B92.

NET

VIDEO

TV

RADIO

FM

BLOG

FORUM

MOBILNI

ANDROID

Like

62k

PRETRAGA

NAJNOVIJE Vesti

INFO

SPORT

BIZ

ŽIVOT Srbija

KULTURA Region

AUTO Svet

TEHNOPOLIS Galerija Teme

PUTOVANJA

ZDRAVLJE

NEKRETNINE Kursna lista

ENGLISH Biz bilten

NOVO-KVIZ Saveti

VIŠE

Fokus

Evrozona u krizi

Kreditni kalkulator

Nis na berzi

SRBIJA | NEDELJA 26.02.2012 | 17:27

Koliko košta porođaj u Srbiji?
IZVOR: NOVOSTI

Beograd -- Na porođaj se u Srbiji ne ide bez bar 500 evra! Što za ginekologa, što za anesteziologa. U poslednje vreme trend "čašćavanja" preselio se i na babice.
Recommend

38

Send

Tweet

3

0

Poslednje istraživanje koje je radilo Udruženje "Roditelj" pokazalo je dramatične rezultate. Naime, svaki drugi ispitanik ima ili je imao iskustva sa korupcijom u zdravstvenim ustanovama. Od četvrtine građana novac je direktno tražen, dok su pare od polovine "iznuđene" indirektno. "Sada ima mnogo manje korupcije i iznude novca u zdravstvu zato što se pare uzimaju mnogo suptilnije nego ranije", kaže Bojana Selaković, iz Udruženja "Roditelj". Ona navodi da "žene češće same nude 'čast', jer se osećaju nesigurno ako to ne urade. Misle da neće dobiti odgovarajuću uslugu. To pre svega podrazumeva da trudnoću vode privatno, kod lekara koji radi i u državnoj bolnici. One svakog meseca plaćaju preglede i analize koje mogu da odrade i besplatno. Tako, i ako se doktor pojavi na porođaju, ne uzme neke posebne pare, jer je žena sve to već preplatila dolazeći kod njega da vodi trudnoću". Anketa pokazuje da je skoro polovina žena iz državnih klinika upućivana u privatne ordinacije, kako bi tamo obavile sve dijagnostičke preglede. A koliko će novca biti odvojeno za zdravstvene radnike najviše zavisi od "zvučnosti" njegovog imena, ali i pomoći koju treba da pruži.
Najnovije vesti Najvažnije vesti

KOŠTA DA NE BOLI Zadovoljstvo bezbolnog porođaja može da košta i do 20.000 dinara. Epidural je, za porodilje u Beogradu, besplatan jedino u porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović", dok u ostalim zdravstvenim ustanovama, koje imaju dovoljno anesteziologa na raspolaganju, košta papreno.

"Ovde ni Mercedes ne bi preživeo" CG stižu računi Milove vladavine Zbog krize i jedemo i živimo loše Koliko košta porođaj u Srbiji? Srbi grade za rusku Olimpijadu Japanci kupuju Apatinsku pivaru? Hoće li KAP srušiti Vladu CG?

TEME

Izaberite temu

Imaš dobar proizvod? Klikni i saznaj kako najefikasnije da ga predstaviš svojim kupcima! Httpool.rs/Moj-oglas Želiš nove kupce?
samo za KLIK. Oglasi se potencijalnim Httpool.rs/Oglasi-po-klikukupcima na Internetu i plaćaj

Tako, pojedini ginekolozi i anesteziolozi uglavnom uzimaju oko 250 evra za "prirodni" porođaj. Ukoliko žena namerači da se porodi carskim rezom, ova intervencija se plaća od 500 do 1.000 evra. Babicama ide od 50 do 100 evra. Ponekad čak i više. Ima slučajeva kada porodilje plaćaju i čistačicama. "Najveću mogućnost za korupciju imaju one bolnice kojima je dozvoljeno da same odluče šta su standardne, a šta vanstandardne usluge. Čak i kad daju novac, koji im niko nije tražio, žene smatraju da to nije mito. Istraživanje je pokazalo da čak oko 40 odsto njih nije svesno da je i 'čašćavanje' -

Internet Oglašavanje Oglasite se jeftino i efikasno na najposećenim sajtovima u Srbiji! Httpool.rs/Efikasni-Oglasi Štampanje PVC kartica
KREDITNI KALKULATOR

korupcija", priča Selakovićeva. Za novac koje žene plaćaju zdravstvenim radnicima, očekuju da ginekolog i anesteziolog dođu kad krene porođaj. Poželjna je i "privatna" babica, za koju kažu da odradi najveći deo posla. Osim para, zdravstveni radnici daruju se i alkoholnim pićem, sokovima, čokoladama ili cvećem. "Iz iskustva sa trudnicama i porodiljama znam da je sve stvar privatnog dogovora i da su cene različite. Ništa od toga nije tajna i o tome se već godinama priča. Tako, u devetom mesecu, umesto da buduća majka bude smirena i opuštena, ona kreće u potragu za porodilištem, ginekologom, babicom i anesteziologom. To je besumučno traganje za dobrim i ljubaznim osobljem", kaže Divna Miljković, predsednik Udruženja babica Srbije.
Krečenje uz POPUST!
Ručni kompresor koji kreči i lakira - brzo i efikasno. Uz 20% popusta! www.top-shop.rs

Iznos kredita: Period otplate: Učešće: Kamatna stopa: Izračunaj

EUR Meseci % %

ANALIZA

Recept poznat, ali neizvodljiv
21.02.2012. | 10:37 | Izvor: Politika | Komentari: 0

Želiš super seksi telo?
Prijavi se za besplatnu e-knjigu i izgledaj najbolje što možeš! www.top-shop.rs

Komentara

26
Recommend
38 Send

Čitajte: Novi Preporučeni Nepreporučeni

Povećanje poreza na dodatu vrednost, smanjenje subvencija i smanjenje ukupne mase plata – receptura su Međunarodnog monetarnog fonda za srednjoročni program koji bi smanjio zaduženost Srbije. Zvaničnici ove finansijske organizacije savetuju novu

AKTUELNO
Tweet 3

0

Železara: Ni za šaku dolara MMF i Srbija - novi sporazum