P. 1
Adobe Photoshop

Adobe Photoshop

|Views: 85|Likes:
Published by josephusss

More info:

Published by: josephusss on Mar 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2012

pdf

text

original

Adobe Photoshop képszerkesztõ grafikai program

:
Egy mókás rajzfilmnél, vagy egy 3D-s munkánál is elõfordulhat, hogy kellemesen szõrös élõlényekkel szeretnénk benépesíteni virtuális világunkat. Ez valójában nem is olyan egyszerû mutatvány, mint ahogy azt elsõ hallásra gondolnánk, de aggodalomra semmi ok: az alábbi segédlet, valamint az Alien Skin Eye Candy: Textures bõvítmény segítségével könnyedén bárkit és bármit beboríthatunk szõrzettel! Amennyiben magyar Photoshop CS2 szoftvert használunk, akkor a bõvítmény telepítése elõtt olvassuk el az itt található segédletet!

1. lépés Nyissunk egy új dokumentumot, ami 600 x 600 képpontos, RGB színrendszerû és 72 dpi felbontású. Elõnyös, ha a háttér fehér.

2. lépés Az Ellipszis eszközzel rajzoljuk meg a törzset. Azért az Ellipszis eszközt használjuk, mert ezzel lehet a legkönnyebben kört rajzolni, amit még új rétegre is könnyebben helyezhetünk a segítségével. Így gyorsan haladhatunk. Ügyeljünk arra, hogy az opciós palettán is az Alakzat rétegfunkció legyen bekapcsolva.

3. lépés Az elõbbi vektoros ellipszist pixelessé kell alakítanunk. Ehhez még a rajzlapról sem kell lemennünk. Jobb egérgombbal (Macintoshon CTRL + egérgombbal) kattintsunk az ellipszisre, majd válasszuk a Réteg véglegesítése opciót.

4. lépés A 2-es és 3-as lépések ismétlésével rajzoljuk meg a fejet, a kezeket és a lábakat is. Ha szükséges, akkor a Szerkesztés > Szabad alakítás opcióval el is forgathatjuk a testrészeket.

5. lépés Most kezdõdik a "szõrõzés". Jelöljük ki valamelyik réteget, mondjuk azt, amelyikre a törzset rajzoltuk. Válasszuk a Szûrõ > Alien Skin Eye Candy 5: Textures > Animal fur menüpontot. A Settings ablakban tudunk válogatni az elõre elkészített állatsablonok közül. Legyen mondjuk a Cheetah, Large Spot (nagy pettyes gepárd) bundája a mai kedvencünk.

Majd nyomjuk meg az OK gombot. De mi ennél is szõrõsebbet szeretnénk! Akkor felül kapcsoljunk át a Hairs fülre. lépés Ugyanezt a többi testrészt tartalmazó rétegen is végre kell hajtanunk. Szerencsére nem szükséges újra és újra bemennünk a Szûrõ > Alien Skin Eye Candy 5: Textures > Animal fur . 7. mondjuk 0.6. lépés Már egész izgalmasan néz ki.70-es értékre. és a Hair Length csúszkát húzzuk feljebb.

hogy közvetlenül a Háttér fölé készítünk egy új réteget. A hajat úgy tudjuk könnyen megrajzolni. lépés Már majdnem készen is vagyunk. majd a CTRL + F. amíg a fej eltakarja a vonalat.menüpontba. 8. illetve Macintoshon az Alma + F gombbal megismételhetjük az utolsó szûrõt. nem szabályos vonalat a fej fölé. majd ezt a réteget csúsztassuk lejjebb a Mozgató eszközzel egészen addig. majd alatta az Új réteg gombra. hogy a többi takarja. Kattintsunk a Háttér rétegre. lépés A toll eszközzel húzzunk egy vékony. Még hajat és szemeket kell rajzolnunk. . Elég csak átkattintanunk a másik rétegre. 9.

válasszunk fehér színt. amit az OK gomb megnyomása után meg is nézhetünk. Ott keressük meg a Calico. majd ismét menjünk át a Hairs fülre. Bed Head (a Calico egy amerikai bõrruhafajta) típust. hogy kijelöljük a legfelsõ réteget. lépés Rajzoljuk meg a szemeket is! Készítsünk egy új réteget legfelülre úgy. A Main Hair Direction opciót tegyük át 90-es értékre. 11. A ceruzát állítsuk 30 kpt-s méretûre. lépés Ismét válasszuk a Szûrõ > Alien Skin Eye Candy 5: Textures > Animal fur menüpontot.30-ra.20. és rajzoljunk 1-1 pontot a szemeknek. Így egy jó kócos frizurát kapunk. a Hair Length értékét 2. . a Wave Strength legyen 41. a Wave Spacing 1.10. a Stiffness 100 és az Edge Cover pedig 73. majd a 8-as lépésben már ismertetett módszert alkalmazzuk.

12. Így már készen is van a szõrmókunk! Utána már nyugodtan használhatjuk õkelmét animációban. a Méretet 8 kpt-re. majd fekete színnel tegyünk 1-1 pontot a szemgolyóra. lépés Nincs más hátra. a Lágyítást pedig 7 kpt-re. mint a pupilla megrajzolása. vagy bárhol máshol! . lépés Válasszuk a Réteg > Rétegstílus > Bevésés és domborítás menüpontot. A Mélységet állítsuk 200%-ra. Ismét készítsünk egy új réteget a már ismert módszerrel. 13. A ceruzát állítsuk 8 kpt-re.

.

Földgolyó Amennyiben irigyeljük az ûrhajósokat. akik teljes nagyságában nézegethetik bolygónkat. lépés Töltsük ki a Background réteget feketével az Edit > Fill. . viszont a látvány lenyûgözõ lesz! 1. ill. lépés Hozzunk létre egy 800 x 800 pixeles. 2. A feladat nem igényel ördöngös ügyességet. akkor akár saját Földünket is elkészíthetjük. a Szerkesztés > Kitöltés opció segítségével. fehér hátterû üres dokumentumot. 100 dpi (dot per inch) felbontású.

3. ill. lépés Hozzunk létre egy új réteget a Shift + Ctrl + N (Win). és adjuk neki a "bolygó" nevet. . a Shift + Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével.

lépés Az Elliptical Marquee Toollal ( ) készítsünk kört. . 6. A háttérszín maradjon fehér. lépés ) segítségével töltsük ki a kört fehér színnel. hogy az elõtérszín ne legyen túl kék.4. lépés Változtassuk meg az Elõtérszínt R:94 G:94 B:198 –ra. majd a kijelölést helyezzük a kép közepére. A Paint Bucket Tool ( 5. mert a kontinensek barna helyett rózsaszínûek lesznek. majd kattintsunk az egér bal gombjával a kijelölt területre. Ügyeljünk arra.

lépés Készítsük el a földgömb mintáját a Filter > Render > Clouds ill. .7. a Szûrõk > Renderelés > Felhõk parancs segítségével.

amíg a megfelelõ minta elénk nem tárul. ill. a Szûrõk > Renderelés > Negatív felhõk parancsot.8. az Alma + F (Mac) billentyûkombinációval addig ismételgessük a szûrõ használatát. ill. lépés Ezt követõen használjuk a Filter > Render > Difference Clouds. . A Ctrl + F (Win).

vegyük le róla a kijelölést. lépés Miután elkészült a szép felhõ. Keressünk bolygónkon egy szimpatikus felhõt. és jelöljük is ki az Elliptical Marquee Toollal ( bolygó határain belül jelöljük ki a felhõt.) ).9. (Tanács: Csak a .

10. és állítsuk be a következõ paramétereket. (Tanács: Az ecset mérete legyen kisebb a kijelölésnél. lépés Használjuk a Filter > Liquify parancsot.) . Majd tetszés szerint mossuk el a felhõket.

hogy gömbölyûbb hatást érjünk el. és a 10. használjuk a Filter > Distort > Spherize parancsot . lépés A 9. 12. lépést többször megismételhetjük.11. lépés Ahhoz.

13. 14.a következõ beállításokkal. és adjuk neki a "megvilágítás" nevet. lépés Invertáljuk kijelölésünket a Ctrl + Shift + I (Win). ill. 15. illetve Alma + Shift + I (Mac) billentyûkombinációval. a Shift + Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével. lépés Hozzunk létre egy új réteget a Shift + Ctrl + N (Win). A sugara legyen 3 pixel. lépés A Földgömb szélének elmosásához jelöljük ki a "bolygó" réteget és a Select > Modify > Contract… segítségével vegyünk el 3 pixelnyit. és mossuk el a Földgömb szélét a Blur > Gaussian Blur paranccsal. .

16. . A Gradient Editor segítségével készítsük el az átmenetet a fehértõl az átlátszóig. Az átmenet fajtái közül használjuk a ). az átmenet eszközt. Az eszköz opció palettáján pipáljuk ki a Transparencyt. majd válasszuk ki a Gradient Toolt ( Radial Gradientet ( ). lépés Állítsuk át az Elõtér színét fehérre. 17. ill. lépés Húzzunk átmenetet a kép közepétõl a háromnegyedéig.

lépés És íme! Máris a kozmoszban érezhetjük magunkat! . 19. Az élethûség érdekében használjuk az Image > Adjustments > Levels (Ctrl + L) menüpontot tetszés szerinti beállítással. lépés Merge Layer alkalmazásával egyesítsük a két réteget.18.

Light 0. lépés Miután megnyitottuk képünket.Fekete-fehér képek színezése Sokszor a régi kacatok közti kutakodáskor kezünk ügyébe kerülnek a felmenõinkrõl készült negyven-. 1. . majd a megjelenõ panelen kapcsoljuk be a színezés (colorize) opciót. sötét padlás mélye. Ez a réteg szolgáltatja majd a szem színét. és a felbukkanó menübõl a “duplicate layer” (rétegmásolat) menüpont választásával. amelyeket szerencsésebb esetben megóvott számunkra a száraz. lépés Az új réteget kijelölve kattintsunk az Image > Adjustment > Hue-saturation menüpontra. 3. A kívánt réteget duplázzuk meg a réteg fölött a jobb egérgomb lenyomásával . lépés Ezután a réteg opacity (átlátszóság) értékét állítsuk 50% -ra. ötvenéves múltra visszatekintõ képek. hogy ezeket a korabeli alkotásokat színesben is megcsodálhassuk. felmerülhet az igény. Így ebben a segédletben egy könnyen elsajátítható színezési módszert fogunk megismerni. 2. elsõ lépésként készítsünk rétegmásolatot. Saturation 50. Miután digitalizáltuk képeinket. és az értékeket állítsuk be a következõképpen: Hue 230.

S 50. Majd a réteg átlátszóságát 60-ra állítjuk. lépés Kattintsunk a maszkra. A végén az egészet egyesítsük egy új rétegen. S 40. az átengedõképességét pedig color burnre.4. és az új rétegen állítsunk H 25. majd maszkoljuk ki a réteget a layerpaletta alján lévõ maszk ikonra kattintva. B 40 színbeállítás használatával fessük ki a néni kabátját. majd az ecset (brush) eszközt és a fekete színt választva kezdjük el a szemek festését. majd kezdjük el a száj festését a maszkon. L 0 értékre. A pipettával vegyünk színmintát a néni hajának középtónusú színébõl. majd hozzunk létre az egyesített réteg fölé egy gradient maszkréteget a nyíllal jelölt szimbólumra kattintva. és az elõzõek szerinti módon állítsuk a Hue/saturationt H 360. lépés Miután ezzel megvagyunk. L 0 értéket a szokott módon. és "tegyük fel" az arcpírt. Ennek beállításai: radial. duplázzuk meg rétegünket. Miután befejeztük. 150. Következõ lépésként hozzunk létre egy új réteget. Elõtte. hozzunk létre egy üres réteget az eddigiek fölött. Miután ezzel megvagyunk. majd egyesítsük a látható rétegeket a Layers > Merge visible menüpont használatával. a keménységét (hardness) 0-ra. lépés Váltsunk ecset eszközre. 6. 7. majd utána. Ugye szembetûnõ a változás? :) . ecsetünk átlátszóságát (opacity) állítsuk 50%-ra. Ecsetünk és az R 40. lépés Ezt követõen ismét duplázzuk meg a rétegünkez. G 220. és a “reverse” mód legyen bekapcsolva. 5. és ennek is állítsuk color módúra az áteresztõségét. majd a menübõl a már említett gradient tulajdonságot választva.

.

Futball-labda készítése

A mai foci legõsibb formája már a Kr. e. 2000 körüli kínai forrásokban is szerepel: Huang-ti császár a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy gyorsaságukat, ügyességüket és találékonyságukat fejlessze. Magyarországon elõször 1879-ben említették meg egy könyvben, mint az “angol rúgósdit”. A világon ez az egyik legelterjettebb sport. Aktuális bemutatónk is ehhez a népszerû tevékenységhez kapcsolódik.

1. lépés Készítsünk egy 800 x 800 pixeles, 100 dpi (dot per inch) felbontású, fehér hátterû dokumentumot.

2. lépés Hozzunk létre egy új Layert a Ctrl + Shift + N gyorsbillentyû segítségével, amelynek adjuk a „minta” nevet.

3. lépés Keressük ki a Polygon Toolt a Toolbar palettáról, amellyel tetszõleges nagyságú és oldalszámú sokszöget hozhatunk létre. Elõször jelöljük be az opció palettán a Fill Pixelst, majd állítsuk a Sides (oldalak) mezõ értékét 6-ra. A Polygon options panelen állítsuk be a hatszög oldalainak a méretét 2 centisre.

4. lépés Jelöljük ki pontosan a hatszögünket. Ezt úgy hajthatjuk végre, hogy a Ctrl billentyû nyomva tartása mellett egyszer rákattintunk a Layers panelen elhelyezkedõ képre.

5. lépés Húzzuk össze a kijelölésünket a Select > Modify > Contract segítségével, majd állítsuk be 2 pixelesre. Ezek után a Del billentyû megnyomásával töröljük ki a hatszög belsejét, végül vegyük le a kijelölést a rétegünkrõl.

6. lépés Kettõzzük meg a hatszögünket a Layer > Duplicate Layer segítségével, majd az egyes sokszögeket helyezzük egymás mellé. Ismételjük ezt a lépést addig, amíg teljes képünket ki nem töltik a hatszögek, majd a végén vonjuk össze a rétegeket a Ctrl + E segítségével.

Ezek után vonjuk össze a „Background” layert a „labda” réteggel a Ctrl + E billentyûkombinációval.7. A Shift + F5 gyorsbillentyûvel töltsük ki ezeket fekete színnel. . lépés A Shift billentyû nyomva tartása mellett a Magic Wand Tool segítségével jelöljünk ki minden harmadik hatszöget.

8. Térjünk vissza a megújult „Background” rétegre. . A Ctrl + C gyorsbillentyûvel másoljuk a kijelölést. lépés Következõ lépésként hozzunk létre egy új réteget. és azon belül a Shift billentyû lenyomásával jelöljünk ki egy szabályos kört az Elliptical Marquee Tool segítségével. amelynek adjuk a „futball” nevet. majd Ctrl + V-vel helyezzük át a „futball” rétegre .

lépés Kapcsoljuk ki a „Background” layert a szemre kattintva. . 10. lépés Adjunk 2 pixeles keretet a labdának az Edit > Stroke utasítással.9.

színét feketére. 12. Kattintsunk kétszer „futball” nevû rétegünkre. A Layer style ablakban keressük meg az Inner Glow effektust. A Blend Mode-ot állítsuk át Normálra.11. az Opacityt csúsztassuk 77 százalékra. lépés Most. hogy gömbölyû a labdánk. Ebben a helyzetben állítsuk be az Ammountot 100 százalékra és a Mode-ot Normálra. és állítsuk be a következõ paramétereket. lépés A labda gömbölyítéséhez alkalmazzuk a Filter > Distort > Spherize szûrõt. Angle -53 fok. és az Elementsen belül a Size értékét 20 pixelre. Distance 150 pixel. Végezetül állítsuk be az Inner Shadow effektust a következõ paraméterekkel: Opacity 40%. Choke 4%. Size 32 pixel. . játsszunk egy kicsit a fényviszonyokkal.

lépés Labdánk gólra kész! .13.

Jó munkát! .

olvashatjuk a lexikonban. lépés Töltsük ki a Background réteget feketével az Edit > Fill. de olyan is akad. aminek az átmérõje több mint 900 km. élethû mérethez ragaszkodnunk. . 2. 100 dpi (dot per inch) felbontású. a Szerkesztés > Kitöltés opció segítségével. Természetesen nem kötelezõ az eredeti. és csak kissé tér el az ekliptika síkjától. Méretük igen változó: lehetnek kavics nagyságúak. kisebb-nagyobb sziklatörmelék kering. lépés Hozzunk létre egy 500 x 500 pixeles. fehér hátterû üres dokumentumot. Pályájuk általában kör alakú.Hulló aszteroidák "A Mars és a Jupiter között igen jelentõs számú. ill. amelyik keresztezi a Föld pályáját" . de van olyan is. Bemutatónkban ezúttal egy zuhanó aszteroida elkészítésének útját járjuk végig lépésrõl-lépésre. 1.

lépés A Polygonal Lasso Toollal ( ) készítsünk el egy aszteroida-formát. a Shift + Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével. 4. ill.3. lépés ) az aszteroida kitöltésére. Használjuk a Paint Bucket Toolt ( 5. Próbáljuk a kijelölést körülbelül a kép közepére helyezni. és adjuk neki az "aszteroida" nevet. lépés Hozzunk létre egy új réteget a Shift + Ctrl + N (Win). Kattintsunk az egér bal .

8. A Ctrl + F (Win). a Szûrõk > Renderelés > Negatív felhõk parancs segítségével. 6. amíg úgy nem látjuk. ill. ill. lépés Kettõzzük meg az "aszteroida" réteget a Layer > Duplicate Layer. ill. lépés Készítsük el az aszteroida mintáját a Filter > Render > Difference Clouds. hogy elkészült a megfelelõ minta. a Szûrõ > Stilizált . 7. a Réteg > Réteg megduplázása opcióval. ill.gombjával a kijelölt területre. az Alma + F (Mac) billentyûkombinációval addig ismételgessük a szûrõ használatát. lépés Készítsük el a sziklatörmelék domborzatát a Filter > Stylize > Emboss.

az Alma + D (Mac) billentyûkombináció segítségével.> Domborítás opció segítségével. lépés A Blending Mode-ot az "aszteroida" rétegen is állítsuk át Linear Lightra. a dombormû magasságát (Height) 3 pixelesre. Ekkor észrevehetjük. lépés Vegyük le a rétegrõl a kijelölést a Ctrl + D (Win). így a réteg Blending Mode-ját állítsuk át Linear Lightra. ill. és az eredeti színek megtartásának mértékét (Amount) 500%-ra. Állítsuk az ecset méretét 21 pixelesre. Ezt távolítsuk el a Brush Toollal ( ). majd fessük körbe az "aszteroida copy" rétegen az aszteroidát. Állítsuk a megvilágító fény irányát (Angle) 0 fokra. hogy az aszteroidát egy fehér kontúr veszi körül. Még nem teljes a domborhatás. 9. 10. vegyük le a Flow értékét 39%-ra. Kattintsunk vissza .

ill. hogy helyezzük a kurzort a Layers panelre. az Alma + E (Mac) billentyûkombinációval vonjuk össze az egymás alatti layereket. majd kattintsunk a Duplicate Layer parancsra. ill.az "aszteroida copy" rétegre és a Ctrl + E (Win). . 11. Az így létrehozott rétegeket változtassuk meg az Edit > Free Transform. most lássunk hozzá a törmelék megrajzolásához. ill. az egér jobb gombjának megnyomásával hozzuk elõ az almenüt. az Alma + T (Mac) billentyûkombinációval. a Szerkesztés > Szabad alakítás paranccsal. Duplázzuk meg az "aszteroida" layert úgy. lépés A fõ aszteroidát ezzel elkészítettük. vagy a Ctrl + T (Win).

Az ecsetméretet tetszõlegesen állítsuk be. lépés Élesítsük ki a nagy aszteroidát a Sharpen Tool ( ) segítségével. a Strength mértékét pedig 20%-ban határozzuk meg.12. .

lépés Hozzunk létre egy új réteget a Ctrl + Shift + N (Win). lépés Adjunk mintát az ecsetnek. ill. Jelöljük ki ugyanezen a panelen a Texture funkciót. A Color Picker eszközzel válasszunk ki egy szürke színt. majd gépeljük be a nagyságát (Scale) és a mélységét (Depth) 100%-os érték megadásával. majd a Brushes panelen állítsunk be egy 100 pixeles puha szélû ecsetet.13. Ezután a sziklatörmeléket körülvevõ porfelhõt fogjuk elkészíteni. 14. Az új réteget az egér bal gombjának nyomva tartása mellett rakjuk az "aszteroida" layer alá. Válasszuk ki a mintát. az Alma + Shift + N (Mac) billentyûkombináció segítségével és adjuk neki a "por" nevet. .

15. lépés Legyünk kreatívak! Ecsetünk segítségével készítsük el a tetszésünk szerinti porfelhõt. Kész is lett az aszteroidánk. Csak egyre vigyázzunk: ne engedjük becsapódni a Földbe! .

.

lépés Kezdjünk neki a pénzverésnek. amelyek arany és ezüst ötvözetébõl készültek. Mi is elkészíthetünk ilyen aprópénzt .amit természetesen a kereskedelemben nem használhatunk fel! Ha végigvisszük lépésrõl-lépésre a bemutatót. . utána már mindenfajta érme elkészítésére képesek leszünk. 1. 2-3 ezer évvel használtak ezüstöt fizetési eszközként. A mai pénzérmék õsei Kis-Ázsiában. 100 dpi felbontású fehér hátterû üres lapot. Hozzunk létre egy új layert a Shft + Ctrl + N gyorsbillentyû segítségével és adjuk neki az "érme" nevet.e.Aprópénz Mezopotámiábanmár Kr. 2. lépés Készítsünk egy 425 x 425 képpontos. Lüdiában jelentek meg.

lépés Készítsünk egy tetszöleges nagyságú. majd állítsuk be a Foreground Colort (festõszínt) a következõ színre: #FFD427.3. lépés Adjuk meg az érménk alapszínét a Color Picker segítségével. . Szabályos kört egyszerûen a Shift nyomvatartása mellett egyidõben az egér bal gomja segítségével tudunk létrehozni. de szabályos kört az Elliptical Marquee Tool eszközzel. 4.

5. a méretét. Az opció palettán állítsuk be a paramétereket. lépés Alkalmazzuk a Horizontal Type Toolt az érmén elhelyezkedõ feliratok elkészítéséhez. vagy a Shift+F5 gyorsbillentyûvel. lépés Töltsük ki a kijelölésünket az Edit / Fill segítségével. Válasszuk ki a betûtípust. az élsimítás módját és a szöveg színét. 6. . Állítsuk be az élsimítást Sharpra (éles) és a szövegünk színét feketére. majd ezután vegyük le a rétegünkrõl a kijelölést.

lépés Ha alaposabban megvizsgálunk egy egy forintost. Ezt készítsük most el a következõ lépésekben. hogy aktívizáltuk. hogy egy csík van a számmal egyvonalban. . hogy a képünk szélén megjelenik a vonalzó.7. Onnan tudjuk meg. Hozzunk létre egy újabb layert Shft + Ctrl + N segítségével. melynek adjuk a "csík" nevet. Szép és pontos csík elérése érdekében használjuk a Rulers–t (segédvonalakat). Húzzuk a segédvonalakat az egyes szám talpának felsõ illetve alsó pontjához. láthatjuk. A segédvonalakat megtalálhatjuk a View menüben vagy bekapcsolhatjuk a Ctrl + R gyorsbillentyû segítségével.

9. a másikat a [Shift] billentyû nyomvatartásával tudjuk hozzájelölni. . Az egyik oldalát jelöljük ki a szokásos módon. A Rectangular Marquee Tool segítségével jelöljük ki a csíkok helyét mindkét oldalon. Ügyeljünk arra. lépés Lássunk neki az elkészítéséhez. lépés Töltsük ki a kijelölésünket fekete színnel.8. pontosabban az Edit menü / Fill / Blackkel. hogy a "csík" layeren hajtsuk végre az utasítást. A két különbözõ oldal kijelölése figyelmet igényel .

Hozzunk létre egy új layert a Shft + Ctrl + N segítségével. melynek adjuk egyszerûen a "perem" nevet. A Ctrl billentyû folyamatos lenyomása mellet (egy kéz jelenik meg) kattintsunk a kis képre (az ábrán piros nyíl mutatja). lépés Készítsük el az érme peremét. és külön a "BP. majd készítsük el külön a "Forint”. majd jelöljük ki a layer teljes tartalmát.10. Könnyen elvégezhetjük a következõ módon. Térjünk vissza a "perem" rétegre.” feliratot. Kattintsunk egyet az egerünkkel az "érme" nevû rétegre. 11. de a kijelölésünk maradjon meg! . lépés Ismét alkalmazzuk a Horizontal Type Toolt. mely automatikusan kijelöli a réteg tartalmát.

a "Forint" réteget. 13. a színét állítsuk be: #FFD427-re. és a helyzetét Centerre (közép). lépés A perem elkészítéséhez az Edit menü / Stroke segítségét vegyük igénybe. lépés Jelöljük ki egyesével a "csík" réteget. a "BP. és az "1" réteget a Shift billentyû nyomvatartásával. Ez után vonjuk össze õket a Layer menü / Merge Layers vagy a Ctrl + E billentyûkombinációval. .12. A keret vastagsága legyen 10 pixel." réteget. a "perem" réteget.

14. majd a [Ctrl] billentyû lenyomása után egy kijelölõ négyzet társul hozzá. lépés Tegyük a "csík" réteget aktívvá. melyet egyszerûen és látványosan a Bevel and Embosszal tudunk megoldani. Kattintsunk kétszer a "csík" layerre. 16. Helyezzük az egér mutatóját a Layers panelen található „csík” réteg kis képére. Domborítsuk ki a feliratot. . lépés Töltsük ki a kijelölést a #FFD427 színnel. Ezt a következõ képpen hajtsuk végre. melynek következtében a következõ opció paletta jelenik meg. ennek következtében egy kéz jelenik meg. A [Ctrl] billentyû és az egér együttes nyomvatartásával végezzük el a kijelölést 15. melyet az Shift + F5 gyorsbillentyûvel hajtsuk végre. lépés Jelöljük ki a „csík” réteg tartalmát.

a Depth -et 71 százalékra. a domborítás nagyságát 5 pixelre és maradjon a Soften 0 pixelre. .Válaszzuk ki a Bevel and Emboss opciót és állítsuk be a stílust Emboss-ra.

és a szín legyen fekete. Mode: Normal. Opacity (átlthatóság): 75 százalék.Ezt követõen állítsuk be az Outher Glowot. a noise (zaj): 0 százalék. . a következõképpen.

csak még egy kicsit tupírozzunk rajta. . lépés Már lassan a feladatunk végéhez érünk.17.

A fény típusát állítsuk Spotlightra az Intensity legyen 24. Helyezzük el a Spotfényt a képen látható módon az érménkre. majd nyomunk egy OK gombot. Elõször tegyük aktívvá egyszeri kattintással a Layers panelen található "érme" réteget. csak elindítjuk a Filter menü / Render / Lighting effect. és a Focus 25. amilyen az "érme" rétegnél van. Ezzel elértünk a feladatunk végéhez. 19. A Filter menü/ Render / Lighting effects -vel valóságos árnyékolást hozunk létre. pontban vannak.et. lépés Most a "csík" layert tegyük aktívvá és végezzük el rajta is ugyanazokat a lépéseket amelyek a 18. lépés Látványban így sem panaszkodhatunk. Majd a következõ beállításokat használjuk. de az igazi hatását a fény játékával fogjuk elérni. A többit csúszkát állítsuk 0-ra.18. Ha ugyanolyan hatást akarunk elérni. nem kell semmin változtatni. Jó munkát! .

.

1. lépés Nyissunk egy 400 x 400 pixeles. 3. 100 dpi (dot per inch) felbontású. amelyek repedezni kezdenek. lépés . 2. amelybõl kiderül. szétporladnak és önmaguktól is leomlanak. fehér hátterû üres dokumentumot. amelynek adjuk a „fal” nevet. lépés Hozzunk létre egy új layert a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyûvel.Omladozó fal Az idõ kárt tesz a falakban. majd hogyan verjük le azt tetszõleges foltokban. hogyan húzzunk fel friss vakolatot. Ennek a hatásnak a megvalósításán vezet minket végig az alábbi bemutató.

Kattintsunk duplán az egér bal gombjával a Toolbar panel alján elhelyezkedõ színdobozokra. lépés A fal textúra elérése érdekében használjuk a Filter > Noise > Add Noise szûrõt. és pipáljuk ki a . Az Amount értékét csúsztassuk 5 százalékra. 5. 4. lépés Ezt követõen ebbõl a két színbõl generáljunk véletlenszerûen felhõt a Filter > Render > Clouds segítségével. jelöljük be az eloszlást Gaussianra. ezáltal megnyitva a Color Picker palettáját. Ezen állítsuk be a Foreground Colort #2F2F2C-re és a Background Colort #8A8372-re.

6. . Állítsuk a szórás sugarát 10-re és a simítást 5-re. lépés A vakoláshoz használjuk a Filter > Brush Strokes > Spatter szûrõt.Monochromatic funkciót.

8.7. lépés Új rétegünket élesítsük ki a Filter > Sharpen > Sharpen utasítással. . mi is kettõzük meg „fal” rétegünket a Layer > Duplicate layer segítségével. lépés Mivel az életben is a vakolat több rétegben kerül a falra. ami által a falon található apró kövek láthatóbbakká válnak.

10. . majd alkalmazzuk az Image > Adjustment > Levels utatsítást a fal mintájának megváltoztatására. Ezen állítsuk be a Inputot 126 > 1. A Mask Layer utasítást a Layers panel alján találhatjuk meg. lépés Vonjuk össze „fal” és „fal copy” nevû rétegeinket a Ctrl + E gyorsbillentyû segítségével. Töltsük ki felhõ mintával a maszkot a Filter > Render > Clouds segítségével. Ezt követõen a D billentyû lenyomásával állítsuk alapállapotba a Foreground és a Background Colort. lépés A „fal copy” rétegen hozzunk létre egy Mask layert. Most láthatjuk igazán.9. miként változott a fal textúrája.0 > 128 értékekre.

13. amelyen végezzük el a Ctrl + F gyorbillentyû segítségével a mezzo eljárást. A mezzo szûrõ a hagyományos mezzo rácsozást szimulálja. lépés Következõ lépésként térjünk át a Channels panelre. lépés Ezen a csatornán alkalmazzuk a Filter > Pixelate > Mezzotint szûrõt. Az eljárás a képet véletlenszerûen megadott alakú foltokra bontja.11. Állítsuk a mezzo típusát Coarse Dotsra. A panel alján található New Channel ikon segítségével hozzunk létre egy „Alpha 1” csatornát. 12. lépés . Hozzunk létre egy újabb csatornát (Alpha 2).

lépés Alkalmazzuk a Filter > Render > Lighting effects szûrõt. Ezt követõen állítsuk a Blending Mode-ot Colosra. és végezzük el a 13.Jelöljük ki az „Alpha 1” csatorna tartalmát. lépés Vonjuk össze a rétegeket a Ctrl + E gyorsbillentyû segítségével. 15. majd a kijelölt területet másoljuk át a Ctrl + C-vel. . 14. Állítsuk be a Depth-et 100 százalékra. Állítsuk át a Lighting Type-ot Directionalra. ezek után illesszük be a Ctrl + V gyorsbillentyû segítségével a layers palettára. a Size-ot és a Softent 0 pixelre. 17. Térjünk vissza az RGB üzemmódra. az Intensityt 36-ra. lépés Térjünk vissza a Channel panelre. A Ctrl billentyû folyamatos nyomva tartása mellett kattintsunk egyszer az egér bal gombjával a csatornán elhelyezkedõ képre. lépés Az újonnan létrehozott rétegen alkalmazzuk a Layer > Layer style > Bevel & Emboss szûrõt. lépést az „Alpha 2”-vel is. 16.

lépés Miután elkészítettük a falat. hogy a „tégla” layer a Layers panel legtetején helyezkedjen el. Fontos. .18. amelynek adjuk a „tégla” nevet. verjük le róla a vakolatot. Hozzunk létre egy új layert a Ctrl + Shift + N gyorsbillentyû segítségével.

a domborhatást 4-re és a megvilágítást Top Left-re. lépés Állítsuk be a Foreground Colort #CA9A9B-re és a Background Colort #57473A-ra a 3. a méretarányt 100 százalékra.19. lépés Készítsük el a téglamintát a Filter > Texture > Texturizer segítségével. 20. lépés szerint. majd . Ezen a rétegen hozzunk létre egy Mask layert a gomb segítségével. amelyet a Layers panel alján találhatunk. A maszkot töltsük ki felhõ mintával (Filter > Render > Clouds). majd alkalmazzuk a Filter > Noise > Add Noise szûrõt felhõnkön az aktuális beállítás alapján. Állítsuk be a felületet Bricks-re.

rögtön az Image > Adjustments > Levelsszel készítsük el a potyogó vakolatot. .

Állítsuk a domborítás stílusát Embossra. a Size-ot 0-ra és a Softent 1 pixelre. lépés Rakjunk egy kis árnyékot a vakolat alá a Layer > Layer style > Inner shadow segítségével. majd adjunk egy kis vastagságot neki a Bevel & Emboss használatával. a Depth-et 61 százalékra.21. .

22. lépés Íme a fal. útban az összeomlás felé! Jó munkát! .

vagy zárt mértani formába. akár a szöveget tovább szerkesszük. 3. majd adjuk a rétegnek a „kör” nevet. Természetesen annak sincsen akadálya. lépés Nyissunk egy 500 x 500 képpontos. 100 dpi (dot per inch) felbontású. lépés Hozzunk létre egy új layert a [Shift] + [Ctrl] + [N] gyorsbillentyû segítségével. hogy késõbb akár a görbét.Szöveg körpályán Az Adobe Illustrator mellett immár az Adobe Photoshop programban is írhatunk rövid szöveget bármilyen vektorosan rajzolt görbére. lépés . Ennek a feladatnak a megoldásához lássuk a következõ bemutatót! 1. fehér hátterû üres dokumentumot. 2.

A szabályos kör eléréséhez tartsuk nyomva a [Shift] billentyût. és állítsuk be a Color Picker segítségével a Foreground colort 004EFF-re. lépés Most töltsük fel a kör belsejét egy nekünk tetszõ színnel vagy átmenettel. hogyan festhetjük ki. majd az egér bal gombjával szerkesszük meg a kört. 4.Az Elliptical Marquee Toollal készítsünk egy tetszõleges nagyságú. . A Background color maradjon fehér. Lássuk csak. Ügyeljünk arra. hogy kijelölésünk körülbelül a képünk közepén helyezkedjen el. Kattintsunk kétszer a Toolbar alján található felsõszín dobozra. szabályos kört.

lépés Készítsünk egy nagyobb kört a kisebb köré. Keressük ki az Ellipse Toolt a Toolbar panelrõl. lépés Válasszuk ki az eszközök közül a Gradient Toolt . és állítsuk be az opció palettán a Radial Gradient átmenettípust . amelyeket a View > Rulers-szel kapcsolhatunk be. hogy a nagy kör lehetõleg a kisebb középpontjából induljon ki. . 6. Figyeljünk arra.5. Ezt követõen készítsük el a nyíl irányába az átmenetünket. majd az [Alt] + [Shift] nyomva tartása mellett készítsük el a nagyobb kört. Segítségül hívhatjuk a segédvonalakat. majd jelöljük be ezen a Reverse funkciót.

Az opció panelen állítsuk be a szöveg betûstílusát. akkor kattintsunk egyszer a vonalra. lépés Fogjuk meg a Horizontal Type Toolt . lépés Hozzunk létre egy új rétegmappát. . Innetõl kezdve bármit írhatunk a körre. Ezt a gombot a panel alján található ikonok között találhatjuk. 8. Lépjünk a Layers panelre és kattintsunk a New Group gombra. és amikor feltûnik ez a jel . majd a kurzort helyezzük a nagy kör szélére.7. nagyságát és színét.

(Ez a nyíl jelzi a mozgatás irányát. míg befele nem . és addig mozgassuk a szöveget. ha a szöveg a görbe túloldalán helyezkedik el.) . lépés A feladat akkor válik látványossá.9. Vegyük elõ az eszköztárból a Path Selection Toolt fordul .

lépés Most. konvertáljuk át Shape-pé. hogy elkészültünk a szöveggel. amelyet a Layer > Type > Convert to Shape segítségével kivitelezhetünk. .10.

majd nyomjuk össze függõleges irányban az Edit > Free Transform segítségével. amellyel 10 pixelnyi elmozdulást hozunk létre az elsõ réteghez képest. Máris háromdimenziós lett a szövegünk! . A Move Tool és a [Ctrl] + [Alt] billentyûkombináció nyomva tartása mellett üssük le tízszer a lefelé mutató kurzorbillentyût. Elsõ lépésként kettõzük meg a Shape layerünket a Layer > Duplicate Layer utasítással. lépés Torzítsuk el a szöveget elõször perspektivikusan.11. lépés Készítsünk a szövegünkbõl 3Ds feliratot. 12. majd változtassuk meg eredeti Shape rétegünk színét.

lépés Most itt az idõ. Fogjuk a Lasso Toolt és jelöljük ki a szöveget az ábra iránymutatásai szerint. amelynek a háttérben kell elhelyezkednie.13. . hogy kimaszkoljuk a szövegbõl azt a részt.

akik kis plüss szívecskékkel díszített virágcsokrot adnak kedvesüknek. Jó munkát! Kristályszív [2006. hogy a „Group 1” rétegen vagyunk.25. lépés A [Ctrl]+ [Shift]+ [Alt] gyorsbillentyû nyomva tartása mellett kattintsunk a „Group 1” rétegcsoport melletti kis képre. majd nyomjuk meg a Layers panel alján található Add layer Mask gombot.] Vissza · Valentin napkor a kirakatok és a virágboltok tele vannak piros szívekkel. Invertáljuk kijelölésünket a Select > Inverse utasítással. 15. Vannak.05. lépés Utolsó lépésként hátteret is adhatunk mûvünknek. Gyõzödjünk meg arról.14. Ezzel sikeresen kitakartuk a szövegünket. Ezzel a mûvelettel kijelöljük a kitakarni kíkánt területet. amely a gömb hátterébe került. és vannak. akik .

2. Most adjunk a háttérnek bordó megvilágítást. Mostantól viszont – bár csak virtuálisan – mi is készíthetünk kristályszívet kedvesünknek! 1. majd alkalmazzuk rajta a Filter > Render > Lighting effects szûrõt.valamilyen drágakõbõl készíttetnek csillogó. lépés Elõször invertáljuk a Background réteget a Ctrl + I segítségével. 100 dpi (dot per inch) felbontású. Ez utóbbi megoldás hátránya a drágasága. szív alakú ékszert. lépés Hozzunk létre egy 500 x 500 pixeles. . fehér hátterû lapot.

. lépés A színpadunk már kész. most készítsük el képünk fõszereplõjét: a szívet. Mielõtt elkezdenénk az alkotást. A Pen Tool segítségével rajzoljuk meg a szív kontúrját. az egér jobb gombjára kattintva válasszuk ki a Make Selection parancsot. az opció palettán állítsuk a toll használatának módját Shape-re. Miután a görbékbõl megrajzolt szívvel elkészültünk.3.

és hozzunk létre egy új csatornát a gombbal. lépés Nyissuk ki a Csatorna panelt. .4. majd a kijelölést töltsük ki az Edit > Fill segítségével fehér színnel (White). Ezek után térjünk vissza a Layer panelhez.

Ezt követõen vegyük le a kijelölésünket a Ctrl + D gyorsillentyûvel. . lépés Kattintsunk a Background rétegre. Ezzel a mûvelettel világosabbá tesszük a kijelölésünket. és a csúszkával állítsuk be a Saturationst is és a Lightnesst is 10-re. Hívjuk elõ a Ctrl + U segítségével a Hue / Saturation panelt.5.

.6. Állítsuk be az opció palettán a Feathert 8 pixelesre. és jelöljünk ki a szív szélébõl egy darabot. lépés A Toolbar panelrõl válasszuk ki a Lasso Toolt .

lépés Ezt követõen térjünk át a Channels panelre. hogy a kijelölésünk az „Alpha 1” réteg vonalát fogja követni. . Ezzel azt érjük el. Az egér bal gombja és a Ctrl + Shift + Alt gyorsbillentyû segítségével kattintsunk az „Alpha 1” réteg képére.7.

lépés Hozzunk létre egy új réteget a Layers panelen „fény” névvel.8. Végül a Ctrl + D billentyûkombinációval vegyük le a kijelölést. majd töltsük ki a kijelölésünket fehér színnel (White) a Shift + F5 gyorsbillentyû segítségével. .

lépés Ismételjük meg a 7. lépésig a mûveleteket.9. lépéstõl a 9. . míg hasonló eredményhez nem jutunk.

ezután hozzunk létre egy újabb layert a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyûvel.10. majd adjuk neki a „fényfolt” nevet. lépés Készítsünk világos foltokat a szív mindkét oldalára a Pen Tool segítségével. .

11. Alkalmazzuk a Filter > Blur > Gaussian Blur szûrõt a foltokon 1. hogy a Foreground Color (bal oldal) fehér. Az áttetszõséget a Gradient Tool opció palettáján a Transparency kijelölésével érhetjük el. majd az egér jobb gombjára kattintva válasszuk ki a Make Selection parancsot.6 pixeles sugárral. Térjünk vissza a Background rétegre. Ezt követõen alkalmazzuk a Gradient Toolt . . amellyel képezzünk átmenetet a kijelölésekbe. Állítsuk be a Gradient Editort úgy. a Background Color (jobb oldal) pedig áttetszõ legyen. lépés Jelöljük ki az egyik görbénket a Path Selection Tool segítségével.

. lépés Befejezésül díszítsük fényfoltokkal a szívünket a Filter > Render > Lens Flare alkalmazásával.12.

. lépés A kész kristályszív elkészülte után sok formával próbálkozhatunk még.13.

Jó munkát!

Faminta

Az ember viszonya a természeti környezethez a történelem folyamán sokat változott. Az õskorban féltek tõle, az ókorban tisztelték, a középkorban felfedezték, az újkorban pedig az ember megpróbálta legyõzni. Az emberiség által használt fogalmak közül a fa az egyik legõsibb. Bemutatónkban a fa mintát fogjuk elkészíteni, amelyet pl. egy kép keretezéséhez használhatunk fel. Ezt a feladatot többféleképpen is meg lehet oldani: mi most egy látványos, ugyanakkor könnyû megoldást ismertetünk.

1. lépés Készítsünk egy 283 x 283 pixeles, 100 dpi (dot per inch) felbontású, fehér hátterû üres lapot.

2. lépés Miután elkészítettük új képünket, a Layers fülön található Background layerre duplán kattintva hozzunk létre egy aktív réteget, amelynek adjuk a „faminta” nevet.

3. lépés Alkalmazzuk a Filter menü > Noise > Add Noise szûrõt. A szabályos eloszláshoz a „Uniform”, a véletlenszerû eloszláshoz a „Gaussian” opciót választhatjuk ki, és a csúszka segítségével megadhatjuk a megfelelõ erõsségû szemcsézetet. Tehát az Amountot állítsuk 100%-ra, az eloszlást Gaussianra, és a Monochromatic négyzetet pipáljuk ki.

Lightness: -45. majd üssük be a következõ értékeket: Hue: 41. Ügyeljünk arra.4. . lépés Ezek után válasszuk meg a fa színét az Image > Adjustments > Hue (színezet) > Saturation (telítettség) Ctrl + U segítségével. Saturation: 81. hogy a Colorize be legyen kapcsolva.

amellyel „lineáris” irányokba életleníthetünk. majd a Distancet állítsuk be 24 pixelre. Immár hasonlóság fedezhetõ fel a természetben lévõ fa textúrája és a mi famintánk között.5. . lépés Mossuk el képünket a Filter > Blur > Motion Blurrel.

Nagyon egyszerû eljárás.6. Készítsünk az Elliptical Marquee Toollal ovális részleteket a rétegünkön. amelyet tetszés szerint végezhetünk el. lépés Utolsó elõtti lépésként készítsük el a favágók rémálmát. a fában található göcsörtöket. .

lépés Végezetül a Filter > Distort > Twirllel csavarjuk meg a fa mintázatát.7. Ennél a lépésnél engedjük szabadjára a kreativitásunkat. A 6-os és a 7-es lépést ismételgessük a rétegen belül különbözõ helyeken. .

lépés Íme a végereményünk. .8. amely eléggé hasonlít a faerezetre.

.

Mivel sajnos minden szkenner vezérlõprogramja teljesen más. Majd szkenneljük be a képet. ha a nyomtatványok végén szerepel az aláírásunk. 2. lépés Szkenneljük be az aláírásunkat! Az aláírás minõsége leginkább a szkennelésen múlik. némi fortéllyal mindezt mesterfokra fejleszteni. Javasolt fehér papírra mélyfekete tintával. Azonban ha már több száz példányt kellene aláírnunk. sokszor inkább aláírásunk rányomtatását választjuk. hogy már itt megfelelõ beállításokat használjunk. ha a . Érdemes azonban ezt is igényesen. arra alábbi bemutató mutat megoldást. egyben stílusosan elkészíteni: egy szép és élethû aláírásnak vektorosnak kell lennie. A szkenneren válasszuk a lehetõ legnagyobb optikai felbontást. Ezért nagyon fontos. nem beszélve a rengeteg idõrõl elvesztegett idõrõl. hova és milyen módon "rajzoljuk le" az aláírásunkat. lépés Elõkészítés Mielõtt nekikezdünk a vektorizálásnak. így itt most csak ajánlásokat tudunk tenni: Elõször is már az sem mindegy. Színmódnak szürkeárnyalatos (grayscale) a javasolt. Nem véletlen.Vektoros aláírás szkennelt szignatúrából Karácsonyi lapoknál. és kapcsoljunk ki mindenféle színkezelést. a dolgunkat megkönnyíthetjük azzal. 1. Hogy miként is tudjuk. esküvõi. az már komoly megerõltetést jelentene a kezünknek. hogy a szkennelésnél jó erõs kontrasztot kapjunk. születésnapi és más jókívánságoknál a elegáns figyelmesség. hogy ezt elkerülendõ.

Általában ez nem egyszerû. Erre az egyik legjobb funkció a Photoshop szintek (levels). lépés Irány az Illustrator CS2! Most következik a képpontok görbékké alakítása. míg a fekete balra húzásával az írást tehetjük még sötétebbé. mondjuk Adobe Photoshop programban. kontrasztosabbá. Az elõkészítés azt jelenti. Vigyázzunk arra.képet elõkészítjük. Az Illustrator CS2 vagy újabb verzióknál mindez lényegesen egyszerûbb: Nyissunk egy új dokumentumot. ami sok idõt és energiát igényelt. hogy minél nagyobb kontrasztot hozunk létre a papír és az írás között. majd vágólapon keresztül másoljuk be az elõkészített aláírást. hogy a vékony vonalak ne tûnjenek el! 3. amelyeket a CTRL + L vagy Alma + L gombbal érhetünk el a legkönnyebben. . Ebben az ablakban a fehér csúszka balra húzásával a papír szemcsézettségét tüntethetjük el. Régebben a vektoros programmal újra kellett rajzolni a görbéket.

lépés Vektorizálás beállítása Általában a jól elõkészített képek vektorizálásánál az alapbeállítások is elegendõek. ha gyors számítógépen dolgozunk. majd válasszuk az Objektum/Élõ kontúr/Kontúr beállításai (Object/Live Trace/Tracing Options) menüpontot.4. A Beállításokban tulajdonképpen azt adhatjuk meg. ami rengeteg idõt igényelhet. de azért fussuk át a beállításokat! Jelöljük ki a képet. Kontúrozás beállításai (Trace Settings) és Nézet (View). A Mód (Mode) . A megjelenõ új ablak három részét láthatjuk itt: Beállítások (Adjustment). Az elõképet csak akkor kapcsoljuk be. hogy mi szerint történjen a vektorizálás. mert minden egyes állítás után a program újrarajzolja a képet.

a program a rajzot megpróbálja eszerint elkészíteni. mint hogy a fenti ablakban megnyomjuk a Kontúrozás (Trace) gombot. Nekünk most az aláíráshoz a fekete-fehér szükséges. Ha nem vagyunk megelégedve az eredménnyel. hogy hány színbõl rajzolja meg a képet. Minél több színt választunk. hogy színes. Aszerint. az a kontúrozás beállításainál a Kitöltés (Fills) és a Vonások (Strokes). és az aláírás máris elkészült. A rövid leírás után lássunk egy ajánlott beállítást az aláírás vektorizálásához: Mód: Fekte-fehér Határérték: 128 Életlenítés: 0 Kitöltések és Vonások bekapcsolva Ecsetvonás maximális vastagsága: 30 képpont Ecsetvonás minimális hossza: 20 képpont Görbeillesztés: 2 képpont Legkisebb terület: 10 képpont Sarkok szöge: 20 (Megjegyzés: a fenti adatok a kézírás és a szkennelés függvényében változhatnak. lépés Vektorizálás Elérkeztünk a várva várt vektorizáláshoz. Most már nincs más dolgunk. Ha minden rendben. nem pedig halmazokat. annál színesebb rajzot kapunk. akkor a fenti palettán még megváltoztathatjuk a vektorizálás beállításait. Ami itt még fontos lehet. fekete/fehér vagy szürkeárnyalatos legyen. akkor valóban görbéket kapunk. lépés . hogy melyiket kapcsoljuk be. akkor ugyanezen a palettán kattintsunk a Kibõvítés (Expand) gombra! 6. Pl. Színes kép esetén beállíthatjuk. ha a Vonásokat kapcsoljuk be. így azokat könnyebben szerkeszthetjük.opcióban kiválaszthatjuk.) 5. viszont annál több elembõl fog állni.

Most már csak az üres részeket kell eltüntetnünk. ha a rajz mögé teszünk egy színes képet. ami számunkra nem kedvezõ. Jelöljük ki a most már vektoros aláírásunkat. hogy a fehér területek is új elemként jelentek meg. majd válasszuk az Objektum/Csoportbontás (Object/Ungroup) opciót.Kozmetika Már majdnem készen vagyunk. Ezt megnézhetjük. . hogy külön elemekként kezeljük a különbözõ részeket. A probléma ugyanis az.

majd a Kijelölés/Azonos/Kitöltés színe (Select/Same/Fill Color) paranccsal jelöljük ki az összes fehér elemet. . amit el akarunk tüntetni.Ezután válasszunk ki egy fehér elemet.

Majd nyomjuk meg a törlés gombot! 7. lépés És készen is vagyunk. Az aláírást most már bárhol használhatjuk vektorosan. .

hiszen felidézik a múltat. pl. hogy régi házak padlásán fellelünk egy-egy régi antik tárgyat. a "régiség" megjelenítését fogjuk megvalósítani. lépés Hozzunk létre egy 394 x 394 képpontos. A következõkben nem a papír retusálását. Ezeket ma már értékként tartjuk számon. fehér hátterû új dokumentumot! 2. A mai technika szintjén ezeket az anyagokat már retusálhatjuk és digitalizálhatjuk is. 100 dpi (dot per inch) felbontású. az Shift + Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével. 1. lépés Hozzunk létre egy új layert (réteget) a Shift + Ctrl + N (Win). térképeket.Papír antikolása Elõfordul. majd adjuk neki a "papirusz" nevet! . fényképeket. hanem éppen ellenkezõleg: a papír antikolását. régi iratokat. ill.

lépés Lássunk hozzá a papír elkészítéséhez! A Rectangular Marquee Tool ( ) segítségével jelöljünk ki egy akkora négyzetet a lap közepén. lépés Határozzuk meg a papír színét a Color Picker segítségével! Állítsuk be a Foreground Colort (festõszínt) a következõre: #F3ED86! 5. majd töltsük ki a négyzetet a festõszínnel (Foreground Color)! .3. amekkora antik papírt létre szeretnénk hozni! 4. lépés A Shift + F5 (Win/Mac) billentyûkombináció segítségével hozzuk elõ a Fill parancsot.

7. és pipáljuk ki az Anti-aliast és a Contiguous-t! Ezekkel a beállításokkal finomabb kijelölést érhetünk el. a Smoothnesst pedig 14-re! A mûvelet elvégzése után a képernyõ bal oldalán. az Alma + D (Mac) billentyûkombinációval! Vegyük kézbe a Magic Wand Toolt. hogy milyen szép lett a végeredmény. Ezután kattintsunk a papirusz közepére! Tisztítsuk meg a papír szélein található fölösleges . a Szûrõ > Ecsetvonások > Fröcskölt effektus segítségével! Állítsuk a Spray Radiust 25-re. majd az opció palettán állítsuk a Tolerance-t 35-re. ill. ill. lépés Térjünk vissza a réteghez és vegyük le róla a kijelölést a Ctrl + D (Win). ill. lépés A színezés után szaggassuk meg a papirusz széleit! Maradjon a layer kijelölve.6. a preview ablakban láthatjuk. Növeljük meg a "papirusz" nevû layer szélét! Ezt a Select > Modify > Border. a Kijelölés > Módosítás > Szegély opcióval hajtsuk végre! A keret széle legyen 20 pixeles! Szaggassuk meg a széleket a Filter > Brush Strokes > Spatter. a varázspálcát ( ).

ill. a Kijelölés > Módosítás > Zsugorítás segítségével húzzuk összébb a kijelölést. hogy tökéletes a hatás. a Shift + Alma + I (Mac) billentyûkombinációval! (Tehát csak a papirusz legyen kijelölve!) 9. a Shift + Alma + I (Mac) billentyûkombinációval. ill. az Alma + D (Mac) . majd a Del (Win/Mac) gomb lenyomásával töröljük le a kilógó részt! Végül vegyük le teljesen a képrõl a kijelölést a Ctrl + D (Win). ill. majd a Del (Win/Mac) billentyût használva töröljük le a felesleges részeket! 8. mondjuk 5 pixellel. lépés Álljunk vissza az alapkijelölésre a Select > Inverse. a Kijelölés > Fordított kijelölés paranccsal hajtsuk végre. ill. a Kijelölés > Fordított kijelölés paranccsal vagy a Shift + Ctrl + I (Win). Finomítsunk még egy kicsit a papír peremén! A Select > Modify > Contract. ill.fehér foltokat és vonalakat! Ezt a Select > Inverse. ill. lépés Még a kép széleinek letörlése után sem mondhatjuk. Ezután ismét inverzeljük a kijelölést a Shift + Ctrl + I (Win).

lépés Az igazi mûvészet csak most kezdõdik. hogy a tónus Midtones-ra legyen állítva. az Exposure-t pedig hagyjuk 100%-on! Lássunk neki a munkának! A layeren maradva szép lassan az egér kattintgatásával sötétítsük be a papirusz széleit! Jó munkát! . Állítsunk be egy lágy peremû. Vegyük elõ a Toolbar palettából a Burn Toolt ( )! Ennek segítségével fokozatosan égessük el a papirusz széleit! Használata rendkívül egyszerû.billentyûkombinációval! 10. 45 pixel méretû ecsetet! Ügyeljünk arra.

.

fehér hátterû üres lapot! 2. amivel bármilyen 2D-s formát háromdimenzióssá alakíthatunk. ill. Kezdjünk is neki a feladatnak! 1. lépés Hozzunk létre egy új réteget (layert) a Shift + Ctrl + N (Win).Háromdimenziós hatások képszerkesztõben Hogyan hozhatunk létre 3D-s hatást egy képszerkesztõ programban? Az alábbi segédlet egy igen egyszerû megoldást mutat be. 100 dpi (dot per inch) felbontású. lépés . lépés Nyissunk meg egy 300x300 pixeles. a Shift + Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével és nevezzük el "formának"! 3.

lépés Adjuk meg formánk színét a Toolbaron elhelyezkedõ Color Pickerrel vagy az opció palettán található színbeállítással ( )! 5. ill. a Szerkesztés > .Válasszunk ki egy tetszõleges vektoros alakot a Custom Shape Tool ( ) segítségével! Jelöljük be az opció palettán a Fill Pixels-t ( ). lépés Módosítsunk ábránk perspektíváján az Edit > Transform > Perspective. ami automatikusan kitölti a formát színnel! 4.

a Size-ot 5 pixelre és a . a Depth-et 100%-ra. állítsuk a stílust Inner Bevelre. lépés Egy kicsit nyomjuk össze a formát az Edit > Transform > Scale. lépés Most pedig következhet a domborítás! A Layers palettán kattintsunk kétszer a "forma" rétegre! Ez elõhozza a Layer Style ablakot. ill. Itt találjuk a Bevel and Emboss utasítást. Kattintsunk rá.Átalakítás > Perspektíva paranccsal! 6. a Szerkesztés > Átalakítás > Átméretezés paranccsal! 7.

ill.Softent 0 pixelre! 8. lépés Utolsó lépésként vonjuk össze a rétegeket! A Shift (Win/Mac) billentyû nyomvatartása mellett és a bal egérgomb kattintgatásával jelöljük ki a layereket. majd a Ctrl + Alt (Win). Kattintsunk a Toolbar palettán található Move Tool eszközre ( ). 9. amikor formánk igazán háromdimenziós lesz. lépés Eljött a nagy pillanat. az Alma + E billentyûkombinációval (Merge Layers) vonjuk össze õket! . majd ezt követõen a Ctrl + E (Win). ill. az Alma + Alt (Mac) billentyûkombináció lenyomása mellett üssük le nyolcszor a felfelé mutató kurzorbillentyût! Ezzel 80 képpontnyi elmozdulást hozhatunk létre az elsõ réteg helyzetéhez képest.

Jó munkát! .

a Szerkesztés > Kitöltés segítségével. Állítsuk be a kitöltõ színt feketére. . Lépésrõl lépésre végigkísérhetjük a jégcsapok elkészítését. a feladat során egy látványos effekttel ismerkedhetünk meg. 1. A viccet félretéve. rakjuk -30 fokba. vizezzük be. és a lecsurgó vízcseppek máris jégcsapokat alkotnak a betûkön. ill. fehér hátterû üres dokumentumot. 2. lépés Hozzunk létre egy 500 x 300 pixeles. lépés Töltsük ki a háttérszínt feketével az Edit > Fill. 100 dpi (dot per inch) felbontású.Jégcsap a betûkön Vegyünk egy szöveget.

4. Ügyeljünk arra. a Szûrõ > .3. lépés Egyesítsük a rétegeket a Ctrl + E (Win). Állítsuk be az opció palettán a betû méretét 100 pixelre. hogy a betû kitöltési színe fehér legyen. az Alma + E (Mac) gyorsbillentyû segítségével. lépés Most kristályosítsuk ki a szöveget a Filter > Pixelate > Crystallize. 5. ill. ill. lépés A Type Tool használatával írjunk az üres lapunkra egy tetszõleges szöveget.

az Alma + F (Mac) gyorsbillentyû segítségével. . ill. Állítsuk be a cella méretét 4-re. vízszintes vonalakat húz a képre. 6. lépés Forgassuk el a képünket 90 fokkal az óra járásával megegyezõ irányba az Image > Rotate Canvas > 90 CW. Ezt követõen alkalmazzuk a Filter > Stylize > Wind. a Szûrõ > Stilizált > Szélfúvás effektust. amely apró. a Kép > Rajzvászon elforgatása > 90 jobbra opció segítségével. ill. ill. Ismételjük meg ezt az eljárást még egyszer a Ctrl + F (Win). hogy ezzel szél hatást keltsen.Képpontosítás > Kristályosítás szûrõvel.

8.7. ill. a Kép > Rajzvászon elforgatása > 90 balra opcióval. lépés Forgassuk vissza az alapállapotba a képünket az Image > Rotate Canvas > 90 CCW. lépés .

az Alma + U (Mac) gyorsbillentyûvel is. 10.Mossuk el a képünket a Filter > Blur > Gaussian Blur. amelynek hatása hasonlít a fényképezõgép fókuszállításához. annál életlenebb lesz a kép. majd módosítsuk a betûk színét az Image > Adjustments > Hue/Saturation. Állítsuk a sugarát 1 pixelesre. Ezt a panelt elõhívhatjuk a Ctrl + U (Win). ill. 9. majd keressünk egy világos kékes-ciános színt. a Szûrõ > Élesítés > Élesítés szûrõvel. Elõször pipáljuk ki a Colorize melletti négyzetet. ill. ill. ill. a Szûrõ > Életlenítõ > Gauss életlenítés opcióval. amely jeges hatást kelt. a Kép > Korrekciók > Színezet/telítettség opció segítségével. lépés . vagyis minél nagyobb sugárral dolgozunk. lépés Egy kicsit élesítsük ki a képünket a Filter > Sharpen > Sharpen.

Alkalmazzuk a képünkön a lágy kontúr effektust, pontosabban a Filter > Stylize > Find Edges, ill. a Szûrõ > Stilizált > Szegélyek megkeresése szûrõt. A program megkeresi azokat a helyeket, ahol hirtelen változik a kontraszt, és a változás mértékének megfelelõen megrajzolja a kontúrokat. Minél erõsebb az átmenet, annál sötétebb színt használ.

11. lépés Invertáljuk a képünket a Ctrl + I (Win), ill. az Alma + I (Mac) gyorsbillentyû segítségével.

12. lépés

Ismételjük meg az Image > Adjustments > Hue/Saturation, ill. a Kép > Korrekciók > Színezet/telítettség lépést a Ctrl + U (Win), ill. az Alma + U (Mac) gyorsbillentyû használatával. Pipáljuk ki a Colorize négyzetet, majd állítsunk be egy fagyos kékes színt, ahogy a 9. lépésben tettük.

13. lépés Már csak az a baj, hogy a jégcsapok túl szabályosak. Hullámosítsuk meg õket a Filter > Distort > Ripple, ill. a Szûrõ > Torzítás > Fodrozás segítségével. Állítsuk be a fodrozódás mértékét 65 százalékra és a méretét közepesre.

Villám ·

Néha szabad szemmel is követhetjük, miképpen csap az akár 8 km magasan levõ zivatarfelhõbõl a földig a cikázó fényjelenség. Lefényképezéséhez azonban nagy tudás és kiváló felszerelés szükséges. Egy kis trükkel azonban elkészíthetjük saját, villámcsapásról készült fotóinkat. Így teljesen veszélytelenül csaphat bárhová a "ménkû".

1. lépés Nyissunk egy 200 x 200 pixeles, 100 dpi (dot per inch) felbontású, fehér hátterû üres lapot.

2. lépés Hozzunk létre egy új layert a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyû-kombináció segítségével, majd adjuk neki a „villám” nevet.

3. lépés

4. lépés Alkalmazzuk rétegünkön a Filter > Render > Difference Clouds effektust. . amellyel elérjük. 5. vagyis balról jobbra a teljes rétegen keresztül.2 / 255. Állítsuk be az Input Levels-et a következõ paraméterekkel: 150 / 0. lépés Világosítsuk ki a villámunkat az Image menü > Adjustments > Inverttel. Még az átmenet elkészítése elõtt nyomjuk meg a D billentyût. amely átmenetünkbõl felhõt készít. majd ezt követõen rajzoluk ki a villám körvonalát az Image > Adjustments > Levels Ctrl + L segítségével. hogy a színátmenet-készítõ alapbeállításon álljon.A Gradient Tool segítségével húzzunk egy lineáris átmenetet a nyíl irányába.

lépés Íme a végeredmény. 7. Elsõként kapcsoljuk be a panel jobb alsó részén található Colorize gombot. majd állítsuk be mind a Hue. Csúsztassuk a Hue csúszkáját 234-re. lépés Végül határozzuk meg a villám színét az Image > Adjusment > Hue/Saturation segítségével. . a Saturation csúszkáját 62-re és a Lightness-ét hagyjuk nullán. mind a Saturation értékeit.6.

Jó munkát! .

Nyalókaminta · Ki ne szeretné az édességeket? Régen nagy divat volt a csavart nyalóka. az Alma + Shift + N billentyûkombináció segítségével hozzunk létre egy új réteget és adjuk neki a "minta" nevet. A feladat megmutatja. 2. ill. 3. lépés Hozzunk létre egy 32 x 32 pixeles. 72 dpi (dot per inch) felbontású. lépés . varázsoljuk hát mi is a képernyõnkre ezt a finomságot. fehér hátterû üres dokumentumot. lépés A Ctrl + Shift + N (Win). 1. hogyan boríthatunk be egy tetszõleges szöveget finom cukormázzal.

5. ill. . ill. a Rétegek > Megkettõzés paranccsal. Az opció panelen állítsuk a kijelölés stílusát Fixed Size-ra. Állítsuk be a Wrap Aroundot is. lépés Alakítsuk át piros négyzetünket a Free Transform segítségével (Ctrl + T [Win]. ill. majd toljuk el vízszintesen 16 pixellel jobbra. Kattintsunk kétszer a Toolbar panel alján található színdobozra. Alma + T [Mac]). majd ferdítsük el vertikálisan -45 fokkal. 4.Alkalmazzuk a Rectangular Marquee Toolt ( ) egy 16 x 16 pixeles négyzet kijelölésére. lépés Töltsük ki a kijelölést a Paint Bucket ( ) eszközzel. 16 pixellel pedig felfelé a Filter > Other > Offset. 6. majd gépeljük be a konkrét méreteket a szövegmezõbe. lépés Kettõzzük meg a "minta" réteget a Layer > Duplicate. Állítsuk a Foreground Colort piros (#ff0000) színre. a Szûrõ > Egyéb > Eltolás opció segítségével.

. lépés Lássunk neki a szöveg elkészítésének. lépés ) segítségével írjunk egy szót (fehér betûkkel) az "Alpha 1" csatornára. A Horizontal Type Tool ( 9. Hozzunk létre egy 500 x 300 pixeles. amit az Edit > Define Pattern. a Szerkesztés > Minta megadása menüponttal tehetünk meg. lépés Váltsunk át a Channel panelre és készítsünk egy "Alpha 1" csatornát a Create New Channel gomb ( ) segítségével. 100 dpi felbontású. 7. ill. ill. mert már nem lesz rá szükségünk.A Ctrl + E (Win). 8. Az elkészített mintát vegyük fel a Patternek (minták) közé. fehér hátterû üres dokumentumot. Máris kész a mintánk! Nyugodtan zárjuk le a dokumentumot. az Alma + E (Mac) billentyûkombinációval vonjuk össze a rétegeket.

lépés Az így kapott "Alpha 1 copy" csatornát mossuk el a Filter > Blur > Gaussian Blur. ill. az Alma + A billentyûkombinációval. lépés Kettõzzük meg az "Alpha 1" csatornát. Jelöljük ki a csatornát (bal gomb). Ezt követõen másoljuk le a tartalmát a Ctrl + C (Win). az Alma + . ill. 12. Az életlenítés sugarát állítsuk 3 pixelesre. majd a jobb gomb lenyomása után válasszuk a Duplicate Channel mûveletet. a Szûrõ > Életlenítõ > Gauss életlenítés segítségével. lépés Jelöljük ki a teljes "Alpha 1 copy" csatornát a Ctrl + A (Win). 11.10. ill.

C (Mac) gyorsbillentyûvel.. majd a File > New. az Alma + Shift + N billentyûkombinációval. Hozzunk létre egy új réteget a Ctrl + Shift + N (Win).. lépés Alkalmazzuk a Filter > Distort > Displace. mûvelettel. az Undefined Areast pedig Repeat Edge Pixelsre.. lépés A Channels panelen kattintsunk az RGB feliratra. PSD formátumban mentsük el a File > Save as. Ezt követõen nyissuk meg a Map. ill. ill. állítsuk a Horizontal és Vertical Scale-t 5%-ra. . lépés A Toolbar palettán keressük meg a Paint Bucket Toolt ( ). 13. ill. ill. a Displacement Mapet Stretch to Fitre. a Szûrõ > Torzítás > Elmozdítás szûrõt. és kattintsunk az új réteg közepére. az Alma + V (Mac) billentyûkombinációval illesszük be az "Alpha 1 copy" tartalmát. jelöljük ki az elõbb elkészített cukor-mintát. és adjuk neki a "cukorka" nevet.. A Ctrl + V (Win). az opció palettán állítsuk a kitöltés módját Patternre. majd lépjünk át a Layers panelre.. 14. 15. a Fájl > Új menüpont kiválasztásával hozzunk létre egy új dokumentumot (a megadott paramétereken ne változtassunk). Ezután zárjuk be a fájlt és térjünk vissza eredeti képünkhöz. A végeredményt "Map" néven. a Fájl > Mentés másként.psd fájlt és feszítsük rá a piros-fehér mintára. ill.

16. az Alma (Mac) billentyû folyamatos nyomva tartása mellett kattintsunk egyszer az "Alpha 1" csatorna melletti kis képre. ill. . lépés Lépjünk át a Channels palettára és jelöljük ki az "Alpha 1" csatorna tartalmát a következõ módon: a Ctrl (Win).

a Rétegek > Rétegstílus > Vetett árnyék paranccsal. lépés Térjünk vissza a Layers panelen található "cukorka" réteghez. majd töröljük az aktuális kijelölést a Del (Win/Mac) billentyûvel. Végül vegyük le a kijelölést a Ctrl + D (Win). 18. a Kijelölés > Fordított kijelölés segítségével. ill. ill. az Alma + D gyorsbillentyû segítségével. . Az Opacityt állítsuk 50%osra. lépés Finomítsunk egy kicsit a feliraton. A kijelölés irányát változtassuk meg a Select > Inverse. Generáljunk vetett árnyékot a Layer > Layer Style > Drop Shadow. ill.17.

19. . a fény színét pedig feketére. lépés Az Inner Glow effektussal belsõ fényudvart alakíthatunk ki a szövegben. Az Opacityt itt is 50%-osra állítsuk.

Készen is vagyunk! . lépés Végül alkalmazzunk még egy domborítást a Bevel & Emboss segítségével. a Size-ot pedig 7 pixelesre. Állítsuk a Depthet 150%-osra.20.

Jó munkát! .

majd gépeljük be a #0000FF kódot! .bemutatóban egy háromdimenziós hálót fogunk elkészíteni. lépés Kattintsunk kétszer a Foreground Colorra és válasszuk ki a háló színét a Color Picker segítségével. az Alma + Alt + + (Mac) billentyûkombinációval! 3. Az alábbi kétlépcsõs .Térbeli háló A 3D-s testek megjelenítése egyre elterjedtebb a digitális világban. lépés Hozzunk létre egy 15x15 pixeles. lépés Állítsuk alaphelyzetbe a Toolbaron található Foreground és Background Colort a D (Win/Mac) billentyû lenyomásával! Ezután a Paintbucket Tool ( ) segítségével töltsük ki a területet fekete színnel! Nagyítsuk ki a képet a Ctrl + Alt + + (Win). 100 dpi (dot per inch) felbontású. fehér hátterû lapot! 2. de a szoftver sokrétûségének köszönhetõen ebben a témában is tudunk nagyot alkotni. ill. A Photoshop képszerkesztõ programot nem igazán erre a célra fejlesztették ki. 1.

a Kijelölés > Teljes kijelölés paranccsal vagy a Ctrl + A (Win). ill. ill. az Alma + A (Mac) billentyûkombináció segítségével! Ezt követõen készítsünk mintát a képrõl az Edit > Define Pattern. lépés Alkalmazzuk a Pencil Toolt ( ) a háló elkészítéséhez! Az opció palettán állítsuk a vastagságot 2 pixelre.4. a Szerkesztés > Minta . majd a négyzet bal felsõ sarkából húzzunk egy függõleges és egy vízszintes egyenest! 5. ill. lépés Jelöljük ki a teljes layer tartalmát a Select > All.

lépés Most pedig hozzunk létre a Ctrl + N (Win). ill. transparent (átlátszó) hátterû dokumentumot! 7. az Alma + N (Mac) billentyûkombináció segítségével egy másik. 6.meghatározása opcióval! Mentés nélkül lezárhatjuk a dokumentumot. lépés Lépjünk a Channels Palettára és hozzunk létre egy Alpha 1 csatornát a gomb lenyomásával! Állítsuk vissza a feltöltõszínt alapállapotba a D (Win/Mac) billentyû lenyomásával! Ezt követõen cseréljük meg a színek sorrendjét az X (Win/Mac) billentyûvel! . 100 dpi felbontású. 300x300 pixeles.

az Alma + A (Mac) billentyûkombinációval. lépés Keressük elõ a Paintbrush Toolt ( ) a Toolbar panelrõl és az opció palettán állítsuk be az ecset tulajdonságait! Az ecsetméretet 45 pixelre. lépés Fessük az Alpha 1 csatornára a "3D" feliratot! 10. ill. lépés Jelöljük ki az egész képet a Ctrl + A (Win). az Alma + C-vel (Mac) másoljuk ki az Alpha 1 csatorna teljes tartalmát! Ezt követõen hozzunk létre egy újabb dokumentumot a Ctrl + N (Win). az Alma + N (Mac) billentyûkombinációval és másoljuk bele a csatorna teljes tartalmát! .8. ill. majd a Ctrl + C-vel (Win). a Flow-t pedig 100%-ra állítsuk! 9. ill.

majd zárjuk be a fájlt! 12. a Fájl > Mentés másként.. lépés Az új dokumentumot mentsük el a File > Save as.. nevezzük el GridMap..psd-nek.11. ill. paranccsal... majd térjünk át a Layers panelre! A háló elkészítéséhez alkalmazzuk a Paintbucket Toolt ( )! Az opció palettán állítsuk a kitöltést Patternra és válasszuk ki a Grid mintát! Ezt követõen töltsük ki a területet! . tehát RGB-re. lépés Térjünk vissza az eredeti fájlhoz! A Channels palettán állítsunk vissza mindent az eredeti állapotba.

lépés Ebben a lépésben egy kevésbé ismert filtert fogunk használni (Displace). azaz a felszínre "görbíti. a Displacement Mapet Stretch To Fitre. simítja" a képet. 14. hogy a GridMap.psd "ráfeszül" a hálóra. az Undefined Areas-t pedig Repeat Edge Pixels-re! Ezzel azt érjük el.psd fájlt! . Nyissuk meg a Filter > Distort > Displace. Ez a szûrõ mintegy felületi textúraként használja a PSD fájlt. lépés Nyomjuk meg az OK gombot és jelöljük be a GridMap. ill.13. a Szûrõ > Torzítás > Fénytörés szûrõt! Állítsuk a Horizonal és a Vertical Scale-t 4%-ra.

használjuk az Edit > Free Transform. vagyis a Texture Channel Alfa 1-en álljon! A többi beállítást tetszés szerint alkalmazzuk! A kép már így is látványos. a Szerkesztés > Szabad alakítás opciót. hogy a felületcsatorna. ill. Ha fokozni akarjuk a látványt. a Szerkesztés > Alakítás > Perspektíva opció segítségével. lépés Helyezzük térbe a képet az Edit > Transform > Perspective. ill. de még finomítsunk rajta egy kicsit! 16. amivel tetszõlegesen módosíthatjuk a képet! . lépés Innentõl kezdve csak a látvánnyal törõdjünk! Nyissuk meg a Filter > Render > Lighting Effects.15. a Szûrõ > Rendelerés > Megvilágítási effektusok szûrõt! Fontos. ill.

távolítsuk el a felesleges területet a Crop Tool ( ) segítségével! Jó munkát! . lépés Ha elégedettek vagyunk a végeredménnyel.17.

lépés Hozzunk létre egy 500 x 500 pixeles. hogy csak 10-20%-a látszik ki a vízbõl. amelynek adjuk a „hegy” nevet. 2. amelynek jellemzõje. lépés Állítsuk alaphelyzetbe a Toolbaron található Foreground és Background színét a D billentyû segítségével. fehér hátterû dokumentumot. Az alábbi bemutatóból kiderül. majd ezek után hozzunk létre egy új réteget a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyûvel. miképp készíthetünk el egy látványos jéghegyet egy egyszerû felhõ effektus segítségével. . 100 dpi (dot per inch) felbontású.Jéghegy Melyik az a természeti jelenség. míg a többi része a felszín alatt található? Eláruljuk: a jéghegy. 1.

. Már csak a réteg kitöltése van hátra.3. amelynek adjuk a „szín” nevet és töltsük ki kékkel. 4. Ügyeljünk arra. lépés Használjuk a Filter > Render > Clouds szûrõt. Válasszuk ki a Foreground Colort a Toolbar palettáról és dupla kattintással hozzuk elõ a Color Picker panelt. hogy a beállítás a Foreground Coloron álljon. Ezzel meghatároztuk a festõszínt. amely véletlenszerûen készít felhõt a rétegünkre. majd élesítsük ki az Image > Adjustment > Auto Contrast segítségével. Írjuk be a # mellé a hexadecimális kódot. lépés Hozzunk létre egy újabb réteget a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyûvel. amelyet az Edit > Fill segítségével végezzünk el.

lépés Állítsuk be a Blending Mode-ot Colorra. .5. majd egyesítsük a Ctrl + E gyorsbillentyû segítségével a „szín” és a „hegy” rétegeket. amelynek adjuk a „hegy2” nevet. A Highlight Strength legyen 15. Beállításunkat a preview ablakban megtekinthetjük. Ezen a layeren használjuk a Filter > Artistic > Plastic Wrap szûrõt. a Detail 9 és a Smoothness 7. 6. lépés Kettõzzük meg a „hegy” réteget a Layer > Duplicate Layerrel. amely egy képzeletbeli fóliát gyûr rá képünk felületére.

Állítsuk be a paramétereit Windre (közönséges szél). Ezzel látszólag egy elmosódott hegyet készítünk. Ez a szûrõ szél hatást kelt apró. lépés Maradjunk a rétegünkön. lépés Alkossunk jégcsapokat a hegyekre a Filter > Stylize > Wind segítségével. . vízszintes vonalak húzásával. és az irányát From the Leftre (bal).7. ezt követõen alkalmazzuk a Filter > Distort > Polar Coordinates szûrõt a Polar to Rectangular beállítással. és a Ctrl + I segítségével invertáljuk a képünket (a látvány ne rémítsen el minket). 8. Ugyanezen a rétegen változtassuk meg a Blending Mode-ot Lightenre. Állítsuk át a „hegy 2” Blending Mode-ját Overlayre.

lépés Hozzunk létre egy újabb réteget a Shift + Ctrl + N gyorsbillentyûvel. lépés Végezetül módosítsuk a „kék” layer Blending Mode-ját Colorra. lépést) állítsuk be #84c7ff-re a Foreground Colort és töltsük ki teljesen az Edit > Fill paranccsal a „kék” réteget. amelynek adjuk a „kék” nevet. A Color Picker segítségével (lásd a 4. 10. és forgassuk el képünket az Image > Rotate Canvas > 90 0 CW-val (tehát 90 fokkal az óra járásának megfelelõ irányba). 11. . lépés Kész is van a nagy mû.9.

Jó munkát! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->