Informaţii privind reţinerea

şi arestarea preventivă

Information om anholdelse og varetægtsfængsling – rumænsk

Informaţii privind reţinerea şi arestarea preventivă

In acest pliant veţi găsi cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reţinute şi persoanelor arestate preventiv. Dacă doriţi să ştiţţi împrumuta de la personal regulile şi legile existente. Puteţi întotdeauna întreba personalul dacă aveţi nelămuriri.

Reţinerea
Înfăţişarea în faţa instanţei (prima înfăţişare în faţa instanţei) Aţi fost reţinut de poliţie. Dacă nu sunteţi pus în libertate în 24 de ore, veţi fi prezentat în faţa unui judecător. Judecătorul vă poate pune în libertate sau poate hotărî să fiţi reţinut până la 3 x 24 de ore sau poate hotărî să fiţi plasat în arest preventiv. Avocatul/Apărătorul dvs. Poliţia vă va informa despre posibilitatea de a intra în contact cu un avocat. La prima înfăţişare în faţa instanţei, vi se va desemna un apărător din oficiu. Prelungirea reţinerii In cazul în care judecătorul hotărăşte să fie prelungită reţinerea dumneavoastră, veţi fi din nou înfăţişat în faţa instanţei cel târziu după 3 x 24 de ore de la prima înfăţişare. Judecătorul va hotărî atunci dacă să fiţi pus în libertate sau plasat în arest preventiv. Regimul de izolare Poliţia poate hotărî să fiţi izolat de ceilalţi deţinuţi în timpul reţinerii dvs. şi să nu aveţi contact cu alţii.

Personalul poate chema un interpret dacă este necesar şi posibil din punct de vedere practic. Personalul vă va ajuta să intraţi în contact cu poliţia.Străinii Poliţia vă va informa de dreptul de a intra în legătură cu ambasada sau consulatul ţării dvs. . dacă doriţi. Poliţia Poliţia vă poate informa despre regulile care se aplică persoanelor reţinute.

la secţiunea Controlul vizitelor şi scrisorilor. Dacă sunteţi plasat în regim de izolare potrivit hotărârii instanţei. vă va fi desemnat din oficiu un apărător. Aceasta se numeşte a face recurs împotriva hotărârii. Recursul Puteţi supune examenului unei instanţe superioare hotărârea judecătorului de a vă plasa în arest preventiv şi eventual şi în regim de izolare. Controlul vizitelor şi scrisorilor Poliţia poate hotărî că nu aveţi voie să primiţi vizite sau că vizitele dvs. Veţi avea ocazia să staţi de vorbă cu apărătorul înainte de a fi ascultat în instanţă. Termenul nu poate depăşi patru săptămâni.Arestarea preventivă Apărătorul La prima dvs. Apărătorul dvs. Termenul de arest preventiv Dacă sunteţi plasat în arest preventiv. A se vedea totuşi mai jos. In mod normal nu este nevoie să fiţi înfăţişat în faţa judecătorului. judecătorul va stabili un termen la care arestul dvs. preventiv să fie din nou prezentat instanţei. când acesta hotărăşte dacă arestul dvs. Regimul de izolare Judecătorul poate hotărî să fiţi izolat de ceilalţi arestaţi. Totuşi. vă va îndruma mai îndeaproape asupra recursului. preventiv să fie prelungit sau nu. trebuie să fie supravegheate. înfăţişare în faţa instanţei. Poliţia poate şi să . Puteţi cere ca hotărârile poliţiei să fie examinate de instanţă. judecătorul poate cere ca dumneavoastră să fiţi de faţă. aveţi de exemplu dreptul de a primi mai multe vizite.

In privinţa corespondenţei cu alte autorităţi. să fie controlate. A se vedea mai jos la secţiunea Reguli. să fie controlate. 2 . se aplică alte reguli. ordine şi interdicţii. Dacă poliţia vă reţine scrisorile. această hotărâre poate fi supusă examenului instanţei. Aveţi dreptul să primiţi vizite nesupravegheate de la apărătorul dvs. Arestul poate hotărî ca scrisorile şi vizitele dvs. Direcţia Administraţiei Penitenciarelor şi Serviciului de Probaţiune precum şi cu Ombudsmanul Parlamentar.decidă ca scrisorile dvs. şi să aveţi cu el şi schimb de scrisori necontrolat. de exemplu pentru a împiedica introducerea de droguri în arest şi scoaterea de droguri din arest. Întrebaţi eventual personalul. Aveţi de asemenea dreptul la schimb de scrisori necontrolat cu tribunalul.

în arest un celular se pedepseşte. unde puteţi găsi informaţii practice. arestul vă va da voie. In rest. de a intra în legătură cu ambasada sau consulatul ţării dvs. nu aveţi dreptul la convorbiri telefonice. Străinii Poliţia vă va informa despre dreptul dvs. In anumite cazuri vi se poate da totuşi voie să sunaţi. ordine şi interdicţii Aveţi dreptul să citiţi regulile Administraţiei Penitenciarelor şi Serviciului de Probaţiune. . Consumul de alcool şi droguri este interzis. sunteţi obligat să vă supuneţi regulilor în vigoare precum şi ordinelor şi interdicţiilor impuse de personal. Fuga din arest se pedepseşte. Reguli. Faptul de a avea cu dvs. orele de vizită şi posibilitatea de a vi se aduce obiecte personale. Personalul poate chema un interpret. atunci când sunt în vizită la dvs. în arest. La fel şi consumul de medicamente care nu au fost prescrise de un medic. în mod normal. Dacă doriţi să-l sunaţi pe apărător.Convorbirile telefonice In principiu. de exemplu în cazuri de mare urgenţă. Regulile sunt scrise în regulamentul de ordine interioară al arestului. de exemplu posibilitatea de a vă cumpăra bunurile necesare. au la ei un celular. In cele ce urmează veţi putea citi cele mai importante reguli privind şederea în arest. dacă este necesar şi posibil din punct de vedere practic. Se pedepseşte de asemenea faptul că prietenii sau rudele dvs. Regulile Penitenciarelor Europene precum şi regulile specifice arestului în care vă aflaţi.

preventiv. şi ale familiei dvs. Veţi primi vizita unui consilier social care. medic sau cu alte persoane. aveţi posibilitatea să intraţi în contact cu un profesor. Dacă aveţi nevoie de ajutor special. Puteţi vorbi cu personalul arestului sau cu consilierul social despre problemele de ordin personal şi social ale dvs. sau arestul dvs.Ajutorul personal şi social Administraţia Penitenciarelor vă va ajuta să limitaţi probleme de serviciu. vă va da ajutorul şi îndrumările necesare. preot. împreună cu personalul arestului. asistent medical. Întrebaţi eventual personalul. sociale şi personale care pot apărea în legătură cu reţinerea dvs. 3 .

Dacă poliţia nu v-a refuzat să primiţi vizite. Totuşi.Alimentaţia Arestul vă va asigura hrana. Prin intermediul arestului. Pentru mai multe informaţii. se va ţin cont de aceasta. Rudele şi prietenii dvs. printre alte sumele maxime în numerar. puteţi cumpăra bunuri de consum obişnuite. Vizitele In mod normal. sau alte persoane nu au voie să vă aducă bunuri de consum. citiţi mai jos la secţiunea Convorbiri telefonice. puteţi primi vizite. ori le puteţi cumpăra prin intermediul arestului. Din motive de sănătate. Nu aveţi voie să aveţi celular cu dvs. Baia/Toaleta In mod normal. A se vedea secţiunea Controlul vizitelor şi al scrisorilor. Puteţi primi fără probleme bani din afara arestului de cheltuit în arest. Întrebaţi personalul din secţie sau eventual preotul. Personalul vă poate spune ce reguli se aplică privind bunurile şi banii pe care îi puteţi avea cu dvs. tutun şi alimente. medicul vă poate prescrie un regim alimentar special. în arest. Vorbiţi eventual cu personalul. de exemplu ziare. se aplică următoarele reguli: . Dacă sunteţi vegetarian sau dacă din motive de religie aveţi nevoie de hrană specială. aveţi posibilitatea să faceţi baie în fiecare zi. Articolele de toaletă ori le primiţi de la personal. Sunt însă reguli privind sumele maxime pe care le puteţi avea. Bunuri şi bani Există reguli despre ce anume bunuri vi se pot preda în arest. poliţia se poate opune să primiţi vizite sau poate hotărî ca vizitele să fie supravegheate. în arest.

Dacă judecătorul a hotărât să fiţi pus în regim de izolare. arestul poate interzice ca anumite persoane să vă viziteze. Vizita nu poate dura mai puţin de o oră. 4 . Vizitele sunt în cea mai mare parte nesupravegheate. Totuşi. O vizită nu poate fi mai scurtă de o jumătate de oră. In anumite cazuri.Aveţi dreptul să primiţi vizite ori de câte ori condiţiile din arest o permit. o persoană care vine de bună voie în arest să stea de vorbă cu dvs. puteţi întreba personalul dacă este posibil să primiţi vizita unui aşa-zis "prieten de vizită”. trebuie să vi se dea voie să primiţi o vizită cel puţin o dată pe săptămână. arestul poate hotărî ca vizitele să fie supravegheate dacă este necesar. de exemplu pentru a preveni introducerea de droguri în arest sau alte fapte care se pedepsesc. Dacă nu aveţi rude sau prieteni care să vă viziteze.

din cauza condiţiilor din arest nu veţi avea. Compania celorlalţi Chiar dacă poliţia sau instanţa nu au hotărât să fiţi pus în regim de izolare. va trebui să primiţi mai întâi aprobarea Administraţiei Penitenciarelor. vor fi închise de faţă cu dvs. este posibil să fiţi mutat la o penitenciar chiar înainte de a se . Permisiunea de ieşire Permisiunea de ieşire din arest se dă numai în cazuri foarte rare şi cu scopuri foarte speciale. Scrisorile pe care le trimiteţi dvs.In mod normal. Întrebaţi eventual personalul. trebuie să fie predate la personal deschise. vi se aplică alte reguli privind compania celorlalţi. Transferarea la un penitenciar In anumite cazuri. drept decât la puţină companie din partea altor deţinuţi. vor fi controlate de către arest pentru a se asigura că ele nu sunt folosite la introducerea de droguri în arest sau la scoaterea de droguri din arest. Permisiunea de ieşire este acordată numai cu aprobarea poliţiei şi ieşirile au loc întotdeauna cu însoţitor. Aveţi întotdeauna dreptul să primiţi vizita apărătorului dvs. în mod normal. puteţi să primiţi vizită de la presă. scrisorile nu sunt citite. ca de exemplu boala gravă sau înmormântarea unei persoane apropiate. Dacă urmează să vi se ia un interviu. scrisorile pe care le primiţi vor fi deschise de faţă cu dvs. Scrisorile Scrisorile care nu sunt controlate de poliţie. Dacă aveţi mai puţin de 18 ani. In mod normal. După ce au fost controlate. De aceea. în afara cazului în care poliţia se împotriveşte ţinând cont de scopul pentru care vă aflaţi în arest preventiv.

Întrebaţi-l eventual pe apărătorul dvs. de muncă de efectuat în arest.pronunţa sentinţa (art. printre care tratamentul medical. dar în acest caz. Dacă munciţi. 5 . la cursuri de pregătire profesională şi la alte activităţi recunoscute. Puteţi să vă găsiţi chiar dvs. Munca Ca persoană plasată în arest preventiv. această muncă va trebui să fie aprobată de arest şi va trebui să poată fi efectuată respectând regulile privitoare la ordine şi siguranţă. Dacă vă îmbolnăviţi. primiţi bani de boală. primiţi plată pentru munca prestată. 777 din legea daneză privind procedura penală). aveţi dreptul la muncă.

Vorbiţi eventual cu personalul arestului despre ce posibilităţi sunt. . Timpul liber In mod normal. Dacă vă interesează să participaţi la cursuri pe o durată mai lungă în timpul ispăşirii pedepsei. Dacă aveţi ulterior nevoie de medic. va trebui să-i spuneţi personalului. Dacă instanţa a hotărât să fiţi pus în regim de izolare. poliţia poate totuşi să vă interzică aceasta. In cazuri foarte rare. primiţi plată ca pentru o muncă prestată. aveţi drept la cel puţin o oră în aer liber pe zi ("plimbarea în curte"). aveţi posibilitatea de a vi se pune gratis la dispoziţie un televizor. ziare etc. şahul şi antrenamentul la sală. care va informa medicul sau asistenta medicală. Aveţi dreptul să votaţi la alegerile parlamentare. reviste şi cărţi. Când participaţi la cursuri. Asistenţa medicală Există în arest cabinet medical. Votul la alegeri etc. Arestul are nişte activităţi de timp liber.Cursurile Arestul oferă cursuri. vorbiţi cu personalul. ca de exemplu tenisul de masă. să vă uitaţi la televizor şi să citiţi ziare. Aveţi de asemenea dreptul să desfăşuraţi o altă formă de activitate politică legală. Aveţi posibilitatea să ascultaţi radio. A se vedea regulamentul de ordine interioară. Întrebaţi eventual personalul despre posibilitatea de a închiria un radio sau un televizor şi posibilitatea de a împrumuta sau cumpăra reviste. Întrebaţi eventual personalul despre posibilităţi. Vi se va oferi posibilitatea de a sta de vorbă cu medicul sau cu o asistentă medicală. comunale etc.

şi toate hotărârile prin care nu vi se dă dreptate. cheltuielile. In mod normal toate refuzurile la cererile dvs. Plângerile Aveţi întotdeauna dreptul să vă pronunţaţi înainte ca dosarul dvs. adică tratament dentar acut. In anumite cazuri va trebui să plătiţi dvs. să fie prelucrat. Tratamentul dentar Aveţi dreptul la tratament de urgenţă. trebuie 6 . Întrebaţi eventual personalul.Medicul este cel care hotărăşte dacă aveţi nevoie de tratament şi dacă tratamentul să fie făcut într-una din instituţiile Administraţiei Penitenciarelor sau într-un spital obişnuit.

Aveţi dreptul să cereţi să vi se comunice hotărârea în scris. Plângerile asupra cărora s-a luat o hotărâre de către Direcţia Administraţiei Penitenciarelor. Se aplică reguli speciale în cazuri privind instituţia în care se ispăşeşte pedeapsa. puteţi supune plângerea examenului instanţei. Acesta nu poate schimba el însuşi o hotărâre. Puteţi face plângere la conducerea penitenciarului sau arestului sau la Direcţia Administraţiei Penitenciarelor împotriva hotărârilor luate de personal. Puteţi face plângere la conducerea arestului şi la Direcţia Administraţiei Penitenciarelor împotriva modului în care se poartă personalul. dar poate ruga Direcţia Administraţia Penitenciarelor să examineze din nou dosarul. Trebuie să fiţi informat de posibilitatea de a face o plângere. Dacă faceţi plângere împotriva modului în care se poartă personalul şi dacă nu vi s-a dat dreptate sau dacă nu s-a luat o hotărâre definitivă într-un răstimp de două săptămâni de la depunerea plângerii. Instanţa vă poate respinge plângerea. In practică.să fie motivate. Legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal . aveţi dreptul la o copie a documentelor aflate la dosar şi dreptul să vă pronunţaţi asupra lor înainte de a se lua o hotărâre. de exemplu considerând că plângerea este nemotivată. In aceste cazuri nu aveţi acces la dosar şi de aceea aveţi numai un drept limitat de a primi motivarea hotărârii. recomandările Ombudsmanului Parlamentar sunt respectate. pot fi supuse Ombudsmanului Parlamentar. excluderea din compania celorlalţi şi transferarea între instituţiile Administraţiei Penitenciarelor. Conform regulilor generale privind accesul la dosar. Dar instanţa poate şi să vă respingă plângerea dacă de exemplu aţi depus-o după ce au trecut mai mult de patru săptămâni de la data la care s-a petrecut evenimentul care face obiectul plângerii.

• Dreptul de a cere să se corecteze. vor fi adunate şi prelucrate informaţii despre dvs. • Dreptul de a cere accesul la informaţiile prelucrate. In anumite cazuri. aveţi următoarele drepturi: • Dreptul de a fi informat de strângerea datelor necesare la prelucrarea electronică. Aveţi dreptul să vă pronunţaţi înainte de a se lua o hotărâre şi să primiţi motivarea hotărârii. Potrivit legii pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. cu ajutorul prelucrării electronice de date. unei amenzi sau unei celule de pedeapsă. puteţi fi condamnat la o sancţiune disciplinară sub forma unui avertisment. vi se poate lua dreptul la compania celorlalţi (”excluderea din compania celorlalţi”). Dacă încălcaţi regulile în vigoare.Când sunteţi închis într-una din instituţiile care aparţin de Administraţia Penitenciarelor. A se vedea şi la secţiunea Plângeri. Sancţiunile disciplinare etc. care induc în eroare sau care sunt prelucrate electronic contrar legii. 7 . să se şteargă sau să se blocheze accesul la informaţii incorecte.

personalul are dreptul să folosească forţa şi mijloacele de imobilizare. de exemplu înainte de o vizită şi după ea. Personalul poate de exemplu folosi diverse mijloace de imobilizare sau cătuşe. Orice folosire a forţei este supusă unui control strict şi are loc numai dacă sunt îndeplinite condiţii foarte speciale. . Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă sunteţi condamnat pentru că aţi condus în stare de ebrietate sau pentru o infracţiune săvârşită cu scopul obţinerii unui folos material injust. instanţa poate hotărî să fiţi pedepsit la muncă în folosul comunităţii în loc de închisoare. Se poate să vi se ia şi o probă de urină pentru ca personalul să poată vedea dacă aţi luat substanţe euforizante. obiecte pe care nu aveţi voie să le deţineţi în arest. Veţi fi percheziţionat şi pe parcursul şederii dvs. chiar dacă este contrar religiei dvs. ceea ce înseamnă că personalul cercetează să vadă dacă aduceţi cu dvs. A se vedea la secţiunea Plângeri. veţi fi perchiziţionat corporal. va fi percheziţionată şi celula dvs. Percheziţia va fi făcută de personal de acelaşi sex cu dvs. Percheziţia corporală Când sunteţi primit într-un arest. Sentinţa şi executarea ei Munca în folosul comunităţii In anumite cazuri. în arest.Folosirea forţei In anumite cazuri. Trebuie să vă dezbrăcaţi complet. Folosirea forţei trebuie să fie făcută cât mai prudent posibil şi să fie necesară la atingerea scopului. Din motive de siguranţă.

In continuare în arest preventiv? Când se pronunţă sentinţa. înainte de a vă primi sentinţa.Puteţi să faceţi o cerere pentru a ispăşi pedeapsa prin muncă în folosul comunităţii. 8 . Administraţia Penitenciarelor are un pliant special despre aceasta. instanţa hotărăşte dacă să fiţi pus în libertate sau dacă să rămâneţi în continuare în arest preventiv până când poate începe ispăşirea pedepsei. Dacă doriţi să ştiţi mai multe despre munca în folosul comunităţii. Întrebaţi eventual personalul arestului sau consilierul social.

Brăţara electronică de picior Persoanele care au primit o pedeapsă de până la trei luni de închisoare au posibilitatea de o ispăşi la domiciliu (brăţara electronică de picior). Dacă trebuie să ispăşiţi o pedeapsă cu închisoarea Administraţia Penitenciarelor a realizat un pliant despre ispăşirea unei pedepse cu închisoarea. . In aresturi. Administraţia Penitenciarelor are pliante speciale despre posibilităţile de tratament etc. Avocatul dvs. Puteţi primi pliantul de la personal. de exemplu dacă sunteţi dependent de alcool şi de droguri sau dacă sunteţi condamnat pentru violenţă sau agresiune sexuală. veţi putea în anumite cazuri să vă ispăşiţi pedeapsa într-o instituţie care nu aparţine de Administraţia Penitenciarelor. persoanele arestate preventiv care sunt dependente de alcool şi de droguri pot totuşi să primească un aşa-zis tratament de motivare pentru a fi motivate să participe la un tratament de dezintoxicare propriu-zis. Dacă acest lucru nu este posibil. Puteţi face apel când s-a pronunţat sentinţa sau puteţi înştiinţa personalul. De cele mai multe dintre aceste tratamente nu puteţi profita decât după ce s-a pronunţat sentinţa. Administraţia Penitenciarelor are o serie de oferte de tratament de care vă puteţi folosi. Întrebaţi eventual consilierul social. care are un registru special pentru apeluri.Apelul Aveţi un termen de apel de 14 zile din momentul în care s-a pronunţat sentinţa. Întrebaţi eventual personalul. are datoria de a vă îndruma privind apelul. Tratamentele Dacă aveţi nevoie de un tratament special.

Dacă sunteţi condamnat şi transferat într-o penitenciar pentru ispăşirea pedepsei. Consilierul social de la Serviciul de Probaţiune sau din penitenciar vă va ajuta să formulaţi cererea la administraţia socială. primiţi vizita unui consilier social de la Serviciul de Probaţiune (KiF) în răstimp de două săptămâni de la arestare. dar aveţi posibilitatea să faceţi cerere la comună să vă ajute cu o subvenţie la plata locuinţei etc.Ajutorul în problemele practice etc. Consilierul social vă va ajuta cu problemele practice. 9 . Când sunteţi pus în arest preventiv. personalul social din penitenciarul respectiv va prelua această sarcină. registrul populaţiei va fi înştiinţat automat şi veţi pierde dreptul de a primi ajutor social. de exemplu contactul cu rudele. patronul şi administraţia socială. Dacă sunteţi primit într-un penitenciar pentru a vă ispăşi pedeapsa.

în afara cazului în care arestatul dă voie personalului să facă aceasta. în penitenciare. sunt descrise mai jos. Dacă doriţi să vizitaţi o persoană arestată preventiv. În penitenciarele închise şi în aresturi. puteţi vorbi cu un consilier social de la Administraţia Penitenciarelor şi Serviciul de Probaţiune şi primi informaţii privind regulile şi drepturile existente. De asemenea. Regulile privind vizitele. faptul de a avea la dvs. scrisorile. un celular în timpul vizitei se pedepseşte. convorbirile telefonice. poate că găsiţi în cele ce urmează răspuns la întrebările dvs.Informaţii speciale pentru rude Dacă sunteţi ruda unei persoane arestate preventiv. permisiunile de ieşire etc. Numai arestatul însuşi le poate vorbi rudelor despre situaţia lui personală. în aresturi şi la Serviciul de Probaţiune are obligaţia de confidenţialitate. o legitimaţie cu fotografie când vizitaţi persoane arestate preventiv. puteţi întotdeauna să staţi de vorbă cu secţia Serviciului de Probaţiune de la arestul respectiv. prin . Consiliere la telefon Dacă aveţi întrebări. Trebuie să rezervaţi oră de vizită. trebuie să depuneţi la arest o cerere de vizită. Informaţiile privind faptele de care este învinuit arestatul preventiv precum şi privind pe arestatul însuşi nu pot fi transmise rudelor sau altor persoane din afară. trebuie să aveţi la dvs. Obligaţia de confidenţialitate Tot personalul angajat la poliţie. Dacă sunteţi ruda unei persoane arestate preventiv.

00 şi 19. Orele de consiliere sunt în zilele de lucru: 9.00-18.00-22. La sfârşit de săptămână. telefonul este deschis între orele 12.00.00.00-15. 10 .consilierea anonimă la telefon oferită de către Administraţia Penitenciarelor şi Serviciul de Probaţiune la numărul +45 70 26 04 06.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful