P. 1
O Istorie Geometric A a Lui Homo Sapiens - Andrei Vartic

O Istorie Geometric A a Lui Homo Sapiens - Andrei Vartic

4.6

|Views: 2,297|Likes:
Published by lamasanu cezar
Este buchea existentei civilizatiei care a creat Europa, Asia Mica, Nordul Africii si Asia. Noi sm avut acei magnifici inaitasi de care am uitat si de aceea ne merge "bine". Acestea sunt simbolurilre pe care ei le-au conceptualizat observand cerul, mama natura si fenomenele cosmice si naturale. De zvastica si-au batut joc germanii si azi fac alergie jidanii, insa el este un semn al bogatiei si a destinului norocos si fericit. Insa este o sansa... istoria se repeta... insa cu alte personaje
Este buchea existentei civilizatiei care a creat Europa, Asia Mica, Nordul Africii si Asia. Noi sm avut acei magnifici inaitasi de care am uitat si de aceea ne merge "bine". Acestea sunt simbolurilre pe care ei le-au conceptualizat observand cerul, mama natura si fenomenele cosmice si naturale. De zvastica si-au batut joc germanii si azi fac alergie jidanii, insa el este un semn al bogatiei si a destinului norocos si fericit. Insa este o sansa... istoria se repeta... insa cu alte personaje

More info:

Published by: lamasanu cezar on Nov 22, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/07/2013

pdf

text

original

Capitolul unu: Revolutia Geometrica

Pe la 30-24 mii de ani BC, in Paleoliticul Superior, are loc o polarizare clara a lui Homo Sapiens. Omul de Cro-Magnon, traitor in Europa de West, picta naturalist in pesteri mamuti, cai, reni, ursi, bizoni (un fenomen ciudat: alaturi de splendide desene de animale nu se intilnesc nici chipuri umane, nici pasari).

Desene din Paleoliticul Superior. Mamut de la La Mouthe si cal de la Pair-non-Pair (Franta).

Cam in acelasi timp sapiensii din Europa de Est incep sa picteze semne geometrice: linii paralele, unghiuri, zig-zaguri formate din unghiuri, spirale. Prezentam mai jos una din primele opere de acest gen de la Mitoc, judetul Botosani, Romania. Bucatica de os, umana la infatisare, pe care a fost zgiriata o intreaga encilopedie geometrica si matematica dateaza din mileniul 27 BC. Vedem aici o spirala, trei linii, despartite de un grup de sase linii printr-o constructie geometrica formata din alte trei linii care se unesc intr-un centru ce formeaza trei unghiuri. Unghiul din dreapta cuprinde tangential noua linii. Semnele ne indica o relatie matematico-geometrica la care participa trei si doi din multiplii lui: sase si noua. Alte doua unghiuri cuprind trei liniile si sase liniile de parca ar indica operatii algebrice de inmultire sau impartire. Fara sa intram in comentarii filosofice sau logico-matematice trebuie sa punem un mic semn pe timelane-ul devenirii omului: 27.000 ani BC in sud-estul Europei existau sapiensi cu o gindire logicomatematica sigura. Iar evenementele care se vor desfasura pe parcursul a multor mii de ani vor arata ca spirala si tripletul unghiular incizate pe bucatica de os de la Mitoc au avut (si mai au inca) o influenta categorica asupra fiintarii omenesti.

Placuta de os incizata cu trei, sase si noua linii organizate matematic de o structura din trei unghiuri, Mitoc, judetul Botosani, Romania, 27.000 ani BC.

Lasam sa treaca 9 mii de ani. La Mezin, in Ucraina, pe riul Desna, s-a descoperit la inceputul veacului XX o veche asezare paleolitica datata de arheologii ucraineni cu 18 milenii BC. Din oase de mamut s-au cioplit mici figurine de pasari-femei, care aveau incrustate pe ele semne geometrice pictate perfect: V, M, zigzaguri, meandre.

Meandre de la Mezin, Ucraina, 18.000 ani BC.

Cercetarea atenta a picturilor de la Mezin arata ca locuitorii satului paleolitic de pe riul Desna foloseau un alfabet extraordinar, format dintr-un singur simbol - V, pentru a depozita si transmite informatia. Asemanarea dintre acest alfabet, numit de noi AA, si limbajul HTML este spectaculoasa (vezi alfabetul AA).

Figurina cioplita in os de mamut, Mezin, Ucraina, 18.000 ani BC.

Peste alti 7 mii de ani, la Cuina Turcului, Romania, pe malul Dunarii (la Portile de Fier) cineva a incizat in os de cal un romb, unit structural cu semne V opuse si "umplut" cu hasura din linii paralele. Asemanarea dintre acest mesaj si cel de la Mezin este uluitoare. Un singur semn - V, adica unghiul geometric, formeaza alfabetul cu care s-a scris si la Cuina Turcului, si la Mezin.

Romb si chevronuri (multiple semne V) opuse, incizate in os de cal, Cuina Turcului, pe malul Dunarii la Portile de Fier, Romania, 11.000 ani BC.

Cercetarile arheologice arata un lucru cert: sapiensul care picta naturalist animale in pesterele din Europa de West a fost inlocuit in peste 15 mii de ani de un alt sapiens, cel din Europa de Est si Sud-Est, concentrat mai ales in bazinul marelui fluviu european Dunare. El inciza in pietre si oase figurine (mai ales pasari) fara chip uman, pictate cu semne geometrice construite pe baza de V (unghi). Acest sapiens traia la inceput in case facute din oase de mamut (la Mezin), apoi in case cu pereti si acoperis unghiular, de tip modern, domesticea animale, cultiva pamintul, cunostea fenomenele Cerului si ale

Pamintului si folosea aceste cunostinte pentru a-si proteja mai bine fiintarea spirituala pe Pamint. Noi am numit acest om - Homo Geometricus, iar opera lui - Revolutie Geometrica. Homo Geometricus este predecesorul sigur al sapiensilor care au savirsit in mileniul 7-6 BC cunoscuta Revolutie Neolitica (lutul ars, ceramica, agricultura, metalurgia). Stiinta arheologica urmeaza sa arate daca semnele geometrice din Europa de Sud-Est au patruns in Anatolia, Palestina si Rasaritul Apropiat inainte sau dupa Revolutia Neolitica a lui Homo Geometricus din sud-estul Europei. Este sigur, insa, ca marile civilizatii urbane de pe Tigru si Eufrat, Nil, Ind si Huan He au fost precedate inainte de 3200-3500 BC de culturi rurale si protourbane care au incizat pe vase din lut ars semnele geometrice cunoscute in Europa de Sud-Est de mii si mii de ani. Dragostea constructorilor primilor mari civilizatii urbane pentru geometrie si curgerea marilor fluvii se regaseste prin aceste semne in patria dunareana a lui Homo Geometricus, sapiensul care a realizat cea mai mareata constructie de pe pamint - unghiul, triunghiul si rombul.

5 unghiuri sustinute de o axa verticala (bradul ca pom al vetii), incizie in piatra, Danceni, Rep. Moldova, 5.000 BC (din colectia Muzeului Institutului de arheologie al Academiei de Stiinte din Rep. Moldova)

Evolutia sud-est europeana (nu pomenim aici din considerente de spatiu culturile de pe ambele maluri ale Adriaticii) a semnelor geometrice continua astfel (aratam doar citeva "mostre" de culturi): Schela Cladovei (Romania, pe Dunare) - c. 7500 ani BC (fara ceramica); Sesklo (Grecia) si Lepenski Vir (Yugoslavia, pe Dunare) - c. 6.500 ani BC (cu ceramica); Starcevo (Yugoslavia, Dunare) si Cris (Romania, Ungaria) - c. 6.000 ani BC; Karanovo (Bulgaria) - 6.000 BC; Vinca (Yugoslavia, Dunare) , Turdas (Romania, Mures), Rast (Romania, Dunare) (primele mostre de scris organizat in baza semnelor geometrice)c. 5.500 ani BC; Tartaria (Romania) (placute cu scris protosumerian) - 5.000 ani BC; Hamangia (Romania, Dunare) - 5.000 BC; Danceni (Rep. Moldova) - 5.000 BC; Gumelnita (Romania, Dunare) - 4.500 BC; Cucuteni (NE Romania, Siret, Prut, Nistru) (vase mari ceramice pictate) - 4.000 BC si Trypolie (Ucraina, Bug, Nipru) (vase mari incizate) - c. 3500 BC.

Figurina cucuteniana de lut dotata cu trei linii, linii paralele si perpendiculare si un sir de splendide triunghiuri si romburi unite, Carbuna, Rep. Moldova, c. 3500 BC

Marile vase de Cucuteni, pictate superb cu poeme filosofice si plastice "scrise" geometric sau multimea mare a figurinelor fara chip incizate tot cu semne geometrice, gasite in locuintele cucutenienilor, reprezinta nivelul cel mai inalt al civilizatiei umane de pe Pamint dinainte de aparitia scrisului "oficializat" al oraselor din Sumer catre 3.200 ani BC. Miracolul cucutenian este bazat pe o cunoastere multimilenara a semnelor geometrice din spatiul balcano-carpato-danubian al Europei, semne care continua sa pazeasca viata omului chiar si in painjenisul Revolutiei Informationale. Nu este locul aici sa cerem fizicienilor, chimistilor sau biologilor sa compare rombul neolitic de la Cuina Turcului cu structurile romboidale ale cristalelor de substanta amorfa sau vie. Nu este locul sa orientam cercetarea matematicienilor moderni spre sirul perfect de romb-triunghi dreptunghic isoscel de la Carbuna. Dar un lucru este evident: inainte de a deveni decor al omului urban din Sumer semnele geometrice au indeplinit importante functii de depozitare si transmitere a cunostintelor in Paleoliticul Superior si in Neoliticul Timpuriu din Europa de sud-est. Dunarea si bazinul sau de ape curate a fost primul fluviu iubit de Homo Sapiens si ipoteza noastra este ca de aici a roit in toata lumea enciclopedia de semne geometrice care a precedat toate civilizatiile majore ale antichitatii.

Poem "geometric" pictat pe vas cucutenian, Muzeul Institutului Arheologic din Chisinau, Rep. Moldova, 3500 BC.

Iar pentru bunul prieten al lui Homo Geometricus noi dam aici citeva link-uri spre alte situri istorico-filosofice ale autorului acestei "scrieri" Web: Smoking is still a major problem nowadays. For those interested in overcoming this we proudly recommend how to quit smoking news.

www.dacia.org www.angelfire.com/journal/dacians www.angelfire.com/journal/Ezerovo www.angelfire.com/journal/billgates www.angelfire.com/journal/varticbooks www.angelfire.com/journal/basarabia

Capitolul doi: Alfabetul AA

Figurina de lut ars reprezentind o zeitate-pasare fara chip, Turdas, Transilvania (pe riul Mures, intre Simeria si Orastie, Romania), c. 5.500 BC

Aceasta mica figurina din lut ars de la Turdas, Transilvania, Romania, de peste 5 milenii BC ne arata un lucru care se repeta pe zeci de mii de figurine, vase, stampile, incrustari in piatra si os din Paleoliticul Superior si din Neolitic. Pe gitul zeitei-pasare fara chip se vede un V, adica un unghi, o actiune orientata in jos. Orientarea de sus in jos este sugerata de realitatea verticala a figurinei. Un alt V, orientat simetric fata de primul, de jos in sus, se opune actiunii ce vine de sus in jos. Pe umarul sting al figurinei a fost incrustat un V orientat spre dreapta, iar pe cel drept unul orientat spre stinga. Cu semnele simple de pe tastiera moderna a calculatorului acest mesaj "simetric" poate fi scris astfel: V

><
Λ Noi propunem urmatorul algoritm de citire a textului incizat pe figurina de la Turdas, algoritm care este in armonie cu principalele mituri ale omului: V - o actiune de Sus, a Cerului;

Λ - o actiune de jos, sau reactiune a Gliei, a Pamintului;

> - o actiune a stingii, a inimii, a sufletului, a vitalului; < - o reactiune a dreptei, a mintii., a spiritului, a bitalului;

Splendida figurina de lut ars de la Vinca, Yugoslavia, pe Dunare, care poate fi "citita" cu ajutorul algoritmului de mai sus. 5.500 ani BC. Mesterul care a faurit-o cunostea meandrul pe care il regasim si pe figurinele de la Mezin. Chevronul din 6 semne V din partea de jos a figurinei va domina peste 1500 de ani desenul geometric al figurinelor de Cucuteni.

Micile figurine de la Vinca si Turdas demonstreaza ca popoarele urbanizate ale antichitatii (sumerienii, egiptenii, indienii, grecii, chinezii) nu sint creatorii miturilor despre Creatie. Multe mii de ani inaintea Sumerului in Europa de sud-est, in bazinul maret al Dunarii de mijloc si de jos, se stia de Cer si Pamint (Glie) (an si ki - ziceau, de pilda, sumerienii), de simetria actiunilor si a reactiunilor. Cind Lao Tzu vorbea la c. 500 BC despre cei mai vechi oameni, el avea in vedere pe Homo Geometricus, care a ajuns in China (cultura "geometrica" Yangshao) pe la 3500 BC. Piramida lui Joser, creata de Imhotep pe la 2800 BC, este o actiune uriasa a omului pentru a stimula o reactiune pe masura a Cerului. Dar "ideea" realizarii acestei constructii uriase o regasim perfect elaborata multe mii de ani inainte tot in Europa de sud-est. Iat-o: V Λ Cosmogonia Rig-Vedei se vede usor in simplele insemne geometrice ale lui Homo Geometricus care a trait pasnic in Europa de sud-est si Rasaritul Apropiat mult inaintea indo-europenilor. Homo Geometricus stia inca la 27.000 ani BC de trinitate si multiplii ei. Stiinta lui Tales, Pytagoras sau Parmenide, ciclurile vedice, armoniile actiunilor si reactiunilor taoiste, mitul despre Ghilgamesh sau textele de dragoste ale vechilor egipteni pot fi regasite in semnele lui Homo Geometricus, semne bazate pe simetriile unghiului care nu aveau nevoie de translator pentru a fi intelese de vorbitorii diferitelor limbi. Ion Vartic a numit acest alfabet construit din simetriile unui singur semn - AA (Angle Alphabet) si a propus o comparare intre AA si HTML (cum se arata mai jos). AA poate fi

folosit cu usurinta nu numai pentru depozitarea primelor cosmogonii, ci si pentru a transmite mesaje utilitare, lucru realizat in neolitic mai ales cu ajutorul micilor stampile din lut ars:

O stampila de la Sesklo, Grecia confirma folosirea unghiului orientat ca modalitate de depozitare si transmitere a informatiei in neoliticul timpuriu - c. 6000 ani BC

O stampila de la Cucuteni, Romania, cultura Cucuteni A, arata ca omul neolitic folosea si pe la 4300 BC alfabetul AA pentru a depozita si transmite informatia.

O alta incizie, mult mai veche decit Revolutia Nealitica, arata ca Homo Geometricus cunostea perfect algoritmul AA chiar si in mileniul 11 BC. Repetam aici incizia in os de cal de la Cuina Turcului unde se vede unirea celor patru feluri de V intr-un romb "plin" cu zece linii paralele puse in crestere-desrestere simetrica:

Si scrierea de pe acest os de cal de la Cuina Turcului poate fi reprezentata cu ajutorul instrumentelor simple ale unei tastiere astfel::

V

<>
Λ
Actiunea Cerului, reactiunea Pamintului, polarizarea Mintii si a Inimii (sau stingii si dreptei) au creat rombul, simbolul nasterii sau al renasterii.

Acum sintem pregatiti pentru a citi cu AA mesajul de pe figurinele de la Mezin care au o vechime extraordinara - 18.000 ani BC, comparind textul de la Mezin cu modelul de limbaj HTML. Rezultatul cercetarii a intrecut toate asteptarile: Homo de Mezin scria cu

acelasi alfabet HTML-izat ca si omul de Cuina Turcului, Schela Cladovei, Lepenski Vir, Sesklo, Starcevo, Karanovo, Vinca, Turdas, Rast, Hamangia, Gumelnita sau Cucuteni.
<HTML> <HEAD>

<TITLE></TITLE> <META name="description" content=""> <META name="keywords" content=""> <META name="generator" content="CuteHTML"> </HEAD> <BODY BGCOLOR="#FFFFFF" TEXT="#000000" LINK="#0000FF" VLINK="#800080"> <!--Don't forget to add your FREE HitBOX statistics to your web page. To do so, click on Tools\Online Services\Add statistics...--> </BODY> </HTML>

Sa comparam, deci, textul de la Mezin cu schema unui HTML (Limbajul de Marcare a HiperTextului), care "este un set de reguli utilizate pentru formatarea unui document Web", dar si cu un limbaj procedural de tipul Microsoft Word. Sa vedem cum textul de la Mezin foloseste AA atit pentru a formata documentul, cit si pentru a-l umple cu informatie.

V V

<HTML> Acest mesaj este transmis din Cer in limbajul zeitelor

><
Λ V V
<HEAD> Acest mesaj este scris cu AA (Angle Alphabet)

<TITLE> Omul este o actiune a Cerului

>>> <<<
Λ

<BODY> Viata apare ca lupta, armonie, pace, polarizare a patru elemente: Cer, Pamint, Suflet, Spirit. Un fizician atomist modern ar scrie in loc de Cer, Pamint, Suflet, Spirit - Sus, Jos, Stinga, Dreapta. Actiunile si reactiunile acestor patru forte creaza Rombul, locul unde noua viata apare pentru “to be or not to be”. V-ul care urmeaza dupa structura rombica de la Mezin ne sugereaza ca destinul viitorului om este protejat de Cer. In fine este sugerata calea de nastere a omului:

V V

\/

</HTML> sfirsitul mesajului - omul se naste pe aceasta cale: \ /

Lectura noastra este, desigur, o ipoteza. Omul modern, mai ales cel euro-atlantic, este atit de legat de forma verbala, fonemica a unui alfabet incit orice limbaj matematic sau geometric il sperie inca din primii ani de scoala. Si, totusi, analiza atenta a mii si mii de incrustari paleolitice si neolitice arata ca Homo Geometricus a folosit in Europa de sudest un alfabet perfect pentru comunicarea si depozitarea informatiei vitale pentru fiintarea sa. Logica acestui om era perfecta si credinta noastra sincera este ca Homo Geometricus a fost un om desavirsit si sub aspect fizic, si sub aspect moral, si sub aspect spiritual.

Acest ou neolitic cucutenian (Petreni, W Ucraina, c. 4000 BC) care se duplica pastrind unde de "trei linii" arata cit de spectaculoase au fost cunostintele lui Homo Geometricus, cunostinte la care vom reveni in "Dictionarul de AA" folosit de Homo Geometricus.

Atunci cind nu-si cioplea chip el se proteja de reactiunile care l-ar fi putut anihila. Atunci cind nu depozita iluziile si "faptele sale", el pazea vitalul sau firav de actiunea nimicitoare a oceanului de iluzii (noi numim acest fenomen uman cu termenul bital) pe care spiritul uman il creaza cu usurinta. Atunci cind pastra cu fermitate credinta in necesitatea armonizarii actiunilor Cerului si Pamintului cu decizia omeneasca ce se realizeaza prin Suflet si Spirit (Inima si Minte), acel om cauta de fapt sa stea modest in trinitatea CerOm-Pamint in care s-a intimplat sa apara de la sine.

Acest superb vas de pe Dunare (Gumelnita, Romania, 4500 BC), dotat cu doua gituri foarte diferite ne vorbeste despre furtunile care destrama ordinea si despre ordinea care ingheata furtunile. Dar despre retele de Net vom vorbi mai jos.

Homo Geometricus nu a folosit arme pentru a-si ucide semenii, nu a trait in comunitati mari care ar fi creat conflicte si intre oameni, si intre om si natura, nu a avut nevoie de arhive uriase pentru a depozita faptele regilor, a reinoit mereu istoria si creatia in baza unor cunostinte deosebit de profunde despre Sine, Pamint si Cosmos. Putinatatea mijloacelor materiale de care s-a folosit acel om nu este un indiciu ca el ar fi fost primitiv si subdezvoltat. Dimpotriva, tocmai acest lucru demonstreaza ca el era un om deplin si ca traia in armonie cu semenii sai, cu Pamintul si cu Xosmosul. Vechile mituri, legende si povesti, textele primilor filosofi sau cosmogonii ne relateaza cu lux de amanunte tocmai istoria acestui om.

Pe aceasta stampila de Cucuteni s-a imprimat necesitatea imperioasa a balantarii actiunilor si reactiunilor omenesti. Orice curgere isi are meandrul sau, orice furtuna este potolita de necesitatea tihnei, orice tihna va fi zguduita de inevitabile virtejuri. Autorul acestei carti este ferm convins ca aceasta cunoastere este una din cele mai vechi si omul modern ar trebui sa-si scoata palaria in fata lui Homo Geometricus.

Multe mii de ani inaintea Sumerului, oamenii din Vechea Europa cunosteau simetria, vorbeau de Cer si Pamint, de Suflet si Spirit, de echilibrul necesar al actiunilor si reactiunilor, de polarizarea actiunilor si reactiunilor care aduc in ciocul zeitelor-pasari nastere si chiar renastere, de conflictele care aduc moarte si anihilare, de necesitatea balantarii actiunilor si reactiunilor, de necesitatea consultarii Cerului si Pamintului in vederea luarii unor decizii corecte acum, in clipa fiintarii. 18.000 ani BC locuitorii unui sat paleolitic de pe riul Desna din Ucraina au scris cele spuse mai sus cu un simplu alfabet din unghiuri simetrice si bucuria scrierii lui cu semnele simple ale unei taste nu rusineaza finele acestui file scris cu instrumentele Revolutiei Informationale.

V V >< Λ V

>>> <<<
Λ V V \/

Capitolul Cinci: O Istorie Geometrica a lui
Homo Sapiens

Cercetarea fenomenului Homo Geometricus si a Revolutiei Geometrice pe care a savirsito in Paleoliticul Superior in polul sud-estic al Europei nu a putut trece cu vederea un fapt deosebit de curios - felul cum au ajuns insemnele geometrice in celelate colturi ale lumii. Am descoperit cu uimire ca semnele geometrice ale europenilor au fost divinizate de sumerieni si babilonieni. Dar mult mai tirziu decit in Europa. Acest fapt s-a intimplat dupa primile dinastii sumeriene, adica in jurul anului 3.200 BC. Era tocmai timpul cind triburile nomade din vestul, nordul si estul Europei au invadat teritoriile carpato-niprene in care locuia exceptionalul om de Cucuteni. Cam in acelasi timp se infiripeaza primele culturi predinastice in Egypt, pe Nil, infloreste civilizatia Harrapa si Mohenjo Daro in valea Indului, si enigmatica Yangshao pe marele Riu Galben al Chinei. Cercetarea atenta arata ca intemeierea culturilor predinastice si a orasului a urmat dupa valul civilizator al semnelor geometrice sosite din Europa de Sud-Est. Ceramica cu decor geometric apare in spatiul Rasaritului apropiat la Tell Hasuma in jurul anilor 5.500 BC, la Samarra pe la 5.200 BC, la Tell Halaf si la Syalk pe la 5.000 BC, iar la Susa pe la 3.600 BC, cu putin inintea infiriparii primelor dinastii. Pe talerul de mai jos este pictat un superb motiv geometric de Sammara.

In Turkmenia, la Djeitun, motivele geometrice ajung pe la 5.000 BC, iar la Anau (vezi ceramica pictata de mai jos) pe la 4.500.

In China stiinta geometrica ajunge pe la 3.500 BC probabil pe viitorul drum nordic al matasii (cum se vede din acest model de templu Yahgshao, executat din lut ars)

La Quetta, in Pakistan, zig-zagul cu tri-line a fost descoperite de arheologi in straturile ceramice ale anului 3.300 BC:

iar la Amir pe la 3.200, deci in pragul construirii marelor orase Harapa si Mohenjo Daro. Semnele geometrice cuceresc Egyptul pe la 3.500 BC, iar Imhotep va proiecta prima piramida colosala pe la 2.800 BC.Pictura de pe vasul predinastic prezentat de noi impresioneaza prin asemanarea uluitoare a cerbului de aici cu cerbii de Cucuteni.

In America semnele clare ale Revolutiei Geometrice ajung mult mai tirziu (cind pe la 18.000 BC omul de Mezin desena minunile sale geometrice, in America inca nu existau probabil oameni). Primile mari civilizatii americane de pe la 1200 ani BC (cea olmeca din America Centrala si Chavin, din America de Sud) erau deja dotate cu ornamente geometrice, cum se si vede din ornamentul acestui vultur de tip Chavin:

Cind europenii au ajuns in imperiile americane i-au gasit pe regii de acolo preocupati de moda geometrica. Costumul de gala a unui rege incas sau a unui dregator maya era infrumusetat cu romburi, unghiuri si spirale. Zeii Tlaloc sau Quetzalcoatl sint si ei infrumusetati cu decor geometric. Cucerirea lumii de catre semnele geometrice ale lui Homo Geometricus se incheia cu un dezmat dezgustator al urmasilor acestui om. Cucerirea Americii de catre europenii moderni este una din cele mai urite pagini ale acestui om. Timeline-ul care si-a desfasurat aripile mai sus are nevoie de serioase investigatii pentru a fi pus in limitele certe ale fiintarii omenesti. Dar cucerirea pasnica a lumii de catre purtatorii culturii geometrice, care s-a infiripat in Europa de Sud-Est intre anii siguri 18.000 BC si 11.000 BC, nu mai poate fi pusa la indoiala. Autorul acestui studiu lasa usa

deschisa si altor investigatii, si altor ipoteze. El recunoaste sincer ca a indraznit sa realizeze aceasta cercetare urmind ideile unor inaintasi deosebit de valorosi, cum ar fi marele om de stiinta romin din sec. XIX Nicolae Densusianu si genialul arheolog american de origine lituaniana Marija Gimbutas. Inchinam acest studiu memoriei lor luminoase.

Capitolul patru: Tinara Frumoasa Europa
Europa era atit de tinara si fumoasa cu unghiurile si romburile ei construite perfect (sub aspect logic) de catre Homo Geometricus multe milenii inainte de a aparea pe malul rasaritean al Mediteranei tara regelui Aegenor (Fenicia). Kadmos, fratele Europei, este mai repede un rege pelasg decit un print fenician, ratacit prin Tracia. Revolutia Geometrica din matca sud-est europeana, adica cunoastrea unghiului ca actiune orientata si simetrica (Sus, Jos, Stinga, Dreapa), a rombului (ca fuziune a patru forte opuse in vederea Creatiei), a triunghiului (semn al unirii Cerului, Pamintului si Omului), a Spiralei care aduce necesar, dar imprevizibil, si energiile benefice, si pe cele devastatoare, a Meandrelor, ca limita a Curgerii Ireversibile, dar si a constructiilor omenesti etc. etc. ni se pare mai importanta pentru fiintarea omeneasca decit toate cele trei revolutii ulterioare (cu semne clare de nastere tot pe continentul european): neolitica (unirea focului cu lutul), industriala (unirea focului cu metalul), informatioanala (unirea focului cu informatia). Incercam mai jos o introducere in citirea unor pictograme ale lui Homo Geometicus cu intentia modesta de a deleta fisierele cu asa-zisi "oameni primitivi" din multimea manualelor scolare ale omului modern. Cele 18 modele de mai jos ar fi putut deveni 300.000 (cum sustine Marija Gimbutas) si noi credem ca enciclopediile geometrice ale omului care a savirsit revolutia geometrica in paleoliticul superior nu vor intirzia sa se nasca pe Internet.

1

2

3

4

1. Unghi si coloana de mici romburi de la Cuina Turcului, Portile de Fier, pe Dunare, Romania, 11.000 ani
BC. Unghiul sau semnul V cuprinde un sir de 9 mici romburi din coloana de romburi incizate pe o verticala clara, un fel de axis mundi.

2. Tulburatoare opunere simetrica a doua triunghiuri ca figuri umane fara cap de la Szaljol-Felsofold, SE
Ungaria, c. 5.500 BC. Semnele V nu inseamna miinile (sint desenate in partea de jos a figurilor, linga picioare) ci actiuni opuse, poate chiar suite de actiuni opuse. Triunghiurile par a fi dreptunghice si isoscele.

3. Structura de doua actiuni spiralice diferite si opuse de la Kalojanovec, Bulgaria, cultura Karanovo, c.
5.200 BC. Yang si Yin in spatiul sud-est european au fost numite probabil Istr si Rast-Rost (Rast e mai vechi, e sugerat chiar de cotitura meandrica a Dunarii de la Rast, veche asezare a lui Homo Geometricus unde a fost descoperita celebra Madona neolitica cu prunc de la Rast, ba si a a trecut cu timpul in o, cum arata lingvistica indoeuropeana). O multime de riuri rapide carpatine si balcanice, ba chiar si Dunarea, poarta pina azi radicalul istr in formular: Bistrita, Istru, Strei, Streminos etc. Rostul lamureste si aranjeaza lucrurile si fenomenele intr-o anumita ordine, ca si ostrovul. Homo Geometricus a stiut ca Rastul si Istrul reprezinta chintesenta tainica a fiintarii Cosmosului. Aflate in dusmanie de moarte aceste doua poluri ale fiintarii nu pot exista unul fara celalalt. Din clipa cind unul domina un fenomen, celalalt il ruineaza in mod obligatoriu. Nici Omul, nici Cerul, nici Pamintul nu poate influenta acest "echilibru" cosmic.

4. Ovoid de piatra de la Lepenski Vir, Yugoslavia, pe Dunare, la Portile de Fier, cca 6.000 BC. Siruri
verticale de romburi, zig-zaguri, semne V (cu parere de rau partea de jos a ovoidului umanizat este distrusa) aduna o enciclopedie sau chiar un text al lui Homo Geometricus. Accentuam cu tarie ca omul de la Lepenski Vir traia in case frumos si utilitar construite, in armonie cu legile actiunilor si reactiunilor ceresti si pamintesti. Unele din acele constructii aveau functii sacre. Noi credem ca micile case de la Lepenski Vir, intrate in superbul peisaj din jur, reprezentau o bijuterie a lui Homo Geometricus. Noroiul, praful, mizeria care urmareste actualele conglomerari umane erau lipsa din lipsa mijloacelor care ar fi putut s-o creeze. Cararea inverzita era drumul, comunitatile omenesti erau foarte mici si foarte putine, rezervele de hrana erau imense (spatiul carpato-danubian era cel mai dotat din toata Europa cu toate conditiile necesare pentru ca o comunitate omeneasca sa creasca pina la stadiul de roire - munti si cimpii, rezerve inepuizabile de apa, paduri, si, mai ales, sare. Puse parca special pe toti vesantii Carpatilor, colosalele rezerve de sare de la Cacica si Tirgul Ocnei, Bistrita si Sibiu, Ocnele Mari si Mici au tinut gramajoara importante grupuri umane in spatiul carpato-danubian. Sarea, ca si Soarele, ca si Sara, ca si Rasaritul faceau parte din fiintarea omeneasca, dar si animala. Si omul, si oaia, si vaca, si capra, si cerbul, si ursul, si lupul au mare nevoie de sare si o ling cu deosebita placere atunci cind o gasesc). Agricultura avea pe atunci, probabil, si multe functii ritualice, dar piinea coapta face parte din structura cea mai profunda a gusturilor omenesti. Stomacul o devora cu atita placere incit noua ni se pare ca Homo Geometricus a aparut pe pamint cu piinea de griu pe buze.

5

6

7

8

5. Semn M cu duble linii din Corinth, Grecia, cca 4200 BC. Se vede clar ca este format din cite doi de V
orientati de Jos in Sus. Unirea lor, insa, naste momentan o reactiune puternica de Sus in Jos. Noi am citit acest semn ca "dragoste" a doua actiuni si s-ar putea ca puternica reactiune a Susului, adica a Cerului, sa insemne pruncul care se naste in rombul binefacator.

6. Vas de lut cu un lant de romburi dotate cu Net de la Chaeroneia, cultura Sesklo, Grecia, cca 5.800 BC.
Romburile sint sustinute de sus de o puternica circumferinta care in planul rotund al vasului este o linie

dreapta. Buza vasului este zimtata cu un frumos Zig-zag. Pace, binefacere, nastere - iata ce trebuie sa creeze in jurul sau acest vas de 7800 ani.

7. Aceasta stampila de la Boian, cultura Boian, Romania, cca 4.800 BC este o mostra minunata de meandru
al Omului Geometric. Felul cum s-au prins una de alta partile acestui meandru demonstreaza ca faurarul acestei stampile a cunoscut foarte bine mecanismele fiintarii. Capatul "cheie" al meandrului are limite de manevrare, dar practic nu poate iesi din masura de existenta pentru care a fost creat. Asemanarea formala dintre acesta costructie a lui Homo Geometricus si cea pictata pe fig. 3 demonstreaza si logica formala, de simetrie a fenomenului Rast-Rost si Istr care, fiecare in parte, contine polaritatea antagonista si iubitoare in partea sa de existenta.

8. Fructiera de la Pianul de Jos, linga Deva, Transilvania, Romania, cca 4.500 BC. Romburile pictate pe
aceasta fructiera sint implute cu virtejuri care sustin energetic fiintarea. Se mai vad semne V orientate in Sus si in Jos, Zig-Zaguri si tri-line-uri. O cercetare foarte atenta, cu vasul in preajma (pentru a se desfasura toate semnele in plinatatea conexiunilor lor), ar putea dezvalui un mesaj uluitor celor mai vechi oameni.

9 9. Acest mic model de templu sau altar de la Sesklo, Grecia, cca 6.000 BC, poarta cu sine importante
cunostine ale lui Homo Geometricus. Colturile acestei vechi construiri sint pictate cu siruri de romburi care, prin concursul golului, formeaza alte coloane de romburi cu Zig-zagul din jurul ferestrelor. Aceste ferestre, ca si la o buna parte din modelele de templu din alte parti ale spatiului balcano-carpato-danubian, sint deschise spre cele patru parti ale lumii omului. Acoperisul, dotat cu un superb Net, organizeaza sirurile de romburi spre gaura rotunda din virf. Aceasta deschidere spre dimensiunea Cerului este cu peste 6.000 de ani mai veche decit gaura asemanatoare a Pantheonului din Roma, construit de arhitectii imparatului Hadrian (cel mai erudit dintre toti imparatii Romei). Impresioneaza faptul ca una din laturi este dotata cu un semn V orientat in jos (semn al actunii Cerului) exact in locul unde Zig-zagul din jurul ferestrei are un semn V orientat in sus (semnul Pamintului). Punerea acestei mici constructii pe liniile orientarii sale cosmice ar dezvalui alte cunostinte exceptionale ale locuitorilor vechii Europe.

10 10. Acest model din lut ars de templu a fost gasit la Vadastra, pe malul Dunarii, in Romania de West. Este
datat de Marija Gimbutas cu anul 5.200 BC. Desenul meandric sugereaza destinatia acestui templu - oprirea unor strasnice cataclisme care se abatusera pe atunci asupra locuitorilor din spatiul culturii Vadastra (o ramificatie a culturii Vinca). Important pentru cercetarea noastra este faptul ca usa acestui model de templu

ne poate da inaltimea aproximativa a edificiului (dotat cum se vede si cu o gaura rotunda in virful ca un V orientat in sus. Dreptunghiul inalt si ingust al usii sugereaza ca in templu putea intra sau un singur om, sau in sir de unul dupa altul. Inaltimea de aprox. 5 m. a templului se poate calcula reiesind din inaltimea lui Homo Geometricus (care, cum arata cercetarea arheologica, a fost ceva mai scund decit omul de CroMagnon).

11

12

11. Aceste placute de lut ars, incizate cu meandre, semne V, tri-line-uri si alte constructii logice ale lui
Homo Geometricus au fost gasite la Gradesnica, NW Bulgaria, si fac parte din minunile culturii Karanovo si sint datate cu anul 4.800 BC. Academicianul bulgar Vladimir Ghoerghiev, profesoara americana Marija Gimbutas, alti oameni de stiinta din intreaga lume cred ca e vorba de un scris veritabil. Alfabetull AA ar fi un instrument bun de investigare si a textelor culturii Karanovo.

12. Rotita aceasta de lut ars, cu semne incizate pe ea inainte de ardere, reprezinta, poate, fila unei carti
neolitice. Am indicat in Dictonarul de AA o posibila lectura a acestei file. S-ar putea ca semnul V sub care sta si numarul de ordine al imaginei sa ne sugereze o anumita orientare a rotitei in vederea lecturii.

13 13. Madona cu Prunc de la Rast, de pe malul rominesc al Dunarii, ar trebui sa stea pe una din primele file
ale tuturor manualelor de istorie, de matematica si geometrie, de gramatica si de arta, de morala si simplu bun simt din intreaga lume. Marija Gimbutas scoate in evidenta un scris fermecator care a fost incizat pe figurina cu prunc inainte de arderea ei in foc. Mai jos vom incerca sa provocam tineretul acestei lumi computerizate la o mica lectura a acestui text. Aici infruntam doar zimbetul straniu al numarului 13, care s-

a intimplat sa masoare punerea acestei imagini in pagina, si orientam atentia privitorului spre liniile desavirsite ale sederii pruncului in bratele mamei care sta vertical, dar in genunchi.

14 14. Insirarea textului incizat pe trupul Madonei cu prunc de la Rast in forma moderna de mai sus (realizata
de Marija Gimbutas) nu e, poate, cea mai buna cale de lectura. Fiecare semn sta pe figurina acolo unde ii era scris de milenii, nu de uzul nostru poligrafic si de Internet. Si, totusi, citeva lucruri sint remarcabile aici. In primul rima din ultimul grup de semne (care erau incizate pe spatele drept al figurinei, unde era loc destul pentru un mesaj intreg). Sa observam ca trei linii oblice, dar paralele, impart textul in patru parti (adica ordinea cosmica bazata pe forta a trei elemente, sustine acest text). Primul semn este un mic meandru. Urmeaza un alt meandru, mai mare, limitat in partea de sus de un tri-line subliniat cu o linie si, in partea de jos (a Pamintului), un semn V orientat cu unghiul in sus. Al treilea grup de semne este centrat pe o constructie spiralica de tip 3 (e vorba de figura din acest file) dominata de sus de trei linii haotice care sunt ravasite de doua puncte. Punctele, cum bine se vede, sint orientate la fel ca si liniile oblice (adica sint sutinute de ordinea cosmica). In fine, al patrulea grup este iarasi un meandru, inversat fata de cel din grupul doi si este dominat de sus de un semn V orientat in jos (semn al Cerului). Repetarea constructiei meandrice de trei ori sugereaza clar repetarea unui mesaj, adica o rima. S-ar putea ca primul meandru sa indice un fel de ton sau ritm al citirii textului. Semnul Λ din grupul doi arata ca Mama Glie ajuta frumosul cuplu ca sa se integreze in legile armoniei universale ale tri-line-ului. Furtunile pot ataca micul grup uman (mama + copil) dar Cerul (semnul V din ultimul grup) pazeste ordinea omeneasca a fiintarii. Un formidabil cintec de leagan din neolitic. Lasam partile celelate ale textului in miinile libertatii de citire a unor alti cutezatori.

a

b

c

d

e 15

f

15. Acest grup de imagini pictate pe talere neolitice pot fi citite cu usurinta de cei care cunosc alfabetul
AA. Atragem atentia cercetatorilor la citeva mesage formidabile transmise prin scrisul geometric.

In 15a sa observam in fundal o retea ascunsa. Ce reprezinta ea? Urmeaza doua virtejuri din trei linii care stapinesc sau sint stapinite de o linie din trei figuri circulare, dintre care cele de la extremirati sint virtejuri orientate la fel fata de centru, dar opuse fata de linia Cer-Pamint. Vasul este de la Sesklo, Grecia si e datat 5.000 ani BC. Figura 15b ne arata o duplicare a unui ou, realizata cu mare putere artistica. Duplicarea simetrica, oglindida este realizata de o forta compusa din doua linii paralele care nu trebuie sa coincida (e vorba, oare, de patru linii de ceva care realizeaza duplicarea oului?). vasul este de la Pietrele, linga Bucuresti, Romania, cca 4000 BC. Figura 15c (vas de Tangiru, Romania) este o replica a unei intregi serii de asemenea constructii logice. Patru forte in forma unor semne V orientate dinspre patru parti, sint sustinute sau pazite de patru grupuri de tri-line-uri. Alte grupuri de tri-line-uri formeaza un romb in interiorul caruia are loc "conversatia ascutita" a celor patru. Grupuri de trei si doua mari puncte eliptice (oua) sustin fragila constructie rombica. Mesajul din 15d este de-a dreptul uluitor. Crucea centrala, impinsa spre o limita rombica de patru elipse cu dirijare prin tri-line, sustine nasterea si anihilarea Cosmosului. S-ar putea sa gresim cu aceasta lectura, dar faurarii cucutenieni care au pictat cu o maiestrie deosebita acest mesaj, erau cu certitudine constienti de lucrarea pe care o realizeaza. Poemele filosofice ale cucutenienilor isi asteapta nu numai descifrarea, ci si descoperitorii. Cea mai formidabila civilizatie a omului de pina la culturile urbane si predinstice ale Sumerului, sta inca timida in anticamera stiintei arheologice si istorice moderne. Marile muzee ale lumii nu o cunosc. Marii istorici de arta nu o comenteaza. Manualele de istorie nu o pun in valoare. Pictura urmatoare, 15e, tot de Cucuteni, de la Petreni, W Ucraina, cca 4000 BC cu diametrul de 51 cm transmite un mesaj de duplicare, tri-linear inca si mai tulburator. In fine, virtejurile din trei linii opuse simetric din 15f sustin un intreg "univers enciclopedic" care poate fi desfasurat intr-o splendida carte. Noroc bun, navigatorilor care ati ajuns pina aici.

16 16. Dragostea autorului acestei carti (versiune de Internet) pentru civilizatia de Cucuteni nu e luata din
vint. Marile vase ale acestei culturi (care a roit dinspre Carpati spre Nipru fiind probabil impinse incolo de actiune navalitoare de la Apus)), pictate frumos cu neasemuite poeme neolitice, isi astepta rabdatoare cititorii. Zig-zagurile, crucile, elipsele, cercurile, arcurile de cerc, romburile strict lineare sau curbate, trei liniile, dar mai ales furtunoasa confruntare dintre Cer si Pamint, care da nastere cercului sustinut din interior de o cruce, au fost pictate de artisti si intelepti geniali, dar si de faurari deosebit de profesionali (culorile picturii, forma si trainicia vaselor cucuteniene au rezistat milenii in virtejul umezelii, secetei si schimbarilor de temperatura din spatiul carpato-niprean)

a 17

b

17. Omul asa-zis arhaic nu a dotat cu chipuri maiestritele sale insemne geometrice. Majoritatea absoluta a
figurinelor din tot spatiul in care a locuit Homo Geometricus nu au chip, ba chiar de multe ori ele poarta masti. Aceste doua figurine de zeite cucuteniene respecta cu strasnicie acest tabu. Citirea romburilor de pe burta figurinei 17a (Cucuteni, Cucuteni B, Romania), sau a virtejurilor de pe picioare, sau a triunghiului de pe locul pubic al figurinei 17b (de la Vihvatintsi, Republica Moldova) poate intra cu usurinta in disputa stiintifica daca omul de stiinta din domeniul istoric si arheologic va avea rabdare sa se inarmeze si cu scule matematice si geometrice, si cu dosare filosofice, si cu masuri cosmogonice, si cu date spectrogramice sau roentghenometrice privitor la compozitia luturilor si a vopselelor cucuteniene. Un lucru se cere, insa, spus aici cu tarie. Civilizatia de Cucuteni nu a aparut intimplator in spatiul carpatic. Mii de ani a pastrat Homo Geometricus exceptionalele sale cunostinte cu ajutorul rabojului simplu format dintr-un singur unghi si un virtej. Pornind poate de la Brinzeni, republica Molova, sau de la Mitoc, de linga Botosani, Romania, ajungind la Mezin, pe riul Desna, in Ucraina, la Cuina Turcului pe malul Dunarii, sau la Sesklo, in Grecia, sau la Karanovo, in Bulgaria, sau la Lepenski Vir, Starcevo, Vinca - in Yugoslavia, sau pe malurile Crisului, in Ungaria si Romania, sau la Rast, Turdas, Vadastra, Hamangia, Boian, Gumelnita, Petresti in Romania, omul geometric a trait in armonie cu Cerul si Pamintul, nu a fabricat arme pentru a purta razboaie singeroase si a nascut si crescut copii pentru acelasi destin. In pragul imperiului informational in care vrem sa intram vine acum acest om deosebit de intelept si tace fara sa-si arate chipul. Vorbesc doar insemnele lui, adevarate cuiburi de intelepciune, care se potrivesc de minune cu HTML-ul simplu al civilizatiei de Internet. Orice actiune naste imediat o reactiune. Orice pictura a unui chip uman va urmari o schimbare a firescului si reactiunea la aceasta schimbare poate fi deosebit de violenta. Asa s-ar putea descifra enigma lipsei de chip a figurinelor modelate de omul geometric din paleoliticul superior si din neolitic. Nu legam acest mesaj cu cel al lui Iahve, dar lipsa chipului cioplit de pe figurinele primilor oameni este la indemina oricui. Masura moderna a omeniei este masurata astazi de chipurile desavirsite ale zeitelor egiptene sau grecesti, ale madonelor din renastere sau ale top modelelor de la care nu au liniste miliardele de femei ale acestui pamint (care s-au nascut asa cum si-a tocmit destinul balantele in clipa fecundarii oului divin). Homo Geometricus, fiintarea caruia a fost dominata de un puternic cult al femeii, a socotit de cuviinta sa nu faca parada din chipul sau. Frumoasele din acele timpuri, chiar daca au zapacit armate intregi de masculi, nu au ravasit cu chipul lor somnul majoritatii femeilor de atunci. Cei care au pictat mamuti in pesterele Spaniei si Frantei, cei care au pictat figuri geometrice pe figurine de zeite-pasari in spatiul Balcanic,Carpatic si Niprean, cei care au descoperit modelarea lutului ars si inzestrarea produselor din acest lut cu frumoase picturi geometrice, au cunoscut mai bine posibilitatile si neajunsurile omului decit omul modern. Nesansa acestuia din urma in clipa intrarii in Civilizatia Informationala ar fi tocmai neglijarea mesajelor simple ale omului geometric. Angoasa acumularii informatiei pe HDD, stocarea fara masura a iluziilor poate incilci fiinta omeneasca in prapastioase mendre si neinchipuite labirinturi. Inainte de a face un save pe

computer autorul acestui studiu recomanda tuturor cu dragoste sa deleteze toate fisierele de care nu mai au nevoie. Si va respira mult mai usor oxigenul pur produs de neasemuita frunza verde.

18 18. Templul pe trei stilpi (sau trei picioare) nu este o noutate cucuteniana (cum se crede uneori). Totusi
anume cucutenienii au inmultit mult de tot acest mic altar pe trei picioruse, descoperite de arheologi practic in fiecare locuinta. Citirea tri-line-ului ajuta sa intelegem mai bine elementele constructive ale micului altar de Cucuteni. Prezenta crucii in interiorul acestui "pian neolitic", dar mai ales desenele geometrice de pe pereti demonstreaza ca altarul cucutenian era si un alfabet de AA. Modelul de mai sus (de la Pupudina, W Ucraina, cca 4000 BC) se pare ca satisface toate conditiile unei serioase (si multidisciplinare) cercetari a fenomenului descris de noi ca Homo Geometricus.

Capitolul Trei: Dictionarul de AA
Unghiul sau V | M | Zig-Zagul | Meandrul | Rombul | | Triunghiul | Tri-line-ul | Net-ul | Spirala | Oul | Cartile neolitice | Concluzii

Antologii de semne paleolitice si neolitice sint tiparite destule. Ideea noastra este sa prezentam mai jos o citire a principalelor scrieri geometrice descoperite si folosite de Homo Geometricus pentru a depozita si transmite informatia necesara fiintarii in armonie cu starile de acum* ale Cerului si ale Pamintului. Alfabetul AA, despre care am vorbit in capitolul doi, sta la baza acestor "citiri". Unghiul sau actiunea (si variatiile lor simetrice) este aratat in literatura de specialitate prin semnul latin V. Urmeaza derivatele lui V, asezate de foarte multe ori simetric sau in lant - semnul M si Zig Zagul. Meandrul, cum au observat arheologii ucraineni care au descoperit asezarea paleolitica de la Mezin, poate fi usor citit sub aspect geometric si matematic ca un sir de semne V. Rombul este o unitate logica geometrica exceptionala, formata din patru actiuni-unghiuri polarizate, egale doua cite doua (rombul are toate laturile si unghiurile opuse egale).

Triunghiul este o unitate si de trei linii, si de trei unghiuri. Combinatia de trei linii nu este unica in paleolitic si neolitic. O linie, doua linii, patru linii, cinci linii si, destul de des, noua linii se intilnesc pe multe construiri ale lui Homo Geometricus. Triunghiul, insa, apare pe o muluime de lucrari omenesti si omul modern poate doar sa se mire de triunghiurile isoscele dreptunghice care formeaza majoritatea triunghiurilor din Neoliticul Timpuriu sud-este european. Tri-line-ul, cum il numeste Marija Gimbutas, este cel mai frecvent si are un uz formidabil in tot timpul fiintarii omului modern. Trinitatea crestina ar fi una din pildele cele mai graitoare in sensul intelegerii corecte si a trinitatii neolitice, si a celei din paleoliticul superior. Spirala, mai corect virtejul, energia dezlantuita, istrul are o biografie la fel de lunga ca si tri-line-ul si unghiul. Desi nu se construieste direct prin combinatie de semne V exista o demonstratie sigura ca anume spirala polariza in stiinta lui Homo Geometricus toate actiunile omenesti atit cu necesitatea distrugerilor, cit si cu imprevizibilul aparitiei ei. Virtejul poate fi si un insemn al echilibrului cosmic de care sint obligate sa tina cont chiar si Ursitoarele (cum le mai spun rominii) sau Moirele grecilor (de care se temea chiar si Zeus). Oul este poate cel mai enigmatic semn al indepartatei istorii a stramosilor nostri. Nu atit prin constructia sa eliptica, care e si ea o minune folosita "cu cap", cum spune taranul romin si azi, ci prin pictarea de catre Homo Geometricus a duplicarii oului. Daca arheologii nu ar arata strict virsta si originea vaselor pictate cu oua in proces de duplicare, am putea usor sa confundam ouale lui Homo Geometricus cu cele ale biologilor moderni. Alta enigma este reteaua de romburi, aparuta, se pare, mai intii in asezarile culturii Lepenski Vir, pe Dunare, in Yugoslavia si repetata apoi in primile culturi geometrizate din Anatolia. O cercetare atenta ar putea demonstra astazi ca figurile geometrice au ajuns in Rasaritul Apropiat pe la anul 5500-5300 BC trecind prin Catal Huyuk si alte localitati anatoliene care comunicau cu patria geometrica din Europa de Sud-Est. Vom pastra aici si in alte lucrari ale cercetarii noastre termenul de Net pentru retea, utilizat si de alti cercetatori. Am pus in lista vechilor semne geometrice si Templul din mai multe considerente. Prima ar fi faptul ca Templul sau Altarul este, poate, prima constructie a omului. Homo Geometricus insemna cu mici altare puse pe trei picioruse locurile benefice pentru fiintare. Pe peretii altarelor, cum se va vedea, erau de multe ori adunate enciclopediile acelui om. Alt lucru deosebit in construirea altarelor geometrice trebuie sa fie provocarea unei legaturi cu Cerul. Daca orice actiune naste imediat o reactiune, atunci o actiune a omului, construita cu unghiul indreptat spre Cer, trebuie sa duca neaparat la o reactiune sau o venire imediata a Cerului in acel loc. Altarele si templele omului din Paleoliticul Superior si din Neoliticul preurban si predinastic tocmai acest scop il urmareau: concentrarea elementelor Cerului, a Zeilor si Zeitelor, intr-un anumit loc pentru a-l ajuta pe om sa mentina echilibrul dintre Om si Pamintul pe care lociueste. Vechii greci erau

constienti de aceasta veche stiinta omeneasca atunci cind au introdus in uz termenul de sofrosine, care era un fel de judecata a zeilor privitoare la fiintarea oamenilor pe Pamint. Majoritatea absoluta a constructiilor religioase urmeaza pina in ziua de azi algoritmul unghiular descoperit si folosit de Homo Geometricus cu aproximativ 30.000 de ani in urma. Si o ultima scena a acestui file: cartile neolitice. Credinta noastra ferma este ca rotitele neolitice cu semne geometrice pe ele, gasite la Caranovo, Turdas, Vinca si in alte parti ale Europei de Sud-Est sint de fapt "pagini" din cartile neolitice ale timpului. Acele "carti" se "legau" in siruri organizate special din mai multe rotite de lut, scrise mai intii si apoi arse in foc pentru a avea "viata lunga". Academicianul bulgar Vladimir Gheorghiev, profesorul american de origine lituaniana Marija Gimbutas, arhitectul romin Silvia Paun (ca sa dam numai citeva pilde) sustin cu tarie originea balcano-carpato-danubiana a scrisului, si cartile din siruri de rotite de lut ars ale omului de Vinca-Turdas sint o confirmare buna a ideilor acestor remarcabili oameni de stiinta. Fraza binecunoscuta "scrisul s-a nascut in Sumer" trebuie sa cedeze podiumul de onoare pe care l-a ocupat virtual pina acum. Scrisul s-a nascut in Europa la Karanovo, Vinca, Turdas, Rast. Iar cele mai vechi mostre de scris european sint cele de la Mezin (Ucraina) si Mitoc (Romania). Cercetarile arheologice vor descoperi si alte fragmente de scris geometric in spatiul de geneza al omului modern, spatiu care prin frumusetea riurilor si muntilor din bazinul Dunarii, prin conditiile sale climaterice, prin resursele sale alimentare si de sare (care erau cu adevarat gigantice pentru foarte putinii oameni din acele timpuri), prin posibilitatea orientarii comode si fata de Cerul Instelat, si fata de Curgerea multor riuri, si fata de Culmile muntilor a fost un fel de Rai primordial pentru stramosul comun, dar geometric, al tuturor pamintenilor actuali.

V-

unghiul, adica actiunea orientata de cineva sau ceva. Un stol de cocori,

o rata pe balta, un pojar in desfasurare au putut sugera lui Homo Geometricus ca orice actiune se desfasoara dupa regula unghiului si provoaca o reactiune pe masura actiunii. Se pare ca fenomenul Yang-Yin a fost cunoscut mult inaintea inteleptilor chinezi de Homo Geometricus care, in opinia noastra, le numea cu termenii europeni Istr (furtunos, scinteietor, zgomotos) si Rast-Rost (organizat, ostrovit, rostuit) care s-au pastrat in foarte multe toponime si hidronime indoeuropene.

Unghiul si spirala, tri-line-ul, operatiile algebrice de adunare, scadere, inmultire, impartire, unire a trei linii ca sa desparta lumea Cerului, a Pamintului si a Omului sint reprezentate cu buna stiinta pe aceasta bucatica de os de la Mitoc-Malul Galben, judetul

Botosani, Romania, 27.000 ani BC. Descoperirea apartine arheologului romin V. Chirica si noi prezentam cu bucurie aici si unul din studiile sale de referinta:
Chirica V., The Gravettinan in the East of the Romanian Carpathians, Iassy, 1989.

O alta minune geometrica paleolitica vinede la Mezin, de pe malul riului Desna, Ucraina, 18.000 ani BC. Cercetatorul ucrainean Victor Shovcopljas demonstreaza ca e vorba de zeite-pasari, cioplite din oase de mamut si pictate geometric cu rosu. Pictura este formidabila si realizata atit de perfect incit ai impresia ca s-a facut cu anumite tipare. Pe figurina de mai sus vedem un HTML de la Mezin format dintr-un unghi orientat in jos, apoi din alte trei, apoi din trei cite doua. Urmeaza doua linii paralele si o reactiune de jos in sus, pe aceleasi linii, formata dintr-un chevron din doi de V. Nu e locul sa lamurim tot misterul acestei comunicari "stiintifice" din Paleoliticul Superior. Noua ne este clar ca este vorba de stiinta faptului ca este Cerul poate fi provocat sa echilibreze actiunile Pamintului. Si invers: Glia poate fi provocata astfel ca sa echilibreze nesabuintele Cerului. Omul nu e judecator, dar e obligat sa stea la mijloc de mediul sau de fiintare si toate miturile antice ne dau dreptate. Batrinul Cronos si Batrina Geea a grecilor (ca sa dam numai o pilda europeana) sint mult mai vechi decit Homer si Hesiod. Stiinta arheologica ucraineana este reprezentata aici de urmatoarea carte exceptionala:
Shovkopljas I.G, Mezinskaia Stoianka, Akademia Nauk Ukrainskoi SSR, “Naukova Dumka”, Kiev, 1965 (Go Top)

Rombul

este prima si, poate, cea mai mareata din toate

construirile omenesti. paralelogramul cu laturile egale si unghiurile opuse egale, orientat pe o axa verticala, a aparut brusc pe insemnele omului din Paleoliticul Superior. Rombul este minunea paleolitica care nu a fost pus inca in capul enciclopediilor, dar si a fiintarii lui Homo Sapiens pe Pamint.

Aceasta figurina de la Mezin este repetata in acest dictionar pentru faptul ca sugereaza prima alcatuirea romboidala a lui Homo Geometricus. Se poate observa centrarea actiunii unghiurilor din care este formata pe verticala naturala a omului, lucru deosebit de important nu numai pentru algoritmul frumos al primilor oameni (The First), ci si pentru tot ce a urmat dupa. Aceasta desfasurare pe verticala poate fi si un Timelane, si un semn al Curgerii care, in opinia noastra, era mai importanta pentru primii oameni decit faptul insemnarii rigide a trecerii timpului. Timpul trece cuantificat de la sine, iar Curgerea are locuri mai repezi sau mai line, este zagazuita de meandrele pe care le devora si care o devora. Credem ca este o datorie a tuturor modernilor sa puna macar in manualele scolare acest reper formidabil de fiintare umana, adica spirituala si sufleteasca, pe Pamint. 18.000 de ani BC pe care ii are figurina de mai sus reprezinta o vechime care ne poate fortifica sanatatea morala si spirituala, zdruncinata de strasnicile cataclizme provocate de nesabuintele omenesti in ultimile milenii.

Un alt mare om de stiinta, rominul Vasile Dragut (Vasile Dragut, Romanian Art, Meridiane, poate fi citat aici pentru a fi enuntat gindul simplu ca rombul de la Cuina Turcului (comuna Dubova, judetul Mehedinti, Romania, pe malul Dunarii la Portile de Fier) schimba vectorul civilizarii Lumii daca este datat cu 11.000 ani BC. Parerea noastra este ca acest romb strins vertical in brate de doua chevroane opuse si plin cu zece linii
Bucuresti, 1984)

paralele rombizate in proces de crestere-descrestere schimba vectorul civilizarii Lumii chiar daca ar fi mult mai tinere. Arhitectul Silvia Paun, tot din Romania, a adunat cu pasiune toata viata semnele geometrice ale primilor oameni din spatiul sud-est european, dar si definitiile acestor semne date de oamenii care-si infrumuseteaza sau protejeaza locuirea cu ele pina astazi. Taranul romin spune ca rombul este "titina lumii". Noi sustinem aceasta definitie simpla si credem ca 11.000 ani BC stiinta rombului ca titina a lumii era bine stapinita de oameni. Paralelogramul cu laturi egale si cu unghiurile opuse egale apare spontan, fara nici un fel de evolutie, in primile constructii logice ale omului si daca urma divina nu este pe placul unor oameni de stiinta moderni, noi sugeram cu deosebita placere sa se caute urmele acestui romb in desavirsirile moleculare si atomice. Iar pentru cutezatori avem ca ghid superb cartea dnei Silvia Paun care poate fi gasita si in engleza, si in franceza, si in italiana:
Paun, S., Identitati europene inedite, Editura Tehnica, Bucuresti, 1996 (Go Top)

M-

vechile picturi geometrice ni-l arata pe M ca pe un semn format din

unirea a doi de V orientati in sus: M = ΛΛ. Important in acest prim lant creat de omul de Mezin, cum se vede mai jos, este faptul ca acestor doua actiuni unite logic li se opune o reactiune pe masura. Noi am interpretat acest semn foarte simplist: unirea a doua actiuni in iubire. Ar fi putut insemna si un semn primordial al pacii, dar iubirea este un "basic instinct" mai vechi decit pacea si primii oameni si-au scris pasiunile la fel cum o fac pina acum toti copii si tinerii din lume. Daca nu ar fi existat virtejul minunat, necesar si imprevizibil al iubirii, fenomenul uman ar fi degenerat de mult in hatisurile prapastioase ale iluziilor pe care spiritul le produce atit de nesatios.

Figurina de Mezin cu semne V, N si M. Lectura sigura a acestui text geometric este posibila doar cu figurina in fata pentru a cunoaste toate fetele scrisului. Arcul de cerc prezent tot aici sugereaza dimensiuni ale cunoasterii pe care le-am uitat in iuresul bataliilor pentru dominatie. Pentru a nu fi trecut cu vederea el a fost dublat, iar multimea liniilor drepte din jur demonstreaza ca autorul picturii deosebea sigur linia dreapta de arcul de cerc. 18.00 de ani BC este o vechime buna pentru stiinta curburii spatiului

descoperita la inceputul secolului 20 AD de catre A. Einstein. Scrisul geometric de la Mezin parca ne spune: cel mai scurt drum dintre doua puncte este arcul de cerc. Trebuie sa-i multumim aici genialului arheolog Marija Gimbutas pentru ca a repus in circulatia serioasa a valorilor stiintifice minunile geometrice ale omului de Mezin:
Gimbutas, M., The Goddesses and Gods of Old Europe, University of California Press, Los Angeles, 1996 Gimbutas, M., The Language of the Goddesses, Harper, San Francisco, 1991 Gimbutas, M., The Living Goddesses, University of California Press, Berkley, Los Angeles, London 1999

Acest M pictat pe un vas de Vinca desupra unui tri-line (care, la rindul lui, domina siruri de virtejuri din trei linii), strins de siruri de romburi si transformat in doi umanoizi geometrizati, ne-a provocat ipoteza cu privire la citirea lui M ca Iubire. Semnul este intilnit atit de des in scrierile neolitice incit ar trebui sa le refuzam oamenilor de atunci inaltul sentiment al iubirii daca nu-l punem in semnele care descriau structura fundamentla a fiintarii lui Homo Geometricus. Cel putin doua surse monumentale ne arata monumentala cultura Vinca:
Vasic, M., 1932-1936 Praistorijska Vinca I, Belgrade, Izdanie Drvavne Stamparje Galovic, R., "Die Starcevo Kultur in Jugoslawien." Die Anfange des Neolithikums vom Orient bis NordEuropa, 21-21, 1968. (Go Top)

Zig-Zagul

este o constructie din mai multi V uniti impreuna

printr-o singura linie curba. Daca un singur V indica o actiune, atunci mai multi V uniti impreuna sugereaza unirea unor actiuni in vederea realizarii unui proiect. Semnul pentru vechul termen indo-european suma (ca sir) pare a fi construit pe un fundament de Zig-Zag. Ipoteza noastra este ca tinta acestei uniri spectaculoase, pictata geometric de primii oameni, este Pacea. Orice furtuna isi gaseste sfirsitul intr-o pace. Orice pace isi gaseste sfirsitul intr-o furtuna. Unirea eforturilor umane pentru a potoli ambitiile furtunilor ni se pare cea mai buna interpretare a Zig-Zagului pictat si in Paleoliticul Superior, si in Neolitic, si chiar in zilele noastre (mai ales in zonele unde locuiesc rominii).

Talerul de mai sus este una din cele mai exceptionale dovezi ale cunostintelor universale ale lui Homo Geometricus. Sa cercetam cu atentie acest vas de la Dibel, Macedonia, 5.000 ani BC. In centrul vasului isi are inceputul (inceputul este indicat prin subtierea constienta a liniei) o spirala (un virtej, o furtuna) care se dezvolta pina la extremitatea vasului, adica pina la limita sa. De acolo trece in Zig-Zag care, la capat, adica tot la limita, isi subtieaza si el linia pina la nimic. Unirea acestor doua capete foarte subtiri (a spiralei si a zig-zagului) prin golul care echilibreaza si improspateaza eforturile intregului Cosmos este sugerata de gaurile (pustii prin esenta) care implinesc mesajul (sa ne amintim de rolul deosebit de important al pustiului in scrierea lui Lao Tzu). Pacea este limita Furtunii. Golul, Pustiul este limita Pacii din care se naste Furtuna. Furtuna si Pacea sint echilibrate in Cosmos. Furtuna si Pacea sint limitate de Golul care echilibreaza de la sine maretul spectacol al actiunilor cosmice. Despre macedonieni se spune ca ar fi urmasii directi ai vechiului popor balcano-carpato-danubian. Sus capul, Macedonia!

Iar acest Zig-Zag etnografic din Maramures, Romania, sec. XX AD, reprezinta Hora, principalulu dans in cerc sau (uneori) in sir al rominilor. Originea lui se pierde in negura vremilor, dar vechiul mesaj de armonie, pace si limita a nebuniilor omenesti, care se transmite tuturor participantilor la dans, nu poate fi tagaduit. Hora pacifica si apropie oamenii. Hora pune limite de comportament, de vestimentatie, de discurs. Hora aduna. Hora transforma. Hora il potoleste pe cel infrinat si-l ridica pe cel slab. Hora naste furtunile pe care tot ea le pacifica. In Hora toti sint egali. Zig-Zagul este pastrat in Romania (alaturi de romb si alte vechi semne geometrice) pina in zilele noastre ca element de decor in costum si in costructii. Daca o enciclopedie de vechi semne sud-est europene ar fi comparata cu insemnele moderne ale rominilor, care sint adunate la Muzeul Satului din Bucuresti (opera monumentala a marelui om de stiinta Dimitrie Gusti, autorul ideei de cercetare monografica, multidisciplinara), sau de minunatul om de stiinta Elena Postolache (de la Academia din Chisinau), identitatea ar fi uluitoare. Poporul romin se pare ca pastreaza cele mai geometrice manifestari aritistice din lume.
(Go Top)

Meandrul

este pasul logic care uneste zig-zagul cu limitele

actiunilor umane. Orice curgere este potolita de meandre. Felul cum a fost construit de Homo Geometricus demonstreaza ca meandrul este polul opus al

spiralei ca model al actiunilor nesabuite ale omului. Noi credem ca el reprezinta limita construirilor omenesti. Dincolo de meandru se intinde cimpul labirintic al mortii sigure, al mrejelor din care nu este scapare, al inghetului vesnic.Transformarea unui meandru in labirint a fost pictata pe destule lucrari ale omului neolitic. Orice construit are umbra. Orice umbra schimba regimul de temperaturi. La umbra marilor poduri sau buildinguri din New York multe lucrari frumoase ale Naturii nu mai pot avea loc.

Model de labirint de la 5.500 ani BC, din cultura Starcevo-Cris (Koros), de la KatacpartVatatanya, Ungaria. Un virtej inghetat, o lume care si-a terminat fiintarea. Labirintul este cunoscut datorita mitului despre Minotaur. Chiar subiectul acestui mit (Pasifae, sotia lui Minos, trece peste limitele omeneti si se iubeste cu un Taur virtual, de o singura infatisare, pe care Poseidon l-a trimis nepotului sau Minos pentru a-si infricosa cu el supusii ne ingheata singele in vine). Descoperirile arheologilor arata ca labirintul ca limita a meandrului a fost cunoscut de oameni multe mii de ani inainte de "timpurile mitice" ale regelui Minos, fiul lui Zeus si al Europei. Si cind scriem aici Europa avem in vedere tocmai patria lui Homo Geometricus, insemnele caruia au fost preluate de greci de la vechile populatii sud-est europene.

Meandrul de pe aceasta figurina de la Mezin ne demonstreaza cit de vechi sint cunostintele omenesti despre limite, despre incilcelile "bazice" in care ne baga acumularea (si producerea) iluziilor, despre necesitatea echilibrarii proiectelor omenesti cu masurile de fiintare ale naturii si ale Cosmosului. Fara jena repetam virsta magnifica a acestei figurine: 18.000 ani BC. Localitatea unde a fost gasita: Mezin, pe riul Desna, in Ucraina, Europa.
(Go Top)

Tri-line-ul,

sau forta celor trei elemente. Multe gindiri

"arhaice" sint potrivite cu trei de catre intelepti antici ca Thales din Milet, ca Lao Tzu sau Rig-Veda (in redactia scrisa care nu e mai veche decit numitii

ginditori). Unu l-a creat pe doi, doi l-a creat pe trei si trei a creat tot ce exista in Cosmos. Puterea exceptionala a lui trei a fost, insa, cunoscuta si catre anul 27.000 BC, la Mitoc, linga Botosani, in Romania (vezi primul semn din acest dictionar). Puterea benefica a lui trei sta la baza crestinismului modern. Puterea benefica a lui trei o cunoaste instinctiv practic fiecare om de pe Pamint.

Figurina unei zeite cu chip de pasare de la Sesklo, Thesalia, Grecia Centrala de cca 6.000 ani BC. Am putea sa dam aici o intreaga encilopedie de tri-line-uri, dar totul are limite. Iar gindul nostru bun (agaton, spune Socrate prin penita lui Platon) este ca fiecare cititor al acestor rinduri sa se intoarca macar cu gindul spre marginile de creatie ale omului si sa vada daca nu cumva progresul si evolutia (despre care oamenii de stiinta vorbesc asa de mult in ultimile secole) este mai repede regres si vinare de vint, cum sustin si Vedele, si Lao Tzu, si Bob Dylan.
(Go Top)

Triunghiul

este una din cele mai cunoscute figuri

geometrice. Dar atunci cind Pytagoras enunta teorema sa despre patratul ipotenuzei unui triunghi dreptunghic, iar Thales, cum se crede, pe cea despre asemanarea triunghiurilor, piramidele egiptene ca model de cunoastere perfecta a proprietatilor triunghiului si a piramidei construita pe modelul triunghiului, stateau in pustiul din jurul Gizei de multe mii de ani. Acum, daca cercetam cu atentie ce ne spun arheologii, vedem ca arta sau stiinta triunghiului este mult mai veche decit anul 2800 BC cind marele medic si intelept Imhotep a proiectat si construit prima piramida egipteana. Multi intelepti antici vorbesc despre unitatea (sau necesitatea unitatii) Cerului, Pamintului si a Omului. Noi credem ca felul cum a fost pictat triunghiul de catre primii oameni demonstreaza ca tocmai despre aceasta unitate fundamentala este vorba. Triunghiul pubic este locul de intilnire a acestor trei forte in vedere nasterii unui alt om (sau renasterea unui spirit). Nimic mai miraculos si mai fantastic decit aceasta inginerie cosmica pentru realizarea careia iubirea dintre barbat si femeie este proiectata aprioric.

Magnific este acest cuplu de indragostiti de la Gumelnita, malul Dunarii, Romania. 4.500 de ani BC. Pe noi ne bucura foarte mult faptul ca triunghiul pubic al femeii este desenat cu doua linii, ca si cel de pe figurinele de la Mezin, ca este si dreptunghic, si isoscel.
(Go Top)

Spirala

sau virtejul, sau furtuna, sau energia dezlantuita, sau

curgerea, istrul. Spirala echilibreaza si limiteaza constructiile logice, inghetul, calmul. Daca pustiul de nisip este domeniul meandrului, atunci pustiul de apa este domeniul Spiralei. Ea se avinta fara teama in domeniile inghetului vesnic. Ea deleteaza fara mila imensele arhive de iluzii omenesti. Ea curata meandrele curgerii de hoituri. Ea transforma fuiorul haotic de lina in fir. Spirala din Paleolitic (vezi bucatica de os pictat geometric de la Mitoc, din anul 27.000 BC) are continuitate fantastica in Neolitic si nu paraseste pictogramele omenesti nici astazi. Multe din spiralele neolitice sint pictate dintr-o singura linie trasa sigur si cu talent pe fundul multor figurine de zeite. Este forta care cloceste in umbra actiunilor logice, este sursa energiilor care dezlantuie furtunile Cerului si Pamintului. Spirala este domeniul necunoscutului si a imprevizibilului necesar. Cutremurele de pamint, Bolile, Lacustele, Tristetea, Minia, Ura, Virtejurile necontrolabile ale Dragostei si Moartea sint opera acestui fenomen cosmic. Ea aduce Ploaia binefactoare si Soarele ceresc. Ea pune Luna sa influenteze benefic germinatia plantelor. Homo Geometricus a stiut ca trebuie sa echilibreze forta colosala a Virtejului cu limitele colosale ale Meandrului. In echilibrul acestor doua marete forte cosmice, in polarizarea lor se afla sursa energiilor vitale, si cine stie sa le foloseasca navigheaza curajos pe valurile lor inalte.

Iata un talger "filosofic" de la Draguseni, Romania, cultura Cucuteni A, cca 4200 BC. Virtejul central este foarte puternic la origini, iar apoi forta sa scade exponential, strivita parca de limitele unui romb construit din benzi de tri-line-uri intr-un mod deosebit. Analiza atenta arata ca e vorba de fapt de un sir de semne V care formeaza un fel de morisca cosmica cu palete din triunghiuri. Aceste triunghiuri se sprijina pe marginile talerului ca de marginile lumii si mai multe benzi de tri-line-uri (plus una de patru linii) mentin aceasta constructie in echilibrul dorit. Se pot observa distinct si gruparile de cite trei gauri sau oua cosmice. Ele sunt imprastiate intr-un fel care aminteste de spirala si zigzagul de pe vasul de la Dibel, din Macedonia, cercetat mai sus (vezi Zig-zagul). Un veritabil poem filosofic. Homer sau Hesiod l-ar invidia cu placere pe marele poet si filosof si pictor si faurar de la Draguseni care a produs minunea de mai sus cu 3.500 ani inainte de Homer. Primii oameni erau cu certitudine plini de intelepciune.
(Go Top)

Net-ul

, reteaua care protejeaza, aduce hrana si incalzeste. Impletitul

era una din indeletnicirile de baza ale lui Homo Geometricus. Se impleteau retele din fire pentru imbracaminte, retele din nuiele pentru case si temple, retele din copaci si pietre de riu pentru a pastra rezerve de apa si hrana in iazuri, retele din nuiele si pamint pentru a construi valuri de aparare contra animalelor salbatice sau a viiturilor. Homo Geometricus mai construia si retele logice, de influentare a Cerului si a Pamintului, de indepartare a primejdiilor. In acelasi timp Netul arata limitele lui acelasi: omul se poate incilci (si chiar muri) in itele pe care tot el le construieste. Inchisoarea este o retea din care omul nu poate iesi. De multe ori reteaua inchisorii este construita chiar de omul care sta in ea. Unitatea polarizata a Albului si a Negrului, a Luminii si a Intunericului, a Virtejului si a Ordinii, a Furtunii si a pacii, a Tineretii si a Batrinetei. Limitele Constructiilor omenesti, dar si limitele Creatiei se pot citi in desavirsirea Neturilor construite cu migala si talent de Homo Geometricus.

Multe figurine din Neolitic sint pictate cu motivul Net, ca si aceasta de la Starcevo, Yugoslavia, din bazinul Dunarii, cca 5800 BC. Se va vedea ca semnele V care o compun formeaza o multime de romburi, iar extremitatile de jos ale retelei orienteaza semnele V cu actiunea in sus. La git, urmind legea stricta a HTML-ului de la Mezin, semnul V este orientat in jos. Capetele de jos formeaza semnul nasterii ca si la Mezin \ / si pilda urmatoare demonstreaza doar cit de tare tinea Homo Geometricus la cunostintele sale.

Aceasta figurina a fost gasita intr-o mare localitate cucuteniana de la Rusestii Noi, Republica Moldova. Marija Gimbutas o dateaza cu anul 3.600 BC. Minunea acestei retele consta in faptul ca femeile rominilor poarta asemenea fuste romboizate (numite fote) pina astazi. Nimeni nu a indraznit, se pare, sa faca o legatura intre termenul fota si actiunea omeneasca care duce la aparitia unui nou om. Verbul rominesc, brutal astazi, care numeste popular actul iubirii, se potriveste de minune cu termenul fustei la romini. O analiza serioasa demonstreaza ca si in limbile slave termenul pentru fusta - iubca, se potriveste de minune cu termenul pentru "make love".

Acest vas cu doua gituri de Gumelnita, pe care noi il tot purtam de colo-colo prin cercetarea noastra, arata cit de bine cunosteau stramosii nostri necesitatea cosmica a polarizarii tuturor actiunilor care au loc in Cer si pe Pamint. Si un simplu gind este asemenea unei pietre aruncate in lac. Valurile lui, chiar daca nu se vad, influenteaza de multe ori foarte profund Curgerea. Si frigul, si caldura au limite. Ziua si noaptea au limite. Actiunile omenesti au limite. Cerul are limite. Pamintul are limite. Corpul omului sau al vacii, sau al griului, sau al unui vas de ceramica, sau al unui templu are limite. Cercul, se pare, arata cel mai bine limitele Cosmosului in care traiesc si zeii Cerului si ai Pamintului, si omul.
(Go Top)

Oul

este marginea fragila, dar magnifica a Creatiei, unica ei posibilitate

de a se pastra in fiintare. Forma sa elipsoidala este limita de fiintare si a rombului, si a furtunilor. Anticii spun ca potrivit celor mai vechi oameni Cosmosul a luat fiinta din duplicarea unui ou primordial. Partea de Sus este Cerul, iar partea de Jos este Pamintul. Omul e la mijlocul acestei dualitati

divine. Tot anticii mai sustin, ca potrivit celor mai vechi dintre oameni, Cosmosul se misca in timp in cicluri fixe (indienii le numesc calpe), formind siruri lungi de fiintari ovoidale sau romboidale. Coloana de romburi sustine si azi casa rominului ca si vechile coloane de romburi de la Lepenski Vir. Oul reprezinta cunoasterea neolitica a formei elipsoidale a Creatiei. In acest fisier al Revolutiei Geometrice ne incinta mai ales picturile cu oua in duplicare. Ingineria genetica a omului de stiinta modern, bazata pe duplicarea celulei vii, isi are modelul desavirsit in picturi care au o vechime de multe mii de ani.

Nu e locul sa ne aventuram aici in descrierea totala a acestui poem de la Hotinca, cultura Karanovo, Bulgaria, 4.500 BC. Ochiul atent va observa ca fiecare din cele 7 oua se rotesc ca 7 planete in jurul unui cerc central. Se vad clar trei cercuri, poate trei sfere, care sint unite intre ele cu file de virtejuri sau palete de morisca de forma secanta. In jurul cercului central se rotesc trei oua elipsoidale si trei palete. Fiecare ou este proiectat pe un arc de cerc format dintr-o singura linie. Sfera urmatoare este formata din patru palete si patru oua elipsoidale. Vertiginoasa rotire a acestui complex de oua si virtejuri se sprijina pe un cerc fix format din trei linii perfect circulare, insemnate cu 6 grupuri (3+3) de mici incizii oblice. Nu stim daca astronomii moderni au inventat pina la ora scrierii acestui text un model mai perfect de reprezentare a sistemului solar in care traim. Ce ne intereseaza aici este legatura dintre aceasta pictura si motivul asemanator care s-a pictat pe majoritatea absoluta a picturilor cucuteniene.

Am mai prezentat in acest studiu modele de duplicare ale oului. Acesta este pictat pe un vas cucutenian de la Tomashevka, Ucraina si are o vechime de 3.500 ani BC. Unda din doua linii trece misterios dintr-un ou in altul. Duplicarea este sustunuta "logistic" de cite un romb prelungit din partea de Sus si din cea de Jos. Fiecare din aceste romburi se sprijina pe cite doua petale sau frunza eliptice, care, la rindul lor, sint intinse (parca nu

indraznim sa spunem ca e vorba de lotosul primordial pe care sta lungit Vishnu sau Ra) pe plute sau barci ale limitei de cerc care le tine pe toate astea impreuna. A doua duplicare ni se pare si mai interesanta datorita prezentei triunghiului in actul duplicarii, dar si a liniei sigure verticale, linie doar sugerata in partea intia a poemului.
(Go Top)

Templul

este constructia umana care inseamna locurile de

intilnire ale Cerului si Pamintului. Mircea Eliade desparte clar aceste spatii sacre de spatiile profane. Gaura rotunda din virful Pantheonului nu e inchipuita de arhitectii din epoca imparatului roman Hadrian. O regasim in epoca cea mai veche a omului neolitic din Europa de Sud-Est si insemna locul prin care Cerul coboara la intilnirea cu Pamintul. Sau cu omul, care reprezinta Pamintul prin alcatuirea sa materiala. De regula un semn Λ, adica V cu actiunea orientata in sus, semn al actiunii Pamintului, formeaza cupola templului neolitic. Actiunea aceasta, efectuata de om intr-un spatiu special, sacru, avea menirea sa provoace o reactiune pe masura a Cerului. Se poate presupune ca locul construirii era sugerat omului in prealabil de o actiune a Cerului. Se mai poate presupune ca tocmai din acest motiv constructia triconica a primelor case a fost mai repede un templu. Casa a fost inchipuita de la bun inceput ca un axis mundi, un centru al lumii prin care fiecare om poate comunica cu Cerul si poate chiar urca acolo secantic dupa moarte daca indeplineste toate conditiile unei asemenea treceri.

Acest mic model de templu de la Parodin, Yugoslavia, de cca 5800 ani BC, are destule repere care demonstreaza ca patria templului cu fundament este in Europa de Sud-Est. O gaura rotunda in acoperis prevesteste gaura mareata, de 9 metri in diametru, a Pantheonului din Roma. Acoperisul urmeaza algoritmul unui semn V intors cu 180 de grade. Peretele de la intrare este un pentagon, iar usa e un T inversat si el cu 180 de grade. Semnul T poate fi observat si pe cartea de Vinca de mai jos. O deschidere spre toate cele patru parti ale lumii este sigura (plus gaura din acoperis, care e o deschidere spre Cer, a cincea dimensiune?).

Modelul de templu de la Izvoarele, de pe Dunare, Romania, 4.500 ani BC vine sa confirme inca o data ca semnul de intrebare pe care l-a pus Marija Gimbutas cu privirea la originea sud-est europena a templului cu fundament, este corect. Geamurile in forma de T sint aici inlocuite cu deschideri ovoidale, eliptice care vor fi desavirsite in citeva sute de ani de marii intelepti, poeti, faurari ai civilizatiei Cucuteni.
(Go Top)

Cartile neolitice

nu mai sint o incertitudine. Noi

credem ca micile rotite cu incizii geometrice pe ele, dotate cu o gaura in centru, gasite mai ales in locuintele oamenilor culturilor Karanovo, Vinca, Turdas, Rast erau "legate" pe un fir de Homo Geometricus si formau astfel carti neolitice care se purtau la briu sau in genti speciale. Pus in uzul cercetarii stiintifice universale mai ales de extraordinarele studii ale Marijei Gimbutas (dar si de o multime de cercetatori din Romania, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Yugoslavia etc.) scrisul neolitic poate fi acum descifrat cu destule sanse de reusita (folosind algoritmul simplu al alfabetului AA).

Avem aici o fila dintr-o carte neolitica creata de creatorii culturii Vinca. Scrierea moderna a textului apartine Marijei Gimbutas. Fara a intra in amanuntele acestui mesaj scris, remarcam ca avem in fata 9 grupuri de semne. Al saselea grup pare a fi un semn M, pe care noi l-am citit deja ca iubire. Ultimul, al noulea semn, reprezinta doua linii incrucisate, sfirsitul a ceva, poate cu sensul de moarte. Nu impunem pe nimeni sa citeasca acest poem vincian ca poem de dragoste pina la moarte. Observam, insa, in fiecare grup (din cele noua) interesante combinatii de trei linii (primul, al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea si al optulea). Observam ca maestrul stia ca exista linii paralele si oblice. El deosebea hasura de trei linii a doua liniilor paralele de alte linii paralele si oblice (vezi, de pilda, penultimul semn din scrisul de mai sus). Mai observam ca inciziile sint trase rapid, cu siguranta, de un om care stia sigur ce reprezinta fiecare din aceste combinatii de linii si semne V. Dar sa lasam tineretului partea de citire a scrisului paleolitic si neolitic, citire pentru care vederea noastra a slabit deja. Speram ca tinerii de care este vorba nu vor uita sa traga cu ochiul si la primele scrieri minioce, care sint tot geometrice (dar oare scrisul fenician sau grecesc nu e geometric? Bunule Kadmos, unde iti este patria ta si a surorii dumitale, a Europei?)
(Go Top)

Concluzii

nu vrem sa facem. Ele fac parte din armatura

ignorantei care a pus stapinire pe omul modern, indragostit de propriul chip, infumurat de propria opera, incilcit in miliardele de iluzii pe care mintea omeneasca le fabrica necontenit, inglodat in lupta singeroasa pentru dominatia altuia. Semnele pictate de la Mitoc sau Mezin, cele de la Cuina Turcului sau Lepenski Vir, de la Sesklo si Karanovo, de la Starcevo si Cris, de la Vinca, Anza si Turdas, Rast si Vadastra, Hamangia si Gumelnita, Cucuteni si Trypolie (scuzati-ne, spatii italiene, albaneze, bosniace sau croate ca nu va pomenim aici) arata sigur ca in Paleoliticul Superior a aparut in spatiul Europei de sud-est un Homo Geometricus care a fondat cu intelepciunea sa toata istoria viitoare a omului. Aceasta mica figurina de lut ars de la Carbuna, Republica Moldova, de 3.500 ani BC este impodobita cu un intreg lant de bijuterii geometrice. Triunghiul si Rombul formeaza lanturi care se unesc prin extremitatile orizontale ale Rombului. Axa verticala este clar desenata si indica verticalitatea necesara a fiintarii. Grupuri de 4 linii paralele, perpendiculare pe axa verticala, sint fundamentul care sustine constructiile verticale Unghi-Romb. Ploaia de trei linii cade din cer. Iar manualele scolare moderne nu mai au incaperi pentru stramosii care ne-au lasat drept pentru fiintare. Sa speram ca manualele de pe Internet nu vor uita de mareata Revolutie Geometrica care a proiectat si revolutia Neolitica, si pe cea Industriala, si pe cea Informationala.

Dam aici o foarte mica lista de referinte care reprezinta munca colosala, extraordinar de profesionala, a arheologilor din republica Moldova care au sapat cu pasiune adincimile istoriei (in conditiile unui regim totalitar comunist care avea nevoie de un anume fel de istorie) pentru a scoate in vileag bogatia spirituala colosala a stramosilor actualului om:
Dergachev, V. A. Moldavia i sosednie teritorii v epokhu bronzy, Chisinau, "Stiintsa", 1978 Dergachev, V. A, Carbuna Deposit, Akademia Nauk Resp. Moldova, Institut arheologhii, Kishinev, 1998 Sorochin. V , Civilizatiile eneolitice din Moldova, Stiinta, Chisinau, 1994

Larina, O. Culturi din Epoca neolitica, Stiinta, Chisinau, 1994 Borziac, I., Inceputurile istoriei Moldovei, Stiinta, Chisinau, 1996 Levitki, O., Culturile Hallstattului timpuriu si mijlociu in Moldova, Stiinta, Chisinau, 1994 Markevich, V. I., Issledovania neolita na srednem Dnestre, Moskva, Nauka, 1965

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->