Clasificarea PC-urilor

Computerele pot fi de marimea unui chip (engleza; în româna – cip; vom prefera folosirea variantei în engleza) sau a unui TIR. Diferenta consta în cantitatea de munca pe care o fac în acelasi interval de timp. Puterea lor se bazea 252b13c za pe multi factori incluzând dimensiunea cuvântului (registrilor, bus-urilor), frecventa procesorului, memoria si perifericele. Vom da si un ghid aproximativ al costului unui sistem. Tipul calculatorului Computer pe un chip Chip microprocesor Desktop/laptop client Workstation (statie de lucru) Server low end (performante mici) Server midrange (mediu) Server high-end/mainframe Supercomputer Cost aprox.($) 2 – 150 5 – 1000 400 – 6000 5000 – 25000 2000 – 5000 15 – 25 mii 500mii – 3mil. 1-5 milioane

Chip-uri Sisteme client Sisteme server

4, 8, 16, 32 bits 4, 8, 16, 32, 64 32, 64 b 32, 64 b 32, 64 b 32, 64 b 32, 64 b 64 b

Calculatoarele mai pot fi clasificate si dupa marime si portabilitate: A. Computerul desktop – este un PC independent construit special pentru utilizarea pe un birou dintr-un birou sau de acasa. Termenul e utilizat în principal pentru a distinge acest tip de PC de calculatoarele portabile si laptop-uri, dar si pentru a le distinge de alte tipuri de computere ca PDA, server sau mainframe. Calculatorul desktop este, în momentul de fata, cel mai ieftin si mai comun dintre calculatoare si este folosit în afaceri, scoli, mediul casnic, ca si alte utilizari. Sunt folosite nu doar pentru a produce documente text sau imagini si filme, ci si pentru a comunica. Aproape toate desktop-urile moderne sunt modulare, adica dispozitivele (componentele) lor pot fi înlocuite si upgrade-ate (înnoite). Termenul desktop mai este folosit în clasificarea carcaselor unitatilor centrale distingându-se carcasele orizontale – desktop – de cele verticale – tower. Desktop-ul mai semnifica si ecranul în sistemul de operare Windows (a nu se confunda). Computer all-in-one (“totul în una”) – sunt calculatoare desktop care combina monitorul în aceeasi carcasa cu procesorul. La aparitia lor mouse-ul nu se inventase, asa ca totul era dirijat de tastatura. Primul Macintosh construit în 1984 de Apple Computer a fost unul dintre primele calculatoare de acest tip. De asemenea iMAC din 1998 de la Apple era un calculator all-in-one. Acest tip de calculatoare economisesc spatiul de pe birou, dar sunt limitate când intervine problema expansiunii pentru a le îmbunatati capabilitatile. Producatorii de PC-uri au construit si ei computere all-in-one. B. Computer portabil – e un calculator desemnat a fi mutat dintr-un loc în altul. moved from one place to another (in other words, it is a computer that is portable). Aceste calculatoare sunt, prin natura lor, microcomputere. Portabilele timpurii erau denumite peiorativ ca “bagajabile” (?), referindu-ne la dimensiunile si greutatea mari (datorate, în

B6. Toshiba. Calculatoarele portabile mai mici sunt referite prin denumirea lor specifica: B1. WiFi and bluetooth. Casio si Sharp. ramânând totusi portabile). Pocket computer (calculator de buzunar) – fenomen al anilor ’80 (combinatie de calculator alfanumeric cu un PC mic cu un calculator casnic (programabil în BASIC). USB. PDA (Personal digital assistant) – tinut într-o mâna si operat cu cealalta. nu merg pe baterii. Era produs de: Hewlett-Packard. Dezavantaje ar fi optiunile de expansiune reduse. aceste calculatoare mentin o marime similara cu laptop-urilor mari.mare masura. combinând unitatea centrala cu un ecran LCD. În imagine The Compaq Portable -primul portabil IBM PC compatibil. placi grafice si alte componente neîntâlnite la laptop-uri standard (si desemnate sa echivaleze performantele desktop-urilor medii. LAN. care e în esenta un laptop operat de un stylus pe un ecran touch-sensitive (sensibil la atingere). care au componente conventionale si. termenul mai este folosit pentru asa-numitele laptop-uri de înlocuire a desktop-urilor. Mai mult. Astfel. B5. Avantaje ale lor sunt portabilitatea si deseori posibilitatea de a folosi ultimele procesoare desktop. Clevo. ECS. TV-out. fara întârzierea între noile chip-uri pentru desktop si versiunile cu tensiune redusa pentru laptop-uri. Alteori laptop-uri fara ecran se numesc tot desknote. Preturile pot fi mai scazute decât notebook-urile ce se afla pe piata în acelasi timp. . Palmtop care e ceva între un laptop si un PDA. B4. Aceste calculatoare sunt mai scumpe si cu performante mai mici decât ale celor desktop datorita restrictiilor impuse de miniaturizare (volum si greutate mici. Uneori desknote-urile necesita tastatura sI mouse extern. necesitatii de a include un monitor CRT deoarece tehnologia LCD nu era înca definitivata). Facilitati obisnuite la laptop-uri sunt disponibile si pe desknotes: modem. tensiune si consum redus). de obicei. Desknote – sunt încrucisari între computere desktop si notebook. Producatori: Apple (iMac G5). Laptop sau notebook – cu un ecran plat si tastatura care necesita pozitia sezând si ambele mâini. Hewlett-Packard. Dell. Sony. B2. care contin procesoare mai avansate. o modificare relative recenta este Tablet PC. B3. Actualmente termenul se refera aproape exclusiv la calculatoare portabile mai mari decât un laptop.

B7. imprimante multifunctionale (MFP). Embedded computer – computer incorporat. controller-e ale motoarelor. B9. Roll-away computer (calculator pliabil) produs de Toshiba (în imagine). B8. Este încorporat în totalitate în dispozitivul pe care-l controleaza si trebuie sa rezolve sarcini specifice. Computerul. console pentru jocuri video. de obicei. cu capabilitati pentru voce . este urmatoarea: . destul de învechita însa. Un prim exemplu istoric a fost sistemul de ghidaj al navei spatiale Apollo. imagine) – calculatoare de marime normala. router-e. ca si în spitale. copiatoare. Wearable computer (calculator care se poarta. ceasuri multifunctionale. B10. alimentat de o baterie reîncarcabila. este împins cu ajutorul unui carucior oriunde este nevoie de el. în imagine) cu interfata handsfree (fara nevoie de mâini) si. de masurare.speech recognition (recunoasterea limbajului) si sinteza limbajului. etc. Cart computer (calculator cu carucior. echipament medical. permit însa o mobilitate deplina. O alta clasificare. Exemple de sisteme ce au computere încapsulate: imprimante. telefoane mobile. Se întâlnesc în departamentele electrice ale colegiilor.

Basic Input Output System . Reprezinta legatura dintre OS si hardware.1.1.Producatori / furnizori de BIOS: Award. Arhitectura Intel permite 32 de exceptii. MRBios.). AMI (American Megatrends Inc. Exista un tabel de descriere a întreruperilor ce permite pâna la 224 (de obicei 16) întreruperi externe mascabile. Permite compatibilitatea software. Procedurile de întrerupere sunt parte a sistemului de operare sau sunt instalate pe un driver de dispozitiv. dar apoi s-a extins si la restul calculatoarelor). POST) Întreruperi – acestea reprezinta metoda prin care dispozitivele externe atrag atentia procesorului.Driver – program utilizat pentru a controla o componenta hardware BIOS – un set de instructiuni program care activeaza functiile sistemului independent de design-ul hardware.1. OS poate prelua de la BIOS APM (eventual transformat în ACPI – Advanced Configuration and Power . Advanced Power Management (APM) – sistem de control al alimentarii (initial a fost construit pentru laptop-uri pentru a realiza un management eficient al consumului de energie electrica. Când un PC e pornit.1 Arhitectura PC – subsisteme 1. inclusiv întreruperea externa non-mascabila (non-maskable external interrupt – NMI). Phoenix. Exceptiile sunt întreruperi interne ale procesorului. multiplexate de catre controller-ul programabil al întreruperilor catre un pin de întrerupere (INTR).Sustine Plug & Play (adaugarea de componente) si managementul alimentarii (cu energie electrica) .2 BIOS . IBM.Localizat în memoria flash (EEPROM) pe placa de baza . Compaq . BIOS-ul executa un test al componentelor atasate sistemului (power-on self test.

sa închida componentele si serviciile nenecesare pentru aplicatiile utilizatorului. fiind capabil sa monitorizeze consumul sistemului si. . selectiv.Interface).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful