P. 1
Elaborarea Unui Produs Turistic - Maroc

Elaborarea Unui Produs Turistic - Maroc

|Views: 162|Likes:
Published by Sanda Postolachi

More info:

Published by: Sanda Postolachi on Feb 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2015

pdf

text

original

Introducere

Marocul este o ţară arabă, africană şi mediteraneană, situată la confluenţa marilor civilizaţii ce s-au succedat şi întrepătruns cu repeziciune în lumea arabo-berberă a Maghrebului – constituie o reuşită simbioză între măreţia trecutului şi imperativele prezentului. Marocul reprezintă un leagăn al unui trecut ce se măsoară în secole şi milenii care oferă vizitatorului decorul grandios al vestigiilor, picturile rupestre din regiunile presahariene sau Atlasul Mare, civilizaţia deşertului, monumentele artei islamice în care rafinamentul se îmbină cu măreţia, arta şi folclorul cu originalitatea etalată în numeroase centre urbane şi rurale.

Forma de guvernamant: monarhie constituţională Suprafata: 446,550 km² Populatia: 33,757,175 locuitori Limba oficiala: arabă Religie: islamism Capitala: Rabat Moneda: dirham Ziua independenţei: 30 iulie Aşezare geografică Regatul Maroc este o ţară în nord-vestul Africii. Are o lunga linie de coasta la Oceanul Atlantic care ajunge până la Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar. Teritoriul Marocului este despărţit de Europa prin strâmtoarea Gibraltar. Marocul are pretenţii teritoriale asupra Saharei de Vest şi a administrat cea mai mare parte a teritoriului acesteia încă din 1975. Vecini Se învecinează cu Algeria la est, Spania la nord, Mauritania şi Sahara de Vest la sud, Marea Mediterană la nord şi Oceanul Atalantic la vest.

Relieful Terenul este foarte variat. De la NE la SV, ţara este străbătută de lanţul Munţilor Atlas, ca o coloană vertebrală care se termină brusc în ocean. Atlasul Mare, în centru, cu cele mai mari altitudini (Toubkal, 4165 m), Atlasul Mijlociu, în NV, şi Anti-Atlasul în S, în faţa Saharei. În E, Platoul Rekkam domină depresiunea Moulouya. În N, paralel cu ţărmul Mediteranei, Munţii, Rif (2452 m) care coboară brusc în mare şi în ale căror văi curg râuri vijelioase. Se disting cinci regiuni: câmpia de coastă, fertilă, regiunea munţilor Atlas, podişurile centrale, cultivate, podişuri din S, zonă presahariană, şi câmpiile aluvionare din SV. Majoritatea apelor se varsă în Oc. Atlantic; Moulouya se varsă în Mediterana. Faună şi floră: Vegetaţia săracă sau absentă în zonele deşertice; pe platouri, vegetaţie de stepă (păşuni 12% din terit.); păduri (de stejar) 11% din terit. Clima Este mediteraneană pe coasta nordică şi deşertică în S; oceanică în V şi uscată în E; relativ secetoasă pe podişurile din interior. În S, precipitaţiile sunt sub 100 mm/an.

Produsul turistic: denumire, tipologie, caracteristici Zona aleasă de mine pentru elaborarea produsului turistic este MAROCUL, o țară arabă, africană și mediteraneană, care oferă vizitatorului un decor grandios al vestigiilor, precum și al celorlalte obiective turistice prezente în zonă. Am ales această destinație, în dorința de a vă aduce la cunostință și obiceiurile din această zonă arabă, pentru a ști cât mai multe informații despre dansurile acestei zone, dar și alte lucruri. Deși Marocul este mai departe decât majoritatea țărilor pe care le cunoaștem, oferă aceleași opțiuni de călătorie ca și celelalte țări europene. Turistul se poate deplasa cu avionul între diferite orașe, dar se poate lua de asemenea un tren, un taxi sau închiria o mașina, sau se poate călători pe motocicletă. Asta înseamnă că este relativ ușor să te deplasezi în Maroc și nu comportă probleme deosebite, fie că ești o persoană mai aventuroasă, sau una mai rezervată și precaută. Fiind în același timp și un circuit pentru turiști, care prin natura lui implică succesiuni de călători propun ca perioada de desfășurare a circuitului să fie de 10 zile, în care se putea face o călătorie în trecut, în vechile capitale imperiale și pot fi admirate peisajele spectaculoase ale munților și deșertului unei țări absolut încântătoare.

2

păstrând un aer rustic subliniat. luxul exuberant este nevoit să "interacţioneze" cu sărăcia nemiloasă a bordeielor de la marginea urbei. Circuitul este destinat persoanelor care doresc valorificarea potențialului unei astfel de vacanțe prin acapararea cât mai multor cunoștințe referitoare la cultura marocană. se pot vizita oraşe cum ar fi Casablanca. aceea care-i scoate în evidenţă extremele.Piața țintă Segmentul de piață vizat este reprezentat de persoane de peste 20 de ani. cu plaje la Oceanul Atlantic. cu magazine luxoase. Oraşul care pulsează de viaţă este practic imaginea la scară redusă a Marocului. oraşul unde se desfăşoară peste 50% din activitatea economică a statului. În Casablanca. cu venituri medii și mari. Una din pasiunile celor ce vor opta pentru acest sejur va fi cu siguranță dragostea pentru istorie. Cultura. 3. Rabat sau Marrakech. cu bulevarde largi.10. Casablanca își încântă turiștii cu o climă blândă. obiceiurile. dorința pe care agenția se va strădui să o îndeplinească la cele mai înalte standarde.2. și tocmai de aceea o incursiune în acest tezaur al deșertului reprezintă o experiență unică și memorabilă. Pentru unii. Fez. precum oraşe medievale sau ruine din vremea romanilor. clădiri în stil art-deco și hispno-maure înșirate pe străzile principale. Atracțiile turistice Marocul atrage prin numeroasele variante pe care le oferă celor care vin să petreacă o vacanţă. Casablanca sau Casa este un oraș cu influențe europeene. interesate de interacționarea cu alte culturi și pasionate de turism. de bazar. Se poate opta şi pentru safari pe cămile în deşert şi prin Munţii Atlas. Pe lângă plajele cu nisip fin. 3 . mai ales. Capitolul 3. Orașul Casablanca Casablanca este unul din cele mai populare orașe ale Marocului. din filmul cu același nume. dar şi obiective istorice.1. Orașul este dominat de Marea Moschee Hassan II. religia. sărbătorile și traditiile marocane sunt foarte diferite de ale noastre.

3. Șoselele foarte bune cu care se poate lauda Marocul 4 . care atrage și cei mai mulți turiști o reprezintă însă zona centrală ce se întinde între partea nordică dominată de Meknes și Fes și cea sudică dominată de Marrakech. care au loc de mai multe ori pe zi. Arhitecturii locale este combinată cu elemente de arhitectura europeană. piața Mohamed al V-lea. Aici se va vizita: Medina. Astăzi trăiesc aproximativ 550 de mii de oameni . istorie.Orașul Meknes Meknes este un oraş în Maroc. piața Națiunilor Unite. care a făcut din oraş chiar mai important. aproximativ 60 km de orașul Fès . zona Anfa.  Marea Moschee Hassan II. oraşul istoric Meknes înregistrată la Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Mousoleu Mohamed al V-lea.2.Tafilalet. Moscheea este ridicată pe o platformă plasată pe apele Oceanului Atlantic. la fel ca şi pelicula care l-a făcut celebru. Mulţimea bogăţiilor şi forţa strălucirii sale fac un contrast puternic cu restul detaliilor din Casablanca.un mozaic de cultură. după eforturi financiare imense şi după o uriaşă muncă artistică. îmbiat să revină pe acest pământ al Africii împreună cu exuberantul concurs al naturii.2. Turnul Hassa și Moscheea. Din 1996. a fost terminată în anul 1993. după cea aflată în oraşul Mecca. Moscheea Hassan II este deschisă credincioşilor musulmani la toate ceasurile de rugăciune zilnică. civilizaţie şi artă se oferă generos călătorului. plaja.Maroc.10. aflată în Casablanca . Moscheea Hassan II este cea de a doua moschee ca mărime din lume. Pelerinii care nu sunt musulmani pot vizita moscheea doar în cadrul unor grupuri organizate. palatul regal. Rezultatul tuturor eforturilor depuse au dus la realizarea uneia dintre cele mai mari şi frumoase moschei din lume. mosecheea Hassan al II-lea și Ain Diab Coniche. care-şi etalează aici toate formele. Chiar dacă unora această nuanţă nu le spune nimic. zidurile Mechouar. Se află pe râul Oued Boufekrane. Lucrul care impresionează cel mai mult la Moscheea regelui Hassan II este forma şi poziţia acesteia. şi în special la serviciile săvârşite în ziua de vineri. iar pentru oraşul cu nume de film albul este definiţia. până la urmă Casablanca nu-i va lăsa indiferenţi. Situat în partea de nord a ţării în Meknès regiune .Vechiul oraş Casablanca . Localităţile marocane au casele vopsite într-o singură culoare. cartierul portului. Partea cea mai interesantă a Marocului. piața centrală.

