara 4sm garis pusat dan getah skrap atau getah gelang sebagai pengikat. . € Untuk kekemasan bola tersebut sejenis gam yang kuat boleh digunakan sebelum ikatan dibuat. € Sebatang paku sederhana besar.

. Permainan juga dikira mati sekiranya bola jatuh ke tanah. € Pemain disyaratkan menimbang bola bulu ayam tersebut dengan menggunakan tepi tumit kaki (tepi kaki sebelah dalam) sahaja atau juga dengan lutut. jika sepakan dilakukan oleh pemain giliran dikira mati dan giliran pemain seterusnya mengambil alih pula. € Sepakan tidak dibenarkan. € Penentuan mata sama ada jumlah timbangan terbanyak atau penetapan jumlah mata tertentu juga harus dipersetujui oleh pemain terlebih dahulu sebelum permainan bermula. € Undian yang biasa dilakukan ialah secara lai lai li tam plom untuk semua pemain bagi menentukan siapa yang perlu memulakan terlebih dahulu permainan serta mengikut gilirannya.Cara Bermain € Sebelum permainan dimulakan undian dijalankan terlebih dahulu bagi menentukan giliran.

€ Pusingan seterusnya boleh dilakukan beberapa kali. dan ia akan dikenakan denda. pemain mestilah menimbang bola tanpa henti atau mati dengan seberapa banyak timbangan yang dapat dilakukan. . € Pemain yang mendapat mata terendah jumlah timbangan dikira kalah.€ Mata dikira dengan cara. pemain yang memenangi di setiap pusingan atau jumlah kemenangan banyak kali dan melebihi dari yang lainnya dikira juara.

Permainan sepak raga telah di mainkan oleh golongan bangsawan sehingga ke rakyat jelata pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.Sepak Raga € Permainan sepak raga telah wujud sejak 600 tahun lalu. . € Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis.

.

sebelum menendangnya ke arah pemain lain. € Jika bola itu jatuh. € Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan.Cara Bermain € Untuk memulakan permainan sepak raga. beberapa pemain berdiri dan membentuk satu bulatan. € Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. . € Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali.

€ Jangka masa permainan tidak ditentukan kecuali dalam pertandingan yang lazimnya dianjurkan sebagai acara berpasukan. € Pasukan yang berjaya membuat timangan paling banyak dalam suatu tempoh yang ditetapkan. dikira menang. € Matlamat setiap pemain ialah memantapkan kemahiran menerima hantaran bola raga dan menimangnya dengan selesa selama yang mungkin.Menimang Bola € Permainan ini memerlukan ketangkasan dan kecekapan fizikal serta ketajaman mata untuk mengukur pergerakan. .

€ Mereka telah mempercayai ada kaitan di antara semangat angin dan langit.Wau € Bentuk teraju tiga sememangnya sinonim dengan wau. wau juga dikenali sebagai layanglayang di negeri-negeri sebelah pantai barat semenanjung. € Permainan wau merupakan permainan bagi memenuhi masa lapang bagi kalangan rakyat biasa dan golongan istana. € Wau telah di mainkan oleh orang Melayu sejak sekitar kurun kelima belas. .

.

€ Wau juga biasanya di hiasi oleh corak yang bermotifkan awan larat yang dihasilkan dengan berwarna-warni. wau pari. € Kelantan dan Terengganu sehingga kini masih mengekalkan tradisi pembuatan wau yang menarik. wau barat dan yang sangat digemari oleh orang Melayu ialah wau bulan. wau katak. wau jala budi. . wau merak. € Contohnya wau burung. wau lenggang kebayan. wau bayan. oleh itu terdapat pelbagai jenis nama dan bentuk wau. selain dijadikan untuk permainan ianya juga di jadikan sebagai hasil kraf tangan dan hiasan dinding. wau kucing.Jenis Wau € Wau dicipta bergantung kepada kreativiti pembinanya. wau sewah.

mengimbang stabilkan kepak sehingga melekatkan kertas pada rangka wau. € Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang dihias berwarna-warni. bermula dari kerja-kerja meraut buluh untuk dijadikan rangka. . Cara Bermain € Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang. € Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi dipanggil juru anjung yang memegang tali.Membuat Wau € Pembuatan sesebuah wau agak rumit dan memakan masa.

€ Dalam undian ini pemain akan menggunakan tapak tangan dan bahagian belakang tangan Cara membuat undian € Pemain membentuk satu bulatan dalam keadaan berdiri dan menghadap antara satu sama lain € Pemain akan bersama menyanyi lagu Lai lai li tham Plom € Pemain menyembunyikan tangan di belakang sambil menyanyi dan menghulurkan tangan serentak apabila menyebut perkataan plom. € Selain daripada itu terdapat juga pemain menyanyi sambil menterbalikkan tapak tangan dan berhenti apabila menyebut perkataan plom € Pemain yang melambangkan tangannya berlainan dengan pemain-pemain lain akan menjadi ¶tukang jadi· .Lai Lai Li Tham Plom € Undian ini biasanya di gunakan untuk mencari ¶tukang jadi· atau menentukan giliran pemain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful