You are on page 1of 55

STRES

1

MENANGANI STRES Mesej Utama
1.

Stres adalah sebahagian daripada kehidupan kita sehari-hari.

2. Stres boleh mempengaruhi kita melalui pelbagai cara. 3. Kemarahan adalah satu masalah utama emosi akibat daripada stres.
2

MENANGANI STRES
Mesej Utama
4. 5. Kemarahan boleh mempengaruhi kehidupan kanak-kanak. Salah satu cara untuk mengurangkan stres adalah dengan mengendalikan kemarahan secara berkesan. Orang dewasa boleh membantu kanak-kanak supaya menjadi lebih tabah terhadap perasaan marah.

6.

3

1.

STRES - SEBAHAGIAN DARIPADA KEHIDUPAN KITA SEHARISEHARI-HARI

1.1.

Stres adalah tindak balas fizikal, emosi dan mental kepada perubahan / cabaran. Terdapat banyak punca stres.

1.2.

4

2.

STRES BOLEH MEMPENGARUHI KITA MELALUI PELBAGAI CARA
2.1.

Reaksi terhadap stres berbeza. Stres boleh memberi kesan positif / negatif kepada individu. Akibat stres berbeza dari segi penonjolan & tahap keseriusan. Stres boleh dikendalikan.
5

2.2.

2.3.

2.4.

1.3. Kemarahan boleh ditunjukkan dengan pelbagai cara. Kemarahan yang tidak terkawal akan memudaratkan diri & orang lain.2. 3. KEMARAHAN ADALAH SATU MASALAH EMOSI PALING UTAMA AKIBAT DARIPADA STRES Kemarahan adalah perasaan semulajadi setiap individu. .3. 6 3. 3.

4. 7 .2. KEMARAHAN BOLEH MEMPENGARUHI KEHIDUPAN KANAK-KANAK KANAK- 4. Kanak-kanak boleh mengalami kemarahan.4.1. Kemarahan orang dewasa sering menjadikan kanakkanak sebagai mangsa.

5.2. 5. 8 . Kita harus mengenalpasti perasaan marah dan belajar cara berkesan untuk mengawal dan menangani kemarahan. Kanak-kanak boleh belajar caracara mengurangkan kemarahan. SALAH SATU CARA MENANGANI STRES : MENGENDALIKAN KEMARAHAN SECARA BERKESAN 5.1.

Orang dewasa perlu mengenalpasti bila kanakkanak marah. ORANG DEWASA BOLEH MEMBANTU KANAKKANAKKANAK MENJADI TABAH MENGATASI PERASAAN MARAH 6. .6. 9 6.1. Sokongan daripada orang dewasa adalah perlu agar kanak-kanak dapat menangani kemarahan dengan lebih berkesan.2.

Tindakbalas ke atas stres boleh berlaku secara positif atau negatif. Boleh juga menjadi faktor motivasi. STRES ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA KEHIDUPAN KITA SEHARISEHARI-HARI 1. tempat kerja mahupun semasa bersukan dan beriadah. Setiap invididu memberi persepsi yang berbeza terhadap stres. 10 . Stres adalah tindakbalas fizikal. sekolah. emosi dan mental terhadap perubahan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Boleh dialami samada di rumah.1. Kanak-kanak juga sering mengalami stres.1.

Perbandingan dengan orang lain seperti adik-beradik atau kawan. ‡ Perubahan pada tubuh badan. 11 . Ejekan oleh orang lain misalnya ³awak tidak berguna´.1.2. keyakinan(tergugat) ‡ Takut untuk gagal. rasa selamat. harapan. Punca Stres Peribadi / Diri Cita-cita. ‡ ‡ penyakit. harga diri.

2. Punca Stres Rumah ‡ ‡ ‡ ‡ Konflik antara ibu bapa. 12 . perpisahan/penceraian ibu bapa Kehilangan atau perpisahan akibat dari kematian Tidak mampu untuk memenuhi kehendak ibu bapa Konflik dengan ibu bapa dan adik-beradik.1.

Punca Stres Rumah ‡ ‡ ‡ ‡ Ibu bapa jatuh sakit/ masuk wad Kelahiran adik baru Pindah rumah/ sekolah Kematian/ kehilangan haiwan kesayangan ‡ Perubahan pekerjaan ibu bapa (mereka ditinggalkan untuk tempoh yang lama) ‡ Didera & diabaikan.2.1. 13 .

1. Punca Stres Sekolah ‡ Mula bersekolah ‡ Bertukar sekolah ‡ Perkelahian dengan rakan-rakan (berpanjangan & serius) ‡ Dibuli ‡ Mengambil bahagian terlalu banyak aktiviti ‡ Kehendak yang tinggi ‡ Kehilangan sahabat yang rapat 14 .2.

tiada sistem pembetungan. ‡ Tempat tinggal sempit.1. air dan elektrik. ‡ Persekitaran dan kejiranan yang kurang selamat ( penyalahgunaan dadah.2. pelacuran). Punca Stres Masyarakat ‡ Kekurangan dari segi sosio-ekonomi (tiada tempat permainan. 15 .

STRES BOLEH MEMPENGARUHI KITA MELALUI PELBAGAI CARA 2. Tahap sokongan yang diberikan.2. 16 . Intensiti. REAKSI TERHADAP STRES ADALAH BERBEZA 2. Tempoh. Kemampuan daya tindak.1.1.1 Reaksi terhadap stres bergantung kepada : Tempoh perkembangan kanakkanak tersebut.

17 .REAKSI TERHADAP STRES ADALAH BERBEZA Dua indikator boleh dilihat ialah:ialah:‡ Perubahan tingkahlaku ‡ Kemorosotan tingkahlaku.

Masalah untuk melahirkan perasaan.3 REAKSI TERHADAP STRES DI KALANGAN KANAKKANAK-KANAK ADALAH:ADALAH:Peringkat awal kanak-kanak kanak-     Memencilkan diri. Tidak hadir ke sekolah atau tidak berkawan.. Bersikap menentang atau tidak mematuhi arahan.2. Panas baran. Perasaan bahawa mereka tidak disayangi. Sikap tidak mempercayai sesiapa. 18 . Sikap bergantung kepada orang lain.1.

19 . Mengalami masalah menumpukan perhatian di dalam kerja sekolah. Kencing malam.2. Mengadu sakit kepala. Hilang selera makan. Mengalami masalah untuk tidur.3 REAKSI TERHADAP STRES DI KALANGAN KANAK-KANAK KANAKADALAH:ADALAH:Peringkat pertengahan kanak-kanak kanak   Bimbang tentang masa depan.1.

2. 20 . Mempunyai rasa tidak percaya yang umum terutamanya terhadap orang dewasa.3 REAKSI TERHADAP STRES DI KALANGAN KANAKKANAKKANAK ADALAH:ADALAH:Remaja pula boleh mengalami : Merasa marah Merasa kecewa Kurang rasa keyakinan diri.1.

mencari jalan penyelesaian atau membuat sesuatu yang membuatkan mereka merasa selesa. Lebih berupaya menerima cabaran atau memberikan komitmen.2. 21  .2. Membantu kanak-kanak membuat pilihan. STRES BOLEH MEMBERI KESAN POSITIF ATAU NEGATIF KEPADA INDIVIDU Kesan positif stres Mampu memotivasi seseorang untuk memperbaiki diri.

Membuat perangai. STRES BOLEH MEMBERI KESAN POSITIF ATAU NEGATIF KEPADA INDIVIDU Kesan negatif stres Merendahkan harga diri individu :    Menangis. Risau.2. sakit kepala/perut) 22 . Menjadi marah atau agresif (lisan dan fizikal).2. Tertekan atau memencilkan diri. Fizikal ( letih. Mengundurkan diri daripada situasi tidak disenanginya.

23 .2.2. STRES BOLEH MEMBERI KESAN POSITIF ATAU NEGATIF KEPADA INDIVIDU Kesan negatif stres Tingkahlaku ekstrim/pelakuan berisiko tinggi penyalahgunaan dadah. merokok lumba haram mencuri mencederakan diri.

