Aye-aye

Aye-Aye seam n cu o pisic mare de cas , dar cu fa a unui dihor sau de nev stuic , urechii similar celor al liliacului sunt capabili de rota ie în mod independent, din ii, care cresc în mod constant ca cei al unui roz tor, ochii verzi p trunz tori, mâinile negre, dispunând un deget mijlociu osos, care aminte te de o crengu moart . Aye-Aye folose te acest deget pentru localizarea larvelor de insecte care se ascund în scoar , adânc în interiorul copacului, semin elor i fructelor. Când se urc de-a lungul unei ramuri de copac, Aye Aye bate scoar a, în timp ce ascult spre cavit i în lemn. Atunci când aude ceva poten ial apetisant sub suprafa , Aye Aye roade cale în lemn, spre c utarea premiului s u. Ast zi Aye-Aye este foarte amenin at de vânatoare i de pierderea habitatului. În unele zone, localnicii cred c Aye-Aye aduce ghinion i ucide animalele ori de câte ori se confrunt cu.ele.

marcându. e mult mai simplu s atace ni te vite care dorm în num r mare afar .vite. cai . au ajuns s le prefere pe acestea în locul unor animale s lbatice sud-americane. din aceea i prad . precum tapirii. adunate într-un arc.pentru vampirul comun. Probabil din acela i motiv.. atacând doar uneori omul. de obicei. Îns atacurile asupra oamenilor sunt rare. atunci când g se te o ocazie prea bun pentru a fi neglijat . porci. Incursiunile dup hran au loc noaptea.i . comparativ cu cele asupra animalelor .Liliacul vampir Se hr ne te în special cu sângele animalelor domestice . timp de mai multe nop i la rând. Un liliac-vampir se hr ne te.

victima cu urin . încât este incapabil s zboare. atât de îmbuibat. care elimin repede apa) . extras din saliva speciei cu pricina. pân când. uneori câte 30 de minute în ir. de asemenea. Vampirul alege un loc de pe flancul. mai ales datorit rinichilor. efectiv. în aten ia oamenilor de tiin . Liliacul linge sângele care se prelinge din ran .astfel încât s î i poat lua zborul spre ad post. este în curs de testare. recent. deoarece s-a dovedit c îmbun t e te fluxul sanguin la nivelul creierului. de obicei. gâtul sau crupa animalului i face o mic incizie cu din ii s i foarte ascu i i. principiul "fiecare cu victima lui:" un liliac care " i-a însu it" o vac sau un cal nu las al i lilieci s mu te i e din acela i animal. spre a fi utilizat în tratamentul pacien ilor care au suferit un accident vascular cerebral. pentru a o putea localiza i în noaptea urm toare. datorit unor compu i anticoagulan i din saliv . Compu ii anticoagulan i din saliva vampirului comun au intrat. o substan numit desmoteplaz . Atunci ia o pauz i a teapt ca organismul s u s proceseze sângele (ceea ce se întâmpl rapid. ajunge. sunt mama i puiul. . hr nindu-se. Rareori pot fi v zu i doi vampiri hr nindu-se din aceea i gazd i. astfel. Sângele este împiedicat s se închege. Se aplic .

000 de ori mai mult decat masculul. creatiile sale reusesc sa depaseasca imaginatia omului si sa dezvaluie mistere fascinante ale numeroaselor vietuitoare ce locuiesc pe planeta noastra.Nebanuite sunt caile naturii . Au 3 inimi. Olmul Acest amfibian traieste in cele mai adanci si intunecoase pesteri din Europa. in special in Slovenia si cu mult timp in urma era confundat cu un pui de dragon. olmul poate detecta semnalele chimice si electrice cu ajutorul receptorilor de pe suprafata corpului care il ajuta sa gaseasca micile nevertebrate cu care se hraneste.4cm si are un stil de viata sedentar. o saliva veninoasa. isi pot schimba culoarea si textura pielii mai repede ca un cameleon si poseda arme inteligente care nu par sa aiba nevoie de creier pentru a fi folosite. Nu de putine ori. asemanatoare cu cea umana. Femela cantareste de 40. fiind lipsit de ochi. in timp ce femela are 2m . Acesta din urma are doar 2. Desi complet orb. Caracatita-Patura are si ea trasaturile sale extraordinare. Olmul poate trai pana la 100 de ani. dar din pacate multe dintre ele aflate in pericol de disparitie din cauza ostilitatii sau ignorantei omului. pe atat de interesante. Este o specie acvatica si pielea sa este fina. Iata 10 animale pe cat de bizare. dar din pacate in prezent este pe cale de disparitie. Caracatita-Patura Caracatitele sunt fara indoiala printre cele mai fascinante creaturi pe care le cunoastem. un cioc ca de papagal. de unde si denumirea de ³peste uman´.

fiind considerat a fi printre cele mai respingatoare vietuitoare subacvatice. Inima. Foarte rar poate fi vazut viu. daca o privim de dedesubt si este fara indoiala o creatura superba. isteata caracatita.balon duce o viata pasiva si se hraneste cu bucatile de roca ce plutesc in apropierea sa. Din cauza pescuitului excesiv in apele din sud-estul Australiei. oferindu-ne o lectie de anatomie fara a fi nevoie sa o sectionam. intestinele si ficatul sunt perfect vizibile. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca aceste broaste au abdomenul transparent ca o adaptare la variatiile umiditatii din atmosfera sufocanta a padurilor ecuatoriale. specia ar putea disparea. Traind in adancul oceanelor din jurul Australiei si Tasmaniei. Este lipsit de putere musculara si nu consuma pic de energie in timpul inotului datorita corpului sau mai putin dens decat apa. Pestele-balon Acest peste gelatinos are o figura foarte caraghioasa.lungime. Broasca de sticla Ce face ca aceasta broasca tropicala din America sa fie deosebita este faptul ca are pielea translucida. . . Cand se simte amenintata.Patura isi dezvaluie o membrana care o face sa para mai mare si mai periculoasa. pestele.

Pestele-secure Vazut din fata. De fapt este vorba de o formatiune asemanatoare mustatilor de pe unele specii de creveti. Africa de Sud si Madagascar. Chiar daca arata infricosator. . insa astazi nu mai exista decat in Australia. Acesti perisori . isi petrece intreaga viata in intuneric. pestele-secure pare de pe alta lume si intr-un fel. folosindu-i la capturarea paienjenilor mai mici cu care se hraneste. este complet inofensiv pentru oameni. acest crustaceu orb pare la prima vedere acoperit cu blana. avand doar cativa centimetri lungime. Ca si olmul si pestele-balon. el chiar traieste intr-o alta lume fata de noi restul.Paianjenul asasin Nu va speriati! Paianjenul-asasin are doar 2mm lungime si in ciuda numelui. Crabul cu par Cunoscut si sub numele de ³crab yeti´. pestele-secure nu reprezinta un pericol pentru oameni. Paienjenii asasini au fost raspanditi la un moment dat pe intreaga planeta. ³Gatul´ lung i s-a dezvoltat special pentru a-i sustine falcile care contin venin. Cu ajutorul organelor producatoare de lumina situate pe ambele parti ale corpului sau atrage prada sau se apara de atacatori.

Padurile din Madagascar au fost defrisate in proportie de 90% si majoritatea speciilor sale unice sunt pe cale de dispartie. Traieste doar in Madagascar alaturi de alte specii fascinante de reptile. fapt ce contribuie la efectul pe care il da. fiindu-i foarte folositori pentru a se apara de mineralele otravitoare din mediul acvatic. Probabil ca atacatorii nici nu stiu ca el exista. Inoata foarte incet cu aripioare aproape invizibile. Femela depune ouale in corpul masculului printrun tub si acesta le pastreaza pana cand micii dragoni sunt gata sa scoata capul in lume. viitorul speciei este in pericol. Dragonul de mare de tip frunza Inrudit cu calutul de mare. Reptila satanica Gecko cu coadafrunza Soparla aceasta seamana atat de mult cu o frunza uscata. Din pacate. Animalul este alb. O alta particularitate este modul de reproducere. are aproximativ 15 centimetri si a fost descoperit in apropiere de Insula Pastelui.functioneaza ca un filtru care detoxifica apa. Se hraneste cu insecte si in ciuda numelui si a ochilor infioratori nu este periculoasa pentru oameni. animalutele fiind folosite in exces pentru comertul de animale de casa si de asemenea din cauza distrugerii habitatului. . incat este rareori vazuta si cu atat mai putin mancata de atacatori. acest peste de pe coasta Australiei supravietuieste creand impresia unei plante de apa. .

femela poate tine in interior lichidul seminal chiar si patru saptamani . transformand-o intr-un cap de vipera pregatita sa injecteze veninul mortal. daca este nevoie .Hectocotylus este de obicei al treilea brat drept.Dupa depunerea oualelor sunt pazite in permanenta de pradatori. inclusiv omul cad in plasa intinsa de omida si o lasa in pace.Periodic lasa sa treaca cate un val de apa sa oxigeneze .000 de oua. Dupa ce au fost fertilizate . Este foarte scumpa la vedere si traieste doar in padurile ploioase din Mexic si America Centrala. Reproducerea Caracatita In timpul reproducerii masculii folosesc un tentacul numit hectocotylus pentru a insera lichidul seminal in cavitatea din mantaua femelei . Multi atacatori. Imita pana si miscarea de atac pentru a-si speria dusmanul. Omida Hemeroplanes Aparent o simpla omida. Cand simte pericolul isi umfla partea din fata a corpului. Din pacate si aceasta specie este in pericol de disparitie din cauza defrisarilor.La unele specii .pana cand ouale se dezvolta.. femela depune aproximativ 200.Masculii mor la cateva luni dupa imperechere. aceasta creatura este o creatie magnifica a naturii.

Patru pana la opt brate pe . care acoper suprafa a organism extern. cu o deschidere atât pentru gura si anus. cand puii incep sa iasa din oua ea pleaca si este vulnerabila atacurilor. care ac ioneaz ca un esofag.ouale. meduze poseda un sistem nervos elementar. Meduze sunt compuse dintr-un strat exterior (epiderma). si un strat interior (gastrodermis). Meduza În loc de un creier. sau net nervoase. Dupa aceasta perioasa . care liniile de intestin. Între epiderm i gastrodermis este un strat gros de substanta de consistenta jeleului elastic numit mesoglea ("jeleu de mijloc"). (coelenteron).Femela nu vaneaza aproape o luna si in cazuri extreme isi mananca din tentacule. care const din receptori capabil sa detecteze stimuli de lumin . miros i alte r spunsuri adecvate i de coordonare. stomac i intestin. Meduze au o cavitate digestiv simplu.

cale oral sunt situate în apropiere de gura si sunt utilizate pentru transportul produselor alimentare. Deoarece parazi ii se ata eaz de cioturile r mase pentru a se hr ni cu sânge. oamenilor li se taie instantaneu pofta de mâncare când î i arunc ochii asupra creaturilor incluse de PopSci. Uneori. pe tii au posibilitatea s îi foloseasc pe post de limbi. Pe tii gelatino i. parazi ii care trag foloase de pe urma gazdelor ajung s fie ei în i i folosi i de c tre acestea. De i natura î i iube te în mod egal to i copiii. pe când ceilal i pe ti sunt dota i cu vezici înot toare. are obiceiul de a se infiltra în interiorul pe tilor prin branhiile acestora. Pe tii gelatino i (Blob Fish) tr iesc în apele adânci din largul coastelor australiene i tasmaniene. Parazi ii cu rol de limbi. Din acest motiv.com într-un top al urâ eniei. care a fost capturat de c tre tentaculele la gura Pestele gelatinos Parazi ii care se substituie limbilor pe tilor i pe tii cu trei inimi care str nut sunt dou dintre speciile din topul celor mai inestetice crea ii ale naturii. cu scopul de a ajunge la arterele care le vascularizeaz . cunoscut sub porecla de ³p duche de limb ´. hr nindu-se cu alimentele care se întâmpl s le ias în cale. iar structura corpurilor lor le permite s pluteasc în ap f r s aib nevoie s înoate. pentru ca ulterior s le devoreze limbile. ei nu fac altceva decât s se lase purta i de curen ii acvatici. Un crustaceu din ordinul Isopodelor. .

pot str nuta.Pestii care stranuta Pe tii din clasa Myxini au corpuri fusiforme de culoare roz. care secret o substan lipicioas . În meniul lor se afl pe ti mor i sau pe moarte. dar în schimb nu beneficiaz de maxilare sau de ochi. Ei sunt singurele animale care au craniu. au trei inimi. împro când aceea i substan lipicioas . . dar i nevertebrate marine. dar nu i coloan vertebral . De asemenea. Mai mult.

În unele cazuri. cunoscut în popor sub denumirea de ³c lug ri ´. .i devora partenerii dup împerechere. îns asta nu-i împiedic cu nimic s . iar partenerii lor sunt pur i simplu cea mai la îndemân mas bogat în proteine. Spre deosebire de mamifere. femelele î i decapiteaz aman ii chiar în timpul împerecherii.i duc misiunea pân la cap t.Calugarita ucigasa Mantis religiosa. insectele pot supravie ui minute bune dup ce au r mas f r capete. este o insect carnivor cunoscut pentru prostul obicei al femelelor din specie de a. Ele au nevoie de nutrien i pentru a.i duce cât mai repede sarcina la bun sfâr it.

Teniile Teniile cresc i tr iesc în intestinele unei gazde. Ou le de tenie care p trund în organismul uman genereaz ulterior larve care se lipesc de pere ii intestinali. iar oamenii se pot alege cu parazitul în urma consumului de carne neîndeajuns fiart sau a unor alimente contaminate cu fecalele unui animal infectat. ajungând în cele din urm la dimensiuni de pân la 15 metri. Parazitul de limba .

Mai mult. Nu are o lungime mai mare de 3-4 centimetri si poate fi depistat exclusiv in gura pestilor. deoarece maxilarele sale prezint un grad de extensibilitate mai . Col ii s i enormi. deoarece previne zdrobirea trupului i a organelor interne sub presiunea uria a masei de ap la adâncimi abisale.Se numeste Cymothoa exigua sau parazitul devorator de limbi si reprezinta cea mai ciudata forma de viata parazitara pe care au intalnit-o vreodata oamenii de stiinta. Parazitul patrunde in gura victimei prin branhii. spre exemplu. deschiderea gurii sale este cu mult mai mare chiar decât lungimea total a trupului pe telui. ar zdrobi instantaneu trupul unui om ajuns în acest mediu extrem de via . Când î i deschide f lcile înarmate cu din ii s i incredibil de lungi i ascu i i. Cymothoa exigua ia locul limbii purtandu-se ca si cum ar fi organul lipsa. de fapt. este singurul parazit cunoscut care inlocuieste cu succes un organ al gazdei.la propriu diavolului negru undi ar. care îl ajut s str pung i s ucid prada nu-l împiedic deloc în procesul ulterior al înghi irii. acolo unde se ataseaza la baza limbii si se hraneste cu sangele care ajunge la aceasta. La finele acestui proces. Lipsita de sange. Stomacul s u extensibil permite diavolului negru undi ar s înghit i s digere pr zi de dou ori mai mari decât el. Diavolul negru Specia de pe ti undi ari care a uluit cercet torii prin comportamentul ei sexual extrem este cea a diavolului negru undi ar Forma sa pronun at rotunjit este cea care-i salveaz via a . pestele este capabil sa foloseasca micul parazit ca pe propria sa limba. observ m cu surprindere c . iar acesta este singurul impediment pe care il produce victimei sale. presiune care. Practic. limba pestelui se atrofiaza si este consumata de acelasi parazit lacom.

Când intr în contact cu undi a vie. Pe lâng acestea.mare chiar decât al erpilor. î i pune n dejdea în filamentul lung. via .. lumina înseamn hran i. care atârn în fa a gurii sale cumplite.luciferina i luciferaza .apare fenomenul de bioluminiscen . De re inut c doar femelele sunt înarmate cu astfel de guri i din i Uni i pe via i dincolo de ea. de forma unei undi e. Astfel. viitoarele victime se reped h mesite spre momeala luminoas . în vârful antenei-undi e pâlpâie o lumin alb strui-verzuie în întunericul total. Precum insectele atrase de lumina unui bec într-o noapte de var . Aceast "anten " natural poart în vârf un organ specializat. implicit. capcana mor ii apare într-o miime de secund . În urma unui proces natural de interac iune între dou substan e . Diavolul negru undi ar are posibilitatea s sting sau s aprind lumina oricând dore te.. sub forma gurii vorace care ucide instantaneu. Pentru pe tii. Femela diavolului negru undi ar are trei forma iuni bioluminiscente ata ate de înot toarea dorsal . a a numitul organ luciferin. molu tele i alte organisme abisale. demonstrându-ne astfel c Natura a creat conceptul de economisire a .

asta la maturitate. i ata at r mâne pân la sfâr itul zilelor sale. au fost identifica i.nici nu are aparat digestiv . deoarece.. vasele sale sanguine încep s se contopeasc cu cele ale partenerei sale i întreg corpul s u concre te. Odat ce a mu cat din trupul femelei.. Devenit un parazit perfect. ca s folosesc o expresie la mod . acum e acum. oxigenul i substan ele nutritive direct din organismul ei.. cum se descurc masculul? Ei bine. se hr ne te p c lind pr zile în acest mod fatal. Întâlnirea cu o femel înseamna asigurarea zilnic a hranei. cu parazitism. Povestea vie ii masculilor miniaturali de diavol negru undi ar se poate rezuma la o singur expresie: au dat libertatea pentru sex i hran . Când vine vara i este timpul s depun icrele. Nu degeaba primii ihtiologi care au studiat specia se mirau de ce nu au reu it niciodat s captureze sau m car s observe un mascul. masculul va primi toat hrana. Dac doar femela. iar oamenii de tiin cu descoperit cu stupoare povestea lor de dragoste nemaiîntâlnit . din fericire pentru specie. masculii caut femelele dup semnalele luminoase i dup feromonii emi i de "diavoli e". Doar la examin ri extrem de atente ale femelelor au fost descoperi i i partenerii lor de existen . se ata eaz de abdomenul acesteia cu ajutorul unor din i specializa i de forma unor cârlige. masculii abia dac ating câ iva milimetri lungime total . dependen i sex extrem. este condamnat la moarte prin inani ie.. ei bine. treptat. care se .. încât pur i simplu scap vederii. De fapt.. Imediat dup eclozare. În cele din urm . Pentru c sunt atât de mici. fiind atât de mic i de specializat . c ci urmeaz o poveste de dragoste nemaiv zut . femela are deja ata at de ea masculul fertilizator. Dac din ghinion de ne ans . nu se poate hr ni în alt fel. Dac femela acestei specii de pe ti abisali m soar între 10-20 centimetri. un nefericit mascul nu a g sit o partener . "diavoli a neagr ".. cu cel al femelei. ine i-v bine. masculii sc paser identific rii din simplul motiv c tr iesc ata a i de abdomenul femelelor. Masculul.luminii i energiei cu sute de milioane de ani înainte de apari ia noastr pe P mânt.

în final s fie absorbit complet de partenera sa. degradându-se pe m sur ce esuturile corporale ale femelei cresc i se dezvolt în jurul s u. Încetîncet. Dup ce masculul a emis fluxul de spermatozoizi. ca i cum nu ar fi existat. care ajung direct în s cule ii de icre depu i ulterior de femel . în schimb. femelele elimin milioane de ou gata fecundate intern. fiind gata s absoarb în sine viitorul mascul. necesar pentru sezonul urm tor de împerechere. apoi ochii i.hr ne te din trupul ei. Ea. Se pare c masculul a f cut un pact dur cu "diavoli a". . iar organismul mai puternic al femelei începe s -l digere i s -l topeasc la propriu. î i vede în continuare de menirea speciei. func iile sale fiziologice încetinesc. într-un final. Masculul moare încet.. scheletul. S-a topit cu totul în ea. extr gând din el mineralele i substan ele nutritive necesare dezvolt rii icrelor. Începe s î i piard organele. elibereaz în schimb lap ii. ajungând.. La o singur depunere. trupul s u este absorbit de cel al femelei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful