1.

SURAH AL-FATIHAH

Amalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah AlIkhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya¶Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah s.w.t. Untuk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu. 2. SURAH YAASIN Telah bersabda Rasulullah s.a.w., sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati AlQur¶an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur¶an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur¶an seluruhnya. (Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.) Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan ³At-Mu¶ammah´ (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya. (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban). Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, akan terselamatlah kita dari kehausan di hari KIAMAT. 3. SURAH AT-DHUHAN Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar. 4. SURAH AL-WAQI¶AH Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah AlWaqi¶ah pada tiap-tiap malam, insya¶Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, insya¶Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat As ar, insya¶Allah akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak. Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi¶ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita. Makna Surah Al-Waqi¶ah Ayat 35-38 ialah : ³Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteriisteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya. 5. SURAH AL-KHAUTHAR Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah s.w.t. akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali

7. Baginda membaca Surah Al-Ikhlas. bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali. akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan.w... khatamlah dulu Al-Qur¶an. takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia. ertinya bersih atau lepas. sambil tersenyum lalu menjawab.a. ´ Dari Rasulullah s. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas.´ Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut.´ 9.a. terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan (Riwayat At-Tarmizi). Siti Aisyah. insya¶Allah. Mereka yang membacanya pada setiap malam.a. akan terselamat dari azab kubur. SURAH AL-FALAQ Siti Aisyah menerangkan : ³Bahawa Rasulullah s. pada setiap malam apabila hendak tidur. kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala. 8. ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali. ³Wahai suami ku.w. Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia.a. SURAH AL-MULK Sebuah lagi Surah dari Al-Qur¶an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadhilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. seolah-olah ia telah khatam AlQur¶an keseluruhannya.juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur. pernah bersabda kepada Saidina Ali r. Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : ³Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas. hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari. Sebelum tidur. ³Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur.. ³Sesiapa hendak pergi musafir.w.. maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi. sebelum kamu tidur. 5 hari atau 7 hari berturut-turut. kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya. Rasulullah s. maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali. bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.a.a. dalam tidurnya.w. 6. antara mafhumnya : ³Wahai Aisyah isteri ku.w. dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat. insya¶Allah dia dapat melihat Rasulullah s.a. dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut. . disamping terlepas dari syirik. saya tidak mampu khatam Al-Qur¶an sebanyak 30 juzuk itu. Menurut beberapa hadis Rasulullah s. pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda. SURAH AL-IKHLAS Rasulullah s. maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur¶an. Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia.´ Siti Aisyah lalu berkata.w. SURAH AL-KHAAFIRUUN Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun. mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini.

Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati. SURAH AN-NAS Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur¶an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia.10. . Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.