AFIP

Uputstvo za instalaciju programa za kontolu i elektronsko predavanje bilansa

1

2 . prilikom instalcije je potrebno kliknuti desnim klikom na miš i izabrati opciju instaliraj kao administrator (run as adminiostrator).exe kako je prikazano na slici. * Ukoliko se program instalira na Windows Vista ili više.Instalacija programa Da bi se izvršila instalacija programa potrebno je kliknuti dva puta na instalacioni program afip_setup.

Nakon toga je dovoljno sljediti proces instalcije kako je naznačeno na slikama: Ukoliko ste upješno instalirali program. potrebno je otvoriti prostor za korištenje. Isti se pokreće klikom na meni Finansijski izvještaji. 3 . ako ste izabrali da se program sam pokrene. nakon same instalacije.

Isto se radi klikom na dugme. Nakon što se otvori forma potrebno je označiti fajl u kojem se nalazi FI. Ukoliko neka od grupa konta ne odgovara logici FI korisnik će biti upozoren. Prilikom snimanja fajla program će izvršiti provjeru logike FI.Nakon toga se otvara forma za unos Finansijskih/Financijskih izvještaja (FI). Nakon što se fajl označi i importuje proces unosa je gotov te je ostao korak provjere u formatiranja XML fajla. Proces unosa je moguće uraditi ručno. 4 . i obavješten o kontima koje je potrebno korigovati da bi se pristupilo snimanju XML fajla. unosom u forme ili importom gotovog FI iz Excel forme koja je već pripremljena u skladu sa standardom. Import iz Excel-a.

po mogućnosti ID broj ili Naziv firme. 5 . period i veličinu društva za koje se radi kontrola. Ovako obrađen fajlove je potrebno dostaviti na elektronskom mediju CD/DVD ili USB sticku prilikom predavanja završnog FI za 2011. Ovim je završen proces kontrole i snimanja FI u XML formatu. godinu.Nakon izvršene provjere logike FI potrebno je unijeti ID broj. Sljedeći korak je da se ovako obrađenom fajlu dodjeli naziv.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful