You are on page 1of 2

B92.

NET

VIDEO

TV

RADIO

FM

BLOG

FORUM

MOBILNI

ANDROID

Like

62k

PRETRAGA

NAJNOVIJE Vesti

INFO

SPORT

BIZ

IVOT Srbija

KULTURA Region

AUTO Svet

TEHNOPOLIS Galerija Teme

PUTOVANJA

ZDRAVLJE

NEKRETNINE Kursna lista

ENGLISH Biz bilten

NOVO-KVIZ Saveti

VIE

Fokus

Evrozona u krizi

Kreditni kalkulator

Nis na berzi

SRBIJA | NEDELJA 26.02.2012 | 17:27

Koliko kota poroaj u Srbiji?


IZVOR: NOVOSTI

Beograd -- Na poroaj se u Srbiji ne ide bez bar 500 evra! to za ginekologa, to za anesteziologa. U poslednje vreme trend "aavanja" preselio se i na babice.
Recommend

38

Send

Tweet

Poslednje istraivanje koje je radilo Udruenje "Roditelj" pokazalo je dramatine rezultate. Naime, svaki drugi ispitanik ima ili je imao iskustva sa korupcijom u zdravstvenim ustanovama. Od etvrtine graana novac je direktno traen, dok su pare od polovine "iznuene" indirektno. "Sada ima mnogo manje korupcije i iznude novca u zdravstvu zato to se pare uzimaju mnogo suptilnije nego ranije", kae Bojana Selakovi, iz Udruenja "Roditelj". Ona navodi da "ene ee same nude 'ast', jer se oseaju nesigurno ako to ne urade. Misle da nee dobiti odgovarajuu uslugu. To pre svega podrazumeva da trudnou vode privatno, kod lekara koji radi i u dravnoj bolnici. One svakog meseca plaaju preglede i analize koje mogu da odrade i besplatno. Tako, i ako se doktor pojavi na poroaju, ne uzme neke posebne pare, jer je ena sve to ve preplatila dolazei kod njega da vodi trudnou". Anketa pokazuje da je skoro polovina ena iz dravnih klinika upuivana u privatne ordinacije, kako bi tamo obavile sve dijagnostike preglede. A koliko e novca biti odvojeno za zdravstvene radnike najvie zavisi od "zvunosti" njegovog imena, ali i pomoi koju treba da prui.
Najnovije vesti Najvanije vesti

KOTA DA NE BOLI Zadovoljstvo bezbolnog poroaja moe da kota i do 20.000 dinara. Epidural je, za porodilje u Beogradu, besplatan jedino u porodilitu KBC "Dr Dragia Miovi", dok u ostalim zdravstvenim ustanovama, koje imaju dovoljno anesteziologa na raspolaganju, kota papreno.

"Ovde ni Mercedes ne bi preiveo" CG stiu rauni Milove vladavine Zbog krize i jedemo i ivimo loe Koliko kota poroaj u Srbiji? Srbi grade za rusku Olimpijadu Japanci kupuju Apatinsku pivaru? Hoe li KAP sruiti Vladu CG?

TEME

Izaberite temu

Ima dobar proizvod? Klikni i saznaj kako najefikasnije da ga predstavi svojim kupcima! Httpool.rs/Moj-oglas eli nove kupce?
samo za KLIK. Oglasi se potencijalnim Httpool.rs/Oglasi-po-klikukupcima na Internetu i plaaj

Tako, pojedini ginekolozi i anesteziolozi uglavnom uzimaju oko 250 evra za "prirodni" poroaj. Ukoliko ena namerai da se porodi carskim rezom, ova intervencija se plaa od 500 do 1.000 evra. Babicama ide od 50 do 100 evra. Ponekad ak i vie. Ima sluajeva kada porodilje plaaju i istaicama. "Najveu mogunost za korupciju imaju one bolnice kojima je dozvoljeno da same odlue ta su standardne, a ta vanstandardne usluge. ak i kad daju novac, koji im niko nije traio, ene smatraju da to nije mito. Istraivanje je pokazalo da ak oko 40 odsto njih nije svesno da je i 'aavanje' -

Internet Oglaavanje Oglasite se jeftino i efikasno na najposeenim sajtovima u Srbiji! Httpool.rs/Efikasni-Oglasi tampanje PVC kartica
KREDITNI KALKULATOR

korupcija", pria Selakovieva. Za novac koje ene plaaju zdravstvenim radnicima, oekuju da ginekolog i anesteziolog dou kad krene poroaj. Poeljna je i "privatna" babica, za koju kau da odradi najvei deo posla. Osim para, zdravstveni radnici daruju se i alkoholnim piem, sokovima, okoladama ili cveem. "Iz iskustva sa trudnicama i porodiljama znam da je sve stvar privatnog dogovora i da su cene razliite. Nita od toga nije tajna i o tome se ve godinama pria. Tako, u devetom mesecu, umesto da budua majka bude smirena i oputena, ona kree u potragu za porodilitem, ginekologom, babicom i anesteziologom. To je besumuno traganje za dobrim i ljubaznim osobljem", kae Divna Miljkovi, predsednik Udruenja babica Srbije.
Kreenje uz POPUST!
Runi kompresor koji krei i lakira - brzo i efikasno. Uz 20% popusta! www.top-shop.rs

Iznos kredita: Period otplate: Uee: Kamatna stopa: Izraunaj

EUR Meseci % %

ANALIZA

Recept poznat, ali neizvodljiv


21.02.2012. | 10:37 | Izvor: Politika | Komentari: 0

eli super seksi telo?


Prijavi se za besplatnu e-knjigu i izgledaj najbolje to moe! www.top-shop.rs

Komentara

26
Recommend
38 Send

itajte: Novi Preporueni Nepreporueni

Poveanje poreza na dodatu vrednost, smanjenje subvencija i smanjenje ukupne mase plata receptura su Meunarodnog monetarnog fonda za srednjoroni program koji bi smanjio zaduenost Srbije. Zvaninici ove finansijske organizacije savetuju novu

AKTUELNO
Tweet 3

elezara: Ni za aku dolara MMF i Srbija - novi sporazum