Relieful Litoral

Prezentare : 1. Definitie 2. Agenti si procese 3. Formele reliefului litorar 4. Tipuri de tarmuri

. terase şi faleze vechi 2. platforma continentală Litoralul propriu-zis este o fâşie de uscat pe care apa mării poate înainta sau retrage şi pe care se face simţită acţiunea de modelare a valurilor.1. El poate fi subdivizat in trei fâşii: 1. litoralul propriu-zis 3. Lăţimea sa poate atinge până la 15 km. iar denivelările până la 20 m. Se mai foloseşte uneori şi noţiunea de ţărm. la contactul dintre mare şi uscat.Definitie Litoralul este o zonă îngustă.

o . sub formă de bancuri de nisip). În zona de țărm. provocate de cutremure. valurile se manifestă prin trei procese: Izbire sau abraziune (efectele sunt deosebit de însemnate la țărmurile înalte unde determină slăbirea și smulgerea bucăților de rocă. Acestea se propagă pe distanțe mari. ea este deosebit de intensă la țărmurile înalte cu ape adânci și redusă la cele joase. alunecări și erupții submarine sau de prăbușirea unor blocuri masive de gheață. crearea de scobituri la baza falezelor – marmite și în final retragerea falezelor și extinderea platformei litorale). la Alger un bloc de 100 t a fost proiectat la o distanță de 8 m de țărm. cu viteze de mai multe sute de km/h. numite și valuri de oscilație. În afara valurilor provocate de vânt. solitare.• Forme de mișcare a apei Valurile reprezintă principala formă de mișcare a apelor marine (în condiții normale este de câțiva metri). lungimi de câteva sute de metri și provoacă dezastre la atingerea țărmului. în funcție de puterea valurilor – de exemplu. de la nisip la blocuri cu mărimi diferite. Acțiunea valurilor depinde de adâncimea apei și de forma țărmului. o Transport (deplasează spre largul mării materiale dislocate. o Acumularea (depune materialele dislocate. au înălțimi de 25-30 m. mai au importanță și valurile de translație. cu plaje.

salinitate. Curentii Curenţii litorali sunt deplasări ale maselor de apă marină (oceanică) determinate de vânturile regulate. de diferenţele de nivel. Valurile Valurile reprezintă principala formă de mişcare a apelor marine (în condiţii normale este de câţiva metri). • 2. combinată a forţelor de atracţie ale Pământului. respectiv în coborâri şi retrageri de pe uscat ale apelor – reflux. Maree Mareele reprezintă oscilaţii ale nivelului apei mării. temperatură. . AGENTI SI PROCESE • 1. Lunii şi Soarelui şi a forţei centrifuge datorata rotaţiei Pământului. Mareele se concretizează in creşteri ale nivelului oceanelor şi mărilor (înaintare peste uscat) – flux.2. cauzate de acţiunea simultană. maree • 3.

cel mai scazut nivel • Valuri .Maree (Golful Fundy) Mareea –cel mai inalt nivel Mareea.

creşte lungimea pantei de abraziune. de mică adâncime. pietriş şi cochilii Bancurile submerse constituie forma iniţială de construcţie. laguna Razelm-Sinoie comunică cu marea prin strâmtorile Gura Portiţei şi Periboina). iar valurile se sparg cu timpul la o distanţă tot mai mare de firidă. Dunele litorale sunt acumulări de nisip marin. Materialele prăbuşite sunt înlăturate de valuri. • • • • • • . care duc la prăbuşirea stratelor de deasupra. caracterizată prin acumulări de nisip.3. dispuse în şiruri longitudinale aproape paralele. Aici apar firide(scobituri). Apar asimetrice. comunicând cu marea printr-o portiţă (strâmtoare) îngustă (ex. abruptul fiind supus din nou acţiunii lor. FORMELE RELIEFULUI LITORAL Faleza reprezintă un abrupt. Baza ei se continuă submarin. sau cu aspect de mici barcane (în regiunile litorale aride). mai ales prin bombardarea la bază a abrupturilor cu galeţi (pietrişuri rotunjite). datorate acţiunii vânturilor asupra materialelor aduse de mare. care este separată de mare (ocean) printr-un cordon litoral. Abraziunea se reduce. Are loc retragerea falezei şi lărgirea platformei de abraziune. perpendiculare pe direcţia vântului. Faleza şi suprafeţele de abraziune sunt rezultatul acţiunii mecanice a mării. în special pe plaja superioară. procesul de formare a firidei încetează iar faleza nu se mai retrage. în spatele cordoanelor de nisip realizate de către curenţii litorali – limane fluviomarine. printr-o suprafaţă puţin înclinată. cu înălţimi variabile. Plaja reprezintă fâşia inundabilă din cadrul domeniului litoral. Pe măsura retragerii falezei. Prin înălţare şi emersie (ieşire la suprafaţă-exondare a unor părţi ale scoarţei terestre) rezulta grindurile Laguna este o întindere de apă marină. ce se desfăşoară la contactul dintre uscat şi mare. cu o pantă cuprinsă între 30º şi 90º. Limanele sunt lacuri dezvoltate pe cursul inferior al unor râuri. numită platformă de abraziune.

PLAJE .

Din examinarea hartii batimetrice a Marii Negre se constata ca de jur-imprejur. In dreptul litoralului romanesc. s-a gasit ca aceasta ocupa 9% din suprafata totala a marii. Adancimile maxime ale Marii Negre se gasesc in mijlocul ei. sau “Marea platoului continental” are o suprafata orizontala de 144 000 km2. precum si in fata Stramtorii Kerci (intre Novorossiisk si Capul Meganom). Taluzul platoului continental este aproape pretutindeni abrupt. Georgiei. platoul continental ia o dezvoltare mai mare. continentul inainteaza sub apele marii pana la adancimea de 180m. In schimb. cea mai mare adancime a fost sondata pe linia Sevastopol – Sinop. cu o inclinatie foarte mare. rezulta ca suprafata marii. racordandu-se la albia propriu-zisa a marii. corespunde cu limita vietii din aceasta mare si prezinta oscilatii foarte mari in diferite regiuni ale marii. limita inferioara a platoului continental. ocupand 35% din suprafata totala a intregului bazin. Armeniei si Anatoliei (pana aproape de Bosfor). Din punct de vedere bionomic si biologic. in lucrarea sa “Marea Neagra”. in regiunea Sinop. de la limita platoului continental. Fundul ei ridicat se intinde ca o terasa putin inclinata peste zona litorala si cuprinde toata marea putin adanca. platoul este foarte ingust. Cercetatorii au dovedit ca nu exista nici o legatura tectonica submarina intre Anatolia si Crimeea. unde formeaza un bazin putin adanc. Pe tarmul Marii Negre dinspre Anatolia. Grigore Antipa. Dupa datele prezentate de Dr. de-a lungul tarmurilor Caucazului. Calculandu-se suprafata dintre izobatele de 180 m si 900 m. pe linia dintre Sevastopol si Burgas. infirmanduse deci ipoteza legarurii tectonice tarzii dintre muntii acestora. unde inclinatia taluzului este maxima. care in unele locuri ajunge pana la 8-12 grade. izobata de 180 m este foarte apropiata de tarm in partea de nord-est. la sud si la sud-est si foarte indepartata – depasind chiar 160 km – in partea de nord-vest. cu o suprafata de circa 4 ori mai mare ca a Marii Azov. De la izobata de 180 m in jos. cu exceptia coltului de NV si a regiunii cuprinse intre Caliacra si Bosfor. de la izobata de 180 m in jos ocupa 65% din suprafata totala a bazinului. de la Burgas pana la Benderegli (pe tarmul Anatoliei). in directia SV. Muntii Crimeei sunt continuati pe o distanta pe o distanta de 35 km. de un lant muntos submarin. Aceasta regiune periferica. pana la 180 m adancime. . inclinarea este foarte lenta si izobata de 180 m se departeaza pana la aproape 200 km. incepe taluzul sau panta continentala. Numai de la 1800 m taluzul continua foarte lent. pe o distanta de cca 150 km exista doua lanturi muntoase paralele cu tarmul. Astfel.

Ţărmurile joase rezultă în două situaţii: . Aspectul lor de amănunt (fragmentarea) este dictat de structură. sau . care este foarte netedă. cochiliilor. eroziune fluviatilă şi glaciară. . Motivul este acela că. În amândouă situaţiile. transportul şi acumularea nisipurilor.când marea înaintează peste o regiune de câmpie. de sub apa mării iese la zi o parte din platforma de abraziune. tectonică. Ţărmurile înalte se axează pe zonele deluroase sau muntoase al căror profil abrupt se continuă subacvatic fie prin platforme de abraziune înguste. în spatele cărora se găsesc lagune. Ca urmare. fie prin pante accentuate. Ţărmul neutru este cel la care nivelul mării a staţionat mult timp şi a ajuns la o îndreptare a conturului. curenţilor şi mareelor se va axa pe dislocarea. algelor. Au rezultat în urma unor transgresiuni asupra acelor tipuri de relief. fiind în general forme de submersiune. Acţiunea principală a valurilor. linia de ţărm va se stabilizează. platforma de abraziune căpătând extinderi tot mai mari. Prelungirea lor submersă se face prin platforme continentale dezvoltate. în dreptul liniei de ţărm uscatul este jos. Când regresiunea încetează.4. peninsule şi insule. datorită transgresiunii provocate de eustatismul pozitiv. Ţărmul emers ia naştere la regresiuni (eustatism negativ) şi se caracterizează printr-un contur regulat şi plaje extinse. unde ridicarea eustatică postglaciară a fost însoţită de o mişcare izostatică pozitivă a uscatului. Procesul principal este abraziunea. aici vor domina formele de relief create prin acumulare. Toate ieşindurile au fost erodate mult şi unite între ele prin cordoane. În înaintarea sa. capuri. iar ţărmul capătă contururi dintre cele mai festonate. valurile marine creează prin acumulări un cordon litoral în spatele căruia se instalează lagune şi mlaştini. Este un tip de ţărm cu golfuri. Falezele lipsesc sau sunt slab conturate. Tipuri de tarm • • • • • Ţărmul submers se caracterizează printr-un atac puternic al apei marine asupra falezei. cu excepţia unor porţiuni cu fiorduri. iar configuraţia ţărmului este puţin sinuoasă. Faleza se retrage destul de repede.când marea se retrage de pe o platformă litorală întinsă. apa mării pătrunde foarte adânc pe văi. care creează faleze şi platforme litorale.

Tarmuri .

Proiect realizat de: Dumbravescu Carmen Clasa : IX-D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful