You are on page 1of 2

LAPORAN SEMASA AKTIVITI SLOT 1 Aktiviti 1-MENUBUHKAN SYARIKAT -Setiap kumpulan diminta menubuhkan sebuah syarikat,cipta nama

syarikat,carta organisasi,bidang tugas,visi dan misi serta cogan kata syarikat dalam masa ditetapkan. Aktiviti 2-PEMBENTANGAN -Selesai perbincangan,setiap kumpulan dikehendaki membentangkan hasil perbincangan di hadapan dan dihakimi oleh penceramah jemputan. Aktiviti 3-Bina sesuatu barangan dari surat khabar sahaja -Setiap kumpulan diberi beberapa naskhah surat khabar lama dan diminta membuat produk syarikat kami menggunakan surat khabar sahaja. SLOT 2 Aktiviti 1-PERMAINAN TALI BERSELIRAT -Setiap kumpulan diwakili seorang fasilitator untuk permainan ini dimana hanya 5 orang peserta setiap kumpulan sahaja yang perlu bermain.Setiap peserta diberikan masa 5 minit untuk menyelesaikan permainan tersebut. AKTIVITI 2-ANGKAT BERSAMA -Wakil 5 orang dari setiap kumpulan diminta mengangkat satu batang panjang dibuat daripada surat khabar menggunakan dua jari sahaja dengan bersama-sama. Cubaan hanya 3 kali diberikan kepada setiap kumpulan dan diadili oleh instructor iaitu Encik Ali. SLOT 3 AKTIVITI 1-SUKANEKA -Sebelum memulakan sukaneka,pesrta memanaskan badan terlebih dahulu yang dikendalikan oleh ajk aktiviti.Sebelum sukaneka bermula,peserta bermain permainan pertama iaitu Angin Bertiup yang turut disertai para instructor. -Permainan kedua juga diadakan iaitu Cap Kali Cap .Pada permainan ini,peserta dikendalikan oleh Encik Zaidi.Setelah terdapat peserta yang kalah, denda dikenakan iaitu mereka dikehendaki menyanyikan sifir siput. -Setelah itu,sukaneka bermula yang sepenuhnya diacarakan oleh Cik Tina,jurulatih kami.Antara aktiviti sukaneka adalah gula-gula dalam tepung,isi air dalam botol,makanlah saya dan helicopter. Semua acara dimenangi oleh para instructor.

-Setelah itu. Aktiviti 3-Refleksi -Semua peserta berkumpul di perkarangan dewan konvensyen dan berkumpul mengikut kumpulan.Pengarah program dan ajk setiap organisasi memberikan laporan dan menceritakan sebarang permasalahan yang berlaku semasa seminar profesionalisme berlangsung. -Sesi fotograf diadakan untuk kenang-kenangan.SLOT 4 Aktiviti 1-Pembentangan Produk -Pada aktiviti ini.Pada kali ini peserta cekak II bergabung bersama peserta Cekak I.semua kumpulan perlu membentangkan produk yang dihasilkan dan perlu menepati cirri-ciri yang dikehendaki.Peserta diberi masa 5 minit dan pembentangan diadili 3 orang hakim . para jurulatih memberikan ucapan dan nasihat kepada peserta. . Aktiviti 2-Majlis Perasmian Penutup -Perasmian penutup oleh Pengarah Pusat Kokurikulum diadakan dan semua peserta telah memberikan kerjasama bagi memastikan kelancaran majlis ini.