fiind dominat de palatul regal.3. pentru a cădea apoi în uitare și a ajunge capitala abia acum un secol.2. Clădirea a fost terminată în 1971 și regele Hassan Al II-lea a fost îngropat în acest loc în 1999. În drum se pot vizita ruinele romane. adevarat oraș în oraș. Orașul Rabat Capitala Marocului se găsește însă la Rabat. de Chella Gardens. Mausoleumul este considerată opera definitoare a dinastiei Alaouit . aurul și pietrele prețioase sunt la locul lor. este o structură pătrată. La interior designul este specific regalității. Astăzi.10. Arhitectural mausoleumul se înscrie în stilul Islamic. și de Oudayas Kasbah. tot pe coasta oceanului. la doar 45 de minute de Casablanca. Rabat-ul respiră un aer mult mai liniștit și curat decât Casablanca. cartagineze și neolitice de la Volubilis și locul de pelerinaj Moulay Idirss. care din 1996 a fost inclusă în patrimoniul UNESCO pentru combinația deosebit de armonioasă a elementelor islamice și europene. o necropolă din secolul al XII-lea. de Turnul și Moschea lui Hassan și Mausoleul lui Mohamed V. numit și Versailles-ul Marocului sau Orașul celor o sută de Minarete. Cu antice vestigii arheologice. la gura estuarului Bou Regreg. din patrimoniul UNESCO. de asemenea. refugiu pentru mulți artiști datorită frumuseții și liniștii sale. marmura. decorată la exterior cu foarte multă migală.permit să se realizeze cu ușurință un circuit pentru care Casablanca poate reprezenta poarta de intrare și de ieșire. cu un inconfundabil stil andaluzian. Plasat la poalele Atlasului de mijloc. Un loc unde sigur chiar și un om foarte bogat s-ar putea simți sarac. la Meknes. Meknes este astăzi un important centru cu vechea sa Medina medievală făcând parte. pentru ca apoi. este o structură impresionată dedicată atât regelui cât și celor doi fii ai conducătorului marocan. 5 .  Mausoleumul lui Mohammed al V lea. să se viziteze Poarta Beb Monsour. 3. Rabat-ul devine în jurul anului 700 fortareața musulmană. impresionantele sarcofage sunt expuse la vedere. fosta capitală a Marocului în timpul lui Moulay Ismail. grajdurile regale și Medina.

Este o structură rămasă drept dovadă a ingeniozității umane peste veacuri. chiar în capitala Rabat se află Chellah care este un complex de ruine antice și medievale. astfel că în 1755 un cutremur puternic a doborât ce mai exista acolo. și Chellah a fost nevoit să suporte furia naturii. Cu toate acestea . Ca multe alte situri. În 1154 i. în prezent Chellah a devenit un major punct de atracție în Maroc care merită să fie vizitat. De-a lungul timpului a fost și colonie romană. ce au construit în interior moschee și tot tacâmul de clădiri islamice. Cândva un adevărat oraș plin de viață. Lucrul cu adevărat important este acela că indiferent de popoarele ce au cucerit aceste meleaguri unele lucruri au fost păstrate încă de la început. de grădini imense în care suveranul 6 . multe dintre cele existente astăzi sunt originale. este o veche fortăreață ce are în interiorul pereților săi peste o mie de ani de istorie.  Kasbah. Aceasta constituie poate cea mai veche așezare umană de pe râul Bou Regreg. foarte puține clădiri au fost dărâmate. Fiind cucerită de către Almoravids. În Marocul de astăzi. Hr Chellah a fost părăsit de ultimii săi locuitori și abia în secolul XIV-lea sultanul Abu I-Hasan a construit aici câteva monumente și poarta principală care dateaza din 1339. situl fiind cunoscut cu numele de Sala Colonia.

cât și creștini din Europa. al Mellah-ilor. în același timp. sinagoga Danan Aben. Piața și fântâna Nejjarine.4. Dar al-Magana. Bou Inania Madrasa.2.10. Moscheea Quarouyen. Meknes și Marrakech. de asemenea. dar există discuții de reamenajare a centrului istoric . universitatea Al-Karaouine fondată în 859 și care reprezintă cea mai veche universitate din lume care a funcționat neîncetat. 3. alături de Rabat.cartierul vopsitorilor de piele. Orașul cuprinde mai multe părți distincte. Zaouia Moulay Idriss II. orașul vechi. construită de francezi.orașului se plimba. cartierul evreiesc și Ville Nouvelle. din patrimoniul UNESCO. Orașul Fes Fes este al treilea oraș ca mărime după Casablanca și Rabat și unul dintre cele patru orașe imperiale.2. astăzi un pumn de nisip. Printre obiectivele ce trebuie neapărat vizitate fac evident parte Medina Fes el Bali. dar și Deddaghine . Fes a reprezentat un centru științific și religios în care veneau să studieze atât musulmani. Este. partea cea mai nouă a orașului.10. 3. orașul nou.5.400 de străzi ale sale în care nu ai cum să nu te pierzi daca îndrăznești să te avânți singur. un adevărat oraș muzeu cu vechea sa Medina medievală făcând parte. Fes el Bali. Marrakech 7 . Fes Jdid. școala coranică Attarine Medersa. Fes este un adevărat labirint cu cele 9.

3. Un ingenios sistem de irigații construit cu multe secole în urmă udă și astăzi grădinile orașului. precum și cartierul Djemaa El Fna. în acestea par să fie ascunse toate comorile Orientului. putând efectua astfel un amplu tur al orașului. fiind deja unul dintre cele mai importante centre turistice din nordul Africii. datând din secolul al XI-lea și care se transformă rapid din vechea capitală a caravanelor în epicentrul turismului marocan. astfel încât ar fi păcat să nu dăm curs invitaţiei vânzătorilor care-şi îmbie clienţii potenţiali din uşă.12. Shopping Magazine Shopping-ul în Maroc este o experienţă unică ce nu trebuie ratată! O tură prin numeroasele magazine marocane nu strică niciodată.2. şi nu numai.Prin trecătoarea Tizin Ticha se poate continua drumul spre pitorescul Marrakech. renumit pentru grădinile și monumentele sale din vechiul oraș. Minaretul și Moscheea Koutoubia. fiecare cu o suprafață de peste 500 de hectare. încheind astfel o excursie de vis. necropola Saadiana. vizitând nu numai grădinile Menara. Palatul Bahia și Muzeul Dar Si Said. Marakechul merită din plin o zabavă de doua nopți în excepționalele sale hotelutri de 4 stele. Dar emblema orașului o reprezintă Moscheea al-Kutubyya din secolul al XII-lea cu minaretul ei înalt de 77 de metri. precum livada cu măslini de la Menara și Grădinile Agdal. dar și Moscheea El Mansour. 8 . fără a putea spune însă că ai epuizat frumusețile acestor fantastice meleaguri. Marochinăria şi artizanatul marocan sunt celebre în lume. Din Marrakech se poate ajunge mai departe în Casablanca.

pantaloni sau pulover strech. care se subjugă stilului orăşenesc sau celui montan. Din cauza căldurii nu este recomandată îmbrăcămintea din materiale din fibre sintetice sau nylon. Programul magazinelor este între 8:00-12:00 şi 14:30-18:00. este o nebunie. Capitolul 4. în bazaruri nu sunt preţuri stabilite. Doamnele şi domnişoarele să nu intre în moschee în şort. Cazarea 9 . este bine să deţinem îmbrăcăminte caldă. Iar covoarele şi în general tapiţeria marocană. Câteva sfaturi referitoare la îmbrăcăminte: indiferent de perioada în care se vizitează Marocul. ivindu-se posibilitatea de a târgui. mai degrabă îmbrăcăminte din bumbac. având culori deschise.cu ceai din mentă verde sau cafea.

în care se găsesc toate echipamentele de care aveţi nevoie pentru a vă simţi ca acasă. 10 .  Anulare: dacă rezervarea este anulată până la ora 18:00 în ziua sosirii. hotelul permite accesul uşor la centrul de afaceri şi la teatrul din cartier. În mod ideal amplasat la doar 30 de minute de aeroportul Mohamed V aeroport. să vizitaţi vechea Medina. Aţi putea dori. Hotelul se bucură de o locaţie foarte convenabilă în centrul oraşului. de asemenea. bineînțeles dacă sunt clienți care nu sunt mulțumiți de cazarea în hotelurile de trei stele se poate elabora o nouă ofetă.Turiştii vor găsi. bar. cu serviicii de foarte bună calitate. de asemenea. De aceea am selectat din structurile de cazare unele oferte că să poate fi accesibilă pentru toată lumea. şi la 20 minute de plajă. Are 97 camere cu aer condiţionat. Parcare pentru clienți: este posibilă parcarea în incintă și se aplică taxe. un teren de golf şi un teren de tenis în apropiere. sau cel puțin să îi mulțumească. Politicile hotelului sunt:  Check-in: începând cu ora 12:00.  Check-out: până la ora 12:00. Am presupus că perioada pentru care s-a cumpărat acest produs turistic este 19 iunie – 28 iunie.Cazarea este un aspect foarte important pentru persoanele care achiziționează un produs turistic. recepție 24 de ore. iar cazarea va fi pe nouă nopți în mai multe orașe. Internet: internet wireless este disponibil în întregul hotel și se aplică taxe. Facilitățile oferite de acest hotel sunt: • • • General: restaurant. la doar 100 de metri de gară. situată la numai 3 km. turiștii fiind cazați aici timp de patru nopți. Hotelul Ibis Casablanca Sidi Maarouf este un hotel de trei stele situat în orașul Casablanca. Astfel variantele de cazare vor fi: Varianta 1: cazarea la hotelul de trei stele Ibis Casablanca Sidi Maarouf – 4 nopți Varianta 2: cazarea la hotelul Ibis Moussafir Rabat – 1 noapte Varianta 3: cazarea la hotelul Zahrat Al Jabal – 2 nopți varianta 4: cazarea la hotelul Golden Tulip Farah Marrakech – 2 nopți 1. Acești cumpără pachetul turistic cu gândul că vor avea o călătorie de vis.

Internet: nu există acces la internet disponibil. bar. va fi încasat prețul pentru prima noapte. fiind de: Politicile hotelului: 11 . Parcare: nu există parcare disponibilă. Turiștii vor fi cazați o noapte aici. Dacă rezervarea este anulată mai târziu sau în caz de neprezentare. prețul pe care trebuie să-l achite.  Check-out: până la ora 12:00.  Animalele de companie nu sunt acceptate. dar se percep taxe. compus din 95 de camere cu un modern decor.  Animalele de companie pot fi acceptate.nu va fi perceput nici un comision. Hotelul Ibis Moussafr Rabat: Hoteul este un hotel de trei stele. Facilitățile hotelului: • • • General: restaurant. Prețul total pentru cazarea la acest hotel va fi: 2. recepție de 24 ore. localizat în centrul orașului. nu va fi perceput nici un comision.  Anulare: dacă rezervarea este anulată până la ora 18:00 în data sosirii.in: începând cu ora 12:00. Dacă rezervarea este anulată mai târziu. sau în caz de neprezentare se va plăti prețul pentru prima noapte. Fiecare cameră are aer condiționat.  Cehck.

Hotelul Golden Tulip Farah Marrakech: Politicile hotelului: 12 . lift. Hotelul Zahrat Al Jabal: Este un hotel de trei stele. Parcare: este posibilă parcarea privată gratuit în incintă. terasă. • Sevicii: Room Service. bar. magazine în hol. încălzire. grădină. situat în orașul Fez la 15 minute de aeroport. Turiștii vor fi cazați la acest hotel pe două nopți. săli de conferință și petreceri.  Anulare: dacă rezervarea este anulată până la 2 zile înainte de sosire. • • Internet: internet wireless este disponibil în zone publice și este gratuit. va fi încasat prețul total pentru rezervare. camere nefumători. ziare. curățătorie chimică.  Check-out: până la ora 12:00. Facilitățile hotelului: • General: restaurant. fax/copiator.  Animalele de companie nu sunt acceptate. transfer aeroport. seif. gay friendly. recepție 24 de ore. Are 62 de camere. mic dejun în cameră. spălătorie.  Check-in: începând cu ora 12:30. închirieri mașini. schimb valutar. Dacă rezervarea este anulată mai târziu sau în caz de neprezentare. serviciu de călcat îmbrăcăminte. iar prețul total achitat va fi: 4.3. nu va fi perceput nici un comision. cameră disponibilă cu facilități anti – alergice. cameră de baagje.

• • • Servicii: Room Service. Internet: internet wireless este disponibil în zone publice și este gratuit. încălzire. săli de conferință și petreceri. schimb valutar.Complexul oferă turiștilor: saună. recepție 24 de ore. este situat în zona rezidențială din Marrakech.  Animalele de companie nu sunt acceptate. transfer aeroport. și nu va renunța la el numai dacă are un motiv puternic. Acesta încheie un contract cu fiecare hotel în parte. lift. 13 . fax/copiator.  Anulare: dacă rezervarea este anulată cu două zile înainte de data sosirii.  Check-out: până la ora 12:00. Facilitățile hotelului: • restaurant. seif. General: Politicile hotelului: Rezervările pentru cazare la fiecare hotel se face de către un agent de la agenție. la doar 10 minute de Medina și are 242 de camere.Este un hotel de patru stele. va fi încasat prețul total pentru rezervare. camere nefumători. cameră de bagaje. nu va fi perceput nici un comision. Agentul de turism trebuie să-și aleagă cei mai buni clienți. bar. Dacă rezervarea este anulată mai târziu sau în caz de neprezentare. gay friendly. terasă. în care sunt incluse drepturile și obligațiile tuturor. magazine în hotel. în sensul că trebuie să-și dea seama dacă persoana care înheie acest contract este de încredere. masaj. închirieri mașini. cameră disponibilă cu facilități anti-alergice. spălătorie. grădină. sala de fitnes. Parcare pentru clienți: este posibilă parcarea privată gratuit în incintă.  Check-in: începând cu ora 12:30. desemnat de către director. ziare. serviciu de călcat îmbrăcăminte.

