You are on page 1of 2

Lolita (1955) este un roman scris de Vladimir Nabokov.

Romanul a fost scris în englez i publicat în 1955 la Paris, iar ulterior a fost tradus de autor în rus i publicat în 1967 la New York. Romanul este renumit atât pentru stilul inovator, cât i pentru subiectul controversat: naratorul c r ii i protagonistul, Humbert Humbert, devine obsedat sexual de o fat de 12 ani, cu numele de Dolores Haze. Dar reducerea subiectului la ace ti parametri este o simplificare arbitrar . Humber Humbert(HH) este un profesor cvadragenar care, cautând o gazd , se îndr goste te la prima vedere de fata gazdei. Pentru a nu disp rea din via a fetei, este nevoit s se însoare cu mama ei. În lipsa Lolitei, mama ei moare i HH devine tutorele ei. Acest statut îi ofer ansa de a o lua pe Lo într-o excursie cu ma ina în jurul Americii. De-a lungul acestei c l torii, HH abuzeaz sexual de fat , utilizând somnifere i nenum rate recompense. Prin mijloace neîn elese, fata reu e te s scape i s r mân iluzorie pentru mul i ani. Strâmtorat financiar, ea îl contactez dup mul i ani. Sentimentele lui HH fiind acelea i ca odinioar , el implor întoarcerea ei îns tot ce poate afla este numele complicelui dispari iei, pe care îl i omoar . Dac îns cei 12 ani ai fetei îi facem 21, cartea nu mai este atât de nefireasc . Cartea este despre dragoste. Despre dragoste sincer . Despre dragoste dincolo de bariere de vârst sau de rela ii de rudenie. O dragoste care nu dispare, nu se dilueaz , care nu uit , care d inuie dincolo de carne i timp. Este o carte despre a iubi mai mult decât fiin a ta, pân la epuizare, mereu, întotdeauna. Iar dac ambalajul este în mod inten ionat controversat, Humber Humbert fiind un pedofil, con inutul, adic scriitura, este de o naturale e i caldur ce te atinge. De la primul rând apare o contradic ie între caracter i scriitur . Pu in câte pu in ajungi nu doar s fii al turi de personaj, ci chiar s îi g se ti scuze i s îi fii empatic. Este scris cu fraze scurte i cuvinte simple, dar perfect alese. Iar ce poate mira cel mai tare este faptul c de i este o carte în esen despre sex i devierile sale, nic ieri în carte nu se g se te un cuvânt obscen sau licen ios, i nici scene, totul petrecându-se din apropourile scritorului i imagina ia cititorlui. Dup publicare, romanul a ob inut un statut clasic, devenind unul dintre cele mai cunoscute i controversate exemple în literatura secolului 20. Numele ÄLolita´ a intrat în cultura popular i descrie o copil precoce din punct de vedere sexual. Romanul a fost ecranizat de dou ori, prima dat în 1962, de Stanley Kubrick Lyne. i a doua oar în 1997, de Adrian

Filmele sunt îns interesante numai din perspectiva celui ce a citit cartea. Ecraniz rile difer fantastic datorit conceptelor etice i a prejudec ilor fiec rei perioade. În ani 60, subiectul pedofiliei era sensibil i de aceea dac nu ai bagajul lecturii, acest aspect deviant poate s scape cinefilului. Este un film alb-negru jucat "apasionat" i chiar obiectiv. Ultimii ani ai secolului XX au adus atât de pu in pudoare încât noua versiune este mult mai franc . Cinefilului neavizat filmul poate s îi produc o real scârbire. Comportamentul deviant este extrem de clar scos în fa a, îns la fel de clar este i mesajul de dragoste dincolo de carne i timp. Lolita lui Nabokov este povestea bolnava, autobiografica, a profesorului H.H. (Humbert Humbert), un individ plecat din Europa tocmai in America care resimte pasiuni patologice pentru copilele aflate in perioada preadolescentina, undeva in jurul a 9 ± 12 ani. Ca sa citesti Lolita si, mai apoi, ca sa discuti Lolita trebuie sa-ti lasi deoparte prejudecatile. Trebuie sa-l privesti detasat pe Humbert, sa nu te ingrozeasca si sa nu te ingretoseze comportamentul lui de pedofil voyeur« Pe scurt, povestea este urmatoarea. H.H. este un individ respectabil, cultivat, rafinat, aspectuos, care incearca sa-si ascunda si mai putin sa-si stapaneasca o pasiune bolnava pentru copilele aflate in plina dezvoltare. Ajunge in America, chirias in casa unei femei, mama a unei fetite in varsta de 12 ani. Din acest moment, H.H. face totul pentru a deveni amantul, parintele si tutorele fetitei.

Din nefericire. o sa descoperiti peisaje fantastice. un criminal. eu am citit cartea plin de prejudecati. desi a avut un succes teribil. ci o sa-mi scriu doar impresiile. n-o sa fac un rezumat. un violator si. Abia catre ultimele pagini am reusit sa trec peste aceste lucruri si sa apreciez cartea ca atare. redata magistral de Nabokov. gandindu-ma mai ales la faptul ca indivizi ca personajul de fictiune Humbert Humbert exista in realitate si fac aceleasi lucruri pe care lea. Daca reusiti sa treceti peste actiunea cartii. convingandu-ma ca nu numai profesorii romani. eventual s-o suprime. ³Lolita´ este un paradox. in final. Am citit interpretari care mai de care mai fantezista si mai tembele. trairi emotionale portretizate spectaculos« . Acum sunt convins ca Nabokov a scris-o tocmai pentru ca ea sa nu fie accesibila tuturor. care incearca. sunt complet cretini. sa isi recunoasca boala si.Ca de obicei.facut si el. obsedati de interpretarea eminesciana. Este o poveste gretoasa despre un pedofil. in cele din urma. un voyeur. Pentru mine.