PANDUAN

APLIKASI KALKULATOR ZAKAT

OLEH UNIT SISTEM MAKLUMAT MAJLIS AGAMA ISLAM JOHOR

Isi Kandungan Kandungan 1.0 8.0 3.0 5.0 7.0 2.0 Pengenalan Aplikasi Kalkulator Zakat Nisab Zakat Semasa Zakat Wang Simpanan Zakat Pendapatan Zakat Emas/Perak Zakat Saham Zakat Pertanian Zakat Ternakan M/Surat 3 4 5 6 9 11 12 13 2 .0 4.0 6.

pihak bank bukan sahaja berperanan sebagai agen kutipan malahan menjadi agen penaksir wang zakat. Zakat Wang Simpanan 3. Zakat Emas/Perak 6. Ini bermakna. Zakat Pertanian 4.1. Berikut 8 modul yang terdapat di dalam aplikasi ini : 1. Zakat Saham 7. Majlis Agama Islam Johor (MAIJ). aplikasi ini hanya bertindak sebagai kalkulator untuk membuat tafsiran zakat. Oleh yang demikian.0 Pengenalan Aplikasi Kalkulator Zakat Aplikasi Kalkulator Zakat telah dibangunkan oleh Unit Sistem Maklumat. Tujuan utama aplikasi ini dibangunkan adalah memberi kemudahan kepada pihak bank yang melaksanakan kutipan wang zakat dari orang ramai untuk membuat tafsiran. Antaramuka Pembukaan Aplikasi ini tidak mempunyai pangkalan data. Zakat Pendapatan 5. Nisab Zakat Semasa 2. Zakat Ternakan 3 .

Antaramuka bagi memasukkan nisab zakat semasa 4 .0 Nisab Zakat Semasa Tujuan: Membolehkan perbanadingan dibuat bagi menentukan samada ada perlu zakat atau tidak sekali gus pengiraan dibuat.Antaramuka Menu Utama 2.

Masukkan nilai semasa nisab zakat di petak yang disediakan. Tekan butang ‘OK’ 3.0 Zakat Wang Simpanan Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas wang simpanan Antaramuka bagi mengira zakat wang simpanan Mengira Zakat 1. Jumlah wang simpanan yang perlu dibayar zakat akan dipaparkan di ruangan ‘Jumlah Yang Wajib Zakat’ 5 . Masukkan baki terendah simpanan ke dalam petak ‘Jumlah Simpanan’ 2.Memasukkan Nisab Zakat Semasa 1. Klik pada butang ‘KIRA’ 3. 2.

Antaramuka bagi memasukkan pendapatan sebulan 2. Zakat Pendapatan Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas pendapatan Antaramuka bagi mengira zakat pendapatan Mengira Zakat 1.0. Masukan gaji atau pendapatan sebulan ke dalam petak yang disediakan Klik pada butang ‘OK’ 6 .4. 3. Klik butang ‘1/12’ di sebelah petak ‘Gaji’ dan paparan di bawah akan dipaparkan.

Masukkan elaun sebulan ke dalam petak yang disediakan. Antaramuka utama Pengiraan Zakat Pendapatan akan dipaparkan semula. 5. Antaramuka bagi memasukkan elaun sebulan 6. Antaramuka bagi memasukkan bilangan isteri 7 . Paparan seperti di bawah akan dipaparkan.4. 7. Klik butang ‘OK’ dan kembali semula ke antaramuka utama Pengiraan Zakat Masukkan Bonus dan lain-lain pendapatan ke dalam petak yang disediakan. 8. Klik butang ‘1/12’ di sebelah petak ‘Elaun’ untuk membuat pengiraan elaun tahunan. Klik terus petak ‘Isteri’ dan paparan seperti di bawah akan dipaparkan Pendapatan 9.

12. 15. adalah paparan bagi mendapatkan jumlah anak. 11. Masukkan bilangan isteri dan klik butang ‘OK’. 8 . 14. Antaramuka bagi memasukkan bilangan anak 13. 17.10. ‘Jumlah yang wajib zakat’. Antaramuka utama akan dipaparkan dengan jumlah pelepasan bagi isteri Klik petak Anak untuk mendapatkan jumlah pelepasan bagi anak. 16. Masukkan jumlah anak dan tekan butang ‘OK’ Antaramuka utama akan dipaparkan. kos perubatan dan pendidikan Klik butang ‘KIRA’ Jumlah zakat yang dikenakan untuk setahun akan dipaparkan di ruangan selama setahun. Di bawah telah dikira dan dimasukkan ke dalam petak Isteri secara automatik. Masukkan junlah sumbangan ibu bapa.

5.0 Zakat Emas/Perak Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas emas atau perak Antaramuka bagi mengira zakat emas Zakat Emas 1. Pilih butang ‘Emas’ untuk membuat pengiraan zakat emas 2. Isikan nilai semasa emas bagi segram 5. Klik butang ‘KIRA’ 9 . Tentukan enis emas dengan memilih salah satu butang pada bahagian ‘Jenis Emas’ 3. Isikan jumlah berat emas dalam unit gram (g) pada petak yang disediakan 4.

Pilih butang ‘Perak’ bagi membuat pengiraan zakat perak di bahagian ‘Pilihan Perhiasan’ 2.Antaramuka bagi mengira zakat perak Zakat Perak 1. Isikan nilai perak semasa bagi segram perak 4. Klik butang ‘KIRA’. 3. Isikan jumlah berat Perak yang disimpan dalam unit gram (g) diruang ‘Jumlah Berat Perak (g)’. 10 .

0 Zakat Saham Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas saham Antaramuka bagi mengira zakat saham Mengira Zakat 1. Klik butang ‘KIRA’ 4.6. Jumlah yang wajib zakat akan dikira dan dipaparkan 5. Masukkan jumlah saham ke dalam petak ‘Jumlah Unit saham’ 2. Klik butang ‘RESET’ untuk membuat pengiraan semula. Masukkan harga semasa bagi seunit saham di petak ‘Harga Seunit Semasa’ 3. 11 .

Masukkan harga semasa tanaman tersebut dalam satu kilogram (kg) 4.7. Klik butang ‘KIRA’ 5. Pilih kaedah pertanian yang digunakan dengan memilih salah satu butang yang terdapat di bahagian ‘Kaedah Pertanian’. Masukkan jumlah berat tanaman dalam unit kilogram (kg) dalam runagan ‘Jumlah Berat Tanaman’ 3. 2.0 Zakat Pertanian Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas pertanian Antaramuka bagi mengira zakat pertanian Mengira Zakat 1. Jumlah zakat yang dikenakan akan dipaparkan di ruangan ‘Jumlah Yang Wajib Zakat’ 12 .

Masukkan jumlah ternakan di ruang ‘Jumlah Ternakan’ 3. 13 . Pilih jenis ternakan dengan mengklik salah satu butang yang bekenaan di bahagian ‘Pilihan Ternakan’ 2. Klik butang ‘KIRA’ 4. Jumlah yang wajib dikenakan zakat akan dipaparkan di ruaangan bawah antaramuka.8.0 Zakat Ternakan Tujuan: Mengira zakat yang dikenakan ke atas ternakan Antaramuka bagi mengira zakat pertanian Mengira Zakat 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful