Don Quijote

Miguel de Cervantes Saavedra “Don Quijote de La Mancha” este opera de capatai a lui Cervantes.In 1604,pe cand se afla la Valladolid, incepe sa lucreze la roman. Prima parte a acestuia apare in 1605 si constituie un eveniment literar, cunoscand un puternic success. Continuarea romanului apare abia mai tarziu, in 1615. Don Quijote este un hidago sarac din La Mancha, om cu mintea ratacita din pricina lecturilor insistente profilate pe un singur tip de carti: romanele cavaleresti; intre care Amadis de Gaula ocupa un loc de cinste.Astfel sub influenta acestora, Don Quijote porneste la drum ca un adevarat cavaler, incalecand pe Rosinanta, o martoaga, alegandu-si niste arme din carton si consacrandu-si faptele alesei inimii sale, Dulcineea din Toboso, care de fapt era o simpla taranca deloc frumoasa. In drumul sau se opreste mai intai la un han unde il ia pe hangiu drept castelan. Intalnind un taran ce-si batea servitorul legat de un copac, il pune sa-i promita pe acesta ca-l va dezlega si si ii va plati simbria (acesta uitand sa-ti tina promisiunea de indata ce Don Quijote se indeparta de ei). Intalneste apoi niste negustori carora le cere sa o recunoasca pe Dulcineea drept cea mai frumoasa doamna din lume; este insa grav batut de unul dintre ei si astfel trebuie sa se intoarca acasa, fiind grav ranit. Prietenii sai stiu ca responsabile pentru dementa lui sunt cartile de aventuri, pe care hotarasc sa le arda, crutand doar doua: Dina de Montemayor si Amadis de Gaula. Dupa insanotasire, eroul hotaraste sa plece din nou,de aceasta data luandu-si un insotitor, Sancho Panza, pe care il convinge sa-i fie scutier. Ia niste mori de vant drept uriasi, cu care vrea sa se bata (insa este invins), iar mai tarziu va da de o trasura pe insotita de niste calugari benedictini si isi inchipuie ca inauntrul acesteia se afla o printesa rapita. Pornind la atac impotriva convoiului, se va lupta cu unul dintre vizcainii doamnei care se afla in trasura, pe

Sunt Don Fernando si Lucinda. insa cu pretul pierderii unei jumatati din urechea dreapta. va da de niste pastori ce se ofera sa il adaposteasca.cei doi sunt atacati de pazitorii unor iepe. fara ca cineva sa caute a le pune intr-o lumina mai buna.pe care il credea a fi coiful lui Mambrino. fiind parasita pentru ca Don Fernando sa fie cu Lucinda. Elibereaza un convoi de condamnati in lanturi. ii iau lighenasul. Don Quijote ia butoaiele cu vin drept uriasi si le spinteca. coif pe care Don Quijote hotaraste sa-l poarte ca pe un trofeu de cinste.iar Fernando o regaseste pe Dorothea. ii ataca cu pietre.care fusese atras de acestea. datorita ciobanilor care au navalit asupra acestuia cu o ploaie de bolovani. Ajunsi la un han. Pe malul unei ape o descopera pe Dorothea. convins ca a reparat o nedreptate. Ajunge intr-o duminica dupa-amiaza. spre marea suparare a hangiului. in schimb. el crezand de fapt ca a fost vrajit de un anume vrajitor. Don Quijote este dus acasa. . Mai tarziu.iar unul dintre ei ii fura magarul lui Sancho. un cavaler legendar.care sa se amestece cu inima deschisa si cu buna credinta”. nebun din pricina unei iubiri neimpartasite – femeia iubita i-a fost furata de insusi cel pe care il considera cel mai bun prieten al sau. prin ocolul mestesugit al cuvintelor. mai mult mort decat viu. fosta iubita lui Fernando – si ea la randul ei tradata de acesta. La han apar calatori mascati. si o ataca. ci anume Don Fernando.care va reusi sa il invinga. Intalnind pe barbierul unui sat. Dorothea ii povesteste toate acestea lui Don Quijote. Puscariasii. dusman lui. femeia ce trebuia sa fie cu Cardenio. care isi daduse viata in incercarea a obtine iubirea frumoasei pastorate Marcela. O turma de oi capata in ochii lui Don Quijote aspectul unei armate de dusmani. in La Mancha intr-o colivie. Nu exista inselaciune miciuna si rautate.pe care Don Quijote o reda lui Cardenio.Dupa ce pleaca de la pastori. De la pastori afla Don Quijote de povestea lui Grisostomo.cand “miscarile iubitoare ale sufletului se aratau cu naivitate. din pricina lui Rosinantei. iese cu rau din aceasta aventura. In Sierra Morena afla pe nefericitul Cardenio. Le va tine niste discursuri despre varsta de aur a omenirii. Dupa alte intamplari.

Quijote ii fagaduise de multa vreme lui Sancho guvernamantul unei insule. Nezarind “palatul” ei nu nicaieri. fani ai lui Don Quijote (deoarece primul volum al acestei carti se raspandise intre timp pe tot teritoriul Spaniei. Dupa o multime de alte peripetii. si ca sub chipul had al aceleia se afla gingasa doamna a sufletului sau. ajungand faimos). nu isi poate . Sancho ii arata lui Don Quijote o taranca oarecare. reusind sa-l convinga pe Sancho sa porneasca din nou la drum. Totusi. isi revine (fizic). preferand sa raman linistiti in custile lor. In cele din urma. Totusi. el nu vrea sa renunte la calea cavaleriei ratacitoare. Don Quijote se intristeaza. si se hotari sa-si petreaca anul urmator ca si cioban. Sancho se dovedeste insa incapabil de a guverna insula asa cum se cuvine si renunta la inalta insarcinare ce-i fusese oferita datorita tuturor caznelor la care era supus ca si carmuitor al ostrovului. insa Don Quijote il invinge.Dupa o luna . insa nu este inca vindecat de nebunie si. acesta considerand ca ceva necurat s-a intamplat – anume transformarea Dulcineei de catre acelasi vrajitor care i-a facut nenumarate necazuri. locul de bastina al domnitei Dulcineea. asadar. nu ii raspund la provocari. acesta il ajuta pe Quijote sa-si tina promisiunea – numindu-l pe Sancho drept guvernator al “insulei” Barratoria. Don Quijote “cavalerul tristei figure”se va autointitula de acum “cavalerul leilor”. iar pentru a-l consola si in acelasi timp. iau calea spre El Dorado. va ataca chiar si un transport de lei care. Se va duela cu bacalaureatul Sanson Carrosco – care se deghizase in “Cavalerul Oglinzilor” pentru a smulge de la Don Quijte promisiunea ca se va intoarce inapoi in La Mancha si va abandona timp de un an calea armelor. Quijote este invins in cele din urma de cavalerul “Albei Luni” (din nou. si pune la cale cea de-a treia aventura inca de cand se intorcea inapoi in sat. de a scapa de datoria ce avea ca scutier al sau sa i-o gaseasca pe domnita. in cea de-a doua aventura. ajunsi la castelul unui duce si ducese foarte bogati.ca rasplata pentru osteneala si loialitatea lui. deghizat) si este nevoit sa se intoarca inapoi in satul sau pentru a-si tine promisiune fata de acesta. obositi. bacalaureatul Samson Carrasco.

fisurata. Cand se trezeste. si regreta faptul ca si-a revenit atat de tarziu din nebunia. a fost implicat si el. In cele din urma planul realitatii si cel al fictiunii se afla pe acelasi nivel si se intrepatrund: realitatea se literaturizeaza. Eroul –de tip modern.duce planurile la bun sfarsit deoarece cade intr-un somn greu. Asadar. victimizanta spre un model. Don Quijote moare cu mintea vindecata complet. de altfel. si simte ca i se apropie sfarsitul. un erou tragic care lupta “nebuneste” sa pastreze inca in fiinta vechea lume. ca prin minune. Personajul Don Quijote vorbeste si gandeste intr-o permanenta intertextualitate. ce dureaza 6 ore. intr-o masura mai mare sau mai mica. cand-paradoxal-folosite ca termeni de comparatie si elemente de constructie fundamentale. filozofia neoplatoniciana sunt cand atacate. desi de multe ori el fusese cel care ii (sau cel putin incerca sa) arate absurditatea si inutilitatea tuturor actelor sale. . Este Don Quijote victima unei false perceptii a realitatii. Intr-un studiu inchinat Cavalerului de la Mancha. Blesteama cartile de cavalerie. multutmita caruia Don Quijote trece prin diverse experiente cautand sa ajunga la “starea reprezentativa a varstei de aur” a omenirii. este vindecat de nebunie. se remarca faptul ca romanul Don Quijote al lui Cervantes urmareste cu exactiate scenariul initiatic de sursa medievala. Astfel. sau nu? El nu vede sau nu vrea sa vada realitatea? Romanele cavaleresti si pastorale.prin romanul Don Quijote apare unul din primele romane moderne. de altfel suferind o atractie irezistibila. in care. intelege tot ceea ce facuse pe parcursul perioadei in care fusese “Cavaler Ratacitor” au fost doar niste nerozii. iar lumea reala isi pierde din calitatile ei immediate. Tocmai pentru ca acest apare in momentul perimarii unui nou model si al afirmarii altuia.eroul lui Cervantes este unul cu o personalitate duala. pentru pentru ca-i placuse jocul nebunesc al stapanului sau. Sancho Panza il plange.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful