UNO – PRAVILA IGRE 1. Svi igrači na početku dobiju po 7 karata 2.

Jedna karta se stavi u sredinu, a ostatak špila pokraj nje. 3. Na neki način odredite tko će prvi igrati i u kojem smjeru ćete ići za početak. 4. Prvi igrač gleda da li ima kartu koja je brojem ili bojom ista kao karta u sredini. Ako ima, baca jednu od njih, ako nema, gleda da li ima kartu za sve boje ili 4+ kartu 5. Karta za mijenjanje smjera - baciš ju i onda ne igra sljedeći igrač već igra ide u suprotnom smjeru od igrača sa tvoje druge strane 6. Karta za propuštanje - baciš ju i onda sljedeći igrač preskače taj krug. 7. 2+ karta - sljedeći igrač uzima dvijE karte iz špila i propušta taj krug. Ako netko tebi uvali 2+ kartu, a ti sam u ruci imaš 2+ kartu onda ako to baciš se sve zbraja i sljedeći igrač na grbači ima 4+ karte. Ako i on baci, sljedeći ima 6+ itd. 8. Karta za sve boje - joker za pitanje boje karata. Može se koristiti samo ako nemaš kartu boje koja ti je bačena. Nakon što ju baciš moraš reći koju boju biraš. Dakle...recimo da je igrač prije tebe bacio plavu četvorku, a ti u ruci nemaš niti jednu plavu kartu i niti jednu četvorku druge boje. Tada možeš baciti kartu za sve boje i reći recimo "biram zelenu". Sljedeći igrač mora baciti zelenu boju. 9. 4+ karta - isto kao 2+ karta, ali se smije bacati samo kada nemaš druge opcije (kao karta za sve boje) i također biraš novu (ili istu) boju kad ju baciš. Isto vrijedi pravilo sa zbrajanjem. 10. Ako imaš dvije potpuno iste karte možeš ih kada se takva karta traži baciti obje istovremeno. 11. Pobjednik je onaj koji se riješi svih karata. 12. VAŽNO - kada ti ostane jedna karta u ruci moraš glasno reći "UNO!" inače vučeš 4 karte iz špila.

Spil se sastoji iz sledecih karata: 0 - po jedna 'nula' u svakoj od 4 boje: crvena, plava, zuta, zelena 1-10 - po dve karte u svakoj od boja (ukupno 80 karata) "okreni krug" - u svakoj boji po dve - ova karta kad se baci okrece krug igranja u suprotnu stranu od one u koju se do tada igralo "stop" - po dva u svakoj boji - igrac koji je sledeci na redu preskace svoj potez "+2" - u svakoj od boja po dve - igrac koji je sledeci na potezu uzima dve karte iz spila na talonu "promeni boju" - 8 komada, crna karta sa sve 4 boje na sebi - menja boju na koju se odgovara u boju po izboru onog ko je kartu bacio "+4" - 4 komada, crne karte - igrac koji je sledeci na potezu vuce 4 karte iz spila na talonu, a igrac koji ju je odigrao bira boju kojom se nastavlja igranje "Uno" - jedna jedina u spilu - svi igraci osim onog ko je odigrao ovu kartu vuku po 5 karata iz spila na talonu Pravila su jednostavna - onaj ko presece spil poslednju kartu stavlja licem na gore, a delilac podeli se svima po 6 karata, a ostale se ostave na talon. Igraci redom izbacuju svoje karte tako da odgovore na boju ili/i broj karte koja je poslednja izbacena. Ako igrac nema odgovarajucu kartu, vuce iz onog obrnutog spila jednu i ako je izvukao odgovarajucu odigra je, ako ne, preskace potez. Cilj je osloboditi se svih karata iz ruke. Igrac kome ostane samo jedna karta u ruci duzan je da glasno kaze "Uno" (ili "Mau mau" ili vec kako se igra kod vas zove), jer ako

1

osim od "Una" i "spreadera" (vidi malo kasnije) "fucker" . "quitter".po 2 karte u svim bojama . Tada se krug nastavlja od njega.tada igrac koji je na redu posle onog ko je 'uleteo' vuce 4 karte. karte "+4".karta kojom se brani od bilo kog napada (od "+2" do "quittera"). ako je na talonu poslednja bacena 'specijalna' karta u drugoj boji. a ako ostane u ruci kad neko drugi zatvori nosi +50 "quitter" . ali i "+2" bilo koje boje. crne ("+4" i "promena boje") po +20.po 2 u svakoj od boja . Naravno. po nekim pravilima onaj ko pobedi u jednom deljenju dobija -10 (ili -20 ako je poslednja karta koju je odigrao bila "Uno"). uletanje sa "stop" kartom preskace 2 igraca koji su posle onog koji je uleteo.to ne uradi a ostali igraci primete da ima samo jednu kartu. s tim da njih ima 4 i moze da se desi da 'uletanjem' neki nesretnik popije 16 karata.) Pisanje bodova je stvar dogovora. slicno je za "+4". Jos su liberalnija pravila uletanja sa bilo kojom kartom koja je ista (znaci i 'specijalne'). pri cemu 'specijalne' nose +10.ne moze se izbaciti iz ruke osim kao poslednja karta. "defender" i "fucker" postoje samo po 1 u celom spilu i nose po +50 ako ostanu u ruci. Ostale 'specijalne' karte imaju svoju boju koja mora odgovarati onoj koja je bacena. osim da poveca broj karata u spilu da bi se odrzao balans 'obicnih' i 'specijalnih' karata. po 2 u svim bojama .isto sto i "defender".tada nastaje konfuzija odakle se krece i na koju stranu. mora da vuce 2 karte sa talona. Ovo su klasicna pravila. a ostali sabiraju svoje karte. ). a da se tada njihove posledice 'sabiraju' (primer: na "+2" neko uleti sa "+2" iste boje . ako ostane u ruci nosi +10 "happy" . ali se stigne do nje za cca 2-3 sata igranja). Igra se uglavnom do neke okrugle cifre. To su osnovna pravila. itd. Ili.svi osim onog igraca koji ju je odigrao vuku po 1 kartu "pointless" . na nju se moze odigrati bilo koja zuta karta.. dole je zuta "+2". ali efekat napada odbija na napadaca (desavalo se da tako neko sam sebe quit-uje ) "spreader" .ako se sa ovom kartom zatvori dobija se -20 (u ovoim pravilima ako se zatvori "Unom" dobija se -50) "shitter". moze se odigrati istim tipom 'specijalne' karte (npr.. recimo 1000 (zvuci mnogo.igrac koji je sledeci na redu se izbacuje iz igre i presabira karte koje ima u ruci u tom momentu "defender" .karta koja ne sluzi nicemu. dogovorom se moze stvoriti jos neko pravilo. Pri odgovaranju na boju. ima pravo da odigra tu iako nije na redu za igranje. "promena boje" i "Uno" mogu se baciti na bilo koju kartu. a "Uno" +50. 2 .mali "uno". najludje je uletanje na promenu pravca. Na primer spil koji smo sami sastavljali ima mnogo vise 'specijalnih' karata: "shitter" . narocito ako igra vise ljudi . "Madjarska" imaju taj dodatak da igrac koji ima potpuno istu kartu kao ona koja je na talonu poslednja odigrana (znaci da se slazu i broj i boja).

3 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful