Mari proiecte in Bucuresti: Autostrada suspendata sau telegondola?

In 2008, doi primari bucuresteni au avut cel putin doua idei marete. Era an de campanie electorala si mai toti candidatii se intreceau in promisiuni care mai de care mai atragatoare pentru cei care urmau sa-i voteze. Sorin Oprescu, candidat independent la Primaria Capitalei, promitea ca, in doi ani, bucurestenii vor avea o autostrada suspendata care va descongestiona principalele artere ale metropolei in care circula zilnic, potrivit Politiei Rutiere, peste 1,6 milioane de masini. Oprescu a castigat Capitala si sondajele ii ofera, cel putin deocamdata, inca un mandat la Primarie. La randul sau, tot in 2008, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, imbratisa cu entuziasm o idee a fostului Institut de Proiectari Bucuresti - actual Proiect Bucuresti SA - care ii prezenta schita unei telegondole cu vedere la "mosie", pe deasupra salbei de lacuri, de-a lungul vaii Colentina. Fireste, aflat si el in campanie electorala, Ontanu nu a pregetat sa mai ceara niste voturi in contul acestui maret proiect de investitii. Pana acum, totul a ramas la stadiul de proiect. Suntem in 2011, deci cu un an inaintea urmatoarelor alegeri locale, drept care ambii edili au pus din nou "pe tapet" autostrada suspendata si telegondola bucuresteana. Telegondola Ontanu La primaria lui

sectorului 2, chiar in aceasta mai administratiei saptamana, marii locale

au reinceput discutiile legate de telegondola. Aceasta ar urma sa strabata un traseu de 10 kilometri de la nord la est si va avea

500 de persoane. va dura 30 de minute si va costa aproape 50 de lei. a fost platit planul urbanistic zonal aferent telegondolei. ceea ce inseamna ca intreg traseul este parcurs in 7 minute. cu o viteza de 5 metri pe secunda. potrivit reprezentantilor Primariei sectorului 2. Potrivit proiectantilor. Neculai Ontanu sustine ca telegondola va avea doua roluri. unul de transport si altul de agrement. Bucurestenii ar putea admira. telegondola care va pleca de la Piata Presei va avea inca cinci statii: una pe Bulevardului Aviatorilor. o calatorie cu telegondola bucuresteana. In Mamaia. bani care vor veni de la Uniunea Europeana. din banii primariei. de la inaltimea de 28 de metri. Aici vine insa intrebarea "cat costa un bilet?". un om al muncii ar urma sa dea 1. anul trecut.o capacitate de 1. daca locuiti pe traseul telegondolei si aveti locul de munca pe acelasi traseu. Proiectul "Telegondola". urmeaza malul Lacului Plumbuita. Firma de consultanta a primit 150. bulevardul Kiseleff. Arcul de Triumf si lacul Herastrau. Fireste. ceea ce inseamna echivalentul a 15 autobuze. alta pe bulevardul Barbu Vacarescu. pretul piperat ar putea fi compensat de viteza cu care ai ajunge la locul de destinatie. o suma mult mai mare si decat salariul mediu din Romania. in cazul in care aparatul va fi la fel de performant ca cel din Mamaia. din nou in discutie Prin comparatie si pastrand proportiile. un bilet la telegondola costa 10 lei. .1 kilometri. iar pretul estimat este de 21 de milioane de euro. cea de-a treia va fi in zona peninsulei Heliade intre Vii. deci ai contribuabililor. Cu alte cuvinte. va puteti duce pe calea aerului la serviciu. Pana una alta. iar capatul liniei va fi in cartierul Pantelimon. asa cum figureaza in actele primariei. Telegondola din Bucuresti.000 de euro pentru acest plan. Cum o luna are in jur de 22 de zile lucratoare. in zona Lacului Herastrau.100 lei pentru drumul zilnic la serviciu. de la un capat la altul. iar deplasarea se face la o inaltime de 50 de metri. Traseul este lung de 2. este in stadiu de aprobare. sau "Transport la inaltime".

viitoarea autostrada suspendata va fi ridicata pe langa liniile de cale ferata.Autostrada suspendata a lui Oprescu Primarul general a prezentat. primul tronson al autostrazii suspendate la care n-a renuntat. care va fi introdusa candva in centrul capitalei. Ultimele informatii ii dau pe chinezi drept investitori aproape siguri. iar firma castigatoare isi va recupera banii din taxa de buvinieta. va continua in spatele Lacului Morii si va ajunge pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti. Calea Giulesti. Edilii spun ca vor parteneriat public-privat. asa ca trebuie si acceptul Ministerului Transporturilor. inca de anul trecut. strada Elena Vacarescu. Exista insa multe zone pe unde va trece si pe deasupra acestora. . Acesta are peste 7 kilometri si va fi inceput in nord-estul Bucurestiului. Astfel. strada Avionului si Bulevardul Aerogarii. primul modul al autostrazii va face legatura din viitoarea autostrada A3 Bucuresti Ploiesti catre Soseaua Petricani. pe cat posibil. cel mai probabil in parteneriat public-privat. Autoritatile anunta ca. Soseaua Pipera. Cel de-al doilea modul va cuprinde lucrari pe Bulevardul Aerogarii. se va intersecta cu DN1 trecand prin Bulevardul Poligrafiei si Calea Grivitei. iar cel de-al treilea modul va cuprinde lucrari in Calea Grivitei.

daca va avea. Primaria Generala a platit 8 milioane euro catre cinci firme ce au castigat licitatia.5 si 11 kilometri. Oprescu si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului sa poata fi demarate lucrarile pentru aceste drumuri exprese si inelul median si ca primul tronson sa fie gata peste doi ani. respectiv Beijing Municipal Construction Group. Numai pentru acest studiu.8 miliarde de euro. asa cum a precizat Sorin Oprescu. din care pentru inelul median ar putea fi alocate aproximativ 800 de milioane de euro. Shanghai Construction Group. Prin luna martie. Primaria Generala a alocat contractul pentru trasarea Planului Urbanistic Zonal si pentru studiul de fezabilitate al primului tronson al autostrazii. China Communications Construction Company. Oprescu a fost in China si a stabilit ca in aceasta vara. autostrada suspendata a lui Oprescu va avea. In total. 50 de kilometri lungime si trei tronsoane. "legislatia nu permite autostrada in Capitala". Valoarea totala a investitiilor in care este inclus si inelul median se ridica la 7 . Tot atunci. o delegatie de experti chinezi de la mari companii. inclusiv cei de la Banca de Dezvoltare a Chinei va sosi la Bucuresti.Aceasta prima parte a lucrarilor la autostrada suspendata va avea o lungime cuprinsa intre 7. pentru ca. . autostrada s-a transformat in "drum expres".

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful