You are on page 1of 5

AUDIERE PUBLIC CINII COMUNITARI - PROBLEM COMUNITAR

Depozant: ROSETI Andreea Localitatea: Sibiu Data: 01.02.2012 DEPOZIIE

Depozitia de mai jos reprezinta pozitia Asociatiei Animal Life Sibiu referitoare la gestionarea animalelor fara stapan din judetul Sibiu. Metoda descrisa mai jos a fost prezentata membrilor Forumului German din cadrul Consiliului judetean in 22.07.2008 intr-un moment in care Primaria Sibiu impreuna cu asociatiile de protectie a animalelor cautam o solutie de gestionare a cainilor comunitari care sa fie durabila, umana si efectiva din punct de vedere al costurilor. Astazi Sibiul este unul dintre putinele orase din Romania care a adoptat metoda CSR CAPTURARE STERILIZARE RETURNARE. Orasul dispune de un Serviciu de gestionare al cainilor fara stapan, de un adapost temporar modern, de un program de educatie in scoli impreuna cu Animal Life. Iata solutia Sibiului si a asociatiei Animal Life: CS-R CAPTURARE STERILIZARE RETURNARE + RESPONSABILIZAREA POPULATIEI ANIMAL LIFE SIBIU PROBLEMA: In SIBIU ca si in restul tarii exista o adevarata problema a cainilor fara stapan. Prezenta lor pe strazi reprezinta o problema asta pentru animalele care sunt nevoite sa duca o adevarata lupta pentru supravietuire, cat si pentru populatia expusa riscului de a fi muscata. IDENTIFICAREA SOLUTIEI: O solutie este viabila daca intruneste urmatoarele conditii: - SA FIE EFICIENTA DIN PUNCT DE VEDERE AL COSTURILOR SA FIE EFICIENTA PE TERMEN LUNG: sa reduca numarul cainilor fara stapan SA FIE IN CONCORDANTA CU LEGILE DE BUNASTARE A ANIMALELOR SA FIE ACCEPTABILA pentru populatie si oaspeti

METODELE FOLOSITE PANA ACUM IN ROMANIA EUTANASIA SAU ADAPOSTURILE DE ANIMALE FARA STERILIZARE MASIVA S-AU DOVEDIT INEFICIENTE. IATA DE CE:

Audiere Public Cinii comunitari - problem comunitar 7 februarie 2012

1. EUTANASIA orice locatie (a se intelege oras / teritoriu / cartier) are un anumit potential de sustinere a unei populatii de caini fara stapan, adica o anumita cantitate de hrana, apa si adapost. Cand numarul animalelor depaseste aceste potential, animalele vor avea o viata mai grea si se vor lupta intre ele pentru resurse. Cand numarul animalelor scade prin eutanasie populatia ramasa va avea acces la mai multe resurse si va prospera: mai multi pui vor supravietui primului an si numarul animalelor va creste si mai repede. Exemplu: populatia de caini fara stapan a unui oras se compune din 10 masculi si 10 femele. 8 masculi si 5 femele sunt eutanasiati cei 2 masculi se vor imperechea cu cele 5 femele ramase 5 femele vor avea o medie de 8 pui / an (cei care supravietuiesc pana la varsta maturitatii sexuale) La sfarsitul anului vom avea 2 masculi + cele 5 femele + 40 pui noi REZULTAT LA SFARSITUL ANULUI: 7 + 40 = 47 caini, adica o crestere a populatiei cu 235%

Atentie: Numarul animalelor de pe strada este alimentat continuu de populatia care nu isi sterilizeaza propriile animale. Abandonul va asigura noi membri ai grupului cainilor comunitari. Implicatii:

2. ADAPOST FARA PROGRAM DE STERILIZARE - inseamna ca suntem restrictionati a ne ocupa de cainii din adapost in vreme ce restul populatiei RAMANE EXPUSA BOLILOR SI ARE LIBERTATEA DE A SE INMULTI. Implicatii:

Audiere Public Cinii comunitari - problem comunitar 7 februarie 2012

SOLUTIA OPTIMA: CSR = CAPTURARE / STERILIZARE / RETURNARE + ADAPOST TEMPORAR CU CENTRU DE ADOPTII Cum functioneaza? 1. Cainele este capturat 2. Cainele este carantinat 3 zile. Este vaccinat si deparazitat. 3. Daca este sanatos este sterilizat si crotaliat. 4. Dupa operatie cainele este tinut sub observatie alte 3 zile si apoi returnat in teritoriu. 5. Puii sau cainii maturi cu sanse reale de adoptie pot fi tinuti pentru adoptie o perioada mai indelungata in functie de colaborarile si ajutorul asociatiilor din domeniu care pot ajuta cu promovarea lor si organizarea de campanii de adoptie. Si de ce? 1. Cainii sterilizati sunt mai putin agresivi si teritoriali 2. Numarul cainilor scade constant, lupta pentru resurse descreste. 3. O data ce este sub observatie cainele poate fi vaccinat riscurile bolilor scad 4. Suferinta cainilor cu boli terminale poate fi oprita, cainii foarte agresivi pot fi izolati / eutanasiati atacurile asupra populatiei scad Implicatii:
Audiere Public Cinii comunitari - problem comunitar 7 februarie 2012

RESPONSABILIZAREA POPULATIEI SE FACE PRIN: De ce: 1. Ideea de normalitate trebuie sa se schimbe. Suntem responsabili pentru mediul din jurul nostru, pentru curatenia orasului si pentru animalele din curtile noastre. 2. Majoritatea animalelor fara stapan previn din curtile oamenilor si ajung in strada datorita abandonului. 3. Populatia trebuie sa inteleaga necesitatea de a steriliza animalele fara drept de monta (care sunt indeajuns de sanatoase pentru a suporta o asemenea interventie) si va avea posbilitatea sa o faca. In caz de refuz se va plati o taxa aditionala si va fi urmarit modul in care cetateanul gestioneaza situatia propriilor animale (a puilor). Concluzii: Aplicarea unei solutii UMANE pentru animalele fara stapan poate transforma o problema intr-o oportunitate si poate plasa orice oras din Romania intre orasele cu o abordare moderna si umana a acestei probleme. CAPTURARE / STERILIZARE / RETURNARE este un concept implementat in aproape toate tarile europene si de asemenea in Romania in orase ca Oradea sau Sibiu in care numarul animalelor pe strazi este vizibil mai mic.
Audiere Public Cinii comunitari - problem comunitar 7 februarie 2012

Programe educationale sustinute impreuna cu organizatiile din domeniu Hotarari ale autoritatilor locale care pedepsesc abandonul si incurajeaza populatia la sterilizarea animalelor fara drept de monta.

Audiere Public Cinii comunitari - problem comunitar 7 februarie 2012