You are on page 1of 3

Laporan Analisis Individu Untuk kursus Pengurusan Bilik Darjah, saya dan rakan sekumpulan (4 orang satu kumpulan

) telah ditugaskan untuk membuat satu analisis kajian kes berdasarkan satu cerpen atau kajian kes dalam Buku Kajian Kes terbitan Jabatan Ilmu Pendidikan IPG Kampus Tuanku Bainun. Setelah membaca kesemua kajian kes yang diceritakan dalam buku tersebut, kami telah sebulat suara untuk memilih kisah “Cikguku Sayangku”. Kisah ini memfokuskan kepada dua watak utama iaitu Cikgu Ong dan Rohaizam. Cikgu Ong merupakan seorang guru baharu di sebuah sekolah utara Perak. Beliau ditugaskan untuk mengajar subjek Bahasa Inggeris kelas terakhir tingkatan dua. Saya percaya setiap orang akan membuat kesimpulan bahawa kelas terakhir merupakan kelas pelajar yang kurang pandai ataupun dalam bahasa yang kasar, bodoh. Begitu juga persepsi beberapa orang guru lama di sekolah terbabit yang menggelarkan pelajar-pelajar dalam kelas itu seperti mempunyai virus penyakit yang berbahaya dan mereka sendiri “takut” untuk menjejakkan kaki ke dalam kelas tersebut. Bagi segelintir guru, cukuplah sekadar pelajar dalam kelas tersebut tidak menimbulkan masalah disiplin dan memeningkan kepala mereka. Kebajikan dan kejayaan pelajar kelas tersebut langsung tidak menjadi agenda utama guru-guru di sekolah tersebut. Namun, situasi tersebut berubah dengan kehadiran Cikgu Ong. Bagi Cikgu Ong, tugas mendidik tidak memilih sama ada murid tersebut nakal, cerdik ataupun bodoh. Beliau mengajar dengan penuh komited dan mempelbagaikan strategi pengajaran untuk menarik minat para pelajar kelas tersebut. Salah satunya, beliau menggunakan konsep main. Main kognitif yang dianjurkan oleh Cikgu Ong contohnya aktiviti pertandingan menyanyi dan mengeja mampu menjana tahap pemikiran para pelajarnya. Cikgu Ong mengaplikasikan salah satu daripada tujuh ciri main iaitu penglibatan aktif semua pelajar. Beliau melibatkan kesemua pelajarnya dalam aktivitiaktiviti di dalam kelas seperti pertandingan antara kumpulan dan mengajar kelasnya menyanyi. Oleh itu, pelajarnya tidak akan berasa tersisih dan akan wujud perasaan dihargai. Mereka juga dapat meluahkan perasaan dan emosi semasa melakukan aktviti seperti nyanyian.

F.Cikgu Ong juga telah memberikan motivasi yang tinggi kepada para pelajarnya. menjadi seorang nelayan sudah cukup walaupun kehidupan ibarat kais pagi makan pagi. Konsep pelaziman operan terbahagi kepada dua iaitu peneguhan dan hukuman. Ini dapat dilihat apabila Cikgu Ong meletakkan bintang di tepi nama sesiapa yang menulis dengan kemas. Beliau sentiasa memberikan peneguhan positif kepada mereka seperti yang disarankan dalam teori pelaziman operan B. dia dan rakan sekelas mereka mula tertarik dengan pelajaran. Dengan kehadiran Cikgu Ong ke dalam kelas Rohaizam. Watak utama seterusnya yang digariskan dalam cerita ini pula ialah Rohaizam. Cikgu Ong telah mempraktikkan peneguhan positif iaitu peneguhan berlandaskan prinsip bahawa kemungkinan tingkah laku diteruskan berlaku apabila tingkah laku tersebut diikuti oleh ransangan yang menyenangkan (mendapat ganjaran). Cikgu Ong tetap gigih memberi perhatian dan mengajar mereka walaupun perkara-perkara asas seperti mengeja. Baginya. Dia tidak ditunjukkan betapa pentingnya pendidikan untuk berjaya. Faktor baka dan persekitaran seperti yang berlaku kepada Rohaizam menyebabkan dia kurang berminat ke sekolah. Rohaizam menyalahertikan perhatian dan kasih sayang sebagai cinta . Peneguhan bermaksud mengukuhkan tingkah laku yang memungkinkan tingkah laku diulangi atau diteruskan (Siri Pendidikan Guru: Murid dan Alam Belajar). Walaupun agak ketinggalan. Dia tidak mempunyai minat untuk belajar dan hanya datang ke sekolah atas paksaan ibu bapanya yang mahukan dia menamatkan sekolah sehingga tingkatan tiga sahaja. Disebabkan perhatian oleh Cikgu Ong. Dalam kajian kes “Cikguku Sayangku” kumpulan kami telah mengenal pasti konsep pelaziman yang digunakan oleh Cikgu Ong ialah peneguhan. Skinner. Skinner memperkenalkan dua kategori peneguhan iaitu peneguhan positif dan peneguhan negatif. Dia merupakan pelajar tingkatan dua dan merupakan salah seorang pelajar yang berada dalam kelas yang diajar oleh Cikgu Ong. Teori ini menekankan hasil kesan–akibat membawa kepada tingkah laku baharu. Dia sudah menanam azam mengikut jejak langkah ayah dan abang-abangnya ke laut sebagai nelayan. tingkah laku diteruskan atau diulangi atau sebaliknya. Belaiu percaya suatu hari nanti para pelajarnya akan berjaya seperti insan lain. Mereka mula minat belajar Bahasa Inggeris.

Pada pendapat saya. masalah yang dihadapi oleh Cikgu Ong serius kerana Rohaizam yang berusia 14 tahun mula menginjak ke alam akil baligh. Sebagai seorang guru. mengikut potensi dan keupayaan pelajar saya. Surat cinta pendek yang diberikan oleh Rohaizam menjadi plot permulaan penulis bagi kajian kes “Cikguku Sayangku”. Saya harus menanamkan prinsip setiap orang mempunyai peluang untuk berjaya dan mempunyai keistimewaan tersendiri yang membolehkan mereka berjaya. Cikgu Ong perlu bijak menangani masalah ini agar “rambut yang ditarik tidak putus dan tepung tidak berselerak”. Langkah terbaik ialah Rohaizam dibawa berjumpa kaunselor dan dia dijelaskan dengan perasaan yang berlaku kepadanya hanyalah perasaan sayang murid kepada gurunya. Disediakan oleh. Saya tidak sepatutnya mengamalkan sikap seperti rakan-rakan setugas Cikgu Ong yang tidak bersungguh-sungguh mengajar pelajar di kelas belakang kerana tahap IQ mereka yang rendah. NUR NAIEMAH BINTI MOHD IBRAHIM . emosi Rohaizam perlu dikawal dan beliau harus dibimbing untuk melalui fasa tersebut.sehingga dia menulis surat cinta dan mengajak Cikgu Ong berkahwin. Selain itu. saya perlu memberikan fokus kepada pelajar dan hendaklah menerima setiap pelajar tanpa syarat. iktibar daripada kajian kes yang kumpulan saya pilih ini ialah ia menjadi inspirasi kepada saya kelak apabila bergelar seorang guru. Remaja pada awal akil baligh ini lebih cenderung mengikut perasaan dan mudah hanyut dalam emosi terutamanya cinta. tugas saya sebagai seorang guru ialah mencari dan menggilap keistimewaan para pelajar saya kelak. Oleh itu. Saya perlu mengaplikasikan pendekatan humanistik yang digariskan oleh Carl Rogers dan Abraham Maslow. Oleh itu.