You are on page 1of 10

Είναι ο Κόσμος μας ένα φράκταλ;

Tweet
Στον ουρανό είναι γραμμένο ένα μυστικό, ένα κρυμμένο σχεδιάγραμμα που
περιγράφει το αρχικό σχέδιο του ίδιου του Κόσμου. Ο διασκορπισμός της ύλης σε
όλο το διάστημα ακολουθεί ένα μοτίβο που σχεδιάστηκε στην αρχή του χρόνου
και που μεγεθύνεται συνεχώς σε απίστευτες αναλογίες για, σχεδόν, 14
δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής επέκτασης.
Σήμερα εκείνο το μοτίβο αποκωδικοποιείται βαθμιαία με την ανάλυση των
χαρτών της κατανομής των άστρων, και αυτό που έχει αποκαλυφθεί θα
μπορούσε να τινάξει τη σύγχρονη κοσμολογία από τα θεμέλιά της.

Η
κοσμολογία
ιδρύθηκε υποθέτοντας ότι όταν παρατηρείται ο Κόσμος στις πιο μεγάλες
κλίμακες, η ύλη κατανέμεται λίγο πολύ ομοιόμορφα σε όλο το διάστημα. Είναι
αυτό που ονομάζουν οι κοσμολόγοι "ομαλή" δομή. Αλλά μια μικρή κοινότητα
ερευνητών, με επικεφαλής το στατιστικό φυσικό Luciano Pietronero του
πανεπιστημίου της Ρώμης υποστηρίζει ότι αυτή η υπόθεση είναι σε διαφωνία με
αυτό που μπορούμε να δούμε. Αντίθετα υποστηρίζουν ότι οι γαλαξίες
σχηματίζουν μια δομή που δεν είναι καθόλου ομαλή: μερικά μέρη τους έχουν
πολλή ύλη, άλλα όχι, αλλά η ύλη βρίσκεται στα ίδια μοτίβα, σε μεγάλες και
μικρές εκδόσεις, σε οποιαδήποτε κλίμακα κι αν το βλέπουμε. Με άλλα λόγια, ο
Κόσμος είναι φράκταλ.

η οποία περιγράφει με ποιο τρόπο η κατανομή της μάζας κάμπτει τον χωροχρόνο και δημιουργεί τη βαρύτητα. "Όλες οι παρατηρήσεις που κάνουμε να εξαρτηθούμε σε μεγαλύτερη ή μικρότερη έκταση από την ιδέα ότι ο Κόσμος είναι ομοιογενής. Όμως τώρα η πιο μεγάλη έρευνα γαλαξιών που έγινε ποτέ και ένας ολοκαίνουργιος χάρτης της σκοτεινής ύλης του Κόσμου προσθέτουν λάδι στη φωτιά." λέει ο David Hogg του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση. . και γι αυτό έχει προκαλέσει έντονο διάλογο πάνω από 10 χρόνια τώρα. σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές. αν όχι και στο άπειρο. Η υπόθεση αυτή. Η κοσμολογία σε κίνδυνο Σε κίνδυνο βρίσκεται κάτι πολύ περισσότερο από το σμήνος των γαλαξιών. Επιτρέπει στους κοσμολόγους να χρησιμοποιήσουν τις εξισώσεις της γενικής σχετικότητας για να περιγράψουν τη γεωμετρία ολόκληρου του Κόσμου. Από τότε. εμπεριέχουν την ύπαρξη μιας κοσμικής ιεραρχίας σε κλίμακες οι οποίες εκτείνονται πολύ πέρα από τα όρια των παρατηρήσεων σήμερα. Ένας φράκταλ Κόσμος θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιο βασικές υποθέσεις της κοσμολογίας. παίρνοντας ολοένα και μεγαλύτερα δείγματα του Κόσμου. Ο Einstein το διατύπωσε μετά τη δημοσίευση της γενικής σχετικότητάς του. Μετά υπάρχουν διαφωνίες Είναι μια αμφισβητούμενη άποψη. οι αστρονόμοι έχουν ερευνήσει ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς γαλαξιών. όποια και αν είναι η λεπτομερής έκφραση τους. Αυτή η ιδέα ότι η ύλη απλώνεται λίγο πολύ ομοιόμορφα σε όλο τον Κόσμο ενσωματώνεται στην κοσμολογική αρχή του Einstein. επικεφαλής μιας ομάδας φυσικών που αμφισβητεί την άποψη του Pietronero. είναι ιδιαίτερα «ύποπτη» καθώς διαμορφώνει ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο το οποίο απλά φαίνεται να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα παρατήρησης.Οι κοσμολόγοι συμφωνούν ότι το σύμπαν δομείται με κλίμακες των 200 εκατομμυρίων ετών φωτός. Το μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης εμπεριέχει την υπόθεση πως η ιεραρχία της φύσης σταματά περίπου στις κλίμακες όπου σταματά και η δυνατότητα παρατήρησης με τα σημερινά επιστημονικά όργανα καθώς και ότι το ανθρώπινο είδος βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση του φάσματος των παρατηρήσιμων αυτών κλιμάκων στη φύση. τα φράκταλ κοσμολογικά μοντέλα.

Ένας σπειροειδής γαλαξίας φτιαγμένος με ένα πρόγραμμα κατασκευής φράκταλ μοτίβων φράκταλ επιτρέπουν στον Pietronero να πάρει μια πολύ διαφορετική εικόνα του Κόσμου – έναν κόσμο στον οποίο η ανώμαλη κατανομή της ύλης που βλέπουμε γύρω μας ποτέ δεν εξισώνεται σε μια ομαλή δομή. Δεν πειράζει σε ποια κλίμακα τα εξετάζετε. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Κόσμος απέχει πολύ από το να είναι ομαλός στις σχετικά μικρές κλίμακες – δηλαδή χιλιάδες έτη φωτός για τους κοσμολόγους. στους πνεύμονες. Αλλά η ομάδα του David Hogg είναι πεπεισμένη ότι εάν μεγεθύνετε κι άλλο. σμήνη. στις καμπύλες των ακτών. Το Μεγάλο Τοίχος Sloan (Great Wall). Το στρατόπεδο του φράκταλ . Τα σμήνη συγκεντρώνονται σε κολοσσιαίες δομές – τα υπερσμήνη – που μπορούν να εκτείνονται σε μια περιοχή 100 εκατομμυρίων ετών φωτός και να φαίνονται αλλόκοτα σαν τα μοτίβα των φράκταλ. τότε αρχίζει να φαίνεται η ομοιογένεια του Κόσμου. Τα φράκταλ μπορούν να είναι όμορφα όταν τα βλέπουμε." Αυτό που τον έχει πείσει είναι η ανάλυση από την ομάδα του των πιο πρόσφατων στοιχείων από την Ψηφιακή Έρευνα του Ουρανού Sloan. Μερικές περιοχές περιέχουν σμήνη ύλης άλλες είναι ουσιαστικά κενές. Βεβαίως ο Κόσμος δεν φαίνεται ομαλός. φωτεινό δικτυωτό πλέγμα γεμάτο από πηγάδια σκότους. Είναι το σύμπαν ομαλό. αλλά επαναλαμβάνεται σε ολοένα και μεγαλύτερες κλίμακες. κάνοντας ολόκληρη τη συνάθροιση να εμφανίζεται ως ένα απέραντο. Τα φράκταλ είναι αρκετά γνωστά: τα βλέπουμε στη διακλάδωση των δέντρων. εκτείνεται περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός. Η διάμετρος των κενών κυμαίνεται από 100 έως 400 εκατομμύρια έτη φωτός.Κατά συνέπεια έχουν οδηγηθεί σε μια εικόνα ενός Κόσμου που διαστέλλεται ομοιόμορφα από το big bang και στον οποίο οι κοσμολογικές μετρήσεις έχουν καθορίσει τις ιδέες μας γι αυτόν. Αυτές οι σωληνώσεις και τα φύλλα φαίνονται να περικυκλώνουν τεράστια κενά του άδειου διαστήματος. Εκατοντάδες δισεκατομμυρίων άστρων ομαδοποιούνται για να διαμορφώσουν τους γαλαξίες. Η ομάδα του επιμένει ότι ο χάρτης είναι απόδειξη της ομαλότητας. υπερσμήνη και ίνες." λέει ο Hogg. στις διαταραχές και στα σύννεφα. "Αλλά μόλις παρατηρείται δομές μεγαλύτερες από όλα αυτά. ομάδες γαλαξιών. "Όταν παρατηρείται κλίμακες μεγέθους των γαλαξιών. Ακόμη τα υπερσμήνη τοποθετούνται στη σειρά σε μακριές σωλην’ωσεις και φύλλα που μοιάζουν με τους λεπτούς ιστούς της αράχνης πάνω σε έναν κατά τα άλλα κενό ουρανό. αλλά όταν αυτά συναντώνται στους γαλαξίες μπορεί να είναι ένα ανατρεπτικό είδος ομορφιάς. μοιάζει με φράκταλ. τα μοτίβα των φράκταλ φαίνονται να είναι τα ίδια ανεξαρτήτως κλίμακας. που ανακαλύφθηκε το 2003. ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα τρισδιάστατος χάρτης των γαλαξιών του Κόσμου. η ομαλότητα βασιλεύει. παραδείγματος χάριν. και οι γαλαξίες συναθροίζονται στα σμήνη.

οι Hogg και Eisenstein εφάρμοσαν τις φράκταλ μεθόδους της ομάδας σε ένα δείγμα 55. αλλά μάλλον μια παραίσθηση που δημιουργείται από τα στατιστικά αποτελέσματα λόγω του περιορισμένου εύρους της έρευνας Sloan. Υποψιάζονται ότι η προφανής ομαλότητα στα 200 εκατομμύρια έτη φωτός δεν είναι πραγματική. Η ομάδα του Hogg. το σχέδιο εμφανίστηκε να αποσυνθέτεται και να λειαίνεται σε. σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν μακρινές μεγαλύτερες δομές από αυτές που θεωρούμε – δομές που είναι ακόμα μεγαλύτερες από τα υπερσμήνη. αλλά καθώς παρατηρούσαν ολοένα μεγαλύτερες κλίμακες. μόλις. "Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ασφαλές." λέει ο Hogg. οι κοσμολόγοι του κύριου ρεύματος έχουν ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα μπροστά τους. αλλά τουλάχιστον με την έρευνα Sloan οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. "Διαφωνούσαμε κάθε ημέρα για το φράκταλ σύμπαν. Μπορεί να φαίνεται σαν αδιέξοδο. είναι δύσπιστο. Η ομάδα του είχε αγνοηθεί έως το 2004. Αντίθετα θεωρούν ότι εάν οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη μεγέθυνση εξετάζοντας ακόμα μεγαλύτερες κλίμακες. πάνω από 200 εκατομμύρια έτη φωτός – μια κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από όσο οι περισσότεροι κοσμολόγοι ανέμεναν. θα έβρισκαν περισσότερη συγκέντρωση.000 φωτεινών κόκκινων γαλαξιών που χαρτογραφήθηκαν από την έρευνα Sloan. επιμένει ότι τα στοιχεία της ομοιογένειάς τους είναι στατιστικά σημαντικά. εντούτοις.σύμπαντος. "Αυτές οι μάχες συνεχίζονταν όλη μέρα μέχρι που μας έπεισαν τελικά ότι πρέπει να κάνουμε την ανάλυση όπως αυτοί έλεγαν. τους κοσμολόγους Francesco Sylos Labini του Κέντρου Enrico Fermi και του Michael Joyce του πανεπιστημίου Pierre και Marie Curie στο Παρίσι. όταν ο Hogg και ο αστροφυσικός Daniel Eisenstein του πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tucson πέρασε ένα καλοκαίρι στο Παρίσι με τους συναδέλφους του Pietronero. Η ομάδα που πιστεύει στα φράκταλ υποστηρίζει ότι το καθιερωμένο πρότυπο δεν μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη αυτών των γαλαξιακών γιγάντων. να γεμίζουν . Διαπίστωσαν ότι οι γαλαξίες σχηματίζουν ένα φράκταλ σχέδιο. εν τούτοις. ήταν λανθασμένες επειδή αρχίζουν με την υπόθεση ότι η ύλη κατανέμεται ομοιόμορφα. "Εάν παρατηρείται τα στοιχεία των γαλαξιών. Το γεγονός ότι η φράκταλ διαμόρφωση επεκτείνεται σε πολύ μακρινές μεγαλύτερες κλίμακες από όσο περίμεναν." λέει ο Hogg. λένε ότι οι παρατηρήσεις Sloan επιβεβαιώνουν πως ό.τι ισχυρίζονται είναι όλα μπροστά τους." Όταν επέστρεψαν στις ΗΠΑ. Για χρόνια ο Pietronero και η ομάδα του υποστήριζαν ότι οι στατιστικές μέθοδοι της επικρατούσας κοσμολογίας. Στην πραγματικότητα. μπορείτε να δείτε τεράστιες εκατοντάδες αντικείμενα έκτασης εκατομμυρίων ετών φωτός. Αλλά οι Pietronero και Sylos Labini δεν πείθονται. που χρησιμοποιήθηκαν για να καθιερώσουν την ομοιογένεια του σύμπαντος. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι πραγματικό.

αυτά συγκεντρώθηκαν στα υπερσμήνη και ούτω καθ’ εξής. Αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε να διαδοθεί στο διάστημα πιο ομοιόμορφα από τη συνηθισμένη ύλη. περίπου. Για να είναι πλήρως σωστό. χτίζοντας τους γαλαξίες πρώτα. Σύμφωνα με τον φυσικό Luciano Pietronero. επειδή η σκοτεινή ύλη κυριαρχεί. Η βαρύτητα έχει δουλέψει από κάτω προς τα πάνω. 30 εκατομμύρια έτη φωτός: η διαστολή θα είχε εμποδίσει να φτιαχτεί κάτι μεγαλύτερο από αυτό. Αντανακλά τη διαφορά μεταξύ της κατανομής της ύλης στις προσομοιώσεις των υπολογιστών – στο μοντέλο της ψυχρής σκοτεινής ύλης – και της παρατηρηθείσας κατανομής της φωτεινής ύλης. η ύλη άρχισε να συγκεντρώνεται στις πυκνότερες περιοχές με τη βοήθεια της βαρυτικής κατάρρευσης οπότε μας έδωσε τη μεγάλης κλίμακας δομή που βλέπουμε σήμερα. αλλά η σκοτεινό ύλη θεωρείται να μην συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Ο ρόλος της σκοτεινής ύλης Αυτή η σημερινή άποψη είναι το μοντέλο της "ψυχρής σκοτεινής ύλης". εντούτοις. απλά δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος – καθώς ο Κόσμος δημιουργήθηκε πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια – για να φτιάξει η βαρύτητα δομές μεγαλύτερες σε μήκος από. και έτσι ακολούθησε μια μάχη: η βαρύτητα εναντίον της επέκτασης. Αντίθετα.πραγματικά κάτι τεράστιο. ο Κόσμος διαστελλόταν. Πρέπει να αλλάξετε την ιστορία πολύ ριζικά." Η συνηθισμένη ιστορία κάνει κάτι παρεμφερές. Η φωτεινό ύλη αποτελεί κατά προσέγγιση το 15% όλης της ύλης στον Κόσμο – τα άλλα 85 τοις εκατό είναι η μυστήρια σκοτεινή ύλη. η ομάδα του Hogg πρέπει να βάλει έναν αριθμό που λέγεται παράμετρος πόλωσης στις εξισώσεις τους." λέει. Στην περίπτωση της έρευνας Sloan. Η ομάδα του Hogg λέει ότι οι νέες παρατηρήσεις δεν υπονομεύουν το Καθιερωμένο Μοντέλο όπως αξιώνει ο Pietronero. "Η ύπαρξη όμως δομών πολύ μεγαλύτερων από αυτό το μέγεθος υπονοεί μια κρίση της σημερινής άποψης για το σχηματισμό των δομών. Αλλά όσο η ύλη συγκεντρωνόταν μαζί. Θεωρούν ότι η δομή του Κόσμου είναι πραγματικά πολύ "ομαλότερη" από αυτό που δείχνει να είναι. που επιτρέπει στους κοσμολόγους να απορρίψουν την παρατηρηθείσα ." λέει ο Pietronero. υπέρμαχο του φράκταλ σύμπαντος. Οι συγκρούσεις μεταξύ των σωματιδίων της συνηθισμένης ύλης την βοηθούν να συγκεντρώνεται μαζί σε μεγάλα κομμάτια. "Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. εντούτοις. θεωρεί την άποψη αυτή ως το κερασάκι στην τούρτα. στο οποίο τα φωτεινά άστρα και γαλαξίες είναι μόνο η κορυφή του κοσμικού παγόβουνου. γι αυτό και οι κοσμολόγοι υποθέτουν ότι η κατανομή της ύλης που μπορούμε να δούμε – οι γαλαξίες ας πούμε – δεν είναι μια αληθινή αντανάκλαση της κατανομής όλης της ύλης που είναι εκεί έξω. Στις μικροσκοπικές διακυμάνσεις του δημιουργούμενου σύμπαντος. συλλέγοντας έπειτα τους γαλαξίες μαζί σε σμήνη. η άποψη είναι ότι οι ορατοί γαλαξίες συγκεντρώνονται σε διπλάσια πυκνότητα από την προβλεφθείσα συνολική κατανομή της ύλης στον Κόσμο. υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της "ψυχρής σκοτεινής ύλης" εξηγεί τα στοιχεία του Sloan με αρκετή ακρίβεια. Ο Sylos Labini.

" "Το αποτέλεσμα είναι πολύ νέο. Συνδυάζοντας τα στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. τότε πρέπει να υπάρχει σκοτεινή ύλη στα κενά. εντούτοις. αισθάνονται ότι η προκατάληψη δικαιολογείται. Είναι η σκοτεινή ύλη ομαλή ή φράκταλ. ή διασκορπίζεται αραιά απαρατήρητη. Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρότυπο. Εάν τα κενά είναι γεμάτα της σκοτεινής ύλης. τότε η προφανής φράκταλ κατανομή της φωτεινής ύλης γίνεται μάλλον ασήμαντη. "Η προκατάληψη είναι ένας τρόπος να κρυφτεί το μέγεθος των δομών πίσω από κάποια ειδική παράμετρο. "Οι απέραντες εκτάσεις του διαστήματος είναι απολύτως κενές. Συγκεντρώνεται όπως οι γαλαξίες. σε κλίμακες που κυμαίνονται από 23 έως 200 εκατομμύρια έτη φωτός. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να βρουν την σκοτεινή ύλη παρατηρώντας την επίδραση της βαρύτητας της σε οποιοδήποτε φως που περνούσε δίπλα της. Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίων δολαρίων είναι: ποιά είναι η πραγματική κατανομή της σκοτεινής ύλης. το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή. Και όλη η φωτεινή ύλη βρίσκεται μέσα στις πυκνότερες περιοχές της σκοτεινής ύλης. κάτι που υποστηρίζει την αξίωση περί ομοιογένειας της ύλης στο σύμπαν." αναφέρει ο Massey. Η σκοτεινή ύλη επίσης κινείται αργά στα κενά. η ελλοχεύουσα σκοτεινή ύλη είναι μια μηχανή λείανσης των διαφορών. "Εάν το μοντέλο της ψυχρής σκοτεινής ύλης είναι σωστό. ενώ οι φωτεινοί γαλαξίες φαίνονται πολύ συγκεντρωμένοι σε κάποια σημεία." λέει. υποθέτοντας ότι οι γαλαξίες συγκεντρώνονται στις περιοχές του διαστήματος που είναι γεμάτες με υπερβολική ποσότητα σκοτεινής ύλης." συμφωνεί ο Massey. στα μεγάλα κενά. "Δείχνει έναν πολύ . Το κύριο ρεύμα των κοσμολόγων." πιστεύει ο Hogg. Οι αστρονόμοι δίνουν τώρα τις πρώτες εικόνες των κενών και τις πρώτες παρατηρήσεις του μοτίβου της αόρατης ύλης. όπου δεν λάμπει κανένα φως αλλά εδώ διαδίδεται αραιά. "Είναι ενδιαφέρον." Αν και αυτή η κατανομή της σκοτεινοής ύλης φαίνεται να ευνοεί την ιδέα ότι ο Κόσμος είναι φράκταλ. η σκοτεινή ύλη είναι παντού. ο Hogg δεν πείθεται. αλλά οι γαλαξίες λάμπουν μόνο στις σπάνιες περιοχές όπου η σκοτεινή ύλη είναι πυκνότερη. Η σκοτεινή ύλη αποτελεί ένα διασταυρούμενο δίκτυο από ίνες και φύλλα γύρω από αυτά τα κενά. Η ομάδα του Richard Massey διαπίστωσε ότι η κατανομή της σκοτεινής ύλης είναι σχεδόν ίδια με τη κατανομή της φωτεινής ύλης. Ο Richard Massey του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Καλιφόρνιας και άλλοι στο πρόγραμμα Cosmic Evolution Survey δημιούργησαν πριν το 2007 τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της σκοτεινής ύλης στον Κόσμο.συγκέντρωση των γαλαξιών και να υποθέσουν ότι τα γιγαντιαία σμήνη των υπερσμηνών είναι μόνο το μισό πρόβλημα από αυτό που εμφανίζεται να είναι. Με άλλα λόγια." λέει. χαρτογράφησαν την κατανομή της σκοτεινής ύλης. τότε ο ισχυρισμός για φράκταλ χρειάζεται περισσότερο έλεγχο. Αλλά εάν τα κενά είναι αληθινά κενά. "αλλά οι μετρήσεις της σκοτεινής ύλης είναι πολύ λιγότερο ακριβείς από τις μετρήσεις των κατανομών των γαλαξιών. "Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσιάζει είναι τα κενά.

Έως τώρα. Καθώς αποδεικνύεται." Ένας Κόσμος που διαμορφώνεται από φράκταλ θα έριχνε όλη την κοσμολογία έξω από το παράθυρο. παραμένει μυστικό που δίνει λίγα ίχνη μόνο στο αμυδρό φως των άστρων. αυτός ο χάρτης θα καλύψει έκταση πάνω από 650 εκατομμύρια έτη φωτός και θα πρέπει να μας πληροφορήσει εάν η φαινόμενη μετάβαση προς την ομοιογένεια του Κόσμου επεκτείνεται και πέρα από τα 200 εκατομμύρια έτη φωτός. η θεωρία του οποίου λέγεται "σχετικότητα κλίμακας"." Εξηγεί ότι ενδιαφέρεται μόνο για αυτό που βλέπει στα παρατηρησιακά δεδομένα και υποστηρίζει ότι οι γαλαξίες είναι φράκταλ ανεξάρτητα από το εάν κάποιος μπορεί να το εξηγήσει γιατί είναι έτσι. είναι σαν να πολεμάς τους ανεμόμυλους." Ο Pietronero από την άλλη είναι εξίσου απαιτητικός. Αν βρεθούν περισσότερα στοιχεία θα ανάψει η συζήτηση για το φράκταλ σύμπαν. υπάρχει ένα μοντέλο που μπορεί να είναι σε θέση να εξηγήσει έναν φράκταλ Κόσμο. Massey απαντά. "Μέχρι να βρεθεί ένα μοντέλο φράκτακ ετερογενές για δοκιμή." αναφέρει ο Hogg. Η έρευνα του ουρανού Sloan σχεδιάζει αυτήν την περίοδο να αποτυπώσει περισσότερους γαλαξίες και θα απελευθερώσει έναν νέο χάρτη στα μέσα του 2008. Είναι μια θεωρία στο περιθώριο. δεν υπάρχει τίποτα για να το δούμε σοβαρά. η κατανομή της ύλης στον Κόσμο είναι φράκταλ επειδή ο ίδιος ο χωροχρόνος είναι φράκταλ." Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει εάν η σκοτεινή ύλη έχει μια ρητή φράκταλ δομή." επιμένει ο Hogg." λέει. Η ομάδα του Hogg αισθάνεται ότι μέχρι να παρουσιαστεί μια θεωρία που να εξηγεί γιατί η συγκέντρωση των γαλαξιών είναι φράκταλ. "Αυτό είναι γεγονός. Κλασματικός χωρόχρονος O Γάλλος αστροφυσικός Laurent Nottale έχει αναπτύξει μια θεωρία που φέρνει τα φράκταλ σε ένα ολοκληρωτικά νέο επίπεδο. τότε περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να την πιστέψουν." Κι άλλες έρευνες "Ο Κόσμος δεν είναι φράκταλ.συναρπαστικό νέο τρόπο να παρατηρήσουμε άμεσα τη σκοτεινή ύλη και θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον. Σύμφωνα με το Nottale. αλλά εάν ο Κόσμος αποδειχθεί φράκταλ. Σαν ερευνητής στο παρατηρητήριο Meudon στο Παρίσι. ο Nottale αποφάσισε να επεκτείνει την αρχή της σχετικότητας του Αϊνστάιν – στην οποία οι νόμοι της φυσικής παραμένουν οι ίδιοι ανεξάρτητα από την κίνηση ενός παρατηρητή – σε μια θεωρία στην οποία . αλλά δεν υπόκειται ακόμα σε όλη την ανάλυση που έχει εφαρμοστεί στις έρευνες των γαλαξιών. με τη Μεγάλη Έκρηξη και την διαστολή του Κόσμου να ακολουθούσαν κοντά από πίσω. "δεν ξέρουμε ακόμα. "και εάν ήταν φράκταλ αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα που αυτά που έχουμε αυτήν την περίοδο. Οι κοσμικές εξισώσεις του Einstein θα πετάγονταν πρώτα. Σύμφωνα με τον Sylos Labini. Η εργασία ενός πολύ λίγο γνωστού γάλλου αστροφυσικού. που αποτυπώνεται στην προέλευση του σύμπαντος. "Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβλεφτεί ακόμη και μια φράκταλ δομή για τον Κόσμο έως ότου υπάρξει ένα φυσικό φράκταλ μοντέλο. "Δεν είναι μια θεωρία. του Laurent Nottale. το μοτίβο του Κόσμου.

Η κατανομή της ύλης στον χώρο. ο κρυμμένος φράκταλ χωρόχρονος είναι πιό αξιοπρόσεχτος στον κβαντικό κόσμο. Οι τυπικές ιδιότητες οι οποίες χαρακτηρίζουν τα φράκταλ είναι: • Λεπτομερής δομή σε τυχαία μικρές κλίμακες • Οι μορφές τους είναι τόσο ακανόνιστες που δεν επιδέχονται τυπική Ευκλείδεια περιγραφή • Χαρακτηρίζονται από αυτο-ομοιότητα • Έχουν απλό ορισμό συχνά μέσω επαγωγικών σχέσεων Τα αντικείμενα μελέτης της γεωμετρίας φράκταλ δεν αποτελούν γεωμετρικά σχήματα με τη στενή έννοια του όρου. που λέγεται σχετικότητα κλίμακας. υπό τη γενικότερη έννοια της. Η ιδιότητα αυτή ονομάζεται αυτο-ομοιότητα (self-similarity). της οικονομικής επιστήμης. θα μπορούσε να αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες συνταγές δομής του κόσμου και η παρουσία της να γίνεται αισθητή σε κάθε κλίμακα υλοποίησης των συστατικών του. Δεν πρόκειται δηλαδή αποκλειστικά για συστήματα τα οποία έχουν το ανάλογο τους μόνο στη χωρική έννοια του φυσικού κόσμου. των πολλαπλών διαστάσεων. των χαοτικών συστημάτων κ. Διαπίστωσε έτσι ότι ο ελλοχεύον χωροχρόνος μιας τέτοιας θεωρίας θα έπρεπε να είναι φράκταλ. Στις δε μεγάλες κλίμακες. Ο όρος φράκταλ. η εφαρμογή της αυτο-ομοιότητας. Στη θεωρία του Nottale. Ταυτόχρονα επιδέχονται και πιο αφηρημένες αναπαραστάσεις στους χώρους της κοινωνικής συμπεριφοράς των ζωντανών οργανισμών. ισχυρίζεται. του χωροχρόνου. της Βιολογίας και της Χημείας. 14 περίπου δισεκατομμύρια έτη αργότερα. της Αστρονομίας. στη μορφή του Σύμπαντος που γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις και τα . της Γεωλογίας. κατατμημένο) εισήχθη το 1975 από τον μαθηματικό Benoit Mandelbrot στον οποίο οφείλεται και η απαρχή του σύγχρονου ενδιαφέροντος για τα φράκταλ. αποτελούν μικρογραφίες του αρχικού σχήματος. φαίνεται να έχει ακολουθήσει ένα αρχικό πρότυπο και να έχει εξελιχθεί από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. το μοντέλο του θα μπορούσε να εξηγήσει ένα φράκταλ μοτίβο των γαλαξιών. αλλά πρώτιστα για μαθηματικές οντότητες.οι νόμοι της φυσικής θα παρέμεναν οι ίδιοι ανεξάρτητα από την κλίμακα στην οποία ο κόσμος παρατηρείται. Οι οντότητες αυτές μπορούν κάλλιστα να έχουν αναπαραστάσεις στον χώρο της Φυσικής. Τα φράκταλ μπορούν να αποδειχθούν ένα βασικό συστατικό. Η κβαντική συμπεριφορά. της Φυτολογίας. Υπό αυτό το πρίσμα. η αντίληψη την οποία ασπάζονται τα περισσότερα μέλη της επιστημονικής κοινότητας επικεντρώνεται γύρω από την ύπαρξη ενός «προσχεδίου» της δομής του Σύμπαντος. Σε κοσμολογικό επίπεδο.α. που προέρχεται από τη λατινική λέξη fractus (σπασμένο. μπορεί να γίνει κατανοητή γεωμετρικά – τα σωματίδια κινούνται κατά μήκος φράκταλ τροχιών. Η βαθύτερη ερώτηση στη φυσική είναι σήμερα πώς να ενοποιήσει πραγματικά το μικρό με το μεγάλο – και όταν έρθει με την ύλη της κλίμακας. Πηγή: New Scientist Το φράκταλ μπορεί γενικά να οριστεί ένα γεωμετρικό σχήμα το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα κατάτμησης του σε μικρότερα μέρη τα οποία τουλάχιστον προσεγγιστικά.

Συγγραφέας ήταν ο καθηγητής της στατιστικής φυσικής του πανεπιστημίου της Ρώμης Luciano Pietronero. που συνήθως δημοσιεύει άρθρα στατιστικής φυσικής. Βέβαια το αυτο-ομοιοτικό κοσμολογικό μοντέλο δεν διαθέτει ακόμα μια στερεή θεωρητική ή έστω φαινομενολογική βάση. μέσω της παρατήρησης της κατανομής των άστρων στο Σύμπαν και της ανάλυσης των μηχανισμών που οδήγησαν σε αυτή. Ακρογωνιαίος λίθος της επιστήμης της Κοσμολογίας είναι η υπόθεση πως η χωρική κατανομή της ύλης στο Σύμπαν. Τον Ιούνιο του 1987 ένα άρθρο στο Physica A. Εκείνη όμως την εποχή είχαν εισβάλει οι φράκταλ δομές – μια δημιουργία του Benoit Mandelbrot – παντού ακόμα και στην αστρονομία. Η αποκρυπτογράφηση του προτύπου αυτού επιτυγχάνεται σταδιακά από τους ερευνητές. Σε αυτή τη περίοδο η ανάπτυξη του είναι περισσότερο εμπειρική σε συνδυασμό με τη συλλογή δεδομένων . Αλλά τότε η διασταύρωση των πεδίων δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενη. σμηνών και της μέσης πυκνότητας". με τον αθώο τίτλο "Η φράκταλ δομή του σύμπαντος: συσχετίσεις γαλαξιών.επιστημονικά μας όργανα. Για την επιστημονική κοινότητα ήταν ένα ασυνήθιστο μήνυμα περί της κατάρρευσης της Κοσμολογικής Αρχής που ήρθε από ένα ειδικό ενός άσχετου μακρινού πεδίου της φυσικής. όταν αυτό παρατηρηθεί σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα (της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών φωτός) είναι ομαλή. ο Robert Oldershaw του Κολεγίου Amherst στη Μασαχουσέτη προσπαθεί να μορφοποιήσει μια εν δυνάμει θεωρία καθολικής εφαρμογής σχετικά με τη δομή φράκταλ της φύσης. Συγχρόνως. Τον Ιανουάριο του 1999 στο Nature δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του ίδιου φυσικού όπου έλεγε ότι το σύμπαν είναι βασικά φράκταλ σε κλίμακες κάτω των 100 Mpc. Πρόκειται ακριβώς για αυτές τις κατηγορίες υποθέσεων του μοντέλου Κοσμολογίας της Μεγάλης Έκρηξης για τις οποίες έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από διάφορους ερευνητές. Η φράκταλ γεωμετρία είναι ένα έξοχο παράδειγμα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη λύση προβλημάτων.

μαζικά αντικείμενα και ανάγει τη σύσταση μεγάλων αντικειμένων σε συνδυασμό μικρότερων. όπως συχνά έχει αναφερθεί. κάτι που. Τα στοιχειώδη σωματίδια συνδυάζονται για τη δημιουργία ατόμων. οι κομήτες ως στοιχεία ενός ηλιακού συστήματος. Καθώς δεν είναι δυνατόν ακόμα να κατανοηθεί ο λόγος για τον οποίο η φύση θα έπρεπε να παρουσιάζει αυτο-ομοιοτική δομή. Αναφορές: Περισκόπιο της Επιστήμης. όπως αναφέρει ο ίδιος. Τα άστρα είναι επίσης γνωστό ότι αποτελούνται από ατομικούς πυρήνες. Η κύρια θέση των υποστηρικτών του αυτο-ομοιοτικού μοντέλου συνοψίζεται στην ανάγκη για μια ριζοσπαστικά νέα προσέγγιση η οποία θα σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές για όλους του κλάδους της Φυσικής. Ουσιαστικά. ηλεκτρόνια και ιόντα και ως φυσικές οντότητες συνιστούν τους δομικούς λίθους των γαλαξιών οι οποίοι συσσωματώνονται σε σμήνη και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σε ακόμα μεγαλύτερες δομές στο όριο της δυνατότητας παρατήρησης των ερευνητών. οι ερευνητές θεωρούν πως η συλλογή δεδομένων παράλληλα με τον εμπειρικό προσδιορισμό της ποσοτικής έκφρασης ορισμένων φυσικών μεγεθών αποτελεί τη σωστή προσέγγιση σε αυτή τη φάση. Η ιεραρχική όμως αυτή δόμηση έχει περισσότερο το νόημα της ένδειξης κάποιας εγγενούς συμμετρίας. η προσέγγιση προς την αποδοχή ή την απόρριψη του αυτο-ομοιοτικού κοσμολογικού μοντέλου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την τάση αμφισβήτησης κάθε προηγούμενου θεωρητικού δημιουργήματος στη Φυσική. Επίσης. οι δορυφόροι. Στη φάση της γενικότερης διαμόρφωσης του βρίσκονται διάφοροι ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο ορισμένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις προς το κοσμολογικό μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης. το αυτο-ομοιοτικό κοσμολογικό μοντέλο θα έχει τόσο μακροπρόθεσμες συνέπειες για την επιστήμη. τα δεδομένα παρατήρησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάνω από κάθε θεωρητική υπόθεση ή προσδοκία. εφόσον γίνει αποδεκτό. η παραπάνω περιγραφή αναφέρεται σε σταθερά. που δεν του «αρμόζει» να κατασκευάσει κανείς ένα πρόχειρο θεωρητικό υπόβαθρο για να επισπεύσει τεχνηέντως την αποδοχή του. Άλλωστε.φαινομενολογίας. παρά της αυτο-ομοιότητας υπό τη μαθηματική έννοια του όρου. οι αστεροειδείς. τα οποία με τη σειρά τους συνδυάζονται για τη δημιουργία μορίων που συναποτελούν τα μακροσκοπικά σώματα από τα οποία μορφοποιούνται οι πλανήτες. συχνά δεν εφαρμόζεται από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τον Robert Oldershaw. Wikipedia skandalistis . όσον αφορά τη δομή τους. H εγγενής ιεραρχική δόμηση του κόσμου είναι μέχρι ένα σημείο σχεδόν προφανής λόγω της σύστασης των σωμάτων. των οποίων η σύσταση αποτελείται από συνδυασμούς ακόμα μικρότερων αντικειμένων κ.ο.κ.