2.3. Merasa dirinya tidak berharga serta cenderung untuk mencederakan diri. Mengalami mimpi buruk. 24 . AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Simptom psikologikal:    Tidak mampu untuk membuat keputusan. Daya ingatan dan perhatian kurang. Berfikiran negatif serta mudah putus asa. Daya tumpuan lemah.

Mengalami kesukaran untuk tidur.3. AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Simptom psikologikal   Sering merasa risau tentang masa depan. 25 . Kencing sewaktu tidur. Perubahan dalam selera makan (selera makan yang keterlaluan atau berkurangan) Perubahan berat badan yang ketara.2.

2. Mudah terkejut. risau atau gelisah. rendah diri. murung dan risau. pilu. Akan menghadapi masalah kurang minat terhadap aktiviti harian.3. marah. marahmarah. Kelihatan terganggu/bermasalah. rasa bersalah dan malu. AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Simptom emosi  Kelihatan takut. sensitif. 26  . kurang keyakinan. benci. berasa sedih.

Sembelit / cirit-birit Menggigit kuku. AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Fizikal    Lebih terdedah kepada kemalangan.2. Berasa tegang Kesukaran tidur Sakit-sakit badan. 27 . sakit kepala / perut. Mudah letih.3. mudah terperanjat.

Perubahan berat badan.3. Perubahan selera makan. Akan kerap mendapat jangkitan. Kerap demam. Sakit di seluruh badan. ekzema atau migrain. asma.2. AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Fizikal    Mempunyai degupan jantung yang kencang. 28 . Loya.

berbohong. tidur sepanjang masa dan merungut Mungkin terlibat dengan penyalahgunaan dadah / ubat-ubatan untuk merawat diri sendiri. AKIBAT DARIPADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Tingkahlaku   Kurang selera makan. laku musnah dan mengasing diri.2.3. mencuri. 29  . Keras kepala Tingkahlaku yang agresif seperti suka membuli. Makan secara berlebihan. Mengabaikan penjagaan diri.

memencilkan diri. 30 . AKIBAT PADA STRES BERBEZA DARI SEGI PENONJOLAN DAN TAHAP KESERIUSAN Hubungan Interpersonal Mengalami masalah ( dalam perhubungan dengan orang lain seperti dengan kawan-kawan dan ibu bapa ) di sekolah. atau terasa dipulaukan. risau. atau rumah Ini akan menimbulkan perasaan takut.2.3.

Berfikiran positif.2. Merancang masa dengan baik. STRES BOLEH DIKENDALIKAN   Bertenang. 31 . Kongsi masalah dengan keluarga dan kawan-kawan. Menyukai diri sendiri.4.

4.2. Tetapkan matlamat yang realistik. STRES BOLEH DIKENDALIKAN   Adakan hobi. 32 . Bersifat asertif ± berani berkata ³TIDAK´. Relaks dan beriadah.

33 . makan secara sihat tidur secukupnya. STRES BOLEH DIKENDALIKAN Amalkan cara hidup sihat seperti bersenam selalu. jangan merokok atau minum minuman keras.4.2.

KEMARAHAN ADALAH SATU MASALAH EMOSI UTAMA AKIBAT STRES 3. Kehilangan. Kemarahan adalah perasaan semulajadi yang ada pada setiap individu.1. Kemarahan merupakan kesan emosi akibat daripada: Sakit hati / kecewa.3. 34 . Ancaman / ugutan.

Berlaku dalam situasi yang tidak sesuai. Membawa kepada tindakan agresif. Keterlaluan. Berpanjangan.KEMARAHAN hanya akan menjadi satu masalah apabila : Berlaku terlalu kerap.   35 .

2. Tindakbalas fizikal ± berasa tegang pada bahagian dada. 36 .2 Kemarahan boleh manifestasi dalam 3 cara: 1. murung.3. sukar untuk memaafkan. kurang kreatif. terganggu dan marah yang tidak terkawal. kesukaran bernafas. syakwasangka. Tindakbalas emosi ± tingkahlaku yang menyakitkan hati orang lain. jantung berdegup kencang dan kesukaran untuk tidur.

 Bersikap pasif (memendam perasaan dan menarik diri). membaling barang atau mencederakan orang). Pasif agresif (tidak menunjukan secara langsung walaupun dia tidak setuju) Menjauhkan diri dan menafikan 37 . Tindakbalas tingkahlaku.3. Bertindak agresif (contohnya menengking.

38 . rakan-rakan dalam isu kepercayaan dan nilai seperti melakukan kerja rumah.1 Kemarahan orang dewasa sering menjadikan kanak-kanak sebagai mangsa. Contoh: keluar bermain. menonton televisyen. membersihkan bilik dan pilihan pakaian.2 Kanak-kanak boleh mengalami kemarahan. 4. Kekecewaan akibat halangan untuk melakukan sesuatu.4. KEMARAHAN BOLEH MEMPENGARUHI KEHIDUPAN KANAK-KANAK KANAK4. Punca-punca kemarahan : Perbalahan/percanggahan pendapat dengan orang dewasa.

Infleksibiliti ± Perkara utama yang menyebabkan kemarahan ialah kepercayaan yang terlalu rigid dan tidak boleh diubah. baju baru. tindik telinga. mewarnakan rambut. keluar bermain. hilang kepercayaan. penderaan fizikal atau kata-kata. dimalukan. telefon bimbit. bercuti.PUNCAPUNCA-PUNCA KEMARAHAN : Kehendak yang tidak dipenuhi. Contoh: µhendaklah¶ dan µmestilah¶.  ³Tidak fleksibel´ ³Kanak-kanak perempuan tidak boleh duduk di tangga rumah´ 39  . Contoh: ketidakadilan. Pelanggaran hak mereka. Contoh: permainan baru.

Berfikir dahulu sebelum bercakap dengan orang yang anda marah. ³Saya marah´. ³Saya perlu bertenang´. tarik nafas panjang.5. Bertenang (kira hingga 10. SALAH SATU CARA UNTUK MENGURANGKAN STRES ADALAH DENGAN MENANGANI KEMARAHAN SECARA BERKESAN LangkahLangkah-langkah 1) Kenalpasti perasaan marah ± Langkah pertama adalah dengan mengenalpasti perasaan marah anda. mengucap). 40 2) 3) 4) .

LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENANGANI KEMARAHAN DENGAN BAIK 5) Nyatakan dan kenal pasti punca kemarahan anda. ³Awak bodoh´ ³Saya tidak mahu bercakap dengan awak´ ³Saya benci awak´ 41 . ³Kenapa saya marah?´ ³Kenapa dia bertindak sedemikian terhadap saya?´ 6) Jangan berkata sesuatu untuk menyakitkan hati atau menghukum orang lain.

LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENANGANI KEMARAHAN DENGAN BAIK 7) Fokuskan kepada isu sebenar dan jangan mengungkit perbalahan lalu ³Saya sangat marah kerana awak patahkan pensel saya minggu lepas´ ³Awak tidak benarkan saya bermain bersama-sama awak kelmarin´ 42 .

Contoh: ³Saya berasa sangat marah apabila «´ bukan ³Awak membuatkan saya marah´. 9) Jelaskan kepada individu berkenaan tanpa menyalahkan mereka.LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENANGANI KEMARAHAN DENGAN BAIK 8) Bertegas diri (Asertif) dengan zahirkan kemarahan secara positif. 10) Gunakan perkataan ³Saya´ berbanding ³Awak´untuk menggalakkan perbincangan. Ini akan membuatkan seseorang itu lebih bertanggungjawab terhadap tindakannya. 43 .

12) Mendengar.LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENANGANI KEMARAHAN DENGAN BAIK 11) Cuba bertenang dan kawal suara. 13) Memaafkan orang lain 44 .

Dapatkan pertolongan (terlalu susah untuk ditangani/menggugat keselamatan) contoh: apabila seseorang kanak-kanak dibuli Menulis dan mencurahkan perasaan anda 45  .LANGKAHLANGKAH-LANGKAH MENANGANI KEMARAHAN DENGAN BAIK Kanak-kanak perlu belajar berfikir untuk menyelesaikan masalah. & cadangan orang lain. menerima pendapat.

