SCHELETUL CORPULUI UMAN • SCHELETUL CAPULUI Este format din 22 de oase si este împartit în: neurocraniu, format din 8 oase

(frontal, parietale, temporale, occipital, etmoid si sfenoid), si viscerocraniu, format din 14 oase, 2 nepereche (vomerul si mandibula) si 6 pereche (maxilare, palatine, nazale, lacrimale, zigomatice, cornete nazale inferioare). 2. SCHELETUL TRUNCHIULUI este format din coloana vertebrala, stern, coaste si bazin (datorita legaturilor structurale si functionale cu membrele inferioare, bazinul îl veti studia o data cu acestea). a. Coloana vertebrala are un triplu rol: ax de sustinere al scheletului, protectia maduvei spinarii, participant la miscarile capului si ale trunchiului. Este alcatuita din 33-34 vertebre articulate prin discurile intervertebrale: 7 cervicale, 12 toracice, 5 lombare, 5 sacrale si 4-5 coccigiene O vertebra tip este formata din corp vertebral, situat anterior, si arc vertebral, situat posterior. Arcul se leaga de corp prin doi pediculi vertebrali care, prin suprapunere, delimiteaza orificiile intervertebrale prin care ies nervii spinali. Corpul unei vertebre se articuleaza cu corpul altei vertebre prin discul intervertebral. Arcul vertebral prezinta doua tipuri de apofize: • Musculare (pe care se prind muschii): apofiza spinoasa (în pozitie mediana) si apofize transverse (situate lateral). • Articulare (articuleaza vertebrele între ele): doua superioare si doua inferioare. Totalitatea orificiilor vertebrale suprapuse formeaza canalul vertebral, care adaposteste maduva spinarii. Structura vertebrelor difera în functie de regiune si de rolul îndeplinit. Coloana prezinta atât în pla sagital cât si frontal curburi fiziologice – cervicala, toracica, lombara si sacrala – al caror rol este comparabil cu cel al arcurilor de amortizare ale unei masini. Cele din plan sagital se numesc lordoze (cervicala si lombara) si cifoze (toracica si sacrala). Cele din plan frontal se numesc scolioze (au convexitatea la stânga sau la dreapta). b. Sternul este un os lat, situat anterior, pe linia mediana a toracelui. Este format din manubriu sternal, corp si apendice xifoid (cartlaginos).

Aceasta adaposteste viscerele toracice si are rol important în respiratie.Centura scapulara este formata din clavicule si omoplati (scapule) si leaga oasele membrelor superioare de scheletul trunchiului. protectie si locomotie. .flotante – ultimele 2 perechi de coaste false. Ele se articuleaza cu osul sacrum si formeaza bazinul. iar în partile laterale cu coastele. . provenite din sudarea altor trei oase: ilium. prin intermediul arcurilor cartilaginoase formate din unirea cartilajelor celor 3 perechi. c. metacarpiene si falange). formate dintr-un arc osos si o portiune cartilaginoasa. având doar o singura articulatie cu scheletul axial. Prezinta un cap. De ea se prind muschii ce actioneza membrele superioare. Scheletul membrelor inferioare este format din doua parti: centura pelviana si scheletul membrului propriu -zis. în numar de 12 perechi.adevarate – primele 7 perechi.Scheletul membrului superior este format din trei regiuni: scheletul bratului ( humerus) . câte doua fete articulare. Cele 12 perechi de coaste se împart în trei categorii : . la nivelul sternului. un gât si un corp. Coastele . Oasele coxale sunt oase late.zis. împartit în 2 zone: bazinul mare si bazinul mic. . formând bazinul. scheletul antebratului (radius si cubitus sau ulna) si scheletul mâinii (carpiene. care se articuleaza anterior (între ele) formând simfiza pubiana . împreuna cu coastele si cu portiunea toracica a coloanei vertebrale. care se articuleaza direct cu sternul prin cartilaje costale proprii. care se articuleaza cu sternul indirect. formeaza cutia toracica.false – urmatoarele 3 perechi. ischium si pubis. care nu se articuleaza cu sternul. SCHELETUL MEMBRELOR • Scheletul membrelor superioare este format din doua parti: centura scapulara si scheletul membrului propriu . Sternul. Este o centura incompleta. b.Centura pelvian a leaga scheletul membrului inferior de cel al trunchiului. Este formata din doua oase coxale .Se articuleaza în partea superioara cu claviculele. . si posterior (cu osul sacrum ). . . sunt oase late. Este o structura adaptata perfect pentru sustinere.

. scheletul gambei (tibia si peroneul sau fibula) si scheletul piciorului (tarsiene . metatarsiene si falange).Scheletul membrului inferior propriu-zis este format din trei regiuni: scheletul coapsei (femur). .