În Marrakech se poate mânca la Snakk Toubal ( din zona străzii Riad-Zitoun-el-kedim) sau la Cafe restaurant Tiznit.5 şi 0. de exemplu. Serviciile de alimentație În Maroc se poate servi o masă de prânz începând cu 10 euro. dar cei care nu pot renunţa la bere. un sortiment mai lejer îmbuteliat în Casablanca. două feluri. din piaţa Jemaa-el-Fna.  Cafe du Livre. unde se pot mânca nişte paste delicioase. În continuare voi prezenta struturile de servire a mesei din orașele Marocului: Marrakech:  Catanzaro. pot degusta Flag Special. unde un meniu complet etalon al bucătăriei marocane costă în jur de 25 de euro de persoană. în funcţie de sezon. dar se şi poate servi un meniu gustos şi ieftin. precum Resto de la Villa Nomade. între 0. cărţi despre Maroc şi reviste şi ziare internaţionale. 14 . Pentru cei cu un buget mai generos există localuri foarte şic. reprezintă un anticariat şi un restaurant la un loc.Capitolul 5. Alcoolul este destul de scump în Maroc.8 euro sticla. Aici se pot găsi cărţi în limba engleză. Apa costă.

dar cu băutură ieftină. intrarea liberă.• Chez Chegrouni. aici se pot savura mai multe feluri de supe. ce are un meniu ce combină bucătăria franceză cu cea thailandeză. Pentru cei care preferă viața de noapte: Pentru petreceri tradiţionale este recomandat să se meargă în Jma el Fna.  Le Byblos – club aflat în incinta Hotelului N’Fis. un restaurant scump ce oferă o privelişte a pieţei  Key West. aici se serveşte băuturi alcoolice şi mâncare tradiţională marocană la preţ rezonabile. Gueliz. dar şi ieftin. însă pentru ceva modern e bine să se încerce noua parte a oraşului. Allal ben Abdallah.  Dragon D'Or.  Restaurant Saadi este amplasat pe Bd. un restaurant impresionant. RABAT:  L'Entrecote este un restaurant unde se poate servi specialităţi din bucătăria franceză. 15 . Restaurant Argane.  Le Churchill – bar aflat în incinta Hotelului Mamounia. ce poartă denumirea faimosului oaspete.  Mamounia Casino – ruletă. printre care şi tagine. cu o atmosferă deosebită întreţinută de muzicieni şi dansatoare din buric.  Pizza Hut. blackjack.   oraşului.  Iceberg – este un local popular şi unul dintre puţinele baruri care nu fac parte dintr-un hotel. intrarea liberă. craps.  Es Saadi Casino – un casino stilat. specialitate marocană .

 Candy Bar – club ce atinge nivelul celor europene în ceea ce priveşte muzica şi servirea.  Taverne du Dauphin – dacă se caută un local cu preparate din peşte. un local recomandat pentru distracţie.  Saidoune este locul unde se serveşte o mâncare libaneză bună. amplasat pe Strada Mohammed V. recomandându-se Pastilla şi Mechoui. Mohammed V. aici e locul potrivit.  Blackhouse – unul din cel bune cluburi din zonă.  Palm Beach Club – pentru cei ce beau bere şi doresc să vadă un spectacol cu dansatoare din buric. FEZ: • Restaurant Zagora – local în care se serveşte mâncare marocană şi franceză de către un personal foarte sociabil.  Don Quijote – bar ieftin în care se serveşte whiskey fals. serveşte cea mai bună mâncare chinezească din Rabat. 16 .  Restaurant Hong Kong. cu o atmosferă plăcută în care se poate mânca bine şi ieftin. CASSABLANCA:  Au Petit Poucet este un restaurant frumos amenajat.  Al Intissar – amplasat în centrul oraşului. însă puţin cam scump. La Mamma este un restaurant cu specific italian situat în spatele Hotelului Balima. prânzul se poate lua la pachet.  Widad reprezintă locul unde se poate lua o masă delicioasă admirând şi o privelişte deosebită.  Au Petit Poucet – club situat pe Bd.  Imilchil – aici se găseşte cea mai savuroasă mâncare marocană din oraş.  Le Mekong este cel mai bun restaurant cu specialităţi chinezeşti şi vietnameze din Cassablanca.  Le balcon 33 – este locul unde se duc cei ce doresc să se distreze dansând. restaurantul oferă tradiţională marocană la preţuri accesibile. Turiştii pot opta pentru o noapte incendiară în unul dintre următoarele localuri:  La Bodega – bar spaniol cu muzică bună şi cu o servire ireproşabilă.

Pentru ca acest lucru să fie realizabil. de unde se va lua avionul companiei Air France. Capitolul 6. În celelalte orașe unde nu dispun de mijloc de transport din partea hotelului. unde vara se poate mânca la terasă. Mijlocul de transport este doar pentru deplasarea turiștilor din Târgu Mureș și până la București. • Restaurant el-Fassia – restaurant luxos cu mâncare bună. desemnează și o persoană care să caute mijlocul de transport potrivit și care oferă servicii bune. Hassan II. Astfel. sau după caz să ia micul dejun sau prânzul. să fie dotat cu aer condiționat sau încălzire. În Fez nu se poate vorbi despre o viaţă de noapte ca în celelalte oraşe. agenția de turism Calibra caută tot timpul cele mai bune firme care închiriază mijloace de transport. agenția care pune la dispoziția clientului acest pachet turistic. în care sunt prezentate toate obiectivele din toate orașele marocane. Es Slaoui. depinde de vremea de afară. Transportul Transportul este și el un aspect destul de important la achiziționarea unui produs turistic. merită încercat. însă se pot frecventa barurile şi cafenelele amplasate pe principalele bulevarde: Mohammed V. dar și restaurantele unde se poate mânca. trebuie să ofere cele mai bune condiții. de aceea într-o zi le prezintă oferta celor mai principale restaurante turiștilor. Printre acestea se numără:  Dalilla  Cafe Floria  Es Saada  Cafe de la Rennaissance Ghidul turistic are un ghid complet despre maroc. la prețuri accesibile și servicii de calitate. agentul de turism este informat dinainte de a 17 . astfel ei decizând unde vor să cineze.• • Restaurant Chamonix – mic şi ieftin. Bab Boujeloud – reprezintă o zonă în care se găsesc mai multe restaurante ieftine.

cu 49+2 locuri. frigider. Rezervările pentru autocar se fac de către un agent desemnat de agenție înainte cu două luni de la plecare. Prețul este 0 pentru aceste activități.iulie. Capitolul 7. iar pentru rezervările de bilete de avion: turistul achită suma agentului. În anul 2003 au avut loc o serie de atacuri teroriste în localitatea Casablanca. Din București. ABS. cu escală la Paris. Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.încheia contractul cu turiștii. De aceea hotelurile la care se cazează turiștii organizează tot felul de mâncăruri specifice zonei. barurile. DVD. scaune rabatabile. Unele hoteluri la care sunt cazați turiștii au în incintă sala de fitnes. audiovideo. oferindu-le tot ce e mai bun la un preț 0 în perioada iunie . și astfel închiriază un mijloc de transport pentru toți turiștii în orașele în care au nevoie. Animația Activitatea de animație are și ea un rol pentru ca turiștii să fie mulțumiți în urma călătoriei efectuate. acesta achitând online cu un card oferit de agenție. se achită un avans de 20% din suma totală (suma totală fiind de 100 euro). Mijlocul de transport utilizat pentru ruta Târgu – Mureș . retarder. restaurantele. pentru ca să le ofere turiștilor un moment de relaxare. ASR. deoarece patronul hotelului a ales această variantă pentru a atrage mai muți clienți. De aceea hotelurile. 2 monitoare. turiștii împreună cu ghidul lor se vor urca într-un avion al companiei Air France. climă. destinația fiind Cassablanca. toaletă. salon pentru masaj. etc înceracă să ofere turistului tot ce este mai bun. etc. invită dansatoare și mai organizează tot felul de petreceri. în incinta unor hoteluri şi restaurante frecventate inclusiv de turişti străini. 18 . psicină.București este Mercedez 350 Tourismo.

pedepse privative de libertate pe perioade foarte mari. infracţiunile frecvente în Maroc sunt furturile de obiecte. legislaţiile locale prevăzând. Unităţile medicale acordă asistenţă medicală străinilor contra cost.mae. între altele. Cetăţenii români trebuie să ştie că în toate statele consumul şi traficul de droguri sunt foarte aspru pedepsite. înşelăciuni (îndeosebi la cumpărarea din târguri). schimb de valută în locuri şi de la persoane neautorizate de lege. Sistemul medical Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie.Cetăţenilor români care călătoresc în Maroc li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile marocane şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www. urmând ca ulterior aceştia să recupereze contravaloarea de la agenţiile de asigurări 19 . Siguranţă şi criminalitate În general.ro). bani etc. iar posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în asemenea cazuri sunt extrem de reduse. medicală şi de viaţă.

agenţia oferă servicii individuale. EAU. Testemiţanu”. a excursiilor. Cipru. Obiectivul agenţiei este de a avea oferte potrivite tuturor bugetelor: cazări individuale în vile. Franţa. „Trapeza-Tour” are relaţii cu companii cu renume mondial în business-ul turistic din Grecia. Thailanda. Egipt. organizarea programelor curative. Specificul activităţii Spectru larg de servicii prestate în turismul extern şi intern. Vectorii în activitatea agenţiei sunt călătoriile prin locurile turistice. sejururi şi circuite cu transport aerian sau cu autocarul. Spania. Managerul Eugenia Alexa . Principiul de viaţă: “Doamne. Are 37 de ani. obţinerea vizelor. Argument Experienţă şi activitate bogată. Facultatea Stomatologie. Bulgaria. excursii prin Moldova. Ucraina. Tunisia. România. Îi plac călătoriile şi lecturile. a croazierelor. Oferte Elaborarea şi organizarea programelor turistice în ţară. Malta. este născută la Başcalia. cunoaşterea altor ţări şi popoare şi odihna propriu-zisă. a tururilor după blănuri în Grecia. 20 . dă-mi putere să fac ceea ce pot face!”. flexibilitate şi activitate individuală cu clienţii. asigurări medicale şi cartea verde. programe cu date fixe de plecare pe toată durata sezonului. în zodia Capricornului. organizarea odihnei. Croaţia. În plus. Basarabeasca.director al Agenţiei de turism “Trapeza-Tour”. Slovenia.TRAPEZA TOUR Agenţia „Trapeza-Tour” activează pe piaţa turistică a Moldovei pe parcursul a nouă ani. Finlanda. Austria. Turcia. servicii de transport. Republica Sud Africană. dar şi la hoteluri şi cluburi de 4-5*. relaţii durabile şi eficiente cu partenerii străini. Italia. Maroc. a studiilor peste hotare (Malta). mai ales cu cei din Grecia. tururi de business. Principiile de activitate ale agenţiei „Trapeza –Tour” vizează operativitate şi calitate în prestarea serviciilor. dar şi flexibile dorinţelor turiştilor. A absolvit Şcoala de Medicină din Chişinău şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “N.

cel mai important obiectiv rămâne. Pe lângă aceste oraşe. Monarhia şi integritatea teritorială. Marocul e o reală fantezie exotică de vacanță”! Maroc este o ţară cu o abundenţă de comori care aşteaptă să fie descoperite de toţi vizitatorii ei. despre bogaţia artizanatului său.. Trebuie să le vezi! Deşert. oameni şi obiceiuri pitoreşti. în timp ce în centru se desfăşoară Munţii Atlas. Nu puteţi spune că aţi vizitat Maroc-ul fără să vă fi oprit să savuraţi o cafea sau să beţi un ceai în cafeneaua unde Humphrey Bogart a turnat celebrul său film care poartă numele oraşului. diversitatea artei sale culinare. punctate de semeţele minarete. plaje la Marea Mediterana şi Oceanul Atlantic. indiscutabil. a suvenirurilor de tot felul şi a confecţiilor de piele a căror calitate este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din lume Cele mai fascinante oraşe pe care le puteţi vizita şi totodată şi cele mai vechi sunt Marrakesh. Casablanca. oaze cu umbra dulce a curmalilor. Dar odată ajuns în interiorul oraşului. Maroc-ul este o iniţiere în exotismul magic al lumii islamice. Orice persoană poate găsi aici ceea ce îi place să admire cel mai mult de la munţi. legendara sa ospitalitate. Şarmul Maroc-ului se regăseşte în diversitatea sa. de ceramică pictată în albastru de Fez. de djilabele 21 . drumuleţe şi mici curţi interioare. Este vorba despre tărâmul madinelor şi minaretelor. Pentru însetaţii de soare se întind aici mile întregi de plajă. toate duc către o reţea de drumuri străjuite de magazinele vânzătorilor de bijuterii.. ele constituind locaţii dominate de mister şi exotic. despre ataşamentul la valorile sacre care sunt Islamul. Ca un ocean netulburat al acoperişurilor plate. păduri. Poate că cel mai impresionant aspect îl reprezintă atracţia bijuteriilor din aur şi argint lucrate impecabil. este o explozie de activităţi pretutindeni! O multidudine de pasaje. arabe şi africane deopotrivă. deşerturilor şi munţilor.Concluzii Dar despre generozitatea marocanului. pe acestea nu poţi a le descrie simplu. Fez sau Rabat. cascade până la imense câmpuri de flori cu parfumuri ameţitoare şi râuri maiestoase.

daciccool.org 22 .colorate. Pușcaș.ro *** www. Regionare turistică mondială.. Cluj Napoca: Editura Presa Universitară Clujeană *** www.ro *** http://ro.infoturism..ro *** www. de kebabul de oaie..wikipedia.ro *** www.turistik.bestturism.ro *** www. de migdalele prăjite şi de ceaiul de mentă. de prăjiturile cu miere de albine. (2002). A.iturism.turismpedia. L.. Bibliografie Nicoară.com *** www. booking.ro *** www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->