Luangkan masa untuk belajar dan bermain. Amalkan cara hidup sihat.5. Dapatkan mentor / seseorang untuk berbicara. Tidur awal dan bangun awal. KANAK-KANAK BOLEH BELAJAR KANAKCARACARA-CARA UNTUK MENGURANGKAN KEMUNGKINAN UNTUK MENJADI MARAH    Berfikir secara positif.2. Mempunyai hobi. Jangan memperbesar dan meremehkan sesuatu perkara. 46 .

Mengenalpasti perasaan kemarahan Berhenti Berfikir Mencari ikhtiar dan mempertimbangkan kekuatan dan kelemahan setiap pilihan. tarik nafas panjang) .KEMAHIRAN Kemahiran menangani kemarahan 1. 2. Mengenalpasti kekunci kemarahan dan penawar individu Kekunci Kemarahan Individu Mengenali punca kemarahan. Lihat dan dengar. Elakkan bertindak mengikut perasaan Membenarkan kanak-kanak meluahkan perasaan. (Rujuk penyelesaian masalah IDEAL). 3. Kekunci Kemarahan Individu Bertindak Membuat pilihan dan bertindak Langkah-langkah menangani kemarahan. 4. (Kira hingga 10.

48 . mempunyai pandangan negatif terhadap kebolehannya. agresif. Tidak boleh memberi perhatian yang lama. Suka menangis. selalu menyendiri.1.6. Orang dewasa perlu mengenalpasti kanakkanak-kanak yang mengalami Kemarahan Carta semak kanak-kanak: tiada kawan. ORANG DEWASA BOLEH MEMBANTU KANAKKANAKKANAK MENJADI LEBIH TABAH TERHADAP PERASAAN MARAH 6.

6. SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA AMAT PERLU BAGI KANAKKANAKKANAK UNTUK MENANGANI KEMARAHAN DENGAN LEBIH BERKESAN Kanak-kanak memerlukan sokongan daripada :ibu bapa. 49 . guru dan kawankawan Luangkan masa dan galakkan mereka berbicara tentang permasalah mereka.2.

bertenang. kawal rasa marah.  50 .SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA ADALAH PERLU Bantu kanak-kanak untuk membina harga diri. rancang cara penyelesaian dan berkongsi cara penyelesaian dengan orang lain. Bantu kanak-kanak untuk bertindak asertif Ajar cara-cara menangani kemarahan secara sihat .

51 .SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA ADALAH PERLU ‡ ‡ Luangkan masa untuk berbicara mengenai masalah mereka Bantu kanak-kanak kemahiran menyelesaikan masalah (IDEAL IDEAL).

IDEAL I Identify the problem (Kenalpasti masalah sebenar) D Describe possible options (Terangkan atau cari cadangan penyelesaian yang ada) E Evaluate consequences of each options (the pros and cons) (Buat penilaian setiap cadangan ± kebaikan/keburukan A Act (Bertindak berdasarkan pilihan yang terbaik) L Learn (Belajar dari pengalaman samada hasilnya berjaya atau tidak). 52 .

SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA ADALAH PERLU Meramal (menjangka) situasi stres dan bantu mereka untuk lebih bersedia. Jangan bebankan mereka dengan tanggungjawab-tanggungjawab / aktivitiaktiviti yang banyak.  53 . Gunakan jenaka (gentle humour).

Contohnya kawan. Dapatkan khidmat pakar sekiranya tidak dapat menangani masalah tersebut. Galakkan kanak-kanak untuk mempunyai minat yang lain contohnya melaksanakan kegiatan luar. 54  . Galakkan kanak-kanak untuk beriadah contohnya bersenam. datuk nenek dan saudara-mara. hobi.SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA ADALAH PERLU Galakkan kanak-kanak untuk membentuk sokongan sosial.

Yakinkan kanak-kanak bahawa mereka bukannya punca permasaalahan tersebut. Jangan bertengkar dan mengkritik satu sama lain di hadapan kanak-kanak.SOKONGAN DARIPADA ORANG DEWASA ADALAH PERLU  Permasaalah antara ibu bapa ± tangani secara efektif. Selesaikan permasaalah dengan berkesan dan jangan libatkan kanakkanak di dalam perkelahian. 55  .